📍「簡·聚」- 元朗今次食食食之旅黎到元朗😌行經西菁街,見到開咗間幾吸引嘅西餐廳,食物種類幾多,仲有生蠔🦪食,所以決定試試佢😎🌹❤️📷餐廳位於西菁街,店面雖然唔算大,但係都有室外同室位座位,環境浪漫🌹舒服,好岩同另一半撐枱腳👩‍❤️‍👨老細(估計)服務態度超好,仲會好細心介紹生蠔同菜式,有種賓至如歸嘅感覺,超讚😍👍🏻🍴生蠔🦪(西班牙銀堡壘&法國黑騎士)💰HK$68/1 (銀堡壘)HK$58/1 (黑騎士)✨推薦指數:9/10作為🦪生蠔發燒友嘅👦🏻,又點可以錯過呢度嘅🦪呢😎餐廳每日都有新鮮既生蠔返貨,主要係3款,今次就試咗其中2款🤗可以睇返自己中意既口味黎選擇返😇今次我地就揀左兩款分別係西班牙同法國既生蠔🦪銀堡壘真係超大隻,成隻手掌✋🏻咁大‼️食落非常鮮甜肥美,有海水味之餘又唔會話太咸,超正🤤🤤🤤黑騎士就相對細隻啲,但係海水味更重,口感爽口啲,食完個口入面仍然停留住餘香🤩👧🏻中意淡味啲嘅銀堡壘,👦🏻就中意濃味啲黑騎士🤣🍴脆炸魷魚圈💰HK$68✨推薦指數:10/10見到呢度都有唔少小食,就決定嗌個魷魚圈試吓🤗魷魚圈份量都唔小,每件都炸到金黃色,色澤均勻,岩岩炸起熱辣辣🤩食落炸粉幾薄,咬落脆卜卜超
📍「簡·聚」- 元朗

今次食食食之旅黎到元朗😌

🍴生蠔🦪(西班牙銀堡壘&法國黑騎士)
💰HK$68/1 (銀堡壘)HK$58/1 (黑騎士)
✨推薦指數:9/10
作為🦪生蠔發燒友嘅👦🏻,又點可以錯過呢度嘅🦪呢😎
👧🏻中意淡味啲嘅銀堡壘,👦🏻就中意濃味啲黑騎士🤣

🍴脆炸魷魚圈
💰HK$68
✨推薦指數:10/10
見到呢度都有唔少小食,就決定嗌個魷魚圈試吓🤗魷魚圈份量都唔小,每件都炸到金黃色,色澤均勻,岩岩炸起熱辣辣🤩食落炸粉幾薄,咬落脆卜卜超香口🤤入面嘅魷魚肉比例佔得重,唔似平時食開個啲炸粉仲厚過魷魚🫣魷魚肉口感幾爽口,唔會太韌,調味岩岩好,唔會太咸太淡,必嗌🥰‼️

🍴烤加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁套餐
💰HK$208
✨推薦指數:7.5/10
豬鞍都幾大塊,夠厚肉😇外層烤到金黃色好靚😍食落豬鞍中間偏瘦,脂肪比例較低,所以口感較乾身,外圍嘅脂肪比例比較高,所以口感較腍😗本身豬鞍嘅味道比較淡,所以要配埋蜜糖芥末籽醬,甜甜辣辣好易入口,唔錯☺️配菜仲有豆角、蕃茄仔、同薯蓉,份量都唔少🥳蕃茄仔烤過更鮮甜,薯蓉就用咗香草、牛油調味,食落口感幼滿,連唔多中意食薯仔🥔(除咗薯條😆)嘅👦🏻都係咁食🤣就知有幾好食啦‼️

🍴香煎盲鰽魚柳併老虎大蝦配柚子醬油
💰HK$178
✨推薦指數:9/10
呢度菜有齊煎盲鰽魚柳同老虎大蝦,好豐富😍
盲鰽魚柳外皮煎得幾脆身,魚柳肉質嫩滑,煎得岩岩好,唔會好乾身,好食到👦🏻👧🏻爭住嚟食🤣
大蝦🍤真係幾大隻,用咗牛油、香草去煎香,口感幾爽口彈牙唔梅😋配埋柚子汁食甜甜哋幾特別🤣🤣🤣
配菜都係豆角、蕃茄仔同薯蓉,食評睇返上面啦😎‼️

🍴西班牙火腿田園沙律配意式黑醋
💰HK$0 (跟餐)
✨推薦指數:7.5/10
份量都幾多,有沙律菜🥗、蕃菇粒、西班牙火腿,整體幾新鮮,火腿就幾咸香,配埋意式黑醋酸酸甜甜幾開胃🤗

🍴黑糖包
💰HK$0 (跟餐)
✨推薦指數:8/10
餐廳將黑糖包烘熱咗,好貼心🤩聞落包體係超香嘅黑糖味,但係食落唔會太甜,外層烘到微脆,內裡保持鬆軟,有驚喜❗️

