2022-06-20 385 瀏覽
前排晚市堂食仲係10點鍾bye bye, 有晚同老公工事煩忙, around 9點3先食得飯, 打去問幾點last order, 仲做唔做堂食生意, 亞姐係電話猶豫嘿左陣, 話你快d黎啦, 做埋你生意🥺9秒9老公揸車出到去, 9點半坐低, 一入門口滿滿既decoration 有心思嗌左招牌野, 奶黃流心包/ 金銀蒜香海蝦飯/ 點心拼盤 /紅豆沙, 每樣野都好味 above average 呢最有驚喜係流心包, 超多奶黃, 熱辣辣, 而且唔會過甜海蝦飯都有d份量, 飯好足拼盤可以考慮糕點+包數目唔好咁多, 改為多一兩款點心, 會比較滿足

最有驚喜係流心包, 超多奶黃, 熱辣辣, 而且唔會過甜
海蝦飯都有d份量, 飯好足
外賣自取
2022-06-16 386 瀏覽
📍蒸廬 石門呢間點心我哋已經幫襯過唔少次(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)次次都有人龍係出面排隊,雖然選擇唔算好多,但係價廉物美,每次都食到好滿足~🍽食物👍🏻鰹魚絲金粟肉餅飯 $45佢哋嘅籠仔飯一向抵食夾大件,之前我哋食開蒜蓉海蝦,都好好味!!今次就試吓肉餅飯。飯粒蒸得好乾身,粒粒分明,肉餅嘅size有成個蒸籠咁大,粟米同絞肉撈埋一齊增加口感,不過我就覺得肉餅嘅質感稍為淋左啲,如果紥實返少少應該更好味。✨鮮蝦菜苗餃 (特)餃皮晶瑩通透,唔會好厚同埋有啲煙韌,啲餡仲要好飽滿,入面有完隻蝦,不過有一粒穿左😂 👍🏻雲石芝麻包 (大)芝麻包嘅餡好似芝麻湯圓咁,有麻蓉同好香芝麻味,但就唔係流心個種,而係比較實心,食晒三個都幾漏下✨蟹籽燒賣皇 (特)燒賣夠晒大粒,上到嚟仲係熱辣辣,入面仲有蝦仁,咬落去啖啖肉好彈牙~✨秘醬蒸鳳爪 (大)鳳爪係我每次飲茶必嗌嘅點心~ 佢哋嘅鳳爪蒸得好淋好入味,輕輕一吮啲骨就會自動解體😂冇牙都食得呀👉🏻魚湯蟲草花鮮竹卷 (中)鮮竹卷入面嘅肉餡唔知點解同肉餅飯個味道同質感都好似😂 味道正常~👍🏻咖哩土魷蒸豆卜 (頂)魷魚彈牙,咖哩汁好香同埋好入味,墊底嘅豆卜索晒咖哩汁,一咬就爆汁,夠晒惹味~
📍蒸廬

🍽食物
👍🏻鰹魚絲金粟肉餅飯 $45

✨鮮蝦菜苗餃 (特)

👍🏻雲石芝麻包 (大)

✨蟹籽燒賣皇 (特)

✨秘醬蒸鳳爪 (大)

👉🏻魚湯蟲草花鮮竹卷 (中)

👍🏻咖哩土魷蒸豆卜 (頂)

✨茶位$4/位(非假日嘅星期一至五免茶芥)
✨午市點心價錢:小點 $16、中點 $20、大點 $24、特點 $28、頂點 $32

⛩環境
👉🏻舖面好細,枱同枱之間都有啲迫,如果2個人食少不免要搭枱,同埋衛生情況有待改善

💁🏼‍♀️服務
👍🏻員工服務態度有禮貌,不過因為外賣單好多,佢哋會好趕急😂有時要加水都要等一陣

📝總評 8/10
呢到嘅點心即叫即蒸,所以嗌完都要等返3個字左右~ 食個時全部都係熱辣辣,同埋佢哋CP值好高,人均$100已經食到捧住個肚,個芝麻包最後係要拎走😂 除左排隊時間耐啲之外,都諗唔到有咩缺點啦~

👛人均消費 ~$100(冇加一)

