2023-09-25 614 瀏覽
經過同事介紹得知呢間私房菜原來會員制只係因為需要預訂,需要最少一日打電話去預訂人數同埋食嘅餐,讓店員有時間可以準備相應嘅海鮮因為今次我哋一行10幾人,所以有一個包廂環境好舒適,就算幾嘈都冇問題而且服務態度都好好,姐姐都會好快手咁幫我哋收碟,同埋收拾啲海鮮殘骸,又好識得講笑,簡直係五星級服務佢有幾種唔同嘅套餐,唔同價錢,當然就係食唔同嘅海鮮啦因為第一次嚟,所以我就選擇咗每位$420 嘅入門級,其他同事有啲都有選擇貴啲嘅餐噴水貝殼、扎扎跳海蝦鮮味生蠔野生花螺、大蓮鮑魚游水龍躉、生猛靚海蟹不得不讚呢個龍躉真係好好肉地而且餐廳佢會俾你試暈晒有骨同埋腩嘅位好鮮嫩!一啲都唔鞋黑松露墨魚丸呢個墨魚丸都幾世一食得出係自己打入邊加咗馬蹄,黑松露味好濃郁,而且墨魚丸味都好出,彈牙!手切頂級牛小排(可轉黑毛豬)肉味好濃郁,唔食牛嘅人都可以選擇豬,店員會問你想食幾成熟,從而調整返蒸時間嫩滑走地鷄田園粗粮蔬菜盤特色獨有綿滑蒸鍋粥脆皮地瓜丸餐廳附送嘅蓮蓉/ 芝麻包樣子10分可愛
經過同事介紹得知呢間私房菜

因為今次我哋一行10幾人,所以有一個包廂
環境好舒適,就算幾嘈都冇問題

佢有幾種唔同嘅套餐,唔同價錢,當然就係食唔同嘅海鮮啦

噴水貝殼、扎扎跳海蝦

鮮味生蠔

野生花螺、大蓮鮑魚

游水龍躉、生猛靚海蟹
不得不讚呢個龍躉真係好好肉地
而且餐廳佢會俾你試暈晒有骨同埋腩嘅位
好鮮嫩!一啲都唔鞋

黑松露墨魚丸
呢個墨魚丸都幾世一
食得出係自己打
入邊加咗馬蹄,黑松露味好濃郁,而且墨魚丸味都好出,彈牙!

手切頂級牛小排(可轉黑毛豬)

嫩滑走地鷄

田園粗粮蔬菜盤
特色獨有綿滑蒸鍋粥

餐廳附送嘅蓮蓉/ 芝麻包
樣子10分可愛

2023-09-18 270 瀏覽
鍾意蒸氣海鮮·原汁原味又健康.新唔新鮮一食就知.今次套餐有龍蝦:肉質新鮮爽口. 厚肉。有膏。蝦很生猛. 花甲肥嘟嘟。花螺:新鲜。蒸魚:鱼片同蔬菜一起蒸煮。蔬菜非常好吃。吃海鮮一句講晒,最緊要新鮮.同埋蒸蒸嘅時間好重要。點小小嘅醬汁。
鍾意蒸氣海鮮·原汁原味又健康.
新唔新鮮一食就知.
今次套餐有
龍蝦:肉質新鮮爽口. 厚肉。有膏。
蝦很生猛. 花甲肥嘟嘟。
花螺:新鲜。
蒸魚:鱼片同蔬菜一起蒸煮。蔬菜非常好吃。
吃海鮮一句講晒,最緊要新鮮.同埋蒸蒸嘅時間
好重要。點小小嘅醬汁。
2023-06-20 217 瀏覽
未有小朋友之前,我做Guest Relations儲落一班客,每次返黎香港🇭🇰都會問我邊度有好嘢食🥘 之前都係搵d米芝蓮餐廳,但如果次次咁食都幾貴。最近發現有間私房菜性價比都幾高,係香港第一間蒸海鮮,餐廳入面得三張大枱,私隱度高,啱晒約埋朋友上黎慢慢食。話到明私房菜,一定要提前預約☎️ 因為老闆每日中午就會去街市買海鮮,清洗,備料,所以只係開晚市,為求令食客都食到每日最新鮮嘅海鮮🦞正所謂三五成群,海鮮餐每三位就可以訂枱,價錢每位由$420起,食材由廚師發辦,街市每日有咩靚食材就食邊樣。收工之後我同同事黎,一食就食咗三個鐘,好盡慶,係中式omakase🤭呢度每樣嘢都好有心思,特別係壺八寶茶,超足料👍🏻 有齊紅棗杞子、洛神花胎菊、圓肉、甘草,少量茶葉同大紅袍,飲落好順喉又養生,我地添飲咗好多次🤣有咩食?我想講每樣海鮮都好新鮮又彈牙,清蒸冇加任何調味料都好好食,花甲一粒沙都無,好考大廚嘅準備功夫 👨‍🍳而龍躉魚嘅皮都有滿滿嘅骨膠原,一啲都唔腥,蒸嘅時間啱啱好。每樣海鮮蒸嘅時間都唔一樣,侍應會親自過嚟set timer同分餸,服務真係值得一讚🥰花甲、海蝦鮑魚聖子、花螺龍躉魚、蟹頂級牛(可轉黑毛豬

