2024-04-10 941 瀏覽
🔸歐陸套餐 西冷牛扒伴德國腸       $47 Salon steak and German sausage 配丹麥蘇加嫩滑炒蛋入到餐廳坐落,見全場座無虛席都爆滿嘅,叫咗個餐要等咗十二三分鐘先到有杯茶上,一個大碟就盛齊整個套餐,牛扒係一般茶餐廳標準,都喺一片薄切牛肉,並唔係扒房嗰啲厚切西冷牛排,件頭當然唔算大,煎得外表幾靚,入口有點韌,應該係用蘇打腌太過啦,完全無牛味,肉本身無味道,全靠個蒜茸醬汁勁咸起味。德國雞肉腸都算幾大條,只係滾水烚熱嘅,皮脆但肉就過咸。炒蛋分量只有一只蛋左右,食落完全無味,比唔上真正地道茶餐廳用混合幾國雞蛋並加鹽加鮮奶做出嘅炒滑蛋。丹麥蘇個名可能有啲卓頭,其實就係一片多士,麵包係用蘇皮做法,咬落成一絲絲麵包絲,有少許牛油味。不過個人反倒喜歡其他街坊茶餐廳就一件多士(大家樂起大集團會跟一磚貴價鮮牛油),顧客可以吩咐〝多士多油〞,服務到位嘅餐廳就會特別貼心為你多塗一些牛油在多士上,那食嘅既是豐富嘅牛油,更是地道香港人情味。份量就係噤多,十分鐘內就食完,難怪餐廳翻枱好快,觀察下平均20分鐘就可翻一次枱。最後當然有杯餐茶,我要咗熱鴛鴦,茶味唔夠香郁,啡味都無,比唔上其
🔸歐陸套餐 西冷牛扒伴德國腸       $47

德國雞肉腸都算幾大條,只係滾水烚熱嘅,皮脆但肉就過咸。

最後當然有杯餐茶,我要咗熱鴛鴦,茶味唔夠香郁,啡味都無,比唔上其他用多種茶葉衝出來嘅絲襪奶茶,連大家樂大快活那些都比不上。
2024-04-01
$47 (早餐)
2天前 0 瀏覽
茶餐廳嚟講,紅茶啲水準都算係唔錯一直以來都知道紅茶除咗一般茶餐廳有嘅午餐快餐同常餐之外,亦都有好多其他款式嘅餐可以揀,例如泰式粉面。一直都冇試係因為覺得一間茶餐廳食泰式嘢,好似好冒險琴日去開尖沙咀,又想食個快飯,都係揀咗紅茶嚟食。見唔係幾肚餓就試咗個泰式豬頸肉炒河,諗住就算唔好食都唔緊要,反正唔係太肚餓🤣🤣🤣嚟到真係好香,而且熱辣辣,食到中段啲煙都仲係係咁飄上嚟。個粉好有鑊氣,豬頸肉又大片好食,好滿意,不過食到後段就覺得有啲鹹
茶餐廳嚟講,紅茶啲水準都算係唔錯

5天前 0 瀏覽
好抵食平民餐廳,一個T骨扒餐大大塊,重有餐包餐湯同餐飲都係83蚊,下次會再去試佢個個招牌沙嗲牛肉麵同法蘭西多士。估唔到係尖沙咀咁嘅遊客區可以食到咁高質但又抵食嘅餐廳,一定要推薦下。
2024-05-01 240 瀏覽
早了上班,平常午餐晚餐時段很長人龍,見今早較少人,就特意品嚐。點了招牌牛肉麵,丹麥酥加嫩滑炒蛋。招牌就是招牌,沙爹牛肉麵不錯,牛肉軟硬適中,麵質還可以。丹麥酥就較油膩,不太喜歡,下次改面包。蛋就不過不失,奶茶都有水準。
點了招牌牛肉麵,丹麥酥加嫩滑炒蛋。
招牌就是招牌,沙爹牛肉麵不錯,牛肉軟硬適中,麵質還可以。

