餐廳: 譚仔三哥米線
資訊:

2022-12-03 706 瀏覽
平時喺馬鞍山食開譚仔,喺呢間餐廳食,譚仔嘅質素有啲唔同!同樣係蕃茄湯10小辣,但係呢一間嘅味道非常之重,而且食一啲都唔辣㗎喎湯底好鹹,所以浸住嘅配料都好鹹其他嘢就同平時差唔多,都係差唔多嘅份量,每款丸得一粒就覺得唔係幾夠喉啦豬膶好味呀!不過同平時一樣份量少,牛肉雞肉同埋豬肉片就唔錯份量,都係同平時一樣只係個湯底比較弱,好濃郁但係太鹹姐,韭菜底但係份量好似不是太多加咗個白灼生菜,但係都係份量少$18一份有啲唔值得但係想食多啲菜其餘食物都正正常常,因為我哋係下午茶嗰啲時間嚟食,等咗一陣就有位同埋啲位就冇咁迫,見到頭先啱啱走嗰啲食午餐嘅工作人要坐得超迫,四個人坐一張正方枱服務正常啦
湯底好鹹,所以浸住嘅配料都好鹹

服務正常啦
下午茶
2022-11-02 255 瀏覽
中午1時左右光顧,門口拿籌機自取等位,等了約5分鐘便有位。過橋米線用料一如以往的充足及多款式,還有貴價材料如竹笙及炸醬等,只需$56,真的超值。青蘋果檸檬梳打新口味,只需加$6便可以增購。第一口的味道真的有點像藥水味,多喝數口才變成正常青蘋果味……土匪雞翼招牌菜,叫大份較化算,只需$32便有5隻熱噴噴熱辣辣的雞翼佐菜,三哥必點小吃之一👍位置寬敞,上菜速度正常,店員有禮
中午1時左右光顧,門口拿籌機自取等位,等了約5分鐘便有位。

過橋米線

青蘋果檸檬梳打

土匪雞翼

位置寬敞,上菜速度正常,店員有禮

2022-10-25
2022-10-29 160 瀏覽
總有一間譚仔三哥在左近,所以唔想煮飯就會落街買返碗🍜~呢排見到新推出黑白辛椒式🌶️【煳椒肉骨湯米線】煳辣湯底 + 新加坡肉骨茶,有丁香、肉桂同原粒獨子蒜🧄等香料熬製,配黑胡椒豬扒,五小辣黎講又唔算好辣,易入口,啖啖都有肉骨茶香,唔想晒湯底,將油炸鬼索晒D湯,爽!另外一提個白木耳口感都幾得意😋同黑木耳口感唔同,未試過可以一試~【清爽脆豬皮】平時少食豬皮,但呢個小食同雲耳拌上自家秘製芥辣汁,口感幾得意、爽口,幾香而不膩,一咬「爽」!【鳳梨乳酸梳打🍹】香甜菠蘿加果味乳酸,仲有果肉鳳梨片!呢個都幾夠晒夏日清爽,解辣又開胃,要抓住夏天的尾巴!搭埋上兩椒一齊食,都咪話唔爽!
總有一間譚仔三哥在左近,所以唔想煮飯就會落街買返碗🍜~
呢排見到新推出黑白辛椒式🌶️
【煳椒肉骨湯米線】
【清爽脆豬皮】
【鳳梨乳酸梳打🍹】
搭埋上兩椒一齊食,都咪話唔爽!
2022-10-25 120 瀏覽
平時都係喺呢間買外賣,試過有咩問題,今晚買個好友生菜返去,食到中途發現有好大條蟲,再睇真啲唔係蟲,係好大條蚯蚓!好粗好大條!真係嚇到我呆咗。本身都唔想即刻放上黎公審佢,我打去舖頭,佢話幫我換一個菜,唔通我又咁食,我點知入邊仲有冇其他蟲,蚯蚓,曱甴。好明顯係一啲都冇洗過,呢樣我都知,但係蚯蚓真係誇張咗!唔係換返個菜俾我,亦都唔係俾錢我就解決到呢個問題,係要比大家知道佢嘅質素同埋衛生情況,仲要係有問題嘅處理都極差!
2022-10-10 126 瀏覽
$34一碗米線包一個$5餸,$6以上要另加差額,除左清湯,其餘湯底都要加$1至$2🍜叫左一碗牛肉清湯米線及中麻辣豬膶米線,牛肉大細不一,大概有8至9舊,韌口難咬,不過好過食啲有鬆肉粉醃到淋pat pat嘅牛肉;豬膶亦係大細不一,大概有7至8舊,粉淋及無腥味;中麻辣唔算太辣🤔,米線爽口彈牙, 每碗米線都會附上腐皮、韭菜及芽菜,不過份量好似少過以前🤔, 但係米線嘅份量都keep到大大碗😄員工服務態度可以,環境光猛,清潔度都ok魚堅總評性價比 3.5👍(以5👍為滿分)