花甲、海蝦
鮑魚
聖子、花螺
龍躉魚、蟹
頂級牛(可轉黑毛豬)
黑松露墨魚丸
雞+(野菌籃)
粗糧蔬菜盤
脆皮地瓜丸

雖然最後食到好飽,但一定唔可以錯過蒸鍋粥,因為入面有晒所有食物嘅精華!!!!我係未食過一煲咁鮮味嘅菜乾豬骨粥,係令人一試難忘嘅味道,超推介!

下次朋友黎香港,呢間一定係我會帶佢地去嘅餐廳🍴
去過好多間蒸氣海鮮,最近同事介紹去呢間蒸氣海鮮私房菜,先知原來呢到係蒸氣海鮮始祖!餐廳位置係大廈內,所以如果要去,要記得早一日預約,等老闆可以準備靚食材😋蒸氣海鮮餐入們價每位 $420(3位起)。❣️第一次見蒸氣海鮮店咁用心處理食材,亦好有水準!❣️因為係預約形式,呢到食海鮮更加係私密度高,好似private party咁,多人嘅話,仲可以包房❣️ 可以自己帶酒去,店內本身的酒都不貴【 $420海鮮餐 】每樣海鮮都好用心處理,乾淨衛生,更加有專人幫手蒸+serve,等食就ok!😆1. 貝殼、海蝦- 蜆肉係粒粒都超級鮮甜,完全唔使落醬汁都滿口鮮味- 每人有成三隻海蝦,蝦肉超新鮮彈口,肉質夠實,味道幾好2. 大連鮑魚- 片片鮑魚超級鮮甜彈口,肉質厚厚的,鮮甜味留口中,好🈵️足3. 蟶子、花螺(超出色!)- 蟶子係起曬肉的,但仍然超級肥美大條!洗到白雪雪好乾淨,蒸到剛剛好熟,超級爽口鮮甜,啖啖肉同鮮味。- 花螺大大粒,肉質同樣鮮甜4. 龍躉魚、蟹- 龍躉同樣係超有水準,魚皮超厚兼彈口,剩係食皮都滿足😆魚肉嫩滑鮮嫩而且好juicy,好香口- 另外蟹嘅肉夠實,味道新鮮5. 頂級牛(可轉黑毛豬)- 因為本