🍴自家製朱古力心太軟雪糕
💰HK$78
✨推薦指數:7.5/10
好耐無食過心太軟啦🤣見到呢間有自家製心太軟,梗係要試吓😆心太軟賣相都幾靚,仲有啲花瓣🌸、藍莓、朱古力醬做伴碟,打卡一流📸💯
篤穿個心太軟就見到流心狀態嘅朱古力醬,不過就唔算超流心😗食落外層薄身唔會太厚,朱古力味香濃,裡層嘅朱古力醬口感幼滑,甜而不膩,不過食到中間係凍嘅狀態,有少少似雪糕咁🤣不知係未解完凍定專登呢🤪雪糕就係雲呢拿口味,食落口感幼滑唔會太甜,幾夾個心太軟😋

🍴White wine 🍷 - Trentham Estate River Retreat Chardonnay 2020
💰HK$56
✨推薦指數:8/10
嚟到咁浪漫嘅餐廳,又點可以唔嗌埋酒🥂飲呢😌呢款係餐廳推薦,口感溫馴易入口,岩哂女仔飲🥰

• 酥炸魷魚圈
  • 香煎盲鰽魚柳併老虎大蝦配柚子醬油
2022-11-06 433 瀏覽
今日入咗元朗探舊朋友,朋友帶咗我去一間最近新開嘅西餐廳食dinner。 由兩夫妻一手一腳打理,心血經營嘅西餐廳。老婆喺廚房煮嘢食,老公就係樓面照顧客人需要。 服務態度非常之親切,每來一度餸都會問下我哋感覺如何, 亦會同我哋傾偈,講出嘢食係點樣煮。 我哋冇水飲嘅時候,都會加水俾我哋。$248 白酒 每枝老闆幫我哋選了南非的白酒配搭生蠔。 作為wine pairing 來說不錯的選擇前盤叫了6隻新鮮即開生蠔食,叫了2款。黑騎士 Les Chevalier Noir $58/隻來自西班牙的蠔,比較淡味。食落較飽肚、蠔肉爽口,海水味濃。銀堡疊 Ostras Del Castillo $68/隻來自法國的蠔,帶清甜、肥厚爽口,海水味濃 ,帶一點牛奶味。 前菜沙律加入vinaigrette, 再配上西班牙火腿,令沙律帶點鹹香味。黑糖包好鬆軟、好濃黑糖味,熱辣辣。 鵝肝多士多士烤到好脆,帶甜味。 鵝肝煎到好香,再配上勁濃蕃茄味嘅車厘茄及藍莓沙律。烤紐西蘭一級肉眼扒配紅酒燒汁 $208老闆說先將牛排先煎再焗、令牛扒鎖住肉汁。 食落無咁身,比較juice。 牛扒煮到5成熟,剪開後無流血汁,熟到色水好靚。

$248 白酒 每枝

前盤叫了6隻新鮮即開生蠔食,叫了2款。

黑騎士 Les Chevalier Noir $58/隻
來自西班牙的蠔,比較淡味。食落較飽肚、蠔肉爽口,海水味濃。

銀堡疊 Ostras Del Castillo $68/隻
來自法國的蠔,帶清甜、肥厚爽口,海水味濃 ,帶一點牛奶味。

鵝肝多士

烤紐西蘭一級肉眼扒配紅酒燒汁 $208

香煎盲鰽魚柳併老虎大蝦配柚子醬油 $178

盲鰽魚柳外皮煎到好脆,魚肉呈透明色。 肉魚食落去好爽滑彈牙,煮到剛剛好。 盲曹魚上再泄上紅辣絲非常漂亮。 店主更加了大量車厘茄同露筍伴碟。 好足料👍🏻

檸檬蛋白批

檸檬批細細個,最arm 食到飽飽滯滯嘅我哋。檸檬批超清甜,好濃檸檬味,再配上蛋白,非常match 既配搭。 完全可以幫助到剛才食到濟嘅牛扒。 飯後來個甜品大滿足啊!

2022-11-04
  • 香煎盲鰽魚柳併老虎大蝦配柚子醬油
2022-11-06 31 瀏覽
周末,放假,又有機會帶狗狗外出喇!一般我哋的行程都好簡單,只係搵間寵物友善餐廳食嘢,然後再周圍行下。今日諗住喺元朗食嘢,行緊果陣先諗到底食咩好呢?見Openrice呢間餐廳100%笑臉,咁不如一試啦 我、狗狗爸爸同狗狗嚟到時差唔多4點,下午茶係1630 last order,而午餐的last order就剛好係4點。我哋冇食晏,雖然下午茶抵食啲,但無論選擇或者係份量上,似乎午餐較適合,加上職員(老板?)話仲可以點午餐,所以就點咗2個假日午餐:露荀雜菌忌廉意粉同埋安格斯牛肉漢堡。跟餐可選南瓜湯或沙律。想一提的係,可能我哋嚟到已接近餐廳下午茶last order時間,而晚餐又1800先開始,所以除咗我哋就冇其他食客喇,變相包咗場,都幾開心架,同埋呢度算係喺內街,幾清幽,加上天氣又有少少涼,同狗狗一齊坐外面,坐得好舒服!沙律主要係叫俾狗狗食,整體冇乜特別,但烤蕃茄仔好好食,又甜又多汁。餐廳知我哋想俾沙律菜狗狗食,仲提議黑醋汁另上,好體貼!南瓜湯份量唔係太多,個湯幾濃稠,好飲。另外,餐包烘完都好鬆軟!露荀雜菌忌廉意粉除咗擺盤幾靚之外,仲好creamy。意粉軟硬適中,配料亦算多。意粉一定要趁熱食
周末,放假,又有機會帶狗狗外出喇!
一般我哋的行程都好簡單,只係搵間寵物友善餐廳食嘢
,都幾開心架

。餐廳知我哋想俾沙律菜狗狗食,仲提議黑醋汁另上,好體貼!

