2023-03-22 74 瀏覽
自從轉咗工,多咗機會同以前啲舊同事食飯差唔多一個星期都會食一次😆今日去新地方,衝出梭椏道✌🏻嚟到天光道,揀咗一間日本餐廳🎏晏晝有午餐menu,可以揀壽司、刺身、燒物、煮物。所有午餐都包前菜,有漬物、刺身、蒸蛋、沙律、水果、味噌湯,好豐富。另外,仲可以追加小食。生羌黑毛豚肉配溫泉蛋 ($128)糾結咗好耐,要唔要食和牛丼,因為真係好吸引🥺但係配鵝肝實在太邪惡,都係留返俾有qouta 嘅朋友🫢我自己乖乖地食生羌黑毛豚。其實揀哩個飯,有小小係因為個溫泉蛋🥚飯唔係普通白米,混合其他穀米,增加口感,好好味😋生羌黑毛豚味道好濃,但唔會太咸。月見鵝肝和牛丼 ($168)原來和牛丼都有溫泉蛋‼️‼️鵝肝好大片,唔係一啖鵝肝,香噴噴。望多幾眼當食咗🫠鵝肝下面有和牛片,和牛片鋪滿飯面。飯一樣混合其他穀米。成個午餐每一道前菜都好精緻,睇落每樣小小,其實食落份量好夠。哩兩個主菜都偏濃味,但食落都唔會太咸,建議可以留一啲前菜食完主食先食,可以清一清口, 無咁膩。餐廳唔算好大,連埋吧枱位,大約坐到15~20人左右。環境幾舒服,客人亦唔多,由坐低到離開只坐到一半滿😳不過可以靜靜地食lunch,都係一個享受。 最鍾意餐廳
自從轉咗工,多咗機會同以前啲舊同事食飯
差唔多一個星期都會食一次😆
今日去新地方,衝出梭椏道✌🏻
嚟到天光道,揀咗一間日本餐廳🎏

晏晝有午餐menu,可以揀壽司刺身、燒物、煮物。
另外,仲可以追加小食。

生羌黑毛豚肉配溫泉蛋 ($128)

我自己乖乖地食生羌黑毛豚。
其實揀哩個飯,有小小係因為個溫泉蛋🥚
飯唔係普通白米,混合其他穀米,增加口感,好好味😋
生羌黑毛豚味道好濃,但唔會太咸。

月見鵝肝和牛丼 ($168)

原來和牛丼都有溫泉蛋‼️‼️
鵝肝好大片,唔係一啖鵝肝,香噴噴。
望多幾眼當食咗🫠
鵝肝下面有和牛片,和牛片鋪滿飯面。
飯一樣混合其他穀米。

餐廳唔算好大,連埋吧枱位,大約坐到15~20人左右。
環境幾舒服,客人亦唔多,由坐低到離開只坐到一半滿😳
不過可以靜靜地食lunch,都係一個享受。 最鍾意餐廳嘅清酒牆,牆身上有幾層嘅層架,放滿唔同嘅清酒做裝飾🍾
推薦❤️
2023-03-12 45 瀏覽
今次好友推介天光道「礼」為飯聚餐廳,「礼」地方不算大,放了數張枱椅,擺放寬敞,有空間感,燈光柔和,感覺舒適😊除了有À la carte 外,中午十二時至下午三時還有「礼の定食」😊小食🥢脆炸池魚仔$58味增燒大腸$48黑松露大啡菇$58「礼の定食」🥢 包括漬物、餃子、蒸蛋、沙律、水果、味噌湯及御飯🍱🍱網燒月見牛排丼$148🍱味增廣島蠔鍋$148🍱蒲燒千切鰻魚丼$168甜品 🥢(填寫問卷即送雪糕)綠茶雪糕 (口味隨機)📝整體食物質素良好,三款定食都好好味,份量適中,定食價錢算抵,餐廳環境舒服,可與三五知己,慢慢食,慢慢傾👍唯店員比較被動😆,沒有主動添茶,亦沒有介紹填問卷送雪糕優惠,服務有改善空間🤓

