2023-08-11 299 瀏覽
想食個light lunch好耐無過嚟飲咖啡記得以前peak hour到訪等候時間都頗耐今次直覺有進步而且bagel處理得幾好食🥯👍烘焙底熱辣辣香噴噴比pasta出色飲埋杯跟set的black coffee可以揀brazil / ethopia 豆☕️嚟到用蓋碗裝加埋d中式櫈真係好似涼茶🥰👍
想食個light lunch

可以揀brazil / ethopia 豆☕️
嚟到用蓋碗裝
加埋d中式櫈
真係好似涼茶🥰👍

今日放假去搵灣仔工作嘅朋友食飯佢介紹我食呢間cafe 心諗,個名咁搞笑叫笑林寺Menu 上面嘅名又改得好特別一於試試佢朋友話星期五黎試過一位都冇得walk-in 所以佢預先打去訂位Make sure 唔會食白果*果然呢間cafe 嘅意粉好食!份量算多!啲名真係改得好搞笑Lunch 包一杯americano 由於我同朋友都唔飲咖啡,加錢叫左橙汁灣仔食個lunch 唔平,但呢間食物係有質素,所以貴小小都okay ge *Off-lunch menu 叫左煙三文魚carbonara Carbonara cream source 好rich 會漿住個口,好濃味,配料多,煙三文魚都有3大片,再整成一隻花朋友叫左蝸牛醉了Source 好rich ,配料多佢亦on top 叫左個lemon tart (lunch set +$20)正常味,不過不失,細件左啲*剛入座已經見到不同台上都有留座嘅牌Happy Friday 個個都想食好啲所以唔少walk-in 客都要失望已回
今日放假去搵灣仔工作嘅朋友食飯
佢介紹我食呢間cafe
心諗,個名咁搞笑叫笑林寺
Menu 上面嘅名又改得好特別
一於試試佢
朋友話星期五黎試過一位都冇得walk-in
所以佢預先打去訂位
Make sure 唔會食白果
果然呢間cafe 嘅意粉好食!份量算多!

啲名真係改得好搞笑
Lunch 包一杯americano
由於我同朋友都唔飲咖啡,加錢叫左橙汁

Carbonara cream source 好rich
朋友叫左蝸牛醉了
Source 好rich ,配料多
正常味,不過不失,細件左啲
剛入座已經見到不同台上都有留座嘅牌
Happy Friday 個個都想食好啲
所以唔少walk-in 客都要失望已回
2023-07-07
2023-04-28 987 瀏覽
睇到呢個名,都幾好笑。叫「笑林寺」。其實佢啲餐牌上嘅食物名字都搞笑,呢個酸忌廉煙三文魚煙肉意大利粉,餐牌個名叫做 - 桃花島 $89個賣相就真係唔差嘅,但係味道講真真係一般般。見到個cream拌麵做得幾均勻,多汁,但做味道真係偏淡,要問店員加多小小鹽調下味先好啲。煙三文魚都有3-4片,煙肉都有幾片,算係足料。芝士碎灑面,其實整個賣相都尚有誠意,唯一建議廚師可以調味調得好啲。座位都幾舒適,位置唔算方便,係時代廣場行去都要15分鐘。
睇到呢個名,都幾好笑。叫「笑林寺」。
其實佢啲餐牌上嘅食物名字都搞笑,
桃花島

個賣相就真係唔差嘅,但係味道講真真係一般般。

煙三文魚都有3-4片,煙肉都有幾片,算係足料。

座位都幾舒適,位置唔算方便,係時代廣場行去都要15分鐘。

2023-03-04
2023-04-05 712 瀏覽
今日去左同朋友去銅鑼灣食下午茶,就搵左呢間喺時代廣場附近嘅cafe,喺時代廣場後,大概行3分鐘就去到,位置都算非常方便 下午茶時間去到我地極度好彩唔使等位餐廳既人都算多,比想像中多人今次比較推介嘅有火焰刀法,第一啖食到有白洒既味道,意粉軟硬適中,仲食到有菠菜同埋蕃茄 配搭上非常好味,亦同出面既意粉調味上有好大嘅唔同再加埋煙肉碎,食得出有一個好香口嘅感覺,煙肉質感比較柔軟但口感就令成個意粉相對豐富得多 咖啡就不過不失 總括嚟講都值得推介
下午茶時間去到我地極度好彩唔使等位
餐廳既人都算多,比想像中多人