[假日午餐]沙律

南瓜湯份量唔係太多,個湯幾濃稠,好飲
。另外,餐包烘完都好鬆軟!

[假日午餐]南瓜湯

[假日午餐]麵包

。意粉一定要趁熱食,因為我share咗少少俾狗狗爸爸,佢食時已攤凍咗,佢話個醬汁好味,如果熱食會更好。
[假日午餐]露荀雜菌忌廉意粉

安格斯牛肉漢堡的薯條我覺得係外脆內軟
,好食
!漢堡就因為狗狗爸爸鐘意有啲咬口,所以佢覺得一般。不過呢啲都好視乎個人口味既。
[假日午餐]安格斯牛肉漢堡

至於飲品,我哋係點咗咖啡同凍朱古力。咖啡應該係即磨,不過有啲酸。就算加咗奶,我都係覺得咖啡的酸味多咗少少

[假日午餐]咖啡

凍朱古力好靚,朱古力味唔淡,只係飲品偏甜,如果甜度可以下調番少少,就能夠飲到多啲可可味。
[假日午餐]凍朱古力

埋單時先知,原來呢間餐廳唔收加一。唔係卦???
服務咁好,收加一都好合理架,所以呢餐都抵食,仲食得好relaxed添!我哋就係咁樣,簡簡單單地同狗狗度過咗一個輕鬆寫意的周末喇!感恩~~
2022-11-05
[假日午餐]南瓜湯
[假日午餐]麵包
[假日午餐]露荀雜菌忌廉意粉
幫襯同一間餐廳原因不外乎食物質素與服務態度。重臨簡聚,🐕因為朋友帶同狗狗聚餐,第一時間諗起有戶外坐位嘅簡聚。好彩當日天氣清爽,老闆都為我地坐戶外嘅客人設置風扇。outdoor位置大約有12個,最好事前訂座,等老闆可以好好安排。一開波就叫左半打蠔銀堡壘$68隻,因為入秋,生蠔都好大隻同肥美,唔洗點醬,原汁原味好鮮甜!💯叫左兩個前菜及主菜🔹牛油果蟹肉沙律:啖啖鮮甜蟹肉配牛油果簡直絕配~🔹巴馬火腿沙律:火腿咸鮮香,油潤富盈,質素唔錯。🔹烤西班牙乳豬拌蘋果醬$268呢個主菜係新推出,非常欣賞廚師用心製作,老闆過係原隻由零開始烤焗,皮脆多汁,再拌自家製蘋果醬,味道立即清新唔油膩!🔹香煎鵝肝黑松露意大利飯$168,鵝肝煎後外脆内嫩,拌以creamy嘅意大利飯,口感豐富,到達舌頭有一種幸福感覺,之後就後悔自己食太多,又要減肥啦...😅🔹最後以香濃朱古力心太軟作結!👍
幫襯同一間餐廳原因不外乎食物質素與服務態度。

叫左兩個前菜及主菜
🔹牛油果蟹肉沙律:啖啖鮮甜蟹肉配牛油果簡直絕配~
🔹巴馬火腿沙律:火腿咸鮮香,油潤富盈,質素唔錯。

🔹烤西班牙乳豬拌蘋果醬$268

🔹最後以香濃朱古力心太軟作結!👍

朱古力心太軟

朱古力心太軟
上次同朋友過嚟食嘢,已經好鍾意呢間餐廳嘅人情,同埋氣氛🥰店主總係會擔心我哋俾蚊咬,主動提供蚊怕水知道餐廳可以帶寵物,今次就約埋朋友帶埋佢心愛嘅狗狗過嚟食嘢係晚餐前先嗌生蠔過下口癮🦪生蠔真係好新鮮、肥美店主都好貼心提醒我哋先食Castillo($58/隻),再食黑騎士($68/隻),味道會更好兩款生蠔都係海水味偏濃,相較底下Castillo更肥美🤤 叫咗兩個晚餐set分別係日本帶子大蝦龍蝦汁意粉$148帶子厚實、鮮甜,大蝦口感彈牙配合埋香濃龍蝦汁,簡直係完美嘅組合同埋香煎羊扒配紅酒燒汁$188我最愛嘅橄欖油浸蒜頭,配合埋每一啖嘅羊肉,帶出羊肉羶味,而且烹調時間精準,熟度剛好,肉質嫩滑前菜選擇左一個田園沙律另一個加錢升級~香煎鵝肝多士食前菜已經胃口大開🤤🤤加埋杯超級多新鮮生果嘅水果茶,成餐飯食落都唔會太膩最後應朋友要求陪佢食咗個檸檬撻又好有驚喜喎,清新檸檬香味,比平時食落酸味更重,滿足甜品意慾同時可以消滯🍋連狗仔都好想食🤣室外位置黎講呢度都好舒適,而且有把大風扇吹住,唔會怕太熱

