2019-09-11 1287 瀏覽
蓮香居系少有噶舊式茶樓,屋企人都好中意去哩度飲茶,一邊食野飲茶一邊同屋企人聊天,真系舒服!灌湯餃、蝦餃、牛肉丸、豬肚燒賣、幹蒸都系我噶最愛,每次來都要點,滴點心都系熱辣辣噶,味道不錯,好食!
d牙姨超痴線誤以為我地係大陸人or台灣人一黎 一坐低碗都未洗個牙姨就塞左個雞包仔俾我地但前題係我地未叫野同剛坐低之後我地己經用廣東話講話唔要佢就不停用普通話話好好吃 叫我地要死都塞落我枱到真心嬲 然後搭枱既伯伯睇唔過眼 嗌個牙姨點知姨姨仲用粗口嗌翻伯伯事情未完 到我地準備去攞野吃 個牙姨又塞籠餃俾我地呢度既牙姨態度好需要改善雖然食物係幾好吃 而且有起外面冇既點心豬潤燒賣係值得一試!而且大包都幾好吃。無奈地態度真係差。成件事好痴線
d牙姨超痴線
點知姨姨仲用粗口嗌翻伯伯
事情未完 到我地準備去攞野吃 個牙姨又塞籠餃俾我地
呢度既牙姨態度好需要改善
雖然食物係幾好吃 而且有起外面冇既點心
豬潤燒賣係值得一試!
而且大包都幾好吃。
無奈地態度真係差。
成件事好痴線
2019-06-20 2344 瀏覽
外出做嘢,一個地方接一個地方, 吊頸都要抖下氣 有時個人唔係好肚餓,但係你總會口痕想食啲嘢,想令自己有返d mood當我快速經過蓮香居嘅時候,就突然好想 食懷舊小食! 放下腳步行入舖頭🚶‍♀️🚶‍♀️🚶‍♀️ 玻璃櫃裏面有各種唔同懷舊小食,例如: 老婆餅、皮蛋酥、杏仁餅,大大嚿蛋糕……等等!我覺得老婆餅同杏仁餅好多地方都會買到,反而皮蛋酥就唔係度度有得買, 以及我見到佢啲皮蛋酥有啲係放咗落焗爐入面,係可以即時買到個熱辣辣嘅嚟食,所以我就決定買一個大嘅皮蛋酥慢慢歎!!皮薄餡靚嚟形容呢個皮蛋酥絕對冇講錯🤩 佢嘅酥皮唔會太厚, 唔會覺得淨係食到嚿麵粉嘅感覺,再咬入去佢有啲蓮蓉包住個皮蛋 !! 我最鍾意食佢啲蓮蓉,唔會好甜! 你知啦有啲蓮蓉食落去淨係得陣糖味,甜到你唔想再食第二啖但係佢嘅 蓮蓉 配合埋啲皮蛋, 完全中和曬所有味道 皮蛋心值得一提,如果有啲係實的的嘅皮蛋根本係冇心機食落去,有少少流質咁嘅口感完全係會將成個皮蛋酥精髓提升
外出做嘢,一個地方接一個地方, 吊頸都要抖下氣

當我快速經過蓮香居嘅時候,就突然好想 食懷舊小食
!

皮蛋酥

你知啦有啲蓮蓉食落去淨係得陣糖味,甜到你唔想再食第二啖
但係佢嘅 蓮蓉 配合埋啲皮蛋, 完全中和曬所有味道
2019-06-13
外賣自取
2019-05-23 2199 瀏覽
香港越嚟越少舊式茶樓,蓮香居就係少有嘅舊式茶樓,入到去仲見到好多姐姐推住點心車行嚟行去,大嗌有咩點心,顧客就會圍住架車拎點心,幾有特色🤣今次試咗用茶盅飲茶,我諗香港唔係得返好多地方有🤣第一次用,感覺幾得意,不過要訓練下先可以上到手,唔會斟到周圍係,或者燙親手😂飲完打開個蓋,就會有侍應拎住個大水煲幫你斟熱水,個水煲唔係平時見到個啲,而係舊式以前個鐵水煲咀好長個啲😂我地嗌咗煎腸粉,依個要上三樓先有,佢係即刻煎,所以熱辣辣好香,腸粉好滑,好好食😋
2019-05-16 2349 瀏覽
約左朋友朝早11:00黎到呢間位於上環既蓮香居. 西營盤站行過黎只需要4分鐘,非常方便用餐地方位於二樓,有樓梯或𨋢可以上去,適合行動不便人士飲茶.一出𨋢明顯食客比中環果間少一截,唔使15分鐘已經有位坐,正由於我係最早到,於是我就叫定野食先叫法好懷舊,要等點心姐姐推車過黎我地想要就自己攞同俾張點心紙佢吸印我叫左最basic的例如有炸雲呑,蝦餃,燒賣,叉燒包,雞扎,馬拉糕,牛肉球,荷葉飯等等。食落feel到係新鮮同整左無耐的我地一行四個人,叫左十幾籠,每人都唔使100蚊,絕對係抵如果唔係咁多人同比較迫(雖然情況已經好過中環),呢餐會係一餐完美既飯局