2022-06-12 264 瀏覽
一支公想食點心,絕對有難度,叫兩籠,已經飽,所以蒸廬嘅點心拼盤絕對係獨食人嘅恩物。呢個蒸廬拼美點共九件點心,包括蝦餃,燒賣(兩粒),叉燒包,潮州粉果,鮮蝦菜苗餃,馬蹄糕,馬拉糕同薑汁糕,當中鹹點全部正常水準,較出色係鮮蝦菜苗餃,皮薄餡多好豐富。反而想講下甜點,薑汁糕賣相同口感有啲似紅棗糕,但係就少咗份甜味,多咗少少薑嘅辣味,好食👍;馬蹄糕質地比想像中軟腍,馬蹄肉大大粒,爽口清甜,唔錯;至於馬拉糕就相對失色,黑糖味唔算突出,質感亦唔夠鬆軟。加錢叫多個燉湯,呢個姬松茸茶樹菇燉上肉湯好足料,湯渣食極都有😆,由於蜜棗同圓肉都落得幾重手,所以感覺較為偏甜。

2022-06-11 205 瀏覽
中式點心餐廳南瓜鳳爪排骨飯 $50香香嘅荷葉味,南瓜好淋好甜,仲有菜心同蒜蓉,加埋好香。排骨嫩滑無雪味,鳳爪都好大嚿,整體好夾,唔會過濕,好味!鮮竹牛肉球 中點嫩滑牛肉,唔會太實,唔會一咬就散,啱啱好!蒸蘆拼美點 $55 有最常食既8樣點心,燒賣同蝦餃都有好大隻蝦,粉果皮薄有花生,叉燒包馬拉盞都鬆軟,紅棗糕正常發揮!鮮蝦菜苗餃 特點皮薄大隻蝦!沙田石門安群街3號京瑞廣場一期2樓225號舖星期一至五11:30-21:00星期六至日08:30-21:00
中式點心餐廳

南瓜鳳爪排骨飯 $50

鮮竹牛肉球 中點
嫩滑牛肉,唔會太實,唔會一咬就散,啱啱好!

蒸蘆拼美點 $55

11:30-21:00
星期六至日
08:30-21:00
2022-06-10 254 瀏覽
一個蒸籠,8種享受🥳原來2個人飲茶都可以食到過10款點心🥰唔好睇石門地方細細,其實有好多高質黃店架🤩‼️ 推薦度 (5⭐為滿分) 蒸廬拼美點 ⭐⭐⭐⭐鮮竹牛肉球 ⭐⭐⭐⭐鮑菇蟲草綿花雞 ⭐⭐⭐⭐瑤柱風味蘿蔔糕 ⭐⭐⭐⭐🫖蒸廬拼美點 (9件) 必叫‼️‼️ ~$50就可以一次試晒8款經典點心,粒粒都大大件,味道唔錯😋🐮鮮竹牛肉球 大大粒,爽口彈牙~🐔鮑菇蟲草綿花雞 浸住清湯好香好好味~同埋好多菇菇,菇控表示很滿足 (重點誤🥧瑤柱風味蘿蔔糕 真材實料,有粒粒蘿蔔~
一個蒸籠,8種享受🥳原來2個人飲茶都可以食到過10款點心🥰
唔好睇石門地方細細,其實有好多高質黃店架🤩‼️

推薦度 (5⭐為滿分)
蒸廬拼美點 ⭐⭐⭐⭐
鮮竹牛肉球 ⭐⭐⭐⭐
鮑菇蟲草綿花雞 ⭐⭐⭐⭐
瑤柱風味蘿蔔糕 ⭐⭐⭐⭐

🫖蒸廬拼美點 (9件)

🐮鮮竹牛肉球
大大粒,爽口彈牙~
鮮竹牛肉球

🐔鮑菇蟲草綿花雞
浸住清湯好香好好味~
同埋好多菇菇,菇控表示很滿足 (重點誤
鮑菇蟲草綿花雞

🥧瑤柱風味蘿蔔糕
真材實料,有粒粒蘿蔔~
瑤柱風味蘿蔔糕
2022-04-24
鮮竹牛肉球
鮑菇蟲草綿花雞
瑤柱風味蘿蔔糕
2022-05-25 213 瀏覽
交收俾人放飛機😤食番啲好嘢對自己 #石門 見過有好多好野食 等我發掘吓🟡 近期幾愛食點心 仲要唔係酒樓 係要去點心店食 ✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨ 薑蔥牛栢葉(頂點) 有驚喜,係我食過最好食嘅牛栢葉 牛栢葉夠爽口,吸盡所有汁,十分惹味又好食 - 咖哩土魷蒸豆卜(頂點) 個咖哩汁好濃 豆卜吸哂啲汁好正! 如果加粒魚蛋落去就好嗱🤪 - 雲石芝麻包(大點) 推介👍🏻流心芝麻,甜蜜香濃 好似食緊芝麻糯米糍咁 估唔到會有包點我鍾意食🥰 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ 店鋪:蒸廬 (沙田) 地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場一期2樓225號舖
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
薑蔥牛栢葉(頂點)

