2022-12-29 506 瀏覽
.好耐無入去鄉村會所設施已經好殘舊不過,食物仍然唔錯而且,服務非常之好我地入去食早餐侍應見我地有小朋友就立即推介我地食waffle果然外脆內軟然後,我地又點了粥、麵食、西式早餐一張枱上…. 咩野都有感覺似是去了酒店食自助早餐特別值得推介的是個….瑤柱白粥,非常之綿熱朱古力,為左氹小朋友,仲有拉花,十分細心.#ymdloveeating #ymdlovecooking #ymdlovehongkong#ymdhongkongstyle #ymdishere #ymdfood #ymdrestaurant

好耐無入去鄉村會所
設施已經好殘舊
不過,食物仍然唔錯
而且,服務非常之好

我地入去食早餐
侍應見我地有小朋友
就立即推介我地食waffle
果然外脆內軟

然後,我地又點了粥、麵食、西式早餐
一張枱上…. 咩野都有
感覺似是去了酒店食自助早餐

特別值得推介的是個….
瑤柱白粥,非常之綿
熱朱古力,為左氹小朋友,仲有拉花,十分細心

2013-02-16 3042 瀏覽
同朋友入黎做開野~順便食埋個午飯先走~ 之前已經聽過呢到D出品唔差,今日終於有機會一試去左舊會所餐廳開飯,地方OK大唔覺得’焗速’’,而且呢個時候,天氣涼涼地坐露天都唔會覺得熱!! 我地揀左個樹下位坐! 藍天白雲涼風樹陰…呢到所有人包括服務員都好遊閒,不急不忙, 真係好舒服~但係見到服務員明明睇到張枱D客走左,留底一枱都係雜物,都要保持住不急不忙的宗旨,唔去立即清理好,就好似''堅持''得有點兒那個...見到隔離有枱朋友食緊德國咸豬手,真係好有興趣, 只可惜我地肚子空間有限,應該處理唔到,朋友叫左個車仔面餐,而我呢D鷄精見到佢個餐牌上有海南鷄飯,緊係要試一試啦~喺我心中的’’海南鷄飯’’ 唔係咁易整得好食架~!呢到係以自助型式買野,一間戶外既大快X咁上下,買完自己拎返埋位食YEAH! 上枱啦~每一樣野都放得好簡單同好配合,顏色都好亮麗~睇到會覺得好吸引!!食入口...真係有少少意外..鷄油飯 – 唔算好有鷄油味,可能要配合返健康既原則掛~所以落少左油湯 – 好清,喺呢個套餐上配合得啱啱好,至少唔會掩蓋左D鷄味,不過真係好清囉~同埋唔知點解拎出黎已經唔係好熱,到我地飲既時候可以話係凍晒了
今日終於有機會一試

呢到所有人包括服務員都好遊閒,不急不忙, 真係好舒服~
但係見到服務員明明睇到張枱D客走左,留底一枱都係雜物,

朋友叫左個車仔面餐,而我呢D鷄精見到佢個餐牌上有海南鷄飯,

食入口...真係有少少意外..

湯 – 好清,喺呢個套餐上配合得啱啱好,至少唔會掩蓋左D鷄味,不過真係好清囉~同埋唔知點解拎出黎已經唔係好熱,到我地飲既時候可以話係凍晒了..

鷄 – 令人意外地唔好味,睇個樣以為係黃油鷄,一定好有鷄味,點知食落好粗,太老~喺鷄亦部份先食到少少正常’’滑’’既感覺,,而且好快凍左,更覺D鷄油肥膩...墊底有一條烚得好OVER左既菜心咁大把...真係好多謝囉~~

三款漿汁味道洽到好處,平時食D鷄好味道的話,我少會用漿汁,今日…我最為欣賞始終都係薑油~!

總括黎講 : 總算見識過了~下次有機會要試咸豬手 ~!!
題外話/補充資料: 最後買左條朱古力黎做甜品~~佢有其他自家製選擇,不過第六感話我知,都係買現成既有信心D~
2012-11-04
2012-10-30 1728 瀏覽
跟家人黎呢度多數食lunch, 其實已經黎過好多次, 而水準一直都保持到, lunch形式係food court咁, order 左自助拎到count記數, 最後由會員付錢. 而呢度既選擇無跑馬地會所咁多, 只有中式西式沙律吧及飲品.車仔麵 - 餸大約有十多款,都係大路既豬皮魚蛋蘿蔔, 份量唔算多而湯底偏咸魚柳包 - 好大份, 魚柳看似好乾,不過家人話都ok wor, 唔會炸得太乾.咸豬手 - 每次必order to share, 皮脆肉正, 不過今次的酸菜太咸~~mango smoothie - 夠凍唔會太甜~~ outdoor 坐位頗多, 而家秋涼就最舒服~~