蒸氣海鮮餐入們價每位 $420(3位起)。

❣️第一次見蒸氣海鮮店咁用心處理食材,亦好有水準!
❣️ 可以自己帶酒去,店內本身的酒都不貴

【 $420海鮮餐 】

1. 貝殼、海蝦

- 蜆肉係粒粒都超級鮮甜,完全唔使落醬汁都滿口鮮味
- 每人有成三隻海蝦,蝦肉超新鮮彈口,肉質夠實,味道幾好

2. 大連鮑魚

3. 蟶子、花螺(超出色!)
蟶子

- 花螺大大粒,肉質同樣鮮甜

4. 龍躉魚、蟹
龍躉

- 另外蟹嘅肉夠實,味道新鮮

5. 頂級牛(可轉黑毛豬)

- 因為本身唔食牛,所以轉了黑毛豬。
- 🐷黑毛豬肥瘦均勻,肉質鮮嫩juicy,都幾濃豬肉味
- 見到朋友嘅牛肉紋理分明,厚切超滑超吸引

6. 黑松露墨魚丸
- 係餐廳自家製的,好彈口

7. 雞+野菌籃

- 雞肉好滑,嫩香,即使係雞胸都好夠嫩滑😋非常難得
- 底下嘅菇蒸到juicy,仲有金針菇,雲耳,吸曬雞肉鮮甜味道

8. 粗糧蔬菜盤

- 特別鍾意軟林甜香南瓜

9. 蒸鍋粥

- 滿滿海鮮精華,好鮮甜

10. 脆皮地瓜丸
- 外皮夠脆,入面地瓜甜度適中

ps 如果有人生日更加會送可愛包仔~

真心覺得呢間蒸氣海鮮好用心,$420呢個價享受到咁「私房菜」體驗,的確難得!
蟶子
2023-06-06 142 瀏覽
位於尖沙咀嘅#蒸蒸日上 蒸海鮮專門店,想試記得要早一日預訂啊所有海鮮🦞🦐🦀🐟🦑不留過夜,超級新鮮👍哇,看你吃了這麼多海鮮,我的口水都要流出來了!😋讓我生動形容一下這頓盛宴:首先最引人入勝的就是那鮮嫩多汁的沙白,一口咬下去滋滋作響,鹹甜適度,味蕾為之一陣顫慄😍。再來海蝦肉質緻滑,一口一個,可愛的蝦仁在嘴裡爆開,鮮甜無比😘。 大連鮑魚外表鬆軟,入口即化,鮑魚的甜美與鮮味瞬間散開在口腔,令人意猶未盡😚。聖子和花螺的Q彈爽口,肉質充滿嚼勁,清新的海洋氣息直衝腦門😁。龍躉魚肉🐟睇吓佢想新鮮蔬菜。所有魚汁精華滲晒落蔬菜🥬到,又鮮甜又爽脆蟹黃味美濃郁,海洋的香醇全都聚集在這兩樣食物,令人食指大動😜。呢度招牌嘅手打黑松露墨魚丸爽滑彈牙,黑松露嘅菇菌香味突出🤤頂級牛肉口感嫩滑,鮮嫩的肉香牛排縈繞口腔,嗯,黑毛豬也是一樣令人垂涎欲滴😆。野菌蒸雞雞肉細嫩多汁,加上爽脆的野菌,清新健康的風味油然而生🥰。粗糧蔬菜盤鮮甜爽口,為這頓大魚大肉的饗宴融入綠色清新😊。最後是人見人愛的蒸鍋粥,粥滑而不帶粘稠,配上各式海鮮滋味,暖洋洋的,恰到好處😋。幸福嘅結尾脆皮地瓜丸爽口彈牙,甜而不膩, Rolling in mout