知道餐廳可以帶寵物,今次就約埋朋友帶埋佢心愛嘅狗狗過嚟食嘢

係晚餐前先嗌生蠔過下口癮
🦪生蠔真係好新鮮、肥美
兩款生蠔都係海水味偏濃,相較底下Castillo更肥美🤤

叫咗兩個晚餐set
分別係日本帶子大蝦龍蝦汁意粉$148
帶子厚實、鮮甜,大蝦口感彈牙
配合埋香濃龍蝦汁,簡直係完美嘅組合

同埋香煎羊扒配紅酒燒汁$188

前菜選擇左一個田園沙律
另一個加錢升級~香煎鵝肝多士
食前菜已經胃口大開🤤🤤

加埋杯超級多新鮮生果嘅水果茶,成餐飯食落都唔會太膩

最後應朋友要求陪佢食咗個檸檬撻

連狗仔都好想食🤣

室外位置黎講呢度都好舒適,而且有把大風扇吹住,唔會怕太熱

2022-10-09 31 瀏覽
元朗有間高質浪漫西餐廳,好適合情侶撐枱腳地方。位置偏隱蔽,店內播放着抒情嘅音樂,令人好放鬆😌老闆好親切,吸引吾少熟客幫襯🥰風雅💲68/隻有一隻手掌長度嘅大隻,蠔肉肥厚鮮美,海水味好濃頭盤西班牙火腿田園沙律配意式黑醋(🌟80.91/100)黑醋汁酸爽開胃,加上西班牙火腿鹹香配搭著新鮮嘅沙律菜,屬開胃前菜🥰牛油果蟹肉他他 (🌟84.21/100)💲68一層牛油果一層蟹肉,蟹肉吾洗自己拆殼都可以食到啖啖肉,好鮮甜食到一絲絲嘅蟹肉配搭入口即化嘅牛油果加上黑醋汁,感覺好清爽香煎日本帶子大蝦龍蝦汁意大利麵(🌟83.23/100) 💲148呢到用咗圓意粉,帶子和蝦煎得焦香,帶子依舊保持滑嫩,蝦肉好爽口,意粉用咗洋蔥同龍蝦汁,整體好鮮味好似真係食緊龍蝦🤤烤加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁(🌟82.44/100) 💲208好似面咁大嘅豬鞍有一節手指咁厚,肥瘦均勻,好嫩滑爽口,蜜糖芥末籽汁比芥末醬多咗一點甜,冇咁嗆口😍仲有原顆牛油焗蒜頭,充滿牛油鹹香嘅蒜頭連同豬鞍一齊食,幸福感滿分歌劇院蛋糕(🌟92.54/100)💲68濃郁嘅朱古力加上微苦澀嘅咖啡,層次分明,係幸福嘅甜品法式檸檬蛋白批(🌟82.86/100)💲6

風雅💲68/隻
有一隻手掌長度嘅大隻,蠔肉肥厚鮮美,海水味好濃

頭盤
西班牙火腿田園沙律配意式黑醋(🌟80.91/100)

牛油果蟹肉他他 (🌟84.21/100)💲68

歌劇院蛋糕(🌟92.54/100)💲68
濃郁嘅朱古力加上微苦澀嘅咖啡,層次分明,係幸福嘅甜品

法式檸檬蛋白批(🌟82.86/100)💲68
一層嘅餅底,一層檸檬,面頭鋪咗好似雲朵嘅蛋白霜。檸檬批酸甜酸甜,口感紮實,有初戀嘅感覺🥰

💖之前係網上搵元朗高質西餐廳,見好多街坊都推薦呢間,今晚黎試下!見佢地除左晚市menu,仲有生蠔食!1⃣️黑騎士🦪 $58/隻💖個頭幾大😲,入口滑嫩順口,味道偏清新,帶淡淡海水鮮味🌊,佢地會比埋檸檬🍋同味道偏甜嘅開胃醬汁,攞黎左開胃前菜唔錯!2⃣️Dinner menu🍽 🔸西班牙火腿田園沙律配意式黑醋🥗🔸香煎鵝肝多士🦢 $68🔸脆炸軟殼蟹冬陰功意大利麵🦀️ $148🔸烤加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁🐷 $208🔸甜品(心太軟)🍫 $58💖黑醋味濃郁,配上清新沙律菜同鹹香、有嚼勁嘅西班牙🇪🇸火腿,開胃好味~💖鵝肝好肥厚香口🤤,油脂感好正,配上脆口多士口感豐富。另外仲配左沙律菜,清新沙律平衡返油膩感。💖冬陰功意大利麵幾驚喜,辣得黎又唔會嗆,恰到好處🤌🏻,辣味都令佢食起黎唔會膩。軟殼蟹好脆,配菜有菇🍄、菜🥬同洋蔥🧅。💖豬鞍好出色!之前食過其他餐廳肉質都好鞋🥲,超難切同咬,但呢度採用半煎焗,肉質keep到好嫩,一口咬落去又多肉汁。肥肉唔會好多,香得黎唔油。另外有蜜糖芥末籽汁,幾開胃。配菜有車厘茄、烤大蒜🧄等。💖個甜品擺盤幾得意🤣,心太軟外微脆,入面嘅朱古力流心味道甘甜濃郁。另外仲有雲呢拿雪糕🍦,師傅👩‍🍳仲

1⃣️黑騎士🦪 $58/隻

2⃣️Dinner menu🍽
🔸西班牙火腿田園沙律配意式黑醋🥗
🔸香煎鵝肝多士🦢 $68
🔸脆炸軟殼蟹冬陰功意大利麵🦀️ $148
🔸烤加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁🐷 $208
🔸甜品(心太軟)🍫 $58

💖個甜品擺盤幾得意🤣,心太軟外微脆,入面嘅朱古力流心味道甘甜濃郁。另外仲有雲呢拿雪糕🍦,師傅👩‍🍳仲用朱古力醬寫作個happy🤭。

3⃣️蜜桃紅茶🍑 +$22
💖茶味比想像中濃郁,尾韻又帶蜜桃果香味,唔會假甜,另外都飲到薄荷味🌱。兩款飲品都有菠蘿🍍同藍莓🫐!