mango smoothie - 夠凍唔會太甜~~
車仔麵
魚柳包
德國beer
outdoor 坐位頗多, 而家秋涼就最舒服~~

2012-10-28
車仔麵
魚柳包
德國beer
1K
2011-06-05 1231 瀏覽
老闆指示, weekend 全日要於此ot 開會, 晨咁早"gut" 起身入到上水...地方咁遠, 當然唔會俾你出去食晏, 包埋晏, 大家都方便好多~是日午餐係自助; 但只有得坐室外.室外有蚊又係30幾度, 真係食得好唔舒服冇法子吧;都係講返d 野食先.頭盆有沙律, 湯, 包;都好有水準, 沙律全都好新鮮; 唯獨係d 煙三文味有點腥, 要落大量檸汁才行. 幾片都係咁.炒粉麵飯, 好標準;另有咖哩, 有甜的, 也有辣的;但辣的不夠辣, 或是就d 同事吧?燒牛肉出色, 食了3片服務100分, 哥哥見我出晒油, 不停為我加冰水, 感動流淚~下次老闆搞"分唇"可否唔食outdoor 呀~碟三文扣分, overall 當ok 喇.

是日午餐係自助; 但只有得坐室外.
室外有蚊又係30幾度, 真係食得好唔舒服

冇法子吧;都係講返d 野食先.

頭盆有沙律, 湯, 包;
都好有水準, 沙律全都好新鮮;

炒粉麵飯, 好標準;
另有咖哩, 有甜的, 也有辣的;
但辣的不夠辣, 或是就d 同事吧?

燒牛肉出色, 食了3片

下次老闆搞"分唇"可否唔食outdoor 呀~

碟三文扣分, overall 當ok 喇.

2011-03-20 777 瀏覽
麵是此餐廳三月份的特色食物,叫了碗擔擔麵(中辣)。醬料味道尚可,但麵的口感超正,非常滑及彈牙,很少在非麵家的食店吃到這麼高質素的麵,真是一個驚喜。相信它的火車頭麵也應不錯。
2011-03-19
2010-01-12 628 瀏覽
  很開心能和約同舊同事吃飯,三人在天陰潮濕兼下著雨的情況下抵達這裏午膳,一踏進餐廳,便感到溫暖與親切,陰和的米色燈光,黑白的經典老照片,舒適的籐椅,是經典的英式餐廳的環境。而侍應也很有禮貌,感覺非常親切,使人感到輕鬆自然,我們選了靠窗的一角進膳。  我們分別要了兩客蘋果燒豬柳窄薯寶以及一個燒牛柳飯。麵包鬆軟可口,而餐湯則濃滑,不過對我來說卻有點鹹,而且稍為黏稠。  主菜的話,以我的食量來說,幾片蘋果燒豬加幾塊小薯寶的份量剛剛好。可惜餐飲咖啡太濃,喝了有點暈眩呢,甜品蛋糕也不錯。  我們這樣悠閒地享受了一頓午飯。

我們這樣悠閒地享受了一頓午飯。
2010-01-11
1K
2007-02-13 213 瀏覽
比賽前席不想吃太多,於是便在馬會的粉嶺Beas River Clubhouse內吃點Light Snack。我們約6pm到達餐廳,侍應都忙準備某會員的壽宴,有位不太禮貌的女侍應敷衍我們說snack bar已關,點我們去New Clubhouse嗰邊進食。因時間緊迫,我們懷着不滿的心情向New Clubhouse進發,普入餐廳,receptionist向我們解悉這裡不供應小食,然後幫我們打電話向Old Clubhouse查咰能否供應小食予我們。廚房說可以,但烹調時間需要長些,於是我們又要沿路返回Old Clubhouse。Beas River是一間供會員relax的高尚會所,萬萬想不到在這裡吃輕食竟然如斯困難,服務非常不member friendly,令到爸爸有點兒氣憤。幾經曲折,終於在Old Clubhouse Restaurant & Bar坐下,並order了$80元的club sandwich。等了約20分鐘,終於有得食。味道不錯,材料夠多,亦新鮮,薯條雖然涼了點,但也不過不失。爸媽都要了Hot Chocolate,但味道淡如水,非常hea。其實Beas River環境優美,若非

味道不錯,材料夠多,亦新鮮,薯條雖然涼了點,但也不過不失。爸媽都要了Hot Chocolate,但味道淡如水,非常hea。其實Beas River環境優美,若非那討厭的女侍應,這裡都算舒服。