2024-02-01 756 瀏覽
💁‍♂️ 27/01/2024(Sat), Tea ☕️開心果系列之二 - 真係香脆嘅開心果雪糕之前記得睇過開心果關注組有介紹過大埔嘅皇甘粟有超好食嘅開心果雪糕,身為一個大埔人無理由唔去試試嘅。雖然之前都食過佢哋嘅栗子🌰、話梅等味道嘅雪糕🍦,覺得味道都唔錯。今次又試試佢哋嘅開心果雪糕好唔好食先。店家原本係喺大埔富善街內嘅小店,慢慢開始擴大經營規模,再轉到而家寶鄉街嘅地舖。店舖內除咗賣雪糕,仲有賣果仁🥜同涼果等嘅零食。而今日我地order咗:🔆 香脆開心果雪糕🍦($45)買飛後先要揀咩口味嘅雪糕筒,分別有朱古力🍫味脆筒、原味脆筒同威化筒。A先生就揀咗朱古力🍫脆筒,有朱古力🍫香味之餘內層又有朱古力醬。之後就見到店員舂碎幾粒開心果,再將呢啲即碎嘅開心果加入雪櫃入面嘅開心果雪糕內混合,再捲成球狀放入雪糕筒入面,咁就完成✅呢杯香脆開心果雪糕。上手之後急不及待先試一啖雪糕🍦先,入口開心果味道濃濃的,雪糕本身已經有細細粒嘅開心果肉混合咗,到買果時店員舂碎嘅比較大粒開心果就帶嚟香脆口感。店員落開心果碎都好慷慨,所以食落每啖都有好多開心果粒,口感豐富😋!🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:

💁‍♂️ 27/01/2024(Sat), Tea ☕️

開心果系列之二 - 真係香脆嘅開心果雪糕

而今日我地order咗:

🔆 香脆開心果雪糕🍦($45)

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:9.5/🔟
👉🏻 開心果味濃郁,仲即場加入現場整碎嘅開心果,真正做到香脆嘅效果
A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 大埔墟附近嘅街道都有唔少錶位🅿️,泊唔泊到就睇你運氣;要泊停車場🅿️可以泊去大埔墟街市🅿️
👉🏻 附近廣福道有多線巴士、小巴途經,行10分鐘左右仲有港鐵,交通尚算方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2024-01-27
  • 香脆開心果雪糦
之前已經專誠黎食呢間涼果店嘅雪糕,真係一次難忘,早幾日咁啱經過大埔墟,咁梗係要入去再食雪糕啦。第一杯雪糕嗌咗陳皮口味,上次試咗話梅口味嘅雪糕,所以今次試吓其他涼果嘅口味。呢個陳皮口味嘅雪糕非常特別,食落去有粒粒陳皮,甜得來又有鹹鹹地嘅味道,喜歡食陳皮嘅朋友可以一試。第二杯雪糕就點咗栗子口味,雖然話栗子口味係人氣嘅雪糕,但係食落去就比起其他涼果口味嘅雪糕冇咁特別。有栗子味嘅,但係比想像中更加清淡。呢度嘅雪糕係可以配唔同嘅雪糕筒,我就揀咗朱古力威化糖,威化筒十分香脆,而且厚度適中,所以大家嚟嘅時候都一定要試一試呢度啲威化筒🍦。

2024-04-29 46 瀏覽
大埔近來好熱門既開心果雪糕專登去朝聖一下.HKD45有其他味道選擇的 但開心果味係最貴落完order之後可以即場睇到佢預備雪糕嘅過程 首先佢會即時壓碎開心果碎 再放落雪糕到混合先再「筆」返出嚟另外個筒有4款選擇 我選了竹炭 都幾特別.另外還試了杏仁味雪糕 都好食既 但私心都係開心果味😆 開心果控都值得嚟試吓其實佢仲有杯裝雪糕可以買走 不過我就冇試到.#開心果雪糕 #食在大埔 #開心果關注群組 #杏仁雪糕 #pistachioicecream #pistachiohk #lovetoeatattaipo #雪糕關注組
大埔近來好熱門既開心果雪糕
專登去朝聖一下
HKD45
有其他味道選擇的 但開心果味係最貴
另外個筒有4款選擇 我選了竹炭 都幾特別
其實佢仲有杯裝雪糕可以買走 不過我就冇試到
  • 開心果雪糕
皇甘栗鮮炒乾果專門店成日行開大埔墟街市都會見到呢間舖頭,因為本身我唔係好ok栗子,所以冇俾佢吸引過入去舖頭入邊,但係舖頭入邊成日都有好多人,於是我就心諗,乜香港真係咁多人鍾意食栗子嘅咩?之後喺網上其他food blogger嘅page見到,原來呢間舖頭有脆脆開心果雪糕食。於是食完晚飯,就決定咗去試吓。點知……真係超級好味呀🥹🥹🥹🥹🥹首先要排隊買飛,之後再排隊去攞雪糕,我叫咗脆脆開心果雪糕,佢真係攞個石盅出嚟中碎啲開心果!之後再放落雪糕度先至裝起。雪糕味唔係好甜,但係好香開心果味!每一啖都起碼有兩至三粒開心果碎,食到最尾都仲有!個重點係佢個窩夫筒有四款口味揀,仲要唔使另外加錢😳$45一杯我諗我會上咗癮
皇甘栗鮮炒乾果專門店

