2024-05-21 0 瀏覽
呢間點心會創新啲,而且份量比較大,除咗點心之外,仲有燉湯同唔少港式甜品~ 如果一兩個人食仲可以叫一人點心拼盤一次過試哂好多款點心😙🌟🍚鰹魚絲金沙肉餅荷葉蒸飯 $52/ 黑椒蒜香美國牛仔骨荷葉蒸飯 $66/ 蟲草砂砂雞粒陳村粉 $52 特別推介試吓呢度嘅蒸飯或者陳村粉😍 比想像中大份而且豐富,呢三款我都食過,好有荷葉香味😋金沙肉餅係有啲咸蛋黃嘅咸香,肉餅係比較瘦啲感覺冇咁油膩,不過鍾意肉餅油脂感嘅人就未必咁岩喇😆牛仔骨飯黑椒味濃岩哂重口味啲嘅人🥰砂砂雞其實就係咖喱雞,陳村粉唔係好多地方食到幾煙韌加啲豉油幾好味😙🌟🥯抹茶流汁叉燒包 $28🥯黑金虎爪流沙包 $36包類都幾有驚喜😍 叉燒包係綠色嘅不過其實食唔出綠茶味😂 但叉燒有啲甜甜哋嘅蜜汁幾正😋 奶黃包好大個,比起出面嘅再流心啲😛🌟🦐士多啤梨蝦多士 $36 蝦多係一口size,蝦膠幾彈牙香口,多士部分會有啲油不過夾埋士多啤梨🍓醬幾清新特別可以試吓~ 🌟🦐蟹籽燒賣皇 $32🥬鮮蝦菜苗餃 $32燒賣同菜苗餃都勁充料,蝦食落好甜好爽口😛另外仲食左呢幾樣就普通啲🍆和風紫菜燒汁茄子 $42🦐瑤柱蝦米煎腸粉 $32🥕瑤柱臘味蘿蔔糕 $32📍蒸廬荃灣楊屋

牛仔骨飯黑椒味濃岩哂重口味啲嘅人🥰

🌟🥯抹茶流汁叉燒包 $28
🥯黑金虎爪流沙包 $36
奶黃包好大個,比起出面嘅再流心啲😛

🌟🦐士多啤梨蝦多士 $36

🌟🦐蟹籽燒賣皇 $32
🥬鮮蝦菜苗餃 $32
燒賣同菜苗餃都勁充料,蝦食落好甜好爽口😛

另外仲食左呢幾樣就普通啲

荃灣楊屋道88號Plaza88 1樓107-108號舖
沙田石門安群街3號京瑞廣場1期2樓225號舖
🍽️ 8/10
2024-05-05 98 瀏覽
幫襯開沙田嘅~不過今日經過荃灣想飲茶,就特登去支持下~水準都keep得到~不過真係好想佢啲鋪大間啲,唔駛長期等位要叫外賣~🔹蒸廬拼美點🔹 必食之選~有9樣點心,都係$62去邊到揾!?樣樣都好食~又會keep到新鮮感~今日有抹茶叉燒包同桂花馬蹄糕impressed 到我~🔹魚湯蟲草花鮮竹卷🔹唔飲魚湯嘅我都會食~傳統鮮竹卷嘅油膩不得比~🔹士多啤梨蝦多士🔹炸到好脆,又啖啖蝦肉~士多啤梨醬中和哂啲油膩~🔹啤梨角🔹可愛咸水角~打卡好味都齊~
[荃灣 - 最愛點心鋪]

幫襯開沙田嘅~
不過今日經過荃灣想飲茶,
就特登去支持下~
水準都keep得到~
不過真係好想佢啲鋪大間啲,
唔駛長期等位要叫外賣~

🔹蒸廬拼美點🔹
必食之選~
有9樣點心,
都係$62
去邊到揾!?
樣樣都好食~
又會keep到新鮮感~
今日有抹茶叉燒包同
桂花馬蹄糕impressed 到我~

