他們的店面也太大、太好認了吧😆偶爾經過也巳經記住他們的藍綠色門面與落地大玻璃越式法包 $65還真的不是每一家的越南🇻🇳餐廳都會有越式法包而且這家的誇張點是肉炸多!!還是不同款的一片片扎肉有 一抹肉有 一坨越南常見的脂肪凍肉凍等而且和越南🇻🇳 路邊攤有像牛油🧈厚厚一抹$65大份法包 滿滿的肉 女生要吃光好難😆太佛了吧燒醋肉伴檬粉 $85燒醋肉到底是什麽呀 燒肉就燒肉 什麽燒醋肉??淡味者勿吃!!一口燒醋肉吃進去 哇靠 鹹中帶微酸 超濃酸酸帶走肉脂肪的油膩感 把檬粉放進去 一口粉加肉是肉人 是濃口味人的快樂!!再吃上他們所附的大量蔬菜🥬馬上把口腔清新一遍~~ 大家有吃過燒醋肉嗎?都怎麼吃?珍多冰 $30笑死😆 另一半第一口喝的樣子!!!還以為什麼奇怪的東西😂 原來只是太冰了他們裡面的椰奶 都打成綿綿冰一樣 再加上綠色Q的條條這杯的珍多冰 不大 冰🧊涼料又不算多輕鬆喝完滴漏咖啡 $30點這份純粹只為了他的外觀外表 完全沒想過口味/到底是什麼🤔哈哈😆 大家也不要只看他們好像只有咖啡☕️ 劑啡底部其實早已放了份偏液體狀的煉奶 搞拌後中和越南啡的苦澀😌(記得要熱熱的喝~會更順住灣仔/ 工作的朋朋們
他們的店面也太大、太好認了吧😆
偶爾經過也巳經記住他們的藍綠色門面與落地大玻璃
而且和越南🇻🇳 路邊攤有像牛油🧈厚厚一抹
$65大份法包 滿滿的肉 女生要吃光好難😆太佛了吧
燒醋肉伴檬粉
燒醋肉伴檬粉 $85
燒醋肉到底是什麽呀 燒肉就燒肉 什麽燒醋肉??
淡味者勿吃!!一口燒醋肉吃進去 哇靠 鹹中帶微酸 超濃
酸酸帶走肉脂肪的油膩感 把檬粉放進去 一口粉加肉
是肉人 是濃口味人的快樂!!再吃上他們所附的大量蔬菜🥬
馬上把口腔清新一遍~~ 大家有吃過燒醋肉嗎?都怎麼吃?
珍多冰 $30
笑死😆 另一半第一口喝的樣子!!!
還以為什麼奇怪的東西😂 原來只是太冰了
點這份純粹只為了他的外觀外表 完全沒想過口味/到底是什麼🤔
哈哈😆 大家也不要只看他們好像只有咖啡☕️ 劑啡
底部其實早已放了份偏液體狀的煉奶 搞拌後中和越南啡的苦澀😌
(記得要熱熱的喝~會更順

住灣仔/ 工作的朋朋們 想不到吃啥 想要吃點不同的 可以😌來
穩陣派同時肚子肯定飽足 最近還有越式帽子火鍋🍲
(現在回想起來 好像應該要點個火鍋🍲 試試看 太特別了
2024-01-31
越式法包
燒醋肉伴檬粉
滴漏咖啡☕️
2024-05-13 0 瀏覽
灣仔越南菜唔少,不過呢間款式比較多,而且質素同份量都唔錯😋今日我地叫左份燒牛柳柚子沙律,燒牛柳幾香口,醬汁少許酸甜,配埋柚子沙律同醃蘿蔔,非常清新非常開胃🤤煲仔咖哩牛腩配法包🥖,牛腩好足料,而且好稔好入味,咖哩微辣,好惹味。法包真係不得了👍🏻👍🏻外層脆得嚟唔硬,而且中間好鬆軟,點咖哩汁食到停唔到口😋😋馬拉盞通菜,份量都唔少,送飯一流👍🏻。平時出街食馬拉盞通菜成日都成口油,呢度嘅通菜唔會太油膩,抵讚👍🏻👍🏻整體來講幾抵食,環境光猛,乾淨,staff都幾nice,可一可再😋
灣仔越南菜唔少,不過呢間款式比較多,而且質素同份量都唔錯😋

