♡ 旺角抵食茶記|紅島冰廳 ♡-講到茶記 ~ 平時都會嚟紅島除咗鐵板餐同焗飯之外佢哋仲有好多港式嘅小食同麵包🥯- ♡ 焗豬扒飯 ♡ $68叫咗個午餐C ~ 仲包埋例湯好抵食😍 豬扒好軟腍 飯係炒飯底 茄汁都好夠😍 性價比勁高!-♡ 常餐 沙嗲牛肉麵 ♡ $55最鍾意就係食佢哋嘅沙爹牛麵真係冇得輸~ 仲有埋奄列 滑捋捋 😆 仲有熱辣辣嘅脆多士-♡ 法蘭西多士 ♡ $30黎親茶記 ~ 都要食西多士花生🥜粒好足夠 加埋牛油同糖漿 真係享受!-♡ 菠蘿油 ♡ $13菠蘿包勁大個,好香脆牛油🧈擺落去一咬 真係好邪惡!-♡ 百香果橙特飲 ♡ +$9跟餐只係跟$9咋 😍味道唔算好甜 酸酸甜甜好好飲!-♡ 龍鳳檸七 ♡ $30 我一定會飲佢哋嘅龍鳳檸樂/檸七好好飲👍❥#⇢店鋪資料:紅島冰廳 (旺角)旺角彌敦道594-596號地舖#
♡ 旺角抵食茶記|紅島冰廳 ♡
講到茶記 ~
平時都會嚟紅島
除咗鐵板餐同焗飯之外
佢哋仲有好多港式嘅小食同麵包🥯
♡ 焗豬扒飯 ♡
$68叫咗個午餐C ~
仲包埋例湯好抵食😍
豬扒好軟腍 飯係炒飯底
茄汁都好夠😍 性價比勁高!
♡ 常餐 沙嗲牛肉麵 ♡ $55

最鍾意就係食佢哋嘅沙爹牛麵
真係冇得輸~
仲有埋奄列 滑捋捋 😆

仲有熱辣辣嘅脆多士
♡ 法蘭西多士 ♡ $30

黎親茶記 ~ 都要食西多士
花生🥜粒好足夠
加埋牛油同糖漿 真係享受!
♡ 菠蘿油 ♡ $13

菠蘿包勁大個,好香脆
牛油🧈擺落去一咬

真係好邪惡!
♡ 百香果橙特飲 ♡
+$9跟餐只係跟$9咋 😍
味道唔算好甜 酸酸甜甜好好飲!
♡ 龍鳳檸七 ♡
我一定會飲佢哋嘅龍鳳檸樂/檸七
好好飲👍

#
⇢店鋪資料:
紅島冰廳 (旺角)
旺角彌敦道594-596號地舖
#
係旺角行完街買咗好多野,又攰又肚餓,就係附近食埋晚餐先返屋企💗經過見到呢間紅島冰廳✨晚市時間坐滿人,一於試試先😋🔹焗白汁粟米豬扒朋友最愛焗飯,揀咗呢款焗白汁粟米豬扒,即叫即焗熱辣辣呈上,加入大量芝士,拉絲效果好吸晴!粟米香甜、豬扒鬆軟多汁、嫩滑又JUICY,食落一啲都唔乾柴~配以金黃色炒飯底,好惹味!🔹羅宋湯酸酸甜甜好開胃~加入唔同蔬菜燉煮,滋味更濃厚!🔹常餐B瑞士雞中翼撈麵配炒滑蛋、丹麥酥我就揀咗常餐,瑞士雞中翼甜而不膩,滑溜無比,吸滿醬汁精華,皮滑肉嫩好高質呢~撈麵柔軟略帶嚼勁,而炒滑蛋鬆軟香甜,配埋酥軟丹麥酥,係飽肚之選~🔹混醬厚多士黎冰廳點少得叫返個多士,厚多士可以加錢轉薄多士,無咁飽濟~揀咗牛油+甜奶,香脆多士以甜香奶油,絕芍係無得輸既組合!🔹葡撻本身想食蛋撻,點知一早已經賣哂,侍應推介可以試吓葡撻~入口牛油味香濃,外皮酥皮相當鬆脆,中間既蛋奶香滑柔軟,真係唔錯!估唔到冰廳都有越南菜,即刻叫返兩款試試先!🔹手工炸春卷表面炸至金黃色,賣相好吸引~食落酥脆,外皮夠薄唔會太厚實,內餡豐富好足料。🔹雞絲扎肉沙律經典越南菜式牙車快~沙律菜種類多,新鮮又爽脆,淋上酸甜醬汁特別醒胃,特別一

🔹焗白汁粟米豬扒

🔹羅宋湯
酸酸甜甜好開胃~加入唔同蔬菜燉煮,滋味更濃厚!