員工服務態度可以,環境光猛,清潔度都ok

魚堅總評
性價比 3.5👍
(以5👍為滿分)

2022-05-15 312 瀏覽
呢間平時經過都見到人手好明顯不足夠,今次我到咗店舖,明明見到入邊有位,但係個票號又顯示仲有4個先到我,門口又有好多人企咗喺度,於是令我覺得啲人真係等緊入去。等咗差唔多10幾分鐘,個三哥姐姐先同我講原來係冇人等緊堂食…可能佢有印象我拎過票,所以就直接問我係唔係一位入嚟食…真係又愛又恨🥲🥲🥲愛,當然係幾記得我有撳過票;恨,再一次證明人手真係非常不足夠,令我嘥咗10幾分鐘。去三哥一定要食墨丸,所以就叫咗兩份墨丸加一份雞肉,麻辣小辣,再加細土匪。雖然我有一年冇食,但係好肯定土肥雞翼嘅質素差咗..1.細隻咗(而且每隻大細都唔一樣,差距好極端,影相可能影得唔清楚,但係厚度係差好遠)2.d味好似死味(好強烈嘅味精,冇以前咁真實,當然我都有一年無食,印象可能有啲分別)米線🍜都仲算係保持一貫水準,只係感覺小辣好似唔算太辣…希望只係我食辣既程度勁咗吧…而唔係佢哋偷工減料🥲⋯⋯(之前食開5小辣)。
可能佢有印象我拎過票,所以就直接問我係唔係一位入嚟食…

雖然我有一年冇食,但係好肯定土肥雞翼嘅質素差咗..

(之前食開5小辣)。
墨丸雞肉麻辣小辣米線
細土匪雞翼
2022-05-14
墨丸雞肉麻辣小辣米線
2021-04-09 1022 瀏覽
挑戰🍜 我... 失敗左😆忙住執屋搬 無開爐煮飯👦🏻👩🏻話要去 #譚仔三哥米線 食米線+土匪雞翼 👩🏻見到有鴨血就諗住試下點知無為以仲有前面嗰幾個字 #水煮魚 🤣結果我夾走啲鴨血同👨🏻交換碗米線食 今次order左 水煮魚鴨血米線 +竹笙 $39+$7👨🏻話水煮鴨血米線 湯底辛辣不麻 鴨血彈滑又唔會有血腥味豆卜吸哂啲湯汁 🌶 辣得好過癮 🔥下次我會再黎食 😆 不過湯底要轉清湯 土匪雞翼 唔駛講 一樣咁好味😋
挑戰🍜 我... 失敗左😆

水煮鴨血米線

2021-03-25
水煮鴨血米線
2021-03-06 600 瀏覽
譚仔三哥🤓基本上係由細食到大,因為我好鍾意食米線,而且佢區區都有分店,想幾時食都得,食到慣晒🤣可惜嘅係,我覺得三哥愈做愈越差,特別係第一城呢一間分店🧐🧐🧐我住附近,成日都會外賣自取或者係送外賣速遞。佢唔單止野食份量越來越少,試過啲麵餅送到時,已經成Pat野咁,浸咗好耐湯都散唔開。有時嗌雞肉,成碗麵撈來撈去,去都係得幾條雞肉,都咪話唔嬲。今次面餅狀況仍然一樣,不過太肚餓所以無影到就食咗😅😅😅希望譚仔三哥可以認真改善一下🧐

2021-03-06
2020-12-13 663 瀏覽
政府規定6點後不準堂食,我們用跑的前往譚仔三哥米線(第一城分店),趕去食飯,剛好在截單前分鐘到達,職員就拒絕我們下單,說17:30分就截單,但問題是現在還未到30分,他們就提早截單,我們也是會6點前離座,那設定截單時間的作用是什麼?明白他們要遵守六點後禁堂食的安排,大家都是,可是第一城的職員態度惡劣,無理地拒絕食客下單,明明說是17:30才截單。一直都很喜歡譚仔三哥,但今次對於這間大公司(第一城分店)的安排十分失望。
2020-11-21 435 瀏覽
食外賣食到要忍唔住再煮都係第一次,d米線硬到似食橡筋。食過間分店4次,得一次係正常硬度。果次係未轉分湯既外賣盒,之前係分店堂食又係好鬼硬同唔入味,咁硬就緊係唔入味。今次硬到要開爐再煮下d米線,唔係唔熟唔過骨,但只係岩岩夠熟。客唔算多,下午茶兩三點,廚房趕咩呢?堂食果次中要半吉添,諗唔明點解d米線煮咁短時間。🙂其他分店食過都正正常常。同埋比飲管同吉檸檬既匙羹,但又唔比餐具,係咩玩法?好在我唔係係公司食姐。
食外賣食到要忍唔住再煮都係第一次,d米線硬到似食橡筋。

