2021-05-20 1561 瀏覽
👌🏻豬頸肉大腸酸麻辣米線 $53豬頸肉微脆香口,偏肥油脂香濃,係幾好食但份量好少,$15餸但得4條手指size既切條😟大腸煮得腍身,偏肥舊舊都好多肥膏😈最緊要係無豬屎味🤣份量比豬頸肉多,都有7至8舊但可惜醃得唔夠入味,只食得出微微既花椒八角味🤧扣分位係酸麻辣湯底極油😖!係辣度同油度成正比既湯😵😵😵嗌左中辣成碗野油到不行加上得個辣字,唔麻亦唔酸😟連酸菜都唔酸既,得個油字🤧米線軟硬適中,唔會太腍味道:6/10性價比:6/10-📍#貴川風味館元朗教育路44-50號兆明樓地下B號舖#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #hkrestaurant #美食 #香港美食 #外賣 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #元朗 #元朗美食 #元朗好去處 #元朗打卡 #旺角 #旺角美食 #旺角好去處 #旺角打卡 #四川美食 #川味美食 #川味 #四川風味 #雲南米線 #麻辣 #酸辣 #麻辣米線 #酸辣米線 #小鍋米線 #米線
👌🏻豬頸肉大腸酸麻辣米線 $53
豬頸肉微脆香口,偏肥油脂香濃,係幾好食
但份量好少,$15餸但得4條手指size既切條😟
大腸煮得腍身,偏肥舊舊都好多肥膏😈
最緊要係無豬屎味🤣
份量比豬頸肉多,都有7至8舊
但可惜醃得唔夠入味,只食得出微微既花椒八角味🤧
扣分位係酸麻辣湯底極油😖!
係辣度同油度成正比既湯😵😵😵
嗌左中辣成碗野油到不行
加上得個辣字,唔麻亦唔酸😟
連酸菜都唔酸既,得個油字🤧
米線軟硬適中,唔會太腍
味道:6/10
性價比:6/10

📍#貴川風味館
元朗教育路44-50號兆明樓地下B號舖

2021-05-09
2021-03-15 784 瀏覽
之前見到呢家餐廳有酸菜魚, 星期六行過時醒起就立即入去幫襯,一家裝修普通的小店, 一邊是有間隔的2/4人位, 一邊是沒有間隔的六人大枱, 由於一心想食個酸菜魚,所以餐牌都無睇就落單了, 酸菜魚 + 菜飯 + 凍奶茶, 68蚊,  價格算合理.落單後幾分鐘先來杯凍奶茶,普普通通, 唔飲無損失的水準.再等多一會, 酸菜魚 + 菜飯就送到, 先講湯底, 我叫了微辣, 湯底初時也確實不太辣, 吃了些芽菜,沾滿了汁, 好吃好送飯,   酸菜反而沒有想像中的好味, 只有酸味, 不香.再吃魚塊,  雪藏魚的味道, 無味的, 大約6/7片吧,  份量不多.菜飯的飯底偏硬, 不算好食,然後可能其他配料的味道開始出了, 包括酸蘿蔔, 泡椒等越來越出味, 所以個湯底後來就更辣了, 最後大約吃剩3分一左右.
由於一心想食個酸菜魚,所以餐牌都無睇就落單了,
酸菜魚 + 菜飯 + 凍奶茶, 68蚊,  價格算合理.
落單後幾分鐘先來杯凍奶茶,普普通通, 唔飲無損失的水準.
再等多一會, 酸菜魚 + 菜飯就送到,
先講湯底, 我叫了微辣, 湯底初時也確實不太辣,
菜飯的飯底偏硬, 不算好食,
最後大約吃剩3分一左右.
2021-03-13
~金湯麻辣小鍋米線+厚切豬扒($42)🐷聲明先💁‍♀️,我係鍾意食辣同米線但又唔鍾意食酸同食唔到好辣的廢柴🤪。所以通常都係叫10小麻辣or bb辣走酸😌。我見到呢間個餐牌有分麻辣同酸辣咁就方便啦👍🏻,直接叫咗個麻辣bb辣😚。點知食頭幾啖都正常,食到去第4啖開始feel到有d怪🥴。個嘴有陣麻麻哋嘅感覺係正常,但點解由條脷開始有d酸味湧出黎🤢。其實咁樣係咪先叫正宗❓?但我以前食個d麻辣唔係咁🤨。以為我嗅覺有影響味覺,比咗屋企人試佢地都覺得好酸😅。好彩最後細佬見我食到生無可戀咁,同我交換左個菜飯撈d芽菜嚟食🥰。但係因為本身個口已經食到好酸,所以食落去都係酸酸地😭。另外通常我食米線都會叫豬頸肉🥓,牛肚or雞翼尖🐔。但呢到冇就叫咗個豬扒🐖。煎得幾香口,但我公主病由細到大都唔係好鍾意肥膏個陣油香味🤢,而呢度咁啱個豬扒有勁多肥膏,所以係咁叫屋企人幫手食😂。另外細佬係叫咗蔥油雞🐔,佢話超級無敵鹹。我食執邊嗰啲芽菜嗰陣完全明白佢講咩🤥,真係d芽菜都可以餸曬成碗飯🍚。✨其實原先係諗住落街食個下午茶☕️,因為諗唔到食咩所以周圍行吓🚶。細佬比餐牌張圖吸引所以就入咗去📃。可能每個人口味都唔同,但呢間野我個人真係唔係
~金湯麻辣小鍋米線+厚切豬扒($42)🐷