小食🥢
脆炸池魚仔$58
味增燒大腸$48
黑松露大啡菇$58

🍱網燒月見牛排丼$148
🍱味增廣島蠔鍋$148
🍱蒲燒千切鰻魚丼$168

甜品 🥢(填寫問卷即送雪糕)
綠茶雪糕 (口味隨機)

2023-03-08 27 瀏覽
我最近去了一家日本餐廳,名為「禮」,位於九龍城的一條小街中,是一家較隱蔽的小店。入餐廳後,我被充滿日本傳統風格的裝飾和氛圍所吸引。我地兩個人主要叫小食,想食不同款式的野食。 古早蟹籽沙律都幾特別,幾開胃,味道系辣辣地,同沙律醬都幾夾。我哋另外叫咗雞肉棒,雞軟骨,燒牛舌同媽媽鹹蛋豬肉棒。我幾鍾意燒牛舌,因為牛舌唔會騷,調味都剛剛好。另外仲有一個明太子油揚豆腐, 都幾值得推介。豆腐表皮係炸過嘅,豆腐內層好鬆軟,軟棉棉的空氣感,同平時食嘅炸豆腐感覺好唔同,加上上面鋪滿明太子,口感都夾。總的來說,這家日本餐廳的食物質素不錯。可以一試

總的來說,這家日本餐廳的食物質素不錯。可以一試
2023-02-07 79 瀏覽
今日約咗同事們食lunch醒起好耐冇去呢間日式餐廳,於是即刻訂枱門面有木質招牌配店舖名,經過藍色的門簾進店入內主色為藍調,以水泥牆配木系裝潢及餐桌環境夠日系同坐得舒服睇過餐牌,選擇好像比以前少了我和同事都記得之前有魚生及魚類揀落單後等咗陣就開始上菜月見鵝肝和牛丼,賣相不錯茶碗蒸足料食落水嫩滑溜,麵豉湯味道適中小碟有沙律菜、芽菜、蒸餃兩隻及時令水果和牛細密鮮潤,食落味道濃郁又多汁宮崎風南蠻雞扒雞扒外皮軟身不夠脆,內裡肉質鮮嫩潤滑juice飯帶有紫薯及味素非常可口餃子都煎得香脆多汁生羌黑毛豚肉配溫泉蛋黑毛豬肉片柔軟潤滑,食落淡淡生薑同洋蔥香味溫泉蛋味濃厚又鮮潤整體食物味道不錯,環境舒適,價錢中上偶爾可以再來享受一番~
今日約咗同事們食lunch
醒起好耐冇去呢間日式餐廳,於是即刻訂枱
門面有木質招牌配店舖名,經過藍色的門簾進店

