餐廳: 賓墟餐廳
資訊:

2023-12-16 14 瀏覽
平時放假,好鍾意去茶餐廳嘆番個下午茶,嘢食款式多得嚟更合口味,價錢又抵!你間餐廳喺長沙灣嘅平民商場入面,都有唔少街坊幫襯,嘢食抵食夾大件,今次下午茶時段嚟到,試返佢哋個下午茶餐單先!------------------------------🍗◖脆炸大雞脾◗ $38可以跟配薯條/沙律,揀咗沙律,佢係蘋果薯仔雜果沙律,裹上沙律醬,酸酸甜甜。雞髀外皮好薄脆,炸得唔錯,肉質嫩滑,而且裏面嘅肉汁超多!🐂◖鐵板西冷牛扒◗ $62醬汁有黑椒/蒜蓉,揀咗黑椒汁,醬汁係蕃茄醬做底,加上黑椒。將醬汁倒落牛扒上面,「滋滋」聲,牛扒食落更香!西冷扒肉質偏瘦,帶有少少筋,但都幾易咬唔會好韌,味道唔錯!佢哋嘅薯條係粗切波浪薯條,乾爽香脆。☕️◖鴛鴦◗ 跟餐🍋◖檸檬水◗ 跟餐🌟 Encore指數:8/10
🍗◖脆炸大雞脾◗ $38

🐂◖鐵板西冷牛扒◗ $62

☕️◖鴛鴦◗ 跟餐
🍋◖檸檬水◗ 跟餐

🌟 Encore指數:8/10
2023-12-10 19 瀏覽
突然好想去食茶記食嘢,所以約好友去左位於長沙灣幸福商場嘅賓墟餐廳食tea😆✔️泰式煎魚餅湯麵(套餐$60)原本想食亁抄牛河,不過最後叫左湯麵食😋,有多件泰式煎魚餅😍,雖然比我食開嘅一般泰式魚餅薄,但就好入味,湯底我揀清湯唔辣嘅,味道都好正宗,配埋凍檸茶少甜少冰。✔️脆炸大雞髀配沙律(下午茶餐$38)大大隻炸雞脾🍗,外皮炸得乾脆,內裡肉質嫰滑,好好食,配埋用新鮮蘋果做嘅沙律,都好夾好好味,加多$3配左凍飲,真係都幾抵食!✔️西多士(朱古力醬)食西多士一向淋開楓糖漿,今次要朱古力醬,反而無咁甜,但又散發出朱古力香,唔錯👍👍📮賓墟餐廳🗝️長沙灣幸祥街8 號幸福商場地下1號舖📞22041318/22041183#香港茶餐廳 #賓墟餐廳 #賓墟冰室

✔️泰式煎魚餅湯麵(套餐$60)

✔️脆炸大雞髀配沙律(下午茶餐$38)

✔️西多士(朱古力醬)

