2019-10-07 152 瀏覽
同朋友gathering我哋都好鍾意揀元朗嘅緣聚,每位人$238就有放題,仲可以有埋火鍋, 想食高級啲仲可以加少少錢㗎買蟹嘅同生蠔,非常抵食。坐低即刻狂點刺身!有帶子,甜蝦,三文魚,油甘魚, 希靈魚, 吞拿魚等等,幾新鮮亦都好肥美!煮豬大腸,又腍又入味,推介!碗仔翅都唔錯如果可以有胡椒粉同醋會更好有獨立樽裝梅酒同清酒, 分量有汽水咁大支。仲可以有埋日式火鍋肥牛任點,啲蜆都好大隻,冇沙。壽司好正,細細件但係質素做得好好,同出街去壽司店食冇分別。雪糕仲有haagen dazs同movenpick,非常有誠意。另外仲有多款甜品, 自助雪糕機,雪條同飲品,真係好抵食。

煮豬大腸,又腍又入味,推介!

碗仔翅都唔錯如果可以有胡椒粉同醋會更好

有獨立樽裝梅酒同清酒, 分量有汽水咁大支。

仲可以有埋日式火鍋肥牛任點,啲蜆都好大隻,冇沙。

壽司好正,細細件但係質素做得好好,同出街去壽司店食冇分別。

另外仲有多款甜品, 自助雪糕機,雪條同飲品,真係好抵食。

2019-10-01 638 瀏覽
適逢中秋放假又想同男友平平地咁慶祝做節,咁我就揀左哩間午餐放題喇!哩間放題係用電話網上點食物的,餐廳會供應WIFI方便所有食客食物以午餐黎講都算多選擇,仲可以打邊爐添最令我地驚訝嘅係佢杯奶茶係好有茶味,掂呀!刺身都幾新鮮,係細件少少我幾欣賞佢個沙律吧,睇中咩就夾咩!飲品同甜品好多選擇,一定有野岩,最開心係有即製爆谷同乳酪雪糕!哩個價錢任飲任食真係幾抵架最岩我地係有得訂位又平又方便。其實佢有幾個價錢,方便大家自由揀邊個餐!

食物以午餐黎講都算多選擇,仲可以打邊爐添

最令我地驚訝嘅係佢杯奶茶係好有茶味,掂呀!

刺身都幾新鮮,係細件少少
我幾欣賞佢個沙律吧,睇中咩就夾咩!
哩個價錢任飲任食真係幾抵架

沙律吧加火鍋吧
甜品
日式蟹皇翅, 羊扒, 雞扒, 鹽燒多春魚, 鹽燒三文魚頭, 黃金雞軟骨
飲品
  • 加州反卷
  • 蟹肉軍艦
  • 京蔥拖羅軍艦
2019-09-25 337 瀏覽
之前食放題都是去旺角或者尖沙咀地方。估唔到元朗都有有質素的放題。每個星期都會同媽媽去元朗食一次飯,今次就揀左呢間放題食。一嚟梗係叫刺身先啦!驚喜係有劍魚腩刺身,中拖羅!所有都好新鮮,帶子象拔蚌好甜。真心好好味!食咁多凍嘢就當然試吓蟹粥暖下個胃!嘩 媽媽都讚蟹好食!粥有味 仲有啲蟹子喺上面⋯跟住又點左最鍾意食嘅芝麻雞翼,好食到我叫咗兩次仲有芝士焗蠔都encore左係清酒煮蜆冇咩酒味,但係蜆都幾大隻 好滑。其實唔算係好多好多選擇,但係呢個價錢同埋呢個質素就好抵!!我寧願咁臨走見到有冰糖燕窩(好似)好好食見到其他人都有食蟹同埋打邊爐,下次可以試吓

真心好好味!