2024-04-21 173 瀏覽
去尖沙咀睇戲,見仲未搵嘢得,得返一個鐘又唔想食太飽。所以諗著食個撻,我去到係曲奇皮,不了!叫咗個冰火菠蘿油餐跟紅豆冰,唔知係咪太耐冇食,好好味但冇理由食兩個㗎!估唔到間舖d包咁好食,下次可再試下其他包。
叫咗個冰火菠蘿油餐跟紅豆冰,唔知係咪太耐冇食,好好味
但冇理由食兩個㗎!
估唔到間舖d包咁好食,下次可再試下其他包。
2024-04-20
下午茶
2024-04-05 282 瀏覽
香港餐飲業,就係畀啲結服務員做死,或者係公司定落嚟的奇怪規矩搞死。 我們叫了很多不同的食物,想攞幾個碟 share食物,服務員態度非常之掘話冇,我指著賣麵包的位置話嗰度未有囉, 佢話冇就冇, 只可以畀個碗你, 我話想要碟, 他繼續非常掘的語氣冇碟你,淨係畀碗你。
2024-04-04
2024-04-02 433 瀏覽
普通一個午餐麻辣乾炒牛河跟個白湯一杯凍奶茶啲粉唔會黐埋一嚿嚿其實依家一星期最少都有三日返工係會食紅茶附近所有茶餐廳根本同佢有距離,雖然講真佢價錢真係貴$6-7蚊,但冇辦法佢真係有質素之前食有日咗一個楊州炒飯好食乾身唔會太鹹
普通一個午餐
跟個白湯
一杯凍奶茶
啲粉唔會黐埋一嚿嚿
其實依家一星期最少都有三日返工係會食紅茶
之前食有日咗一個楊州炒飯好食乾身唔會太鹹
2024-04-01
2024-03-29 283 瀏覽
趕時間、求其買個包食、近近地就買左個雞尾包同埋腸仔包入面有椰絲、甜得黎有口感、加上包可以中和份甜膩感🤣腸仔比左較出色、加上面頭架芝士🧀、香脆得黎有食仲感😉
趕時間、求其買個包食、近近地就買左個雞尾包同埋腸仔包

雞尾包

入面有椰絲、甜得黎有口感、加上包可以中和份甜膩感🤣

腸仔包

腸仔比左較出色、加上面頭架芝士🧀、香脆得黎有食仲感😉
雞尾包
腸仔包
2024-03-26 152 瀏覽
約左同事一齊返早d去食個早餐、就擇左間成日都有人排隊架茶餐廳、次次返工時都可見有人排緊😆所以就入去試下啦好出色架太陽蛋、麵包鬆化、同出面的餐包不一樣、比較軟綿、點上太陽蛋汁、蛋味充足、鮑魚火腿通粉就一般啦😆叫埋個早餐全餐、佢個吉列魚柳、香脆惹味、加埋魚柳幼滑質感、最出色係個方包、佈滿牛油及煎過、淡淡牛油香味👍🏻佢間舖頭最出色就係麵包同埋沙嗲牛公仔麵、公仔麵麵質不會太淋、煙煙韌韌、牛肉味出色😆

早餐A

早餐H、全日早餐

早餐B

早餐H、全日早餐
早餐B
2024-03-23 272 瀏覽
紅茶門口往往有一條人龍~但我們三人行差不多即時有位了 早起的鳥兒🐦~想吃個豐盛的早餐沙爹牛肉麵⋯麵身剛剛好不會太軟,有彈性!味道不會太咸、牛肉是嫩而不靭。丹麥酥⋯香軟而不油膩 早晨全餐⋯魚柳皮薄脆口 *難怪人龍滿滿⋯
紅茶門口往往有一條人龍~
但我們三人行差不多即時有位了

早起的鳥兒🐦~想吃個豐盛的早餐

沙爹牛肉麵⋯麵身剛剛好不會太軟,有彈性!
味道不會太咸、牛肉是嫩而不靭。

丹麥酥⋯香軟而不油膩

早晨全餐⋯魚柳皮薄脆口 *

難怪人龍滿滿⋯

此連鎖集團可以black list ,以金錢為本,毫無人情味也不要緊!門口嬸嬸 冇禮貌、冇靈魂、咀臉不屑呼喝客人。我同個女,個女有我咁高還當小朋友,食係食你2個餐,絕非2人食一個餐。每次入座也機械式被安排坐一邊,腦袋怎會不曉轉彎?難怪要做門口位..!!不過這應該是集團指引,以利為本,賺到盡、算到盡、基本尊重也不會,禮貌更不要說!!沒有質素培訓! 「花無百日紅」真香港人絕𣎴幫襯!而且食物質素水準一般,又普通、食物調咪又鹹又凍冰冰..冷清清⋯⋯香港茶記係吃人情味,吹下水。猶如人間煉獄,陣守這店!慎入!香港墮落皆因此存在!

👉🏻👈🏻🙇🏻‍♀️🙇🏻尖沙咀最多就 #茶餐廳最方便最方便就係 #紅茶冰室連續兩日 #晚餐 #午餐 都係食佢介紹吓我食咗啲乜先~🔸#叉燒拼貴妃雞 原來紅茶係有燒味嘅#叉燒 係用靚梅頭,一片肉加少少肥肉質軟腍腍,帶肥嘅叉燒通常特別香佢又切得特別厚,所以咬落去肉汁非常鮮味👍#貴妃雞 顏色已經麻麻地,一般~🔸#泰式豬頸肉 豬頸肉比較乾身,所以好嚡🔸#泰式無骨鳳爪 味道、質地剛好,而配菜嘅洋蔥最為好食外面有好多做得太酸,根本食唔到🔸#冬陰功海蝦球湯金邊粉冬陰功湯酸酸辣辣很惹味蝦球亦都大隻爽脆🔸#香葉肉碎煎蛋飯 豆角~爽口,肉碎~亦都唔係太乾身所以每一啖餸加少少飯,一啖一啖唔停得口我覺得呢個最好食😋🔸#泰式蝦餅 其實係兩個圓形切開四件賺得剛好,有肉汁加甜酸醬更好食🔸#招牌焗鮮茄豬扒飯很多芝士鋪滿飯面小朋友淨係食晒啲飯同芝士🧀麻麻哋鍾意豬扒🔸#榨菜肉絲湯米粉賣相不討好,但米粉爽滑,清清地幾好食🤤#食茶餐廳都食到滯咗#我食之前食咗兩粒輕體片#block糖block澱粉
👉🏻👈🏻🙇🏻‍♀️🙇🏻尖沙咀最多就 #茶餐廳
最方便最方便就係 #紅茶冰室