點知……真係超級好味呀🥹🥹🥹🥹🥹

$45一杯我諗我會上咗癮

2024-03-26 116 瀏覽
點咗招牌開心果 再加杏仁味店員會extra整碎nuts 再加入雪糕球,但我覺得有啲多餘,加咗唔會好食啲,因為我期望雪糕本身會好重原材料既味,但食第一啖只覺得好甜,開心果味/杏仁味唔突出,食多幾啖直頭甜到覺得開心果&杏仁係一樣味🤣情願佢哋blend 多啲開心果/杏仁去整雪糕、令雪糕本身係好濃、好重開心果or其他口味,再減甜,咁樣先至會好食。雪糕本身亦唔算重奶味,質地亦唔特別滑,感覺係水含量比較高既雪糕。我諗軟雪糕可能好食啲。特別排隊試就唔太值
點咗招牌開心果 再加杏仁味

特別排隊試就唔太值
2024-03-26 81 瀏覽
山長水遠入大埔行山,行完順便試埋呢間好出名賣栗子雪糕嘅乾果專門店。當日好多人慕名而來,所以同朋友都等咗一陣間,雪糕先攞到上手,不過一切都好值得,而且店員都非常親切! 我就叫咗栗子雪糕,而朋友就叫咗開心果雪糕。本來覺得栗子雪糕已經做得相當出色,栗子味好濃郁,但唔會好甜得滯,而且口感順滑! 但係當我試下朋友揀嘅開心果雪糕個陣,真係覺得驚為天人,唔怪得好多人都稱佢為全港最正開心果雪糕! 成個雪糕都充滿着開心果仁,開心果味好出,好濃厚,唔會俾奶味蓋過開心果味,真係好正!🤩 有少少後悔自己無叫到開心果味!好想自己獨享一枝!另外,佢哋嘅甜筒底部係有軟心朱古力做脆底,唔食到最後都唔知道,好有驚喜!令到成個雪糕更昇華,更完整!😍 佢哋整雪糕真係有一手!當日仲遇到有三個人叫咗啲比較特別口味嘅雪糕:話梅、陳皮、生姜,唔知好唔好食呢?

栗子雪糕
開心果雪糕
2023-10-21
栗子雪糕
開心果雪糕
2024-03-14 92 瀏覽
聽說這家店在日本也有介紹,經過好幾次,實在不得不進去一試!店內擺貨企理整齊,琳瑯滿目,很多地道「口立濕」,每一款都可以試食,當中包括最受歡迎的雪糕系列!試了好幾個口味,最後點了話梅味雪糕。雪糕很軟滑,而且滿滿話梅碎,酸酸甜甜的,真的很對我胃口!店內還有很多口味,還會有期間限定口味,有些口味是我下次要試的清單,包括陳皮味,生薑味等。期待下次光顧!
話梅軟雪糕
話梅軟雪糕
2024-03-11 63 瀏覽
大埔星期六都好靜下,-於撐下香港,留港消費😌其實啱啱先喺大埔藝術中心食完豐富嘅lunch 😅$45 1球雪糕真係唔平,但行過又好想食,喺舖頭度行咗一個圈都仍然好想食,最後只好乖乖俾錢😋真係幾好食,有好多開心果粒😊⋯⋯每一啖都有開心果,食完真係好開心😜今次美中不足係只得一球雪糕,下次一定要試多幾隻味道😋星期六日仲有特定嘅軟雪糕,今日係話梅同粟子,其實都好有興趣,下次真係要帶另外一個甜品胃黎😉間舖頭除咗雪糕之外,其實仲有好多唔同嘅傳統小食,職員服務態度好好,下次去要買黎試吓😘
大埔星期六都好靜下,-於撐下香港,留港消費😌