配搭上非常好味,亦同出面既意粉調味上有好大嘅唔同
咖啡就不過不失
總括嚟講都值得推介
.笑林寺🎋世間少有武俠小說風Cafe 在灣仔.🍯桃花島 | 煙三文魚卡邦尼 $89個名都改得好好聽,同埋好正個賣相😍但原來食落去比賣相更加正🥳除咗每條意粉都掛到汁依啲基本嘢之外,味道100分濃郁,同時意粉係煙靭彈牙,係高質嘅意粉,你係會有衝動想encore🤩整體嚟講,絕對係冇嘢可以挑剔😆.🍯黃金堅壁 | 法式西多士 $95法式西多士上面有芝士煙肉,同埋有一條焦糖燒過嘅蕉,配沙律👍🏻賣相打卡一流😍味道同佢賣相一樣係滿分🤩法式西多愛好者表示很滿意😋西多士又厚又鬆軟☺️加埋焦糖蕉係完美嘅示範🥳.🍯六脈神劍 | Flat white $40拉花非常靚,用中式功夫茶杯上👍🏻有誠意有心思💓咖啡就正常發揮.嗰個味道 😍😍😍😍😍嗰個環境 😍😍😍嗰個服務 😍😍😍😍嗰個性價比 😍😍😍😍.🥢笑林寺 (灣仔)灣仔摩理臣山道33號地舖🎋08:00-18:00 | SAT&SUN 09:00-18:00.

笑林寺🎋世間少有武俠小說風Cafe 在灣仔
🍯桃花島 | 煙三文魚卡邦尼 $89
🍯黃金堅壁 | 法式西多士 $95
🍯六脈神劍 | Flat white $40
嗰個味道 😍😍😍😍😍
嗰個環境 😍😍😍
嗰個服務 😍😍😍😍
嗰個性價比 😍😍😍😍
🥢笑林寺 (灣仔)
灣仔摩理臣山道33號地舖
  • 桃花島
  • 黃金堅壁
2023-03-21 477 瀏覽
我點了一杯化骨綿掌。化骨綿掌其實是一杯 cappuccino 。很中式地用了一個茶碗來裝咖啡,也很完美地把奶泡平鋪成為一杯不折不扣的 cappuccino,這一杯,奶味香,咖啡味更香,苦中也有少少口甘的口味。奶泡口感棉滑,creamy 非常,果然係化骨綿掌
2023-03-20
係位於灣仔同銅鑼灣交界南洋酒店旁邊,有間「笑林寺」既鋪頭,望入去以為唔係古董傢俬或者古董玩物,個名都知係玩味十足,其實佢真身係一間 coffee shop!店內既枱同欖仲有擺設都富有中國特色,但牆地下就用上水泥,形成強烈既對比,食物飲品都以武俠小說取名。1. 一陽指 Latte我揀咗豆味較重加拿鐵咖啡,奶泡打得好好,成杯都好順滑,咖啡仲用上中式既茶杯裝住,好一個中西合璧!2. 桃花島 呢個係由酸忌廉,煙肉同煙三文魚製成嘅意大利麵,賣相非常吸引,意粉捲成長形,而且份量都幾多!
1. 一陽指 Latte
2. 桃花島
2023-03-03
  • 桃花島
2023-03-12 357 瀏覽
係俾個名吸引左去試既,求其search下附近有咩cafe,然後就搵到佢。店舖係裝修,係冇乜裝修,主要係靠中式既木枱木凳,貼左啲和尚油畫,同有特別菜式名既menu,去配合返笑林寺呢個舖名,但個人覺得冇乜特別😂如果啲員工著和尚袍會有gimmick啲,至少叫有得打下咭。提一提落單,係自己睇完menu去俾錢,再返埋位等餐。.-✦埋單:$110(no service charge)-✧早餐:黃金堅壁(全份)$110西多士、芝士、煙肉、焦糖蕉、蜜糖。配沙律包括大力金剛指(黑咖啡)一杯✿西多士好重蛋味,厚但鬆軟; 煙肉唔係乾柴,半肥瘦都ok; 投訴少少係條蕉完全唔夠配個多士🌝真係要好慳咁食,強烈建議加多少少✿杯黑咖啡係可以揀Fruity或者Nutty,我覺得好飲,雖然個餐有啲貴,因為食物只算正常冇特別,但杯咖啡值返👌🏻
✦埋單:$110(no service charge)
✧早餐:黃金堅壁(全份)$110
西多士、芝士、煙肉、焦糖蕉、蜜糖。配沙律
包括大力金剛指(黑咖啡)一杯
$110 (早餐)
2023-03-02 437 瀏覽
🤜🏻笑林寺🤛🏻 :一間好特別既coffee shop,裝修比較簡單,都係以木製為主嘅枱櫈,好似去左古代嘅感覺,牆上嘅壁畫好有港味風格,就連餐具都非常值得一讚😆😆佢哋既菜式名都好獨特,每款都係以武林為題,叫起上嚟都威啲😂☕️六脈神劍(Flat White) $40: 就好似呢杯咖啡咁佢用嘅杯非常精緻,完全唔似傳統咖啡嘅感覺,佢哋嘅咖啡都非常出色,咖啡味香濃,奶又夠滑,飲落濃郁🥞黃金堅壁 $95: 其實佢係西多士🌼,而配料就有芝士🌼煙肉🌼焦糖蕉 🌼蜜糖🌼沙律🌼等,睇落鹹鹹甜甜咁,但其實食落味道又幾特別,西多士炸到金黃色,香蕉睇落又新鮮,而其他配搭都唔錯,賣相又睇得😍🍝蝸牛醉了 $118: 呢款比較少見嘅就係蝸牛粉,捲埋好似蝸牛咁個名幾有意思,佢裏面紅色嘅就係紐倫堡腸 🌼車厘茄🌼蕃茄粒🌼,仲有九層塔🌼慢煮蛋🌼作配料,味道酸酸辣辣咁幾開胃,香料比較多,但食落又唔錯,配料都算多,絕對唔孤寒👍🏻👍🏻

