2023-09-12 301 瀏覽
看了某雜誌推介必吃推介的片皮鴨想着去試一試,應該都會有質素保證唔知去到啲鴨又乾又鞋,啲皮係凍仲癡到一嚿嚿,簡直係直升機伏伏伏咁既聲其他嘢都非常一般,可以唔需要試仲有冷氣非常大,與食物質素非常差
看了某雜誌推介必吃推介的片皮鴨
想着去試一試,應該都會有質素保證
唔知去到啲鴨又乾又鞋,啲皮係凍
仲癡到一嚿嚿,簡直係直升機伏伏伏咁既聲
其他嘢都非常一般,可以唔需要試
仲有冷氣非常大,與食物質素非常差
想食就去食,唔洗咁多解釋嘅。今次小編就去左食片皮鴨啦😆🦆北京填鴨(半隻)首先呢個真係要預訂,因為人氣嘢好多人食,成日會賣晒,如果大家嚟最好預先訂位,順便order 片皮鴨就萬無一失啦。呢度片皮鴨真係好有人氣,而且又唔貴,叫咗半隻,上枱嘅時候熱辣辣,其次係味道同埋片皮鴨嘅刀工都唔錯,有啲地方片到得塊皮以為就係好,其實食片皮鴨皮同肉嘅比例都好重要架。小編覺得呢度嘅都值得大家一試再試,而且真係好抵食,半隻先至$168,唔怪得成日都賣晒啦🥰🥠素三鮮餃(10隻)今次叫咗素三鮮餃,有白菜仔🥦、木耳、甘筍🥒同埋冬菇,冬菇嘅味道比較重,而甘筍就增加咗水餃嘅咬落去時候嘅清爽感。小編都鍾意喺食東北菜嘅時候叫餃子🥟,因為配合返個主題呀嘛😆🐷蔥爆肉片今次呢個蔥爆肉片就比較中規中矩,味道調味得都唔錯,而肉片少少肥好適合鍾意食肥豬肉嘅朋友仔🐷。但可能肥豬肉太多,整體啲油多到超負荷,小編今次都攪唔掂呀。🥲整體來講,其實呢度啲嘢食都幾好,而且幾抵食🤩不過服務就真係超級地道,環境就普普通通啦,今次去呢間分店勝在有海景,不過小編就唔係坐海景位就冇特別影相啦。等大家有機會嘅時候可以再去試下,因為食嘢食埋個view,啲嘢食自
想食就去食,唔洗咁多解釋嘅。今次小編就去左食片皮鴨啦😆

🦆北京填鴨(半隻)

🥠素三鮮餃(10隻)

🐷蔥爆肉片

整體來講,其實呢度啲嘢食都幾好,而且幾抵食🤩不過服務就真係超級地道,環境就普普通通啦,今次去呢間分店勝在有海景,不過小編就唔係坐海景位就冇特別影相啦。等大家有機會嘅時候可以再去試下,因為食嘢食埋個view,啲嘢食自然都會加多2分架嘛❣️

2023-09-08 200 瀏覽
星期日差唔多3點,係荃灣一家北京上海店享用了下午茶,價格都都幾平。而且下午茶時段仲有9折優惠,真係幾划算。我地2個人叫了一碗酸辣上海湯麵同一碗酸菜水餃全蛋麵,還另外加左1份紅油豬耳,以及一杯豆漿。哩碗酸辣上海麵室色澤鮮豔,充滿了香氣。湯底既有酸味亦有辣味。湯裡面仲有豆腐、木耳和肉絲等配料,增加左口感。 而酸菜水餃全蛋麵。這碗麵條彈牙有嚼勁,特別中意食全蛋麵,增加左麵既滑嫩口感,水餃則normal.另外,我地仲點左份紅油豬耳,豬耳切成薄片,淋上麻辣的紅油和花椒,口感鮮脆辣香,好好送飯。 。豆漿方面,都有有豆味。 2個人100埋單, 夠哂食!
豆漿方面,都有有豆味。
2個人100埋單, 夠哂食!
呢間東北菜館我已經推介過幾次真心好味又抵食菜譜好多選擇 厚厚一本份量都有東北餐館既豪氣好適合一家人來分享北京填鴨半隻+餑餑皮168半隻真心抵肉量勁多 12塊餑餑皮包完都有肉剩燒鴨皮脆身 肉質結實配京蔥同青瓜好有口感紅油抄手$48就一大碟仲要每一嚿都好多肉入面豬肉似乎都有啲蝦肉特別鮮甜 辣汁唔使講 食到出晒汗好過癮四川擔擔麵呢個麵都係$48 相比起其他菜式味道會有少少淡但係花生嘅香味都仲係好出作為伴菜既麵恰到好處平靚正東北菜館
呢間東北菜館我已經推介過幾次

