2024-01-06 3 瀏覽
今晚朋友嚟屋企玩,完全唔記得準備。諗起放工可以快快係港鐵站買甜品招呼朋友,就㨂咗西樹泡芙,一人一個簡單又好味。買咗最鐘意的士多啤利乳酪同芒果乳酪味,仲買了曲奇系的楱子tiramisu, 職員仲好細心加了乾冰保鮮。士多啤利乳酪同芒果乳酪味真係首選,一直都好鐘意,水果同乳酪真係好夾,甜中帶少少酸,非常清新。而楱子tiramisu感覺比較厚身,榛子咖啡味嘅cream加上曲奇皮嘅泡芙,配上手指餅,口感豐富,同乳酪味的感覺完全不同。

2024-01-06
  • 士多啤梨味乳酪泡芙
2024-01-05 7 瀏覽
人氣泡芙店 「西樹泡芙 」已經在香港開業多年,泡芙一直好評如潮,皆因口味眾多,每個泡芙都大大個,價錢超級抵食,重點就係有多間分店,想食梗有一間喺左近,每逢經過尖沙咀地鐵站一諗起想食泡芙就即刻會買返幾件返屋企食😋🍵▪️紅豆抹茶布丁 RED BEAN MATCHA PUDDING泡芙外皮絕對唔會令你失望,一定係香脆可口,這個配搭好特別,濃濃香滑嘅抹茶布丁,配上面滑嘅紅豆蓉和新鮮忌廉,最後灑上抹茶粉,冰川日本風味🍫▪️榛子 HAZELNUT TIRAMISU朱古力嘅泡芙皮,味道香濃充滿朱古力香,香滑又唔甜嘅Tiramisu 忌廉,再灑上榛子碎,口感滿滿,仲有一塊脆餅,可以沾上忌廉一齊食,滋味無窮🍑▪️白桃吉士WHITE PEACH CUSTARD清新嘅口味,泡芙面放上香滑忌廉和吉士,配合新鮮又清甜嘅白桃,再灑上香桃粉,味道香甜充滿白桃香

🍵▪️紅豆抹茶布丁
RED BEAN MATCHA PUDDING

🍫▪️榛子
HAZELNUT TIRAMISU

🍑▪️白桃吉士
WHITE PEACH CUSTARD

• 紅豆抹茶布丁
一向我都很喜歡吃泡芙,每次經過見到這麼多款式都好想試。今次我叫了士多啤梨乳酪泡芙、朱古力三重奏泡芙、北海道牛奶泡芙 。🍓士多啤梨乳酪泡芙泡芙裏包住甜甜的士多啤梨,挺新鮮,加上忌廉,賣相都不錯!👍🏻🍫朱古力三重奏 我本身是朱古力控,所以必選這款。香濃朱古力,灑上花生碎朱古力醬,好有口感!🥛北海道牛奶泡芙 香濃北海道牛奶忌廉,每一啖都非常濃郁,雖然沒有其餘兩款重味道,但淡淡的都很好味!下次再試吓其他款式先!😋

🍓士多啤梨乳酪泡芙

🍫
朱古力三重奏

🥛北海道牛奶泡芙

下次再試吓其他款式先!😋
2023-12-31 5 瀏覽
嘩,真係一試難忘!呢次食咗西式甜品,味道好夠晒香濃,每款泡芙都係一個小小嘅驚喜包裹。首先,佢哋嘅招牌朱古力泡芙,朱古力慕斯rich到爆,啖啖都係濃郁嘅朱古力味,嘴裏一嚼,簡直係幸福感爆燈💡,口感滑潤得嚟一啲都唔膩口。然後,士多啤梨乳酪泡芙,入面嘅夾心果然酸酸哋,士多啤梨嘅清新好似夏天既涼風, 舒服得滯,不過泡芙殼就硬咗啲,有啲抵食,但又唔會話好得過去。另一個芒果乳酪泡芙都一樣,芒果嘅香甜同乳酪嘅酸味撞埋一齊,係咁熱哀嘅下午真係解渴撩神🌞,泡芙質感就算唔算最正宗,但總算算係過得去。總括黎講,呢個系列輕食甜品多個選擇,差唔多每個口味都有人鍾意,除咗少少硬身嘅泡芙殼之外,整體還是相當唔錯嘅。下次有機會都會再光顧,都值得推介比其他食客試吓!🍰🎈
每次經過尖沙咀地鐵站嘅西樹泡芙都聞到好香濃嘅泡芙味🧑🏻‍🍳行過總係會忍唔住買返一兩件😆今日收工經過見到超多人排隊,咁啱聖誕節出咗兩款特別版🎄等我又買返幾件返屋企食先💗🔹朱古力三重奏泡芙 朱古力迷必試呢款三重奏泡芙,朱古力脆皮泡芙外層酥脆🍫夾住香甜朱古力吉士➕ 朱古力醬,三重享受,鬆脆飽滿又香醇,正😋😎🔹士多啤梨乳酪泡芙金黃色泡芙包住大大粒士多啤梨🍓賣相超吸引🤩底層有幼滑乳酪,清新香甜,難怪成為人氣之最💖🔹榛子聖誕老人好可愛嘅聖誕老人造型🎅🏻以香滑榛子忌廉🌰配搭新鮮士多啤梨🍓➕藍莓🫐聖誕限定款式充滿節日氣氛🎶俘虜一眾大小朋友嘅心 🎄#chezchoux #西樹泡芙 #泡芙 #聖誕節2023 #Christmas2023 #hkdessert #hkig

