2024-04-02 92 瀏覽
茶豆冰室Chatto Cafe-深水埗北河街134-136號銀河大廈地下B號舖愛上吃德國咸豬手之旅,源起是一次與小絲去了宜家傢俬的餐廳吃他們的德國咸豬手,一試就愛上了。之後的日子裡都吃過不同食店的德國咸豬手,自已偏愛是外表是黑椒味,脆皮+肉是帶咸味的。有一次再去令我愛上德國咸豬手的發源地宜家傢俬餐廳,己經沒第一次試的時候好吃。因為肉欠缺咸的味道。今次給我找到一間在深水埗的茶記竟然有德國咸豬手,而且價錢很便宜,那就當然要Call埋小絲飛去試試。這裡的鐵板餐若鐵板上菜是要加錢,很奇怪的設定。我是點了餐之後才知道,若點餐前知名我必定會加錢要鐵板上,因為鐵板對於鋸扒來說都幾緊要。肉眼扒+什菜沙律+凍飲($83)因為不是鐵板上,所以賣相真的是大打折扣,甚麼氣氛都沒有了,這個肉眼扒太薄了,只是早餐牛扒厚些少而已。最眼突的是那個什菜沙津,根本就是茶記的沙津,薯仔+紅蘿蔔+沙津醬。好像在吃下午茶餐似的。幸好大愛仁慈的小絲說味道都不錯那就算了。而且還漏了給我們洋蔥汁,當晚客人已不多,但仍有漏單的情況,真不知員工在做甚麼工作。德國咸豬手(半隻)+薯條+凍飲($83)目測咸豬手的份量很足夠,食的時候份量真的

肉眼扒+什菜沙律+凍飲($83)

德國咸豬手(半隻)+薯條+凍飲($83)
目測咸豬手的份量很足夠,食的時候份量真的很足夠,而且還有不少配料,非常飽肚。但這隻咸豬手味道不太足夠。肉身沒有味,咸豬手應有的咸味都沒有。膠質很足夠,但皮不脆,不是我期望的咸豬手。幸好有黑椒汁配咸豬手來吃。

阿偉食價:價錢雖平,但出品,服務都是一般。
推介指數:6/10
在此區試盡不下百間茶餐廳,諗唔到都會中伏中到應一應!怪只怪忽發其想、想轉下口味試吓啲新嘅,就一行四人行咗去石硤尾村附近,開頭想入大X活食,點知入到去食山人海,揾個位都好難跟手走過去斜對面渣豆茶座。惡夢就係咁開始了,首先叫咗四個下午茶餐,沙嗲牛肉蛋麵、餐肉蛋三文治、奶油豬仔包、雞扒包連同餐飲。出餐時間正常,第一個出場係奶油豬,見到人造牛油仍然是膏狀的,已經唔講佢啲牛油唔掂、但竟然連朱仔包最基本嘅外脆內軟都做唔到!摸落去只微暖的所以牛油仍是凝固着。第一個失敗☹️之後晦氣亞姐擺低咗碗清淡如白開水的米粉上面放着煎蛋,然後佢好燥咁講冇晒沙嗲牛肉、你哋揀咗第二樣啦!咁我哋就再點豬頸肉,過咗一陣,晦氣姐擺低咗碟好唏噓嘅豬勁肉,睇上去死灰一遍,毫無血色、睇見都唔想食!第二個失敗😔到最後嘅餐蛋治叫冇咁衰,只係啲麵包比較乾同硬少少,第三個失敗🤪,但比較起前面嘅驚嚇呢啲算係咁啦!最後冇出事嘅雞扒包係正常嘅,真係還得神落😅所以解釋咗點解呢間餐廳有咁多位剩低,隔離就坐無虛席。下次都係唔好三心兩意、貪新鮮感係要付出代價㗎!😫
奶油豬仔包
奶油豬仔包
沙嗲煎蛋米粉
餐肉蛋三文治
2023-11-19
2022-12-21 912 瀏覽
深水埗美食多,行到攰攰地搵下間企理舒適入去叉下電先「茶豆冰室」啱我心目中的要求,就入去醫肚先😉午餐、下午茶款式有好多選擇午餐包個餐湯(羅宋湯),雜菜幾多,最緊要係個湯又夠熱德國咸豬手配薯菜 $57中午有得食「德國咸豬手」的地方真係好少有咸豬手幾大隻,外層彈邨、內裡嫩滑,性價比高凍檸檬茶,茶底夠香濃,檸檬🍋厚切波浪紋薯條新鮮熱辣,好耐無食過粗薯條🤭小店採用獨立包裝的茄汁,衞生度值得加分吉列魚柳都幾大塊,魚質嫩滑天花多光猛,並採用木製吊扇,配搭合宜下次再試埋「金牌鹽焗雞」先
深水埗美食多,行到攰攰地搵下間企理舒適入去叉下電先