作為伴菜既麵恰到好處

平靚正東北菜館
  • 紅油抄手
2023-09-06 115 瀏覽
成日想食片皮鴨都唔知邊度有得食 見到有得嗌即刻狗衝 餐廳環境有啲開揚 好彩間餐廳都算隱蔽🫢 不過張枱都有啲油油地既感覺🫢北京填鴨(半隻) $168今餐飯既主角!份量會唔會有啲太多…. 同朋友2個人食都食唔哂🤣 薄皮包住北京填鴨 青瓜 大蔥 再點埋醬簡直冇得輸 好正宗!咕嚕蝦仁 $86咕嚕蝦仁真係好少見 超多蝦仁 炸完既蝦仁再沾上甜酸醬 香口得嚟又好開胃🦐肉三鮮(10隻) $50餃子粒粒厚實 包滿哂餡 🥟 茶位 $5大件夾抵食🫡 仲要免加一!老掌櫃東北菜館📍荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖

北京填鴨(半隻) $168

咕嚕蝦仁 $86

肉三鮮(10隻) $50
餃子粒粒厚實 包滿哂餡 🥟

茶位 $5

大件夾抵食🫡 仲要免加一!

老掌櫃東北菜館
📍荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖
2023-08-31 197 瀏覽
以東北地區的菜式為主打,包括各種烹調方式,如炒、燉、燒烤🔥東北菜以其豐富的口味和獨特的風味聞名,常使用大蒜🧄辣椒🌶️薑和醋等調味料。店內環境乾淨企理,選擇了一個靚靚海景位😁感覺舒適Relax😙嫩滑的雞丁與香脆的腰果結合,口感豐富😋味道鮮味,帶點甜辣風味。蔥爆羊肉有我最愛的羶味,鮮嫩多汁🤤還有炒香的葱段,送飯一流🍚草捆牛骨賣相吸引🤩結合草藥及牛骨🦴再加上多款調味粉🧂慢慢燉煮🥘讓牛骨的骨髓和草藥融入醬汁中💧味道濃郁,香味十足😃
以東北地區的菜式為主打,
包括各種烹調方式,如炒、燉、燒烤🔥
東北菜以其豐富的口味和獨特的風味聞名,
常使用大蒜🧄辣椒🌶️薑和醋等調味料。

店內環境乾淨企理,選擇了一個靚靚海景位😁
感覺舒適Relax😙

嫩滑的雞丁與香脆的腰果結合,口感豐富😋
味道鮮味,帶點甜辣風味。

蔥爆羊肉有我最愛的羶味,鮮嫩多汁🤤
還有炒香的葱段,送飯一流🍚

草捆牛骨賣相吸引🤩結合草藥及牛骨🦴
再加上多款調味粉🧂慢慢燉煮🥘
讓牛骨的骨髓和草藥融入醬汁中💧
味道濃郁,香味十足😃
  • 草捆牛骨
  • 葱爆羊肉
  • 腰果雞丁
2023-08-30 137 瀏覽
這間位於荃灣海之戀的東北菜餐廳,平常都很多人光顧,因為價錢便宜,而且食物質素不錯。.🫖茶芥 $5/位.🦆北京填鴨(半隻)$168份量不少,而且價錢合理。鴨肉肉質嫩滑,外皮香脆,而且肥瘦適中。配上醬汁、餅皮、大蔥、青瓜一起吃,味道和口感層次豐富。.🐥雞絲粉皮 $68夏天吃最適合不過,開胃又消暑的涼拌菜。粉皮口感順滑,加上麻醬更惹味,入面還有不少嫩滑雞絲。.🥟韭菜豬肉(10隻)$48湯 +$5餃子粒粒飽滿,而且充滿肉汁,加上韭菜更香更美味。
🫖茶芥 $5/位
🦆北京填鴨(半隻)$168