一出𨋢明顯食客比中環果間少一截,唔使15分鐘已經有位坐,正

由於我係最早到,於是我就叫定野食先

我地一行四個人,叫左十幾籠,每人都唔使100蚊,絕對係抵

蝦餃
蝦餃
2019-04-11 2235 瀏覽
放假約朋友去上環睇香港懷舊照片展覽,睇完在藝術館旁邊食店,好多人排隊。 見到一條長人龍,已經冇心情食。 沿著條路行落幾條街,就行到去海味街。 遠遠見到蓮香居,冇理由唔上去吖嘛。 樓下搭電梯上到去,見到有搭枱位。 坐在中間4人細圓枱,坐4個人而且附近也有人行來行去,檯面細大家也叫了兩三籠,坐得幾迫不舒服。 不過食物就真的好味,可惜坐了超過半句鐘也是出來出去也是相同點心。 等完又等在冇得選之下只可叫那幾款。 不過茶夠濃點心夠鮮味,冇得輸。

2019-03-21 1544 瀏覽
細細個阿媽已經帶我嚟蓮香居飲茶除咗因為佢真係好懷舊 依然保留着酒樓推車文化佢唔單止懷舊而且點心仲真係好有點心味😂😂 因為出面坊間嘅好多點心都唔係真係放喺個籠裏邊蒸 好假的 但係蓮香居嘅佢真係食得出點心嘅味道我每次嚟到一定會帶去嘅豬潤燒賣 豬潤非常滑不會有苦澀味 中銀未落晒去下面嘅燒賣非常入味叉燒包亦都係我每次飲茶最鍾意食嘅食物 味道亦都唔錯非常多叉燒餡蝦餃亦都係唔少得 但係個皮做得好林 一夾就好容易會欄 不過味道唔錯而且細細粒 放入口嘅大細啱啱好最鍾意就係個鳳爪排骨飯 姐姐攞上嚟嘅時候我哋話咁大個嘅 佢去與煲仔飯嘅形式咁樣做 非常香但係整體成餐飯就有啲貴 三個人最終埋單要$260果然係一分錢一分貨不過要係香港食到傳統而且唔係工場點心嘅地方真係買少見少
細細個阿媽已經帶我嚟蓮香居飲茶
除咗因為佢真係好懷舊 依然保留着酒樓推車文化
佢唔單止懷舊而且點心仲真係好有點心味
但係整體成餐飯就有啲貴 三個人最終埋單要$260
果然係一分錢一分貨
不過要係香港食到傳統而且唔係工場點心嘅地方真係買少見少
2019-02-21
2019-03-11 2478 瀏覽
 同朋友考慮緊去那裡食飯,即興諗起這間老字號舊式酒樓,懷舊一下。好像蓮香樓那樣,在酒樓樓下地舖有些棋子餅、雞仔餅之類懷舊小食賣。上到去竟然不用等位就有枱,一坐低先ORDER定蓮茸焗布甸,好彩早一步落單,最後一底都給我地要埋了。本來都想試下出名既霸王鴨,但侍應伯伯話我們得四個人唔建議叫,怕食唔哂。我們試了金綫雞,呢樣好考工夫,不是咁多地方有得食。聽說以前是窮人恩物,味道甘腴。還有蓮藕餅今日靚湯有杏汁燉豬肺湯,因為清洗麻煩屋企少煲,好香杏汁味好滋潤。鮮淮山菜苗,都不錯。心思思仲想要埋窩貼大明蝦,食落不太油膩。慢慢食嘆下龍井消下滯,原來而家晚市仲免茶錢及免加一呢!