📮賓墟餐廳
🗝️長沙灣幸祥街8 號幸福商場地下1號舖
📞22041318/22041183

#香港茶餐廳
#賓墟餐廳
#賓墟冰室
前排經過去咗長沙灣果邊,係地鐵站附近搵咗呢間---🌟賓墟冰室🌟食晚餐,餐牌選擇多,無論係鋸扒定焗飯都滿足到,除咗常餐,仲有炒公仔面同泡飯都好吸引好想試🤩._.🐂 | 香煎美國西冷牛扒 | 🐂(配 老火湯+薯角)大大塊西冷牛扒鐵板熱辣辣上,揀咗香濃結身嘅黑椒汁,勁惹味,西冷牛扒腍身,易砌易咬,醃得好夠味。跟餐嘅薯條炸得好香脆,份量多.🧀 | 芝士焗白汁海鲜飯 | 🧀焗白汁芝士係我最愛,佢仲要配上我最愛食嘅海鮮,飯係炒飯底,粒粒都有金黃色嘅飯底,海鮮料多,大大碟焗飯,食到好滿足.💚 | 班蘭玉露特飲 | 💚綠色好靚,班蘭味濃·🥭 | 芒果鳳仙特飲 | 🥭成杯都係黃色,芒果味濃又香甜._.
._.
🐂 | 香煎美國西冷牛扒 | 🐂
(配 老火湯+薯角)
🧀 | 芝士焗白汁海鲜飯 | 🧀
💚 | 班蘭玉露特飲 | 💚
綠色好靚,班蘭味濃
🥭 | 芒果鳳仙特飲 | 🥭
成杯都係黃色,芒果味濃又香甜
._.
2023-11-23 34 瀏覽
幸福邨呢間茶餐廳真係超水準!平日夜晚坐爆人,要等位先到,晚巿吸引好多街坊過黎,食物種類好多元化,中、西既食物都有,日日可以食唔同野都得😝餐廳服務員態度好好,好有人情味例湯個湯好濃郁,唔係味精水,裏面有紅蘿蔔、豬骨,一啲都hea,非常唔錯👍🏼蝦仁炒蛋蝦仁新鮮彈牙,炒得岩岩好,蛋炒得滑嫩,同蝦仁完美結合,送飯一流黑椒牛仔骨我好鐘意食牛仔骨,個牛仔骨煎得好味,肉質鮮嫩多汁。呢道菜絕對係肉食愛好者嘅首選!

例湯

蝦仁炒蛋

黑椒牛仔骨
2023-11-13 39 瀏覽
今日係長沙灣附近做完野收工,攰攰地係地鐵站附近想搵間茶餐廳落腳,結果搵到呢間。咦,有驚喜喎!🔅賓墟一品煲🔅見到用茶餐廳名做煲仔名,所以叫左嚟試下。一品果然係一品,有齊燒肉、豬肉、魷魚、蝦仁、豬潤、雞肉等,肉好肥美,岩晒呢個天氣食,好保暖,又啱晒重口味嘅食肉獸😍😍🔅招牌海味蒸肉餅🔅唔知係咪招牌嘅關係,要特別用心製作同即叫即蒸,等左大概35分鐘終於都上碟啦,但係我一啲都唔介意,慢工出細貨,好值得等☺️!肉餅都幾大份同厚,肉餅上充滿住魷魚條及蔥花,肥肉位都好飽滿,送飯一流,份量要兩個人先食得晒,一個人叫特別係女士嘅話就未必食得晒😌~餐飲叫左兩杯熱檸水,店員可能見個煲同肉餅太大份嘅關係,專登用外賣杯上,等我地可以唔駛因為太熱而一次係鋪頭飲晒,可以拎埋出去一路行一路消化一路飲,呢個位真係好貼心。

