2023-08-24 550 瀏覽
I had been to this restaurant and reviewed it many years ago but decided to give it a go again for reasons even I don’t fully understand. I just wanted something inexpensive, satisfying, and not fried from a different area of China, and I’m happy to report that’s exactly what I got. I ordered the original set: it came with cold seasoned flat noodles, a roujiamo 肉夾饃 (call it a Chinese hamburger) and a drink on the side, all for $58. I must say it was an impressive value, which was indeed the meal

I ordered the original set: it came with cold seasoned flat noodles, a roujiamo 肉夾饃 (call it a Chinese hamburger) and a drink on the side, all for $58. I must say it was an impressive value, which was indeed the meal’s more remarkable feature. The roujiamo was stuffed with meat and the noodle bowl was mighty full.

As for the flavor, well, it was alright. I can’t give it accolades for authenticity, as I’ve had the real thing many times before and this was definitely a bit shy of the mark, but still satisfying.

One thing worth mentioning is that the payment system is unique. They don’t accept cash, but they do accept Alipay and WeChat Pay, as well as Octopus. I asked if they took Apple Pay and she said “no”, but I saw a Visa logo on the payment device, so perhaps there’s a chance. Just something to be aware of.

Overall, not a bad spot for an inexpensive something different around HKU.

肉夾饃
肉夾饃
2023-08-21 282 瀏覽
肉夾饃的肉就是死鹹,沒有鮮味,但係有多多汁,饃是小小脆的。但涼皮是真的踩雷,感覺就是軟趴趴的,沒有把麵筋洗出來就算了,而且仲煮過頭的感覺。豆漿非常淡,感覺就是兌水兑多左
2023-08-20
2023-05-29 368 瀏覽
堂食,下午只有我地一檯客叫咗個麻醬涼皮+素三絲夾饃送餐時俾錯咗個酸辣涼皮同肉夾饃(成單都落錯哂)之後請侍應換番結果送番啱啱果碟酸辣涼皮過黎(只喺上面多咗pat麻醬) 個肉夾饃仲好笑,一樣用番之前送錯咗果個,但喺咁二“了”走咗3/4嘅肉絲,剩番1/4既嘅肉絲喺個底度,再喺上面塞番d素三絲上去,成個夾饃同包裝上面仲滲注好多肉汁...可見㕑房都好求期,做下樣子砌番個餐出嚟,一點都不尊重客人由於本人不能吃辣同肉,同落單果位侍應反映後,佢無反應,坐喺一邊休息既兩位侍應亦都無理會,最後問佢拎個外賣盒同袋打包回家俾家人食...最後待應拎個外賣盒同袋黎,講咗句: 補番兩蚊。不負責任和敷衍了事的餐廳呢間嘢,以後都唔會再食 Never.
堂食,下午只有我地一檯客
叫咗個麻醬涼皮+素三絲夾饃
送餐時俾錯咗個酸辣涼皮同肉夾饃(成單都落錯哂)
之後請侍應換番
結果送番啱啱果碟酸辣涼皮過黎(只喺上面多咗pat麻醬)

不負責任和敷衍了事的餐廳
呢間嘢,以後都唔會再食
Never.
2023-05-29
2023-02-19 411 瀏覽
1,舖面好污糟2,食物唔好食3,姐姐服務態度極差收銀姐姐主要講普通話,收錢個下最積極,其他時間都係hea,落單取餐都無系統,舖面好細無POS好正常,但,至少唔叫,””你2個取餐””成場都唔止一枱係2位食客,難啲知邊2個。食物質素,正唔正宗我其實唔清楚,但個饃極乾,咬好辛苦,吞都好辛苦,當你想飲啖豆漿之際,個個豆漿,全部都係渣。好易咳到吐。成餐飯最好既就係,無糖可口可樂。餐飯2個人食左140蚊左右。我情願買饅頭食。
1,舖面好污糟
2,食物唔好食
3,姐姐服務態度極差