「茶豆冰室」啱我心目中的要求,就入去醫肚先😉

午餐、下午茶款式有好多選擇

午餐包個餐湯(羅宋湯),雜菜幾多,最緊要係個湯又夠熱

德國咸豬手配薯菜 $57

中午有得食「德國咸豬手」的地方真係好少有

咸豬手幾大隻,外層彈邨、內裡嫩滑,性價比高

德國咸豬手

凍檸檬茶,茶底夠香濃,檸檬🍋厚切

凍檸檬茶

波浪紋薯條新鮮熱辣,好耐無食過粗薯條🤭
小店採用獨立包裝的茄汁,衞生度值得加分

吉列魚柳配薯條

吉列魚柳都幾大塊,魚質嫩滑

天花多光猛,並採用木製吊扇,配搭合宜

下次再試埋「金牌鹽焗雞」先

2022-11-09
凍檸檬茶
吉列魚柳配薯條
去深水埗買聖誕裝飾品,到附近茶餐廳快食。諗住去以前的茶餐廳,怎知轉左這間新店。諗住快食就冇所謂,就在這間店食晚餐。內裡座位都頗寬敞,坐得都舒適。有很多不同類型的食物,但沒想過冰室會有馬來西亞菜!有太多選擇了......我們最終點了「金牌鹽焗雞半隻」、晚市小菜套餐「馬來咖哩牛腩煲」。晚市小菜套餐「馬來咖哩牛腩煲」,奉送例湯,清甜,美味!馬來咖哩牛腩煲,牛腩肉超嫩、腍滑不鬆散,滲滿咖哩汁,不太辣,惹味 初初食到有茄子,以為是煮之前的菜時留下,但之後又食到,就知道是加入去的,這樣配搭非常好,沒想到這麼味美 金牌鹽焗雞半隻,雞肉肉質嫩滑,入味!這兩道菜味美,要叫多一碗飯 ^_<
去深水埗買聖誕裝飾品,到附近茶餐廳快食。
諗住去以前的茶餐廳,怎知轉左這間新店。
諗住快食就冇所謂,就在這間店食晚餐。
內裡座位都頗寬敞,坐得都舒適。
有很多不同類型的食物,但沒想過冰室會有馬來西亞菜!

有太多選擇了......
晚市小菜套餐「馬來咖哩牛腩煲」,奉送例湯,清甜,美味!
馬來咖哩牛腩煲
馬來咖哩牛腩煲,牛腩肉超嫩、腍滑不鬆散,
滲滿咖哩汁,不太辣,惹味

初初食到有茄子,以為是煮之前的菜時留下,
但之後又食到,就知道是加入去的,
這樣配搭非常好,沒想到這麼味美
金牌鹽焗雞
金牌鹽焗雞半隻,雞肉肉質嫩滑,入味!