食咁多凍嘢就當然試吓蟹粥暖下個胃!
嘩 媽媽都讚蟹好食!粥有味 仲有啲蟹子喺上面⋯

跟住又點左最鍾意食嘅芝麻雞翼,好食到我叫咗兩次

仲有芝士焗蠔都encore左
係清酒煮蜆冇咩酒味,但係蜆都幾大隻 好滑。

臨走見到有冰糖燕窩(好似)好好食

見到其他人都有食蟹同埋打邊爐,下次可以試吓
  • 刺身
  • 蟹粥
2019-09-24 318 瀏覽
今日去開元朗探親戚,當然順便會搵野食下,行到西裕街,見到有間「緣聚西日放題」,又諗唔到食乜好,一於去試下。坐低左就開始點嘢食啦,呢度點餐先用電話scan個QR code,再係網站入面落單,好方便。點完,就去出面既Salas bar拎嘢食同飲品。呢度唔算好大,但食物種類都唔小。沙律材料都好新鮮。飲品方面都有好多款式選擇。拎完返去,食物就逐一送到。先黎刺身,叫左帶子,蝦,象拔蚌等等,每一樣都夠新鮮,特別係象拔蚌,入口爽甜,有驚喜。熱食方面,燒物天婦羅等等唔小得,每一款食物嘅味道都唔錯,特別牛扒同羊架整得好靚,肉質意想不到地嫩口,燒蠔同秋刀魚都好新鮮,值得一贊。食飽當然試埋甜品,呢度甜品款式好多,每款都好好食。估唔到有間咁驚喜既餐廳,下次嚟元朗食嘢又多一個選擇。
食飽當然試埋甜品,呢度甜品款式好多,每款都好好食。
估唔到有間咁驚喜既餐廳,下次嚟元朗食嘢又多一個選擇。
2019-09-20
2019-09-24 240 瀏覽
元朗美食就相當多,咩款式都有,但我今次就選擇試下緣聚西日餐廳,試下高性價比放題。餐廳裝潢就非常年輕化,好多掛牆裝飾,有心思👍🏻而餐廳中間就放滿火鍋既材料,沙律,好多選擇既飲品及甜品供人任拎,令人花多眼亂。而點餐方面係用手機點餐,可以節省好多紙張,又環保又方便👍🏻食物方面,選擇都好多,有日式既魚生,天婦羅,不同既炸物,燒蠔同火鍋等,全部食物既質素都相當高,尤其我想特別讚一讚蟹粥,又夠蟹既鮮味,粥又夠綿,我都叫左兩碗黎自己食😋
餐廳裝潢就非常年輕化,好多掛牆裝飾,有心思👍🏻

而點餐方面係用手機點餐,可以節省好多紙張,又環保又方便👍🏻
2019-09-12
2019-09-23 206 瀏覽
蒜蓉燒蠔,黃金燒蠔燒蠔基本上都係放題一定會order 嘅食物,呢兩款我都好鍾意食,d蠔雖然唔算好大隻,但係好多汁又新鮮,前前後後一共食左10隻。壽司叫左有和牛,左口魚邊,火焰京蔥三文魚,仲有帶子。其中特別鍾意嘅係左口魚,燒過之後入口好香又夠油。仲有帶子壽司都覺得值得推介,帶子切得夠厚身,入口會覺得好滿足。蒜香牛柳粒好啱鍾意食葱蒜嘅我,好惹味,而且牛柳粒都好嫩。芝麻雞翼都係食放題一定要叫嘅食物之一。好香口,皮又夠薄脆,雞肉嫩之餘亦都多汁,呢個係一定要食。
黃金燒蠔,蒜香燒蠔
蒜蓉燒蠔,黃金燒蠔

蒜香牛柳粒
好啱鍾意食葱蒜嘅我,好惹味,而且牛柳粒都好嫩。

芝麻雞翼

香煎大蝦
黃金燒蠔,蒜香燒蠔
芝麻雞翼
香煎大蝦
2019-09-18 214 瀏覽
好耐冇出去食飯,今晚終於可以食餐好啦。餐廳正中放左沙律吧,一邊有粟米粒、車厘茄、菠蘿等;另一邊就放左火鍋食物,有菜、烏冬、冬菇等。仲有飲品櫃同雪糕櫃呀,任揀。我地首輪叫左刺身,有三文魚、鮑片、帶子、拖羅、八爪魚等。刺身都新鮮嘅,三文魚都幾肥美,唔錯呀。蒜蓉燒蠔,蠔都幾大隻,加上燒過,所以入口好香,加埋蒜蓉一齊食好夾,蒜蓉嘅味喺口腔入面留左好耐,鐘意食蒜嘅人應該會好鐘意呢個。蟹粥,真係有蟹喺入面,粥都有蟹味,幾鮮味,粥唔會好稀。