餐飯2個人食左140蚊左右。
我情願買饅頭食。
2023-02-19
2023-02-03 1115 瀏覽
開咗學之後平日少咗機會出去食好西🥲難得今日可以喺香港大學附近搵食因為本身自己好鍾意食啲煙煙韌韌嘅麵,同埋一直都好想是biang biang麵咁啱搵到西環呢度有間食西安菜嘅,雖然OpenRice評語不至於好高,但係試吓啦▶️ 西紅杮雞蛋Biang biang麵 ($48)西紅柿即係蕃茄🍅所以呢個就係蕃茄炒蛋配biang biang麵嚟到個面真係闊到嚇親😂第一次見咁闊嘅麵,係刀削麵嘅×3除咗濶之外仲算厚身,都幾似啲厚嘅餃子皮口感上就非常煙韌有嚼口🫶🏻完全係我想要嘅麵質一碗入邊可能有六大條biang biang麵,食落非常有質感,所以都幾飽肚😋蕃茄炒蛋就似住家餸嗰隻,炒蛋幾香而唔乾爭爭🥚應該用咗一隻雞蛋?如果多啲啲會好味啲🍅蕃茄已經煮到好淋好爛,「皮肉」分離,食落甜甜地一啲都唔酸,加上用真新鮮蕃茄整,所以唔會好鹹,但絕對夠濃味另外仲有少量雲耳嘅至於個湯,其實都唔知當唔當佢係湯🙈因為佢係超級杰身嘅,似極濃蕃茄味嘅芡汁,咁樣就可以黏住啲麵入口🤤成碗麵好好食!▶️ 金牌肉夾饃 ($28)佢嘅招牌菜式,亦係平日比較少搵到嘅小食兩塊白吉餅夾住一大堆豬肉,非常厚身白吉餅好食,咬落偏煙靭👍🏻都係麵包嘅一款,但

▶️ 西紅杮雞蛋Biang biang麵 ($48)
嚟到個面真係闊到嚇親😂第一次見咁闊嘅麵,係刀削麵嘅×3
除咗濶之外仲算厚身,都幾似啲厚嘅餃子皮
西紅杮雞蛋Biang biang麵

口感上就非常煙韌有嚼口🫶🏻完全係我想要嘅麵質
飽肚😋

另外仲有少量雲耳嘅

▶️ 金牌肉夾饃 ($28)
佢嘅招牌菜式,亦係平日比較少搵到嘅小食
兩塊白吉餅夾住一大堆豬肉,非常厚身
白吉餅好食,咬落偏煙靭👍🏻都係麵包嘅一款,但明顯同刈包有分別
入邊嘅豬肉似手撕豬肉🐷一絲一絲咁,肉質少少鞋,不過勝在有肉汁好juicy同埋醃得夠入味
金牌肉夾饃

食物好食又非常有特色
份量大,每碗麵都有返咁上下size
佢有啲一人套餐同二人餐,又有小食/肉夾饃,又有麵,又有嘢飲
有埋學生優惠都係$70左右一個餐😍好抵食
環境就一般啦,唔會坐得好迫嘅,但係舖頭本身就唔大
唯一係服務差少少🤏🏻
HKU嘅朋友仔不妨試試呢一間!(尤其鍾意食麵同重口味嘅你)
西紅杮雞蛋Biang biang麵
金牌肉夾饃
大媽態度惡劣到令人憤怒,大聲吼著客人,點餐時她玩手機,下單錯誤還讓大家吃完趕快離開。沒吃完也會過來拿走你的盤子讓其他人坐上來 嚴重抵制,再也不會來!!!!!!!!!!!!
嚴重抵制,再也不會來!!!!!!!!!!!!
2022-10-28 440 瀏覽
叫左招牌肉夾膜同牛肉肉夾膜個餡好咸 個包皮又好硬 系北方饅頭嗰種硬度一啲都吾好食 都唔係正宗的肉夾膜正宗的肉夾膜餡應該係用面包去做 而且陝西系屬於西邊而吾系北方 根本吾應該用北方饅頭而做包皮仲有店員啲態度好差 又講普通話 😒唔值得過嚟食
叫左招牌肉夾膜同牛肉肉夾膜
個餡好咸 個包皮又好硬 系北方饅頭嗰種硬度
一啲都吾好食 都唔係正宗的肉夾膜
仲有店員啲態度好差 又講普通話 😒
唔值得過嚟食
肉夾膜
2022-08-29 476 瀏覽
一今日氣溫三十度一間食熱野辣野嘅餐廳冇開冷氣食到我成身都係汗 叫啲大陸侍應嬸嬸幫手開冷氣佢拎個冷氣機掣撳咗兩下就擺低咗冇開到 佢就返埋位繼續食嘢過咗陣我燥*咗 企起身拎個掣自己㩒****開到㗎喎冷氣冇壞㗎喎二做餐廳2:15 lunch hour時間員工可以食緊lunch 仲要唔招呼我同其他客人 等佢埋cashier叫餐等咗起碼十分鐘 等咩?等佢哋食飯 仲要嗺咗幾次先肯岀嚟嘢食冇大問題但係去咗要受氣嘅西環大把餐廳俾你揀唔使去呢間

