2024-05-02 29 瀏覽
第一次食呢間餐廳係喺旺角,印象中幾唔錯,呢間係喺長沙灣新開嘅分店,今次就試試同旺角店係咪同一水準~6pm前落單仲有下午茶超抵食😋1. 娘惹咖喱炸雞配椰漿飯($58)整體配色非常搶眼,咖喱係經典嘅新馬風味,雞髀勁勁勁大隻😳一啖咬落去爆汁!肉質都非常嫩滑,好有驚喜👍🏻椰漿飯就唔太食到椰漿味啦,但整體cp值係唔錯嘅~評分🌕🌕🌕🌕🌗2. 鮮油咖央多士($30)牛油超厚一塊勁邪惡😂香脆可口嘅多士同咖央醬非常match,再加埋牛油,入口有種冰火兩重天嘅感覺🧊🔥評分🌕🌕🌕🌕🌕3. 地道白咖喱魚餅扎肉老鼠粉($58)湯底濃度恰到好處,魚餅口感煙韌,魚香味重,扎肉正正常常,有平時好少見嘅老鼠粉,估唔到同白咖喱湯都好夾😀評分🌕🌕🌕🌕🌗4. 特色小食拼盤($98)泰式魚餅同頭先老鼠粉入面嘅魚餅一樣脆炸鳶尾蝦春卷幾特別,蝦仁鮮香彈牙,同脆卜卜嘅春卷配搭口感好奇妙😆其他炸物就不過不失了評分🌕🌕🌕🌕🌑5. 超冰凍椰青($42)又唔太覺係“超冰凍”😂正常凍飲嘅溫度,不過唔緊要,最緊要係味道出色!椰青水清甜可口,椰子肉勁多勁厚,有淡淡嘅甜味😻評分🌕🌕🌕🌕🌕

1. 娘惹咖喱炸雞配椰漿飯($58)
椰漿飯就唔太食到椰漿味啦,但整體cp值係唔錯嘅~
評分🌕🌕🌕🌕🌗

2. 鮮油咖央多士($30)
牛油超厚一塊勁邪惡😂
評分🌕🌕🌕🌕🌕

3. 地道白咖喱魚餅扎肉老鼠粉($58)
評分🌕🌕🌕🌕🌗

4. 特色小食拼盤($98)
泰式魚餅同頭先老鼠粉入面嘅魚餅一樣
其他炸物就不過不失了
評分🌕🌕🌕🌕🌑

5. 超冰凍椰青($42)
椰青水清甜可口,椰子肉勁多勁厚,有淡淡嘅甜味😻
評分🌕🌕🌕🌕🌕
  • 脆炸鳳尾蝦春卷
  • 超冰凍椰青
2024-04-30 23 瀏覽
太子果間蘇山雞飯就食得多,今次就同老婆試埋佢長沙灣分店 👀龍蝦叻沙摻摻(一人份量),一人份量黎講份量都唔細,湯底香濃得嚟唔會太辣,龍蝦肉質彈牙,啖啖肉咁,真係食到停唔到口!😍👏🏻脆炸鳳尾蝦春卷,外皮炸到金黃酥脆,一咬落去嘅聲音都令人心癮大開,裏面嘅鳳尾蝦又鮮又甜,真係一流!😃👍🏻麻辣玻璃魷魚通菜,呢個菜式辣度啱啱好,玻璃魷魚爽口得嚟帶啲微微嘅麻感,同通菜嘅清甜味道完美配合,食落去真係過癮!👀咖央油條配薄荷朱古力雪糕,絕對係必試嘅甜品。油條外脆內軟,配上清新嘅薄荷朱古力雪糕,呢個組合真係太正啦!😋開心果椰子奶昔,濃郁嘅椰子味道加上開心果嘅點綴,飲落去冰涼解渴,仲有種幸福嘅感覺 🥰乳酸蝶豆花梳打,呢杯飲品顏色靚靚,味道清新,微微嘅酸味令人精神一振,解渴又好飲!👍🏻蘇山雞飯真係不得了~ 菜式多元化,每一樣都做得出色,無論係主食定係飲品,都咁好食,期待下次再黎試新野 😋
太子果間蘇山雞飯就食得多,今次就同老婆試埋佢長沙灣分店 👀

