2017-01-16 1117 瀏覽
Chicken Lollipop $78知道為什麼叫棒棒糖雞翼嗎?因為雞翼弄成一枝骨,如棒棒糖的形狀,方便進食。雞翼微辣惹味,醬汁刺激味蕾,一人三隻不足夠阿香煎帶子意大利粉$168最近我愛上了帶子,所以一點此意粉。帶子煎至微焦,肉質結實,富有彈性。入囗彈牙新鮮,配上蒜香炒意粉,味道為絶,但意粉略油哦。
Chicken Lollipop $78

香煎帶子意大利粉$168

2017-01-16
2016-10-30 1764 瀏覽
第一次在元朗嘆生蠔,已經有一次很滿足的經驗。無論環境,食物,服務都同樣出色,誠意推介。我們四人去吃,他們有好幾款套餐供應,有些百多元(沒生蠔),有些$280起有兩隻。我們便點了兩個套餐,另加兩款生蠔、薄餅、意粉、薯條。生蠔真的很鮮味,我們選的都是比較濃味及肥美的,口感層次分明。松露意粉香味滿溢,一送進咀裡,不得了,怎麼這麼creamy 好吃!薄餅同樣有驚喜,平平無奇的樣子,皮很脆味道亦很不錯!吃飯怎能少了甜品。三款都有水準,不過當然我本人最喜歡都是心太軟非常滿意滿足開心的一餐
第一次在元朗嘆生蠔,已經有一次很滿足的經驗。

無論環境,食物,服務都同樣出色,誠意推介。

薄餅同樣有驚喜,平平無奇的樣子,皮很脆味道亦很不錯!