這兩道菜味美,要叫多一碗飯 ^_<
2022-12-13 342 瀏覽
來到深水埗區買聖誕佈置和一些雜貨,行到攰想簡簡單單找了一間冰室坐低吃飯,見這裡寬敞環境而且很整潔,木色系裝修幾舒服,就呢間🤭!兩個女仔叫了三個餸,都有跟飯的,有例湯,又有熱飲,但我們只要一個飯就夠了🤭,因為好味既關係,我地都食得晒👍🏻*啫啫雞煲:多洋蔥和蒜頭所以好香好惹味,除了有雞還有雞潤大大片*豉汁蒸烏頭魚:原條烏頭以豆豉薑蔥做汁清蒸,真是一流,不會蓋過魚的鮮味👍🏻*黑椒牛柳絲炒意粉($56):好大碟而且炒得好香,不會好咸也不太油,最重要的是有很多牛柳,大大條好開心,牛柳不會硬和乾👍🏻👍🏻*飲品:天氣又凍又乾,叫了杯熱蜂蜜柚子和蜂蜜生薑🥰

*飲品:天氣又凍又乾,叫了杯熱蜂蜜柚子和蜂蜜生薑🥰
啫啫雞煲
黑椒牛柳絲炒意粉
豉汁蒸烏頭魚
啫啫雞煲
黑椒牛柳絲炒意粉
豉汁蒸烏頭魚
  • 豉汁蒸烏頭
2022-12-06 277 瀏覽
茶豆冰室法式香草烤羊扒鐵板係一個好好嘅發明,可以邊食,邊烤煮肉類至滿意嘅成熟程度,同時用鐵板嘅熱力保持溫度。烤羊架羊肉味香濃,肉汁豐富,特別係羊架肥膏位置,入口即融。鐵板烤羊架配薯條同燒汁。雖然冰室細心提供番茄汁點薯條,但其實用羊肉汁,羊肥膏同燒汁令薯條更滋味,別有一番風味。晚餐可配中西湯,中湯足料滋潤。餐飲涷蜂蜜紅棗茶,因為冬天天氣比較乾燥,需要蜂蜜滋潤吓喉嚨,紅棗保養下身體。很喜歡冰室光猛嘅設計,員工親切嘅態度。營營役役生活,可以喺茶豆冰室得到一刻嘅平靜。
茶豆冰室

法式香草烤羊扒

2022-12-06 151 瀏覽
抵食夾大件 冬陰功 海鮮 金邊粉。 首先講下個冬陰 功湯底 酸酸辣辣 適合香港人口味 唔算太 辣。 金邊粉好爽口彈牙, 小麥味濃沃。最正就係個海鮮 總共有三隻大蝦 仲有魷魚 青口 非常之豐富的材料。 三隻大蝦用 新鮮蝦 蝦肉紮實 咬落 好彈牙 爽脆的。青口非常之鮮甜味美, 魷魚也是新鮮貨色 非常爽脆。最後嗌多碟小食 小炒豬頸肉, 豬頸肉非常之新鮮 咬落爽口。 肉質鮮嫩 食得出是龍烈豬肉味。最後讚一讚呢度啲裝修 茶餐廳嚟講都算幾骨子, 簡約的裝修 舒適的座位 令到你坐喺一個 休閒的感覺。

