2024-03-24 28 瀏覽
今天下午 ,我走到去樓下商場, 想食午飯; 但係食市都很多客人 ,根本冇位 。所以走了過去 大全街36號 ,知味川菜 ,叫了酸菜魚 ,小辣。 我覺得應該是鱸魚, 完全沒有骨; 配一會白飯 和一杯熱檸茶。 酸菜魚, 酸辣適中, 十分開胃。 下次我一定會再去試, 因為真係好好味。
2024-03-24
2023-12-24 99 瀏覽
呢日同三五知己去左嗰間川菜餐廳食晏,有種滿滿街坊味~店面乾淨,環境舒適,坐落之後就開始點菜啦!首先嗌咗個「泡椒鳳爪」,啖啖肉仲帶點彈性,泡椒味足夠正🌶️,略帶刺激嘅酸香真係開胃到爆!跟住嗰「豉椒蒸排骨」味道夠濃,肉質夠嫩,啖啖肉感真係肥美得滯!講到口水直流就非「辣子雞丁」莫屬,啲雞肉質感細嫩,抖上啲干辣椒同花椒,微辣又麻麻地,正喎!👌蔬菜方面,「乾煸四季豆」炒得外脆內嫩,啖啖惹味,啲豆仲拖住小小蒜香,唔單止清新,仲增加咗幾分層次感。最後落場嘅「魚香茄子煲」真係冧到我,茄子煲得腍滑,魚香味濃郁得黎又唔膩,融入咗茄子嘅每一個細胞咁。整體黎講,這家川菜餐廳平民價錢但質素一流,無論係食材定係味道都掂晒,真係大推薦!今次食完心情大好,撐到褲帶都要鬆一鬆咁,下次還會再黎添!😄👍💯

2023-12-11 68 瀏覽
在滋味川菜這間餐廳 ,我最喜歡老壇酸菜魚 。每個月我都會去食上一、二次 。這份酸菜魚 ,一人份量剛剛好, 配一個白飯, 凍飲就要加三元 ,我一般叫多一杯凍檸茶, 大約65元 。酸菜魚的酸、辣味道 適中。魚片幾乎沒有骨, 因為食魚我最怕有骨 。值得推介。
老壇酸菜魚
老壇酸菜魚
2023-05-02 283 瀏覽
平時想食一人份量既酸菜魚,而且又係正宗酸菜魚既味道,唔洗上深圳,除左十二味外,呢間就係我食過咁多間性價比最高既👍👍😋😋味道相近,唔太辣,啱香港人口味😋👍份量適中,包野飲,價小合適👍大角嘴真係非常多隱世小店!仲可以openrice叫外賣自取,我特登跨區過黎買都唔洗等咁耐👍
味道相近,唔太辣,啱香港人口味😋👍
份量適中,包野飲,價小合適👍
大角嘴真係非常多隱世小店!
2023-05-02
外賣自取
2023-04-21 213 瀏覽
今日晏晝黎左呢度叫咗個口水雞套餐外賣,加杯凍檸茶,總共係$53。外賣叫完之後,唔使10分鐘就有得拎,都好快下。個口水雞賣相都唔錯,見到有蔥有芝麻油炸蒜,仲有啲辣油,好似會幾好食咁。雞份量就唔算太多,一般例牌咁,一個人食都夠嘅。食落啲雞麻麻哋,好多都好鞋,雖然香料好似好多,但係食落冇乜味。冇乜辣味,其他料唔鹹唔甜咁,基本上味道好淡,麻麻哋。冇嗰種好送到飯嘅感覺。檸檬茶正正路路,茶都唔太澀,但擺咗檸檬同冰之後份量唔多。

外賣叫完之後,唔使10分鐘就有得拎,都好快下。

檸檬茶正正路路,茶都唔太澀,但擺咗檸檬同冰之後份量唔多。
口水雞套餐
2023-04-20
2023-03-28 201 瀏覽
一間位於大角咀的四川菜小菜館,提供川味小菜:酸菜魚、水煮牛肉,以及香辣涼拌。除此而外,小菜館亦有推出全日餐,50-60蚊就可以吃到酸菜魚套餐,絕對是親民之選。——🍲酸菜魚全日餐 + 紅薯粉 HKD$ 63 + 20套餐配白飯及飲品,酸菜魚份量剛好,酸香味十足,喜歡食酸的朋友一定喜歡。麻香味足,辣道相對上較大眾化,如果吃的辣的朋友要加辣。加上紅薯粉絕對是畫龍點睛,拌飯吃相當滿足,而且湯底不是味精味道,值得欣賞。🐓口水雞全日餐 + 涼拌土豆絲 HKD$ 56 + 10套餐配白飯及飲品,口水雞醬汁非常惹味,拌飯吃非常開胃,不會過咸,辣道同樣比較大眾化,有微微辣香。雞肉份量足夠,雞味香,肉質鮮美,是意料之外!非常欣賞!涼拌土豆絲以10蚊加購來說,份量十足,味道上較清新,可以一試。——評價:💵 價錢親民🍲 食物吸引🤤 回頭之選❤️ CP值高推介指數:❤️❤️❤️❤️(五個心心為滿分)——地址: 大角咀大全街36號地下B號舖