✨其實原先係諗住落街食個下午茶☕️,因為諗唔到食咩所以周圍行吓🚶。細佬比餐牌張圖吸引所以就入咗去📃。可能每個人口味都唔同,但呢間野我個人真係唔係幾岩😰,不過屋企人話佢個清湯幾正常💁‍♀️。
2021-02-25 492 瀏覽
叫了外賣打包酸菜魚包飲品$71,等了非常非常之久,得4片左右好薄又細片的魚,魚本身没魚味,一大堆全是酸菜薄羅白豆芽金菇等,味道一般,感覺像吃齊菜,完全不值這價!
外賣自取
作为一个贵州人看见招牌进店,怎么感觉没有辣味,叫了一个软骨套餐和一个凉菜皮蛋,软骨饭味道还算可以,份量少了点,最关键就是皮蛋是冻的一坨一坨的冰,都没有吃两口浪费了
2021-01-04
2021-01-04 408 瀏覽
星期六黎食lunch估唔到有驚喜唔知係咪星期六日無lunch set, 全部都係單點叫左碗麻酸辣米線雞絲同生菜份量都幾多下湯底偏麻辣dd, 酸既味道比較弱叫左小辣都唔算好辣配菜有芽菜肉醬等等都足料老公叫左金湯麻辣,麻辣底幾濃郁,個人覺得拍得住x 仔, 唔錯米線都算彈牙,唔會好淋,整體都幾好食可能廚房比較新手? 中途係甘聽到有客人漏送甘我地兩碗就無野漏,野飲單點左杯桂圓茶唔算好甜,但都似就甘用粉沖個d, 下次會叫番普通檸茶檸水
星期六黎食lunch

估唔到有驚喜

唔知係咪星期六日無lunch set, 全部都係單點

叫左碗麻酸辣米線

雞絲生菜麻酸辣米線

雞絲同生菜份量都幾多下

湯底偏麻辣dd, 酸既味道比較弱

叫左小辣都唔算好辣

配菜有芽菜肉醬等等都足料

米線都算彈牙,唔會好淋,整體都幾好食

可能廚房比較新手? 中途係甘聽到有客人漏送甘

我地兩碗就無野漏,野飲單點左杯桂圓茶
唔算好甜,但都似就甘用粉沖個d, 下次會叫番普通檸茶檸水

2021-01-02
雞絲生菜麻酸辣米線
2020-09-09 655 瀏覽
係元朗分店第一次食,味道偏鹹,要狂飲水,一定有味精!第一次叫肥牛,比得一塊都唔知有冇,就收14蚊,大家千萬唔好叫肥牛,完全唔符合價錢,唔抵!金菇都比得好少,不過價錢收7蚊,就算數啦...薯粉口感唔錯,辣道係標準既。服務更加唔洗講,好差,冇乜禮貌,叫落單都扮聽唔到...問拎杯水都黑住面咁...衛生問題唔多好,野飲杯好油,摸上手成手油,仲有小烏蠅飛下飛下...旺角分店比我印象好好多,元朗分店就唔會再幫親,希望貴公司改善下。
係元朗分店第一次食,味道偏鹹,要狂飲水,一定有味精!
金菇都比得好少,不過價錢收7蚊,就算數啦...
薯粉口感唔錯,辣道係標準既。

雲南酸辣薯粉
2020-07-13 657 瀏覽
一直以嚟都好鍾意食米線,今次朋友提議去呢間貴川,話呢間好好味,就試試佢。朋友推界豬頸肉紅薯粉,即刻跟機!(走咗蔥同韮菜)紅薯粉,好,好,食!紅薯粉透明,粗過筷子少少,滑捋捋又彈牙又有少少咬口,本身我鍾意食米線多啲,呢度嘅紅薯粉令我以後嚟到呢間都淨係想食紅薯粉😂豬頸肉唔係一片片,係切成粗條,味道酸酸甜甜,幾惹味。叫咗酸辣湯底,叫咗小辣,果然周圍嘅酸辣都唔同,呢間係紅色好似好辣咁,一開始唔算辣,食到差唔多最後就幾辣,總體都惹味不過唔適合就咁飲兩啖。