2024-05-08
2024-04-23 77 瀏覽
我今日去灣仔辦事,順道約同好友去位於灣仔克街6號廣生行大廈C座及D座地下4-6號舖的西貢街頭越南牛肉粉食越南菜,環境舒適,坐得舒服;餐廳服務員服務態度良好,主動介紹下午茶的點餐程序。我點左個香茅豬扒飯$58,追加蓮藕蝦餅(2件)$30,餐飲係熱老薑蜜(跟餐); 好友點左個素扎肉撈檬$50,追加蓮藕蝦餅(2件)$30,餐飲係熱滴漏咖啡$12(跟餐)。香茅豬扒煎得外脆內嫩,好入味又好食;蝦餅好味道;素扎肉好食;滴漏咖啡香濃好飲。

• 滴漏咖啡☕️
  • 香脆炸蝦餅
  • 香茅豬扒撈檬
2024-04-20 63 瀏覽
Weekday lunchtime 去食,坐正喺風口位,有禮貌咁問侍應A可唔可以閂細啲個風,問完一次個風仲大咗,第二次都係有禮貌咁再問另一個侍應B可唔可以閂細啲個風,之後個侍應B用極不禮貌及凶惡嘅語氣話地下會跣唔閂得。嘢食冇乜特別,不過不失。其實大風都唔係第一日嘅問題,加碟菜或者雞翼,次次都未趕得切食完已經吹到凍曬,嘢食凍咗真係好難食。另外安排座位都奇怪,明明有兩個人對住坐嘅位,就硬係要畀四人枱然後要我哋坐埋一邊。Office區百領蚊餐lunch唔expect你要米芝蓮星級服務,但基本做人禮貌都係要有。唔會再幫襯

唔會再幫襯
2024-04-14 63 瀏覽
食物很好食,哪個檬汁我食過其他的店,都是覺得這家的汁很正統,很開胃,撞到個服務員又識英文又識地道的普通話真的好暖心🥰,是地方比較難找一點,但真的值得去試一下,生牛肉都很好食🤤
  • 素肉捞檬
  • 滴漏咖啡☕️
  • 生牛肉湯河粉
  • 椰汁冰
2024-04-11 63 瀏覽
灣仔呢間越南餐廳多款地道越南菜式加上平民價格深受上班族同街坊歡迎2:00hpm後下午茶時段Tea Set 配飲品.可以追加小食性價比高✨順化香茅豬扒飯豬扒厚切啖啖肉滲出啖啖香茅味而且唔會太乾✨保齡雞絲扎肉湯粉雞絲同扎肉.配上清甜嘅雞湯底加少少新鮮青檸汁.令味道更清新✨海防蕃茄鮮蝦湯檬加入爽口嘅鮮蝦.豬紅等配料口感幼滑嘅檬粉.同新鮮嘅蕃茄湯底好夾✨青檸紅茶 . 香茅鮮橙茶 紅茶裡面加入新鮮橙片味道鮮甜抵食滿意嘅下午茶
灣仔呢間越南餐廳

抵食滿意嘅下午茶
2024-04-11
下午茶
2024-03-17 169 瀏覽
晚上開完OT 約埋同事在附近食越南菜這間以越南街頭小食為主,坐位都頗寛濶。順化湯檬 (牛腩片、牛丸、扎肉)充滿牛味,食落有牛腩油脂甘香,湯底香濃,牛丸彈牙,檬粉入口爽滑,扎肉切得厚身,味道不錯酸辣鳳爪沙律鳳爪非常入味,好有酸辣,食落開胃,味道清新燒大蝦米紙卷大蝦新鮮爽滑,米紙卷健康清新有營,點少少魚露同食,酸酸甜甜珍多冰用珍多冰所用綠色粉條叫珍多,清甜爽滑,好有嚼口,椰奶打得綿滑凍話梅鹹柑桔水酸酸甜甜,對食物有解油膩作用
晚上開完OT 約埋同事在附近食越南菜
這間以越南街頭小食為主,坐位都頗寛濶。