海南雞飯配雞雜冬瓜湯 ($62)呢度嘅海南雞飯全部都係無骨,岩晒我呢啲懶人去食☺️中意啖啖肉嘅小編揀左雞髀位,啲雞真係滑而嫩,唔會鞋口🤣再配埋三色醬一齊食,夠晒惹味🥰雞雜冬瓜湯就好清甜,配埋海南雞飯一齊食,整體好有住家嘅感覺☺️白咖喱扎肉老鼠粉 ($58)小食拼盤 ($98)呢度嘅小食拼盤有泰式魚餅、雞翼、脆炸鳳尾蝦春卷、同埋豬肉串🥰幾款炸物都炸得好鬆脆乾身,唔會有太多油膩感🤤豬肉串口感唔錯,肉味濃👍🏻椰青 ($56)椰青簡直係消暑解渴嘅最佳飲品🤣清甜解膩好清爽🥰飲完仲可以食埋啲椰子肉😍
海南雞飯配雞雜冬瓜湯 ($62)

海南雞飯

白咖喱扎肉老鼠粉 ($58)
特色小食拼盤

小食拼盤 ($98)
超冰凍椰青

椰青 ($56)
特色小食拼盤
超冰凍椰青
**一人份量 龍蝦叻沙摻摻**:擁有豐富的配料和濃郁的湯底,這碗叻沙摻摻超級好吃!龍蝦肉質爽彈,搭配豆卜、魚片、魚蛋等海鮮,以及芽菜和通菜的清新,使整體口感層次豐富。湯底香濃帶椰香,忍不住一直邊吃麵邊喝湯!**加配:脆炸鳳尾蝦春卷**:鳳尾蝦春卷外皮酥脆,內裡的蝦肉鮮嫩,沾著酸辣醬吃,十分開胃。**加配:咖央油條配薄荷朱古力雪糕**:非常有創意的組合!將傳統的咖央油條與西式的薄荷朱古力雪糕結合,想不到原來如此搭配!將咖央釀入油條中,不但不影響油條的酥脆口感,而且一口咬下時更同時品嚐到咖央的獨特香甜味,再配一口冰涼的雪糕,這道甜品超好吃!**麻辣玻璃魷魚通菜**:原以為這道菜式會過於濃味,但幸好麻辣味不算太濃,很適合我這種想吃辣但又不能吃太辣的人。玻璃魷魚的口感爽脆,而通菜則吸收了麻辣醬汁,非常惹味。**開心果椰子奶昔**:開心果迷必試!淡淡的開心果配搭香滑的椰子奶昔,好好喝( *ˊᵕˋ)ノˊᵕˋ*)這個組合令人很驚喜!**乳酸碟豆花梳打**:乳酸飲品非常能解膩。這杯梳打味道非常清新,很適合搭配重口味的菜肴!- ̗̀( ˶'ᵕ'˶) ̖́-
**一人份量 龍蝦叻沙摻摻**:
擁有豐富的配料和濃郁的湯底,這碗叻沙摻摻超級好吃!

**加配:脆炸鳳尾蝦春卷**:

**加配:咖央油條配薄荷朱古力雪糕**:

**麻辣玻璃魷魚通菜**:

**開心果椰子奶昔**:

**乳酸碟豆花梳打**:
2024-04-23 26 瀏覽
2點多來到為於長沙灣的蘇山雞飯,下午茶時段非常抵食,因此人流亦多,幾乎滿座 🥢 招牌海南雞飯($62)招牌海南雞皮肉非常嫩滑💛友人尤其喜愛薑油,而油飯亦香,從本身的冬瓜湯轉為輕怡肉骨茶(+$10)帶胡椒味亦帶點藥材味,排骨亦夠軟腍 🥢 鮮油咖央多士($30)鮮油份量給得十分慷慨👍🏻 🥢 Susan雞翼($42/三隻)雞全翼香脆👍🏻炸得不錯,也是下午茶餐 🥢 惹味雞雜怡保芽菜($50)雞雜幾新鮮,選了微辣結果不辣🤣想吃辣的朋友可以選正常 🍨 蛋白杏仁茶($38)杏仁茶香滑,份量算大 🍨 馬六甲椰子雪糕($28)椰子雪糕下的是紅豆、綠豆及蓮子🥥 🧉 開心果椰子奶昔($32)椰奶香甜的夏日特飲🥤 凍鮮檸檬薏米(+$3)🥤 熱蜂蜜桔仔水(+$0)