🔹朱古力三重奏泡芙

🔹士多啤梨乳酪泡芙

🔹榛子聖誕老人

2023-12-21 8 瀏覽
基本上每一日返工都會經過呢間泡芙店, 因為佢地係多個唔同既鐵路站都有店舖, 亦都會比佢地牛油既飄香所吸引到, 所以成日都會停低去望下佢地款式七彩繽紛既泡芙, 今日就忍唔住帶左幾個返屋企😆1/ 芒果乳酪泡芙🍰 $32酥脆牛油味香既外殼夾住creamy既芒果乳酪入口溶化, 而芒果仲依然好甜😋2/ Oreo 脆脆泡芙🍰 $29經典既口味但就永遠都咁岩食! 曲奇味道超香口, 朱古力味Oreo餅加奶油真係冇得輸😋3/ 開心果泡芙🍰 $36期間限定口味! 滿滿既creamy同樣滿滿既開心果香味同時亦有堅果既味道👍🏾呢個聖誕要試埋佢地既聖誕節限定款式先😆

1/ 芒果乳酪泡芙🍰 $32

2/ Oreo 脆脆泡芙🍰 $29

3/ 開心果泡芙🍰 $36

呢個聖誕要試埋佢地既聖誕節限定款式先😆
2023-12-12 22 瀏覽
早幾日出完街返屋企經過西樹泡芙見到出左聖誕系列🎄真係好靚啊✨有榛子聖誕老人🎅🏼開心果聖誕樹🎄一於帶晒返屋企喇🎉✨🎅🏼榛子聖誕老人 超可愛聖誕老人造型🎅🏼底部係香滑榛子忌廉🌰仲有新鮮藍莓🫐加埋朱古力裝飾🍫真係會唔捨得食🥹聖誕老人由士多啤梨加忌廉💕朱古力醬點埋眼睛👀入口即化😋榛子迷必買‼️✨🎄開心果聖誕樹好吸睛嘅造型🥰派對必買💚好香好濃嘅開心果忌廉🟢媽媽可以一口氣清晒😂忌廉擠成聖誕節造型🎄加埋裝飾糖粉✨✨🍓士多啤梨泡芙新鮮嘅士多啤梨布滿成個泡芙🫧酸酸甜甜嘅乳酪忌廉🧀一口咬落好清新😚士多啤梨又甜又多汁😉咁正😋你哋都快啲買嚟開party 同朋友分享喇🥳

早幾日出完街返屋企經過西樹泡芙見到出左聖誕系列🎄

一口咬落好清新😚士多啤梨又甜又多汁😉

咁正😋你哋都快啲買嚟開party 同朋友分享喇🥳
2023-12-11
2023-12-11 15 瀏覽
同朋友去九龍公園行吓,想買啲輕小食點綴下,咁啱見到尖沙咀港鐵站有間泡芙專門店,見賣相好靚,買咗幾個。店舖細細,已自設工場,食材保持新鮮,見住不同口味泡芙新鮮出爐,真係好想食一口,而且包裝仲好精美添。芒果乳酪泡芙乳酪做餡,減少罪惡感,芒果好新鮮,有三大嚿好Juice。榛子Tiramisu泡芙最好味係塊餅仔,個cream榛子味濃,加上朱古力脆脆泡芙外皮,完美的配搭。朱古力三重奏泡芙外皮同樣是朱古力脆脆泡芙,第一層cream有灑上花生碎朱古力醬,第二層是濃濃的朱古力cream,朱古力控必食推介。
芒果乳酪泡芙
乳酪做餡,減少罪惡感,芒果好新鮮,有三大嚿好Juice。