🔹魚湯蟲草花鮮竹卷🔹
唔飲魚湯嘅我都會食~
傳統鮮竹卷嘅油膩不得比~

🔹士多啤梨蝦多士🔹
炸到好脆,
又啖啖蝦肉~
士多啤梨醬中和哂啲油膩~

🔹啤梨角🔹
可愛咸水角~
打卡好味都齊~

2024-03-11 616 瀏覽
下午茶小朋友想食點心,經過俾佢d特式點心吸引住。黑金虎爪流沙包 $36一籠兩個,大大個,一搣開,流沙奶皇多到好似瀑布咁湧出黎,奶黃味唔算濃,入面有粒粒蛋黃碎薑蔥牛柏葉 $35味道正常,可惜太大舊,有D韌抹茶流汁叉燒包 $27綠色包,好吸晴,但就唔覺流汁😅淡淡既抹茶味,感覺冇咁油膩士多啤梨蝦多士 $35 👍超脆,蝦多士配上士多啤梨醬,好味到食完一舊再一舊脆辣龍蝦汁鮮蝦卷 $43炸腐皮包住蝦膠,再沾上龍蝦汁,龍蝦杰身,仲就唔覺辣南瓜鳳爪排骨荷葉蒸飯 $52淡淡荷葉味,蒸飯粒粒分明店內免費提供茶品,香片溝普洱,如果係想自已開一壺,就要加錢啦!埋單先知原來唔使收茶芥,連加一都唔使🥰
下午茶小朋友想食點心,經過俾佢d特式點心吸引住。

黑金虎爪流沙包 $36

薑蔥牛柏葉 $35
味道正常,可惜太大舊,有D韌

抹茶流汁叉燒包 $27
綠色包,好吸晴,但就唔覺流汁😅淡淡既抹茶味,感覺冇咁油膩

士多啤梨蝦多士 $35 👍
超脆,蝦多士配上士多啤梨醬,好味到食完一舊再一舊

脆辣龍蝦汁鮮蝦卷 $43
炸腐皮包住蝦膠,再沾上龍蝦汁,龍蝦杰身,仲就唔覺辣

南瓜鳳爪排骨荷葉蒸飯 $52
淡淡荷葉味,蒸飯粒粒分明

• 士多啤梨蝦多士
士多啤梨蝦多士(頂)$35.0多士香脆,入面既蝦肉彈牙,配上士多啤梨汁,好開胃🤤黑金虎爪流沙包$36.0熱辣辣流沙包,食既時候要好小心,因為一搣開,啲熔左既奶黃多到好似瀑布咁流出,但食落去略嫌奶黃味唔夠重!抹茶流汁叉燒包(大)$27.0叉燒包就食得多,抹茶味既就真係第一次食,味道好有特色,叉燒餡仲好足料!脆辣龍蝦汁鮮蝦卷$43.0個汁都幾濃,但就唔覺辣,味道不過不失。南瓜鳳爪排骨荷葉蒸飯$52.0蒸飯粒粒分明,仲有淡淡既荷葉香,靜係鳳爪都有3隻咁多!薑蔥牛栢葉(頂)$35.0一般酒樓食到既味道,如果可以剪細少少會無咁韌!呢間點心店竟然唔收茶錢同加一,佢會提供一杯杯既茶比你,店員話係香片溝普洱,如果想開一壺壼既茶先要收茶錢!

士多啤梨蝦多士(頂)$35.0
多士香脆,入面既蝦肉彈牙,配上士多啤梨汁,好開胃🤤

黑金虎爪流沙包$36.0

抹茶流汁叉燒包(大)$27.0

脆辣龍蝦汁鮮蝦卷$43.0
個汁都幾濃,但就唔覺辣,味道不過不失。

南瓜鳳爪排骨荷葉蒸飯$52.0
蒸飯粒粒分明,仲有淡淡既荷葉香,靜係鳳爪都有3隻咁多!

薑蔥牛栢葉(頂)$35.0
一般酒樓食到既味道,如果可以剪細少少會無咁韌!