今日氣溫三十度
冇開到 佢就返埋位繼續食嘢
過咗陣我燥*咗 企起身拎個掣自己㩒
****開到㗎喎
冷氣冇壞㗎喎

等佢埋cashier叫餐等咗起碼十分鐘 等咩?
等佢哋食飯
仲要嗺咗幾次先肯岀嚟

嘢食冇大問題
但係去咗要受氣嘅
西環大把餐廳俾你揀
唔使去呢間

2022-02-17 967 瀏覽
Bookmark 左間餐廳好耐,終於去左試…同朋友兩個人睇個menu研究左勁耐,因為佢太多唔同套餐,想食嘅野D set 又好似冇餐咁….最後打算散叫…但個姨姨勁好人,勁快手咁同我地叫左兩個一人套餐,同我地慳錢,但一人有杯豆漿飲!! 酸辣涼皮有大豆芽菜同青瓜配料,但就好一般….個味好淡,又唔係好夠酸,辣就算OK,但唔係好夠香,涼皮就質感好好,好薄又好夠凍! 金牌夾饃即叫即整,熱辣辣好正!! 個皮包著滿滿的餡,食到最後都仲有餡!個皮加餡夾埋唔會好鹹又唔乾,個配搭得好好!! Biang Biang麵!! 超好食!! 麵質厚但唔會好粉,極有咬口同彈牙,食嘅時候D麵都好易痴到D醬汁一齊食,,D醬汁都比得夠多,而且香辣香口惹味!! 腩肉都比勁多,肥瘦平均,仲要好夠淋!!咁多樣最中意就係食個!! 涼拌青瓜,同市面上都差唔多,正正常常,青瓜清爽入味,個辣汁夠鹹,夾埋青瓜食岩岩好! 跟餐送無糖豆漿,飲得出係現磨的豆漿,但可能D豆一般般,唔係好香豆漿味…. 整體黎講,食物中上,份量都好大,價錢合理,推薦!!

整體黎講,食物中上,份量都好大,價錢合理,推薦!!
2021-02-27 2367 瀏覽
今天來回顧上年12月洗牙前在這間西香記吃的一頓午餐,估不到吃著驚喜來就待我來介紹一下啦!十多年前車爸爸曾經在深圳買過西安夾饃回來給我品嚐印象中味道真的十分不錯,但隨着他不用回國內工作後已經很久沒有品嚐過了!趁這天到西環牙醫表弟處洗牙就找來這間西香記回味一番。除了想回味的夾饃外還另外點多兩款陝西特色粉麵,確定要吃飽飽才去洗牙因為洗完牙盡量短時間內不吃東西我覺得會比較好!車爸爸點了個一人套餐$56內裏包括有一個金牌夾饃、酸辣涼皮及現磨豆漿一杯,這兒並沒有無糖豆漿供應但對我來說也並沒損失,因為豆漿不算香濃好味道可以跳過它!金牌夾饃即叫即做送來的時候仍是熱辣辣,咬下去夾饃很香脆內有不少濕潤入味的肉絲,加上調味香濃吃下十分可口完全找到十多年前吃過的深圳味道。再來的是套餐中的酸辣涼皮內裏有不少大豆芽菜、菠菜等配料,加上紅彤彤的麻辣紅油拌隨爽口涼皮吃下去又香又辣十分惹味,我覺得尤其適合怕熱的朋友夏天享用!然後我選多一碗有特色的純手工炸醬Biang Biang麵$58,它的中文名字十分難寫我在網上找了這個中文字給大家看看!這個Biang Biang麵另有褲帶麵之稱是陝西的主食之一,型狀極似褲頭帶所以十

這個Biang Biang麵另有褲帶麵之稱是陝西的主食之一,型狀極似褲頭帶所以十分粗身吃下亦極富咬口勁煙韌絕對是我喜歡的口感喔!