🍲酸菜魚全日餐 + 紅薯粉 HKD$ 63 + 20

🐓口水雞全日餐 + 涼拌土豆絲 HKD$ 56 + 10

評價:

💵 價錢親民
🍲 食物吸引
🤤 回頭之選
❤️ CP值高

推介指數:❤️❤️❤️❤️
(五個心心為滿分)

地址: 大角咀大全街36號地下B號舖
2022-10-25
2022-09-13 519 瀏覽
純粹經過就入咗呢個小店感覺像家庭式經營,但原來只是老闆請到一班真正為公司,盡心盡力推銷、服務及烹飪的好員工👍🏼天氣很熱 入到店內冷氣非常舒服隨口問問店員有什麼好介紹?她們就告訴我們以上三圖片的三種款式食物店員很搞笑說:「爽脆魚皮一定很好食,因為是我煮的!」我們就order來試試,果然味道及口感非常好👍🏼到酸菜魚和炸魚仔,味道和份量也非常滿足👍🏼👍🏼店員突然隨即把自己親手烹調的檸檬雞爪送上來,完全沒有想過有這樣好客,連同行不愛吃骨頭的朋友也吃完一只又一只😆到最後 店員為每枱送上一碗冰粉,哇 好完美啊!多謝你啊姐姐,我們會很快回來的!亦會把你們小店推介給朋友!下次見🤗🤗🤗🤗🤗🤗
純粹經過就入咗呢個小店

天氣很熱 入到店內冷氣非常舒服
隨口問問店員有什麼好介紹?
她們就告訴我們以上三圖片的三種款式食物

到酸菜魚和炸魚仔,味道和份量也非常滿足👍🏼👍🏼

到最後 店員為每枱送上一碗冰粉,哇 好完美啊!

多謝你啊姐姐,我們會很快回來的!
亦會把你們小店推介給朋友!下次見🤗🤗🤗🤗🤗🤗
爽脆魚皮,炸魚仔,酸菜魚,檸檬雞腳
2022-09-09
爽脆魚皮,炸魚仔,酸菜魚,檸檬雞腳
  • 酸菜魚
  • 爽脆魚皮、檸檬雞爪、炸魚仔、冰粉
2022-08-19 425 瀏覽
酸菜魚好足味👍🏽帶埋小朋友食叫bb辣都一樣好食😋整體而言價錢合理!食物足料!環境又乾淨企理😎雖然坐位比較少,但open rice 有得book枱而且會有人打電話提醒都幾好
涼拌土豆絲
招牌去骨海南雞
涼拌豆筋
2022-08-05 219 瀏覽
Today we order boiled fish and pig blood. The boiled fish with pickled cabbage is delicious. It is not so spicy. And the soup is also fresh. And the pig blood is also good. Pig ear also can try in this shop.We will come again next time.Wanna to come next time.
We will come again next time.
Wanna to come next time.

2022-07-11 258 瀏覽
比一般的酸菜魚好食小辣似bb辣,正常辣是中辣酸菜魚內有彈牙薯粉,清爽萵筍 及 雞髀菇特別推介 孜然炸雞軟骨同涼拌酸辣魚皮今日叫咗尖椒皮蛋,涼拌手涼青瓜另外飲品特別推介~桂花烏龍冷泡茶400ml
比一般的酸菜魚好食
小辣似bb辣,正常辣是中辣
酸菜魚內有彈牙薯粉,清爽萵筍 及 雞髀菇