🔹常餐B瑞士雞中翼撈麵配炒滑蛋、丹麥酥

🔹混醬厚多士

🔹葡撻

估唔到冰廳都有越南菜,即刻叫返兩款試試先!

🔹手工炸春卷

🔹雞絲扎肉沙律
經典越南菜式牙車快~沙律菜種類多,新鮮又爽脆,淋上酸甜醬汁特別醒胃,特別一讚扎肉彈牙、雞絲嫩滑,大大碟份量十足!

🔹蜂蜜柚子茶、檸檬柚子梳打
香甜解渴之選~

@shineislandcafe

紅島冰廳✨
📍旺角旺角彌敦道594-596號地下
2023-12-20
2023-12-19 837 瀏覽
#fafafoodblog旺角 #fafafoodblog茶餐廳🍴生牛肉湯河58 蚊🐂河粉爽口 牛肉大塊 軟林 加 d青紅辣椒調味 正🍴加22 蚊 炸蝦餅22 蚊🦐炸蝦餅香脆彈牙, 點 d甜酸汁就好正🍴寶雲羊架蒜蓉汁意粉 128 蚊🐑羊架有三件大大件 蒜蓉汁好香濃 羊架軟林彈牙 意粉爽口好多 有 d蕃茄醬都好 match 🍴芝士流心西多士33 蚊西多士夠厚身軟林 上面好多牛油 一切開好多流心芝士 勁正🧀🍴脆炸雞脾配薯角 38 蚊🥔雞脾大大隻炸得好香脆 薯格大件好味 點 d茄汁都ok#茶餐廳 #西多士 #牛油 #芝士 #羊架 #牛肉河 #越南菜 #蝦餅Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#紅島冰廳地址: 旺角旺角彌敦道594-596號地下~~~~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog油麻地 ======
🍴生牛肉湯河58 蚊🐂
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#紅島冰廳
地址: 旺角旺角彌敦道594-596號地下
~~~~~~~~~~~~
====================

2023-12-19
@shineislandcafe hk style cafe ☕️ serving a variety of hk classics for afternoon tea 🍞@shineislandcafe 港式冰室 ☕️ 茶記經典下午茶 ☕️🍞菠蘿油套餐 HKD$30pineapple bun with butter and red bean ice▫️ 🍞菠蘿油 - 麵包鬆軟 牛油另上冰震 甜脆口感 ▫️🫘紅豆冰 - 淡奶順滑 香甜細膩🍔 特色豬扒包 配薯角 (下午茶) HKD$43pork chop bun麵包鬆軟 豬扒鬆軟焦香 配蕃茄生菜 🥢 豉油王肉絲炒麵 (下午茶) HKD$53stir-fried noodle with pork炒麵夠乾身 有鑊氣 簡單配搭 肉絲 芽菜 韭菜 爽脆彈牙配甜醬辣油 好滿足🗞️ 手工炸春卷 HKD$40vietnamese spring rolls外層酥脆 脹卜卜 餡料超多 口感豐富🍛 馬來咖喱牛筋腩飯 HKD$75malaysian curry with beef brisket 牛筋軟彈 牛腩鬆腍 咖喱帶點微辣 椰汁香濃 ☕️ 熱奶茶 下午茶+HKD$0

🍞菠蘿油套餐 HKD$30

vietnamese spring rolls
外層酥脆 脹卜卜 餡料超多 口感豐富

🍛 馬來咖喱牛筋腩飯 HKD$75
牛筋軟彈 牛腩鬆腍 咖喱帶點微辣 椰汁香濃

☕️ 熱奶茶 下午茶+HKD$0 (單價 $22)