將濃香的炸醬跟雪白的Biang Biang麵拌勻後便可盡情享用,吃下還帶有微微和暖味道香辣兼備真的十分和味。

吃飽飽後便到牙醫表弟處幫我的美食戰友洗白白!洗完乾淨清爽晒我們又可以繼續殺戮食場嚕嘻嘻!
2020-12-16
2020-11-01 1540 瀏覽
等左25分鐘先上,重要上錯味!因為太餓就懶得換!問服務員就好似唔得閒咁,一直理外賣,號都過左好多個,感覺就似乎無落單咁。。。之後我留意左,就確實大多數人都係比較慢,肚餓的話就考慮清楚啦,希望改進
2020-08-30 1641 瀏覽
睇一睇呢間野嘅餐牌,佢地的中式野食的款式同賣相好特別,係食肉飽同酸辣麵嗰類野,一場嚟到一於試吓呢間野好唔好食先!-🌮金牌套餐(A餐) - 肉夾饃、酸辣涼皮、豆漿套餐呢個餐真係勁大份,兩個人都夠食!肉夾饃大過我個拳頭,啖啖都係肉,鹹鹹香香咁幾好食,仲要啱啱整起熱辣辣,食完個飽其實都已經好滿足好飽。但為食嘅我唔想嘥哂啲野食,梗係要試埋個涼皮!酸酸辣辣好開胃,對於慣咗食辣野嘅我覺得唔係好辣,辣辣地吊個味咁樣。粉皮唔會好厚食到成個口都係米味,有少少菜絲令口感更加豐富。另外一提係豆漿賣哂轉咗酸梅湯,但係我覺得太甜唔係咁好飲,如果唔係其餘都ok。但係呢個餐真係太大啦,下次如果再嚟食我一定會叫多個人同我一齊share食!
🌮金牌套餐(A餐) - 肉夾饃、酸辣涼皮、豆漿套餐
金牌套餐(A餐) - 肉夾饃、酸辣涼皮、豆漿套餐

金牌套餐(A餐) - 肉夾饃、酸辣涼皮、豆漿套餐
2020-05-16 1924 瀏覽
西香記,我經過無數次,竟然5年了都沒吃過!今天終於嘗試了!小小一間餐廳,實行自助式點餐拿餐制度。在門口點餐後,等號碼,然後再自取。食物選擇也太多了吧,我用了大約十分鐘才決定好要吃什麼。千層脆皮金牌饃—我好想再點多一份!因為真的好好吃!皮薄又脆,包著滿滿的豬肉餡!一口接著一口,好有滿足感。豬肉腌得很入味我,不會太鹹,可是非常多汁。麻辣土豆粉—油亮亮的,看上去應該很辣吧,可是味道其實很香,並不會太辣。土豆粉口感很特別,有嚼勁,配菜有黑木耳絲和脆脆的炸玉米粒。熱豆漿—現磨的豆漿很順口,很香。配著麻辣粉一起吃,很解辣。
西香記,我經過無數次,竟然5年了都沒吃過!今天終於嘗試了!
熱豆漿—現磨的豆漿很順口,很香。配著麻辣粉一起吃,很解辣。
麻辣的土豆粉
千層脆皮金牌饃
麻辣的土豆粉
千層脆皮金牌饃
2020-04-15 1325 瀏覽
最近都不怎麼在堂食,就下去西香記買個外賣吃,一個人點一個肉夾饃套餐就足夠了,再加點小菜,店裡也有其他人,大概10來分鐘就把我們外賣打包好了。店裡也有量體溫什麼的,感覺比較安全。涼皮肉夾饃真的推薦!特別千層脆皮肉夾饃,在香港找不到第二家啊!
外賣自取
  • 金牌套餐
2019-11-24 1146 瀏覽
話說Fatbrown 對北方的麵食一直系無法抗拒,個種嚼勁真系會令人愈咬愈上癮之前bookmark 左呢間西香記好耐,好想試佢個大盤雞biangbiang面,今日放工特登搭車去試下<二人套餐$177>叫左個二人餐share ,二人餐麵幾豐富大盤雞扯面-最鐘意黎個面,超級闊條面,我諗有概麵有七,八cm 咁闊,超有嚼勁Fatbrown 唔算好食得辣,可以叫炒辣,走辣就唔得,姐姐話因為雞一早整好,所以走唔到叫左少辣其實都幾辣,不過面索左D醬汁幾惹味,辣得幾過癮滷水雞翼-正常貨色,算整得幾入味,唔錯蘭州牛肉麵-湯底好好飲,清甜唔油膩,牛肉好嫩,面份量偏少,可以多番D土豆絲-偏生,幾爽口,都幾辣,建議可以熟番少少,薯味瘋生

<二人套餐$177>
叫左個二人餐share ,二人餐麵幾豐富

叫左少辣其實都幾辣,不過面索左D醬汁幾惹味,辣得幾過癮

滷水雞翼-正常貨色,算整得幾入味,唔錯

土豆絲-偏生,幾爽口,都幾辣,建議可以熟番少少,薯味瘋生