2019-04-13 4624 瀏覽
一去到第一感覺好暗好黑!坐底適應後感覺周圍有比較OpenArea,又有自成一角Area,亦都有Bar枱Area,當然OpenArea可以最靠近Live Band位置!有2人枱,有4人枱,亦有梳化4至6人以上枱!坐左一陣見女主唱歌手已跟幾枱熟客打招呼,感覺好好!而女主唱樣貌都幾吸引的(純屬個人意見)!整體係一間非常值得推薦飲野嘅地方!
整體係一間非常值得推薦飲野嘅地方!

2019-04-12
$200 (其他)
2019-04-13 3574 瀏覽
今日約咗個客7點半happy hour ,本來諗住去河內道嗰幾間酒吧,但係又好似冇乜新意咁。。。個客建議不如去K11 Hyatt Regency 3樓 chin chin bar。 好鍾意佢Bar table 後面嗰個中式酒櫃,我哋本來坐咗係Bar 枱,之後因為有live Band我哋就坐咗落去叫多咗杯Chile Chardonnay 白酒慢慢嘆!happy hour 仲要buy 1 get 1 freeeee !!!問過啲Staff 好似日日都有live band .. 不過我唔理咁多啦,享受今晚先算啦!

2019-03-01 2716 瀏覽
如果淨系睇個英文,仲以為系『錢錢吧』,知道叫『請請吧』後,又感到細路仔。到訪幾次,一次比一次早有人唱歌,不過想靜靜地傾下偈,不妨到室外坐。Happy hour 到九點,買一送一。叫杯紅酒,佢真係會倒半杯畀你,話曬都係酒店酒的質素確實有返咁上下,小吃如花生、蝦條,可以無限添食。

2019-02-26
下午茶
  • Burgundy Pinot Noir
2018-07-26 4023 瀏覽
我知道尖沙咀有好多飲酒,不過我想坐得好少少,通常都會諗起請請吧!原因係個名字用有趣,容易記! 星期五930pm到,去請請吧,入面都坐滿人,好彩係吧枱嗰邊仲有位。 wine list有好多選擇,鍾意飲whisky嘅話,呢度有大量嘅口味。咁夜竟然有現場唱歌live band表演, 我見到有客人點歌聽tim。平時有啲人諗住去酒吧會覺得好嘈,但係我覺得請請吧嗰啲位坐得好舒服,佢嘅唱歌表演又唔會係好長時間,表演一段,休息一陣。我覺得係一個幾好安排,平衡到傾偈同relax嘅狀態。一杯酒連10%大概一百二十元左右。酒店飲嘢仲想點?我同朋友講蝦條好味……勁好笑……原來係卡樂B。

原因係個名字用有趣,容易記!

一杯酒連10%大概一百二十元左右。
酒店飲嘢仲想點?

我同朋友講蝦條好味……勁好笑……原來係卡樂B。
1932 瀏覽
2018-07-20 2660 瀏覽
今晚與朋友二人飯後想喝一杯,但出餐廳又開始下毛毛細雨。本想行到天文台道的日本清吧,最後唯有打消念頭到K11酒店內了3樓的請請吧。我是第一次來這裡,一入去燈光比較昏暗,都快10點,仍然坐無虛席。幸好酒吧仍有二人位。看了wine menu,朋友說這裡是whisky bar, 所以酒款多,但如果想喝cocktail,就沒有太特別的款式。我最後揀了Sea Breeze,它非常易入口,果味幾重,cranberry juice 加 grapefruit jiuce平行返vodka 嘅酒味,但又唔會完全似哂果汁,我幾鐘意!而朋友就order咗 Margarita on rock, 我試咗一口(雖然經典,但我之前無飲過margarita),Tequila超重味,第一囗的印象沒有取得我的歡心,也証明了我一向麻麻Tequila嘅口味無變,但朋友就非常喜歡。坐了一會兒,徐徐音樂聲響起,原來這裡有Live band 演唱,女聲者音韻磁性悦耳,唱英文classic歌曲為主,也偶面有男樂師之半鹹淡廣東話唱[海濶天空],之後更有人即席點唱!與朋友聽著歌閒聊一下,輕輕鬆鬆的星期四!

