2023-02-03 177 瀏覽
第一次去食芝士雞煲超好味味道好濃郁,成日都好想去食而且雞煲好足料,有好多雞塊三個人食一個細嘅都夠,芝士控一定要試!之後可以用返湯底打邊爐,起初諗會唔會好奇怪但係試完之後都係好好味
第一次去食芝士雞煲超好味
味道好濃郁,成日都好想去食而且雞煲好足料,有好多雞塊
2023-01-29 124 瀏覽
天氣凍凍地,放左工唔知食咩好,就諗起之前朋友介紹過嘅米走雞雞煲。🤓坐到入去就見到有兩種雞煲揀,今次就揀左麻辣火焰雞煲($208)。今次揀左中辣,我同朋友都覺得唔算太辣,下次可以挑戰大辣。呢個雞煲係最近食過最好食嘅雞煲🥰。由於得兩個人,食完雞煲都食唔到好多野,就簡簡單單叫左份特級肥牛($198),娃娃菜($28),響鈴($32),紅薯粉($22),咁就岩岩好夠飽。平日夜晚人流唔算好多,啲員工好好服務態度 👍🏻,又會幫你炒雞煲,一見有空碟就即刻過黎收。
火炙雞煲
火炙雞煲
1K
2023-01-21 112 瀏覽
凍凍地又要圍爐取暖喇😂 喺銅鑼灣搵咗間人氣精選雞煲,出名黃金芝士同火焰麻辣雞煲兩款,聽落去都覺得好吸引🤤 我同朋友揀左先試火焰,好特別咁喎😆🔥火焰麻辣雞煲(大)$268 中辣火焰雞煲先讚酒後點火,再冚蓋焗一陣,原來咁樣炒出嚟嘅雞件,一打開蓋就聞到麻香四溢,蘸滿醬汁嘅雞件色澤均勻,汁多肉厚份量好足,咬落去肉質鮮嫩啖啖肉,麻辣口感突出,紫洋蔥索晒湯汁勁惹味,好滿足呀😆自選火鍋配料:澳洲牛舌 $108嚴選牛舌芯,入口爽嫩牛味香濃,大碟又抵食😋竹苼墨魚滑 $96最愛嘅新鮮竹苼包住嫩滑墨魚滑,真係好好味🤤仲叫咗其他索湯之選,蟹柳 $26金菇$38萵荀 $28脆炸魚皮 $54紅薯粉 $22烏龍茶 $22難以想像兩個人食咗咁多野,食到攬住個肚走😛

🔥火焰麻辣雞煲(大)$268 中辣

自選火鍋配料:
澳洲牛舌 $108
嚴選牛舌芯,入口爽嫩牛味香濃,大碟又抵食😋

竹苼墨魚滑 $96
最愛嘅新鮮竹苼包住嫩滑墨魚滑,真係好好味🤤

仲叫咗其他索湯之選,
蟹柳 $26
金菇$38
萵荀 $28
脆炸魚皮 $54
紅薯粉 $22
烏龍茶 $22

難以想像兩個人食咗咁多野,食到攬住個肚走😛
2023-01-17 108 瀏覽
之前食過兩三次,今次俾我感覺差左好多,芝士雞煲唔多芝士,雞無咩味道,比起之前差好遠,咁既價錢唔值的,再唔改善應該無咩人會去,始終而家邊爐、雞煲,太多款式又任食,唔需要選擇呢間
2023-01-16
2023-01-12 146 瀏覽
今天到那裏吃朋友聚餐飯,一進門口就聞到很大浸味道,很明顯是餐廳不通風太難聞了。但無奈已定了這裏,食物是挺好吃的,但是服務質素有待改善。待應們都好似不願意做一樣,叫拎東西都很不願意。不會再去了。食物芝士雞煲確實味道不錯,其他配料感覺也不錯,只是偏貴。另外建議把服務先做好,然後把餐廳的通風系統處理一下,真的太大的異味了。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