🔅賓墟一品煲🔅

🔅招牌海味蒸肉餅🔅

2023-11-10
2023-11-13 36 瀏覽
大型連鎖食肆成行成市,進駐街坊商場更是梗有一間喺左近,明白街坊舖/茶餐廳壞來越難做,所以平時都會幫襯下小店。這間餐廳都幾有港式茶餐廳特色,首先店員多是姨姨叔叔輩,街坊街里feel好親切有禮。正值下午茶時段,套餐選擇都算多,連tea set都有鐵板餐,就叫道鐵板西冷牛扒配薯條來試試,份量比想像中多啊,牛扒有兩大塊且切得唔算薄,都幾入味,配香濃黑椒汁食起上黎啖啖肉,相當滋味;薯條真係即炸,超級熱辣辣,而且係懷舊港式茶餐廳才會有的波浪型薯條呢。朋友即點了道芝士焗茄汁豬扒飯,最面層的芝士好香,沾滿鮮茄汁的豬扒亦都幾鬆軟,重點是底下香口的蛋炒飯,每一啖蛋炒飯加埋蕃茄粒及蕃茄醬,酸酸甜甜夠晒味道每個餐都包一杯飲料,來到茶餐廳就當然要點杯最具代表性的港式熱奶茶及涷檸茶,奶茶都算茶香濃奶順滑,這些真的是餐廳才能炮製出的味道。
2023-11-11
2023-11-12 24 瀏覽
去朋友家之前,發現太早出門未吃午餐,也差不多下午茶時間。朋友介紹簡單吃個下午茶,在他家附近下午茶選擇也算多,點了一個鐵板餐和焗飯,二人快速吃下。芝士番茄焗豬扒飯熱騰騰的焗飯,鋪在面層芝士已融化,夾起一塊沾滿鮮茄汁的豬扒,拉出芝士絲,急不及待放進口裏,豬扒亦算有肉汁,單獨一個吃芝士焗豬扒飯,也棒。港式經典靈魂蛋炒飯是芝士焗豬扒飯的加冕。白飯炒乾身鐵板扒有雞扒,配薯條,或意粉亦可以。份量算大份,扒餐預設跟薯條,加意粉加$10,餐飲是滿滿甜美的紅豆冰星期六中午,雖然滿座,但不需要門口排隊。雞扒鐵板意粉,口感也豐富。
去朋友家之前,發現太早出門未吃午餐,也差不多下午茶時間。
朋友介紹簡單吃個下午茶,在他家附近
下午茶選擇也算多,點了一個鐵板餐和焗飯,二人快速吃下。
芝士番茄焗豬扒飯
鐵板扒
今日放工咁啱經過長沙灣嘅幸福商場,諗住快快手入去食個午餐醫肚,🤣點知好有驚喜!可能近街坊商場,服務員態度對大家都好好,雖然我唔熟佢地但都見佢地同街坊都好好傾。真係好想讚讚廚師👨🏻‍🍳,一個幸福商場都可以卧虎藏龍!🥩香煎美國西冷牛扒($65)本身食得茶餐廳,特別係港式傳統既都唔會預料牛排用上咩質素,普通既用上高級小小嘅肉已經係喜出望外。但呢到比你嘅肉絕對唔只好上一級咁簡單,西冷得嚟又近牛柳嘅位,再加上廚師煎嘅功夫完全對得起此上好肉質。平時食茶餐廳真係好難用到個嫩字黎形容,又香又嫩真係非常難得!🍝鐵板黑椒牛柳炒意粉($64) 食完牛扒我對呢間餐廳要求都提升左唔小,茶餐廳我一般唔會用意粉軟硬度走去評意粉,但香港真係好難係茶餐廳有既要求。而牛柳用上相同嘅肉源,令佢本身肉味肉質都有上好嘅保障,讚過就唔再講。另外,要讚嘅係廚師用咗黑椒,三色椒嘅配料令一碟茶餐廳炒意粉更香更有鑊氣!斑籣玉露特飲(原價$26,跟餐$8) 唔會好甜,而且帶有淡淡嘅斑籣同椰奶香,非常解渴!芒果鳳仙特飲(原價$26,跟餐$8)芒果同菠蘿好夾,味道有啲似經典嘅雪條,回憶返晒嚟!

🥩香煎美國西冷牛扒($65)

🍝鐵板黑椒牛柳炒意粉($64)

斑籣玉露特飲(原價$26,跟餐$8)
唔會好甜,而且帶有淡淡嘅斑籣同椰奶香,非常解渴!

芒果鳳仙特飲(原價$26,跟餐$8)
芒果同菠蘿好夾,味道有啲似經典嘅雪條,回憶返晒嚟!
2023-11-05
  • 香煎美國西冷牛扒
2023-11-05 38 瀏覽
係長沙灣學完野,仲未食lunch🥲見到有間茶餐廳就入去食個飯,醫下肚先😜✨鳳梨蜜桃甜酸肉一開始睇落去係一份正正常常嘅咕嚕肉🤣好似無乜特別咁。點知食左一舊就食唔停口🤩被驚艷了🤣舊肉係好爽口,仲要好大舊肉。每舊嘅炸粉唔多,仲要係脆口😍證明真係啱啱整出黎,勁新鮮!✨黑椒牛仔骨呢個都唔錯嘅,但因為上面個餸真係太好食,所以呢個就冇咁驚艷🤣佢嘅牛仔骨都𣺉嘅,幾入味🤤份量都幾大份肥米叫嘅係set 餐,會包埋一個例湯,一碗飯同野飲👍🏻係幾抵食,食完已經好飽(當然係以肥米嘅食量)🤣個甜酸肉真心好好食,肥米到第二日都仲記得佢嘅口感🤤真係冇諗過茶餐廳可以整到份感好食嘅咕嚕肉😍#賓墟餐廳📍長沙灣幸祥街8號幸福商場地下1號舖