順化湯檬 (牛腩片、牛丸、扎肉)
充滿牛味,食落有牛腩油脂甘香,湯底香濃,
牛丸彈牙,檬粉入口爽滑,扎肉切得厚身,味道不錯

酸辣鳳爪沙律
鳳爪非常入味,好有酸辣,食落開胃,味道清新

燒大蝦米紙卷
大蝦新鮮爽滑,米紙卷健康清新有營,點少少魚露同食,酸酸甜甜

凍話梅鹹柑桔水
酸酸甜甜,對食物有解油膩作用

2024-03-17 108 瀏覽
呢間嘅下午茶款式都幾多,亦有多款小食選擇仲有多款特式飲品😍朋友叫嗰杯咖啡真係好好飲🤤食越南菜梗係要叫返碗牛肉粉🤭我就揀咗🤗ღ特式綜合牛肉粉 $62食牛肉粉重點係個湯底一定要夠熱,熱辣辣嘅湯底帶點牛肉香氣,味道好清香,入面有軟嫩生牛肉、牛味濃郁嘅牛腩片同彈牙牛肉丸😋ღ順化香茅豬扒飯 $58份量十足!豬扒炸得香口入味,再加上兩件煎蛋餅好滿足😌ღ馬拉盞炒芥蘭 $30每個套餐可以加錢要一款街頭小食,平時少食菜,叫咗份炒芥蘭夠晒鑊氣,好惹味ღ越南雞蛋咖啡+$18面頭用咗生雞蛋🥚打咗個泡沫,入口似焦糖布甸,口感香甜綿滑ღ椰汁珍多冰 +$12飲落冰凍清爽帶啖啖椰汁香
呢間嘅下午茶款式都幾多,亦有多款小食選擇
仲有多款特式飲品😍朋友叫嗰杯咖啡真係好好飲🤤

食越南菜梗係要叫返碗牛肉粉🤭
我就揀咗🤗

ღ特式綜合牛肉粉 $62

ღ順化香茅豬扒飯 $58
份量十足!豬扒炸得香口入味,再加上兩件煎蛋餅好滿足😌

ღ馬拉盞炒芥蘭 $30

ღ越南雞蛋咖啡+$18
面頭用咗生雞蛋🥚打咗個泡沫,入口似焦糖布甸,口感香甜綿滑

ღ椰汁珍多冰 +$12
飲落冰凍清爽帶啖啖椰汁香
2024-02-28 184 瀏覽
今次嚟到灣仔食下午茶揀了間越南嘢食,門面裝修都好靚顏色好出,餐廳裝修精緻,光線充足,有自來光,有卡位,下午茶都要等一陣才有位,呢度啲下午茶都抵食,仲可以加配小食生牛肉牛腩片湯河粉 - 加配 - 炸春卷(2件)食越南嘢首先就試咗佢個湯底先,湯底一啲都唔肥,食到係用牛骨淆湯底,湯底夠熱,可以將生牛肉淥熟仍然軟熟,牛腩片都炆得好淋,加埋少少辣椒落去好刺激,好正宗 😚另外加配咗炸春捲,春捲好多餡料,炸得好香脆和豐富 😆海防蕃茄鮮蝦湯檬 - 加配 - 烤豬頸肉(半份)另外叫咗個蕃茄湯底,湯底唔只得番茄還有重海鮮味,啲蝦都大大隻好彈口,另外亦配有豬紅,豆卜,魚餅,碎豬肉,餡料豐富 😋呢個餐加配咗烤豬頸肉,豬頸肉烤得好香脆,裏面好軟熟,肥瘦均勻,擺盤都好靚,還設有蘿蔔絲可以去除油膩 😄滴漏咖啡(熱) & 話梅咸柑桔水(凍)滴漏咖啡濃鬱,香滑,可以慢慢品嚐話梅柑桔水係一整粒話梅和柑桔,柑桔係全粒篤爛的,確實和外界不同

生牛肉牛腩片湯河粉 - 加配 - 炸春卷(2件)

另外加配咗炸春捲,春捲好多餡料,炸得好香脆和豐富 😆

海防蕃茄鮮蝦湯檬 - 加配 - 烤豬頸肉(半份)

滴漏咖啡(熱) & 話梅咸柑桔水(凍)
滴漏咖啡濃鬱,香滑,可以慢慢品嚐

2024-02-14 181 瀏覽
有日返工好想食越南野,俾我搵到呢間西貢街頭,座位都幾闊落,坐得幾舒服,餐廳仲要播住越南歌😂好有feel~香茅豬扒撈檬~豬扒炸到超正啊,外皮超脆但內裏仲系軟嘅肉質,香茅味道都好夠,好惹味呢😋檬粉好似幼版嘅米線,但口滑好滑,正啊👍🏻仲追加左份西貢炸春卷,同港式嘅春卷有D吾同,連個外皮都有D吾同,配埋D越式醬汁,非常yummy😋第一次飲越式雞蛋咖啡😋原來咁特別,系用左生蛋黃、糖,打成極為綿密豐厚的奶泡,難怪飲落厚厚的cream, 仲帶點甜味,類似焦糖味咁🧡而底下系越式黑咖啡,飲吾到咖啡苦澀味嘅朋友會幾中意呢杯,而且仲用蠟燭點火暖住tim,好warm