蓮茸焗布甸

金錢雞

還有蓮藕餅

杏汁豬肺湯

鮮淮山菜苗,都不錯。
鮮淮山杞子浸菜苗

心思思仲想要埋窩貼大明蝦,食落不太油膩。
窩貼大明蝦

慢慢食嘆下龍井消下滯,原來而家晚市仲免茶錢及免加一呢!
2019-03-03
蓮茸焗布甸
金錢雞
鮮淮山杞子浸菜苗
窩貼大明蝦
2019-02-28 1914 瀏覽
蓮香樓由找尋座位至爭取食物絕對可用「手快有,手慢無」來形容。全部點心以手推車形式讓食客選擇,每架車放有不同類型限量的蒸點,「搶」完即止,唯有等它再度出現。同一架車由同一姐姐負責,認住她就仿佛見到自己的目標。點心的供應數量有限,建議早點到達,否則越晚可選擇的食物種類越少。馬拉糕每次推出立馬就售罄,「搶」了幾次也不成功只有繼續等待,豈料完全沒有!於是我便走去廚房附近問廚房姐姐,幸運的是,她願意特意為我蒸一籠鬆軟的馬拉糕,好讓我們得到滿足:)

2019-02-09
2019-02-12 1897 瀏覽
在hk溜达无意中发现的,食堂在2层,过节期间人很多,要拼桌子。吃的早茶,要等推小店点的车过来,自己拿卡选。吃了鹅掌,入围稍有点咸,肠粉新鲜,服务员态度不做评价了哈
鹅掌,肠粉
鹅掌,肠粉
2019-01-07 2845 瀏覽
早上6點半出來吃早茶,看這家評價高就過來了,整體還是不錯的。 6點2樓開放,8點3樓才開,所以在2樓吃的。選的紅茶,要先燙一下餐具再喝茶,可以蓄水,茶位費13/人。來這的本地人很多,大多是年紀較大的爺爺,來這喝茶看報紙。這裡不是傳統的點菜上菜,而是手推車選擇,來車了可以看看有沒有想吃的,所以第二輪的蝦餃我們等了非常久……蝦餃非常推薦,蝦仁Q彈裡面還有筍丁,趁熱吃很美味,忍不住後來又加了一份。鳳爪是店員推薦的,很軟爛,微甜的口感,裡面3只鳳爪3個小豆泡。鮮蝦腸粉比較一般,粘上配料也還可以,但覺得嚐一下可以,不會回點的。蓮蓉包偏甜,軟軟小小的,裡面還有小半個蛋黃。店員還推荐一個說是比蝦餃好吃的,忘了拍照也不記得名字了,裡面有蝦仁、香菇、芹菜之類,味道也還可以。出遊住附近的親可以去嘗試一下,店鋪還是很火爆的,人流不斷~
蓮蓉包偏甜,軟軟小小的,裡面還有小半個蛋黃。
出遊住附近的親可以去嘗試一下,店鋪還是很火爆的,人流不斷~
2018-10-11
2019-01-07 2158 瀏覽
其實我呢個人都幾悶!曾經係上環返工,就成日去蓮香居飲茶,當飯堂!以前係佐敦返工,就成日去逸東軒食飯,又係當飯堂!星期日下午去上環文娛中心看話劇,就想起蓮香居!仲識得泊車係永樂街非法位,無食牛肉乾,哈哈!真係、真係、真係好耐無來,感覺依舊親切,仍然係咁既枱椅,木凳腳、防火膠板座板,舊係舊 D, 但係舒服!水滾茶靚,茶壺仍然印有有香港蓮香四個字。叫了基本既蝦餃、鳳爪、鵪鶉蛋燒賣等等!喜歡呢度鳳爪,無太濃味精同色素,蝦餃皮薄蝦爽,以前必食既鵪鶉蛋燒賣保持水準,馬拉糕仍然蓬鬆可口,叉燒包餡料飽滿!完全滿足懷舊心態!開心其實真係好簡單!
其實我呢個人都幾悶!

曾經係上環返工,就成日去蓮香居飲茶,當飯堂!
以前係佐敦返工,就成日去逸東軒食飯,又係當飯堂!
水滾茶靚,茶壺仍然印有有香港蓮香四個字。
叫了基本既蝦餃、鳳爪、鵪鶉蛋燒賣等等!