咖哩土魷蒸豆卜(頂點)

雲石芝麻包(大點)

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
店鋪:蒸廬 (沙田)
地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場一期2樓225號舖
2022-05-12 273 瀏覽
個蒸飯一定要試 好足料好鮮 好香海蝦味🦞 同荷葉飯香粒粒分明🤤🤤而點心拼盤又係高質$55就有8件點心🤩🤩啱啱好 甜又有 鹹又有👍🏻全部都好高質 好好食😋!!
個蒸飯一定要試 好足料
好鮮 好香海蝦味🦞 同荷葉飯香
粒粒分明🤤🤤
而點心拼盤又係高質
$55就有8件點心🤩🤩
啱啱好 甜又有 鹹又有👍🏻
全部都好高質 好好食😋!!
有段時間冇入石門,果然搖身一變多咗好多唔同種類嘅美食。今次決定飲啖茶食個包,就去咗呢間都幾多人推薦嘅蒸廬一試究竟~支持者應該都真係唔少,排隊都花費左一段時間,到底值唔值得呢?入到去坐低望望餐牌,發現飲茶黎講,啲點心都真係叫幾抵食,話好多款式又唔係,但對選擇困難症嘅我嚟講已經夠晒難選🤯🤯好彩比我見到呢個$55八件嘅點心籠!二話不說即刻落單,順便叫咗籠蒸飯。一上枱真係嚇親,蒸籠份量超級大兜,鳳爪排骨飯嘅外層用荷葉包住,每粒飯都充斥着荷葉香氣,粒粒分明蒸得夠乾身,鳳爪同排骨都夠入味同淋,朋友食到舔舔脷👍🏻至於點心,呢個價錢竟然有齊鹹甜包點、糕點、同埋最傳統嘅蝦餃燒賣,每款水準都拍得住外面貴一貴嘅口味,冇一樣野令人失望,回頭率100%!

2022-05-01 252 瀏覽
好好味點心😜😜😜蒸盧併美點 (9 件)$55馬蹄糕好煙韌唔會痴牙,鍾意佢唔會太甜燒賣大粒又好食(有2粒)薑汁糕味道唔太突出馬拉糕鬆軟,甜度適中粉果菜苗餃叉燒包正常魚湯蟲草花鮮竹卷 $21魚湯好濃郁,鮮竹卷比較大條入面幾多餡,索晒啲湯汁好正🌟雲石芝麻包 $25麵包嘅質感係鬆軟有彈性,芝麻餡好足,仲要係少少流心,如果可以減少少甜度就perfect 鵪鶉燒賣 $32皮薄,肉肥瘦比例適中,正常發揮蝦餃 $33蝦餃皮唔算好薄,但係口感唔錯煙煙韌韌,蝦嘅份量多而且爽口鮮甜👍🏻總括黎講食物質素不錯,大件夾抵食,性價比高👍🏻聽講佢嘅燉湯同埋蒸飯都好出色,下次想試埋🤪