與朋友聽著歌閒聊一下,輕輕鬆鬆的星期四!
Sea  Breeze  (左)    Margarita  (右)
2017-12-13 3586 瀏覽
是日,跟朋友雪茄聚會,所以,要坐戶外地方,出外只有一道門,但看似有幾道門,指示不太清楚之餘,我一支箭行入去酒吧,竟然冇人理我,咁我係第一次嚟,唔太清楚點開門(有門鎖、門柄、推出拉入),是好正常,咁啲侍應見狀,好似有點對我側目,正常,如果係五星酒店嘅服務態度,係微笑協助客人,而唔係擺出一副不耐煩模樣,真是笑話~ 無錯,Happy Hour 時段,的確係幾抵飲(buy 1 get 1)、俾你揀嘅紅白酒素質也不錯,唔會因爲 happy hour,而俾啲垃圾酒你揀,不過,如此服務,我會行前少少去香記酒店,全個 wine list 都可以揀(有平有貴)、有服務、價錢也差不多、地方也更大,五星酒店,除了考量食品、飲料質素外,服務,也是取決她是否能達至五星。結論,未達標(五星)囉~

2017-12-12
$150 (其他)
2017-08-10 3616 瀏覽
過去請請好幾次,happy hour 感覺唔錯,不只是有買一送一,而是這個時段通常是下班一族,放咗工飲杯野傾下計,唔會好嘈同未有life band唱歌。叫咗兩客煙肉魚柳卷,一共有六件,印象中每客$80左右。好味試過食完飯上請請,一係就冇位,一係就好嘈。life band大聲之餘仲有d熟女在life band前面果小小空位跳大媽舞,真係投降。

叫咗兩客煙肉魚柳卷,一共有六件,印象中每客$80左右。好味

2017-06-22 2979 瀏覽
連日大雨,想找一個不用打傘的酒吧,請請吧算是好的選擇。K11商場內, Hyatt 酒店3/F。一班女侍應們服務都十分友善和有效率。除飲酒外,亦柯打了咖哩鮮蝦炒米粉,味道超好酒吧環境不太大,但座位舒服,桌上的小燈亦浪漫。唯一美中不足的,酒吧的歌首可能不是太熟悉所有歌曲。我問侍應小姐可否點唱,她說可以。我就點了一首至少16年前的舊歌(That's why you go away)。我見Waitress把點歌紙交給他,他和waitress談論一倫後就去了Break。 半小時後他回來,我等了他唱了他自己識的歌(沒有理會我的點唱)。 亦沒有交代他為什麼不唱。。。最後到我結賬走,都沒有唱。唯有自己聽Youtube....。我到過好多酒吧,歌手好多舊歌都識的。。。不過算吧,酒吧的waitress令我感覺是的。
一班女侍應們服務都十分友善和有效率
。除飲酒外,亦柯打了咖哩鮮蝦炒米粉,味道超好

酒吧環境不太大,但座位舒服,桌上的小燈亦浪漫

唯一美中不足的,酒吧的歌首可能不是太熟悉所有歌曲

最後到我結賬走,都沒有唱。唯有自己聽Youtube....
。我到過好多酒吧,歌手好多舊歌都識的。。。
不過算吧,酒吧的waitress令我感覺是
的。
2017-06-21
2014-03-17 9394 瀏覽
是日晚上在尖東有點事,事前又黎請請吧RELAX一下來過請請吧就覺得呢度幾舒適,夠靜,又有LIVE BANDHAPPY HOUR(5-9)啤酒和紅酒買一送一,我呢杯係ERDINGER$85DRY飲酒明顯唔係我STYLE,所以叫左個鮮蝦春卷$90來送酒一客4條,炸得好脆,蝦肉實爽帶清清的蝦肉味,而且味道天然,調味很輕,沾埋個甜酸醬同食,減輕油膩感一絕如果蝦肉調味重多一點更佳,但呢度既春卷起碼貨真價實,無咩溝過野,同你去酒樓食既無得FIGHT
是日晚上在尖東有點事,事前又黎請請吧RELAX一下