2024-02-06 139 瀏覽
不過不失生牛河今日過灣仔做嘢,原本諗住食再興,唔記得原來再興逢星期日會休息. 所以行過咗對面街,見到呢間西貢牛河裝修,燈光光猛, 於是入去試試。 午餐時間剛剛不用等位, 於是入去試吓, 點咗個牛腩生牛肉湯河, 配凍青檸紅茶, 飲品味道可以,清新有甜度適中, 但是個牛腩生牛肉河粉,賣相也不錯, 牛腩肉和生牛肉也中規中矩,尚可以, 不過個湯底就認真麻麻地,比較清淡,沒有牛骨和香料的味道, 這也有點點失望。 這間麵店整體來說也上可以, 如果牛肉湯處理好一點,香料加多一點應該也不錯!
不過不失生牛河
今日黎到灣仔,食咗間令人滿意度爆燈嘅越南菜。先講下佢嗰碗綜合牛肉粉,湯底醇香得嚟又唔膩口,牛肉嘅各種玩法—生肉、熟丸—都夠晒嫩滑,食落入口順滑得滯,好似飲落一口山泉咁解渴🍜!另外,嗰碲牛肋骨,啊!啲肉質鬆化到即刻入口即溶,啲香料提味得啱啱好,每一啖都令人興奮到喊出聲🤤至於佢哋啲手工卷物,每一卷都夾心豐富,爽口啲生菜、青瓜片同蝦仔咁該有嘅都有,間中嚟啲芫荽清香,嗅落去就知新鮮。最後,飲品都唔可以錯過,椰青飲一啖,啲清涼感覺流晒全身,完美收尾。哩間接地氣嘅越南菜館,真係應該一試再試!🥥🌿

一開始係門口拿飛等叫號, 門口有個伯伯自己口upup話 "仲未叫A飛 (1-2人), 淨係叫B飛 (3-4人)?"企門口個年青男收銀 (著淺啡色冷衫)聽到, 就直接大罵 : "而家咪叫A飛囉  嘈"跟住埋單時, 同佢講用電子支付, 唔回應. 直接隊部pos機出黎 (都算啦)scan唔到就係度大罵我部電話擺得唔夠近講真我手機與pos機之間都係留返1寸距離, 況且你手上部pos機都可以隊埋D去手機啦, 以為自己大條道理咁加上食物質素真係好一般, 點解要受氣食呢間?

scan唔到就係度大罵我部電話擺得唔夠近

加上食物質素真係好一般, 點解要受氣食呢間?
2024-01-12
2024-01-09 189 瀏覽
灣仔一帶有好多性價比高嘅東南亞菜 西貢街頭係其中一間我嘅愛將 下午茶仲好抵食! 🤑每次必叫 《海防蕃茄鮮蝦湯檬 》$68 大大碗 湯頭唔算非常濃嘅蕃茄湯底 調味啱啱好 。加入唔少乾蔥同芽菜。除咗三隻煎香咗嘅蝦球 仲有豬紅 鯪魚餅 肉碎同豆卜 屬於小數咁大碗粉麵但我都可以清哂👍 今次試埋蓮藕蝦餅 +$30 爽脆蓮藕夾住彈牙蝦滑 比起炸蝦餅又另一種食法~ 😋跟餐熱香茅蜜有原條香茅 配合蜜糖水一齊飲 非常滋潤😋🥰 📍西貢街頭越南牛肉粉

每次必叫 《海防蕃茄鮮蝦湯檬 》$68

跟餐熱香茅蜜有原條香茅 配合蜜糖水一齊飲 非常滋潤😋🥰

📍西貢街頭越南牛肉粉
2024-01-02 145 瀏覽
同仔女飛完髮來呢間晚餐,之前試過茶餐定午餐,仔女都記得好味。晚市冇咩套餐都唔多人,小朋友冇咩胃口試下個清湯火鍋隨意吃一點就好,味道都很不錯。牛肉新鮮,牛腩片煮一陣已經軟身,細細粒牛丸彈牙,札肉胡椒味突出就未有給細路試。外加蓮藕片,生菜,河粉,以及湯底已有的蘿蔔,菜品相當豐富也營養均衡。用餐環境一如既往乾淨,侍應有禮貌服務及時,菜品也很不錯。真係唔輸d日式小火鍋⋯⋯可以再來香茅豬扒飯都好大一份,小朋友都話好味。食唔曬就帶走咯

香茅豬扒飯都好大一份,小朋友都話好味。食唔曬就帶走咯
2024-01-02
  • 一人越式帽子火鍋