蟹粥,真係有蟹喺入面,粥都有蟹味,幾鮮味,粥唔會好稀。
2019-09-17 4982 瀏覽
元朗好吃的東西有很多,朋友和我剛好都想食日本菜,誤打誤撞到了這家「緣聚西日餐廳」,名字很典雅,但原來是家日式的放題,價錢唔算貴,可以任食日式放題和火鍋,選擇都有很多:有刺身、壽司、手卷、炸物、燒物、甜品、火鍋等等,經濟實惠又不擠湧的餐廳,性價比其高。餐廳以半工業風作主題場景,空間感大,座位很多,寬闊企理,坐得很舒服,十分寬敞。這家餐廳是以手機點餐,一點都不脫節,很方便,也可回顧自己點餐的歷史。我們先點了刺身,有三文魚、劍魚腩、帶子、拖羅、鮑片、象拔蚌、八爪魚、甜蝦等等。刺身新鮮嫩口,種類也很多。壽司方面,我們點了花之戀、拖羅、火炙三文魚。魚生都比壽司飯大,而壽司飯份量是剛剛好,火灸也燒的很香。其餘點了炸物,天婦羅、炸鮮奶、榴槤炸彈也不錯,值得一試。清酒煮蜆,新鮮,但比較多沙。冰糖雪燕是必食,在凍櫃自己取,味道很清甜,有燕窩的口感,想再拿的時候已經被清光了。沙律吧也很豐富,有粟米粒、菠蘿、西瓜、車厘茄、中華沙律、辣螺肉等等。火鍋食材都是自己取。飲料的選擇非常之多,有Rose味Hoegaarden、各款菜、汽水、applesider、清酒等等。甜品也值得一讚,有很多懷舊雪條、也有糕點、布甸
元朗好吃的東西有很多,朋友和我剛好都想食日本菜,誤打誤撞到了這家「緣聚西日餐廳」,名字很典雅,但原來是家日式的放題,價錢唔算貴,可以任食日式放題火鍋,選擇都有很多:有刺身壽司、手卷、炸物、燒物、甜品火鍋等等,經濟實惠又不擠湧的餐廳,性價比其高。

其餘點了炸物,天婦羅、炸鮮奶、榴槤炸彈也不錯,值得一試。
清酒煮蜆,新鮮,但比較多沙。

冰糖雪燕

火鍋食材都是自己取。

甜品也值得一讚,有很多懷舊雪條、也有糕點、布甸、豆腐花等等。也有自助吧可以吃乳酪雪糕。

這裡的服務員上食物的速度也算快,而且沒有漏單的情況。無論價錢、食物水準都十分滿意!
2019-09-11
冰糖雪燕
  • 清酒煮蜆
  • 榴槤炸彈
Lunch係屋企附近食日式放題,睇openrice見到呢間好多好評以為實冇伏啦,點知伏到一個點成餐飯都好不爽😡首先一入座,成間舖只有3枱客,幾乎8成枱都係空的。我地見到有枱只有2個人都可以坐4人卡位,於是問佢可唔可以換闊d,侍應話全部卡位都係留俾訂座所以冇辦法。第二,收費單誤導性都幾重,一入去就問想食$108或$178,睇menu發現$108只有特定6款壽司同小食天婦羅,連刺身,燒物,軍艦壽司同甜品都冇,變相其實最低消費都要$178。我唔覺得有人黎食放題會唔食刺身lol食物質素普通,唔算好食或難食。不過餐廳啲量詞好有問題😂😂😂粟米一客客叫,寫2客黎左4串,侍應話寫1等於有2串。但係焗蠔就1客真係等於1件😱🤣都唔知我理解有問題定寫menu個人中文有問題😊都幾唔公平,對d平貴食物大細超炸芝士蝦球入面既芝士變走左😂一條芝士絲都冇。刺身唔係太新鮮,有陣雪味。焗蠔芝士焗得太耐,芝士唔係半融而係燒焦了一舊硬的。雖然服務麻麻,食物選擇少,質素又唔高,惟一欣賞既地方應該係飲品種類多,除左一般飲料外,仲有熱維他奶。甜品有dreyers 雪糕,melona雪條等。dreyers有3款口味,分別係紅豆,朱古