其實啱啱先喺大埔藝術中心食完豐富嘅lunch 😅

今次美中不足係只得一球雪糕,下次一定要試多幾隻味道😋

2024-03-09
$45 (其他)
Bookmark咗好耐終於去到🔖雖然天氣凍但都唔少人排隊啊雪糕有好多味可以揀 雪糕筒都有分3種可以話花多眼亂呀但本豬當然係衝住開心果味而嚟啦!✧ 脆開心果($45, follow ig/fb 可以減$3)☑️真材實料 有開心果粒☑️多開心果到傻 咬到牙鉸都軟☑️大大球雪糕 唔會好快覺得空心☑️朱古力筒底有醬 (似金莎榛子醬)仲試咗粟子味同茶 都唔錯可以encore~
Bookmark咗好耐終於去到🔖
雖然天氣凍但都唔少人排隊啊
雪糕有好多味可以揀 雪糕筒都有分3種
可以話花多眼亂呀
但本豬當然係衝住開心果味而嚟啦!

☑️真材實料 有開心果粒
☑️多開心果到傻 咬到牙鉸都軟
☑️大大球雪糕 唔會好快覺得空心
☑️朱古力筒底有醬 (似金莎榛子醬)
仲試咗粟子味同茶 都唔錯可以encore~
2024-02-14 96 瀏覽
𓌉◯𓇋❀香脆開心果雪糕($45)不斷見fb有人推薦呢度既開心果雪糕忍唔住去試下🤣🤣排隊大概15分鐘到左右 都尚可接受既食後感: 開心果迷表示食得好爽🤓🤓店員將開心果壓碎同雪糕攪拌均勻 食落啖啖都係香脆既開心果🤭又吾太甜 脆筒最底仲有朱古力醬😀😀勁滿足😆😆真係入大埔必食!🫶🏻🫶🏻超nice ge 店員比埋話梅同陳皮味我試 又幾好食喎 涼果fans不能錯過 下次再食過😌😌讚好佢地既社交平台仲有得減3蚊添🤭🤭
𓌉◯𓇋

❀香脆開心果雪糕($45)

不斷見fb有人推薦呢度既開心果雪糕
忍唔住去試下🤣🤣排隊大概15分鐘到左右 都尚可接受既

食後感: 開心果迷表示食得好爽🤓🤓
下次再食過😌😌

讚好佢地既社交平台仲有得減3蚊添🤭🤭
2024-02-03
2024-01-27 173 瀏覽
估唔到喺涼果鋪都會有雪糕食,未到仲充滿驚喜👍🏻呢間涼果店有各式各樣嘅涼果賣,但亦都有賣雪糕,專程嚟試吓果然充滿驚喜。口味十分特別,例如有話梅味雪糕,陳皮味雪糕等等。每種口味都令人想試一試。今次揀咗舖頭比較多人選擇嘅開心果味同話梅味雪糕。開心果味雪糕店員會加入大量嘅開心果碎,開心果味濃郁, 口感香脆,極度推介。係暫時喺香港食到最好味嘅開心果雪糕。而話梅味就揀咗軟雪糕。雪糕上灑上話梅粉,雪糕底亦都有淡淡的話梅味。味道比想像中冇咁濃郁,但係亦都十分之出色。味道唔會太甜或者太鹹。

今次揀咗舖頭比較多人選擇嘅開心果味同話梅味雪糕。

2024-01-27
超推介開心果雪糕!真係有好多開心果仁😍大埔有間涼果店,入面除左賣糖炒栗子和涼果乾果外,仲有一個雪糕區域🍦主打創新口味雪糕,其中生薑、陳皮、話梅都係非常少見,原本想試栗子味,但只得星期六日先有,最後點了開心果🤩一試難忘🌟開心果雪糕|$42|10/10❗️原價$45,讚好可減$3,脆筒口味有原味窩夫、朱古力窩夫同威化筒,雪糕本身好滑,再用自家鮮炒嘅開心果混入開心果雪糕中🥰保留到香脆口感,仲有窩夫脆筒💯🌟糖炒野生栗子|$26/半磅|6.5/10呢到栗子好出名,岩岩炒好就試半磅,都超過20粒🌰比起街邊栗子檔賣,呢到粒粒炒得乾身同埋唔會整污糟隻手,不過我覺得香氣差少少🤏🏻唔算好大粒,栗子粉糯但唔算好香甜

🌟開心果雪糕|$42|10/10❗️

🌟糖炒野生栗子|$26/半磅|6.5/10
2024-01-12
2023-11-29 368 瀏覽
出色開心果雪糕!!鐘意開心果既絕對要黎試🤣出奇地好多開心果碎粒,口感豐富,都幾真材實料,但要$45。仲可以揀雪糕筒既味道,記得有3種選擇。即場like埋fb仲可以減$3