入內主色為藍調,以水泥牆配木系裝潢及餐桌
環境夠日系同坐得舒服

睇過餐牌,選擇好像比以前少了
我和同事都記得之前有魚生及魚類揀
落單後等咗陣就開始上菜

月見鵝肝和牛丼,賣相不錯
茶碗蒸足料食落水嫩滑溜,麵豉湯味道適中
小碟有沙律菜、芽菜、蒸餃兩隻及時令水果
和牛細密鮮潤,食落味道濃郁又多汁

宮崎風南蠻雞扒
雞扒外皮軟身不夠脆,內裡肉質鮮嫩潤滑juice
飯帶有紫薯及味素非常可口
餃子都煎得香脆多汁

生羌黑毛豚肉配溫泉蛋
黑毛豬肉片柔軟潤滑,食落淡淡生薑同洋蔥香味
溫泉蛋味濃厚又鮮潤

整體食物味道不錯,環境舒適,價錢中上
偶爾可以再來享受一番~
2023-01-17 88 瀏覽
食完太子果間發覺土瓜灣都有分店,lunchtime 過黎仲方便,黎到人唔算好多,要支持下先💛🔎 Lunch set配漬物、餃子、蒸碗蒸、沙律、水果、味噌湯及御飯🔎 網燒月見牛排丼 $148佢會成個擺盤好靚咁樣上,好打卡able,飯唔會話好多都係男仔成個set咁樣食都一定夠飽,蛋同埋個牛幾時黎都講都係一個好好嘅配搭,個牛食落去好嫩口,依個價錢黎講盤係可以,唯一挑剔嘅係個牛幾舊太肥,會太 heavy 🫢🔎 生羌黑毛豚肉配溫泉蛋 $128食落去黑淑味有啲出,但係拌勻啲蛋咁樣同埋啲豚肉、同埋個啲牛肝菌都 match,好好送飯😉 除左個飯茶碗蒸都好足料,有啲魚蛋有啲菇咁,食完都大滿足😋,不過略嫌可能預 lunch time可能預先整左擺左陣唔係好熱,暖暖地咁🥲 另外依排轉左水果變左做哈密瓜同埋橙,食完丼飯再食番啲水果即刻感覺健康左🤓順帶一提,佢之前like fb page送甜品嘅 promotion冇做了🥹🥹 如果有番就好🙂-📍 禮 (天光道) (土瓜灣) 💛土瓜灣天光道42-44號天光大廈地舖

🔎 Lunch set
配漬物、餃子、蒸碗蒸、沙律、水果、味噌湯及御飯

🔎 網燒月見牛排丼 $148

🔎 生羌黑毛豚肉配溫泉蛋 $128

📍 禮 (天光道) (土瓜灣) 💛
土瓜灣天光道42-44號天光大廈地舖
屯馬線開通後我都多左黎土瓜灣食晚飯,始終都係港鐵沿線順路返屋企。今晚去左間「禮」居酒屋,店面唔大,只有約二十餘座,但呢邊人流唔多,夜晚想靜靜地食飯傾下偈都幾岩,傾傾下我都開左三款酒飲......兵庫縣室津生蠔 ($168/6隻): 蠔肉飽滿,肉質鮮嫩,口質亦夠creamy,現時優恵$168/8隻都算幾抵食。刺身五點盛 ($388): 分別有赤蝦、拖羅、海膽、油甘魚及三文魚:拖羅油脂豐富,香滑美味;油甘魚及三文魚同樣肉質肥美,油甘魚油香較重;赤蝦新鮮,爽滑彈牙;但海膽反而一般。芝士玉子燒 ($88): 芝士呈流心狀,玉子香甜,富蛋香,口感軟糯。厚切牛舌芯 ($68): 牛舌肥美厚肉,口質爽嫩,牛味濃郁。媽媽鹹蛋豬肉棒 ($48): 鹹蛋醬香濃,免治豬肉香滑,且富肉汁。白川鄉純米吟釀 ($228/300ml): 米味較濃郁,香甜亦易入口,幾好飲。

2022-11-29
2022-12-09 43 瀏覽
非常有格調嘅一間居酒屋店舖面積唔係好大所以最好都係預早book 定位入面放滿各式各樣嘅酒不過叫得sake bar, 梗係sake 最多啦!紫菜芥末八爪魚 📍成碗八爪魚上枱,份量都幾多嘅前菜😄 放落啲紫菜到夾住一齊食,別有一番滋味香蔥吞拿魚脆脆 📍吞拿魚蓉壽司就食得多,放落脆脆餅到真係第一次,即刻成個口感多咗幾個層次鰹魚他他 📍魚味濃郁,切得唔會太薄又唔會太厚,口感岩岩好甲羅燒 📍滿滿嘅蟹膏蟹籽,撈埋一齊真係好正 👍🏻 絕對係我每次去居酒屋必點嘅南蠻炸雞 📍外脆內軟,而且唔算太辣,夠惹味素食媽媽棒 📍好用心嘅素食,食落同平時啲雞捧無咩太大分別,真係用足心機搵材料呀 👍🏻 加埋面頭嘅鹹蛋醬,幾特別燒魷魚 📍原條燒魷魚 🦑 燒得好香好夠味,鮮味出哂黎之餘仲有醬汁調一調味,唔錯青提豚肉卷 📍大愛呢個 ❤️ 青提清新得黎又甜甜地,可以解咗豚像嘅油膩感,食多幾粒都得呀 脆皮風鱔 📍外皮超脆身呀 ❤️
非常有格調嘅一間居酒屋
店舖面積唔係好大
所以最好都係預早book 定位
入面放滿各式各樣嘅酒
不過叫得sake bar, 梗係sake 最多啦!

