2023-12-17 156 瀏覽
琴日同fri去大澳玩 之前谷歌search 话呢个系其中一个必食噶小食 就去买左两个试下 其实就喺个饼 包住啲用虾酱炒噶肉末加生菜 路过噶时候已经离远闻到香味 整体我觉得系Ok嘅 除左咸左少少 個人覺得 钟意食虾酱噶 一定要试下
2023-09-22 223 瀏覽
每到中秋,大澳都會有花燈節,一家大細/情侶們都可以來興節,感受氣氛&欣賞燈籠。預防人流好多,所以提早係平日就入左尼睇睇同埋食野。。蝦豬餅 ($30)即叫即整,最終等左大約10分鐘左右。印度薄餅做外皮,經過煎一煎,果然脆口D。而裏面既豬肉碎係由大澳特產既蝦醬炒成,少少咸咸地,但加埋旁邊既生菜即刻可以中和返👍🏻外脆內軟之外,更加可以完全感受到香港既特色。回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️食物質素: 🌮🌮🌮🌮服務質素: ☺️☺️☺️消費指數: 💰(人均消費$30)環境質素: ☘️☘️🍀* 蝦豬餅 (大澳)大澳吉慶街41號同類餐廳 #cocofood_香港味道同區餐廳 #cocofood_大澳如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update🙈

。蝦豬餅 ($30)
即叫即整,最終等左大約10分鐘左右。

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️
消費指數: 💰(人均消費$30)
環境質素: ☘️☘️🍀

* 蝦豬餅 (大澳)
大澳吉慶街41號

同類餐廳 #cocofood_香港味道
同區餐廳 #cocofood_大澳
2023-09-19
2023-06-30 252 瀏覽
大澳名物,除咗烤魚乾之外,一定數到每人必食嘅蝦豬餅。店主嘅檔攤非常之現代化,俾咗錢之後會得到一張牌仔,檔口會有個螢幕,如果到你嘅號碼就會顯示出來,都可以去拎🤣✨咁樣真係方便再適合,因為即使我哋嗰日行咗去玩,都仍然要排七八個人左右。因為剛剛淨係拎到手,都仲係熱辣辣。滿滿嘅一個,頭2啖咬落去,啲肉碎都要跌晒出嚟滿瀉。✨首先佢個餅皮係非常之軟糯嗰一種,配埋用蝦醬炒到香濃嘅肉碎,蝦醬超香,真係食到帶海水味醃出嚟嘅鹹香,連埋豬肉嘅肉汁浸入餅皮,極度滋味好食。而中間加咗嘅生菜,啱啱好平衡返濃郁嘅蝦醬味同埋油脂,帶返少少清新嘅味道,令成個蝦豬餅唔會太膩,係值得排隊而食嘅大澳名物 😋😋

因為剛剛淨係拎到手,都仲係熱辣辣。
滿滿嘅一個,頭2啖咬落去,啲肉碎都要跌晒出嚟滿瀉。

• 蝦豬餅
2023-06-18 129 瀏覽
唔少人都話蝦豬餅系大澳必食,路過都聞到佢勁香既蝦醬味🤣類似手抓餅既概念入面系蝦醬炒豬肉醉,加埋啲生菜,整體都幾惹味,不過食起黎有啲倫盡😂啲菜同啲肉系咁掉曬出黎。

唔少人都話蝦豬餅系大澳必食,路過都聞到佢勁香既蝦醬味🤣
老字號就是會讓人一次又一次前來光顧,每次來大澳,都必然會前去遠近馳名的大澳名物《蝦豬餅》。.店鋪的規模比起從前的小攤販模樣,明顯改進不少。例如現已增設電子叫號功能,不需要像舊時般排長隊輪候,而是分散在附近安等號碼。🧡蝦豬餅($30)熱呼呼的手抓薄香餅,包裹住以自家制蝦醬炒香的豬肉碎,香味撲鼻,配搭略能減少油膩感的一撮小生菜,讓人一試難忘的組合呀!檔攤後面是同一店家的「手信店」,主打賣蝦膏、蝦醬、辣椒油等特產。比起沿途其他海味小店,這一家看來比較著重產品包裝和潔淨度。除了門口有防蚊簾外,所有特產手信都擺放整齊易看,並附上小說明,很貼心。我們買了一瓶蝦膏和辣椒油試試看。店家還贈送了一張寫上幾種煮法的食譜紙條。有時一份暖心的經營手法,就是讓客人記下來並再次回購的原因。

🧡蝦豬餅($30)