🥢 招牌海南雞飯($62)

🥢 鮮油咖央多士($30)

鮮油份量給得十分慷慨👍🏻

🥢 Susan雞翼($42/三隻)

雞全翼香脆👍🏻炸得不錯,也是下午茶餐

🥢 惹味雞雜怡保芽菜($50)

雞雜幾新鮮,選了微辣結果不辣🤣想吃辣的朋友可以選正常

🍨 蛋白杏仁茶($38)

杏仁茶香滑,份量算大

🍨 馬六甲椰子雪糕($28)

椰子雪糕下的是紅豆、綠豆及蓮子🥥

🧉 開心果椰子奶昔($32)椰奶香甜的夏日特飲

🥤 凍鮮檸檬薏米(+$3)
🥤 熱蜂蜜桔仔水(+$0)
2024-04-20
  • Susan雞翼
  • 招牌海南雞飯
2024-04-22 23 瀏覽
最近突然間好想食海南雞飯,記得長沙灣有間星馬菜又好食而價錢都好適中,決定過嚟食個午餐先😌 佢除咗有午餐之外亦都有下午茶餐添,當然下午茶餐個餐牌都有幾款比較出名嘅食物可以俾大家嘗試吓😍 脆炸鳳尾蝦春卷 🍤 小食就揀咗呢個鳳尾蝦春卷,雖然比較邪惡,但係炸得好脆,食得好滋味😛星洲叻沙摻摻 🍜 自己本身幾鍾意食喇沙,而呢個都整得好出色,材料好豐富,而湯底都整得好濃同埋好香🥳招牌海南雞 🐥 點解呢度嘅海南雞咁出名係因為佢嘅海南雞飯充滿着雞油同埋斑蘭嘅味道,好香口😍 另外佢啲海南雞嘅肉質好滑,食落好滿足🤗凍恐龍美祿 🧋每次食星馬嘢都一定會叫呢個恐龍美祿,因為平時都比較少有呢個飲品,而美祿呢個飲品真係越飲越覺得好味🤤乳酸蝶豆花梳打 🍹呢個飲品都比較特別,乳酸味嘅蝶豆花梳打,蝶豆花已經令到顏色比較特別,少少甜甜地幾開胃㗎😊馬六甲椰子雪糕 🍧完全估唔到呢度仲有甜品添🥰 仲要係超級推介嘅椰子雪糕,佢仲配埋紅豆同埋綠豆,令到個味道更加香濃,一定要食!

脆炸鳳尾蝦春卷 🍤

凍恐龍美祿
乳酸蝶豆花梳打
馬六甲椰子雪糕
  • 海南雞飯
今晚行過太子又肚餓,要搵嘢食,於是又去之前去過嘅蘇山雞飯食,一如既往都係有啲排隊嘅人流,但係唔需要排好耐,大概15分鐘內就可以入去裏面食上次想食椰子雞煲,但係賣晒,今次一入去嗱嗱聲叫咗個嚟食吓先,椰子雞都清甜,有比較香濃嘅酒味,個雞相對上比較豐滿,所以油分會較多,好處嘅係會香口啲,唔好處就係肥啲🤣🤣 食椰子雞個豉油都係重點,呢度嗰啲豉油都唔錯,有晒沙薑同埋青檸仔,酸酸甜甜夠味😋跟住呢度都有唔少新嘢,包括係原隻菠蘿冰,本身以為會好冰,未必啱女仔飲,但係點知又唔算好冰,反而係好多水果嘅纖維,感覺足料,唔需要擔心太冰🙆🏻‍♀️另外要推介嘅係開心果椰子奶昔,本身都驚有啲滯,但係點知又幾純, 基本上同植物奶差唔多,但係味道幾特別,因為開心果嘅味道好味🤤 呢個下次都會想叫嚟飲吓👍🏻跟住仲有㗎央多士同埋喇沙,食到個肚飽晒🙉 每樣都好味,下次再黎食❤