✨鳳梨蜜桃甜酸肉

✨黑椒牛仔骨

#賓墟餐廳
📍長沙灣幸祥街8號幸福商場地下1號舖
2023-11-05 27 瀏覽
賓墟餐廳~長沙灣地鐵站B出口幸福商場地。星期六下午茶時段,仍有下午茶餐。相比一般茶餐廳只限星期一至五才有的,真的好抵食!鐵板西冷牛扒配薯菜$62充滿懷舊港式風味,西冷牛扒大大件,一點也不韌,配上黑椒汁,美味可口。咖喱薯仔雞扒飯$54雞扒係煎香過的,咖喱汁正是啱我口味的椰香帶甜味道。飲品當然要選擇充滿港式味道的凍檸茶,紅茶膽確係唔同。侍應主動問我要不要老火湯,菜乾甘筍豬骨湯,沒有味精,充滿家的味道。

鐵板西冷牛扒配薯菜$62

咖喱薯仔雞扒飯$54

2023-11-03 39 瀏覽
👩🏻‍❤️‍👨🏻🐽賓墟餐廳 (長沙灣)💰102(堂食)這家餐廳位於長沙灣,地理位置超級方便,走出長沙灣地鐵站就能看到餐廳大大的招牌😉店內環境整潔,對於一間茶餐廳來說十分難得🥹乾炒豬扒公仔麵 $46大大片的豬扒份量充足,很香很入味🤤即叫即整熱烘烘的,鑊氣十足👍🏼沙爹牛肉麵配牛油多士,香滑炒蛋 $50炒蛋跟它的名字一樣香滑😍麵條的硬度適中👍🏼沙爹汁很香濃,麵條把湯汁吸收了,十分入味🤤牛肉很多,而且很嫩很軟,味道不錯😋隨餐奉送飲品(凍飲+$3)。凍檸茶。凍檸水
👩🏻‍❤️‍👨🏻🐽

賓墟餐廳 (長沙灣)
💰102(堂食)

乾炒豬扒公仔麵 $46

沙爹牛肉麵配牛油多士,香滑炒蛋 $50

隨餐奉送飲品(凍飲+$3)
。凍檸茶
。凍檸水

2023-10-29 41 瀏覽
作為長沙灣嘅街坊,有時都懶得坐地鐵,都會喜歡喺附近探索下唔同嘅舖頭醫肚🤭 今次嚟到球場隔離嘅幸福商場,一入去就見到呢間茶餐廳嘅招牌,咁就決定簡簡單單食餐飯喇。叫咗個九層塔沙薑雞煲餐,包埋泥湯同埋飲品,雞煲熱辣辣上枱,以茶餐廳嘅質素嚟講都唔錯。 個湯應該冇落味精嘅,飲完唔會特別口渴。雞件都醃得幾入味,雞肉算嫩滑,連埋三色椒同洋蔥,送飯都幾唔錯。餐廳都幾大呀,唔使等位,可以快食快走,啱曬香港人快捷一族~