紫菜芥末八爪魚

紫菜芥末八爪魚 📍

香蔥吞拿魚脆脆

香蔥吞拿魚脆脆 📍

鰹魚他他

鰹魚他他 📍
魚味濃郁,切得唔會太薄又唔會太厚,口感岩岩好

甲羅燒

甲羅燒 📍

南蠻炸雞

南蠻炸雞 📍
外脆內軟,而且唔算太辣,夠惹味

素食媽媽棒

素食媽媽棒
燒魷魚
青提豚肉卷
2022-12-08 28 瀏覽
同老公慶祝紀念日,朋友介紹呢間日本餐廳,事前做左功課,點左老公鍾意食既野。夏日祭生蠔 168/半打呢個好抵呀,隻隻都肥美飽滿,鮮甜有海水味,肚位仲好creamy,原來生蠔配上柚子醋又是另一番風味。加拿大海膽配紫菜及青瓜絲,清新鮮甜,分量都唔少,非常對得住呢個價錢芝士玉子燒應該叫爆芝玉子燒先岩,好多芝士,香濃蛋味,鬆化而且香口,好玉無食過咁好味既玉子燒松露半熟牛肉他他賣相都好吸引,分量都多,仲件件都唔細件,個汁好fresh ,好開胃既前菜青森青提豚肉卷呢個好少有,一咬爆汁,少少酸甜,中和了豚肉的油份牛蒡素肉丸串呢個肉丸好清新,仲吃到牛蒡味道脆皮風鱔老公點的,佢話個鱔新鮮,肉是爽口的,皮就煙韌,讚不絕口明太子油揚豆腐鹽燒呢個都係小有的,個豆腐燒到燒身,脆口,配上明太子咸香,一軟一硬,好特別。亞波美手羽先老公話串燒唔可以唔叫雞翼,呢兩個雞翼燒到剛剛好,外脆內juicy老公好滿意呢一餐,要揸車所以無點酒,其實佢都好多選擇。