#星馬菜 #長沙灣美食返工嘅動力就係放工食大餐😛TUM TUM 噚日嚟到想食好耐嘅蘇山雞飯🐓星期一晚市都咁多人 果然係人氣餐廳🍴.我就食咗主打海南雞飯🍚雞肉滑嫩🤤配雞雜冬瓜湯 湯本身係清淡冬瓜香 再食到濃郁嘅雞腎有驚喜👍🏻最正係個油飯問過先知佢地係用細電飯煲煮令每粒飯都可以吸收到雞油仲落咗斑蘭特別香!.男朋友食咗白胡椒肉骨茶🍲湯好濃白胡椒味😯排骨份量多 煮到好軟淋🍖冇咁鍾意藥材味嘅我都啱食😉.我哋分別加咗兩個小食加埋平均一個小食$20都唔使😙咖央多加邪惡厚切牛油🧈Susan雞翼炸到又香又脆😋.仲加埋新出嘅飲品🍹🍍菠蘿冰成個菠蘿上真係少見隔離枱以為我哋嚟咗個菠蘿炒飯😂😂🥥開心果椰子奶昔椰子奶味濃 加入開心果特別啲如果開心果味再濃啲會更好👌🏻.我哋絕對係眼闊肚窄🫣食到超飽 行唔郁🤪估唔到咁大份埋單$300都唔洗咁樣叫絕對係3人份量.蘇山雞飯 @susan_chicken_rice 📍長沙灣元州街411號義華大廈地舖📍太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖.#蘇山雞飯 #海南雞 #醬油雞 #雞飯 #喇沙 #肉骨茶 #咖央多士 #串燒 #東南亞美食 #香港餐廳介紹 #太子美食 #hk
#星馬菜 #長沙灣美食

再食到濃郁嘅雞腎有驚喜👍🏻
最正係個油飯
問過先知佢地係用細電飯煲煮
令每粒飯都可以吸收到雞油
仲落咗斑蘭特別香!

男朋友食咗白胡椒肉骨茶🍲

咁樣叫絕對係3人份量
蘇山雞飯 @susan_chicken_rice
📍長沙灣元州街411號義華大廈地舖
📍太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖

#蘇山雞飯 #海南雞 #醬油雞 #雞飯 #喇沙 #肉骨茶 #咖央多士 #串燒 #東南亞美食 #香港餐廳介紹 #太子美食 #hkfoodie #tumtumfoodie
2024-04-15
  • 招牌海南雞飯
  • 肉骨茶
  • 輕怡新加坡白胡椒肉骨茶
2024-04-15 31 瀏覽
位於長沙灣嘅東南亞餐廳,主打多款東南亞菜式,尤其是招牌海南雞飯最為人氣,十分推薦👍🏻qrcode落單好方便招牌海南雞飯配油飯🍚滑嫩多汁嘅海南雞搭配著香氣四溢嘅油飯,每一口都帶嚟一種濃郁嘅滋味。雞肉嫩滑,米飯香軟,令人回味無窮🤪雞雜冬瓜湯🍲湯底入面有豐富嘅雞雜同滑糯嘅冬瓜,有著濃郁嘅滋味同鮮甜感☺️特色小食拼盤🍱拼盤入面有雞翼、泰式魚餅、脆炸鳳尾蝦春卷同豬肉串。每一款小食都有獨特嘅風味同口感。雞翼炸得酥脆,魚餅帶嚟一種鮮美嘅泰式風味,鳳尾蝦春卷外脆內嫩,而豬肉串則入口多汁,既滿足又驚喜🤩超冰凍椰青🥥冰涼爽口嘅椰青,飲落帶嚟清涼嘅感覺,消暑又解渴🥰參巴辣蝦醬通菜🍃通菜炒得爽脆,搭配香辣嘅參巴辣蝦醬,食落帶嚟一種辣爽嘅感覺。辣味同通菜嘅鮮甜相互輝映,好惹味😋
qrcode落單好方便
招牌海南雞飯配油飯🍚