非常滿意滿足開心的一餐

2016-10-25
2016-10-10 2224 瀏覽
其實剛開張時我去過一次,嗰次係平日夜晚,無咩人。尋晚去就爆到七彩,好彩我哋有訂位,如果無訂都無得入。雖然人多,但侍應招呼一樣細心,先嚟生蠔,第一round納米比亞加水中花,自從第一次老闆介紹後,納米比亞蠔就成為我嘅飛佛,海水咸味唔重,口感超爽滑,入口鮮甜,隻蠔嘅肚腩好大似我,超肥美😍😍。水中花,朋友覺得比較咸但我覺得咸甜適中,一入口先係海出味,之後蠔嘅鮮甜慢慢滲出,蠔肉好滑唔係爽,與前者相比係另一種感受。三個人開咗一支白酒,其實係咩酒無留意,因為我同老闆講「你介紹就ok」因為對酒我只懂分好飲、易入口、搶喉、易上腦😂😂其他都係朋友講我先識。支白酒好易入口,口感好滑,味道清新。除咗配蠔外,我覺得配之後嘅食物都ok。先嚟個原隻蒜頭包,之前食蒜頭可以好易壓成蒜泥,但今次應該蒸焗時間唔夠或隻蒜頭實在太大,未能完全壓成蒜泥但一樣無咗蒜嘅辛辣味,配埋個包依然無得頂。朋友第一次食都勁讚,仲要keep起啲蒜粒待用😂😂😂到白酒鑽石硯,我之前係食藍青口,今次鑽石硯好大肉好厚身,而且好鮮甜,再配埋啲汁一齊入口,真係可以食唔停口。蟹肉龍蝦湯。呢個我推介朋友飲,出面好小會拆埋蟹肉入去做,呢個蟹肉加龍蝦一齊煮,令個
蟹肉龍蝦湯。呢個我推介朋友飲,出面好小會拆埋蟹肉入去做,呢個蟹肉加龍蝦一齊煮,令個湯更香濃鮮味。
鵝肝春卷伴蜜糖鵪鶉肶,春卷香脆,鵝肝嫩滑,但如果我自己煮,一定會加小小黑松露,更能帶出鵝肝的鮮,今次鵪鶉肶比較熟,肉汁被抽掉了一點,食落就唔夠嫩滑。
鵝肝蟹肉意粉,意粉煮得剛剛好,唔太林又唔會硬,我地三個都好鍾意呢個口感,件鵝肝望落以為過咗火,但一食落口外脆,裡面好creamy嫩滑。蟹肉反而唔多覺有,但個意粉整體感覺係ok,可惜太飽,侍應曾走過來問我哋仲有咁多洗唔洗加熱反,都最後都係食唔哂😅
但當食唔哂個意粉之時,我們二口同聲話要嚟多round 蠔,連老闆都笑了,又話飽又可以叫蠔。
再嚟一次納米比亞,再加西班牙石蠔,石蠔海水味適中,爽口。
呢餐$14xx三個人有蠔有酒,價錢好合理,而且坐得好舒服,可能我哋張枱自成一角,傾計超正。
2016-10-09
2016-10-08 1058 瀏覽
因為想食蠔所以係openrice搵idea, 咁啱就搵到蠔魔。開住個googlemap搵到嚟馬田村,泊好車,行五分鐘就到。weekend set lunch from $80-$120, soup, main course plus drinks. 以食物質素同價錢相比,超值。招呼服務很好。蠔試左三種,價錢合理亦新鮮肥味。如果咖啡杯奶有加翻熱就prefect.
2016-10-08
2016-09-06 954 瀏覽
蒜蓉包: 好特別嘅蒜頭,焗香過,質感好柔軟,可以當牛油咁搽個包好特別,推介龍蝦湯: 好鮮龍蝦味,有蟹肉絲係湯度,整得好出色,推介x2. 不過飲多2啖覺得咸左少少姐。生蠔: 好鮮味! 有成廿種蠔,選擇困難叫老闆簡~ 有creamy嘅,有肉感嘅好味白酒煮蜆: 鑽石蜆好好肉丫!! 又新鮮調味亦好好,啲汁都可以飲埋煎魚柳: 份量好大!!!! 質素亦唔差,肉滑,魚味重。不過用太多油煎啦,同埋煎得太勁。Overall, 環境舒服,人少少地幾好~ 服務亦唔錯,野食有質素,價錢合理。
好特別,推介
好味
白酒煮蜆: 鑽石蜆好好肉丫!! 又新鮮
調味亦好好,啲汁都可以飲埋
  • 蒜蓉包
  • 龍蝦湯
2016-09-04 530 瀏覽
又9月1,當然要食開學餐,自從覺得某人變了,放棄左課外活動後,基本上得食飯先見到面.咁就食好d,聽聞呢到蠔唔錯,就比侍應先生發牌選了4隻蠔,有新西蘭,法國等,到好新鮮,大而肥美,海水味也豐富,再來是餐湯,應該是海鮮忌廉湯,配蜂蜜麥包,湯夠味,用料也足夠,而包更有驚喜,加埋牛油,鬆軟得來有陣陣蜂蜜香,主菜到了,是7成熟炭燒肉眼,咪道ok,有牛肉香味,口感在軟又不太淋,燒汁比較咸,而芝士肉醬意粉,就感覺芝士味不足,意粉硬度適中,肉醬汁調節得不錯,仍有進步空間,甜品有跟餐優惠,選了心太軟,流心夠熱,但過火,甜度如果再甜一點就更好,lunch set十分經濟,百多元便可服務方面,幾好,同客人有交流,總結來說,價錢合理,服務中上,食物品質ok,可能位置比較入,所以客人不過,大家可以一試,
lunch set十分經濟,百多元便可
2059 瀏覽
2016-08-29 1980 瀏覽
元朗原本喺我眼中係鳥不生蛋既地方, 但自從識左個住喺元朗既女友之後, 先至發覺原來元朗真係一個臥虎藏龍既地方.元朗大把野食就好多人都知, 但要搵好野食就未必個個都知啦, 千祈唔好同我講話大XB嗰啲叫做好野食, 係既可以唔駛睇落去.講番正題, 最近喺馬田路嗰邊開左間新既oyster bar, 老細之前喺港島某五星酒店餐廳做過, 而我亦都幫襯過佢地一次.知道佢開左新鋪, 就梗係拉埋女友同佢屋企人一齊去試下啦. 地點係有啲唔就腳既唔近西鐵, 但係就正因為咁, 所以嗰晚我地唔駛等位就有得食了.一坐低, 我地覺得冷氣有啲凍, 侍應就好貼心咁幫我地轉過張冇咁風口位既枱, 順便放低埋啲餐牌. 見到佢張oyster list, 終於明點解佢要改Oyster More呢個名啦, 個list真係你啽得出既蠔都有呀, 當我地花多眼亂唔知揀邊款蠔時, 侍應就推介左兩款俾我地試下, 一款係愛爾蘭貴族, 另一款係荷蘭珍珠, 都係比較清甜爽口有淡淡海水味既口味.最衰渣左車黎, 如果唔係實會配埋白酒黎食海鮮.....!!! 跟住就叫左個好似好出名既原個蒜蓉法包; 本人覺得唔錯係幾好食既, 因為我本身都好鐘意食蒜頭