2023-01-12
  • 黃金芝士雞煲
2023-01-11 102 瀏覽
最近天氣暖左幾日又凍返🥶 緊要食返啲暖野慰藉下個肚腩🤪銅鑼灣米走雞Deluxe主打芝士雞煲 邪惡😈▫️黃金芝士雞煲 ($228) 芝士有得選擇份量 果斷選擇激量多芫茜見到已經流曬口水🤤雞件好嫩滑 再沾滿左芝士溶😍雞肉雖然連骨 但做到骨肉分離🤪▫️鮮炸響鈴 ($32)極度推介叫芝士雞煲一定要叫響鈴👍趁佢未落湯之前浸落去 好肥呀!好正呀!▫️鵝腸 ($53)性價比幾高 好似食極都食唔完咁😂見條腸囉囉攣咁就已經食得架啦▫️手打鮮墨丸 ($48)自家製手打鮮墨丸 入口好彈牙 粒粒墨魚肉 好滿足🥳
最近天氣暖左幾日又凍返🥶
緊要食返啲暖野慰藉下個肚腩🤪
銅鑼灣米走雞Deluxe主打芝士雞煲 邪惡😈

▫️黃金芝士雞煲 ($228)
芝士有得選擇份量 果斷選擇激量多芫茜
見到已經流曬口水🤤
雞件好嫩滑 再沾滿左芝士溶😍
雞肉雖然連骨 但做到骨肉分離🤪

▫️鮮炸響鈴 ($32)
極度推介叫芝士雞煲一定要叫響鈴👍
趁佢未落湯之前浸落去 好肥呀!好正呀!

▫️鵝腸 ($53)
性價比幾高 好似食極都食唔完咁😂
見條腸囉囉攣咁就已經食得架啦

▫️手打鮮墨丸 ($48)
自家製手打鮮墨丸 入口好彈牙
粒粒墨魚肉 好滿足🥳
2023-01-10 92 瀏覽
都唔知幾耐冇食過雞煲既我,心血來潮想食下因為食唔到辣,所以揀左我最愛既芝士,佢可以俾你揀要幾多芝士,我就揀左激量芝士~~~ 但食落又唔會話太漏!對我黎講岩岩好我哋食到一隻雞都冇剩😂雖然我有點醬料,但其實我覺得配埋芝士湯,普通就咁點豉油都好夠味~之後轉打邊爐 我之前係其他地方食係倒返清湯俾我 佢依到係倒返芝士湯🥹🥹👍🏻👍🏻 食完雞其實都已經飽飽地,配料叫左響鈴、芝士腸、和牛丸同埋生菜~ 再配埋啤酒~ 一流!2個人超級滿足地離開~因為我同朋友5點幾就肚餓,個段時間冇乜人,好似包場咁,靜靜地傾計💬
都唔知幾耐冇食過雞煲既我,心血來潮想食下

2023-01-08 53 瀏覽
米走雞Deluxe🐔📍 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心3樓🐔黃金芝士雞煲配料還有洋蔥、中芹、芫茜、乾蔥,全部都可選份量多與少。雞肉是雞髀肉,十分嫩滑,而且份量也算多,兩個人選擇細份也足夠😋芝士控必選!
米走雞Deluxe🐔
📍 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心3樓

🐔黃金芝士雞煲
2023-01-07 49 瀏覽
中依家雞煲都冇好多選擇😛呢間雖然係散叫 但絕對係會回頭🥰中意食辣就揀左中辣🌶️🌶️呢度食雞有職員負責幫我地煮😀首先加入秘制醬汁🤪炒香之後再點火🔥燒一燒 再蓋住1分鐘就食得原來食雞煲都好講究架👍👍味道就愈食愈辣 同會有後勁既麻🥵雞肉嫩滑 唔會有雪味🤪仲配埋芫茜洋蔥🧅好入味最後加上清湯打邊爐😝叫左蜂巢豆腐,竹笙,牛肉,手打牛肉丸💖😊全部都係新鮮誠意之作😛叫左壼竹蔗矛根解辣🤫比出面好飲😛唔會太甜又夠味😚😚米走雞Deluxe- CWB