🐥雞絲粉皮 $68

🥟韭菜豬肉(10隻)$48
湯 +$5
餃子粒粒飽滿,而且充滿肉汁,加上韭菜更香更美味。
2023-08-29 123 瀏覽
海之戀都幾多嘢食,而且地鐵一出就係,見到呢間店舖8點好多人排,所以就揀咗佢黎試吓😌原來無加一👍食物都好大碟下,菜式選擇好多,今次得2人,試住一d先。孜然大蔥牛肉好有鑊氣而且份量滿滿,除左大蔥仲有香芹、洋蔥、辣椒,牛肉好滑食落唔會好辣而且味道濃郁送飯一流👍🏽好開胃肉三鮮餃子(豬肉韭菜蝦仁)10隻加左$8轉煎餃,餃子🥟煎得啱啱好唔會太膿,一咬落去有肉汁,滿滿既餡料,而且餃子皮好煙韌,食完會回頭😊麻辣鮑魚香鍋香噴噴一大鍋上,鮑魚都有六隻,入邊仲有啲唔同嘅配料,有薯仔,萵筍,四季豆,椰菜花等,食落好有鑊氣,香口濃味帶辣勁,雖然我唔係好食得辣,但係愈食愈想食,真係好過癮。食物真心幾正,值得一試。

肉三鮮餃子(豬肉韭菜蝦仁)10隻
加左$8轉煎餃,餃子🥟煎得啱啱好唔會太膿,
一咬落去有肉汁,滿滿既餡料,而且餃子皮好煙韌,食完會回頭😊

麻辣鮑魚香鍋

食物真心幾正,值得一試。
Has poor hygiene, very dirty everywhere.  It hasn't been opened for long, how can it get so dirty and worn down?  Food is very poor, approx two-dish-rice quality, and poor tasting.  Rice and noodles are tasteless.  Items have a strange taste, maybe too much vinegar? or maybe not washed after taking out of packaging.Its cheap, so I cant be too critical I guess, so giving an OK instead of poor.

2023-08-28
2023-08-27 150 瀏覽
喺荃灣海之戀都搵到抵食嘅中菜真係好難得尤其係我自己本身就係上海/京川菜嘅愛好者同朋友放工食個便飯 揀喺荃灣海之戀 貪地點夠方便喺荃灣西站上面我地叫左3個餸🍂砂鍋雲吞雞(半隻)好鍾意呢個餸 有嘢食又有湯飲明明叫左半隻 但大份到4個人都夠食咁啲湯同雲吞多到飲唔晒 $148 真係超抵呀🍂 黃金四季豆係鹹蛋黃炒四季豆 鹹蛋份量好重手 啖啖都食到鹹蛋 炒到起晒沙 送飯一流呀~ 🍂糖醋里脊好似菠蘿咕嚕肉 酸酸甜甜好開胃 咬落口啖啖肉 無骨 好正⭐️本身食物價錢已經偏低 仲要無加一 喺商場坐得舒服 今次今日邊度搵呀~
喺荃灣海之戀都搵到抵食嘅中菜真係好難得
尤其係我自己本身就係上海/京川菜嘅愛好者

我地叫左3個餸

🍂砂鍋雲吞雞(半隻)
好鍾意呢個餸 有嘢食又有湯飲
明明叫左半隻 但大份到4個人都夠食咁
啲湯同雲吞多到飲唔晒 $148 真係超抵呀

🍂 黃金四季豆

🍂糖醋里脊
好似菠蘿咕嚕肉 酸酸甜甜好開胃 咬落口啖啖肉 無骨 好正

2023-08-27 242 瀏覽
bookmark咗呢間嘅片皮鴨好耐!今次終於來吃了!性價比真係好高!🔹北京填鴨(半隻)$168本身好鍾意食片皮鴨!!一咬落去鴨皮嘅油脂咇晒喺口入面,係好幸福又邪惡嘅滋味~~~餅皮口感煙韌,厚薄適中,包埋青瓜、京蔥、醬汁同埋主角鴨皮一齊食,真係超級滿足!同埋鴨肉嘅生熟度拿捏得剛剛好,食落好嫩好味!🔹孜然大蔥牛肉 $86呢道菜炒得好香好惹味!!!有海量嘅洋蔥同埋大蔥,牛肉份量都不少,超級送飯🤣🤣🔹拔絲地瓜 $7熱辣辣上枱,地瓜沾滿糖漿好吸引!本身以為係台灣嗰種拔絲地瓜,點知原來食法好唔同!店員教我哋要過凍水先好食,如果唔係會焫親!🔹高力豆沙 $13/1呢款係東北傳統嘅甜品,咬落好鬆軟,有淡淡的蛋味,中間係豆沙蓉做餡,唔會好甜膩!
bookmark咗呢間嘅片皮鴨好耐!
今次終於來吃了!性價比真係好高!

🔹北京填鴨(半隻)$168
北京填鴨(半隻)

本身好鍾意食片皮鴨!!
一咬落去鴨皮嘅油脂咇晒喺口入面,係好幸福又邪惡嘅滋味~~~

同埋鴨肉嘅生熟度拿捏得剛剛好,食落好嫩好味!

