2023-09-24 106 瀏覽
夜晚走去買煎釀三寶, 廿蚊八件, 揀咗豆腐紅腸青椒矮瓜, 最正常嘅係豆腐, 同矮瓜, 青椒簡直不堪入目, 個肥cake老細搞埋啲 又梅又謝嘅畀你, 連紅腸都feel到唔多新鮮, 真係失敗中嘅失敗。
又梅又謝嘅讓紅燈籠椒
2023-01-08 195 瀏覽
第一次寫食評,買左煎釀三寶,正正常常,另買左腸粉,係雪櫃放入一個好似好污糟既兜放到微波爐叮😨返到屋企食既時候,腸粉好硬,好粉,好難食,係食過最難食既腸粉,吾會再有下次。
2020-01-29 1020 瀏覽
隨著香港過了「冬至」,標誌着香港完全進入日短夜長的「冬令時間」裡面。即使香港未到晚上七點,天色已經完全漆黑一片,即使我從將軍澳「坑口」坐港鐵,來到大埔墟時才六點半左右,「廣福道」街燈已經全部亮起了。就連我想購買「廣福道」漢堡包小食店「興運甜品美食」,晚間才正式發售的食品「招牌雙層牛肉芝士漢堡」,也不需要再在大埔墟苦苦等候,才能購買享用到了。其實我上手手提電話和「開飯喇」戶口不幸報銷之前,當日正正就是在大埔墟「廣福道」一帶,光顧「興運甜品美食」跟其他甜品店的時候,電話才意外發生故障停下來的。由於「興運甜品美食」在日間只會售賣一般街頭小食,例如「魚蛋」、「腸仔」,至於「漢堡包」類的食品,「興運甜品美食」會留到晚上,製作漢堡包的師傅回來開工之後,才能製造售賣「漢堡包」食品給食客。所以我上次晚上在大埔光顧完「興運甜品美食」之後,使用上手手提電話處理相片的時候,手提電話才忽然故障停下來,以後再無法使用上手手提電話寫食評了。今天我拿着新的手提電話,再次重臨大埔墟「廣福道」,來到「興運甜品美食」店舖面前的時候,食完漢堡包時間其實還未到晚上七時,在我的原則裡面,我只算是享用了一餐下午茶而已。今次我的運

今次我的運氣相對比較好,我一來到「廣福道」「興運甜品美食」店舖面前的時候,製作漢堡包的師傅已經在「興運甜品美食」廚房裡面,隨時可以接食客的柯打,製造漢堡包食品了。

另一方面,我發現原來「興運甜品美食」附近也有一些檯櫈,讓光顧「興運甜品美食」的食客不一定要走得太遠,可以即時安然享用「興運甜品美食」新鮮製造的漢堡包跟薯條食品。

由於我今次在「興運甜品美食」的漢堡包食品,跟「黑松露薯條」小食食品都只屬於下午茶食品,所以我選擇為「雙層芝士牛肉漢堡」裡面,加入「煙肉」作為配料。

本來「興運甜品美食」的漢堡包食品裡面,還另外有提供相關的飲品套餐。但是在「興運甜品美食」製作漢堡包師傅的遊說下,薯條變成了「黑松露扭扭薯條」,飲品就變成了「豆漿」。

當時「興運甜品美食」裡面唯一看店的漢堡包師傅,自己定了港幣一百元的總價錢給我,作為「雙層芝士牛肉漢堡」加「黑松露扭扭薯條」加「豆漿」的實際所需費用。

我一直看不懂「興運甜品美食」裡面的賬單實際內容,所以不厭其煩地追問師傅,究竟賬單裡面,原價港幣八元的樽裝「豆漿」飲品,為什麼會變成「套餐價」的港幣五元。

「興運甜品美食」的師傅,之後一直在解釋給我知道,為什麼「豆漿」的售價價錢,會由八元變成五元,結果我還是一直聽不懂他的解釋,付款後拿着「興運甜品美食」的收據,一直摸不著頭腦。