青口非常之鮮甜味美, 魷魚也是新鮮貨色 非常爽脆。

今日放工約老婆去深水埗玩具街買聖誕裝飾品🎄,於是放工後先去同事介紹的“茶豆冰室”食晚餐🤭,之後再去買東西😏。同事住附近,好喜歡去這間冰室食飯,因為相對同區茶餐廳,這間冰室比較衛生👏,地方比較闊落,食物質素好份量又夠多☺️。我們入去餐廳後,發現真的如同事所形容的如出一轍,地方夠大又衛生🤭,連放置餐具的地方也十分整潔。每張枱上也放了一瓶熱水瓶,方便客人斟水👍,十分貼心❤️。看過餐牌📔,發現價錢十分親民😮,最後我們點選了以下幾款食物😋。咖喱魚柳飯 $53餐湯🍲有中湯和西湯可以選擇,西湯今日是羅宋湯,紅湯味道非常濃郁,好好飲😋。至於咖哩魚柳飯,咖哩味非常濃🥰,而且有3️⃣大塊魚柳🐟,送飯一流🤗。泰式炸蝦餅 $30有別於一般大大件厚身的蝦餅🦐,這裏的比較薄身,但就充滿蝦味🦐,而且口感彈牙,外層有一層薄薄的炸漿,炸得香口鬆脆,好好食🤤。烤豬頸肉 $30調味適中👍,烤得非常香口😊,肉質有咬口而且充滿肉香味🥰。椒鹽鮮魷(晚市小菜套餐) $78魷魚🦑外層炸得十分鬆脆乾身,外脆內軟,完全唔韌,而且份量十分之多😳,這份量出面賣過一百元完全不出奇,而且這裡還有白飯和湯奉送👏👏。紅豆冰 套餐+$8紅豆冰🧋很大

咖喱魚柳飯 $53

泰式炸蝦餅 $30

烤豬頸肉 $30
調味適中👍,烤得非常香口😊,肉質有咬口而且充滿肉香味🥰。

椒鹽鮮魷(晚市小菜套餐) $78

紅豆冰 套餐+$8
紅豆冰🧋很大杯,紅豆大大粒,味道正常發揮,抵飲。

總括而言,所有食物都是大大份,而且價錢非常實惠,坐得舒服又衛生,性價比非常之高❤。另外,這裏的店員服務勤快有禮👍,見有食客到來會立刻去招呼及安排座位,會問食客是否吃完之後才收走碗碟,離開時又會說聲多謝光臨。再加上冰室沒有收加一服務費,所以整體感覺十分良好💯!肯定會再光顧的餐廳之一。
2022-11-29
  • 咖哩魚柳飯
  • 椒鹽鮮魷
  • 泰式炸蝦餅
2022-11-30 105 瀏覽
今晚探完朋友,順道和太太在附近吃晚飯,發現這家茶豆冰室好像不錯,於是來試試水準。餐廳裝潢光潔明亮,位置空間感足夠,有大量卡座,可以舒舒服服邊吃邊傾。晚市有各種港式小菜、常餐、鐵板餐等,還有不同的鑊氣炒粉麵飯。中湯/西湯是日中湯是老火湯,天氣開始涼飲正合時,生津止渴,真材實料絕無味精,而羅宋湯亦十分足料,酸爽味濃,味辛微辣,十分開胃。烤豬頸肉 $30先點一客小食烤豬頸肉,豬頸肉薄切,所以比較不膩口,味道鹹香味平衡,入口咬嚼有外層焦香酥脆而內裡爽滑的滋味。椒鹽鮮魷 $78叫了一個客飯套餐,選了小炒吃飯必叫的椒鹽鮮魷,外層裹一層薄薄的粉下油鍋一炸,頓然色香味都更上一層樓,外皮香脆,鹹香惹味,而內裡的鮮魷厚實味鮮,一咬透發出椒鹽奇香和非凡惹味。德國咸豬手 $78太太點了德國咸豬手,雖然是半隻的德國咸豬手,但份量仍然極大,外層表皮極度酥脆,一咬脂香肉爽,內裡肉嫩多汁,味道咸香不膩,有大口吃肉的滋味,配以惹味的黑椒汁,十分相襯,比不少港式扒房更有水準。凍奶茶/熱杏霜最後跟餐的飲品點了凍奶茶,奶茶真材實料製作,能品嚐到香濃茶香及幼滑奶味,十分不錯,而杏霜杏香雋雅,綿軟如絮,一流。