呢度招牌嘅手打黑松露墨魚丸爽滑彈牙,黑松露嘅菇菌香味突出🤤

野菌蒸雞
雞肉細嫩多汁,加上爽脆的野菌,清新健康的風味油然而生🥰。
粗糧蔬菜盤鮮甜爽口,為這頓大魚大肉的饗宴融入綠色清新😊。

幸福嘅結尾
脆皮地瓜丸爽口彈牙,甜而不膩, Rolling in mouth😛!
  • 生猛海蟹
2023-06-05 52 瀏覽
🍴 蒸蒸日上 (佐敦) 🍴✨食材超新鮮蒸氣火鍋😍✨-·蒸氣火鍋套餐 - - - $420/位早一日打去訂都有位!即刻試吓呢間私房菜😍全程都有人幫手整👏🏻完全唔使自己落手🤪仲要每樣食材都有計時⏰唔會overcook👍🏻一坐低就有個前菜俾我哋食住先👍🏻係好特別嘅豉油醃蘿蔔😛雖然睇落好深色但係食落一啲都唔鹹👍🏻仲有準備咗一壺八寶茶俾我哋🥰有紅棗、胎菊、杞子等等😚花甲、海蝦:呢個花甲係完全冇沙😍入邊勁清甜多汁!海蝦都食得出好新鮮👍🏻肉質緊實☺️大連鮑魚、聖子、花螺:鮑魚同聖子都蒸得啱啱好⏰同埋洗得好乾淨聖子好鮮甜!鮑魚肉質彈牙☺️花螺完全冇異味同埋冇沙🎉超推介!龍躉、蟹、黑松露墨魚丸:蒸龍躉嘅時候,下邊放咗啲菜(菜心、娃娃菜、四季豆)之後再放龍躉起上邊!咁啲菜就吸收晒龍躉嘅精華😛真係好正啊!蟹同黑松露墨魚丸一齊蒸,隻蟹好新鮮😚一人半隻唔夠!🤤🤤而且仲有膏😍真係好正!黑松露墨魚丸食落都有驚喜!黑松露味好岀👏🏻頂級牛、滑雞野菌籃:平時牛肉都係打邊爐或者燒肉🥰好少食蒸牛肉😚今次試咗覺得仲原汁原味!雞件超嫩滑!加埋野菌味道超正👍🏻粗糧蔬菜盤:有番薯、粟米、翠玉瓜、南瓜!菜乾豬骨粥:最後嘅精華😍梗係食返
🍴 蒸蒸日上 (佐敦) 🍴

✨食材超新鮮蒸氣火鍋😍✨

·蒸氣火鍋套餐 - - - $420/位

花甲、海蝦:

大連鮑魚、聖子、花螺:

龍躉、蟹、黑松露墨魚丸:

頂級牛、滑雞野菌籃:
雞件超嫩滑!加埋野菌味道超正👍🏻

粗糧蔬菜盤:
有番薯、粟米、翠玉瓜、南瓜!

菜乾豬骨粥:
最後嘅精華😍梗係食返碗粥!老細精心設計過啲食材嘅時間!所以啲粥嘅火候控制得啱啱好😍食落口好綿👍🏻

脆皮地瓜圓:
入邊有地瓜泥😍唔會太甜!🎉

推介指數:8/10
———————————————
🔺 蒸蒸日上 (佐敦)
🔺 佐敦柯士甸道144號祥景樓2樓A室
2023-06-05 30 瀏覽
噚晚去咗一間蒸海鮮餐廳,真係好正呀!只係點左最平既套餐,已經有超多海鮮,食到勁飽啊!😋大蜆、海蝦🦐🐚啲蜆肉好彈牙,海蝦鮮甜彈牙,真係太正啦!大連鮑魚啲鮑魚爽滑肥美,令人一試難忘🥰聖子同花螺啲聖子爽滑唔膩口,花螺有啲彈牙,仲有微微嘅甜味,實在太好味啦🤩龍躉魚同蟹魚肉鮮甜,蟹肉好鮮美,一試難忘🥳肉類🐮頂級牛肉及黑松露墨魚丸,味道鮮美,好開胃!雞肉同野菌籃雞肉嫩滑,一啖就入口化,粗糧蔬菜盤清新健康,食咗咁多肉,食返啲菜平衡下😁最後,就係吸收晒所有「蒸華」既蒸鍋粥真係超級鮮甜👍🏻仲有餐廳特別準備既脆皮地瓜丸做甜品都好美味!