夏日祭生蠔 168/半打

加拿大海膽
配紫菜及青瓜絲,清新鮮甜,分量都唔少,非常對得住呢個價錢

芝士玉子燒

松露半熟牛肉他他

青森青提豚肉卷
呢個好少有,一咬爆汁,少少酸甜,中和了豚肉的油份

牛蒡素肉丸串
呢個肉丸好清新,仲吃到牛蒡味道

脆皮風鱔
老公點的,佢話個鱔新鮮,肉是爽口的,皮就煙韌,讚不絕口

明太子油揚豆腐鹽燒

亞波美手羽先

老公好滿意呢一餐,要揸車所以無點酒,其實佢都好多選擇。
2022-12-04 28 瀏覽
今日係happy friday,同事話想去居酒屋chill下,所以我就帶左佢去土瓜灣呢間居酒屋食晚飯啦!呢間位於天光道叫禮既居酒屋,裝修都幾別緻,環境氣氛都令人好放鬆😌兵庫縣室津生蠔🦪每隻生蠔望落都好大隻好肥美,食落口肉質果然係飽滿多汁,沾上少少酸汁仲更加鮮甜添😋😋池魚王薄切🐟每塊魚片真係切得好薄同好均勻,晶瑩剔透咁,加埋蔥花同蘿蔔蓉一齊食,魚鮮味更加突出👍🏼👍🏼蟹羔玉子燒🦀玉子燒得非常軟滑,蛋味十足,入面有濃濃的蟹膏,兩樣野都出奇地夾!月見免治素肉棒🍡食落去既質感竟然同真既雞肉好相似,沾上蛋黃汁同醬油就更香甜,岩哂素食人士!媽媽鹹蛋豬肉棒🍡鹹蛋加豬肉既味道原來可以咁香口細膩,肉汁仲可以鎖住係入面,正👍🏼雞腎🐔質感唔會太韌,好有咬口,而且燒得好香脆!厚切牛舌芯👅肉質厚實嫰滑,加埋少少海鹽調味令到質感更加提升一個層次🤤亞波美手羽先🐣外皮燒得金黃香脆,雞肉更加係鮮嫰多汁!!沖繩炸雞🐥因為係岩岩炸起所以雞肉仲好新鮮熱辣既,外皮燒到特別脆卜卜咁夠哂入味!!😋

兵庫縣室津生蠔🦪

池魚王薄切🐟

蟹羔玉子燒🦀

月見免治素肉棒🍡

媽媽鹹蛋豬肉棒🍡

雞腎🐔
質感唔會太韌,好有咬口,而且燒得好香脆!

厚切牛舌芯👅
肉質厚實嫰滑,加埋少少海鹽調味令到質感更加提升一個層次🤤

亞波美手羽先🐣
外皮燒得金黃香脆,雞肉更加係鮮嫰多汁!!

沖繩炸雞🐥
2022-12-04 23 瀏覽
禮係一間我地一直好想嘗試既居酒屋,位於土瓜灣站附近,位置十分方便。裝修好有日本味道,係一個令人放工後小酌一杯既好地方!夏日祭生蠔($168)好抵食!!半打大大隻生蠔擺到好似花咁靚,size 好大隻,texture creamy而蠔味又好足。配埋餐廳特製既醬汁,鮮味再提升!刺身五點盛($388)五款刺身望落同食落都十分新鮮,厚切拖羅口感十足,海膽既鮮味亦好重,超鮮甜!我地最欣賞蝦刺身,爽口彈牙。芝士玉子燒($88)邪惡流心芝士 入面用左2隻芝士 除左有拉絲效果 食起黎更cheesy 蛋係煮得剛剛好 仍然有juicy既感覺 好飽滿好滿足松露半熟牛肉他他($128)大推👍🏻牛肉味好重! 半熟既牛肉唔靭 配埋d 洋蔥一齊食好惹味青森青提豚肉卷($48)平時食開荔枝豚肉卷,第一次食呢個配搭,juicy既提子平衡番比較油膩既豚肉!牛蒡素肉串燒($38)牛蒡味好出,食落texture比一般肉丸軟身,鍾意牛蒡既朋友唔好錯過亞波美手羽先($48x2)雞翼表面燒得香脆,肉質嫩滑脆皮風鱔 ($88)另一大推👍🏻燒得好好 魚皮燒得好脆 魚既肉汁鎖起哂 平時唔食鱔既朋友都話正明太子油揚豆腐 ($88)呢隻藍色

夏日祭生蠔($168)

刺身五點盛($388)

芝士玉子燒($88)

松露半熟牛肉他他($128)

青森青提豚肉卷($48)

牛蒡素肉串燒($38)

亞波美手羽先($48x2)
雞翼表面燒得香脆,肉質嫩滑

脆皮風鱔 ($88)