烤豬頸肉 $30
椒鹽鮮魷 $78

德國咸豬手 $78
2022-11-30
2022-10-28 144 瀏覽
自從疫情出現後,親民價嘅茶記越開越多,岩哂我哋可以平價享受美食仲有學生套餐優惠,呢間餐廳真係值得幫襯支持下叫任何食物,都會奉送例湯大蝦粉絲海鮮雜菜煲呢個雜茶煲材料非常豐富,毫不吝嗇有魷魚、蝦球、青口,浸住蔬菜、海鮮嘅湯非常清甜,所以特別好味德國鹹豬手配薯菜目測正正常常,無咩特格!但食第一啖就有驚喜豬手肉質好軟腍,塊皮好有彈性,一啲都唔韌真係無叫錯不過薯菜就麻麻哋~~薯條唔夠脆,口感偏淋‼️炸網絲春卷伴炸蝦餅呢個係即叫即炸的兩款都好好食蜂蜜薑茶啲薑好足夠,食完好暖身甜度又岩岩好,而且好大杯,唔會飲幾啖就無哂,呢杯真係要叫嚟飲

仲有學生套餐優惠,呢間餐廳真係值得幫襯支持下

叫任何食物,都會奉送例湯

大蝦粉絲海鮮雜菜煲
呢個雜茶煲材料非常豐富,毫不吝嗇

有魷魚、蝦球、青口,
浸住蔬菜、海鮮嘅湯非常清甜,所以特別好味

德國鹹豬手配薯菜
目測正正常常,無咩特格!
但食第一啖就有驚喜

豬手肉質好軟腍,
塊皮好有彈性,一啲都唔韌

真係無叫錯
不過薯菜就麻麻哋~~
薯條唔夠脆,口感偏淋‼️

炸網絲春卷伴炸蝦餅
呢個係即叫即炸的
兩款都好好食
蜂蜜薑茶
啲薑好足夠,食完好暖身

甜度又岩岩好,而且好大杯,唔會飲幾啖就無哂,
呢杯真係要叫嚟飲

2022-10-28
2022-10-26 124 瀏覽
美好的1天,由早餐開始!吃早餐是我人生養成的第1個好習慣。要到深水埗辦事,先到茶豆冰室吃個早餐,早上約9點到達,生意真的很好,要和不認識的人拼桌,而且中間還沒有膠版分隔,COVID--19疫情下,是個扣分項。是日早餐,點了以下的:#脆炸魚柳包:好大個,餐包烘得脆卜卜,塗上千島醬,魚柳是即炸的,外面的脆漿不會太厚,魚肉還很嫩,配菜有鮮蕃茄,搭配魚柳吃,豐富了口感之餘,亦減低了油膩感,是很聰明的做法。#熱咖啡:咖啡味濃,我喜歡!
美好的1天,由早餐開始!
吃早餐是我人生養成的第1個好習慣。

是日早餐,點了以下的:
#熱咖啡:咖啡味濃,我喜歡!
2022-09-05
$29 (早餐)
2022-10-14 165 瀏覽
今晚在「茶豆冰室」開飯啦!冰室位置雖然在深水埗區,裝置很有時尚與舒適感,冰室與時並進,東南亞與港式菜餚俱備。我們選擇馬來小食,薄餅兩件配咖哩汁~香脆又鬆化的薄餅配濃香咖哩汁很吸引,而且是很有亞洲風味的小食。海鮮套餐:椒鹽鮮魷配白飯老火湯~吃到紅蘿蔔、眉豆和瘦肉的老火湯蠻清甜,椒鹽鮮魷炸漿很酥脆,鮮魷也鮮爽美味,我們都很喜歡。德國鹹豬手半隻配薯菜黑椒汁~鹹豬手很腍滑,配黑椒汁味道香濃不鹹,除了薯條,配菜還有西蘭花和清甜的椰菜。XO醬豬頸肉炒烏冬~XO醬味道鮮中帶微辣炒烏冬很入味,厚切的豬頸肉爽滑可口,很經典又受歡迎的港式炒烏冬。特飲:咖啡紅豆冰、檸樂和柚子蜜。
今晚在「茶豆冰室」開飯啦!