• 士多啤梨蝦多士
2024-01-25 591 瀏覽
🇭🇰蒸廬·鮑魚甘香雞煲盆菜$988/6位 $1588/10位就黎農曆新年 又到左一年一度食盆菜嘅時候 今年我哋就試咗呢一個蒸廬嘅盆菜 估唔到都幾有驚喜😈 佢個盆菜超大份 而且我幾鍾意佢配料嘅選擇 佢個鮑魚尤其做得幾好 質感好好 個冬菇都好厚身 炆到透曬😌之後個花膠都好有膠質 比較厚身 好有誠意😎😎另外我地大家都好鍾意佢個牛柏葉😍可能因為佢本身係點心舖頭 所以佢個牛柏葉係做得特別出色 佢係真係好爽口 食落口感好好🤤🤤另外金錢肚同鴨掌都唔錯既 不過佢個豬手我自己就覺得有少少偏鹹🐷🫢湯底方面佢就有清湯同蝦湯揀嘅 我哋就揀咗清湯 不過因為佢係雞煲底 所以其實都好夠味 而且好似有少少豬手既南乳汁咁🤣🤣之後佢入面都有海量既雞 而且雞嘅質感都好好 就算食到最後都唔會柴🐤·四川麻辣芋頭糕$158 l 奶黃年糕 $168 l 瑤柱臘味蘿蔔糕$138 l 桂花蔗糖馬蹄糕$108佢哋仲出左4款賀年嘅糕點 包裝勁靚 而且味道都好特別 勁適合送禮😈佢個芋頭糕質感好好 而且帶有少少麻辣 食落好惹味🌶️ 之後個奶黃年糕都好特別 係真係好似食緊奶黃包咁 都好值得試🤤之後傳統啲既蘿蔔糕同馬蹄糕都唔錯 質感都係好好 唔會太
🇭🇰蒸廬
鮑魚甘香雞煲盆菜$988/6位 $1588/10位

賀年糕點

四川麻辣芋頭糕
佢個芋頭糕質感好好 而且帶有少少麻辣 食落好惹味🌶️
奶黃年糕
瑤柱臘味蘿蔔糕
桂花蔗糖馬蹄糕
之後傳統啲既蘿蔔糕同馬蹄糕都唔錯 質感都係好好 唔會太粉 仲食到啲蘿蔔絲😎
佢地既盆菜2月3、4、9、11同12號都會供應 大家有興趣可以打佢地門市既電話或者Whatsapp / Signal 56677561落單😎😎
📍 蒸廬(石門店):沙田石門安群街3號京瑞廣場一期2樓225號舖 3460 3411
📍蒸廬(荃灣店):荃灣楊屋道88號Plaza88 1樓107及108號舖 6282 3253
📍蝦麵店(灣仔店):灣仔蘭杜街2號麗都大廈地下3號舖
奶黃年糕
瑤柱臘味蘿蔔糕
桂花蔗糖馬蹄糕
2023-11-19 1008 瀏覽
一直好想試蒸蘆,見荃灣開左就去試下,叫左窩蛋牛肉飯,個飯好有荷葉香,但個牛肉係冇咩味,本身未來之前,已經聽到隔離枱話俾多碟豉油,個餅冇咩味,結果都真係冇乜味另外有食到蝦餃,但係冇影相,蝦餃比出面大隻,而且蝦餃皮冇痴筷子,係一粒好嘅蝦餃,而且入邊好多蝦,我覺得如果如果來蒸蘆可以簡蝦餃湯係足料的,但都係冇乜味,好似無落鹽咁哩個我覺得係好食的,蒸到岩岩好但因為唔近地鐵站,荃灣有好多選擇,下次就未必會再嚟

