上網睇見到呢間係台北都有店鋪, 難得香港都黎開分店, 作為燒肉控既我, 當然入黎朝聖一下!一行入門口, 餐廳裝潢呈簡約風, 望落去舒適優雅, 有位Fred經理講解好詳細 非常友善 好有禮貌和朋友一起點了和牛而立 We will Wagyu 套餐分別有原價 (即師傅幫客人燒) 及 挑戰價 (即自己負責燒), 而本人想挑戰下自己燒烤技術, 就選擇左挑戰價~餐廳亦提供不同醬料, 按照個人喜好, 讓客人配上燒肉一起享用~而個人比較推薦黑松露, 燒肉的熱度會讓香氣更加濃厚~泡菜微微的酸味及辣味, 刺激味蕾, 作為開胃菜一流!日本A5和牛刺身雪花油脂分布均勻, 配上wasabi+豉油, 口感一層一層漸進到口腔內, 非常滿足招牌極生牛肉佐帕瑪森起司底層係烤至金黃色的麵包, 口感香脆, 鋪上生牛肉及刨上一絲絲帕瑪森起司, 調味和口感兼具, 不用燒烤就可以直接食用美國厚切牛舌牛味濃郁軟腍, 肉質幼嫩juicy厚, 肉汁噴發口感軟嫩更可配搭青檸🍋, 更能提升牛舌鮮味日本A5和牛月見金磚厚切和牛, 成個磚頭咁, 燒至5成熟, 然後再靜止15秒就可享用咬落去滿口油脂, 油膩&邪惡得黎, 亦覺得好滿足~將撈勻既
一行入門口, 餐廳裝潢呈簡約風, 望落去舒適優雅,
有位Fred經理講解好詳細 非常友善 好有禮貌

和朋友一起點了和牛而立 We will Wagyu 套餐

而本人想挑戰下自己燒烤技術, 就選擇左挑戰價~
而個人比較推薦黑松露, 燒肉的熱度會讓香氣更加濃厚~

泡菜
微微的酸味及辣味, 刺激味蕾, 作為開胃菜一流!
日本A5和牛刺身
招牌極生牛肉佐帕瑪森起司
底層係烤至金黃色的麵包, 口感香脆,
鋪上生牛肉及刨上一絲絲帕瑪森起司, 調味和口感兼具,
不用燒烤就可以直接食用
美國厚切牛舌
牛味濃郁軟腍, 肉質幼嫩juicy厚, 肉汁噴發
口感軟嫩更可配搭青檸🍋, 更能提升牛舌鮮味

日本A5和牛月見金磚
咬落去滿口油脂, 油膩&邪惡得黎, 亦覺得好滿足~
將撈勻既蛋黃一齊食, 牛肉鮮味更提升一個高層次~
日本A5和牛牛小排 (薄切)
豐富高密度油花, 細膩油花, 入口即化, 溶脂度低,
加熱後油脂香氣釋出, 香味濃郁, 會有淡淡的香甜, 完美鎖住肉的鮮甜
真理丼
將5樣材料 (海膽+魚子醬+牛肉他他+黑松露+蛋黃) 撈埋白飯一齊食, 絕對係美味既"真理"
個人認為再自己添加多少少黑松露, 味道會更香濃~
海王◦真理丼
當中包括海膽+帶子+甜蝦+三文魚籽+蛋黃, 呢個有別於上一個真理丼
唔洗刻意撈勻, 當平時刺身飯享用就可~咁樣先食得出刺身既鮮味!
美國醬漬封門柳
師傅建議最後先享用, 因為調味較重, 一開頭先食較清淡的和牛較佳,
由淺入深, 否則會被封門柳的醬油漬味覆蓋, 打亂享用牛肉的先後次序

菲力牛排佐香蒜奶油
將牛排燒至5成熟, 然後再放入香蒜奶油內, 連錫紙兜一起烤
成塊牛排都充滿蒜泥香味, 非常滿足~

松阪豚
口感有少少似豬頸肉, Fred店員建議將燒至一半熟既豚肉放係網邊既周圍
因為周圍無咁猛火, 可以慢慢將熱力傳至豚肉內裡直至全熟 (當然亦都無咁燒焦~)