2023-11-05 463 瀏覽
咁啱今日去開大埔就去食呢個開心果雪糕 去到有好多人 都見人有推介過🤭一定要嗌埋開心果碎 $45 推推⭕️Follow 社交平台仲有得減$3🤣食落去好有驚喜😋唔係好甜!開心果味好濃🍨見到店員即場放啲開心果仁碎跟住壓落雪糕度雪糕雪得夠凍 唔會好快溶🥰一個人食一杯都冇問題 完全唔會膩!雪糕筒都可以揀味有原味/朱古力窩夫 仲有另外兩隻唔記得咗 我哋揀咗朱古力窩夫好脆好濃味 食到最嬲尾都好想食但價錢有啲貴 間唔中食吓都可以好食!
咁啱今日去開大埔就去食呢個開心果雪糕

開心果味好濃🍨
見到店員即場放啲開心果仁碎
跟住壓落雪糕度
雪糕雪得夠凍 唔會好快溶🥰
一個人食一杯都冇問題 完全唔會膩!

雪糕筒都可以揀味有原味/朱古力窩夫
仲有另外兩隻唔記得咗
我哋揀咗朱古力窩夫
好脆好濃味 食到最嬲尾都好想食
但價錢有啲貴 間唔中食吓都可以
好食!
2023-11-02 264 瀏覽
雪糕關注組大大力推介嘅雪糕🍦♡完全估唔到一間涼果店會有咁受歡迎嘅雪糕食😳大埔依間開業超過10年嘅涼果店「皇甘栗」每到星期六、日都會有軟雪糕開賣✨雪糕口味揉合咗涼果/乾果:話梅軟雪糕/栗子軟雪糕/脆杏仁軟雪糕最近更加推出咗開心果雪糕💚性價比幾高!星期日黃昏去 落左單拎左飛後 大約要等15分鐘左右(等叫號)不過雪糕都幾大杯 而且味道都幾有驚喜 小編認為值得等待~(´∀`•)雪糕分別有杯裝同埋筒裝選擇,而筒裝都可以揀威化筒/窩夫筒/可可窩夫筒.① 開心果雪糕💚($45)// 開心果雪糕係近期新推出嘅口味,選用咗北海道特級雲呢嗱雪糕,再新鮮加入開心果仁。所以食落每一啖都有超香烘焙感嘅開心果仁碎碎,而雪糕質感偏向似Gelato咁,帶少少黏黏質地🤏🏻。味道好香濃,而且食得出係真材實料!開心果迷要食(*´∀`*)!//𝐅𝐨𝐨𝐝:🌕🌕🌕🌕🌕🌗② 栗子軟雪糕🌰 ($38)// 皇甘栗以鮮炒栗子起家,所以一定要試試佢地嘅栗子出品!雪糕底用咗3.5北海道牛乳,再加入舖頭當造嘅栗子,第一啖食落去係有超濃郁嘅栗子香慢慢喺口腔散發出嚟🤎 口感好軟滑Creamy🤌🏻,而且栗子香甜🌰又唔會過甜,甜度恰恰好,超正!就算
雪糕關注組大大力推介嘅雪糕🍦♡
完全估唔到一間涼果店會有咁受歡迎嘅雪糕食😳
最近更加推出咗開心果雪糕💚性價比幾高!
① 開心果雪糕💚($45)
𝐅𝐨𝐨𝐝:🌕🌕🌕🌕🌕🌗

② 栗子軟雪糕🌰 ($38)
// 皇甘栗以鮮炒栗子起家,所以一定要試試佢地嘅栗子出品!雪糕底用咗3.5北海道牛乳,再加入舖頭當造嘅栗子,第一啖食落去係有超濃郁嘅栗子香慢慢喺口腔散發出嚟🤎 口感好軟滑Creamy🤌🏻,而且栗子香甜🌰又唔會過甜,甜度恰恰好,超正!就算小編平時唔太好栗子,都覺得好食!不枉係雪糕關注組推介啊。//
𝐅𝐨𝐨𝐝:🌕🌕🌕🌕🌕🌕✨
栗子軟雪糕

🌰皇甘栗鮮炒乾果專門店 (大埔)
大埔寶鄉街51號華樂樓地下B號舖

#aiiifoodie_大埔 #aiiifoodie_taipo #大埔美食 #大埔 #栗子雪糕 #皇甘栗
栗子軟雪糕