連續兩日 #晚餐 #午餐 都係食佢
介紹吓我食咗啲乜先~

🔸#叉燒拼貴妃雞 原來紅茶係有燒味嘅
#叉燒 係用靚梅頭,一片肉加少少肥
肉質軟腍腍,帶肥嘅叉燒通常特別香
佢又切得特別厚,所以咬落去肉汁非常鮮味👍
#貴妃雞 顏色已經麻麻地,一般~

🔸#泰式豬頸肉
豬頸肉比較乾身,所以好嚡

🔸#泰式無骨鳳爪
味道、質地剛好,而配菜嘅洋蔥最為好食
外面有好多做得太酸,根本食唔到

🔸#冬陰功海蝦球湯金邊粉
冬陰功湯酸酸辣辣很惹味
蝦球亦都大隻爽脆

🔸#香葉肉碎煎蛋飯
豆角~爽口,肉碎~亦都唔係太乾身
所以每一啖餸加少少飯,一啖一啖唔停得口
我覺得呢個最好食😋

很多芝士鋪滿飯面
小朋友淨係食晒啲飯同芝士🧀
麻麻哋鍾意豬扒

🔸#榨菜肉絲湯米粉
賣相不討好,但米粉爽滑,
清清地幾好食🤤

#食茶餐廳都食到滯咗
#我食之前食咗兩粒輕體片
#block糖block澱粉
2024-02-09 767 瀏覽
服務態度好差,亂帶位,位置安排非常擠迫。waiter一係同你講普通話,一係講啲聽唔明既廣東話(算啦多年譚仔經驗食客都ok既)。佢一見我行去倒杯水(個侍應叫我自己去斟),就一輪嘴普通話鬧,我叫佢唔好同我講普通話,佢會大聲鬧你唔尊重佢;有時好人喇就番佢,叫佢用普通話,佢又堅持用廣東話聽力訓練我地食客,笑死,無下次。西多士出品可接受,花生醬香味夠,炸得都乾身不油膩。燒鵝就凍冰冰,肉質ok,但唔香口,十分麻麻,之前叫燒腩仔飯都唔脆唔熱,呢間燒味好唔掂。算啦,好吃的茶記周圍都有,無謂去呢度啦。

算啦,好吃的茶記周圍都有,無謂去呢度啦。
2024-02-09 453 瀏覽
講起紅茶,就會諗起排隊。無論邊一間分店一樣,去過尖沙咀去過觀塘。食飯時間一樣多人。所以見到下午茶,都差不多5點幾,見肚餓,又唔洗等位,即刻入去食個快Tea。叫左個豬扒包同薯角。同埋我最愛的凍檸茶。幾分鐘就有食物上枱。見到賣相幾好。都好期待佢味道。豬扒熱辣辣,勁大塊。大過個包。所以要用刀叉食。薯角都係即炸。熱辣辣香噴噴。唔錯。今日食個咁豐富既下午茶,我諗夜晚都唔洗食飯。總括黎講。下午茶快靚正,唔洗排隊就最正。
講起紅茶,就會諗起排隊。
無論邊一間分店一樣,去過尖沙咀去過觀塘。食飯時間一樣多人。
叫左個豬扒包同薯角。同埋我最愛的凍檸茶。
幾分鐘就有食物上枱。見到賣相幾好。都好期待佢味道。
豬扒熱辣辣,勁大塊。
大過個包。所以要用刀叉食。
薯角都係即炸。熱辣辣香噴噴。唔錯。
今日食個咁豐富既下午茶,我諗夜晚都唔洗食飯。
總括黎講。下午茶快靚正,唔洗排隊就最正。
2023-11-13
2024-02-08 298 瀏覽
從來未寫過食評,但真心嬲。食得茶記10個有7個都趕時間。落個早餐,個通粉等咗25分鐘先到。期間追過2次d伙記都唔啋你。千呼萬喚個通粉到咗。因為要搭枱所以碗嘢要貼枱邊單手降落,結果就係d湯倒咗落我條褲。個伙記係有講唔好意思,同遞左張乾紙巾。我無嘢可以挑剔佢,因為我食緊「茶記」,係唔應該有expectation. 但最最最嬲係,個通粉勁難食。「難食」哩個概念係比較subjective。如果要準確d描述,我會形容碗通粉好似落咗成條咸魚或者2大茶匙嘅粗鹽去煮。
從來未寫過食評,但真心嬲。