2023-04-30
  • 蝦豬餅
💖 ୨⎯ 大澳掃街美食之旅 ⎯୧ 💖復活節假期🐣和朋友到大澳一日遊,尋找當地著名美食😋。還以為通關後的首個長假期人人都會外遊,沒想到大澳依舊水泄不通,人氣食店全部都大排長龍,回程時等巴士/船的人數過千,雖然巴士源源不絕地疏導人潮,但也足足等了一小時才上到車。出發前做了點research✍️,知道最有名的是「大澳餅店」的沙翁,不過我對炸物沒有興趣,這天的必食清單有「大澳華記香脆雞蛋仔」和棚屋cafe (「蘇廬」或「大澳榕樹頭」其中一間),但最終這天都無緣光顧。下船🛳後通過行人天橋去到對岸,經過「張財記蝦豬餅」被其撲鼻的香味吸引,於是買了一份來試。🐷蝦豬餅🦐($30)全部即叫即製,客人付錢後會收到一個號碼,雖然要等差不多20個號碼,幸好等候時間不算太長。新鮮熱辣的蝦豬餅,一入口就吃到非常香濃的蝦醬味,手抓餅本身不太油膩,裡面包著西生菜🥬和用大澳出產的蝦醬🦐炒成的豬肉碎,鹹香味濃,味道令人印象深刻,加上自家製的辣醬就更加惹味。🧇張財記蝦豬餅📍大澳吉慶街41號✿ 味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
💖 ୨⎯ 大澳掃街美食之旅 ⎯୧ 💖

🧇張財記蝦豬餅
📍大澳吉慶街41號

✿ 味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
外賣自取
2023-04-08 110 瀏覽
最近同朋友去咗大澳一日遊✨👀當然唔少得朝下聖,拜訪一下遠近馳名嘅大澳蝦豬餅😋😋😋😋😋😋佢嘅份量唔係特別大,當小食嘅話兩個人食一個就啱啱好滿足晒😜蝦豬餅🫶🏻較薄嘅手抓餅包住新鮮嘅西生菜同埋用蝦醬炒嘅豬肉碎,生菜中和左豬肉嘅膩,食落啱啱好唔會太油膩太快濟👍🏻用蝦醬炒嘅豬肉碎好有大澳嘅當地特色,相信遊客去到一定會記得呢種味美中不足嘅係豬肉嘅味道冇咩層次,食到尾都係蝦醬味,唔鍾意蝦醬嘅人應該會食幾啖就夠🤧

佢嘅份量唔係特別大,當小食嘅話兩個人食一個就啱啱好滿足晒😜

蝦豬餅🫶🏻

2023-03-14 136 瀏覽
🍽️ 蝦豬餅 📍大澳吉慶街41號-💫蝦豬餅($30)蝦豬餅即叫即做,等候時間唔長👍🏻入口就非常香濃嘅蝦醬味,配合脆卜卜嘅手抓餅同埋生菜絲,食落完全唔膩🤌🏻🤌🏻🤌🏻-🌟蝦醬味好濃,未必個個人接受到,但係我就超鍾意🫶🏻🫶🏻🫶🏻🌟肉碎非常惹味,如果有辣味應該會好惹味推薦指數:4/5抵食指數:4/5#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #TaiO #大澳 #蝦豬餅
🍽️ 蝦豬餅
📍大澳吉慶街41號
💫蝦豬餅($30)
🌟蝦醬味好濃,未必個個人接受到,但係我就超鍾意🫶🏻🫶🏻🫶🏻
🌟肉碎非常惹味,如果有辣味應該會好惹味

推薦指數:4/5
抵食指數:4/5

2023-02-07 197 瀏覽
幸得朋友highly recommend 必食系列,而蝦豬餅都將會成為我入大澳的必食item 。即叫即製,新鮮熱辣的蝦豬餅,概念就是一個生菜包再被手抓餅包住而成的小食。抓餅本身不太油膩,西生菜配搭蝦醬豬肉碎亦無違和感,內裡的豬肉碎加入了大澳自家出產的蝦醬炒成,鹹香味濃,味道令人深刻,亦突顯大澳特色。點了一件3人share 實在不夠,準備回程時已馬上要點多件了🫢

2023-02-04 174 瀏覽
週末繼續出走,尋找不同地方美食,今天來到香港現存最著名的一條漁村 - 大澳。經大澳涌行人橋過到對岸,沿吉慶街一直走,就快便會找到張財記蝦豬餅。🔺 蝦豬餅 ($30)張財記是大澳蝦膏蝦醬的老字號,其蝦豬餅可說是大澳最有名氣的小吃之一,燒餅包著用蝦醬炒香的豬肉,十分惹味,而且極具地道特色。回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕
蝦豬餅
🔺 蝦豬餅 ($30)
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕
2023-01-26
10 分鐘 (外賣自取)
2023-01-29 98 瀏覽
難得是日天氣相當好,萬里無雲,且溫度不低,非常適合約友人去大澳漁村一遊。其中一個大澳必食就是蝦豬餅 ,當日小編大概等了5分鐘左右就有新鮮熱騰騰的蝦豬餅 。蝦豬餅主要有加入蝦醬的豬肉碎、西生菜及手抓餅。豬肉碎有淡淡的鹹味蝦醬,不會過鹹,配合西生菜,非常解膩。手抓餅不是台式很酥片的那種,它比較薄,像是香港酥皮湯的那種扁身的,小編覺得算是好吃,不過建議豬肉碎可以再加一些配料,例如蒜頭之類去增加香味跟層次感,這個味道比較單調。蝦醬是好吃,但需要更多的調味,不然一直吃下去就只有蝦醬味。