呢個店名已經好吸引我,睇落好似好中式嘅感覺,但係點知原來食嘅嘢同我諗嘅完全唔同,真係估佢唔到🤭 設計上都花咗好多功夫,入到去發現餐牌個樣都好似功夫秘笈,食物飲品都係一啲功夫招數嘅名,而且擺盤都好有feel。鰹魚追蟹劍美味指數:👅👅👅👅 (4/5)呢個食物名真係好搞笑,玩味十足,而的確入面係有蟹肉蟹籽、鰹魚汁嘅意大利麵😂擺盤好好睇,份量都好多,好抵食。呢間餐廳好適合想試吓新奇cafe嘅人去,真係創意滿分😂

鰹魚追蟹劍
美味指數:👅👅👅👅 (4/5)

呢間餐廳好適合想試吓新奇cafe嘅人去,真係創意滿分😂
2023-02-08 380 瀏覽
玩味十足,武俠風格,無論店名定裝修都充滿心思,食字叫「笑林寺」,功夫秘笈樣子嘅餐牌、食物飲品係功夫招式名。.Lunch Set 1200-1430 星期一至五包一杯黑咖啡,可補差價轉其他飲品👓鰹魚追蟹劍 $125蟹肉蟹籽、紫菜碎、鰹魚汁、忌廉、青瓜絲、意大利麵有忌廉汁所以偏creamy,帶有鰹魚汁甜味,調味方面好入味惹味。蟹肉絲都好多,整體份量好大碟,對得住依個價錢。評分:8/10👓蝸牛醉了 $119紐倫堡腸、車厘茄、辣椒洋蔥蒜頭、蕃茄粒、伏特加、忌廉、九層塔、溫泉蛋、蝸牛粉蕃茄醬底但汁勁creamy稠身,酸中帶甜又重香料味,調味方面的確幾出色。雖然有九層塔辣椒,但吾辣;伏特加味唔明顯,所以不用擔心。蝸牛粉比貝殼粉等更煙韌,中間通心位擠滿醬汁,好食。水波蛋蛋黃熟咗啲冇流心效果,就差少少。整體味道特別,值得一試。評分:8.5/10👓桂花龍珠 tea唔知係咩茶底,但味道清,有桂花味,唔飲咖啡的話可一試。👓黑咖啡Americano 跟餐每隻茶杯都有唔同字架,我果隻係「山清水秀」。正常咖啡味,唔算好酸/甘香咖啡豆味。或者其他咖啡會好飲啲?!