中依家雞煲都冇好多選擇😛

味道就愈食愈辣 同會有後勁既麻🥵
雞肉嫩滑 唔會有雪味🤪
仲配埋芫茜洋蔥🧅好入味

最後加上清湯打邊爐😝
叫左蜂巢豆腐,竹笙,牛肉,手打牛肉丸💖😊

全部都係新鮮誠意之作😛

叫左壼竹蔗矛根解辣🤫比出面好飲😛唔會太甜又夠味😚😚

米走雞Deluxe- CWB
嚟到銅鑼灣夜晚想搵一間雞煲食😋見呢一間都好多人推介,就直接上咗嚟👏🏻環境同座位都算大,雖然係星期日,但基本上唔使等位!火焰麻辣雞煲($208)首先嗌咗一個火焰麻辣雞煲,入邊的材料有辣椒乾、洋蔥、芫荽等等!有好多唔同種類嘅辣度,今次我哋就嗌左小辣!雞件嘅份量都算多,同埋都係偏滑嘅雞件☺️食落口有少少麻辣,但係更香嘅係醬料嘅味道😋雞煲推薦!雞煲入邊仲有好多唔同配料,大家可以選擇走洋蔥或者走芫荽,隨你哋嘅愛好!食完雞煲之後仲可以加配料打邊爐✨由於今次我哋本身好晏先食午餐,所以冇嗌到好多嘢食!鮮炸響鈴全份($56)佢呢一度嘅響鈴唔係街市買嗰種薄身響鈴,比較大卷同埋硬身啲!不過兩個人真係食唔晒咁多🤣冇諗到原來份量咁大!雜菇拼盤($48)有金菇、秀珍菇、同埋冬菇,啱啱食完咁多肉類,食返啲蔬菜菇類就平衡返!生根($24)都係平時打邊爐嘅生根☺️用嚟吸晒啲湯😋蟹子鮮蝦滑($108)覺得呢個十分十分之推薦😍😍呢個蝦滑入邊,係真係有好彈牙嘅蝦!然後煮熟咗之後,超級之爽彈!完全同平時啲蝦滑唔一樣😋同埋想入邊嘅已經係剩返三分之一嘅份量,所以平時幾個人食就啱啱好!

火焰麻辣雞煲($208)

鮮炸響鈴全份($56)

雜菇拼盤($48)

生根($24)
都係平時打邊爐嘅生根☺️用嚟吸晒啲湯😋

蟹子鮮蝦滑($108)
  • 麻辣火焰雞煲
2022-12-23 46 瀏覽
今日突然之間好想食雞煲🤤,就決定去呢間位於銅鑼灣嘅米走雞啦🥳(小)黃金芝士雞煲 $228雞煲當然要揀我最愛嘅芝士口味啦😻,揀左激量芝士真係夠晒多🔥,每一件雞都好濃郁芝士味道,而且雞肉仲好滑添😚蟹籽鮮蝦滑 $108蝦滑超級足料,裡面蝦肉份量好多🤪五香鮮牛肉 $108鮮牛肉肉質好嫩滑😛,而且我特別鍾意佢嘅五香口味,醃製過之後口味更加豐富惹味😋稻庭烏冬 $28自己食火鍋好鍾意最後食返個烏冬❤️,可以吸收晒個湯嘅精華😍,而呢個烏冬我覺得幾正嘅位係個烏冬口感幾煙韌🌟凍咸檸七 $24凍檸樂 $24

(小)黃金芝士雞煲 $228

蟹籽鮮蝦滑 $108
蝦滑超級足料,裡面蝦肉份量好多🤪

五香鮮牛肉 $108

稻庭烏冬 $28

凍咸檸七 $24
凍檸樂 $24

2022-12-23 30 瀏覽
凍番朋友話要去打邊爐,我揀左呢間米走雞食芝士雞煲,太邪惡啦超級好味。黃金芝士雞煲我地叫左小,芝士碎叫左普通,如果你係好中意芝士可以叫激量,入面有大量洋蔥,芹菜,芫茜,乾葱等。店員叫我地由上食到落去,唔好整到芝士係底,因為芝士會痴底。芝士味道濃郁,雞肉嫩滑多汁,份量都唔少,件件大件又少骨,食完可以加芝士湯去打邊爐。粟米香甜,加上芝士湯好好味。手打五寶丸手打丸爽口彈牙,粒粒咬開都爆汁。烏冬稻庭烏冬入口滑嘟嘟。