hk style milk tea
茶香濃香 苦中帶甘 入口幼滑

🍋 凍檸檬茶 (少冰少甜) 下午茶+$3 (單價 $25)
iced lemon tea (less ice and less sweet)
茶記必點凍檸茶 清爽解渴

📍旺角彌敦道594-596號地下🇭🇰
♦️🌴🏝️【 紅島冰廳 】🏝️🌴♦️⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄香港的茶餐廳開到成行成市,羣雄之中「紅島冰廳」絕對佔有一席之地🏆除咗茶餐廳的基本配備,如:焗飯、意粉、咖哩、下午茶餐、常餐、鐵板燒、鑊氣小炒等等外,仲供應越式湯河及小食🇻🇳🤩 食物種類多元化🎉「海南雞飯」非常不錯,雞油飯香口,雞肉嫩滑唔會嚡,雞皮仲要係爽脆的😍🐔「鮮蝦柚子沙律」清新輕盈🥗「炸蝦餅」配泰式酸辣醬,十分滋味🍤另外點叫我最喜歡的麵包類🤎 「咸牛肉炒蛋潛艇」及「火炙芝士肉醬熱狗」🌭 麵包軟熟腍身,中間餡料份量十足,上桌一刻仲係熱辣辣的,食一個都好飽,仲另配雜果沙律或薯角,好抵❣️最後必須食埋「甜品」才覺滿足,一於要最邪惡的「阿華田脆脆西多士」🙈 方包切粒,混合蛋漿炸脆,色澤金黃,再撒上阿華田粉、煉奶,冇得輸🍞❤️‍🔥⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🐓海南雞飯 配 🍚雞油香飯 ($65)🥗鮮蝦柚子沙律🦐 ($48)🍤炸蝦餅 ($42)🐂咸牛肉炒蛋潛艇 配 🍎雜果沙律($43)🌭火炙芝士肉醬熱狗 配 🥔薯角($46)🍞阿華田脆脆西多士($36)☕️熱飲(+$3)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:紅島
♦️🌴🏝️【 紅島冰廳 】🏝️🌴♦️

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

「鮮蝦柚子沙律」清新輕盈🥗

「炸蝦餅」配泰式酸辣醬,十分滋味🍤

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🐓海南雞飯 配 🍚雞油香飯 ($65)
🥗鮮蝦柚子沙律🦐 ($48)
🍤炸蝦餅 ($42)
🐂咸牛肉炒蛋潛艇 配 🍎雜果沙律($43)
🌭火炙芝士肉醬熱狗 配 🥔薯角($46)
🍞阿華田脆脆西多士($36)
☕️熱飲(+$3)
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:紅島冰廳 (旺角)
旺角彌敦道594-596號地舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami旺角 #港式茶餐廳 #邪惡西多士 #港式奶茶 #菠蘿油 #脆脆豬 #混醬多 #紅島冰廳 #旺角 #下午茶 @shineislandcafe
2023-11-25
2024-04-10 12 瀏覽
水準嚴重下降,好好食並多次光顧,今次個白汁啲香草重手到好似落左成樽咁,除左香草無任何風味食到,個焗飯嘅汁多到痴線,但係個汁又好難食🤯成個飯不知所謂,$8x蚊竟然係咁嘅質素。其他朋友一致都認為紅島越嚟越差,以前我地係會約埋成班一齊食,到今時今日一定唔會再食。曾經好欣賞呢間冰室覺得佢地做得好有heart ,樣樣野都好味,食到嘩嘩聲。事隔幾個月搞到咁係米換左廚房?唔明白點解競爭咁大都可以越做越差,到底發生咩事?