特別推介 孜然炸雞軟骨同涼拌酸辣魚皮

今日叫咗尖椒皮蛋,涼拌手涼青瓜
另外飲品特別推介~桂花烏龍冷泡茶400ml
2022-07-11 217 瀏覽
係大角咀冇乜食辣既鋪頭,今日天氣熱,想食酸酸辣辣野,就嗌左個酸菜魚飯+凍檸茶,外賣有折$59,價錢相宜。返到家睇返張單,原來阿姐幫我落左中辣😅,都擔心緊太辣,但一路食,又覺得接受到,裡邊大概有10塊盧魚片,全部冇骨,新鮮,唔腥,又有好多酸菜同菇菌,所以我覺得好飽好好食,同埋中辣唔算太太太辣 ,下次都可以叫返呢個辣度。入去叫外賣既時候係下午2點30左右,但餐廳坐滿晒人客,好多都係叫口水雞/酸菜魚,乜咁多人咁晏先食lunch🤣
2022-05-27 223 瀏覽
Honey 喜歡吃酸菜魚,我上網找大角咀哪裏有得吃,在openrice看到知味川菜的口碑不錯,而且酸菜魚,可以選擇不辣。所以今天和hHoney前來,當然選擇酸菜魚啦。因為選擇不辣,故此沒有太濃的湯頭。單看樣子,是挺吸引的。有萵筍片,魚片又白又滑。而且有花椒粒,還有炸過的蒜頭和榨菜。不過,味道是不錯,但吃完之後,我整個下午都要飲水,好口渴。另外,Honey也喜歡吃海南雞飯,也點了一個 。海南雞是室溫,油飯則是溫溫吞吞,且不香。我吃的那幾啖,剛剛是飯焦……雞呢?一般啦。加$10,加了涼拌土豆絲,這個就不錯,爽口。整個午餐未如平價般好,可能抱著期望來,所以有點失望吧。

所以今天和hHoney前來,當然選擇酸菜魚啦。
因為選擇不辣,故此沒有太濃的湯頭。
單看樣子,是挺吸引的。
有萵筍片,魚片又白又滑。
而且有花椒粒,還有炸過的蒜頭和榨菜。
不過,味道是不錯,但吃完之後,我整個下午都要飲水,好口渴。

另外,Honey也喜歡吃海南雞飯,也點了一個 。
海南雞是室溫,油飯則是溫溫吞吞,且不香。
我吃的那幾啖,剛剛是飯焦……
雞呢?一般啦。

加$10,加了涼拌土豆絲,這個就不錯,爽口。

整個午餐未如平價般好,可能抱著期望來,所以有點失望吧。
2022-05-27
又到了周末食堂系列又要給大家安利一家超便宜人均70左右的超好吃的川菜👏🏻這家川菜已經帶過好多朋友去吃個個贊不絕口 不僅味道好吃 配菜也超級足⭐️水煮牛肉套餐這水煮牛肉真的好吃到絕了,牛肉超級滑,味道超級好,就是好吃到能讓你吃下兩碗飯的那種。辣度剛剛好,底下有好多配菜,豆芽,竹筍,超級好吃啊🙀配上凍檸檬茶簡直絕配啊。⭐️水煮魚🐟套餐味道和牛肉一樣,魚肉非常滑,跟水煮牛肉一樣的配菜,好吃極了。另外酸菜魚也推薦。⭐️宇宙無敵好吃的涼拌土豆🥔套餐加9就可以有個涼拌的小菜,這個超級無敵爽口好吃,不知道怎麼形容那種爽口感,配上蒜蓉,微辣,麻油,真的超級好吃,完全不懂怎麼可以做的那麼爽口。💼店名:知味川菜
又到了周末食堂系列
⭐️水煮魚🐟套餐
⭐️宇宙無敵好吃的涼拌土豆🥔

💼店名:知味川菜
2021-08-26 617 瀏覽
友人介紹大角咀這間酸菜魚CP值很高,喜歡吃酸菜魚的我,於是前去一試。當晚點了一份大酸菜魚,價錢對比其他酸菜魚店而言,相對較為親民😬湯底也夠酸,香料十足,但略嫌香味稍為遜色。不過湯底內的薯粉是幼身的,若有寬薯粉會更好。魚肉質感都算滑溜,不過份量方面稍為偏少,當日兩個人食,略為不夠份量,如果可以另加一份魚肉會更好~另一樣必點的是黑糖糍粑,糍粑煙韌,點上黑糖,不會太甜,令人忍不住一件接一件食👍🏻比較價錢,整體CP值高,可以一試👍🏻

酸菜魚

比較價錢,整體CP值高,可以一試👍🏻
2021-08-05 524 瀏覽
今次是第二次去食,真係大件夾抵食,酸菜魚,魚肉新鮮冇骨,口水雞雞肉嫩滑,豬紅好好味,仲有魚皮好爽口,太好味,三個人完全食晒冇得剩,越來越有水準,值得推介,酸菜魚一定要試👍🏻👍🏻
  • 口水雞