我現在回心一想,發現「興運甜品美食」晚上負責製作「漢堡包」的店員師傅,他的收費方式,其實頗有日本菜「廚師發辦」的影子,賬單和收費價錢,全部都由「興運甜品美食」的師傅自己一人訂定。

所以我現在把已經付款後,取得的收據正本呈上,我是真金白錢地購買「興運甜品美食」食品飲品,價錢和收據由看店師傅決定,至於「開飯喇」審批食評的編輯們,你們相不相信,就由你們自行決定了。

由於我當時光顧「興運甜品美食」的時候,店舖沒有其他購買漢堡包的食客光顧,所以我所有的漢堡包食品,黑松露薯條跟豆漿飲品,很快就順利製作完成。

「興運甜品美食」製作漢堡包食品的師傅,把「雙層芝士牛肉漢堡」的實際製成品,跟「黑松露扭扭薯條」的實際製成品,一併放在沒有蓋的長方形紙盤上面。「雙層芝士牛肉漢堡」擠在紙盒細小空間內,感覺十分擠迫。

至於「興運甜品美食」的「黑松露扭扭薯條」,實際製成品的感覺,其實已經被炸到完全崩解四散,實際仍然完整的「扭扭薯條」已經所餘無幾。
黑松露扭扭薯條

但是實際上「黑松露扭扭薯條」裡面,真的有非常濃厚的黑松露香味,而且扭扭薯條跟黑松露旁邊,還額外加入了類似台式炸「鹽酥雞」都會有,綠色的香葉跟鹽作為配料,令「黑松露扭扭薯條」即時獲得濃厚的鹹味。

至於「黑松露扭扭薯條」的實際口感,基本上都稱得上算是香脆的,因為「興運甜品美食」廚房炸出來的「扭扭薯條」,大多都是支離破碎,沒有原條連着炸起的「扭扭薯條」,所以薯條很快就被炸熟。

至於「興運甜品美食」的樽裝豆漿,雖然我不敢貿貿然斷定樽裝豆漿飲品,是否真的由「興運甜品美食」製作而成,但是樽裝豆漿飲品的實際味道很甜,是千真萬確的事情。

另一方面,雖然「興運甜品美食」廚房師傅,全程沒有提供過飲管給我,但是我覺得膠樽樽裝的「豆漿」飲品,是屬於可以自行飲品,可以「走塑」的飲品,用不用塑膠飲管其實都是多餘的。
招牌雙層牛肉芝士漢堡

至於「興運甜品美食」裡面的漢堡包食品「雙層芝士牛肉漢堡」,我發現「雙層芝士牛肉漢堡」裡面的配料,配料真的很多,多得幾乎遮蔽了漢堡包主體裡面的牛肉漢堡扒。

「雙層芝士牛肉漢堡」裡面的牛肉漢堡扒,漢堡扒實際的厚度,都算得上是頗厚。而且「興運甜品美食」師傅煎出來的漢堡扒,漢堡扒裡面仍有少許的粉紅色,可見漢堡扒裡面的牛肉肉質因為未完全燒乾,所以才有這樣色澤。

所以「雙層芝士牛肉漢堡」裡面的牛肉漢堡扒,口感不會變得太乾,還食到漢堡扒裡面的牛肉味,又有來自調味的鹽鹹味。另外在牛肉漢堡扒的表面上,還有已經熱融的芝士甜味。

至於「雙層芝士牛肉漢堡」旁邊的蔬菜配料,配料份量一點也不少,包括有切片蕃茄、生菜,還有我另外加錢選購的片裝「煙肉」,煙肉口感煎得頗脆,而且煙肉裡面的味道感覺頗香的。

至於我原本預計「雙層芝士牛肉漢堡」裡面,來自新鮮切片蕃茄而來自的酸味,亦都因為漢堡包有甜味的芝士醬汁影響之下,蕃茄酸味變得沒有最初預計那麼明顯。

相反地,我發現「雙層芝士牛肉漢堡」裡面的整體味道,都夾雜了因為煎熟牛肉漢堡扒過程期間,曾經在漢堡扒上面加過鹽調味,加上煙肉都可能曾被煎香的關係,所以令到「雙層芝士牛肉漢堡」的鹽鹹味味道變得有點濃厚。