完全滿足懷舊心態!開心其實真係好簡單!
2019-01-06
2019-01-02 5569 瀏覽
去開上環做嘢,順便約人吹吓水,大姐帶我去蓮香居飲茶,雖然好耐以前來過一次,但係對佢無咩印象。今次留意到佢仲有點心車,點心車經過可以叫住姐姐停下,在車上成品中揀心水點心,或者主動拎住卡去搵點心車攞,嘩,真係久違的情境,。雖然形式老舊,正好回味一下兒時味道,張凳都好好坐喎。水滾茶靚,茶味香濃,仲有啲茶具都好講究,全部印有蓮花圖案,好認真,睇見都開心。鴨腳扎腐皮夠腍仍保留韌性,芋頭又粉又腍好入味,鴨腳夠腍夠味又完整,好耐無食過咁好味了。臘腸卷懷舊點心表之一羅旋形包皮有質感味淡,內裡臘腸有點肥肉是正常,兩者一起咬入口就剛剛好,唔.....想當年...好味大姐說是鴛鴦腸,祇吃了一件未有求證蒸鯪魚球吃得到打至起膠的功夫,內有少量芫茜髮菜蝦米,令味道豐富,香鮮無魚鯹潮州粉果粉果皮好靚,沒有過多澄麵,口感軟糯而不會爆爛,餡料充盈飽滿,帶有爽香的沙葛和菜甫,好食 走時才見到馬拉糕,由出籠到我埋去影相,已被搶奪剩下幾件,下次有機會一定要試吓。
去開上環做嘢,順便約人吹吓水,
大姐帶我去蓮香居飲茶,
雖然好耐以前來過一次,
但係對佢無咩印象。

今次留意到佢仲有點心車,
點心車經過可以叫住姐姐停下,
在車上成品中揀心水點心,
或者主動拎住卡去搵點心車攞,
嘩,真係久違的情境,。

雖然形式老舊,

正好回味一下兒時味道,
張凳都好好坐喎。

水滾茶靚,茶味香濃,
仲有啲茶具都好講究,
全部印有蓮花圖案,
好認真,睇見都開心。

鴨腳扎
腐皮夠腍仍保留韌性,
芋頭又粉又腍好入味,
鴨腳夠腍夠味又完整,
好耐無食過咁好味了。

懷舊點心表之一
羅旋形包皮有質感味淡,
內裡臘腸有點肥肉是正常,
兩者一起咬入口就剛剛好,
唔.....想當年...好味

大姐說是鴛鴦腸,
祇吃了一件未有求證

蒸鯪魚球
鯪魚球
吃得到打至起膠的功夫,
內有少量芫茜髮菜蝦米,
令味道豐富,香鮮無魚鯹

潮州粉果

粉果皮好靚,沒有過多澄麵,
口感軟糯而不會爆爛,
餡料充盈飽滿,
帶有爽香的沙葛和菜甫,
好食

馬拉糕

走時才見到馬拉糕,
由出籠到我埋去影相,
已被搶奪剩下幾件,
下次有機會一定要試吓。
2018-12-11
下午茶
2018-11-24 3084 瀏覽
今天做了一小時的遊客😆經常聽身邊的人提起《蓮香居》這間茶樓今次倒是第一次慕名而來感覺好像時間回到小時候 有姐姐推著手推車 是要走出去拿點心要讚一讚的是那碟干炒豉椒牛河很夠獲氣 比想像中好味 份量也很大碟 (提提大家記得要趁熱食🤪) 因時間有點趕的關係,只有一小時用餐,只點了幾籠點心,蝦餃、鮮竹卷、棉花雞、叉燒包(掛住食,只影了兩款)雖然叉燒包的外表與現時的茶樓不同,但味道都不同呢餐具上還印有《香港蓮香》的字樣#舊式茶樓#手推車點心#沒有叫賣但感覺依然#茶芥盛惠十三大元一位
今天做了一小時的遊客😆
經常聽身邊的人提起《蓮香居》這間茶樓
今次倒是第一次慕名而來

感覺好像時間回到小時候
有姐姐推著手推車 是要走出去拿點心

要讚一讚的是那碟干炒豉椒牛河

(掛住食,只影了兩款
雖然叉燒包的外表與現時的茶樓不同,但味道都不同呢

餐具上還印有《香港蓮香》的字樣

#舊式茶樓
#手推車點心
#沒有叫賣但感覺依然
#茶芥盛惠十三大元一位
2018-11-16
2018-11-21 2049 瀏覽
中午食lunch想食點心 二話不說就上左蓮香居 不經不覺都有幾年冇黎食話說午市飲茶係要自己搵位既 好好彩竟然即刻有位坐蓮香居最大特色當然係酒樓阿姐….推住既點心車由坐底到有野食都只係三分鐘 非常開心點心熱辣辣花多眼亂 最後食左雞札 牛腸份 粉果 燒賣每樣都貨真價實 味道一流!!!!!
話說午市飲茶係要自己搵位既 好好彩竟然即刻有位坐
蓮香居最大特色當然係酒樓阿姐….推住既點心車
由坐底到有野食都只係三分鐘 非常開心
點心熱辣辣花多眼亂 最後食左雞札 牛腸份 粉果 燒賣
每樣都貨真價實 味道一流!!!!!
雞札  燒賣  粉果
2018-11-20