一直好想試蒸蘆,見荃灣開左就去試下,

湯係足料的,但都係冇乜味,好似無落鹽咁

哩個我覺得係好食的,蒸到岩岩好

但因為唔近地鐵站,荃灣有好多選擇,下次就未必會再嚟

英遊一輪後返香港,陸續見朋友派手信~ 食返港式嘢,飲茶係唔錯嘅選擇!🤗🥣 全日套餐 - 黨蔘天麻川弓魚頭湯 😋😋😋😋朋友提議揀依款燉湯,因為睇落去依款燉湯難啲會自己執材料整嚟飲~ 材料十足,真係有魚頭,而藥材味好出!🍽 全日套餐 - 蟲草沙沙雞粒陳村粉 😋😋😋😋小編第一次食陳村粉,望上去大細似粉皮。蒸完之後,口感似河粉,充滿荷葉味~ 沙沙雞並唔係雞粒,係幾舊切件 🤣 都幾大件,另外有菜芯粒同蟲草花,除咗雞件有醃過之外,整體調味上較清,需要外加店員提供嘅豉油提鮮~🍽 全日套餐 - 晶瑩蝦餃皇(兩件) 😋😋😋😋小編之前都食過另一間分店嘅蝦餃,都係一樣跟餐兩件大大隻 🦐 內餡飽滿~ 一人一粒啱啱好!🍽 雲石芝麻包 😋😋😋😋咬開聞到芝麻好香 😚 仲帶有少許流心,有啲似食緊啖啖黑芝麻湯圓餡咁濃~🍽 蒜香蝦春卷 😋😋😋😋春卷係三長條切半,六小份 ☺️ 炸得夠脆,蝦肉爽口,調味唔多~ 想要多少少味道就要貼喼汁 😆午餐 💵💵 約港幣$100/人 💁🏻‍♀️ 店舖鄰近楊屋道街市,星期日輪候時間頗長,差不多45分鐘。二人餐枱面積比較細,大約三碟/籠點心就會放滿成張枱,建議大家因應進食速度決定加單~ 🙆🏻‍♀️

🥣 全日套餐 - 黨蔘天麻川弓魚頭湯 😋😋😋😋

🍽 全日套餐 - 蟲草沙沙雞粒陳村粉 😋😋😋😋

🍽 全日套餐 - 晶瑩蝦餃皇(兩件) 😋😋😋😋

🍽 雲石芝麻包 😋😋😋😋

🍽 蒜香蝦春卷 😋😋😋😋

午餐 💵💵 約港幣$100/人

🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!
2023-09-26
2023-10-21 674 瀏覽
今日我同朋友突然想去飲茶,大家不約而同都揀左呢1間,我哋order左鮮蝦菜苗餃$31(蝦夠大隻又新鮮好爽口😋)、雲石芝麻包$27(比較偏甜)、瑤柱臘味蘿蔔糕$31(煎得好香脆😋)、瑤柱蝦米煎腸粉$31(好多蝦米)、我地仲Order左甜品D24榴槤布丁$42(榴槤味如果再濃d仲好😝)、全部點心都係即叫即蒸,所以可能要等少少時間,但係我覺得好正,因為每樣點心拎出泥嘅時候都係熱辣辣😋、最重要係5需要加1服務費亦冇茶位收費😚,每日仲有不同嘅特別點心推出💃🏻,比起傳統酒樓嘅點心特色好多👍🏿
2023-10-15 788 瀏覽
呢間黃店都食過幾次,初初嚟嘅時候要排隊,之後每次嚟嘅時候越來越少人等位,今日嚟到嘅時候大把吉位,唔通個市道真係差咗咁多🤨難得勸到老人家放棄傳統酒樓,過嚟點心店,點知。。。叫咗點心拼盤,蒸飯,轉咗個湯。首先我食咗一啖潮州粉果,咁味道咁怪嘅?!我就俾比老人家試下個味,老人家都係話酸嘅,我諗住同個侍應講,老人家竟然制止我,話出嚟食嘢係咁,我話梗係唔得啦,我唔出聲,下一個食客又食到酸㗎喎!!最後叫咗個侍應過黎,佢話會叫廚房試吓味同埋換過第二啲嘢俾我,咁ok 啦,咁嘅處理方法。南瓜鳳爪排骨蒸飯嚟到嘅時候,老人家第一句就話鳳爪啲顏色咁嘅,橙色,咁鳳爪一定會落啲色素嘅,其他酒樓啲鳳爪都係啡色,只不過呢度係橙色。燉湯個盅崩咗幾個位置,不過我哋都係不落個細碗到。到我食呢個包,諗住搣開張紙,發現有條啡色L形嘅物體係張紙度,我第一下就諗曱甴腳!老人家又話唔係,又叫我唔好咁多事,因為我真係好想叫個侍應嚟睇吓究竟啡色L形嘅物體究竟係咩???算,老人家話出嚟食嘢係咁,咁算啦,埋單就算。埋單出左門口,老人家話連菜餃都酸。。。呢刻好嬲,嬲個老人家埋左單先出聲,仲嬲埋自己,特登帶佢黎試點心店,結果係咁!返到屋企,老人家
難得勸到老人家放棄傳統酒樓,過嚟點心店,點知。。。
叫咗點心拼盤,蒸飯,轉咗個湯。
首先我食咗一啖潮州粉果,咁味道咁怪嘅?!
我就俾比老人家試下個味,老人家都係話酸嘅,
燉湯個盅崩咗幾個位置,不過我哋都係不落個細碗到。
算,老人家話出嚟食嘢係咁,咁算啦,埋單就算。
埋單出左門口,老人家話連菜餃都酸。。。
返到屋企,老人家肚屙左,keep住肚痛左幾日,我就keep住扭肚痛兩日,應該我食左變酸嘅點心唔多。
總結無下次!
2023-09-15 602 瀏覽
發現了在荃灣plaza88內的「蒸盧」,原店係石門,plaza88 距離地鐵同西鐵都比較遠,商場也靜,但估唔到店舖內滿座,店舖地方不大,但都尚算乾淨整齊,食物方面,推薦抺茶叉燒包🥰🥰🥰,必食:菜苗大蝦餃🥰🥰🥰
2023-07-17 806 瀏覽
之前食過石門店,去開荃灣,就試下荃灣店,荃灣店比石門店大一點,但坐位還是有點逼,但可接受的鮮蝦菜苗餃 皮薄,蝦肉爽,菜苗一啲都唔老蟹籽燒賣皇大大粒,比出面既大粒,豬肉唔算肥,配上原隻蝦,勁足料荷葉金蒜蟲草娃娃菜清清地唔錯蟲草砂砂雞粒陳村粉舖滿好多雞肉、蟲草、菜心粒,雞肉仲好入味又嫩滑,陳村粉質地好似腸粉,配上豉油好味佛系芝麻糕好重芝麻味,唔實夠鬆軟埋單大約$200/2位,晚餐嚟講以今時今日既物價,算是平,相比起鏈鎖酒樓,一定唔止呢個價錢