日本雞松阪
取自雞的頸背肉, 口感鮮彈有嚼勁, 不乾柴不油膩

法式奶油生蠔+日本刺身帶子
連錫紙兜一起燒, Fred店員建議將生蠔烤至7成熟便可, 帶子需全熟
2樣海鮮都充滿淡淡的奶油香味, 既creamy又滿足~

日本山藥
山藥燒至金黃色便可, 口感脆脆地, 而且有少量水份幾juicy!
另外師傅講明將山藥切厚身既原因係: 燒烤過程中, 唔想令山藥咁易乾

櫛瓜
即翠肉瓜, 前面食得較多油膩的肉, 可以食多D蔬菜中和一下口腔~

少爺鹹檸啤
帶點鹹檸七的風味, 飲落去帶點微鹹微酸的感覺~
鐵觀音啤酒
優質鐵觀音茶焦糖般的烘烤香氣, 令人回味無窮~
最後, 呢間餐廳既燒肉的確好高質, 價錢絕對對得住個價錢
而且服務都好周到
另外, Fred經理講明台灣同香港最大既分別就係:
台灣既餐具/紙巾係自助區自己拎, 而香港就會serve埋俾客人既~

有興趣食燒肉既朋友一定要黎呢間呀! 當然lunch hour都會提供lunch set既~
3天前
平時係灣仔返工都有留意呢間新開既燒肉餐廳 Luigi,但一直都冇機會試~今日同朋友係附近行完街終於可以試下佢地既dinner set😋 餐廳因為係今年新開,係台灣過江龍,主打日本燒肉,裝潢都十分新淨簡約,環境都舒適🥰 今次我地叫咗新出既 「 和牛而立 |We will Wagyu 」Dinner Set (挑戰價$598/位) 👅 個Set CP值高 已經包咗多款A5 和牛、松板豚肉、雞肉、海鮮同蔬菜!餐廳Menu都有分2個價錢,原價同挑戰價,分別係原價有Staff幫手燒而挑戰價就係自己燒。值得一提係餐廳Staff都好Nice 好詳細同我地介紹每款菜式同燒肉方法,亦當有燒肉手冊,自己燒都完全唔洗怕掌握唔到火喉🥳餐廳都有好多款醬料提供,最特別係有黑松露醬、鹽昆布、日式鹽蔥都係出面燒肉餐廳比較少見~「 和牛而立 |We will Wagyu 」Set • 前菜|日本A5和牛刺身、招牌極生牛肉佐帕瑪森起司 本人第一次食和牛刺身,本來都有D怕,但食落易入口仲有小小奶香味😋兩個人都好快清晒。而個麵包吐司因為烤過 超香~ 配埋生牛肉同帕瑪森Cheese 食完好開胃 • 燒肉 | 日本A5和牛

「 和牛而立 |We will Wagyu 」Set

• 前菜|日本A5和牛刺身、招牌極生牛肉佐帕瑪森起司

• 燒肉 | 日本A5和牛月見金磚 🌟、美國厚切牛舌
Staff都有介紹餐廳所有燒肉都係即叫即切 可以保持新鮮度。本人鐘意A5和牛月見金磚,配雞蛋汁食用,燒完油脂滿溢,加上厚切啖啖肉 好邪惡😋 我地都升級+$100 叫左份厚切牛舌,配青檸汁食清新解膩

• 燒肉 | 日本A5和牛牛小排 🌟、日本雞松阪、松阪豚
推薦必點A5和牛牛小排!!Staff都話係招牌,燒完肉質嫩滑+A5和牛油脂,有小小入口即溶,每次食完一塊都好滿足👅一份都有8塊 絕對夠食! 個Set都包咗雞肉同豚肉、多元化唔洗淨係燒牛肉~