水準嚴重下降,[曾經]好好食並多次光顧,今次個白汁啲香草重手到好似落左成樽咁,除左香草無任何風味食到,個焗飯嘅汁多到痴線,但係個汁又好難食🤯成個飯不知所謂,$8x蚊竟然係咁嘅質素。其他朋友一致都認為紅島越嚟越差,以前我地係會約埋成班一齊食,到今時今日一定唔會再食。曾經好欣賞呢間冰室覺得佢地做得好有heart ,樣樣野都好味,食到嘩嘩聲。事隔幾個月搞到咁係米換左廚房?唔明白點解競爭咁大都可以越做越差,到底發生咩事?
2024-04-06 16 瀏覽
非常差的餐廳。店舖有新餐單,其實上面好多菜都沒有,我叫了餐,等了半個小時之後,才跟我講沒有這個菜。店員不輕不重講了對不起,一點誠意都沒有。服務態度非常差。以後又再等半小時都沒有上菜。
非常差的餐廳。
店員不輕不重講了對不起,一點誠意都沒有。服務態度非常差。
以後又再等半小時都沒有上菜。
2024-03-31 33 瀏覽
在旺角發現一間跟紅茶很像的茶餐廳,今天很想吃西多士,下午茶餐從2:30開始,有兩款西多士選擇。想吃甜的選了阿華田脆脆西多,下次再試芝士西多,阿華田脆脆西多是在西多士表面灑上阿華田脆脆,兩塊多士中間抹上牛油,西多士本體是好吃的,外酥內軟,但因為只有在表面灑上阿華田脆脆,整個西多士沒有什麼阿華田味道,好像跟阿華田的關係也不大。這個套餐跟了薯角和飲品,我選了很喜歡的茶走,茶走有茶味但如果有多些煉奶會更好。
阿華田脆脆西多
阿華田脆脆西多
2024-03-18 50 瀏覽
今日食咗過午餐A(T骨扒跟飯),真令我大開眼界,塊T骨扒得一邊有肉,我真係未食過啲咁嘅T骨,仲以為比人食過,侍應態度唔好講,問多句都唔得咁。以前都有幫襯開,以後都唔想博。
2024-01-31 127 瀏覽
本身味道 ok,地方就腳,價錢唔算貴。所以以往都算常去但衰在廚房玩野所以一定不會再幫襯💢👎👎‼️話說買早餐,有時會有件扒因為食唔哂,會想豬扒另上就算無盒,入紙袋都無所謂有次同事幫忙代買,同樣要求另上返黎一開,都覺得搞笑唔止件肉响紙袋,連隻太陽蛋都响袋內...都算啦幾十元野唔好太 mean食完隻蛋,再開碗通粉...X,真唔係誇張通粉只得大約 4 外賣羹嘅份量另一碗湯,反而滿到就嚟瀉投訴,最多係情緒發洩一般餐廳都係意見接受,態度照舊 而且仲有 “ 下次食物加料 ” 嘅風險慳返啖氣好過所以最後唔單止我,而家連啲同事們都不再幫襯 當然人地都唔稀罕我地啲一百幾十但我地都一樣,尤其喺餐廳多到爛嘅旺角我地啲辛苦錢,唔係咁用的
本身味道 ok,地方就腳,
價錢唔算貴。
所以以往都算常去

但衰在廚房玩野
所以一定不會再幫襯💢👎👎‼️

話說買早餐,有時會有件扒
因為食唔哂,會想豬扒另上
就算無盒,入紙袋都無所謂

有次同事幫忙代買,同樣要求另上
返黎一開,都覺得搞笑
唔止件肉响紙袋,連隻太陽蛋都响袋內...

都算啦
幾十元野唔好太 mean
食完隻蛋,再開碗通粉...

X,真唔係誇張
通粉只得大約 4 外賣羹嘅份量
另一碗湯,反而滿到就嚟瀉

投訴,最多係情緒發洩
一般餐廳都係意見接受,態度照舊
而且仲有 “ 下次食物加料 ” 嘅風險
慳返啖氣好過

所以最後唔單止我,
而家連啲同事們都不再幫襯

當然人地都唔稀罕我地啲一百幾十
但我地都一樣,
尤其喺餐廳多到爛嘅旺角

我地啲辛苦錢,唔係咁用的
外賣自取