🔹孜然大蔥牛肉 $86
孜然大蔥牛肉

呢道菜炒得好香好惹味!!!
有海量嘅洋蔥同埋大蔥,牛肉份量都不少,超級送飯🤣🤣

🔹拔絲地瓜 $7
拔絲地瓜

熱辣辣上枱,地瓜沾滿糖漿好吸引!
本身以為係台灣嗰種拔絲地瓜,點知原來食法好唔同!
店員教我哋要過凍水先好食,如果唔係會焫親!

🔹高力豆沙 $13/1
高力豆沙

北京填鴨(半隻)
拔絲地瓜
高力豆沙
2023-08-08 362 瀏覽
突然想食北京片皮鴨,就係諗起老掌櫃,原來荃灣西站海之戀商場就有一間,好方便。 🦆北京填鴨 半隻 $168鴨子燒烤至皮脆肉嫩,外皮呈現金黃色,脆而有光澤,內部肉質鮮嫩多汁。配以醬料、青瓜配菜一起享用,口感豐富。🐖紅炆花膠豬手煲 $118花膠具有滋補的功效,口感軟嫩,非常入味。豬手經過炆煮後肉質鮮嫩,搭配花膠一起烹調,醬汁偏甜,非常開胃。🟢 黃金萵筍 $84萵筍有豐富纖維而且口感嫩脆,炒至微熟,保留蔬菜的鮮甜口感,加上咸蛋黃做調味,非常可口。食物維持一貫水準,服務ok,但冷氣偏凍,所以餸菜好快就凍

🦆北京填鴨 半隻 $168

🐖紅炆花膠豬手煲 $118

🟢 黃金萵筍 $84

食物維持一貫水準,服務ok,但冷氣偏凍,所以餸菜好快就凍
2023-08-08 297 瀏覽
踏入呢間餐廳,即刻就被迷人嘅海景吸引。唔止有好味嘅菜式,仲有舒爽嘅冷氣。我哋試咗啲招牌菜,包括片皮鴨、麻醬撈麵、水餃同水煮牛。而家就嚟我嘅評論啦。 1. 片皮鴨:呢隻片皮鴨好好味,外皮烤到金黃酥脆,入面好多肉。每一口都係啲濃郁嘅鴨肉香氣,同啲酥脆嘅皮一齊食,好夾好岩。加埋啲醬汁同配菜,令呢道菜更加豐富。片皮鴨係哩度嘅招牌菜,絕對值得一試。$168半隻。 2. 麻醬撈麵:呢個麻醬撈麵真係好特別。細滑嘅撈麵有住濃郁嘅麻醬香氣。麻醬味道濃郁但唔會膩,真係好回味。加埋啲花生碎同配菜,令味道更加豐富。呢道麻醬撈麵都幾好。$48一碗。 3. 水餃:呢間餐廳嘅水餃絕對唔會令你失望。皮薄而有彈性,餡料鮮美豐富。每一粒水餃都有住鮮嫩多汁嘅肉香,咬落去餡汁四溢,好滿足。無論係開胃菜定係主菜,水餃都係一個絕佳選擇。$42(十隻) 4. 水煮牛:水煮牛係一道特別風味同辣嘅川菜。呢間餐廳嘅水煮牛色澤鮮豔,牛肉片嫩滑好好食。加埋啲辣椒同花椒嘅獨特香氣,令呢道菜更加香辣。辣味同肉汁完美結合,真係難以抗拒。如果你鍾意食辣嘢,呢道水煮牛絕對會成為你最愛嘅菜式。$54一碗。 結論:喺呢間有海景同涼爽冷氣嘅餐廳,我哋唔止食
踏入呢間餐廳,即刻就被迷人嘅海景吸引。

唔止有好味嘅菜式,仲有舒爽嘅冷氣。

1. 片皮鴨:

2. 麻醬撈麵:

3. 水餃:

4. 水煮牛:

結論:
喺呢間有海景同涼爽冷氣嘅餐廳,我哋唔止食到美味嘅菜,仲可以享受舒適嘅用餐環境。片皮鴨嘅酥皮同鮮嫩多汁嘅肉質、麻醬撈麵嘅濃厚麻醬香氣、水餃嘅鮮美口感同水煮牛嘅辣味川菜風味,都令我哋嘅味蕾好滿足。如果你想搵間可以同時品嚐美食同欣賞海景嘅地方,呢間餐廳絕對值得一試。無論係同朋友一齊共度時光定係同屋企人共聚天倫之樂,呢度一定會成為一個難忘嘅用餐體驗。
2023-08-05
  • 水煮牛
2023-08-06 280 瀏覽
平平地想輕食個片皮鴨嘅,呢間係值得一食~講左衰野先~咁佢嘅服務員係唔太主動~咁話晒佢都係QR code落單,但如果你有需要佢地幫手啲咩嘅,普偏後生仔女算係有禮貌嘅~跟手講吓佢環境~佢係有海景位置~openrice呢度我只見夜晚可訂枱~星期六Lunch黎就唔洗等位,冷氣某些位置有點凍,細心嘅男朋友仔要注吓,有外套加分~個景係ok,夠廣闊嘅~到食呢單野係合格嫁啦~晚餐都抵食嘅~但睇個景就知我係食Lunch la 今日~片皮鴨半隻168蚊皮嘅邊位係有啲乾,畢竟呢個價係唔會想個熱水同你蒸住佢嘅~配菜有啲少~鴨嘅味道係可以嘅~輕食個片皮鴨係可以~睇圖就知,佢做法係會多鴨肉~鐘意食多肉唔係食鴨皮油香嘅,黎呢度試吓~麻醬冷麵48蚊我個人口味係偏重少少,我就覺得麻醬偏淡~水煮牛肉54蚊呢個係Lunch set,上埋碗大碗飯。味道可以,牛唔算嫩滑,少許嚼頭,注意一點食得辣嘅先好叫~係有咁上下辣的。🌶️🌶️🌶️🌶️qr code上沒有辣度選擇。白菜豬肉餃(10隻)42蚊好食嘅~正常嘅好食~唔好諗住有驚喜咁好食就可😂埋單3124個人食都夠飽了~人頭78食埋個海景。約屋企人黎口食個便飯抵加唔失禮KDa食評!完!
平平地想輕食個片皮鴨嘅,呢間係值得一食~

講左衰野先~咁佢嘅服務員係唔太主動~

跟手講吓佢環境~佢係有海景位置~
openrice呢度我只見夜晚可訂枱~

個景係ok,夠廣闊嘅~

到食呢單野係合格嫁啦~
晚餐都抵食嘅~
但睇個景就知我係食Lunch la 今日~

片皮鴨半隻168蚊

皮嘅邊位係有啲乾,畢竟呢個價係唔會想個熱水同你蒸住佢嘅~

配菜有啲少~

鐘意食多肉唔係食鴨皮油香嘅,黎呢度試吓~

麻醬冷麵48蚊

我個人口味係偏重少少,我就覺得麻醬偏淡~

水煮牛肉54蚊

呢個係Lunch set,上埋碗大碗飯。

qr code上沒有辣度選擇。

白菜豬肉餃(10隻)42蚊

好食嘅~正常嘅好食~
唔好諗住有驚喜咁好食就可😂

埋單312

4個人食都夠飽了~
人頭78食埋個海景。

約屋企人黎口食個便飯抵加唔失禮

KDa食評!完!

2023-08-05
  • 水煮牛肉
2023-08-04 198 瀏覽
係海之戀商場行街後搵嘢食見到呢間餐廳有片皮鴨食坐低之後半個鐘 餐廳就已經坐滿晒人呢間餐廳唔算太貴 食物啱晒老人家年青人胃口餐廳位於海之戀商場 地鐵一出就到好方便呢間餐廳只係收茶位$5/位 但係就免收加一嘢食有算幾平 幾抵食🥢酸辣湯不嬲都好鍾意酸酸甜甜嘅嘢所以酸辣湯,超級鍾意呢度嘅酸辣湯好啱我唔會太酸又唔會太鹹仲要好多配料,夠晒咬口🥢四川擔擔麵面嘅質地唔會好淋 湯嘅花生醬味道啱啱好🥢北京填鴨半隻片皮鴨只係$168,唔係唔叫啊嘛?!片皮鴨既皮好脆,好有油香 最鐘意配埋塊皮一齊🥢高力豆沙

係海之戀商場行街後搵嘢食
呢間餐廳只係收茶位$5/位 但係就免收加一
嘢食有算幾平 幾抵食

🥢酸辣湯
不嬲都好鍾意酸酸甜甜嘅嘢
所以酸辣湯,超級鍾意
呢度嘅酸辣湯好啱我
唔會太酸又唔會太鹹
仲要好多配料,夠晒咬口

🥢四川擔擔麵
面嘅質地唔會好淋 湯嘅花生醬味道啱啱好