不過我自問屬於偏好「重口味」的人,很對於「興運甜品美食」製作出來的「雙層芝士牛肉漢堡」,牛肉漢堡扒跟煙肉裡面都有來自鹽的鹹味,我已經一早接受了。

而且「興運甜品美食」裡面的漢堡包師傅,已經為「雙層芝士牛肉漢堡」裡面,加入了這麽多蕃茄、生菜等蔬菜配料,足以抵消牛肉漢堡扒裡面的鹽鹹味。

至於唯一需求挑剔「興運甜品美食」跟「雙層芝士牛肉漢堡」的地方,就是「雙層芝士牛肉漢堡」裡面牛肉漢堡扒的實際味道,因此加入鹽太多,導致牛肉漢堡扒的味道變得太鹹,建議可以為漢堡扒稍為減鹽。
2019-12-27
黑松露扭扭薯條
2019-04-24 631 瀏覽
食過咁多burger既我,始終都係覺得興運呢間小店係最好味既💕不過好可惜既係因為舖位唔夠大,所以只做外賣,但附近又只係得公園可以坐低食,如果夏天既話,真係要再諗諗。由於係即整既,所以都等左20分鐘左右😂但講真,佢個burger真係好好味,鮮嫩多汁,又厚身,個包大過我塊面😂💕個漢堡扒好似係安格斯牛肉打成,所以都好香牛味。除左burger外,薯圈同台灣腸都令人好驚喜🤤薯圈好脆香,仲有D唔知咩醬好夾。台灣腸都落左酸酸甜甜既醬,十分開胃🤣而且勁平!

由於係即整既,所以都等左20分鐘左右😂

2019-03-13
20 分鐘 (外賣自取)
$70 (宵夜)
紀念日
2019-03-02 357 瀏覽
放工肚餓經過哩間成日經過既小食店,今次就不如試下佢喇。叫左魚旦燒賣各一份,老闆問加唔加5蚊要埋支豆漿,我見豆漿都幾大支而咁加埋都係$25就一於試下喇。魚旦燒賣各有8粒,仲夾左舊蘿蔔。燒賣蒸太耐,皮都變乾同硬哂,咖哩魚旦初時食甜甜地,後勁有辣味攻上黎,整體味道ok,但燒賣真心唔得。而豆漿就偏甜,豆味唔算濃郁,同X品豆漿差不多。
2018-09-23 378 瀏覽
Dude. It's a really good burger. No joke. One of the best burgers I've had in Hong Kong. The patty is juicy but not overly runny. It's not marinated with much so it retains the natural beefy taste. He uses real. Cheddar cheese and fresh lettuce, tomatoes, and a slice pickle. The bread is nice, chewy, and toasted. The fries are awesome too. Curly fries fried to wonderful brown, topped with grated parmesan cheese and cilantro. All this with a coke for $65!! The only problem is that there isn't anywhere to sit unless it's later at night and you sit by the side of road, so you're getting some exhaust with that burger and fries. The guy is really nice too. it just looks like a typical hong Kong snack shop, but don't be fooled.. It really is a legit, delicious burger.
20 分鐘 (外賣自取)
  • cheeseburger
2017-08-20 649 瀏覽
就係依一張傳單,我就去咗呢間野度試一試。你唔好以為依一間係西餐,其實佢係一間小食檔,係買炒麵同煎釀三寶嗰啲,佢有漢堡賣都好奇怪。有四款漢堡包,我就揀咗雙層芝士漢堡包,如果跟餐就加$15 ,總數75。飲品就好搞笑,可以揀豆漿或者涼茶個包裝就好搞笑,白色膠袋入住,薯角上面中加兩條竹籤。薯角炸得好趣,又唔會硬,仲加左好多芝士粉落去個包都好足料,牛肉唔錯,包同醬汁都好好味,不過有個缺點,就係好鬼多汁,好易食到成隻手都係。好在都係攞返屋企食,喺街就會有啲麻煩。