朋友推界豬頸肉紅薯粉,即刻跟機!(走咗蔥同韮菜)

豬頸肉唔係一片片,係切成粗條,味道酸酸甜甜,幾惹味。

豬頸肉紅薯粉
2020-07-12
豬頸肉紅薯粉
2020-06-03 484 瀏覽
生完BB再加疫情關係,真係小左好多同老公出街食飯有時真係好懶唔想買餸煮飯就會叫老公放工買埋外賣返嚟,又可以唔洗出街又唔洗諗買乜餸今日老公話食米線,依間之前都有食開,算係元朗裡面好食既米線店我叫咗經典雲南酸辣小窩米線小辣(加腩肉,冬菇,豬頸肉)腩肉肥瘦適中,冬菇入味,豬頸肉係厚身果隻,好爽口啖啖肉老公叫咗招牌酸麻辣米線小辣(加雞翼,豬大腸,豬扒)雞翼同豬扒都炸過,拎到返屋企仲係熱辣辣,豬大腸都醃到好入味
生完BB再加疫情關係,真係小左好多同老公出街食飯

我叫咗
經典雲南酸辣小窩米線小辣(加腩肉,冬菇,豬頸肉)
腩肉肥瘦適中,冬菇入味,豬頸肉係厚身果隻,好爽口啖啖肉

老公叫咗
招牌酸麻辣米線小辣(加雞翼,豬大腸,豬扒)
雞翼同豬扒都炸過,拎到返屋企仲係熱辣辣,豬大腸都醃到好入味

外賣自取
2020-05-16 396 瀏覽
天時暑熱,胃口欠奉,經過貴川就被水牌新出嘅夏日涼拌系列所吸引。入到去坐低至知涼拌可加嘅配料有限,最後都係轉返平時食開嘅熱拌。+$2轉薯粉,口感煙韌,感覺比米線更有飽足感;同基本肉醬、蔥、酸菜、芽菜拌勻,但唔太足料,芽菜得兩三條辣醬幾夠味,嗜辣成性嘅我難得食到啲辣味,下次可以試試勁辣!豬軟骨(+$14):得兩細舊,芝士丸大細,勝在炆得稔軟,軟骨位已融化成膠狀。雞絲($10):正常份量,唔鞋唔滑,同譚仔差唔多。從賣相可見,色澤比坊間一般皮蛋更晶凝通透,唔知係咪品種有別,食起嚟有陣獨特嘅香味;蛋黃成溏心狀,配以帶椒香嘅辣油,食落更香口不膩。店員落單同接收能力比較慢,要重覆四五次先成功落到單,餐廳配料選擇唔多,無魚肉春卷,下次會試第間。
熱拌薯粉(大辣/豬軟骨+雞絲)

+$2轉薯粉,口感煙韌,感覺比米線更有飽足感;
同基本肉醬、蔥、酸菜、芽菜拌勻,但唔太足料,芽菜得兩三條

辣醬幾夠味,嗜辣成性嘅我難得食到啲辣味,下次可以試試勁辣!

雞絲($10):正常份量,唔鞋唔滑,同譚仔差唔多。
香辣黃金皮蛋
蛋黃成溏心狀,配以帶椒香嘅辣油,食落更香口不膩。

2020-05-15
香辣黃金皮蛋
2020-03-30 706 瀏覽
我地見係牆寫$20每位客人最低消費咪黎食 點知開餐牌餐牌寫住每位$33最後消費 但牆上只寫每人最底$20 但當我地落單時 侍應最低消費價錢話價錢唔係餐牌上寫$33 係$35 我朋友叫左$38 我原意只叫米線$28 除返都夠$33 如果佢話無得咁除都算 但竟然話係$35先岩 話當初印錯 我地問點解你唔改返$35 佢話無人會介意 我話你應該要用label貼返 佢淨係堅持話係$35 我覺得呢間餐廳寫既資料好唔清晰 而家飲食業生意難做 我有照食 但我覺得有被欺騙感覺
我地見係牆寫$20每位客人最低消費咪黎食

2020-02-27 476 瀏覽
個個都話麻辣,究竟係咪真係麻辣?呢間貴川風味館係我食過嘅最正宗。個口真係麻痹晒。我叫咗個貢圓魚皮餃米線,味道真好。唯一一樣唔好,我覺得唔夠熱,衛生環境都唔錯,你知道而家食嘢除咗食味道以㚈,衛生都非常重要🎉👌👍。
2020-02-25
2020-02-15 343 瀏覽
今日過開元朗,行到攰勀地,見到間食米線既餐廳。入到去見到裝修不錯,但座位比較少,有點難攞坐,所以要同人share張枱最不爽的是坐我隔離的陌生人時常出入,令我要不停地讓位。我點麻速米線(小辣),韭菜餃、豬扒、炸醬韭菜餃:同其他店鋪差唔多,我仲以為係自家制,有點失望。豬扒:味道很濃,相信落了很多味精。炸醬:感覺比較正常,大眾口味。凍奶茶:由於太重味精的關係,所以很快就喝完。溫馨提示:佢地可以收『支付寶』
今日過開元朗,行到攰勀地,見到間食米線既餐廳。
最不爽的是坐我隔離的陌生人時常出入,令我要不停地讓位。