來過請請吧就覺得呢度幾舒適,夠靜,又有LIVE BAND

2014-02-17
2013-10-06 6260 瀏覽
雖然晚上又是到BAR RESTAURANT但我選擇到HYATT放鬆心情先叫左杯erdinger draught(買1送1),70蚊加個辣雞翼90蚊draught就是不太苦,O岩哂我呢D根本唔飲酒的人重點是個小食,8隻,味道是有辣椒粉和一些香料味,感覺是中國的香料,更有些平時食串燒店雞翼的味道,很惹味,也不太咸!估不到有這種質素的小食,太霸氣了.環境也很好
雖然晚上又是到BAR RESTAURANT

但我選擇到HYATT放鬆心情先
SPICY WINGS
叫左杯erdinger draught(買1送1),70蚊

加個辣雞翼90蚊

draught就是不太苦,O岩哂我呢D根本唔飲酒的人

估不到有這種質素的小食,太霸氣了.環境也很好
2013-10-03
SPICY WINGS
2013-09-17 5803 瀏覽
舊時的九龍凱悅酒店有兩寶: 一家便是傳統法式典雅的Hugo's; 另一家便是西式得輕鬆的優皮士聚腳點Chin Chin。自從九龍凱悅清拆了之後, 很多人常常掛在口邊的就是這家Chin Chin Bar。他們都懷念那裡古典而又有新潮的沖擊效果。那天跟上經常在這裡"打躉"的朋友來這裡傾傾偈, 感受一下那些Good Old Days的感覺。入內時尚的設計中加上一些有西洋風味的中國風裝潢。一大個長吧枱, 就是為那些享受自由Chit Chat的人而設。生啤選擇基本是三款, 唯一特別是那個生啤形式的德國麥啤Erdinger。這個牌子的啤酒也是我的舊日回憶, 這裡有新鮮Tap頭的, 很不錯。不過要數特別的還是他們這裡有多種選擇的威士忌酒單。從蘇格蘭喃一麥芽四大地域, Highland, Lowland, Speyside, Islay, 以及偏門的Island地區都有。還有就是近年攀升價格的日本單一麥芽或混合式的威士忌都有, 當然少不了美國波本及田納西威士忌, 這些如蜂蜜一樣的效果, 是獨有的味道。無論如何, 還是要了一杯蘇格蘭Islay的威士忌, 其煤炭, 煙燻, 或如藥用棉花的獨特氣味, 為一眾
不過要數特別的還是他們這裡有多種選擇的威士忌酒單。從蘇格蘭喃一麥芽四大地域, Highland, Lowland, Speyside, Islay, 以及偏門的Island地區都有。還有就是近年攀升價格的日本單一麥芽或混合式的威士忌都有, 當然少不了美國波本及田納西威士忌, 這些如蜂蜜一樣的效果, 是獨有的味道。無論如何, 還是要了一杯蘇格蘭Islay的威士忌, 其煤炭, 煙燻, 或如藥用棉花的獨特氣味, 為一眾氓地區的愛好為了瘋狂。這晚, 沒有醉, 但就是為威士忌而陶醉。
2013-09-08 3777 瀏覽
鐘意飲番杯既我,食完飯多少不免要去飲番杯酒精飲品,同朋友吐下苦水,分享下工作上既挑戰。最怕D酒吧嘈到耳都嗚嗚嗚,又怕D人吸煙整到自己成身臭。去個Hyatt請請吧,我把它加到TST飯後酒吧好去處了。不過好野自然爭崩頭,去到室內外都無位,留左電話,點知約30分鐘後餐廳係用133電話回電,加上自己震左機,搞到miss左幾次,再番上去睇,要再排過,前前後後等左近個半鐘先入到去坐室外座位。室外座位空間感較大,桌子之間保持一定的距離,私人空間唔會被騷擾。而且間中送黎微風,都幾舒服,之後被轉番入去室內坐,剛好有LIVE MUSIC。歌唱表演9點後每一小時一次,約45分鐘,之後有15分鐘break,可以點歌並點唱生日歌。室內SOFA座位、燈光、氣氛都好正,完全帶走了我工作一周後既疲憊。小食有旺旺小小酥同花生,兩者都唔脆,作為酒店BAR佐酒小食差D.我要了杯Brandy Alexander,以甜酒做base,入口creamy,Crème de cacao帶來微微朱古力味道,飲落囂似飲酒咁架,作為我既「飯後甜品」似乎係PERFECT CHOICE!
鐘意飲番杯既我,食完飯多少不免要去飲番杯酒精飲品,
同朋友吐下苦水,分享下工作上既挑戰。
最怕D酒吧嘈到耳都嗚嗚嗚,又怕D人吸煙整到自己成身臭。
去個Hyatt請請吧,我把它加到TST飯後酒吧好去處了。
不過好野自然爭崩頭,去到室內外都無位,留左電話,
作為我既「飯後甜品」似乎係PERFECT CHOICE