就係依一張傳單,我就去咗呢間野度試一試。

個包裝就好搞笑,白色膠袋入住,薯角上面中加兩條竹籤。

薯角炸得好趣,又唔會硬,仲加左好多芝士粉落去

好在都係攞返屋企食,喺街就會有啲麻煩。
2017-02-21 516 瀏覽
投注站旁邊有間小食店。貎似係賣魚蛋燒賣。👀真d。高檔嘅漢堡包🍔熱狗🌭都有得買漢堡包🍔有4款選擇。熱狗🌭有3款選擇。想豐富d可以+$15有飲品薯條。+$20 有🍺薯條。魚蛋燒賣粉麵糖水樣樣齊。價錢又唔貴。醫肚好地方。招牌Hood's熱狗🌭~Wow...雙腸熱狗🌭色香味俱全。D sauce 多到幾乎睇唔到兩條香腸。一開始以為會好溜。點知又幾夾喎。蒜味扭扭薯條~蒜味唔勁。唔會食到個口臭崩崩。份量都幾多。唔錯。招牌雙層牛肉芝士漢堡🍔~食材絶對唔講得少。用上安格斯牛肉。厚厚的。芝士份量多到溜出黎。芝士迷大愛牛肉上面有一pat 用糖炒過嘅洋蔥。出奇地好好好味同match 。洋蔥I like eat 。漢堡包🍔同熱狗🌭價錢唔平。不過一分錢一分貨。試下你就知值得。
魚蛋燒賣粉麵糖水樣樣齊。價錢又唔貴。醫肚好地方。
招牌Hood's熱狗🌭~
Wow...雙腸熱狗🌭色香味俱全。
D sauce 多到幾乎睇唔到兩條香腸。
一開始以為會好溜。點知又幾夾喎。
蒜味扭扭薯條~
蒜味唔勁。唔會食到個口臭崩崩。
份量都幾多。唔錯。
招牌雙層牛肉芝士漢堡🍔~

I like eat 。
  • 招牌雙層牛肉芝士漢堡
  • Hood's  熱狗
2017-01-21 678 瀏覽
大埔一向有好多好野食 但因為地方偏遠 可能大家會比較少去~ 我同朋友去大埔聚舊 傾起往事 愈講愈感慨人生~ 傾完都好晏 又唔知食咩好 嗰頭反對大集團壟斷市場 冇理由呢頭又幫襯佢地架嘛😂 我地心血來潮 想去支持下小店 於是就打算去附近睇下呢間興運美食好似之前上個過飲食誌 有專門推介佢既burger同熱狗 招牌設計都幾搶眼 我地決定去睇下有咩值得一試既小食~😍佢地食物既款式都幾多 有西式又有傳統中式小食 好似係粉麵 煎釀三寶 炸物呢啲都有~揀到我既選擇困難症瞬間發作😂 不既然推介burger 我同朋友都決定點唔同口味既burger!朋友點既係韓風燒牛肉漢堡 味道好特別~ 除左牛肉漢堡既味道之外 仲有香濃既韓燒味🍢 好似我地平時食既韓式烤肉味 塊牛肉漢堡非常厚 牛肉好多汁好惹味~ 睇下個漢堡每一層既結構分明 生菜好fresh好爽口 配埋少量芝士 每一啖都好滋味😋 而我揀既係招牌芝士牛肉漢堡 我中意經典口味 而且原始既味道最純粹☺個burger真係好大個好足料~頂層有煙肉同埋處於半溶狀態既芝士 仲有新鮮清甜既生菜~呢塊牛肉漢堡真係冇得頂 我懷疑佢係咪手打牛肉漢堡!🐮將漢堡切成一半 同朋友分享招
將漢堡切成一半 同朋友分享招牌漢堡既滋味 塊牛肉真係好足料好大份 食得出整漢堡既師傅好落力 一啲都唔馬虎~牛肉特別嫩特別腍 仲極度juicy 而且食落口感鬆軟得黎又有嚼頭~😁 上面煎香左既煙肉為牛肉漢堡帶黎不同既味覺享受 咸咸地又甜甜地☺ 唔係講笑 一路食 啲牛肉汁不斷流落黎 真係冇返咁上下手藝 係唔會有呢個味道同口感👍🏼
食咁大個burger 落肚 一定會口乾 我地點左兩枝人手鮮磨豆漿 我本身屋企都有自己整豆漿飲 佢地既豆漿味道非常好 食材質素好高 豆漿甜而不膩~ 醇美既豆漿 仲飲到家既味道~ 真係不敢相信係街外會飲到鮮美既住家豆漿😋
呢間小店的確令我另眼相看 佢地burger既質素好食過我喺西餐廳食過既漢堡 佢地既牛肉juicy程度不容小覷 唔好因爲佢係小店而卻步~其實呢個價錢 正常餐廳應該好少有呢個質素~ 我覺得招牌漢堡值得一試 下次經過會再食多次😋