我點麻速米線(小辣),韭菜餃、豬扒、炸醬
韭菜餃:同其他店鋪差唔多,我仲以為係自家制,有點失望。
豬扒:味道很濃,相信落了很多味精。
炸醬:感覺比較正常,大眾口味。
凍奶茶:由於太重味精的關係,所以很快就喝完。

溫馨提示:佢地可以收『支付寶』
2020-02-15
2019-10-10 873 瀏覽
今日同老公係元朗搵野食, 元朗真係好多又平又抵的野食, 一經美食街就聞到好香的炭燒味, 望見成間餐廳差不多滿座, 即時想加入戰場店舖比較細, 坐到20人左右,燈光好明亮, 感覺乾淨我地叫左一碗豬扒雞翅金湯米線同一個豬軟骨菜飯米線湯底有好多選擇,今次想試下金湯。店員免費幫我加芫茜講下碗米線先,湯睇落冇麻辣咁油, 但飲落味濃, 有d 似潭仔湯底,小辣唔會太辣, 加埋芽菜同芫茜,好開胃, 金線分量勁多, 用小碗裝起碼有成4碗另外肉碎係瘦肉來架,唔會有肥肉油花飄係湯面, 欣賞👍雞翼有炸過來, 入味, 好香😚睇左介紹話豬扒必食,真係好正, 微辣, 岩燒味, 醬油味重, 唔會過鹹, 岩岩好, 豬軟骨菜飯, 份量好足, 豬軟骨味濃,略鹹左少少, 好lum😋食極都有, 瘦肉比較多, 少筋, 岩晒我菜飯要推介下, 真係好好好好食,菜有炒過, 好香菜味, 飯亦唔會chi 埋一團,每啖都有菜香🤩埋單96蚊兩位, 重可以用某付款APP平3蚊, 抵到暈。下次要來試下其他湯底同薯粉總結:🤗豬扒必食, 米線湯底正,分量足, 菜飯香噴噴🧐坐位少許窄

店舖比較細, 坐到20人左右,燈光好明亮, 感覺乾淨

我地叫左一碗豬扒雞翅金湯米線同一個豬軟骨菜飯
米線湯底有好多選擇,今次想試下金湯。

店員免費幫我加芫茜

另外肉碎係瘦肉來架,唔會有肥肉油花飄係湯面, 欣賞👍

豬扒雞翅金湯米線

雞翼有炸過來, 入味, 好香😚

金湯好好飲👍👍激多米線

豬扒炭燒味濃🤩

豬軟骨菜飯

食極都有, 瘦肉比較多, 少筋, 岩晒我
豬軟骨味濃,  分量十足

菜飯勁香,  一點都不求其

埋單96蚊兩位, 重可以用某付款APP平3蚊, 抵到暈。

下次要來試下其他湯底同薯粉

總結:
🤗豬扒必食, 米線湯底正,分量足, 菜飯香噴噴
🧐坐位少許窄

• 豬扒
  • 菜飯
  • 米線
2019-09-29 519 瀏覽
🍚其實我真係好鐘意係元朗行街食嘢🥺上次試咗佢嘅豬頸肉米線覺得唔錯,今次決定試熱拌米線!下次試豬軟骨菜飯先❤————————————————————🔹熱拌米線($27) 加餸 ( 雞絲 $9)米線屬比較軟的類型,但尚留些少靭性。其實呢種反而最適合做撈米線,可以索滿醬汁。店家先撈過一次先上碟,每條米線已事先沾滿秘制醬料,呢點我好欣賞,懶人食客連撈都唔洗撈。上面有花生、芫莤、芽菜、炸醬同酸菜。個炸醬bb辣,鹹鹹甜甜,竟有肉醬意粉醬嘅錯覺。酸菜味道幾好,唔會過酸過鹹。撈埋所有嘢一齊食,炸醬包住軟稔嘅米線,加上花生芽菜嘅口感,正~至於雞絲,口感幾好唔乾柴,但由於係譚仔個種白烚雞,重口味嘅建議都係有湯先叫,如果大家好似我咁純粹想健康地攝取蛋白質(ie唔介意淡口),咁就叫佢無死~————————————————————
————————————————————
🔹熱拌米線($27) 加餸 ( 雞絲 $9)
————————————————————