• 海鮮 | 法式奶油生蠔、日本刺身帶子
燒咗一陣肉,中間我地燒下海鮮中和下口感,帶子係刺身級大大粒、生蠔都新鮮配上奶油醬,味道幾夾

• 燒肉 | 菲力牛排佐香蒜奶油、美國醬漬封門柳
菲力牛排因為係牛柳,口感相比A5和牛油脂就冇咁豐富,但配埋香香蒜奶油醬一齊燒,蒜香味濃郁!而封門柳牛味不嬲出名牛味濃,用醬漬方式去燒,反而中和咗濃烈牛肉味,味道易入口😋

• 蔬菜|日本山藥 、櫛瓜
燒完既日本山藥口感勁爽脆!餐廳選擇咗厚切 原來係因為可以係燒個時保持到山藥既水份 唔會好易變得乾身!櫛瓜都清甜,忍唔住好快食完😆

• 主食|真理丼 The Truth Donburi 🌟
食完咁多款肉我地兩個都已經好飽!但見上網推介真理丼,係魚子醬、海膽、生牛肉、月見、黑松露既丼飯,冇理由會唔好食既!我地就另加左$140試下,果然拌埋一齊食係好香好餸飯❤️‍🔥兩個人眨下眼就清晒成碗 lol 推介推介

• 飲料|柚子氣泡玄米茶 Yuzu Genmaicha
餐廳都有日本Suntory啤酒同本地啤,不過本人唔飲酒,所以簡咗柚子氣泡玄米茶,食咗咗多A5和牛都可以解膩 好 refreshing 😆

第一次嚟呢間餐廳CP值高, $598 Dinner set 包左咁多款肉同A5級和牛!抵食!下次都會再encore❤️‍🔥
最近系灣仔發現左呢間好正嘅日式燒肉店😍 個名超特別,好有玩味「路易奇電力公司 Yakiniku Luigi」原來喺台北都有佢地嘅分店嫁,名字嘅idea 系取自於希望每個客人黎完呢度食野就可以幫大家差電咁⚡️我就嗌左個日本A5和牛牛小排set $360 裡面仲包左好多野食,松坂豚、法式奶油生蠔、日本刺身級帶子、日本山藥、櫛瓜、白飯~個牛小排真系好好食啊🥹d油脂分布可見系幾咁出色,燒到金黃色,外脆但入面嘅肉質仲系好淋,系口腔內溶化,肉汁爆發👏🏻 一份嘅份量仲要吾少,吾系食完幾塊就無,食到非常滿足❤️山藥我平時比較少食,但原來都幾好食,咬落去系爽口,可以解油膩感👍🏻我仲另外追加左份美國醬漬封門柳,其他肉都系原味配出面bar枱嘅醬汁,呢個肉就已經系特調醃製好,好夠味,封門柳嘅口感好淋身,牛味比較重🔥海王 •真理丼 $140 呢個丼真系極度推薦啊😍👏🏻👏🏻呢個價錢就已經可以食到有帶子、甜蝦、海膽、三文魚子、蟹膏嘅豐盛丼飯,呢個價錢通常都系去台灣,日本旅行先食到咁質素🥹之後我要再encore過黎食!