明太子油揚豆腐 ($88)
呢隻藍色半月形既碟真係超靚!豆腐口感好似豆卜,炸得外脆內軟加上明太子醬,口感味道十足。

松竹梅 特選大吟釀 ($198)
忍唔住手叫左枝sake黎送野食 冇後悔到 昇華左d 肉味同海鮮味 呢枝松竹梅比較甜身 易入口

人均$670 好抵食 食到好滿足!
2022-11-24
  • 脆皮風鱔
  • 芝士玉子燒
土瓜灣真係一個好地方,天光道我哋拍拖嘅時候更加係留低過唔少回憶!探訪父母之後就去咗附近食晚餐,順便回味一下中學熱血的時候。BFF 預早訂位,佢之前食過 《禮 Sake Bar Present》今次特意帶我嚟,鐘意去居酒屋食野,喺新穎嘅土瓜灣地鐵站行過去,其實都好近,從外面望入去見到好大個月亮。店舖裝修日本風格,面積唔算大,訂咗可以坐窗邊,看着旁邊放滿各類日式清酒🍶威士忌🥃當然仲有最吸引嘅十四代酒樽。簡約的Menu,食物種類好多選擇,居酒屋🏮風格,最開心見到推介夏日際日本生蠔 🦪 seasonal 刺身、 前菜小食、串燒、煮食料理。夏日祭生蠔 $168急不及待要叫半打生蠔,因為真係好新鮮,聞到隔籬枱生蠔的海水味,夏日祭生蠔,來自兵庫縣 室津生蠔🦪 $168/半打 CP值超高!生蠔新鮮產地直送,空運到港,大大隻有手掌咁大,果然肉質肥美,蠔味爆汁,淡淡海水味,非常鮮甜,口感creamy。刺身五點盛 $388擺盤精美,材料新鮮豐富的刺身,五點盛 陣容強大!加拿大海膽、油甘魚、白身魚、三文魚、赤蝦。加拿大海膽係我最愛,味道清甜,好食有驚喜,一睇就知新鮮,海膽呈橙黃色,甘腴鮮甜,入口即溶,喜歡獨一

夏日祭生蠔 $168

刺身五點盛 $388

加拿大海膽係我最愛,味道清甜,好食有驚喜,一睇就知新鮮,海膽呈橙黃色,甘腴鮮甜,入口即溶,喜歡獨一無二的味道。油甘魚味道鮮美,三文魚魚油味非常濃郁,赤蝦質地較挺身,高質好味的刺身

蟹羔玉子燒 $88
蟹羔玉子燒 鋪滿了蟹籽,賣相晶凝通透,入口脆卜卜,增加口感。

配搭蛋味濃郁玉子燒,蛋汁非常滑,蟹羔餡鮮味係口腔迴盪,簡直完美。

沖繩炸雞 $78
冇得去沖繩,都可以喺香港食炸雞,喜愛南蠻 style 炸鷄,份量不少而且選用鷄鎚部份,即叫即炸,聞到好香,灑上檸檬汁,味道好夾,咬落去肉嫩又多汁。

媽媽鹹蛋豬肉棒 $48
睇咗幾次都覺得個名好得意,叫來試吓,媽媽鹹蛋豬肉棒 ,將媽媽牌的鹹蛋豬肉餅,變成串燒棒棒,味道豐富,充滿鹹蛋鹹香味,豬肉棒入口鬆化。
雞腎 $32
口感有嚼勁幾,味甚濃。

月見免治素肉棒 $38x2
月見免治素肉棒特別在於素食概念,食落味道跟雞肉棒差不多,素食人士福音,沾上蛋汁吃,口感有層次。

厚切牛舌芯 $68
牛舌芯厚切,口感嫩口,灑上黑椒椒鹽,外脆內軟,有驚喜!