大蜆、海蝦🦐🐚
啲蜆肉好彈牙,海蝦鮮甜彈牙,真係太正啦!

大連鮑魚
啲鮑魚爽滑肥美,令人一試難忘🥰

聖子同花螺

龍躉魚同蟹
魚肉鮮甜,蟹肉好鮮美,一試難忘🥳

肉類🐮
頂級牛肉及黑松露墨魚丸,味道鮮美,好開胃!

雞肉同野菌籃

最後,就係吸收晒所有「蒸華」既蒸鍋粥真係超級鮮甜👍🏻

仲有餐廳特別準備既脆皮地瓜丸做甜品都好美味!
2023-06-04 29 瀏覽
好彩朋友介紹先有機會食到一間咁高質嘅蒸氣海鮮,佢係私房菜形式只有幾圍,所以環境好舒適。而且全程有Staff幫手蒸海鮮,咁就唔怕啲海鮮蒸過龍啦🤭我哋今次個set每位$420就包咗以下海鮮〈扎扎跳海蝦〉🦐一食就知道一定係新鮮海蝦,因為啲蝦肉質超彈牙,而且完全唔痴殼😆〈噴水貝殼〉 〈野生花螺〉🐚蜆肉鮮甜無沙,螺肉又清甜爽彈,店家仲好貼心咁樣擺定支竹籤喺你隔離方便你食,好貼心🥹〈蟶子〉 〈大蓮鮑魚〉️蟶子好大隻又爽口,鮑魚完全唔韌仲好鮮味😋〈游水龍躉〉🐟龍躉係用咗腩肉位置,所以係超肥美啖啖肉,充滿魚脂油香,而且係完全冇細骨可以放心食🤩〈生猛靚海蟹〉🦀蟹嘅份量比我想像中多,竟然會有齊晒蟹殼蟹鉗同蟹肉,而且蟹肉好鮮甜,蟹膏好濃郁🤤〈黑松露墨魚丸〉🍡 〈手切頂級牛小排〉🐮墨魚丸係店家自己手打,所以好足料好彈牙。牛小排又係令我好驚喜嘅菜式,因為始終依度係主打海鮮,冇諗過佢嘅牛係超級高質,牛味好濃,而且入口即化,完全媲美日本和牛😍〈野菌蒸走地鷄〉🐥依個又係另一個令我好驚喜嘅肉類,因為雞肉好嫩滑,蒸既火喉剛剛好,好重雞味之餘仲會滲出甜味,好高質😁〈田園粗粮蔬菜盤〉🌽🥬🍠蔬菜有粟米,番薯南瓜同翠玉瓜,食完咁新

我哋今次個set每位$420就包咗以下海鮮

〈扎扎跳海蝦〉🦐

〈噴水貝殼〉 〈野生花螺〉🐚

〈蟶子〉 〈大蓮鮑魚〉️
蟶子好大隻又爽口,鮑魚完全唔韌仲好鮮味😋

〈游水龍躉〉🐟

〈生猛靚海蟹〉🦀

〈黑松露墨魚丸〉🍡 〈手切頂級牛小排〉🐮

〈野菌蒸走地鷄〉🐥

〈田園粗粮蔬菜盤〉🌽🥬🍠
蔬菜有粟米,番薯南瓜同翠玉瓜,食完咁新鮮嘅蔬菜清一清胃口就可以食今晚另一樣主角😎

〈特色獨有綿滑蒸鍋粥〉🍲
食蒸氣火鍋另一個重頭戲,當然就係最後嘅粥底啦。由於一路食嘅海鮮同肉類都係超級新鮮超級高質,所以唔使諗都知依窩粥一定係精粹所在。果然一食碗粥係帶有超濃郁既海鮮鮮甜味,明明已經好飽都忍唔住一定要再食多碗🥳

