餐廳: 越大哥越式小廚
資訊:

2024-01-15 252 瀏覽
今次我就帶大家去食個重口味攻擊!先話你知呢間店嘅生牛河,真係夠晒嘢分🥩!牛肉嘅滑度就似嬌嫩初戀嘅輕撫,融化係口邊,唔使多解釋,食咗絕對回味無窮!湯底呀,正宗得滯,味道鮮美到不得了,完全冇味精後味,飲一啖已經覺得人間值得。越式春卷撈檬呢,干身干骨嘅春卷外皮脆卜卜,檬檬就爽滑得嚟有啲QQ嘅口感,真係開胃到不得了😋!甜品方面,青檸蜜就清新得來,唔係太甜膩,仲有種淡淡嘅果香,飯後飲一杯,簡直完美。至於越南咖啡,今次可能手法有啲失準,花奶略嫌重手,不過咖啡本身嘅香氣仍然撲鼻而來,愛咖啡嘅朋友唔好錯過喇!大家下次想搵啲啱口又平民嘅好茶,記住留意我新介紹嘅呢間店㗎喇👍!咁好味,仲唔快啲黎一試?

2023-11-04 314 瀏覽
家陣雞好貴咩,4個大薯仔占成碗野一大半,鷄得果3件,一次貨仔無回頭。祝早日發遣散費。成百蚊,早知道食其他好過。以為貴d實好d,仲衰。人做外賣你做外賣,做到咁,抵你發啦。
成百蚊,早知道食其他好過。以為貴d實好d,仲衰。
人做外賣你做外賣,做到咁,抵你發啦。
2023-11-04
平日夜晚係鴨脷洲,無意中發現到一間越南平民美食,外表平平無奇,其實內有乾坤。餐廳似足港式茶記,冇乜裝修,行過只會比佢大大個招牌吸引,咁啱想食越南河,就入咗去,食落又唔錯喎,性價比高😆越南牛油雞翼 $18/2隻正宗嘅牛油雞翼好好味,呢個都唔差,夠香,炸得又夠脆👍🏻豬頸肉湯河 $60湯底非常清甜,比想像中出色,而且豬頸肉的肉質好爽彈,有驚喜~招牌海鮮肉丸鮮茄蟹湯檬 $74呢個就較為遜色,略嫌番茄湯未夠濃郁,蟹肉丸味道一般,以蕃茄蟹湯來講,都係比較推薦油麻地Q1群🙈

越南牛油雞翼 $18/2隻
正宗嘅牛油雞翼好好味,呢個都唔差,夠香,炸得又夠脆👍🏻

豬頸肉湯河 $60

招牌海鮮肉丸鮮茄蟹湯檬 $74
蕃茄蟹蒙
牛油雞翼
牛油雞翼
2023-01-26 1051 瀏覽
午飯時間嚟到唔洗排隊就有位坐,落單同上菜都好快手,啱哂打工仔嚟食🥰大部份都係卡位,一個人嚟食預咗要搭枱😊基本嘅越南食物,飯類、湯粉、撈粉、小食都有提供🥢🍜香茅豬扒撈檬 $56香茅豬扒份量足夠,厚薄適中,炸得好腍好脆🤩檬粉都算幼滑,食落好爽口🙂甜酸汁夠酸,不過有D咸🙁而蒜粒、蘿蔔絲、青瓜絲、花生碎份量一般🌟 Lamlam脷指數 😋😋(2/5)🌟整體評價: 食物質素一般,出面同一個價錢有更好味嘅選擇,不過喺鴨脷洲可以選擇嘅越南菜唔多😢🌟 Encore指數 ⭐️⭐️ (2/5)
大部份都係卡位,一個人嚟食預咗要搭枱😊
基本嘅越南食物,飯類、湯粉、撈粉、小食都有提供🥢

🍜香茅豬扒撈檬 $56
香茅豬扒份量足夠,厚薄適中,炸得好腍好脆🤩
檬粉都算幼滑,食落好爽口🙂
甜酸汁夠酸,不過有D咸🙁
而蒜粒、蘿蔔絲、青瓜絲、花生碎份量一般
🌟 Lamlam脷指數 😋😋(2/5)
香茅豬扒撈檬