好好味點心😜😜😜

蒸盧併美點 (9 件)$55
馬蹄糕好煙韌唔會痴牙,鍾意佢唔會太甜
燒賣大粒又好食(有2粒)
薑汁糕味道唔太突出
馬拉糕鬆軟,甜度適中
粉果菜苗餃叉燒包正常

魚湯蟲草花鮮竹卷 $21
魚湯好濃郁,鮮竹卷比較大條入面幾多餡,索晒啲湯汁好正🌟

雲石芝麻包 $25

鵪鶉燒賣 $32
皮薄,肉肥瘦比例適中,正常發揮

蝦餃 $33

足料有誠意 新穎點心黃店 蒸廬推薦: 🍉🍉🍉🍉 (2/5)           味道:  🍉🍉🍉🍉(4/5) 價錢: 🍉🍉🍉 (3/5)                 打卡: 🍉🍉🍉 (3/5) 位置: 🍉🍉🍉 (3/5)                 回訪: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)  二人套餐 $238呢個套餐真係啱哂「我全都要」嘅客人haha,咁啱每一個選項都有我想叫嘅點心,淨係叫呢個餐都夠哂😍選項一:蒸廬拼美點 (9件) 🍉🍉🍉🍉包括燒賣x2、蝦餃、粉粿、菜苗餃、抹茶流心叉燒包、馬拉糕、馬蹄糕、薑汁糕😋 燒賣皮薄&超足料,入面啲餡好似爆出嚟咁多😂仲食到少少豬油香,感覺上似係人手包嘅😍😍蝦餃、粉粿同菜苗餃都好足料,3樣都係一啖唔會食得哂嘅大細😂蝦餃食落好彈牙,菜苗餃啲餡多到跌出嚟咁濟😂餡料好新鮮,亦都唔會有臭青味😋抹茶流心叉燒包真係好神奇😂😂外層一入口會食到有茶香,內餡叉燒包嘅蜜汁甜而不膩,就咁聽個名覺得好似有啲奇怪,但係食落又覺得抹茶同叉燒包出奇地夾😂不過無乜流心效果馬拉糕好香,空氣感十足,好鬆軟,有蛋香之餘又有些微黑糖味,幾好食😋馬蹄糕同薑汁糕都好煙韌,但係唔會似橡筋/香口膠
足料有誠意 新穎點心黃店 蒸廬
推薦: 🍉🍉🍉🍉 (2/5)
味道:  🍉🍉🍉🍉(4/5)
價錢: 🍉🍉🍉 (3/5)
打卡: 🍉🍉🍉 (3/5)
位置: 🍉🍉🍉 (3/5)
回訪: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)

選項一:蒸廬拼美點 (9件) 🍉🍉🍉🍉

馬拉糕好香,空氣感十足,好鬆軟,有蛋香之餘又有些微黑糖味,幾好食😋馬蹄糕同薑汁糕都好煙韌,但係唔會似橡筋/香口膠咁咬唔爛,算係正常發揮👍

花膠蟲草花栗子燉土雞湯

選項二:花膠蟲草花栗子燉土雞湯 & 10年陳皮川貝冰糖燉雪梨 🍉🍉🍉🍉
第一個諗到嘅形容詞就係:超足料! 燉雪梨真係成個雪梨係碗湯水入面,淨係睇顏色都知熬咗好耐,因為平時出街飲老火湯,好多都會落味精,但係呢2碗都好明顯無落,而且陳皮同川貝嘅味道都好出,甚至對我嚟講有少少苦 (我比較小朋友口味)😂🙈 而燉雞湯亦都係超濃味,好清甜,湯渣有埋花膠可以食,啱哂冬天飲😋非常建議想飲燉湯嘅朋友嚟試!!

薑蔥牛柏葉
選項三:薑蔥牛柏葉 🍉🍉
其實本身好想食金錢肚,不過因為呢個餐無呢個選擇,所以就叫咗呢款都係必嗌嘅點心😛呢籠點心算係當晚食嘅咁多樣入面叫做比較失色,雖然醃料好夠味,但係牛柏葉偏韌,唔夠爽,要咬番一排先吞到,唔算太好食

蒜香鮮蝦春卷
選項四:蒜香鮮蝦春卷 🍉🍉🍉🍉
平時唔太鐘意食春卷,不過見好多枱客人都有叫呢樣,所以又跟機叫嚟試吓😂點知原來唔係平時嘅春卷餡,而係比較似腐皮卷入面嘅蝦膠餡,蝦膠打得好彈牙,而且外皮超脆,小缺點就係外皮好油,呢度扣咗少少分🙈