第二,收費單誤導性都幾重,一入去就問想食$108或$178,睇menu發現$108只有特定6款壽司同小食天婦羅,連刺身,燒物,軍艦壽司甜品都冇,變相其實最低消費都要$178。我唔覺得有人黎食放題會唔食刺身lol

雖然服務麻麻,食物選擇少,質素又唔高,惟一欣賞既地方應該係飲品種類多,除左一般飲料外,仲有熱維他奶。甜品有dreyers 雪糕,melona雪條等。dreyers有3款口味,分別係紅豆,朱古力同芒果。

下次食放題真係遠少少去返市區食穩陣d,又抵食又大選擇,就算貴少少都好過呢度😪

2019-09-10 464 瀏覽
難得放假,又同媽子去元朗,於是就在附近吃午餐,媽子第一句就説去食放題,我當然會滿足她的意願。上網找到這間位於西裕街的緣聚,其實我之前也吃過屯門的分店,印象中不錯,所以便很快決定再去這間餐廳。只需Scan QR code ,便可網上點餐,又方便又環保。媽子不特別愛吃刺身,所以刺身全由我包辦。款款刺身鮮甜,帶子和甜蝦特別出色。天婦羅揚物方面,炸芋頭丸、炸芝士丸和炸雙皮奶都非常香脆可口。羊架羊肉味濃而帶羶香,肉汁多,我們前前後後追加了四隻。鐵板一口牛即叫即製,熱騰騰,牛肉味香多汁,再加入洋蔥和黑椒,非常好味。清酒煮蜆蜆肉大隻鮮甜,味道不錯。餐廳還設有沙律、火鍋自助區,而且食客可以自製軟雪糕,非常特別!最令我驚喜的是可以任飲蘋果酒,性價比超高,我和媽子都非常滿足呢!

羊架
羊肉味濃而帶羶香,肉汁多,我們前前後後追加了四隻。

鐵板一口牛

清酒煮蜆
蜆肉大隻鮮甜,味道不錯。

2019-09-08 453 瀏覽
難得放閒日假,點都要book 返個放題黎食下。當日中午12點去到,呢個時段冇咩人,大約1點就開始人多。一坐低先拎左啲冷盤小食,食物區除左有冷盤小食,仲有沙律吧,但選擇唔多,亦有火鍋配料。餐廳可以用apps落單,都幾方便。刺身都算新鮮,但都係款式唔多,第二次落單已經冇帶子可選🥺。壽司同軍艦都係正常發揮,冇特別驚喜。當日亦冇海膽手卷,好失望。餐廳有Haagen dazs同movenpick雪糕,不過要額外收費的,所以都係食返韓國果隻水果雪條算。埋單每人$170左右,以呢個價黎講,性價比唔高,加多少少錢有更好既放題可供選擇。
難得放閒日假,點都要book 返個放題黎食下。

當日中午12點去到,呢個時段冇咩人,大約1點就開始人多。

2019-09-06 350 瀏覽
話說上上星期同事生日食左一次呢間餐廳分店,午餐食係ok既,所以今次就帶同家人黎食番餐生日晚飯,因為係前一日book位,所以當日係有九折,呢間就係第二次黎,繼上次已經係差唔多一年前,當時食完係覺得唔錯既。 今次真心覺得唔低食,最主要原因係款式少左好多。 值得一讚既係我地食既時段咁啱少人黎,應該話最近好多餐廳都少左人。所以上菜係快左,差唔多,一落單,1-2分鐘內到,由於家人唔食生野,我就叫左自己既份量,刺身一概係保持新鮮,爽口,另外,甜品係我既至愛,所以叫左焦糖3.6牛乳雪糕,好牛乳味,甜味剛好,由於好食關係,本人食左兩個,壽司都係一口入口,非常啱我地食,食多幾年都唔會食得太濟。希望餐廳可以改善增加番多d款式啦。