4⃣️熱情果特飲🍹 +$22
💖酸甜嘅熱情果撞上帶氣泡🫧嘅梳打,係夏日好refreshing嘅飲品~

💖餐廳唔算大但位置好寬落,坐得舒服😌,又播住啲jazz咁chill嘅音樂🎵,同三五知己撐下枱腳、吹吓水啱晒!
今晚到店慶祝,店家門面浪漫舒適,亦設有戶外座位,適合不同需要😇♥️日本岩手縣風雅活蠔風雅蠔超級大隻!肉質非常實在、食落啖啖肉而甜甜的、蠔味重及Creamy、超級新鮮,配上店家的醬汁令到味道昇華!店家做緊優惠,超級抵食,CP值超高!♥️蟹肉牛油果他他滑溜的牛油果配上鮮味豐富的蟹肉他他,兩者的味道都是清新派,賣相一流,份量都很多,味道清新而開胃😋♥️炸魷魚圈炸得外層香脆,魷魚肉質鮮甜,配以店家醬汁,減低油膩感,味道一流,店家的調味技巧真的很強!♥️紐世蘭肉眼扒肉質嫩滑多汁濃郁,五成熟岩岩好,與配菜的蕃茄、蘆荀、蒜頭簡直係天作之盒,美味極了,再配上紅酒燒汁,入口味道完美、很享受更香口!♥️法式檸檬蛋白批店家好有驚喜!知道今日慶祝,所以寫左 “Happy”,賣相吸引而清爽,蛋白軟漿做得好軟滑,清爽酸香,引出啖啖的檸檬味,非常好味!♥️沖繩Orion啤酒啤酒淡香順滑,易入口,啤酒泡幼清,女士都岩飲!味道純麥味濃,清新爽口而清醇!♥️白酒白酒都好易入口,好香醇,配以店家的熟食及肉眼扒,將整體味道昇華,超級享受!店家的飲品亦有優惠,今晚是抵食的一餐!

♥️日本岩手縣風雅活蠔

炸魷魚圈
紐世蘭肉眼扒
沖繩Orion啤酒
2022-09-22 226 瀏覽
最近到左呢間隱世高水準西餐廳食晚飯,餐廳位於元朗呢個美食天堂,雖然唔算好近main road, 但就係千色店呢個地標附近步行大約5分鐘就到喇!(其實只需往西菁街方向走,餐廳就係網球場側,都幾易搵)【Granjero 簡.聚】裝修簡約時尚,部分係卡位或梳化位,坐得舒服,好啱三五知己來個飯聚~呢度嘅Set dinner都有好多選擇,最驚喜就係可以食到日本的【日之雪花生蠔】,大隻又肥美,好滑又重海水味,其他產地生蠔也有供產,生蠔佢地而家仲做緊買5送1優惠喔!我地點左兩份dinner set, 頭盤一個揀左【西班牙火腿田園沙律配意式黑醋】,另一個就upgrade左做【牛油果蟹肉他他】,前者味道清新,後者有滿滿嘅蟹肉,入口幼滑,跟清甜嘅牛油果味道非常夾~跟著到主菜出場。。。【脆炸軟殼蟹冬陰功意大利麵】,軟殼蟹炸得很鬆化酥脆但又唔會好多油,配冬陰功意大利麵幾特別,少少辣好有泰式風味,好開胃~【香煎羊扒配紅酒燒汁】份量都唔少,羊鞍五成熟啱啱好,肉質鮮嫩,肉汁得以鎖住,入口唔會乾身,好美味呀!加$58可以升級人氣法式甜品【歌劇院蛋糕】真係回味無窮呀!特濃朱古力加左expresso口味好特別,入口香滑,

跟著到主菜出場。。。

加$58可以升級人氣法式甜品【歌劇院蛋糕】真係回味無窮呀!特濃朱古力加左expresso口味好特別,入口香滑,甜中帶微微咖啡嘅苦澀,再沾旁邊的朱古力醬一齊食,份外美味~

飲品我地點左【凍蜜桃紅茶】和【凍鮮果茶】,味道清新,感覺健康~

高水準出品令我地整晚吃過不停,好滿足!職員友善而且勤快,上菜速度都好快,已經計劃左下次再嚟試吓佢地其他美食了!
2022-09-15
  • 歌劇院蛋糕
  • 日之雪花生蠔
  • 牛油果蟹肉他他
  • 脆炸軟殼蟹冬陰功意大利麵
  • 香煎羊扒配紅酒燒汁
2022-09-17 52 瀏覽
元朗隱世餐廳 細細間 但都好坐得舒服 而且職員超有禮貌 🥩 紐西蘭一級肉眼配紅酒汁 啱啱五成熟 雖然唔係超級靚嘅牛 牛肉味都濃 同埋其實都唔細塊 可以點埋隔離嘅南瓜蓉🦀 脆炸軟殼蟹龍蝦汁意大利飯炸得又脆又軟的殼蟹 如果嗰龍蝦汁個味再濃一點 會更好味📍 元朗西菁街10號好順泰大廈地下59號舖
元朗隱世餐廳 細細間 但都好坐得舒服 而且職員超有禮貌