黃金芝士雞煲

粟米
香甜,加上芝士湯好好味。

手打五寶丸
手打丸爽口彈牙,粒粒咬開都爆汁。

烏冬
稻庭烏冬入口滑嘟嘟。
2022-12-18 26 瀏覽
スパイシー鍋チキンポット$ 198! お勧め!鶏鍋は揚げると火が出るので、中華鍋のニオイと強烈なニオイがするので、そのまま干すだけ! ほとんどが鶏もも肉なので、柔らかくてつるつる。 小分け(2~3人前)とありますが、2人前で十分です。 普段は辛いものを食べるのが好きなのですが、今回はZuo bb スパイシーと呼んでみましたが、スパイシーでスパイシーで、鶏肉の味がとても際立っています。 左の銀菊露を加える。 、 最初に熱をクリアできます。ピリ辛鍋 鶏鍋 $198! お勧め!鶏鍋は揚げると火が出るので、中華鍋のニオイと強烈なニオイがするので、そのまま干すだけ! ほとんどが鶏もも肉なので、柔らかくてつるつる。 小分け(2~3人前)とありますが、2人前で十分です。 普段は辛いものを食べるのが好きなのですが、今回はZuo bb スパイシーと呼んでみましたが、スパイシーでスパイシーで、鶏肉の味がとても際立っています。 残した銀菊露を先に加えて熱をとります。
スパイシー鍋チキンポット$ 198! お勧め!

ピリ辛鍋 鶏鍋 $198! お勧め!
2022-12-18 35 瀏覽
天氣咁凍緊係要打邊爐🍲食雞煲,雞煲除左麻辣之外,其實芝士🧀雞煲都幾好食🤤!係銅鑼灣渣甸中心就有間食芝士雞煲叫~米走雞~主打芝士雞煲🫕!依間嘅芝士雞煲有大同細分,芝士量都有得比你揀,當你食完雞之後,我會建議你食埋牛肉/響鈴/公仔麵/先再加湯,咁樣就可以食到濃濃嘅芝士🤤!食完雞煲當然可以加湯打邊爐🍲啦,依間鋪可以比你選擇加清湯或者芝士🧀湯!我個人就喜歡食芝士,所以我就揀左芝士湯,繼續加重返芝士味🤤🤤🤤依家大家打邊爐又多個選擇啦!🙃
天氣咁凍緊係要打邊爐🍲食雞煲雞煲除左麻辣之外,其實芝士🧀雞煲都幾好食🤤!

依家大家打邊爐又多個選擇啦!🙃
2022-12-17
我哋嗌咗黃金芝士雞煲(小)($208)、霜降Prime牛板腱 (小)($198)、爽滑豬頸肉($98)、手打M5和牛丸(半份)($48)、稻庭烏冬($28)同埋出前一丁($20)咁首先講咗每次都一定要食嘅芝士雞煲先啦我覺得佢最好嘅就係每次都可以Keep到水準芝士味都係咁濃郁🧀🧀而且雞肉食落去都好嫩滑不過今次比較特別嘅係好似好多嚿雞肉都係勁大嚿嘅😅😅而且呢間分店嘅雞肉好似比較少骨所以有啲可以啖啖肉好正😆😆重點係食完雞煲之後一定要加芝士湯咁之後就講吓其他配料啦今次就揀咗要牛板腱🤩🤩(之前幾乎每次都係食雪花肥牛😅😅)覺得佢食落去幾有口感🥰🥰牛肉味亦都幾濃郁而且食得多亦都唔會覺得好油膩跟住嘅豬頸肉都係一如既往咁高質😋😋份量幾多之餘而且食落去好爽口完全係我想要嘅口感手打M5和牛丸就係第一次試嘅食落去嗰個口感同我想像中有少少出入佢係比較有好濃郁嘅牛肉味🤔🤔(我一開始係以為佢係會爆汁嗰啲)最後嗰個稻庭烏冬食落去比較幼身所以食完都唔會覺得有好滯嘅感覺

咁首先講咗每次都一定要食嘅芝士雞煲先啦
所以有啲可以啖啖肉好正😆😆
重點係食完雞煲之後一定要加芝士湯

咁之後就講吓其他配料啦
今次就揀咗要牛板腱🤩🤩
(之前幾乎每次都係食雪花肥牛😅😅)
覺得佢食落去幾有口感🥰🥰

完全係我想要嘅口感
手打M5和牛丸就係第一次試嘅
食落去嗰個口感同我想像中有少少出入
佢係比較有好濃郁嘅牛肉味🤔🤔
(我一開始係以為佢係會爆汁嗰啲)

最後嗰個稻庭烏冬食落去比較幼身
所以食完都唔會覺得有好滯嘅感覺