今次真心覺得唔低食,最主要原因係款式少左好多。

,另外,甜品係我既至愛,所以叫左焦糖3.6牛乳雪糕

希望餐廳可以改善增加番多d款式啦。

2019-09-05
生日
  • 刺身
2019-09-02 483 瀏覽
今日難得放假~一家去元朗買野準備小朋友開學~去到千色附近,自己想食下刺身,但又要有野岩小朋友,放題最好不過~來到剛好不用等位!太耐沒有來,而家已經唔用紙,用 QR code 落單~入來時見到大大個自助吧!有沙津,火煱配料,甜品~刺身點左甜蝦,帶子,三文魚,馬刀貝!刺身也感新鮮,也追加了兩次~蕃茄湯底火煱,點給小朋友的!小朋友喜歡食的自己取~蕃茄湯底也濃郁,加了一次湯味道仍然keep到!壽司揀左火焰和牛壽司,鰻魚壽司,帶子壽司~ 蟹棒壽司給囡囡的~雞軟骨和燒蠔也不錯~但沒想到黃金雞軟骨更惹味~炸物點左炸榴槤,炸南瓜,炸茄子,炸蕃薯~甜品有太多選擇~囡囡食得非常開心~價錢合理,食物選擇多~還會再來的~
入來時見到大大個自助吧!有沙津,火煱配料,甜品
雞軟骨和燒蠔也不錯~但沒想到黃金雞軟骨更惹味~
炸物點左炸榴槤,炸南瓜,炸茄子,炸蕃薯~
甜品有太多選擇~囡囡食得非常開心~
價錢合理,食物選擇多~還會再來的~
2019-09-02 344 瀏覽
元朗美食多~但今日想食好多野!為左滿足自己~選擇了放題!緣聚在元朗已經營多年!經常經過都多人等位!所以今次自己預先 book位!太耐冇來!而家已經用 QR code 落單!非常方便,又不會浪費~刺身有多款選擇,我要的有甜蝦,吞拿魚,帶子,螺,三文魚~刺身新鮮!炸物點了炸榴槤丸,炸南瓜 ,炸蕃薯~夠脆口,炸粉不厚,上枱亦感覺是即炸出來~很熱的!黃金雞軟骨~喊蛋香,炸至金黃色~脆口!追加了一次~麻辣豬大腸~每件大大件麻味香,但可再辣小小~海膽手捲~一口大細剛剛好~壽司也不錯, 火焰和牛壽司,鰻魚壽司, 北極貝壽司, 拖羅壽司~外面有自助吧!有火煱配料和沙律吧~甜品也有很多選擇~雪糕雪條加上來也有8款~還有其他~這價錢,有咁多款食物選擇!仲好適合一家大細~難怪經常排大隊~
元朗美食多~但今日想食好多野!為左滿足自己~選擇了放題
黃金雞軟骨~喊蛋香,炸至金黃色~脆口!追加了一次~
麻辣豬大腸~每件大大件麻味香,但可再辣小小~
海膽手捲~一口大細剛剛好~
外面有自助吧!有火煱配料和沙律吧~
甜品也有很多選擇~雪糕雪條加上來也有8款~還有其他~
2019-08-29 267 瀏覽
這店的佈置都頗有特色,用手機點餐幾方便,送餐亦算快。没想到他們的清酒煮蜆是這麼好吃,蜆十分新鮮,很鮮甜,像日本餐廳的出品。焗蠔也很不錯,雖然不是很大隻,但一點腥味也没有,加上蒜蓉的香味,不錯。刺身的種類也不少,除三文魚外,還有吞拿魚、帶子、象拔蚌、甜蝦等等,而且頗新鮮,入口甘甜,所以吃了很多。芝麻雞翼亦很好味,外皮香脆,内有肉汁,不會炸得乾爭爭。燒大蝦亦很出色,大大隻頗有看頭,肉質鮮味彈牙,值得推介。甜品種類繁多,我比較喜歡奶凍,不會太甜。但最正點的就是有movenpick雪糕,楓糖合桃超正,一定要試試!

這店的佈置都頗有特色,用手機點餐幾方便,送餐亦算快。