2022-11-11 286 瀏覽
每次黎到大澳必食既除左沙翁,就一定係蝦豬餅😍雖然睇落無咩特別,但食過一次就知真係超好食,非常之香😋至此之後已經變成左我大澳必食小食之一👍🏻其實蝦豬餅姐係用大澳自家出產既蝦醬炒豬肉碎,再用一執手抓餅包住,咁就成為左蝦豬餅啦😍蝦豬餅即叫即整,拎係手上面仲熱辣辣🥹蝦醬炒完豬肉碎黎令到豬肉碎有埋蝦醬個種咸香,未食聞到都流哂口水🤩咬落去亦都十分之咸香,但又唔會太咸,亦都估唔到咁既配搭係十分之夾😀下次黎一定要再試👍🏻
每次黎到大澳必食既除左沙翁,就一定係蝦豬餅😍

蝦豬餅即叫即整,拎係手上面仲熱辣辣🥹
下次黎一定要再試👍🏻
2022-11-07 197 瀏覽
黎大澳之前research過有咩係必食,好多人都話一定要食蝦豬餅!佢逢星期六日嘅13:00先開門,我13:15左右黎到,咁啱冇人排隊,不過已經拎12號籌喇,不過都只係等咗幾分鐘就有得拎蝦豬餅其實就係煎香咗嘅薄餅,入面包住蝦醬炒豬肉碎同生菜,另外仲有辣醬俾你自己加剛剛炒起嘅肉碎好香口,如果就咁食會有少少鹹,但配搭住生菜就剛剛好喇😍食完覺得好回味😆大家黎到大澳一定要黎食哩個熱辣辣嘅蝦豬餅啊🥰🥰

2022-09-19 246 瀏覽
去過大澳好多次,都未試過呢間蝦豬餅!!因為呢間店係大澳必食,好多人推薦,所以每次經過都大排長龍~今次再去大澳經過時,難得見到冇人排隊就買來試吓(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)等咗8分鐘左右就有得食❤️分量比想像中細,用細嘅圓形手抓餅包住滿滿嘅豬肉同生菜~蝦醬味好濃郁!!!但食落會覺得鹹,要食生菜同埋手抓餅中和返🌿整體味道幾好 但冇食開蝦醬會覺得唔慣$30都值得推介試吓(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)建議多人排隊就買咗飛先,再去排完附近嘅大澳名物沙翁先返去拎🌟
去過大澳好多次,都未試過呢間蝦豬餅!!
因為呢間店係大澳必食,好多人推薦,
所以每次經過都大排長龍~

等咗8分鐘左右就有得食❤️
分量比想像中細,
用細嘅圓形手抓餅包住滿滿嘅豬肉同生菜~
蝦醬味好濃郁!!!
但食落會覺得鹹,要食生菜同埋手抓餅中和返🌿
整體味道幾好 但冇食開蝦醬會覺得唔慣
$30都值得推介試吓(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

2022-06-27 343 瀏覽
天氣熱辣辣 🔥🔥🔥但係家姐都話要再食返五年前食嘅蝦豬餅😆 我以為蝦豬餅係 蝦仁+豬肉 但係原來係蝦醬豬肉😆😆 本人就超級唔鍾意食蝦醬味嘅 但係家姐極力推介 咁就回程嗰陣試一個啦~拎到上手 家姐話個樣已經唔同之前 以前嗰啲係好似生菜包咁 嗰啲豬肉一粒粒 而家個樣係似免治豬肉一pat嘢 💭睇個樣就普通 食咗少少 原味就覺得普通 喺辣醬加持之下就加咗幾分 小鹹餅皮同生菜都正常我食咗兩啖 之後嗰啲家姐食晒 哈哈總括嚟講下次都唔會再試啦😆(個辣醬係有啲料到嘅👍🏼👍🏼)
天氣熱辣辣 🔥🔥🔥

但係家姐都話要再食返五年前食嘅蝦豬餅😆

我以為蝦豬餅係 蝦仁+豬肉
但係原來係蝦醬豬肉😆😆

本人就超級唔鍾意食蝦醬味嘅
但係家姐極力推介
咁就回程嗰陣試一個啦~

拎到上手 家姐話個樣已經唔同之前

小鹹

餅皮同生菜都正常

我食咗兩啖 之後嗰啲家姐食晒
哈哈總括嚟講下次都唔會再試啦😆

(個辣醬係有啲料到嘅👍🏼👍🏼)