雞雜冬瓜湯🍲

特色小食拼盤🍱

超冰凍椰青🥥
冰涼爽口嘅椰青,飲落帶嚟清涼嘅感覺,消暑又解渴🥰

參巴辣蝦醬通菜🍃
2024-04-11 26 瀏覽
📍蘇山雞飯一向都好出名,下午茶時間黎到,都要排隊等一陣。娘惹咖喱炸雞配白飯 $58黎到就好吸引,炸雞即叫即炸,外皮酥脆,切開內裏多汁。配上椰香味十足嘅咖喱,另外有一塊蝦片、炸魚仔、雞蛋、花生、娘惹醬伴上。因為個人唔鍾意食椰醬飯,所以轉左做白飯。
📍蘇山雞飯一向都好出名,下午茶時間黎到,都要排隊等一陣。

娘惹咖喱炸雞配白飯 $58
這間都算是區內比較有名的海南雞飯之一了,晚上時段還是要排隊的,主打的海南雞比很多有名氣的店都要好吃,對比起來真的性價比十足!招牌海南雞飯轉輕怡排骨茶(62元+10元)下午茶的性價比更高,雞肉的份量不變,而且剛好拿到雞腿的位置,吃起來特別嫩滑多汁,肉質有彈性,雞皮爽滑!而且雞油飯是這裡的特色,比很多店都要更濃香,味道更突出,單吃就已經很好吃了!而這個轉了做肉骨茶,小小的一碗就有兩件排骨,湯喝起來挺濃,胡椒的辛辣非常突出,然後是藥材香!黑白海雞飯(93元)一次吃到這裡兩款的特別,分別是海南雞和醬油雞!雖然價錢貴了,但其實份量也是多了的!醬油雞味道比海南雞更香濃,多了一份醬油香,單吃也很夠味了,肉質大家都差不多。而我拿到的是雞胸,吃起來也不會覺得老!這個配的是雞雜湯,有淡淡的雞湯清香,配上冬瓜和雞雜,真的挺足料的!醬油拼盤(39元)有豬手,雞腳和滷蛋,其中豬手特別出色,吃起來入口即化,肥而不膩的,滷得非常入味,醬油味濃!雞腳是保留了本身的爽滑口感。滷蛋蛋香十足!開心果椰子奶昔(32元)這個新出的飲品,喝起來開心果味挺香濃,感覺直接用開心果打成的,配椰子奶,喝起來是滑滑的口感。仙草椰奶冰(加配

招牌海南雞飯轉輕怡排骨茶(62元+10元)

黑白海雞飯(93元)

醬油拼盤(39元)

開心果椰子奶昔(32元)

仙草椰奶冰(加配12元)
這個用的椰奶又濃上面的椰子奶不一樣,味道更濃一點,仙草更特別用上球型的,挺特別。

2024-04-06
2024-04-09 38 瀏覽
長沙灣「蘇山雞飯」嘅海南雞飯質素ok 而且下午茶好抵食,下午套餐有小食或正餐等$30 起…海南雞飯套餐$62……..可以加$10 轉肉骨茶,不過我冇轉🤪因為跟餐嘅冬瓜雞雜湯都唔差幾好飲🤭⋯⋯但我加咗$12轉特飲美祿恐龍,甜到正常味道不錯!另外朋友叫做咗…….香蔥海南豬扒飯,豬扒唔鞋口,調味也適中….. 再加特色小食拼盤😆😆⋯⋯ 小食拼盤有兩隻雞翼兩塊泰式魚餅兩件脆鳳尾蝦春卷和2吋豬肉卷…脆鳳尾蝦春卷好香脆!仙草椰奶冰甜度適中!
長沙灣人氣星馬餐廳{蘇山雞飯🐓}好旺場,好彩都叫做唔洗等位,食完出嚟已經見到一條人龍🙈✴️海南雞(半隻)&油飯&雞雜冬瓜湯✴️鎮店之寶—海南雞🔥雞肉的確嫩滑,皮薄唔肥膩,但差緊啲雞味~三色醬可以補返雞肉唔夠味嘅不足,點完後更惹味👍🏻油飯好正!每粒飯都好煙UN,有少少雞油同薑蓉味,欣賞✨✴️Susan豬手飯✴️豬手份量好足,每件都好大嚿,好似食極都食唔完咁🙉豬皮炆得好腍好腍,同時又十分彈口,怕肥但都要食😋配菜有大量花生同酸菜,幾有誠意~✴️雞雜怡保芽菜✴️超多雞雜,竟然會食唔哂😅味道較淡,芽菜同雞雜都無咩味~✴️咖央油條配海荷朱古力雪糕✴️擺盤有設計過,幾搞笑🤣油炸鬼入滿搽滿咖央,本身已經夠甜,加埋朱古力醬就更甜,好彩份量唔算多,否則都幾膩~