我們選擇馬來小食,薄餅兩件配咖哩汁~

薄餅配咖哩汁

海鮮套餐:椒鹽鮮魷配白飯老火湯~

椒鹽鮮魷

德國鹹豬手半隻配薯菜黑椒汁~

德國鹹豬手半隻配薯菜黑椒汁

XO醬豬頸肉炒烏冬~

XO醬豬頸肉炒烏冬

特飲:咖啡紅豆冰、檸樂和柚子蜜。

2022-10-14
2022-10-11 95 瀏覽
菜單滿單純,就是十種主餐、手作港點、麵包甜品、手拉港飲▪️黯然銷魂飯(限量)這個只有一顆蛋哦,如果要吃三顆蛋要點三眼的那個!因為想吃更多小食才點單眼,其實差20,點三眼cp值高一點!米飯中規中矩,叉燒肉味道滿重卻不會過甜,份量也不錯。就算我是全熟派,半熟蛋拌飯吃永遠是經典🥰⁡▪️蔥油雞扒撈丁(乾公仔麵)雞肉很大塊,外皮煎到金黃焦香,份量滿足。麵體其實就是公仔麵aka泡麵,煮得剛好不軟爛,配著蔥油吃超讚…⁡▪️土匪雞翼5隻 不是金黃雞翅但也炸得香酥脆,有孜然的香氣,忍不住直接用手拿著吃了,不會很乾,肉滿多汁的。⁡▪️招牌奶油豬經典港式點心,外層烤得酥酥脆脆,咬下去麵包體滿軟的,配上甜甜的煉乳💯就是一份吃不夠就是了🤪⁡
菜單滿單純,就是十種主餐、手作港點、麵包甜品、手拉港飲

▪️黯然銷魂飯(限量)

▪️蔥油雞扒撈丁(乾公仔麵)

▪️土匪雞翼5隻

▪️招牌奶油豬
就是一份吃不夠就是了🤪
2022-09-09 168 瀏覽
餐廳位於深水埗,由地鐵站過來路程需要5分鐘左右,這是一間主打港式料理的餐廳。椒鹽鮮魷配白飯,新鮮即叫即炸,魷魚香脆可口,最重要不油膩,椒鹽味特出,但不會過鹹,加上魷魚一咬即斷,鑊氣十足,味道可以媲美大排檔。特餐:香煎牛扒撈公仔麵配太陽蛋跟厚多士,可惜沒有丹麥多士,下次定必早上中午時間來臨,幸好還有多士,熱辣辣的新鮮制作,太陽蛋流心蛋黃,蛋味濃厚,真的吸引,牛扒方面,生熟度剛剛好,最重要入口肉汁豐富,加上肉質和口感不錯。
2022-08-14 193 瀏覽
專誠來到北河街搵嘢食,找到了這間冰室,店員友善招待坐下點了一款大蝦鮑汁海鮮豆腐煲,被隔離坐的鐵板餐吸引了,隨即點了美式大什扒餐,配上了薯條和燒汁。所有套餐均附送例湯。大蝦鮑汁海鮮豆腐煲($70)必點推介!非常有鑊氣,美味的鮑汁送飯一流,海鮮豆腐煲內的配料十足包括有大蝦、雜錦海鮮、魷魚、魚柳、草菇椰菜、豆腐和鮑汁的味道二合為一,美味啊!美式大什扒餐($95)內有薄牛扒、豬扒、雞扒和廚師腸。熱辣辣的鐵板上需額外加$6,豬扒和雞扒都是醃好了,特別是豬扒非常鬆軟,即叫即炸的薯條真是令人吃過不停,做出了鐵板餐的風味啊!雖然香港地周圍有唔少茶餐廳,高質冰室卻是少見,今天竟然讓我們遇上了,nice

大蝦鮑汁海鮮豆腐煲($70)

美式大什扒餐($95)
2022-08-12