另外要提既係店員既服務態度 自家小店特別勞心勞力 佢好細心地幫我地將個burger切好再放入盒 又怕我地撈亂 特登寫左佢地既名喺盒蓋上 仲俾左紙巾同竹籤我地 方便我地食用 店員服務一流 👍🏼☺
2017-01-17
2017-01-18 514 瀏覽
每天工作都十分忙碌,說是做牛🐄做馬🐎也不為過,下班後當然要好好慰勞自己。🙈「辛苦搵來志在食」,如果努力工作一天後仍是吃劣食,那真的很對不起自己,人生亦同時少了很多樂趣。😞找高質食物的方法,不外乎是問身邊的人,或是上網瀏覽各個網頁💻,這些方法都可以減低中伏的機會。✌🏻這次我和一個喜歡吃肉的朋友找到「興運甜品美食」,這間位於大埔的食店看來已經出名了好一會兒,我們覺得是時候會一會它。🤠坐地鐵到大埔墟站🚇,再由A2出口走7分鐘就到。以上是地圖告訴我們的,對於不熟悉大埔的我們,迷路了幾次才找對地方,這時已經快要餓死了。😵店面頗為醒目,紫色💜和綠色💚形成強烈對比,只要是走在廣福道上,一定不會錯過這店。基本上一眼就能看完整間店,左邊是飲品櫃,右邊是賣小食,例如是車仔麵、撈麵、腸粉和魚蛋等港式小食,而後面就是存放食材和準備食物的地方:由於這是一間外賣店,所以沒有位置讓食客坐,有心去吃的人要留意這點,我們最後是在附近的公園吃,距離興運大概是5分鐘的路程。5️⃣餐牌貼在店面當眼位置,主要有3張。3️⃣第一張是關於burger🍔和hot dog🌭,綠色字的是這店的招牌菜:第二張寫的是港式小食,掛在店的上方:😯可能是

餐牌貼在店面當眼位置,主要有3張。3️⃣

第二張寫的是港式小食,掛在店的上方:😯
可能是因為第二張掛得太高,視力稍差就看不清楚,於是有第三張餐單的出現。這餐牌放在下方,是第二張的補充版:🤓
我們決定點漢堡,因為這裡的漢堡是全手製的🖐🏻,裡面的牛肉完全是人手刴出來。不禁在想這有多花心思,在這個機械化的世代,手製品變得愈來愈值錢,既然一場來到,就要試最好的!😎

我們有想過試冇骨雞翼扒包秘製黑蒜醬汁,因為這很特別,是全大埔獨有的。😝用人手把雞翼的骨弄出來,再做成包的夾層,聽上去很有挑戰性。😳

可是我們一向愛中庸之道,我們決定吃些名氣比第一位低一點點的食物,希望會有意外驚喜。🙈

我們前後點了3樣食物3️⃣,店員很小心地把食物包好,然後用一個紙袋盛著,看起來很高檔的樣子:
1. 墨西哥辣椒牛肉漢堡(牛油果,莎莎醬)
墨西哥辣椒牛肉漢堡(牛油果,莎莎醬)
朋友喜歡吃辣🌶,經過店員的推介,我們決定點這個。不計麵包🍞,最上面的是醃黃瓜樣子的食物🥒。一咬下去,發現很辣,估計應該是辣椒來的🌶,根據漢堡的名字,有機會是墨西哥辣椒。下面依次是火腿🥓、牛油果醬、墨西哥辣椒、芝士🧀、牛肉🐄、菜🥗,有這麼多材料,可想而知這漢堡有多大。
牛油果醬比其他地方的美味,以前曾經在別的地方吃過牛油果醬,很酸☹️,自此對牛油果醬有點陰影,但這裡又令我重拾對牛油果醬的信心。🙂