海南雞(半隻)
海南雞(半隻)+油飯
雞雜冬瓜湯

✴️海南雞(半隻)&油飯&雞雜冬瓜湯✴️

Susan豬手飯

✴️Susan豬手飯✴️
雞雜保芽菜

✴️雞雜怡保芽菜✴️
超多雞雜,竟然會食唔哂😅味道較淡,芽菜同雞雜都無咩味~

咖央油條配薄荷朱古力雪糕

✴️咖央油條配海荷朱古力雪糕✴️
海南雞(半隻)+油飯
Susan豬手飯
2024-04-07 28 瀏覽
今日約咗朋友食飯,朋友喜歡星馬泰菜式,於是帶他一嚐新加坡菜式蘇山雞飯,價錢平民實惠,份量又足料,其中無骨海南雞飯成為招牌菜式,肉質嫩滑,份量十足,配上酸甜辣醬味道更升上另一層次,平時配上油飯,今次嘗試喇沙摻摻,是米粉和油面的組合,會有魚片魚蛋芽菜豆卜,湯底濃郁,米粉完全吸收湯底的精華。由於我太肚餓,叫多咗個豬手飯,見到淡淡肥豬肉,滷水雞蛋配酸菜非常開胃,另外叫咗份鮮油咖央多士,真的必點之選,一口牛油配咖央與烤焗過的多士絕配,再一口沙嗲串燒(豬牛雞),燒得香口,不會太乾,保留肉質鮮嫩。新出咗兩杯特飲,清爽砂粒越菠蘿冰,原個菠蘿造成沙冰,原汁原味不會過甜,夏天飲可以消暑解渴,另一杯開心果椰子奶昔是我最愛,開心果結合椰子奶香,原來他們都好夾,喜歡奶昔的人必試👍🏻
2024-04-05 30 瀏覽
每次運動員經過蘇珊雞飯都見到好多人,但因為都已經8:30,所以唔係好想排咁耐隊先食飯,一直都未入去試過。今日好早12:30晏晝就喺長沙灣,經過唔使排好耐隊,咁梗係入去試啦。lunch嘅價錢係比晚餐平$10,仲要有嘢飲添。位置坐得舒服,亦都乾淨都寬敞。雙雞飯去到梗係想食招牌海南雞啦。我哋叫咗一個海南雞飯另外就叫咗一個喇沙海南雞呢個喇沙海南雞呢就要咗米粉嘅。平時上面都會有少少配料咁就一碗,所以我通常都會嗌小食,因為唔夠飽。而呢個海南雞喇沙唔單止有的雞仲有好滑嘅雞馬莎上面都有其他配料真係超級飽肚。個喇沙湯底亦都好香超級足料啊。呢個湯底係唔辣嘅喇沙嚟㗎。 另外海南雞飯係配油飯嘅,如果唔想食牛飯亦都可以配白飯仲要有一碗湯根本就食唔晒囉。🐷另外加$3就有椰汁咖啡啦,真係少見啦。!最後其實係可以一啲小食嘅好多人想食鮮牛油咖央多士啦。個多士一嚟我就即刻攞咗一件利息先多士,好彩華哥件牛油不得了,同其他地方只搽一層牛油或者好薄嘅一片呢度完全一件厚油牛油啊。加$15咋,好食嘅抵食!不得了!性價比好高嘅一餐飯!

位置坐得舒服,亦都乾淨都寬敞。

性價比好高嘅一餐飯!
2024-04-03