🥩 紐西蘭一級肉眼配紅酒汁

🦀 脆炸軟殼蟹龍蝦汁意大利飯
炸得又脆又軟的殼蟹 如果嗰龍蝦汁個味再濃一點 會更好味

📍 元朗西菁街10號好順泰大廈地下59號舖
2022-09-12 42 瀏覽
呢間唔顯眼嘅餐廳,本身記得之前係食過係高級餐廳,但而家已經變咗平價但好食嘅西餐,價錢為$150-$300左右本身套餐就包咗沙律或者餐湯,但俾我見到我最愛嘅兩樣嘢就加錢升級咗個頭盤,轉咗鵝肝多士同埋牛油果蟹肉他他,每樣嘢都係加$68鵝肝多士多士好脆,鵝肝好食,比起對上一次食嘅乾巴巴鵝肝好耐冇食過今次呢啲入口即溶嘅感覺😍牛油果蟹肉他他超大愛蟹肉同牛油果🥑套餐方面我哋揀咗一個魚一個牛,賣相都算有擺盤,令我想幫佢影靚相,然後影到俾店員話啲嘢食都出嚟😂😂香煎盲鰽魚柳配香辣茄茸汁意大利飯 $148第一次食呢隻魚柳,佢都算滑身,個飯就蕃茄味但係有少少辣,令到好開胃烤紐西蘭一級肉眼扒配紅酒燒汁 $208我哋要咗五成熟,咪想睇落同平日西餐差唔多,有肉有蒜頭有擺盤。睇佢個樣普通仲諗緊點解好似七成熟咁,但切落去之後睇到俾個表面呃咗,入面真係五成熟咁嘅樣,食落去嘅感覺係外脆裏面淋,口感唔錯,食完一件又一件,媽咪都讚好👍🏻另外再升級咗歌劇院蛋糕 $58媽媽話呢個蛋糕好好食,我都覺得唔錯唔會似平時嗰啲咁好甜,雖然係普通嘅蛋糕但係仲有埋伴碟💯雖然地方唔大,但環境都坐得幾舒服,最緊要嘅係電視播緊全城最鍾意嘅mirro

鵝肝多士

牛油果蟹肉他他
超大愛蟹肉同牛油果🥑

香煎盲鰽魚柳配香辣茄茸汁意大利飯 $148

烤紐西蘭一級肉眼扒配紅酒燒汁 $208

另外再升級咗歌劇院蛋糕 $58

雖然地方唔大,但環境都坐得幾舒服,最緊要嘅係電視播緊全城最鍾意嘅mirror,掛住佢哋了,唔知佢哋而家點呢?仲有播放嘅歌都係我最鍾意嘅歌,整體嚟講都唔錯
又到元朗探店系列,今次呢間好高質,好有心!餐廳位於元朗近千色果頭嘅後街,對住球場,雖是西餐小店,但做食物很認真,很有質素,睇得出對飲食有堅持,值得聞香而來,也值得再次到訪!希望小店可以一直經營落去,造福街坊。-小店服務很好很專業,換碟好勤快,上菜一樣還一樣,店員對菜很熟悉,有問必答。背景音樂是Jazz music ,令人放鬆的氛圍,好適合慶祝、戀人/朋友聚會或一家大人食飯,飲返杯。坐外外面仲好chill tim。PS. 呢度有播無聲電視,但係無TBB台😁👍🏻🫶🏻生蠔:日之雪花($68@)買5送1呀,當日店員推介「日之雪花」肉爽,大隻,蠔味很重,尤其咬到最尾一兩啖,好似食左十隻蠔咁。🫶🏻牛油果蟹肉他他(+$68)💯推介加錢可把套餐的西班牙火腿田園沙律配意式黑醋轉成這個,有差唔多2cm厚的蟹肉,勁足料,下一層是新鮮軟滑厚切牛油果,再下一層沙律菜,配少少黑醋汁,整體蟹味濃,味道絕配,我很enjoy這道菜!😂烤西班牙乳豬伴蘋果蓉醬 $268 (配前菜飲品)💯推介真係一道令人驚艷嘅心機工夫菜!未試過食乳豬食到好似雞咁滑,仲要已經拆左骨,啖啖肉,真正肉嫩、皮脆!皮位肉位都好食,呢個乳豬要醃兩日再即
又到元朗探店系列,今次呢間好高質,好有心!
餐廳位於元朗近千色果頭嘅後街,對住球場,
雖是西餐小店,但做食物很認真,很有質素,
睇得出對飲食有堅持,
值得聞香而來,也值得再次到訪!
希望小店可以一直經營落去,造福街坊。

小店服務很好很專業,換碟好勤快,
上菜一樣還一樣,店員對菜很熟悉,有問必答。
背景音樂是Jazz music ,令人放鬆的氛圍,
好適合慶祝、戀人/朋友聚會或一家大人食飯,飲返杯。
坐外外面仲好chill tim。

PS. 呢度有播無聲電視,但係無TBB台😁👍🏻

🫶🏻生蠔:日之雪花($68@)
買5送1呀,當日店員推介「日之雪花」
肉爽,大隻,蠔味很重,
尤其咬到最尾一兩啖,好似食左十隻蠔咁。

🫶🏻牛油果蟹肉他他(+$68)💯推介
加錢可把套餐的西班牙火腿田園沙律配意式黑醋轉成這個,
有差唔多2cm厚的蟹肉,勁足料,
下一層是新鮮軟滑厚切牛油果,
再下一層沙律菜,配少少黑醋汁,
整體蟹味濃,味道絕配,我很enjoy這道菜!