🌟 Encore指數 ⭐️⭐️ (2/5)
2023-01-17
尼間鋪頭成日我地經過都有好多人排隊,我地就叫左生牛+雞絲湯河粉($66),豬頸肉撈檬($56),鮮茄牛肉飯($60),生牛肉湯河既湯底真係唔錯,牛肉同雞絲分量都唔少,豬頸肉都外脆內軟,好好食!!仲要有成十幾舊,真係唔錯,鮮茄牛肉飯就不過不失啦🤣🤣
2022-08-18 658 瀏覽
今日叫咗外賣拎返屋企食,叫咗香茅豬扒加春卷撈檬粉,啱晒落雨天或者天氣熱嘅時候食.豬扒超多件,好juicy同埋唔會那度好梅好林,有少少咬口,醃得超級入味,冇肉嘅臊味同雪藏味,香茅味幾重,一啲都唔乾身.春卷一條切開兩件,行返屋企嘅路應該要10分鐘左右,但係拎上屋企嘅時候春卷竟然仲係脆,好surprise ,同埋唔太肥膩嘅,好香口檬粉嘅魚露係分開裝,分量絕對夠,檬粉剪得比較碎但係食落口就會比較方便,幾細心.甜甜酸酸好開胃,但係份量實在太多所以食咗一半就已經飽啦,好滿足嘅一餐.值得一提係杯凍咖啡好好飲

值得一提係杯凍咖啡好好飲
外賣自取
又一次黎到鴨脷洲 其實美食真係無乜😅 今次搵到呢間良心小店💛 主打越南菜感覺好似幾地道🇻🇳 店鋪真係比較細🤣 正唔正宗唔係好食得出 唯獨感覺價錢都幾進取呢🌝⭐️ 燒牛拼蝦餅撈檬 🍝整體感覺檬粉份量比較多🥹 餸菜比例少 調味偏淡 蝦餅夠彈牙夠脆口🍘 反而牛肉份量偏少 缺乏碳香味🍖 以呢個價錢我會Expect更多⭐️ 越南咖啡 ☕️反而呢杯咖啡有點驚喜🤎 真係同越南飲到既一樣特別香濃👍🏻挽回呢一餐飯既整體印象

⭐️ 燒牛拼蝦餅撈檬 🍝

⭐️ 越南咖啡 ☕️
2022-04-21 563 瀏覽
鴨脷洲越式小店中午時段,好想吃越南野,好好彩一出港鐵站,行一陣就見到。點左豬肉米紙卷$52 配酸辣醬,令淡淡的米香提升,餡料有好多新鮮薄荷葉,燒豬肉,米粉加小小紅蘿蔔絲。同埋主食是魚餅湯檬$56,湯檬大大碗有芽菜,葱花,洋蔥,食極都有,湯底有肉汁加超微辣(一般人一定食到)兩件厚厚的魚餅,好彈牙,分開上,所以外層仍有些脆的感覺。有機會,去試吓,好正的越南湯河
鴨脷洲越式小店

中午時段,好想吃越南野,好好彩一出港鐵站,行一陣就見到。

豬肉米紙卷

魚餅湯檬

有機會,去試吓,好正的越南湯河
豬肉米紙卷
魚餅湯檬
2022-04-08 386 瀏覽
-//位於鴨脷洲·越南餐廳🇻🇳,暫時有三間分店主打越南菜,如米紙卷、湯河粉、燒雞等等估唔到餐牌勁多選擇,總有一款啱你口味😎📍香芋雞翼湯粉 $48如果唔想食河粉,都可以轉成檬粉架🍲就咁睇 份量好似唔多,但其實係勁多粉🤣$48蚊價錢都幾抵食😏仲有大量洋蔥、芽菜個人幾鍾意個湯底 好清甜😋好似冇咩味精再落埋辣椒+青檸,令到湯底更加濃郁🤤另外香芋雞翼有4隻,味道唔錯 都幾入味但雞翼竟然冇分開上,搞到浸淋哂啊😢📍凍奶茶+$3蚊奶茶都幾香濃,茶奶比例啱啱好🤩唔會太甜#鴨脷洲美食 #餐廳推介不設加一服務費✖️抵食程度:🌝🌝🌝🌘🌚📍越大哥越式小廚 (鴨脷洲)鴨脷洲鴨脷洲大街46號地舖

//位於鴨脷洲·越南餐廳🇻🇳,暫時有三間分店
主打越南菜,如米紙卷、湯河粉、燒雞等等
估唔到餐牌勁多選擇,總有一款啱你口味😎

📍香芋雞翼湯粉 $48

如果唔想食河粉,都可以轉成檬粉架🍲
就咁睇 份量好似唔多,但其實係勁多粉🤣

$48蚊價錢都幾抵食😏仲有大量洋蔥、芽菜
個人幾鍾意個湯底 好清甜😋好似冇咩味精
再落埋辣椒+青檸,令到湯底更加濃郁🤤
另外香芋雞翼有4隻,味道唔錯 都幾入味
但雞翼竟然冇分開上,搞到浸淋哂啊😢