〈脆皮地瓜丸〉🍬
最後店家仲送咗脆皮地瓜丸俾我哋做甜品,上枱嘅時候仲係熱辣辣,外皮係番薯皮包住芋泥蓉,店主真係超級有心🥰

依度只限預約,因為店家要預早準備新鮮食材,所以記住要最少早一日打嚟book位啦📞
2023-06-03 69 瀏覽
▶貝殼、海蝦  有2款貝殼類,肉身十分飽滿,味道鮮甜,蝦肉肉質紮實   ▶大連鮑魚  鮑魚切好一片片,蒸得剛好不會韌   ▶花螺  小小一個,有竹籤挑出來吃   ▶龍躉魚、蟹  魚肉很滑身,沒有太多骨,蟹膏很濃郁鮮味   ▶頂級牛  真的十分濃牛肉味,肉質夠嫩   ▶雞+(野菌籃)  雞肉肉質嫩滑,另外還加上爽脆木耳一起煮   ▶蒸鍋粥  全晚的海鮮,肉類,蔬菜的精華都盡在這鍋粥  ▶脆皮地瓜丸  超好吃,外層煙韌,內裏有香甜的地瓜蓉  ▶粗糧蔬菜盤  ▶黑松露墨魚丸  每位 $420  🌟推薦: 貝殼 頂級牛 蒸鍋粥  脆皮地瓜丸
▶貝殼、海蝦

有2款貝殼類,肉身十分飽滿,味道鮮甜,蝦肉肉質紮實

▶大連鮑魚
鮑魚切好一片片,蒸得剛好不會韌

▶花螺
小小一個,有竹籤挑出來吃

▶龍躉魚、蟹
魚肉很滑身,沒有太多骨,蟹膏很濃郁鮮味

▶頂級牛
真的十分濃牛肉味,肉質夠嫩

▶雞+(野菌籃)
雞肉肉質嫩滑,另外還加上爽脆木耳一起煮

▶蒸鍋粥
全晚的海鮮,肉類,蔬菜的精華都盡在這鍋粥

▶脆皮地瓜丸
超好吃,外層煙韌,內裏有香甜的地瓜蓉

▶粗糧蔬菜盤

大連鮑魚
龍躉魚
貝殼
2023-06-02 34 瀏覽
蒸蒸日上 坊間有好多蒸海鮮,蒸蔬菜蒸肉嘅舖頭,其實呢間蒸蒸日上係第一間係香港開設用蒸氣嘅方法去烹調食物!今次好開心再去到呢間蒸蒸日上,品嚐佢哋新鮮嘅美食,今次舖頭為我準備咗豐富嘅海鮮餐同埋美味嘅肥美牛肉。呢一餐全程有專人招呼,完全唔需要落手落腳去自己整,每次食嘅海鮮店員都會計好時間制放落蒸爐,我最欣賞佢嘅龍躉同埋蟹仲有龍蝦,蒸出嚟全部都鮮甜美味亦都唔會太老,龍蝦嘅肉仲要新鮮彈牙!龍躉肉非常之甜味,仲要好滑添!原來就咁將啲和牛蒸熟都係好好食㗎,仲可以keep到美味嘅油脂!
蒸蒸日上
2023-05-31 40 瀏覽
阿女同我補祝母親節,請我去佐敦食蒸海鮮私房菜,店名叫蒸蒸日上,店舖寫咗係招呼會員,但只要在樓下按2A,開閘入去之後,簡單登記一下就可以上樓入座,店內環境好有家庭式氣氛,乾淨衛生,座位寬敞。主打海鮮套餐,有多款選擇,價錢豐儉由人,但係要早一日預訂,因為老闆係親自去街市買當時最靚最新鮮嘅海鮮,還有如果客人餐單有唔喜歡食嘢食物,又或者當日食物唔新鮮,老闆會盡量安排另一款食物補上。所有食物都由專人為客人蒸煮,蒸海鮮時間都計得好準確,而且招呼週到。海蝦、大連鮑魚、花甲、花螺、北寄貝鮮甜、爽口彈牙。龍躉魚厚肉,我最愛係龍躉皮,骨膠原豐富。花蟹鮮味十足,黑松露墨魚丸彈牙又有黑松露的香味。黑毛豬,豬肉帶獨特榛子芳香,脂肪滲透肉內,豬肉清晰呈現大理石紋般的油花,味清不燥。雞和野菌,雞肉嫩滑,野菌清香爽口。蔬菜盤,蒸蔬菜原汁原味,食到蔬菜的鮮甜味。蒸鍋粥,蒸海鮮的精華全部流晒入鍋的粥內,粥底內亦有豬骨熬製,所以粥底非常鮮甜美味。脆皮地瓜丸,外層脆口,內裡軟糯。