亜波美手羽先 $48x2
德島縣特產 - 亞波尾鷄,脂肪比例少,肉質脆嫩。亞波尾手羽外皮燒得脆身,肉質保持嫩滑,鎖住肉汁,食落香口。

一邊食一邊傾偈,唔經唔覺過咗一個非常輕鬆的晚上,總括食物質素高,價錢非常親民,服務有禮貌,已經約定下次會再來。

紀念日
  • 兵庫縣室津生蠔
  • 媽媽鹹蛋豬肉棒
  • 蟹羔玉子燒
2022-12-02 26 瀏覽
近排發現咗喺土瓜灣呢一間日式隱世小店, 餐廳裝修好特別,最喜歡係天花吊住嘅大月亮燈, 好似大大個月球近在咫尺咁。入到餐廳侍應介紹咗佢哋近排最當造嘅生蠔, 兵庫縣室津生蠔, 立即決定點一盤嚟試下, 生蠔十分肥美, 海水味唔算太重,反而比較creamy, 生蠔超級新鮮,值得一試。另外點咗個刺身盛, 分別有加拿大海膽,深海池魚,帶子,赤蝦, 赤身,帆立貝, 不得不讚佢嘅加拿大海膽 ,鮮味濃, 一啲都唔腥,超好食,而且份量亦都好足, 佢所有刺身都好新鮮。松露半熟牛肉他他, 呢個真係水準之作, 和牛煮到半生熟,多汁軟嫩,配埋洋蔥味道一流。青森青提豚肉卷, 豚肉捲著青森青提外脆內軟,青提嘅清爽口感, 伴著油脂重嘅豚肉,令到豚肉唔會太油膩。牛蒡素肉丸串, 牛蒡味重, 喜歡素食嘅朋友可以試下。亞波美手羽先, 雞翼烤到恰到好處, 皮脆內軟。明太子油揚豆腐, 呢個真係好少喺其他地方食到, 豆腐炸到脆卜卜,配埋鹹香味重嘅明太子,好似食緊炸多士咁。芝士玉子燒, 玉子卷蛋味重,配埋醬爆芝士 ,味道一流。
牛蒡素肉丸串, 牛蒡味重, 喜歡素食嘅朋友可以試下。
亞波美手羽先, 雞翼烤到恰到好處, 皮脆內軟。
芝士玉子燒, 玉子卷蛋味重,配埋醬爆芝士 ,味道一流。
2022-12-02 27 瀏覽
🍀環境:友人搬到土瓜灣,話同我試下屋企附近既餐廳,呢間就係佢bookmark左既一間日式餐廳,雖然店面唔大,但好舒適 ,睇得出店主用心佈置~~~~~~👅味道:🌟 夏日祭生蠔$168日本兵庫縣出產生蠔,出名肥美creamy,非常新鮮,唔洗加任何調味都好好食!或者可以加埋酸汁搭配,更加鮮甜,呢個價錢真係超值🌟芝士玉子燒$88軟綿綿既玉子燒,好似食緊雞蛋蛋糕咁,超鬆軟,中間仲有半溶芝士,蛋香同奶香互相交融🌟松露半熟牛肉他他$128令人非常驚喜!外皮好香燒烤味,中間鮮嫩既牛肉加上松露洋蔥醬,食到停唔到口!🌟明太子油揚豆腐$88又係一道令人驚喜既菜式🙈燒到乾身既油揚豆腐加上鹹香明太子,好適合佐酒,本身擔心會dry,點知又可以恰到好處😀🌟青森青提豚肉卷$48🌟牛第素肉丸串$38🌟脆皮風鱔$88🌟 亞波美手羽先$48跟住大家order左幾款串燒,都頗有驚喜!食材搭配新穎,有提子豚肉,又有素肉丸🙈當中脆皮風鱔好出色,厚肉鮮美,必試

~~~

🌟脆皮風鱔$88
🌟 亞波美手羽先$48

1K
2022-11-24 37 瀏覽