😂烤西班牙乳豬伴蘋果蓉醬 $268 (配前菜飲品)💯推介
真係一道令人驚艷嘅心機工夫菜!

未試過食乳豬食到好似雞咁滑,
仲要已經拆左骨,啖啖肉,
真正肉嫩、皮脆!皮位肉位都好食,
呢個乳豬要醃兩日再即點即焗,好入味但唔咸,
味道有層次而不膩,

配蘋果蓉醬,甜甜地又重蘋果味,勁好食。
配菜焗豆、焗車厘茄、焗蒜頭全都有水準!

🍝香煎日本帶子大蝦龍蝦汁意大利麵 ($148) (配前菜飲品)
意粉爽滑彈牙Al dente,
龍蝦汁係店家自家熬製,難怪味濃又唔咸!
是好吃的!
估唔到帶子咁大粒,仲有幾粒大蝦同菇片,
整體份量很足。

自家製心朱古力心太軟配雪糕 ($68)
甜品相對普通無咁令人驚艷,不過擺盤一樣靚!
心太軟都做到流心,配合桃碎,香滑雲呢拿雪糕,雲呢拿味濃。

熱情果特飲(+$22)
鮮果茶(+$22)
糖水另上值得一讚,兩者都有幾多菠蘿同藍梅。

紀念日
  • 烤西班牙乳豬伴蘋果蓉醬
2022-09-07 159 瀏覽
提早同老公過中秋撐台腳見依間西餐廳價錢同食物都好似唔錯就早d bk 定中秋前平日過黎試下難得撐台腳,老公話要食好d, 叫埋蠔試佢地推介依兩款,就每樣叫兩隻建議我地先食日之雪花 日本蠔先再試黑騎士日本蠔比較厚身,淡味少少,海水味濃黑騎士就爽口,海水味更濃而且有回甘甜味兩款都好出色~又唔會食到殼碎,洗得乾淨跟餐既西班牙火腿田園沙律雖然係跟餐都唔馬虎,份量唔少火腿鹹香夾埋沙律菜既清爽仲有沙律醋既酸甜,夠哂開胃另一set 加錢升級左要牛油果蟹肉他他蟹肉估唔到同牛油果係甘夾!!蟹肉鮮味溝牛油果再加埋生菜墊底依個組合完全估你唔到甘好食連平時唔食牛油果既老公都食左大半食完前菜,先上主食日本帶子大蝦龍蝦汁意大利麵帶子大大粒,煎得好香但入面係岩岩熟,所以食落好彈牙爽口大蝦又係食落無急凍feel, 都係彈牙重點係個龍蝦汁話係自家製味道真係勁正! 唔會偏鹹龍蝦味勁重,但唔滯好creamy,, 意粉掛哂汁,我地食到停唔到清埋碟烤西班牙乳豬伴蘋果醬上碟個陣有介紹係用左兩日時間整整係醃都要用一日個乳豬皮仲好香脆,入面d 肉勁淋又滑配埋個蘋果醬好清新元朗都有好食fusion 菜🌟檸檬蛋白批檸檬味好出,酸酸味味~~正
提早同老公過中秋撐台腳

見依間西餐廳價錢同食物都好似唔錯

就早d bk 定中秋前平日過黎試下

難得撐台腳,老公話要食好d, 叫埋蠔試

佢地推介依兩款,就每樣叫兩隻
建議我地先食日之雪花 日本蠔先再試黑騎士

日本蠔比較厚身,淡味少少,海水味濃
黑騎士就爽口,海水味更濃而且有回甘甜味

兩款都好出色~又唔會食到殼碎,洗得乾淨

跟餐既西班牙火腿田園沙律
雖然係跟餐都唔馬虎,份量唔少
火腿鹹香夾埋沙律菜既清爽
仲有沙律醋既酸甜,夠哂開胃

另一set 加錢升級左
要牛油果蟹肉他他
蟹肉估唔到同牛油果係甘夾!!

蟹肉鮮味溝牛油果再加埋生菜墊底
依個組合完全估你唔到甘好食
連平時唔食牛油果既老公都食左大半

食完前菜,先上主食
日本帶子大蝦龍蝦汁意大利麵
帶子大大粒,煎得好香

但入面係岩岩熟,所以食落好彈牙爽口
大蝦又係食落無急凍feel, 都係彈牙
重點係個龍蝦汁話係自家製
味道真係勁正! 唔會偏鹹
龍蝦味勁重,但唔滯

好creamy,, 意粉掛哂汁,我地食到停唔到清埋碟

烤西班牙乳豬伴蘋果醬
上碟個陣有介紹係用左兩日時間整
整係醃都要用一日

個乳豬皮仲好香脆,入面d 肉勁淋又滑
配埋個蘋果醬好清新
元朗都有好食fusion 菜🌟

檸檬蛋白批

檸檬味好出,酸酸味味~~正
可以解滯添!