海蝦、大連鮑魚、花甲、花螺、北寄貝鮮甜、爽口彈牙。

龍躉魚厚肉,我最愛係龍躉皮,骨膠原豐富。

花蟹鮮味十足,黑松露墨魚丸彈牙又有黑松露的香味。

雞和野菌,雞肉嫩滑,野菌清香爽口。

蔬菜盤,蒸蔬菜原汁原味,食到蔬菜的鮮甜味。

2023-05-31 40 瀏覽
同事今月生意爆數, 今晚請客帶我去食私房菜蒸海鮮。原來幫襯呢間餐廳需要提前一日預訂, 唔接受walk-in, 因為餐廳每日所準備嘅海鮮份量只足夠有預約嘅客人, 務求令每位食客都食到最新鮮嘅海鮮。有多款套餐選擇, 首次幫襯, 先揀咗個最平嘅set $420/位試試。每款海鮮都由店員預先清洗預備好, 再逐款送上檯計時蒸煮, 唔擔心overcook。蜆: 清洗得好乾淨, 完全冇沙, 雖不算肥美飽滿, 但極之鮮甜。蝦: 鮮甜彈牙大連鮑魚: 已預先去除內臟, 開邊鮑魚白雪雪, 蒸後爽滑唔韌, 鮮甜味十足。蟶子: 鮮甜爽口又冇沙, 容易咬開。花螺: 細細粒, 完全唔硬又冇沙, 好爽, 食到螺嘅鮮甜味。龍躉魚併蔬菜盤:龍躉魚厚切件, 疊上娃娃菜同埋菜心上蒸, 龍躉魚肉極為爽彈有魚鮮味, 娃娃菜仲份外清甜。花蟹: 蟹附有些少蟹膏, 甘味鮮甜。黑松露墨魚丸: 餐廳手打丸, 口感好彈牙, 仲有墨魚碎粒同埋唐芹, 口感有層次, 黑松露仲幾出。 頂級牛: 色澤新鮮嫩紅, 牛脂分佈平均, 蒸至五成熟, 口感嫩滑, 肉味香濃。雞+野菌籃:無骨雞件意想不到鮮嫩, 配上了金針菇、雲耳、秀珍菇一齊食。蔬菜盤: 有清甜粟
蝦: 鮮甜彈牙
蟶子: 鮮甜爽口又冇沙, 容易咬開。
龍躉魚併蔬菜盤:
花蟹: 蟹附有些少蟹膏, 甘味鮮甜。
雞+野菌籃:
無骨雞件意想不到鮮嫩, 配上了金針菇、雲耳、秀珍菇一齊食。
蔬菜盤: 有清甜粟米、蕃薯、南瓜、翠肉瓜
食完蒸煮後, 揭起準備食菜乾排骨粥, 粥底綿密, 但味道偏淡,
餐廳有供應鹽同埋自家磨嘅胡椒粉調味, 食完都幾飽肚。
最後有即整脆皮地瓜丸做甜品,
外層酥脆, 入面有甜甜地嘅芋蓉, 正!!
2023-05-30
2023-05-30 28 瀏覽
這家店如果不是朋友帶我來,我也想不到居然樓上鋪有蒸海鮮吃呢!店名叫蒸蒸日上,當我們選了一個最便宜的套餐,每人$420,但也超豐富,不怕吃不飽!一坐下來,店員就拿來一壺自家制的八寶茶和一碟醃蘿蔔,挺開胃,八寶茶很少喝得到,有心思。海鮮已經有7款,包括蜆、蝦、鮑魚、蟶子、花螺、龍躉魚和蟹。每一款也很新鮮,不需要過多調味,簡簡單單點醬油也很好吃了。另外還有頂級牛、黑松露墨魚丸、野菌蒸雞和粗糧蔬菜盤。其實吃到這裏已經挺飽了,所有東西都是原汁原味,所以食材一定要很新鮮才行。不過這還沒完,最後還有粥吃!這個粥從一開始就在煮,吸收了海鮮的味道,所以挺鮮甜,而且很大盤,真的真的吃不完。甜點就是一個挺好吃的脆皮地瓜丸,今天全程唯一油炸的東西。所以老實說,我覺得今天這一頓真的挺健康的,全是蒸的東西,調味也好少,但味道絕對不差!