Lunch Set 1200-1430 星期一至五
包一杯黑咖啡,可補差價轉其他飲品
👓鰹魚追蟹劍 $125
蟹肉蟹籽、紫菜碎、鰹魚汁、忌廉、青瓜絲、意大利麵
評分:8/10
👓蝸牛醉了 $119
評分:8.5/10
👓桂花龍珠 tea
唔知係咩茶底,但味道清,有桂花味,唔飲咖啡的話可一試。
👓黑咖啡Americano 跟餐
2023-02-05 338 瀏覽
今次到位於灣仔的‘’笑林寺‘’” 由装修、佈置、食物名稱也玩味十足十分吸引很適合打卡📸我們點了👇桂花龍珠Osmanthus Gragon Ban☕️茶味甘醇👍👍👍玄冥神掌Cold-brew🧉以自家製冰凍咖啡, 提神之選👍👍草上飛🍝以大啡菇、自家製青醬、白酒、忌廉、蒜、洋䓤碎、蕃茄粒配意粉,味道豐富,不油膩👍👍👍凍頂烏龍卷蛋🧁濃郁烏龍味,甜度剛好👍👍👍
十分吸引
很適合打卡📸

我們點了👇

凍頂烏龍卷蛋🧁濃郁烏龍味,甜度剛好👍👍👍

下午茶
Because the restaurant names very Chinese, this time I tried to use Konglish to introduce the food Ah-笑林全早 Cloud Nine All Day ($138)Roasted peanuts and dried fish • bacon and cheese stuffed Portabello • tomato • sausage • scrambled eggs • side salad • toastVery attractive, the cheese stuffed Portabello very cheesy, match with the coffee we ordered.The scrambled eggs were very tasty, not expected it have such soft texture.Ah very interesting all day breakfast, Highly recommended.-黃金堅壁 ($95)Golden

黃金堅壁 ($95)
Golden open toasties
French toast • cheese • bacon • caramelized banana • honey • side salad
Actually I don’t like banana at all, but here’s caramelized banana should be the best one I have ever eat Ah, because it’s very crispy on top of the soft banana, 2 texture in one bite, waaa got explosion in my mouth!
French toast very soft, like eating marshmallows. With those bacons adding more flavour.

The food were too good so I forgot what drink I’ve ordered, but it’s also amazed me

Actually wanna try one more time, coz it’s really good!!!!!

笑林寺 (灣仔)
灣仔摩理臣山道33號地舖
2022-12-20 372 瀏覽
位於灣仔/銅鑼灣中間既笑林寺,響南洋酒店附近。對面全都係賣燈的地方,基本上唔太多人。下午五點幾坐低,到六點鬆小小突然間佢地拉閘,嚇死!原來佢地last order 1800, 七點收鋪。其實咁晏就唔係咁想飲咖啡既,咁除左咖啡佢地有茶、果汁、熱朱古力。但最終見佢地連咖啡豆都有得㨂(巴西/埃塞俄比亞)就試下咖啡。叫左杯Cappuccino, 中文名叫化骨綿掌,基本上中文名同飲品係無關連既。純粹搞下笑嘅啫。裝修就無咩特別既,係杯咖啡用上功夫茶杯啫。仲要每杯有唔同既字,我既係國色天香。咁$40 一杯茶,同方間既基唔多。而且感覺relax 既。加上有野食,下次可以試下下午茶時間過黎。

2022-12-17
近排係銅鑼灣試吓唔同咖啡店,哩間絕對係首選!一入去已經欣賞周圍嘅設計,由環境都餐單名稱,都好有心思同埋創意,加分✅✅咁講返咖啡啦,叫左杯Espresso,飲完真係令震動靈魂,冇特別誇張到,因為aftertaste好舒服,再感受下現場嘅音樂,同埋從門口照入黎懶洋洋陽光,真係令人全身放鬆😌😌而杯flat white都好軟綿綿,好似食緊棉花糖咁,好好飲☕️ 最後就係叫咗個蜜糖西多,就算唔鍾意食甜野嘅我,都覺得好好味🤤😋呢間係我去咁多咖啡店,第二間整體都覺得有滿分嘅咖啡店,極力推介💯食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️互動:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#aus_cafe

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️