鮮蝦菜苗餃
皮薄,蝦肉爽,菜苗一啲都唔老

蟹籽燒賣皇
大大粒,比出面既大粒,豬肉唔算肥,配上原隻蝦,勁足料

清清地唔錯

佛系芝麻糕
好重芝麻味,唔實夠鬆軟

2023-07-16
2023-06-22 599 瀏覽
好想食蒸飯但又唔想食得太頹,就揾下附近有咩蒸飯賣,比我發現呢間蒸廬😌叫左南瓜鳳爪排骨飯,鰹魚絲金沙肉餅飯,2個都係$60。睇個價錢都係貴過平時嘅鳳爪排骨飯兩倍左右,未食都已經對呢間蒸飯嘅食物質素有一定嘅expectation。啲飯都好乾身,粒粒分明,而且食材份量都好多,肉餅同埋鳳爪排骨唔係單單幾舊,而係足夠鋪滿成個飯,所以十分之飽肚。鰹魚絲金沙肉餅飯,肉質彈牙,而且金沙既鹹蛋黃味道好出。南瓜鳳爪排骨飯,啲鳳爪同排骨都比平時街上食到嘅大舊一些,入晒味但唔會好鹹。最後講埋個飯,冇諗過連埋荷葉一齊上,令成個飯充滿荷葉香味,幾好食~

外賣自取
2023-06-11 608 瀏覽
山長水遠入荃灣,就係為咗食呢一間bookmark咗好耐嘅點心餐廳 @thesteamhuthk🤤 我哋差唔多2點去到,好好彩唔使等位就可以入去食!啲點心真心有驚喜❤️⠀蟲草砂砂雞粒陳村粉 ($52)陳村粉就比較普通 係一啲腸粉質感嘅嘢🤣上面鋪滿好多雞肉同埋蟲草花 仲有啲菜心定 落曬佢俾嘅豉油就夠味啲 都係試一次就夠🤣⠀黑金虎爪流沙包 ($34)呢個流沙包比起一般茶樓嘅流沙包大好多!😱每一籠有兩大個流沙包,即使我哋擺咗一陣,搣開個包都仲係流心嘅 🤩甜度適中,好好食!!🤗⠀雲石芝麻包 ($28)對我來講,呢個芝麻包真係今日VIP!🤤😍佢嘅芝麻餡唔係流沙嗰隻,係比較杰身有口感,係較甜嘅🤔,但芝麻味好香好香,忍唔住一啖接一啖!🤤不過建議大家趁熱食,因為凍咗之後個芝麻包外皮會變硬㗎~🥹⠀鹹蛋黃千島魚腐卷 ($40)呢款點心係限定星期六日先有😀係腐皮包住啲好似鯪魚球嘅餡🤣表面有啲鹹蛋黃,千島醬同埋木魚絲 都幾得意嘅 可以試一次🤣茶位 $5