2024-04-24 286 瀏覽
食得日本A5和牛燒肉,預咗一定唔會平,今次齋計食唔計飲人均$800 ,有質有量,同樣嘅價錢,喺出邊好多高級燒肉店都係食唔飽嘅,人哋過千蚊一個set,勝在打卡靚仔,呢度好實際,零擺盤,要影靚相真係好考功夫,擺碟冇花冇草冇任何多餘嘢,只係有肉,上網做吓功課,就知道呢個係Luigi 嘅賣點,完全不賣弄花巧。有咩好食?其實佢Menu唔多嘢揀,最靚嘅A5肉眼、西冷、chateaubriand、仲有28日dry age 全部唔會令人失望,網上推介「和牛月見金磚」同埋生牛肉 toast ,呢個厲害啦,和牛他他配即刨嘅 parmesan cheese 同點到即止嘅魚子醬,仲要超值$90有兩件,啲Cafe求其食個麵包加果醬都收你$40,呢個真係必吃!之後想嗌佢幾個丼飯試吓,有個和牛滷肉飯好想試,不過咁啱冇,侍應建議先嗌其中一個share,咁就揀最貴嘅真理丼,裏面有和牛、仲有魚子醬、黑松露、海膽、同埋日本蛋黃,食完就真係知道乜嘢係丼飯嘅真理,順帶一提,佢哋有個自助醬料區,有啲大蒜、蔥鹽,攞嚟撈飯超正,仲係任攞㗎,攞咗就唔好嘥,一定要食晒唔好浪費。最後,回應吓前po,絕對認同佢哋服務係超勁好,雖然話自己燒價
最後,回應吓前po,絕對認同佢哋服務係超勁好,雖然話自己燒價錢會平啲,以為會冇人理你,但係佢哋會走埋嚟提吓你點燒最好食,另外仲有個燒烤操作手冊可以參考吓,至於燒完會唔會大陣味,啲A5和牛油脂咁重,燒嘅時候係有少少煙升上嚟,我諗呢個係正常嘅,但係唔會大味囉,唔明點解有人冇燒過,就話會有味,我睇完嗰篇食評,都有窒一窒,好彩自己嚟食過,真相大白。
總括嚟講,係CP值勁高,見隔籬枱有澳門專程嚟幫襯嘅,有半個場啲客都係講英文,又有藝人,呢個真係 hidden gem!唯一有少少意見嘅,係唔近地鐵站,唔方便我呢啲唔揸車嘅人,不過揸車嘅朋友就超like門口有咪錶位。
最最最後,佢哋門口有個好特別嘅衣櫃位,除咗掛外套,攞住大袋戰利品嘅都可以放入去,咁就可以燒得盡情盡興,唔使放喺座位隔離阻住晒。
  • 28日熟成 A5和牛沙朗
  • A5 和牛月見金磚
  • 真理丼
  • 極生牛肉佐帕瑪森
2024-04-04 461 瀏覽
啱啱轉左嚟灣仔做嘢一個月,決定寫下灣仔嘅餐廳先同事話樓下開咗新餐廳一齊trytry,試左但唔係我哋style,所以應該唔會再試第二次😞價錢正常,環境都坐得幾舒服,大約20個位👍🏼Menu無乜選擇,得2款同燒肉set。唔想食身味道番office所以叫佢2個飯lunch set我叫咗生牛肉飯,睇得出好新鮮,不過完全冇牛肉味,唔知食緊乜同事叫咗海鮮丼,啲刺身好大雪藏味,解凍可能唔夠?呢個價錢,我諗要再努力啲食物一般,侍應態度一般,有努力但唔熟悉menu 應該係炒散短期應該唔會再試
啱啱轉左嚟灣仔做嘢一個月,決定寫下灣仔嘅餐廳先

價錢正常,環境都坐得幾舒服,大約20個位👍🏼
我叫咗生牛肉飯,睇得出好新鮮,不過完全冇牛肉味,唔知食緊乜
同事叫咗海鮮丼,啲刺身好大雪藏味,解凍可能唔夠?
呢個價錢,我諗要再努力啲
食物一般,侍應態度一般,有努力但唔熟悉menu 應該係炒散
短期應該唔會再試
昨夜無意中經過這一間新開的日本燒烤餐館,店員很友善和客氣,服務態度非常好,雖然價錢不算便宜,但食物的質和量都非常好。物有所值,是很值得推薦。 兩人花費約2500但已經是兩份最貴的套餐外加兩杯飲品。很滿意👍🏻。
2024-03-25
灣仔新開路易奇電子公司,睇個名唔知食乜,好彩openrice有menu,睇👀落性價比高,就打電話📞book位,但店員話一個唔洗留,嚟到就有位。胡忠行到差唔多警察👮‍♀️總部,行到懷疑🤨人生,店都大,7成滿,我一個人坐6人枱。三個餐:生牛肉($150)、海膽($150)同燒肉($380)。最後我揀咗生牛肉柚子味,等咗15分鐘上菜,真係全生既牛肉,有一隻生蛋喺上面☝️,柚子胡椒就係碗邊,下面⬇️係白飯,餐仲有雞湯、泡菜同山藥蓉。侍應叫我撈勻先食,我將山藥蓉倒埋落去一齊撈起,好意頭。生牛肉好新鮮,冇怪味,成碗飯食哂,柚子胡椒重味,每匙試少少🤏,雞湯好好飲,泡菜我冇食,因為不嬲唔食。坐得舒服😌
生牛肉飯餐
撈咗生蛋既生牛肉飯
倒咗山藥蓉既生牛肉飯
  • 生牛肉飯
2024-02-16 1042 瀏覽
Wagyu Yakiniku dinner. Chain from Taiwan. Decided to try cos of its interesting name.3 sets to choose from: $958, $1,278 or $1,758; with a significant discount (down to $598, $798 and $1,098) should you decide to DIY. At suggestion of server, the 2 of us decided to share the $1,758 set (too lazy to DIY), adding on the beef intestine and chicken soup from the a la carte menu. Our server was from the Taiwan flagship, delegated here to train staff. He noted that the beef was from 鹿兒島 and that we sh
Our server was from the Taiwan flagship, delegated here to train staff. He noted that the beef was from 鹿兒島 and that we should help ourselves to the condiments buffet at the center.