🙂其他分店食過都正正常常。

外賣自取
2020-09-14 464 瀏覽
Lunchtime 永遠都係禁多人😭疫情下都叫多咗好多人等拎外賣,先等嘅時間縮短咗!我哋叫咗先頭部隊早10分鐘去拎位,都等咗成15分鐘先有得入🤭不過可能加埋每枱只可以坐4個人,就要等得再耐啲我地一人一碗米線再加3個小食🤣🤣飽到呢!!新嘅小食,麻麻地,係蒜香茄子!茄子好淋但吾重蒜味!似係就禁放啲蒜係面,但價錢就還好嘅😂小食黎講,最鍾意都係蒜泥白肉😍重口味之選!啲蒜蓉係足夠我臭足兩日😂食完會比人嚴棄!但真係好正!

因為武漢肺炎疫情下,已盡量減少外出用膳,留在家中煮食。今日剛巧外出工作,路過第一城嘅譚仔三哥,睇到門口張廣告都好吸引,就去外賣自取一個三餸米線,加杯凍飲同小食都分別係$50 同$48,價錢確係比平時優惠。不過真係無諗過14:03落單比錢,最終要到14:43先有外賣,足足等左40分鐘先攞到外賣,期間出單又混亂,不是順序叫,叫到24X號都未有22X號,其他人客問職員點解唔係順出單,職員只係重複講今天外賣多。但係堂食人客已唔滿,比以前少人,加上已是兩點幾並非繁忙食飯時間,要等成40分鐘,真係唔能夠接受。講番食物,個米線成個餅咁(只是步得10分鐘回到家🤦🏻‍♂️)。貢丸唔爽口,無味🤦🏻‍♂️失敗。皮蛋同豬脷無特別。跟餐的凍檸茶,茶底差,好鞋口,無乜茶味

貢丸唔爽口,無味🤦🏻‍♂️失敗。

皮蛋同豬脷無特別。

跟餐的凍檸茶,茶底差,好鞋口,無乜茶味

2020-04-18
2019-11-06 717 瀏覽
今晚去左譚仔三哥食dinner我地2個人,叫左個過橋米線套餐。今日另一半想食酸辣湯底,因為就佢,所以無叫平時食開嘅蕃茄湯底。我覺得食譚仔的話,最好係2-3人去食,因為可以叫過橋米線套餐😆個餐1個人食又太多、食唔晒,同人share就啱晒。而且呢個餐咩餸都有少少,啱晒花心、貪心、唔想諗食咩又或者有選擇因難嘅人😂今日我除左叫左個套餐外,仲叫左碟大嘅蒜泥白肉。白肉切得好薄、好口感,但精髓係個醬汁,醬油夾埋白肉,簡直正呀👍🏻👍🏻👍🏻
今晚去左譚仔三哥食dinner

過橋米線套餐

蒜泥白肉
過橋米線套餐
蒜泥白肉
2019-08-22 431 瀏覽
好多時諗唔到食咩就會去三哥,多嘢揀之餘又抵食,而且唔同分店食物水準都穩定,所以基本上唔會有伏👍🏽我例牌都係叫木耳絲十小少米😂😂 木耳絲依舊爽脆,分量夠多👍🏽 米線同湯底都係一如既往嘅味道,我鍾意👍🏽

木耳絲米線(十小)(少米)
木耳絲米線(十小)(少米)
2019-07-23 363 瀏覽
🍅湯麵系列 🤓🤓❗️蕃茄湯底全日供應▫️餐廳:譚仔三哥米線▫️地點:全港有60間分店(總有一間在你左右🥰)▫️營業時間:Mon - sun (時間有地域差異)▫️價錢:~$30+—美味:🍅🍅🍅🍅環境:🍅🍅🍅+0.5🍅(繁忙時段較多人)價錢:💰💰💰—大部分人都食過譚仔三哥🤤佢地既米線係幾好食🤪依家蕃茄湯🍅變咗全日供應🤭唔駛等下午茶時段🥰佢地既🍅唔酸係幾開胃🤫蕃茄湯底都可以選擇辣度🌶🌶而配料都有唔同選擇🤪🤪唔夠食既話可以叫小食🙈👧🏻👧🏻最鐘意土匪雞翼同麻辣豬耳👅$50內有主食加小食🙈好抵—
🍅湯麵系列 🤓🤓
❗️蕃茄湯底全日供應
▫️餐廳:譚仔三哥米線
▫️地點:全港有60間分店(總有一間在你左右🥰)
▫️營業時間:Mon - sun (時間有地域差異)
▫️價錢:~$30+

美味:🍅🍅🍅🍅
環境:🍅🍅🍅+0.5🍅(繁忙時段較多人)
價錢:💰💰💰