2024-01-27 105 瀏覽
今早想試下佢的早餐, 想食熱的湯粉, 叫左早餐A 鮑魚火腿絲過粉, 餐包加煎雙蛋, 熱奶茶, 先來通粉, 不過我個人習慣會食餐包先, 好軟熟幾好味😋, 兩只煎雙蛋煎得好靚😍, 食左佢d蛋白先, 再將兩只蛋黃放入通粉一起食, 通粉雖然放凍左, 不過湯底整得幾好味💓, 唔會太咸, 啱啱好👍, 撈埋蛋黃一起更好吃😚😚, 再飲埋杯熱奶茶, 雖然放凍左, 不過茶同奶比例都啱, 下次再來幫襯, 記得飲一啖先🤣🤣再下次試第二款😘😘
2024-01-27
早餐
2024-01-16 118 瀏覽
其實港式野都好好食🤤,路過見到大大每麵包同埋蛋撻,真係不禁地被吸引!呢間冰廳地方都幾寬敞,座位都舒服!餐牌都有好多唔同類型食品提供,估唔到仲有越南野及其他東南亞美食首先就叫左個葡撻同酥皮蛋撻食住先,熱熱地都唔錯,個皮都幾鬆脆叫個鮮蝦柚子沙律開開胃,蝦肉大大隻,柚子清甜加上酸甜醬汁夠開胃然後就叫左個札肉雞絲湯河,都幾地道,札肉爽口幾好味,雞絲係手撕雞,唔係絞碎哂果d,唔會鞋瑤柱蝦仁福建炒飯,好足料,炒飯夠乾身,加少少汁撈埋一齊岩岩好飲品都有好多特色飲品,我地叫左水蜜桃西柚特飲同菠蘿西檸乳酸,都幾出色呀!

呢間冰廳地方都幾寬敞,座位都舒服!

2024-01-14 85 瀏覽
早前來到呢間餐廳見到這條靚樓梯, 估不到屬於一間茶餐廳🍴的, 紅島冰廳旺角店有兩層分別地下及地庫。我自己平時都多去有茶餐廳🍴,無論是西多士、沙嗲牛面、芝士焗飯都是心愛食物!這間紅島冰廳原來有地庫層,環境夠大坐得舒服😌餐廳更有越式河粉、小食類,我點了款「越式米紙捲」 相當惹味厚牛油🧈菠蘿麵包🥯牛油🧈好厚,我都忍不住食完口又一口另外沙爺牛意粉、新鮮出爐的麵包🥯蛋撻都極吸引!紅島冰廳旺角旺角彌敦道594-596號地鋪
這間紅島冰廳原來有地庫層,環境夠大坐得舒服😌

餐廳更有越式河粉、小食類,我點了款「越式米紙捲」 相當惹味

厚牛油🧈菠蘿麵包🥯
牛油🧈好厚,我都忍不住食完口又一口

另外沙爺牛意粉、新鮮出爐的麵包🥯蛋撻都極吸引!

紅島冰廳
旺角旺角彌敦道594-596號地鋪
2024-01-07 77 瀏覽
星期六行完旺角,諗唔到食咩,我同屋企人又去左呢度開餐 , 因為紅島冰廳選擇多,原來佢哋最近仲推出埋​越式美食系列添,可以一邊食西式晚餐鋸扒,一邊食下「越南小食串燒」😋。晚餐有湯有飲品,主菜牛扒好大件,塊扒好軟腍,唔會煮到過,小朋友都好易咀嚼 ;而越南小食呢,就有「路邊烤雞肉串」同埋「豬肉串」, 肉質尚算嫩滑,建議趁熱即,都幾好食😋;再加埋「鮮蝦柚子沙律」,酸酸甜甜,都幾開胃呀!埋單$295,都算是抵食呀!​

埋單$295,都算是抵食呀!

2023-12-30 59 瀏覽
晚上到左紅島冰室開餐,喜歡餐廳的食物中西合璧,選擇多份量足,價錢又親民,有2層地方夠晒闊落。🧀️西多士,好邪惡的西多士,即叫即做熱辣辣,炸到金黃鬆軟,切開時花生醬涌出,叫我哋要快啲要食晒佢地🤣。鐵板寶雲羊架配薯菜,跟餐湯同香軟牛油麵包。羅宋湯多料味道夠濃,配微暖的包食亦不錯。羊肉肉質有彈性很易咬開,咬落非常之軟淋,配料豐富有原個焗薯同小堂菜。咖喱根腩飯,加配煎雙蛋,牛根腩煮得夠淋,咖喱汁濃稠度剛好,不覺得辣,小朋友都啱食,飯跟汁拌勻食,好快便清碟。飲品點左至愛凍檸茶。

咖喱根腩飯,加配煎雙蛋,牛根腩

飲品點左至愛凍檸茶。
2023-12-30