📍凍奶茶+$3蚊
奶茶都幾香濃,茶奶比例啱啱好🤩唔會太甜

#鴨脷洲美食
#餐廳推介
不設加一服務費✖️

抵食程度:🌝🌝🌝🌘🌚

📍越大哥越式小廚 (鴨脷洲)
鴨脷洲鴨脷洲大街46號地舖
·越大哥鴨脷洲大街😌性價比高既越南菜🇻🇳😍💛💛💛💛💛~~~~~~~~1️⃣香茅燒雞撈檬($50)*香茅燒雞做得好好,燒得好香有熱辣辣,唯獨啲雞肉連埋雞皮,食起上嚟會覺得有啲油膩😂但整體來講都好香口好juicy幾正😙😙*撈檬而檬粉既份量又好多,蘿蔔絲、青瓜絲等等嘅配料都好夠,撈埋晒食一流😋😋😋😍😍(score: 4/5)·2️⃣香茅燒豬頸肉撈檬($56)*燒豬頸肉極之出色,仲燒得好食過雞肉,豬頸肉燒到個邊脆一脆,配埋撈檬一齊食簡直無敵🤭😋😋💯💯💯(score: 5/5)·3️⃣燒豬頸肉沙律($52)*燒豬頸肉依然出色,但估唔到沙律嘅份量得咁少,得啲青瓜片、洋蔥絲、蘿蔔絲等等,面頭有啲花生碎,食落會香啲,但都係略嫌蔬菜嘅份量實在太少,食完好似冇食過嘢咁😂😂🙈🙈🙈(score: 3/5)•其他:*飲品黎講好需要改進,冇咩味道,嗌梳打,都可以淡如水🙈🙈🙈•-評分👑賣相:✨✨✨✨味道:👅👅👅👅👅價錢:💰💰💰推介:⭐️⭐️⭐⭐⭐(5分滿分)~~~~~~~~~~
越大哥
鴨脷洲大街😌
性價比高既越南菜🇻🇳😍
💛💛💛💛💛
~~~~~~~~
1️⃣香茅燒雞撈檬($50)
(score: 4/5)
2️⃣香茅燒豬頸肉撈檬($56)
(score: 5/5)
3️⃣燒豬頸肉沙律($52)
(score: 3/5)

其他:
*飲品黎講好需要改進,冇咩味道,嗌梳打,都可以淡如水🙈🙈🙈

評分👑
賣相:✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅👅
價錢:💰💰💰
推介:⭐️⭐️⭐⭐⭐
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
香茅燒豬頸肉撈檬
燒豬頸肉沙律
香茅燒豬頸肉撈檬
2021-08-04 619 瀏覽
路過鴨利洲大街,突然想食越南野,就亂入「越大哥」;門面內裡裝修,感覺都比較港式茶餐廳,甚有親民街坊感覺,店員唔少講外語,係唔係越南話,我就唔多識聽,點都好啦… 就試吓😊生牛肉湯河不過不失,牛肉浸耐咗就開始韌,但湯底是清甜的,唧埋青檸,甜味就更突出!越南春卷炸得香口又唔多油!配埋酸蘿蔔絲係幾醒胃,青瓜都係沙律級,感覺誠意俾客人食,絕非伴碟!(最後我食晒)雞翼(原自雞翼湯河,因心急食咗個河,無影相)雞翼炸得金黃脆口,味道就ok啦,無咩特別嘅好味道,但勝在唔乾身,仲有啲肉汁!越南咖啡最最最失望係越南咖啡☕️⋯⋯ 跟著餐牌上的圖示去點餐,點餐前都問清楚店員,本著是煉奶底,有個銀色滴漏器的那款越南咖啡,誰不知上枱嘅時候就是這樣了(打卡無望)PS. 咸檸七係沒有「半粒咸檸」的模樣,喜歡篤咸檸嘅朋友要留意啦!

生牛肉湯河

越南春卷

雞翼
(原自雞翼湯河,因心急食咗個河,無影相)

越南咖啡

(打卡無望

2021-08-01 1065 瀏覽