題外話/補充資料: 記住唔好miss左餐廳打黎既133電話呀!
$101 (宵夜)
2012-05-20 2941 瀏覽
跟要好的舊同事吃完晚餐想繼續聊天, 來到這邊三個都是不太能喝酒的人, 所以點cocktails就好我喜歡這邊的佐酒小吃是pretzels! 平常也喜歡吃這個, 很好吃呢氣氛環境也很好呢, 比起外面的酒吧好很多, 不愛吵的女生們可來這裡喝一杯
跟要好的舊同事吃完晚餐想繼續聊天, 來到這邊
三個都是不太能喝酒的人, 所以點cocktails就好
2012-05-07 2345 瀏覽
我的人生, 就是離不開Happy Hour, Happy Hour跟Happy Hour~高興不高興, 生氣不生氣, 2人或8人... 總要來點酒精吧~ 腸胃不適的關係, 已休戰個多星期, 縱使不能喝太多酒精, 來點Cocktail總可以吧~可惜平常棉登徑的Happy Hour熱點進行裝修中, 又不想走太遠~因此來了Chin Chin Bar~ Outdoor位置景觀雖大廈林立, 但亦無損雅致心情~除了Nuts, 還有特別的烘乾麵包粒~Pina colada蘭姆酒不重, 椰子奶油的香+新鮮菠蘿的甜!! Berry Lemonade類似Raspberry沙冰... 但多了一點酸!!友人點名要了Hyatt馳名的大蝦春卷, 但她忘記了這是TST Hyatt, 不是她的ST Hyatt,當然就是換來了失望, 她說蝦不夠大!!! 我說, 已經很大隻了, 還想要多大?! 她回答, ST的真的很大隻!! 好, 有機會亦想試試看!! 看它能有多大~香辣雞翼賣相和味道也不錯!! 若是佐啤酒的, 更好!!

因此來了Chin Chin Bar~
Outdoor位置景觀雖大廈林立, 但亦無損雅致心情~
除了Nuts, 還有特別的烘乾麵包粒~
Pina colada

蘭姆酒不重, 椰子奶油的香+新鮮菠蘿的甜!!

Berry Lemonade

類似Raspberry沙冰... 但多了一點酸!!

當然就是換來了失望, 她說蝦不夠大!!!

好, 有機會亦想試試看!! 看它能有多大~

香辣雞翼賣相和味道也不錯!! 若是佐啤酒的, 更好!!
2012-05-06
$200 (其他)
2011-10-25 1898 瀏覽
是日晚餐後時間尚早,就去了旁邊Hyatt Regency TST的Chin Chin Bar,才22時左右,室內座位幾近爆滿。現場有樂隊演唱,伴以柔和燈光,氣氛確實是不錯的。其時,Bar枱仍有個兩個座位,但傾計略為嘈吵了一點,於是我們選擇坐到室外去。室外露台的座位寬敞,沒有了室內的拘束,伴著微微的晚風,令人有點不像是身處在煩囂城市之中。由於早過了Happy Hour時間,我們看過了Wine list,就隨意點了兩杯南澳紅酒。侍應很快就為我們送來兩大碗佐酒小吃-薯片 &花生,薯片厚厚脆脆,口感不錯,花生表面黏著鹽粒,充滿鹹香,兩樣小吃用作佐酒一流。轉過頭就拿來我們點的南澳紅酒,給我們倒了兩杯,酒厚身易入口,有淡淡的果香而不過甜,讚。其間再沒有來打擾我們,我們二人就這樣坐在木製桌椅,眺望著前方I Square談天說地,不亦樂乎~

於是我們選擇坐到室外去。