2023-12-01
2023-12-05 14 瀏覽
同事升職請吃餅﹐陪他來地鐵站買西樹泡芙,因為味道選擇很多,樣子漂亮可以打卡,獨立一件件給每個同事都方便,但價錢比蛋糕之類的更相宜,是辦公室下午茶一流之選!我跟同team的同事一齊share﹐就可以試到三個味道!不過要切開真的不容易,有點狼狽!個人覺得最好吃的是濃朱古力布甸,看外表以為會很甜但完全不會!反而是朱古力味真的很濃,泡芙外皮也能吃到朱古力味,中間是有朱古力醬夾心的,一整個大滿足!榛子提拉米蘇,相比榛子味道吃下去提拉米蘇的味道比較突出,有咖啡香氣,還有經典的手指餅乾比較硬一點,所以會有一點口感。紅豆抹茶布丁,抹茶布丁不太甜,所以中間夾了忌廉跟紅豆蓉就剛剛好。最初以為一大個泡芙會很"流"很滯,但是這間的泡芙其實完全不會,三個泡芙都不是很甜,是剛剛好那種,比吃蛋糕感覺反而更輕盈!

• 濃朱古力布丁
2023-12-04 10 瀏覽
去閨蜜屋企party,唔想兩手空空,途經地鐵站立即買返幾個日式泡芙做晚餐後甜品!🔸芒果乳酪 $32芒果果肉大大粒,值得一提,同吉士餡料唔同,芒果乳酪打成cream ,微微酸酸甜甜,感覺比較輕盈!冇咁大罪疚感😆🔸白桃吉士$29吉士醬配上清甜白桃,又多汁!配上水果嘅泡芙食落唔會太膩👍🏻有別於一般泡芙,白桃同吉士醬直接放喺泡芙上面,並唔係中間!感覺好似食撻咁~🔸 Oreo脆脆 $29原塊Oreo 曲奇配上Oreo cream ! 外脆內軟泡芙,加上曲奇,口感豐富!提提你~唔建議隔夜食,因為曲奇餅會變軟淋😉新鮮製作,當然即日食最好啦!總括🔹每個款式內餡都唔太甜,食完唔會覺得太大負擔✌🏻相比起其他日式甜品,經濟實惠,貌相又靚,包裝盒仲會附上乾冰~性價比高!分店係地鐵沿線都有,適合作為三五知己外賣甜品,大人細路都啱!

🔸芒果乳酪 $32

🔸白桃吉士$29

🔸 Oreo脆脆 $29

新鮮製作,當然即日食最好啦!

2023-12-01 13 瀏覽
喜歡吃泡芙的朋友,一定有吃過💓西樹泡芙吧(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!!! 甜品店有多區都有分店,好多更開在地鐵站內,想買來送朋友或自己吃都超方便。今日過海取東西,回公司前便外帶些泡芙回去,與同事們分享啦😋。泡芙現場製作,有好多口味。例如,白桃、吉士、朱古力、芒果、抹茶、士多啤梨。聽說還有榴蓮呀!☆ 紅豆抹茶布丁🍮$29我最愛抹茶,茶味突出,更有滑嫩布丁。☆ 士多啤梨乳酪🍓$31士多啤梨好甜,也不錯。☆ 芒果乳酪🥭$32芒果都好甜,用乳酪搭配更好。

☆ 紅豆抹茶布丁🍮$29
我最愛抹茶,茶味突出,更有滑嫩布丁。

☆ 士多啤梨乳酪🍓$31
士多啤梨好甜,也不錯。

☆ 芒果乳酪🥭$32
芒果都好甜,用乳酪搭配更好。
2023-12-01
秋天係最適合野餐嘅季節🍂 差咁個甜品好似唔夠滿足😅 今日去呢間甜品店外賣幾個泡芙😛 口味真係幾唔錯有日式風味🇯🇵 平時做飯後甜品都可以試下 🎂⭐️ 濃朱古力布甸 🍫個人最鍾意呢個因為有幾層朱古力口味🤎 特別配上面頭既布丁幼滑又帶濃厚朱古力味😋⭐️ 北海道牛奶 🥛奶味夠香濃同樣有QQ既布丁口感🍮 唔會太甜 值得一讚泡芙本身都好鬆軟唔會有油膩感☺️⭐️ 士多啤梨乳酪 🍓用左乳酪做餡料好驚喜🍦 配上士多啤梨既酸甜配對特別清新☘️