Here’s what we had.
-Japanese A5 Wagyu Sashimi
-Beef Tartare on toast topped with shaved Parmesan and Caviar. A bit awkward biting into the toast as the cheese fell everywhere.

US Beef Tongue: Thick-Cut and Sliced. Particularly liked the chopped spring onion whites being wrapped inside the sliced tongue: very fresh and sweet.

-Oysters in creamy butter sauce. There were at least 4 oysters in the tim foil. Server noted that normally there would only be 2, but since we were sharing, decided to give us some more. So nice! 🫶🏽
-Scallop with Sea Urchin

-Pork Belly
-Add on: the “big intestine” as stated on the menu turned out to be only small intestine. Server agreed that the menus needed some amendments.

-Japanese A5 Wagyu Striploin
-Japanese A5 Wagyu Short Rib
-Japanese A5 Wagyu Steak Cube with Yolk Truffle Sauce
-USDA Inside Skirt
-Japanese A5 Wagyu Chateaubriand- my favorite cut of the nite. Not too fatty.

Kumbo strips were the favorite condiment; brown sauce was a bit too sweet.
Also: Japanese yam, Chinese zucchini, kimchi and rice.

In summary: indulgent wagyu feast; made more enjoyable chatting with server whilst he expertly grilled our meat.
2024-02-04 1019 瀏覽
見環境靜靜地,約了兩個朋友放工食燒肉飲酒. 我地叫套餐加單點,佢個和牛他他多士、燒牛腸、橫隔膜都好有風味,比較少見. 餐牌好多好特別的名,原來係台灣來的牌子. 雞頸肉同厚切牛都好得我歡心. 雖然已經飽飽地,但係想食啖飯,見有個海鮮刺身丼同真理丼我地就不如套餐揀埋試. 兩個飯都有驚喜,個刺身飯有海膽魚子帶子甜蝦,真理丼原來係牛他他、魚子醬、黑松露… 飽但因為好好味所以都食曬.價錢方面最初見套餐人均600至1000覺得好似有啲貴,但係食到中段黎極都有,原來性價比都幾高. 希望呢間誠意小店捱得住!

2024-02-01 736 瀏覽
灣仔驚喜日式燒烤首選!放工發現新開食店,與同事試試看,我很少去燒烤店,怕油煙及難消化,但今晚有驚喜!餐單選擇豐富,有牛、雞、豬、海鮮各部位選擇,而且選材部位特別滋味,如牛橫膈膜、牛小排、雞頸軟骨等。我首推介雞頸肉,容易燒烤,快熟、含有雞軟骨口感爽脆,呢個我會返兜!Drink list 亦豐富,從draft beer, 日式whisky, sake, 本地手工啤、有汽柚子茶應有盡有。環境乾淨清新,無油煙味、老闆及員工非常友善,可詳細介紹選材及燒烤方法!
灣仔驚喜日式燒烤首選!

日式
日式