星期五同朋友去試左一間私房菜💯朋友話係香港第一間蒸氣火鍋我就叫左個 $420/位既套餐 呢個套餐其實都幾抵食 有海鮮 有肉 有菜 海鮮仲有好多款式👍🏻全程有專人計時 蒸埋 分好💗而且服務員好專業 差吾多時間就埋位做野1️⃣花甲 完全冇沙 而且好鮮甜2️⃣蝦 彈牙 非常新鮮3️⃣花螺 鮮甜 爽口4️⃣蟶子 好大隻 淡淡肉5️⃣鮑魚 新鮮爽甜 火候控制得好6️⃣龍躉魚 魚肉厚身7️⃣肉蟹 鮮甜 有膏 8️⃣黑松露魚丸 彈牙爽口9️⃣頂級安格斯牛小排都好正 時間岩岩好牛香出曬黎 牛味濃郁 油脂分布平均 🔟金針雲耳蒸雞 雞肉嫩滑金針雲耳做配料 一流1️⃣1️⃣而最底部係粥底D海鮮精華落曬粥底入面真係好清好甜 呢個先係精華所在1️⃣2️⃣而最後既甜品都係甘正 脆皮地瓜圓炸得脆 有冇多餘既油 紫薯餡真心推呢間餐廳 $420呢個價錢係好抵👍🏻👍🏻仲係吾收加一 食左兩個幾鐘💯💯💯真係大滿足 一家人梨最合適▪️位置: 8/10▫️環境: 8/10▪️衛生: 10/10▫️服務: 10/10▪️食物: 10/10
星期五同朋友去試左一間私房菜💯

▪️食物: 10/10
2023-05-25
  • 脆皮地瓜丸
2023-05-28 30 瀏覽
吃海鮮,最能吃到原始鮮味莫過於蒸海鮮。這家蒸蒸日上是香港蒸氣火鍋的始祖。蒸海鮮沒有調味,味道純粹來自海鮮本身,所以食材必需新鮮,這裡絕對能做到要求。餐廳有多款套餐,我們吃每位$420已經相當豐富。先吃一輪甲殼類海鮮,有蜆、海蝦、大連鮑魚、蟶子、花螺。當中最好吃的是蜆,大大粒又夠水潤;蟶子爽甜;花螺上碟時還活生生的在動,非常新鮮。之後是龍𧄌魚和蔬菜一起蒸;蔬菜比起煮的鮮甜得多,龍躉魚則是啖啖肉。到我最期待的蟹,肉質雪白鮮甜;還有手打黑松露墨魚丸!最後就到肉類啦。頂級牛已經切好一片片,牛肉滿佈雪花紋,店員調好時間, 蒸出嚟大約有五至七成熟,味道出乎意料地香甜;然後是雞肉和野菌,雞肉相當嫩滑,原汁原味。粗糧蔬菜籃,均衡營養。最後以蒸鍋粥和小甜品作結。蒸煮過程中所有食物的鮮味匯合在蒸鍋底的粥裡。啖啖都是精華,這粥吃得相當滿足。