蟲草砂砂雞粒陳村粉 ($52)

黑金虎爪流沙包 ($34)

呢個流沙包比起一般茶樓嘅流沙包大好多!😱
甜度適中,好好食!!🤗

雲石芝麻包 ($28)

對我來講,呢個芝麻包真係今日VIP!🤤😍
不過建議大家趁熱食,因為凍咗之後個芝麻包外皮會變硬㗎~🥹

鹹蛋黃千島魚腐卷 ($40)

呢款點心係限定星期六日先有😀
都幾得意嘅 可以試一次🤣

茶位 $5
【真材實料燉湯點心小店😼👏🏻】/////呢間點心店位於荃灣一個新商場 間唔中都大排長龍 主打特色燉湯以及點心🥧性價比達到中上程度 可以帶屋企人 朋友試試👫👭.👉🏻廬・二人套餐 ($248)▪黨蔘天麻川弓燉魚頭湯▪️花膠蟲草花粟子燉土雞湯燉湯好足料 有滿滿冬蟲草、魚頭、花膠、豬肉等等🤪但味道較清淡 要自己加鹽調味🤣🔹蟲草砂砂雞粒陳村粉醬汁似甜嘅咖喱味 陳村粉吸收左醬汁精華 感覺幾惹味 配搭嫩滑雞粒 以及蟲草😚🔺晶瑩蝦餃皇🔺蟹籽燒賣皇🔺魚湯蟲草花鮮竹卷 🔻是日甜品點心味道出色!蝦餃皮薄 帶Q彈煙韌度 大粒燒賣肉味香濃🤩鮮竹卷包住配料較軟身 可以再調整下 湯底似豆奶味道 而紫米露充滿粒粒紫米 香芋味非常濃郁~.👉🏻士多啤梨蝦多士 ($37)多士以蝦做餡料 酥脆鮮甜 加入士多啤梨醬後鹹甜共存😙.👉🏻黑椒蒜香美國牛仔骨荷葉蒸飯 ($66)牛仔骨肉質軟腍 配搭黑椒汁辣辣地夠入味 配有菜粒健康之選(^з^)———📍蒸廬 (Plaza88) (荃灣)荃灣楊屋道88號Plaza88 1樓107-108號舖
【真材實料燉湯點心小店😼👏🏻】
/////
👉🏻廬・二人套餐 ($248)

▪黨蔘天麻川弓燉魚頭湯
▪️花膠蟲草花粟子燉土雞湯

🔹蟲草砂砂雞粒陳村粉

🔺晶瑩蝦餃皇
🔺蟹籽燒賣皇
🔺魚湯蟲草花鮮竹卷
🔻是日甜品

👉🏻士多啤梨蝦多士 ($37)

多士以蝦做餡料 酥脆鮮甜 加入士多啤梨醬後鹹甜共存😙
👉🏻黑椒蒜香美國牛仔骨荷葉蒸飯 ($66)

———
📍蒸廬 (Plaza88) (荃灣)
荃灣楊屋道88號Plaza88 1樓107-108號舖
2023-03-22
2023-03-11 903 瀏覽
荃灣呢間分店就會有唔同嘅特別推介!見到名好似會好伏 啲配搭好似好奇怪咁🤫 但就係咁先吸引去嗌嚟試下!不過地方淺窄 坐就一定冇傳統酒樓坐得咁舒服~ 但可以試到好多特色點心!大部分既點心都好好食 而蒸廬就好出名燉湯 勁多款 勁足料 好補 又大大碗👍🏻 好值得推薦!除左覺得蝦多士加咗士多啤梨醬真係有少少唔夾🫢 🥢金蒜麻辣牛肉燒賣🥢雲石芝麻包🥢士多啤梨蝦多士🥢鮮蝦菜苗餃🥢鮑菇蟲草棉花雞🥢豉椒排骨陳村粉🥢燉湯

🥢金蒜麻辣牛肉燒賣
🥢雲石芝麻包