知道佢開左新鋪, 就梗係拉埋女友同佢屋企人一齊去試下啦.

愛爾蘭貴族 & 荷蘭石蠔
跟住就叫左個好似好出名既原個蒜蓉法包; 本人覺得唔錯係幾好食既, 因為我本身都好鐘意食蒜頭.

佢係原個燒既, 然後就用牛油刀'了' 啲蒜泥出黎查落啲麵包食, 呢個食法係幾新鮮既, 蒜泥略嫌蓉得滯,

可能我比較喜歡有啲粒粒咬口既蒜蓉啦, 個法包就夠香脆又夠熱, 正...!!!
焗原隻蒜頭法包
前菜叫左個白酒汁煮大蜆, 呢個就麻麻地, 唔夠熱同埋啲蜆細隻左啲同有沙.
白酒汁煮大蜆
另外一個前菜, 炸鵝肝春卷伴蜜糖鵪鶉肶;皮薄薄既春卷皮包住豐腴既鵝肝醬炸出黎, 香脆可口, 令到另一半既鵪鶉肶頓成配角,
而鵪鶉肶亦都比較乾身, 可能煙燻既時間耐左, 不過整體而言都值得一試既.
炸鵝肝春卷伴蜜糖鵪鶉肶
主菜揀左兩個, 第一個係鹿兒島黑豚豬西冷, 扒面仔既格仔紋燒得好靚, 生熟度適中, 肉質嫩滑多汁, 必試.....!!!
日本鹿兒島黑豚豬西冷
另一款, 美國安格斯肉眼扒, 10oz都夠曬我地兩個人食, 叫左medium rare, 但目測約五成, 依舊好靚既格仔紋, 好香既炭火味,
容易切開, 多汁唔鞋身, 夠肉味, 正....!!!
美國安格斯肉眼扒
主菜食完, 叫左兩客甜品, 黎滿足番女人既第二個胃, 第一個係chocolate mousse cake, 朱古力味濃郁, 有淡淡既酒味,
身為朱古力控既我黎講梗係清曬啦......!!!
朱古力慕絲蛋糕
第二個係蘋果批, 起初以為係普通貨色, 原來唔係, 佢係將蘋果切薄片然後鋪喺餅底上面焗,
咁樣就令到蘋果同個撻皮都脆, 再配埋個雪糕一齊食, 真係冇得頂呀....!!!
焗蘋果批
總括黎講, 呢餐係抵食既, 四個人食到捧住個肚走都係千鬆啲, 有空會再去幫襯....!!!
2016-08-28
愛爾蘭貴族 & 荷蘭石蠔
日本鹿兒島黑豚豬西冷
美國安格斯肉眼扒
朱古力慕絲蛋糕
焗蘋果批
2016-08-16 560 瀏覽
間野前身係boston, 可能位置問題,不嬲呢個位既餐廳都比較靜,就因為貪佢靜先過黎試下,慢慢嘆。叫左個set lunch 肉眼扒& 加錢轉左龍蝦湯。如間餐廳fb所寫,個龍蝦湯真係好飲,好香同埋有細細舊龍蝦肉,好味! 而肉眼扒以lunch$100鬆d黎講都好大塊下, 份量對女仔黎講唔係好食得哂,而價錢同附近cafe亦差不多。整體好食,係元朗區黎講,都幾難搵到間有水準而又坐得舒服d既西餐廳。這間值得一試。食食下,先發覺下午都有生蠔海鮮order, 下次會再黎試生蠔!
2016-07-29 586 瀏覽
今日一個人心情好差,又唔知做咩好,誤打誤撞走咗入呢間餐廳,侍應安排咗最近門口嘅一張圓枱比我坐,望住街外也發呆的我都唔知想食咩好。侍應好細心咁介紹佢哋嘅特色菜及生蠔,可惜我無咩胃口只點了一杯白酒,白酒煮藍青口,蟹肉龍蝦湯,同甜品。先來個蟹肉龍蝦湯,平時啲餐廳好小會加蟹肉入去煮湯,但原來加入蟹肉嘅湯會更鮮甜,更能帶出龍蝦嘅味道大愛呀!白酒煮藍青口送到枱時已聞到淡淡酒香。侍應提醒我記得要連汁一齊放入口。真係好鮮甜,而且青口肉質嫩滑。加埋啲汁放入口,真係絕配!最衰係我無影個甜品「黑魔鬼」其實我完全唔知咩嚟,只知係朱古力做。當一個女人唔開心時,食朱古力係會開心,的確如此,一件特濃朱古力蛋糕,上面淋咗一層暖嘅朱古力醬,最上層係雪糕。sorry 唔知係太好食定真係令我開心返,我食咗一啖,淚就滴下來。這種濃濃的可可豆味,帶一點苦再夾著暖朱古力醬嘅甜同雪糕嘅凍。令我好難忘的一個甜品雖然今日只有我一個吃,但我好滿意這餐,有機會一定再嚟!
大愛呀!