野飲我地都加左錢要鮮果茶 同熱情果特飲
兩杯都有生果係入面
鮮果茶係紅茶底,但唔會好苦澀
反而同鮮果味夾得岩岩好

熱情果就更加fresh 添!!

2022-09-06
2022-09-01 36 瀏覽
搬左元朗一排聽講好多好野食我以我決定食盡元朗✨✨網球場對住。好順泰停車場入口側邊百香果特飲菠蘿同埋藍莓特別在係用tonic有種回甘既味道吖😍法國蠔黑騎士先有海水既味道再有啖啖清甜味道層次豐富。仲有啖甜味留係口腔入面😍香煎鹅肝多士鹅肝前到好脆香口,一塊有d唔多喉,但只係頭盤je!!要留返個肚食主菜吖!西班牙火腿田園沙律配意式黑醋裏面嘅蕃茄仔係用橄欖油烤過架!特別香甜鮮味更加特出🥰好有心思烤紐西蘭一级肉眼扒配红酒燒汁牛扒食落口好淋肉汁係油脂係口腔度徘徊發出一種甜味😍就算無點紅酒燒汁都好好味!香煎盲鰽魚柳配香辣茄茸汁意大利飯呢個好正!但茄茸汁意大利飯!個飯反而係精粹!酸酸地好開胃呀令人不自覺地食晒一碟😍甜品係檸檬撻個擺盤好有心思酸酸甜甜食完。。。我又想食野啦🤣
搬左元朗一排聽講好多好野食
我以我決定食盡元朗✨✨
網球場對住。好順泰停車場入口側邊

百香果特飲
菠蘿同埋藍莓特別在係用tonic
有種回甘既味道吖😍

法國蠔黑騎士
先有海水既味道再有啖啖清甜味道
層次豐富。仲有啖甜味留係口腔入面😍

香煎鹅肝多士

西班牙火腿田園沙律配意式黑醋

烤紐西蘭一级肉眼扒配红酒燒汁

香煎盲鰽魚柳配香辣茄茸汁意大利飯

甜品係檸檬撻
個擺盤好有心思
酸酸甜甜食完。。。我又想食野啦🤣

2022-09-01 104 瀏覽
日之雪花(日本特色生蠔🦪)N1 Size $68.00/隻餐廳提供不少種類的生蠔,想吃到高級生蠔🦪不一定要去酒店自助餐。反而其實不少有心的高質店,先把關細選不同口感、大小、產地的生蠔。愛蠔之人的好消息。上次在餐廳吃午餐發現餐廳有賣生蠔🦪,所以今日特地再來。開朗小哥推介新到當造的日之雪花❄️。優雅名字背後,隱藏着實力。滴小小新鮮檸檬汁🍋。蠔帶有輕紗裙邊,需要輕輕撥起,再陰力鏟起帶子,輕輕送入口腔之中。蠔的鮮味龐然散發,海水味濃,跟想像的淡口不同,蠔汁是自己私人調配跟外頭吃的有點點不同,微辣,感覺舒服。吃完依然心癢,想追加。西班牙火腿田園沙律配意式黑醋 升級 香煎鵝肝多士 $68.00香煎鵝肝入口即化配上香脆煙韌多士,沙律菜新鮮干身,黑醋油帶甜。非常開胃。由生蠔到前菜每道菜都先後有序,小哥一人照顧幾桌人都周到,雖然忙碌,但依然有問有答,非常熱情好客。香煎羊扒配紅酒燒汁(羊鞍5成熟)$188.00人唔可以唔成熟,但羊可以。脆炸軟殼蟹冬蔭功意大利麵 $148.00炸得又脆又軟的殼蟹,多次想係屋企制作,但總比不上大廚煮的來得干手淨腳,意大利麵的部分亦一點都不馬虎,極其濃烈的九層塔香料擔正主角,微辣
日之雪花(日本特色生蠔🦪)N1 Size $68.00/隻
吃完依然心癢,想追加。

香煎羊扒配紅酒燒汁(羊鞍5成熟)$188.00
人唔可以唔成熟,但羊可以。

脆炸軟殼蟹冬蔭功意大利麵 $148.00
炸得又脆又軟的殼蟹,多次想係屋企制作,但總比不上大廚煮的來得干手淨腳,意大利麵的部分亦一點都不馬虎,極其濃烈的九層塔香料擔正主角,微辣。

歌劇院蛋糕 $58.00
難度什高的甜品,主要由巧克力🍫海綿蛋糕,調溫朱古力組成,極有風味的早難度傳統蛋糕,性價比早,伴碟都非常有心思,好像看畫一樣,用食物花朵併成的一抹風景,好看又好吃。

凍鮮果茶 $22.00
茶底不一定是奶茶的專利,果茶有很多新鮮當造的水果,糖水一同上桌可以自由調配,夠清新好入口而且解渴。

凍熱情果特飲 $22.00
熱情果果味突出友好,新鮮水果足料。

• 生蠔
  • 香煎鵝肝多士