⭐️ 濃朱古力布甸 🍫

⭐️ 北海道牛奶 🥛

⭐️ 士多啤梨乳酪 🍓
用左乳酪做餡料好驚喜🍦 配上士多啤梨既酸甜配對特別清新☘️
2023-11-21 25 瀏覽
天氣開始涼容易餓,下午茶時間想吃點東西,經過地鐵站廚窗裡的泡芙很吸引,而且很多款不同口味,選擇困難 最後選了三個不同類型的。餐牌/包裝精美,我購買了三個泡芙,有紙盒盛載,不會壓扁及東歪西倒 ,拿到去公園吃的時候泡芙依然完整無缺。芒果乳酪/$32三大粒芒果肉,清甜不酸;忌廉是乳酪口味酸酸的,加上泡芙皮超鬆化,吃起來整個很清新 。朱古力三重奏/$29這款有曲奇脆皮,中間朱古力醬軟滑、有輕微甘苦,不會只有甜 ;配以堅果有咬口,口感提升。紅豆抹茶布丁/$29未吃到紅豆時,抹茶布丁不甜,有點點苦澀,較為單調,當吃到紅豆部分後,甜度變得更有層次、更均勻,紅豆大顆起沙,入口即融 。

餐牌/

芒果乳酪/$32
三大粒芒果肉,清甜不酸;

朱古力三重奏/$29
這款有曲奇脆皮,
中間朱古力醬軟滑、有輕微甘苦,不會只有甜 ;
配以堅果有咬口,口感提升。

紅豆抹茶布丁/$29

2023-11-19
  • 紅豆抹茶布丁
2023-11-19 18 瀏覽
有時經過地鐵站,都會比依間泡芙店吸引平時我都會食甜嘢獎勵自己,而泡芙就係非常好嘅選擇🥰🥰每一個賣相都好吸引特別係有布丁嘅款式,超巨型✨✨想要最經典嘅朱古力味又得,又可以選擇自己鍾意嘅水果口味濃朱古力布丁十級推薦!!鍾意朱古力味嘅話,一定會俾佢嘅外型吸引到,朱古力味嘅泡芙,上面仲要加一個非常厚身嘅布丁,再加埋超濃郁朱古力味嘅cream🔥🔥口感豐富之餘,唔同嘅朱古力味喺口腔大爆發,超正😁😁紅豆抹茶布丁又係俾佢嘅外型吸引💕💕相對冇咁甜,綠茶味香濃,配上大大粒嘅紅豆,味道幾清新Oreo脆脆呢一款雖然冇布丁,但係如果鍾意食Oreo嘅話,又真係好難抵抗😁😁每次食完都心思思下一次揀其他口味,最好就約埋一大班朋友,咁就可以一齊分享喜悅✨✨
有時經過地鐵站,都會比依間泡芙店吸引
平時我都會食甜嘢獎勵自己,而泡芙就係非常好嘅選擇🥰🥰

每一個賣相都好吸引
特別係有布丁嘅款式,超巨型✨✨
想要最經典嘅朱古力味又得,又可以選擇自己鍾意嘅水果口味

濃朱古力布丁
十級推薦!!

紅豆抹茶布丁
又係俾佢嘅外型吸引💕💕
相對冇咁甜,綠茶味香濃,配上大大粒嘅紅豆,味道幾清新

Oreo脆脆
2023-11-17 41 瀏覽
西樹泡芙 - 尖沙咀今日心血來潮想食甜品 路過呢間西樹泡芙 見啲泡芙都幾精緻就買咗幾個同屋企人分享佢泡芙都有幾多唔同口味 我就揀咗啲比較特別嘅口味芒果乳酪 泡芙上面嘅芒果肉超大粒 而且佢用咗乳酪打成既Cream 所以食落去唔會過甜而且幾開胃 加埋泡芙帶少少微脆 食完一大個都唔會膩濃朱古力布甸 泡芙裏面嘅朱古力醬朱古力味好香濃唔會太甜 面頭嘅布甸又滑捋捋 榛子Tiramisu 呢個賣相非常吸引 除咗有榛子Tiramisu嘅吉士外 仲有一條Lady Fingers 非常別緻西樹泡芙尖沙咀港鐵尖沙咀站2號舖2730 3332#相機食先 #手機食先 #foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk #西樹泡芙 #甜品 #泡芙專門店 #尖沙咀
西樹泡芙 - 尖沙咀

佢泡芙都有幾多唔同口味 我就揀咗啲比較特別嘅口味