最衰係我無影個甜品「黑魔鬼」

雖然今日只有我一個吃,但我好滿意這餐,有機會一定再嚟!

2016-07-29
  • 白酒煮藍青口
2016-07-15 2325 瀏覽
一間值得推介的新店,餐廳環境好舒服,張櫈仲要用我最like嘅紫,唔入去好似對唔住自己喎!先講生蠔:紫薯見到店名叫「Oyster More 蠔魔」 就知呢間餐廳專食蠔 。各式各樣嘅生蠔任君選擇,想要蠔味重、海水味、肉質結實⋯⋯只要你講,店員都會為你介紹。價錢比一般蠔吧還要便宜。白酒煮鑽石蜆:鮮甜,但紫薯比較喜歡重口味,其實其他人會覺得足夠,記得襯熱食,如果唔係會變得硬身 炸鵝肝春卷伴蜜糖鵪鶉肶:鵝肝炸得熟咗小小,但鵪鶉肶無得輸,嫩又有肉汁。老闆走來問意見,我提議加黑松露入春卷內炸,超級好人老闆居然即刻試做一個給我吃,wow,正到呢⋯⋯ 原來老闆今晚宴客,紫薯今晚好幸運,老闆請我試食極臭芝士,又出私伙酒比我試,你話下次唔嚟點得呀! 最後個甜品:蘋果批,佢做法同一般餐廳唔同,用酥皮做底,配合新鮮蘋果加雪糕一流,點飽都要食咗先算 減肥?食埋呢餐先啦
NAMIBIA
先講生蠔:紫薯見到店名叫「Oyster More 蠔魔」
就知呢間餐廳專食蠔
白酒煮鑽石蜆
蘋果批

減肥?食埋呢餐先啦
焗原隻蒜頭法包
題外話/補充資料: 侍應服務態度一流,我仲專登問佢叫咩名,大家記住喇,佢叫「Stanley」
2016-07-14
NAMIBIA
白酒煮鑽石蜆
蘋果批
焗原隻蒜頭法包
  • 炸鵝肝春卷伴蜜糖鵪鶉肶,