呢日同屋企人去左土瓜灣呢間日本餐廳食dinner,餐廳既裝修都幾靚,感覺好舒服。我哋點咗好多嘢食,首先係呢個夏日祭生蠔,生蠔大大隻,勁新鮮,擠啲檸檬汁上去一齊食好refreshing。另外亦都點左刺身五點盛,有三文魚、油甘魚、帶子、海膽同埋蝦,好豐富。呢個松露半熟牛肉他他幾特別,半熟既牛肉口感嫩滑,啖啖都有黑松露既香。熟食方面,點左明太子油揚豆腐同埋芝士玉子燒。玉子一切開,見到有拉絲既芝士,好邪惡。串燒方面,點左青森青提豚肉卷、脆皮風鱔、牛蒡素肉丸串同埋燒雞翼,即叫即燒,勁惹味。

• 芝士玉子燒
  • 脆皮風鱔
  • 網燒半熟牛肉他他
2022-11-20 45 瀏覽
星期日又係搵食既時間,黎到好耐無去既土瓜灣,俾佢既大月亮吸引入黎。昵度晚市開6點,客人應該一早訂左位,6點鬆啲,2張大枱已滿,Bar枱也有人坐緊。夏日祭生蠔手掌咁大隻、好creamy, 充滿著海水味、好滑🦪🦪🦪🦪🦪🦪伴菜既海草都好好味,好爽口!將海草放上生蠔上食又另一味道層次🥰刺身五點盛:帶子 - 帶子超滑,仿似入口就會即溶,帶點青檸味,好清新。三文魚 - 三文魚刺身十分新鮮,魚油十足,入口即溶。油金魚 - 充滿油光,新鮮。深海池魚 - 入口食到佢既鮮甜,肉質爽口。大蝦 - 又鮮甜又creamy。蝦頭既蝦膏多到漏出黎🦐芝士玉子燒超香芝士和玉子味,一夾起立即見到芝士拉絲,熱食才能體會其最美好既時光😘松露半熟牛肉他他牛肉只燒表面,內面仍然係生既,好嫩好juicy,牛肉味濃郁,由於已經燒過表面,牛肉內的脂肪已開始溶化,加上松露既香和蒜蓉粒調味,超級惹味。加上柚子汁沙律菜和生洋蔥,無敵呀!青森青提豚肉卷嘩,味覺沖擊,豚肉燒得好香,配上圓碌碌大大粒既青森青提燒過後反而甜度更突出,好出色既配搭呀!脆皮風鱔真係燒得好脆,肉厚肥美、肉質彈牙🥰亞波美手羽先雞翼皮燒得香脆,加上師傅精心調味,雞皮、雞肉都非

夏日祭生蠔
伴菜既海草都好好味,好爽口!
將海草放上生蠔上食又另一味道層次🥰

刺身五點盛:
帶子 - 帶子超滑,仿似入口就會即溶,帶點青檸味,好清新。
三文魚 - 三文魚刺身十分新鮮,魚油十足,入口即溶。
油金魚 - 充滿油光,新鮮。
深海池魚 - 入口食到佢既鮮甜,肉質爽口。
大蝦 - 又鮮甜又creamy。蝦頭既蝦膏多到漏出黎🦐

芝士玉子燒

松露半熟牛肉他他
加上柚子汁沙律菜和生洋蔥,無敵呀!

青森青提豚肉卷

脆皮風鱔
真係燒得好脆,肉厚肥美、肉質彈牙🥰

亞波美手羽先
雞翼皮燒得香脆,加上師傅精心調味,雞皮、雞肉都非常美味!連雞翼尖都唔放過,食得乾乾淨淨😁

牛蒡素肉丸串
表面灑上紫菜碎,咬落超香濃牛蒡味,肉質帶嚼勁,又帶點辣,昵個好得,好驚喜👍🏻

明太子油揚豆腐
集合左我鐘意既明太子和油揚,正呀喂🥰
油揚原來可以燒得咁香脆,仲有豆香,加上明太子既香味和微辣,とってもおいしい!

依度服務非常好,我哋食咗2度菜係生既食物,服務員會自動幫我哋換碟。
2022-11-20
  • 明太子油揚豆腐