選項五:鮮竹牛肉球 🍉🍉🍉
牛肉球正常發揮,無乜太大驚喜,牛肉球本身幾爽,加埋馬蹄增加咬口,唔錯👍

是日甜品 (陳皮紅豆沙)
陳皮紅豆沙

紅豆沙平時都算係茶樓hea客嘅甜品,點知呢度嘅紅豆沙都唔馬虎,紅豆煲到好綿滑,起沙,但仍然保留到顆粒嘅食感,湯水唔會稀到好似水,成碗糖水微糖得嚟幾清潤😋😋

後記
💟 啱啱去食完無耐,過幾日就收到呢間餐廳石門分店被罰停14日晚市堂食,對餐廳營業真係好大打擊,如果鐘意食點心真係可以去試吓,支持吓小店😣
2021-12-29
花膠蟲草花栗子燉土雞湯
蒜香鮮蝦春卷
2022-04-20 194 瀏覽
蒸蘆係一間較為新式嘅茶樓,入面嘅選擇都豐富,亦都可以嗌set,就會有多一壺湯。好推介入面嘅菜苗餃同埋蝦餃,菜苗餃同蝦餃啲皮都好薄,入面嘅料好足,加埋辣椒油食更加好味!
2022-04-11 223 瀏覽
次次都好多人等位,今次3:30到都要等一陣雲石芝麻包喜歡芝麻的朋友不可錯過,少少流心,要趁熱食菜苗餃皮薄,蝦大,仲有4隻,抵食抹茶煎餅忘記拍照,外脆內軟,本身都鍾愛綠茶,所以覺得好吃👩🏻‍🍳茶錢4元一位,點心抵食,不過真係時時都好多人
次次都好多人等位,今次3:30到都要等一陣
雲石芝麻包
喜歡芝麻的朋友不可錯過,少少流心,要趁熱食

菜苗餃
皮薄,蝦大,仲有4隻,抵食

抹茶煎餅
忘記拍照,外脆內軟,本身都鍾愛綠茶,所以覺得好吃

👩🏻‍🍳茶錢4元一位,點心抵食,不過真係時時都好多人
2022-04-10
2022-04-10 151 瀏覽
沙田區好出名嘅點心專門店 舖面細細但好旺場😆QR code落單 款式都幾多💁🏻‍♀️最近仲喺荃灣開咗分店~🔸晶瑩蝦餃皇 $32🔸蟹籽燒賣皇 $28🔸鮮蝦菜苗餃 $28🔸薑蔥牛柏葉 $32🔸秘醬蒸鳳爪 $24🔸鮑菇蟲草棉花雞 $28.點心味道唔錯 而且大大件 尤其燒賣好大粒🤩!不過調味偏鹹 特別係有醬汁嘅items 食完都頗口渴🫣同期望嘅有少少落差 不過都值得支持
🔸晶瑩蝦餃皇 $32
🔸蟹籽燒賣皇 $28
🔸鮮蝦菜苗餃 $28
🔸薑蔥牛柏葉 $32
🔸秘醬蒸鳳爪 $24
🔸鮑菇蟲草棉花雞 $28

2022-04-03 199 瀏覽
香煎南瓜芋絲卷鹹到要即刻吐出嚟樓面仲繼續話意見接受,態度照舊。完。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
香煎南瓜芋絲卷
鹹到要即刻吐出嚟
樓面仲繼續話意見接受,態度照舊。
2022-04-03 224 瀏覽
💛蒸廬❤️➡️原來已經介紹左呢間餐廳2次😂今次就試多左佢地嘅點心💛佢地嘅裝飾都好有feel🤩可惜過左6點就冇堂食,唯有買外賣🙈💛點心拼盤一次過可以試哂8款😜⛅️燒賣🌙上次每人兩粒,有好多蝦,大大粒,鍾意食燒賣嘅必食🥳⛅️蝦餃🦐食落都好彈牙,幾足料,驚唔夠飽,所以叫多兩粒🤪☀️菜苗餃🥬呢款好香,好新鮮,比到驚喜我😆☁️粉果🥜好足料,要分好多口先食得哂😇⛅️叉燒包🐷佢嘅餡料唔會好鹹,叉燒切到細細粒😉⛅️馬拉糕🌝食落幾香黑糖味😍☁️馬蹄糕🐎食落幾清甜🧐☀️養生薑汁糕🥧呢款好煙韌,幾濃薑汁味🤣.☀️花膠蟲草花燉土雞湯 幾足料,有好多湯渣,仲有花膠添,飲落清清甜甜咁,本身我冇咩機會飲湯嘅,就覺得好溫暖🥰
💛蒸廬❤️➡️
💛點心拼盤
一次過可以試哂8款😜
⛅️蝦餃🦐食落都好彈牙,幾足料,驚唔夠飽,所以叫多兩粒🤪
☀️菜苗餃🥬呢款好香,好新鮮,比到驚喜我😆
☁️粉果🥜好足料,要分好多口先食得哂😇
⛅️叉燒包🐷佢嘅餡料唔會好鹹,叉燒切到細細粒😉
⛅️馬拉糕🌝食落幾香黑糖味😍
☁️馬蹄糕🐎食落幾清甜🧐
☀️養生薑汁糕🥧呢款好煙韌,幾濃薑汁味🤣
點心拼盤
花膠蟲草花燉土雞湯