餐廳都幾大呀,唔使等位,可以快食快走,啱曬香港人快捷一族~
2023-10-25
2023-10-26 32 瀏覽
今日去左長沙灣工作,  晚餐時間 去左呢間餐廳食. 食物質素超好. 仲要價錢好親民. 叫左賓墟套餐. 佢地會定時轉菜式, 等客人有新鮮感. 脆皮德國咸豬手呢個菜式真係有D狂, 竟然喺呢種屋邨餐廳食到. 首先個賣相已經一流, 個皮真係幾脆, 肉質又爽口.  仲要個價錢只係$98 , 真係平到傻. 呢個菜一定係必食 .中式牛柳酸酸甜甜好開胃, 牛柳份量都好多,牛柳肉質好鬆軟西蘭花豬頸肉亦非常出色,西蘭花脆嫩,豬頸肉彈牙,火喉剛剛好是日蒸魚本來想叫豉汁蒸倉魚, 但已經沽清,  店員叔叔就話可以有紅鮋, 可以做俾我地. 超讚 ! 最後叫左清蒸紅鮋. 真係即叫即蒸勁新鮮. 15分鐘左右就上枱. 條魚肉質好鮮甜, 叔叔無介紹錯. 小菜奉送:白飯 & 例湯 & 咖啡或奶茶 (凍飲加$3, 特飲加$8)重要一提, 店內嘅叔叔姐姐都好親切有禮.

叫左賓墟套餐. 佢地會定時轉菜式, 等客人有新鮮感.
脆皮德國咸豬手
呢個菜式真係有D狂, 竟然喺呢種屋邨餐廳食到.
中式牛柳
酸酸甜甜好開胃, 牛柳份量都好多,牛柳肉質好鬆軟
西蘭花豬頸肉
亦非常出色,西蘭花脆嫩,豬頸肉彈牙,火喉剛剛好

是日蒸魚

重要一提, 店內嘅叔叔姐姐都好親切有禮.
2023-10-25
  • 脆皮德國咸豬手
  • 中式牛柳
2023-10-24 23 瀏覽
在忙碌的生活節奏中,突然好想搵個食家常小菜嘅地方,唔想諗太多,就去左附近嘅一間冰室,呢間嘅小菜非常抵食,而且仲好有住家feel最近經常都食得太油膩喇,所以今日就想食得健康啲即叫即蒸嘅豉汁蒸䱽魚,需要等大約15分鐘!濃郁豉汁香氣立即讓我食指大動䱽魚鮮嫩多汁,蒸嘅時間岩岩好,仍然保持到魚肉嘅彈性,每一啖都散發著豆豉的香味海鮮雜菜煲係我每次都會必點的,海鮮湯非常濃郁,煲裡面嘅海鮮有鮮蝦、魷魚,蔬菜吸哂海鮮湯嘅鮮甜精華,好好味
呢間嘅小菜非常抵食,而且仲好有住家feel

最近經常都食得太油膩喇,所以今日就想食得健康啲

海鮮雜菜煲係我每次都會必點的,
海鮮湯非常濃郁,煲裡面嘅海鮮有鮮蝦、魷魚,
蔬菜吸哂海鮮湯嘅鮮甜精華,好好味

2023-10-21
2023-10-14 50 瀏覽
賓墟餐廳 @ 長沙灣一間唔錯既茶記…同朋友仔地鐵站行出黎…大家都覺得有d餓…見到有間茶記就坐低食d野朋友叫左個雞扒炒公仔麵…我就點個魚香茄子…主要見到人地食我又要試😌😌。加多個炸魚餅朋友個雞扒炒公仔麵好大份…雞扒同麵量都好多…即叫即炒熱辣辣出哂煙…我個魚香茄子煲黎到都出哂煙…份量都幾大…跟左一個白飯。茄子煮軟硬剛剛好…帶微微鹹魚香。最緊要個獻唔漿口…好惹味…一碗飯真係唔係好夠送炸魚餅就正常發揮…最近要份量夠同熱辣辣街坊茶記黎講質素唔錯
賓墟餐廳 @ 長沙灣

一間唔錯既茶記…

炸魚餅就正常發揮…最近要份量夠同熱辣辣

街坊茶記黎講質素唔錯