港人開飯辛辣瘋 泰式美食稱英雄越南菜系欲反攻 深信肯做不貧窮今日坐船鴨脷洲 久聞大哥小島中西貢小姐苗條多 本人卻是不倒翁最怕湯粉水「姐姐」 惟有撈檬雙番東香茅雞扒勁多件 蔥頭碌冧卻失蹤 天才詩蓓游水叻 家朗慶祝食蟹公蟹湯河粉有隻蝦 披甲上陣眼睛紅豆卜銀芽做主角 招牌肉丸來補充牛柳沙律用料豐 可惜大廚嘥刀工又凍又嚡好失望 蒜蓉法包行唔通蝦餅熱氣爆唇瘡 阿媽哦我及時聾小食雖然沒新意 今餐表現最顛峰 平衡營養叫碟菜 蝦醬何處未相逢 飲來飲去茶檸啡 青檸梳打是老馮聽聞咖啡好鬼甜 惟有努力加水沖服務小妹頻頻撲 走單錯單真大懵埋單找數三百幾 祝願質素與價同食客好評空穴風 細雨點點雷聲隆《蝦醬炒農家菜》-$52《牛柳沙律配蒜蓉包》-$82《香茅雞扒撈檬》-$56《招牌海鮮肉丸鮮茄蟹湯河》-$74《蝦餅》-$58《青檸梳打》-$20《滴漏咖啡》-$28
港人開飯辛辣瘋 泰式美食稱英雄

《青檸梳打》-$20

《滴漏咖啡》-$28
2021-08-01
2021-07-29 350 瀏覽
入咗鴨脷洲大街探索,口痕想食吓越南菜,發現餐廳選擇唔多,就求其入咗越大哥搵食個人最鍾意的越南菜就係香茅豬扒飯,見呢度有得食就梗係試吓手勢啦老實講宜家平過60蚊的香茅豬扒飯已經買少見少,見到52蚊都打咗個突本來期望都唔大,打算醫完肚就走人點知一上菜就見到隻心型煎蛋, 即刻加咗唔少分香茅豬扒飯 $52隻蛋正就不在話下啦,重點係豬扒肥瘦得宜,肉有咬口之餘都有少少肥,令到成舊肉食落好香,份量亦好足,差忍唔住叫多份豬扒飯就略嫌有少少硬,可以比翻多少少水落去煲街坊價錢嚟講,真係無估到可以咁好食,入鴨脷洲的朋友可以嚟試吓,真心推薦

本來期望都唔大,打算醫完肚就走人
點知一上菜就見到隻心型煎蛋, 即刻加咗唔少分

香茅豬扒飯 $52

香茅豬扒飯

飯就略嫌有少少硬,可以比翻多少少水落去煲

2021-07-08
香茅豬扒飯
2021-07-08 414 瀏覽
work from home 午飯時間唔想諗食咩,所以二話不說去屋企附近嘅越大哥越南野叫外賣。今日專登早少少去,因為一到午飯時間真係超級多人。今日叫左個香茅豬扒拼雞翼煎蛋飯,配埋杯凍檸檬茶。香茅豬扒入味得黎夠哂淋,一啲都唔硬,仲大塊到有個盒咁闊,超正。雞翼有兩隻雞中翼,大大隻一啲都唔孤寒。加埋隻煎雞蛋係流心,吉個蛋黃啲黃流晒出嚟,好幸福!個飯仲有啲香蔥同酸腌蘿蔔絲,越南風味即刻出哂黎哈哈。凍檸檬茶係青檸製,全杯都酸酸甜甜好解渴。食飽飽繼續開工

雞翼有兩隻雞中翼,大大隻一啲都唔孤寒。
加埋隻煎雞蛋係流心,吉個蛋黃啲黃流晒出嚟,好幸福

個飯仲有啲香蔥同酸腌蘿蔔絲,越南風味即刻出哂黎哈哈

凍檸檬茶係青檸製,全杯都酸酸甜甜好解渴。
食飽飽繼續開工
2021-07-07
2021-06-06 469 瀏覽
又繼續出我嘅南區掃黃系列💛今次呢間係同事大力推介,又大份又好食,上菜快手,平日仲有餐飲送😋 無論鍾意食豬扒雞扒,湯定撈,基本上乜嘢組合都做到俾你😌🥗 香茅雞翼豬頸肉撈檬($62)依家啲天氣咁鬼熱😪有時冇乜胃口就會想食酸酸甜甜嘅撈檬🤤今次揀咗雙拼😋雞翼同豬頸肉都係我嘅最愛,即叫即整,熱辣辣又新鮮🤤一上枱見到咁多餸真係有啲嚇親😂😂😂果然係價錢親民又抵食🥰🍲 豬頸肉湯河($58)係好懷念嘅越式湯河味道🥺湯底味道清甜,河粉好滑,豬頸肉同樣係超級多🤤🤤有成十幾塊,好滿足🤤

🥗 香茅雞翼豬頸肉撈檬($62)
香茅雞翼豬頸肉撈檬

🍲 豬頸肉湯河($58)

香茅雞翼豬頸肉撈檬