牛肉很厚很足料,咬下去時整個口都是牛肉,有種很滿足的感覺👅。雖然是人手刴的,但也刴得很碎,毫不馬虎。跟機械刴的相比,較不規則,但更人性化。👶🏻

2. 招牌雙層牛肉芝士漢堡
招牌雙層牛肉芝士漢堡
其實這漢堡的材料跟墨西哥辣椒牛肉漢堡的很像,只是少了牛油果醬和墨西哥辣椒,而牛肉變得更厚,芝士味更濃。🤤這漢堡十分厚,沒辦法一口咬下去,朋友選擇把它按扁再吃,我則選擇一層一層地吃。😜

3. (原味)扭扭薯條🍟
(原味)扭扭薯條
$12有這麼多算是很不錯了👍🏻,上面灑了芝士粉、茄汁和香料去調味。賣相挺好,黃色💛、紅色❤️、綠色💚和白色⚪️挺合襯,加上薯條的扭扭狀➿,看上去很豐富的樣子。薯條很軟,咬下去有薯香,扭扭的形狀很過癮,平時我們很少會吃扭扭薯條,這裡有真的很驚喜。😮

值得一提的是薯條是新鮮出爐的,就算是放在紙袋裡,拿著紙袋的手仍能感受到薯條的熱力。👋🏻

溫馨提示:為防熱氣,還是把薯條放涼一點再開始吃吧。😇

埋單$132,平均每人$66🤑,我們都吃得很飽,這個價錢作為晚餐能接受,不過如果有飲品會更好。點了漢堡後,要加$15升級做套餐才有飲品,即是如果我們升級的話,每人要$75埋單(未計薯條的價錢)😧,這對貧苦大眾來說,會貴了一點。😞

最後要提的是店員的服務態度,他們都很認真工作,又會為我們介紹不同食物的特色。我們點餐後,他們很細心的把兩個漢堡分別切成兩份,方便我們試每一種味,這點很值得讚賞:😘
2017-01-17
10 分鐘 (外賣自取)
墨西哥辣椒牛肉漢堡(牛油果,莎莎醬)
(原味)扭扭薯條
2016-11-16 411 瀏覽
經過見到大埔都有新派熱狗漢堡店,仲有潮流興既無骨雞翼包,就既管試下!見口渴飲番支豆漿($7),豆味頗濃又唔會過甜,大大支ok喎可能係跑馬日,格離就係馬會,人客比較多,所以個包都等得幾耐下,等左差唔多半個鐘lol,不過都證明係即製既無骨雞翼包配蒜香芝士醬,酸甜醬($40)攞到個包就要自己搵位食,都幾熱辣辣,雞翼炸得幾好唔會太乾,菜同肉既比例都合適,不過個人中意多d菜,會無咁滯。另外個包係整體方面偏鹹左,如果多番d酸甜醬或者菜平衡番會好少少同埋食起上黎有d唔方便,因為d雞翼係一隻隻比較難成個包攞起唔跌出黎,同埋用左紙巾包住食都有d呢hea,如果用牛油蠟紙包實,或者好似熱狗咁唔完全cut開個包,可能會更好。
見口渴飲番支豆漿($7),豆味頗濃又唔會過甜,大大支ok喎
無骨雞翼包配蒜香芝士醬,酸甜醬($40)

2008-05-21 112 瀏覽
雖然好便,好似$5一份,當然份量比一般少一半,佢係成隻魷魚唔剪開,個次我都唔知點食,又涷晒,所以好'淋',好'ngen',都咬唔開,又唔好食。以後都唔佢買。