招聘中
$19,000-$21,000
月薪 (面議)
2021-11-29 3981 瀏覽
總店位於日本東京六本木的田舍家,在本港ICC也有分店,向來只有晚市才供應的爐端燒於近日午市也有提供,所以趁中午去試試。廚師會在你面前烤煮(大部分)食物,然後再以木漿遞到你面前。叫了Lunch Set,野菜兩款分別是杏鮑菇和蘆筍,蘆筍烤過後唔會乾爭爭,咬開仲有汁,真心好食,相反個菇無乜特別。前菜三款,有一隻蠔仔、炸和牛三文治及cheese。主食則可選和牛或海鮮蒸飯,和牛蒸飯的牛有點乾,配飯的海膽汁反而有啲驚喜。海鮮蒸飯有魚子、蟹肉和海膽,加點豉油撈勻食都ok。另外散叫了石燒北寄貝、燒蠔(呢隻大好多,亦鮮甜好多)以及免治雞肉丸,三樣的質素都比set的好得多,似乎Lunch set有點將貨就價的感覺,好大機會唔會再去了。

2021-11-01 2993 瀏覽
Same as Odyssey next door, delicious food and beautiful view, nice ambience! I love how dining here and Odyssey you get free valet parking, it’s just so convenient. I forgot to take photos of most of the dishes we had, but here are some and you can see the nice quality of the food.I don’t normally like 白子 fish sperm, but this is actually creamy and tastes pretty good.The oyster in vinegar jelly is A+.Sashimi beautiful quality as most good restaurants.Excellent service.

Excellent service.

白子
Oyster  in  vinegar  jelly
Sashimi
白子
Oyster  in  vinegar  jelly
Sashimi
2021-10-01 3319 瀏覽
生日畀人帶咗黎食呢一間咁樣嘅爐端燒。 處於101樓的餐廳感覺氣派十足,落地玻璃望向海, 非常有觀感。 每一味食物都是廚師親手燒,然後用一個特別工具槳端給我們。 食物質素是無可置疑的,但是價錢也是相對的。 平平無奇的食物可收取高級食材的價錢, 這是難忘的經驗。

2021-09-30 2349 瀏覽
見朋友成日去,終於都到我試下位於icc101嘅田舍家🤤本身喺日本已經有極大名氣,今次試佢個omakase全部都好新鮮,除咗呑拿魚卷點咗少少豉油之外,全部都冇用過個豉油,因為師傅已經調好哂所有味,所有嘢都非常夠味,有我最喜歡嘅深海池魚,金目錭同右口魚要讚,右口魚入口即溶,呑拿魚卷加咗醃蘿蔔更爽口,最後有烏冬同蜜瓜作埋尾,好飽滿!加上佢有個無敵靚景,之前都試過佢隔離嘅法國菜,環境亦非常靚,下次再試佢最有名嘅爐端燒🤤
2021-09-25 1688 瀏覽
好朋友約我禮拜五晚黎101田舍家呢度,我就知道又有口福啦。每次黎一定又有驚喜俾我。首先田舍家位於ICC 101樓,環境同景觀一定無得再好。食品方面看圖就知道😋😋😋大廚知道我鍾意飲湯,今次用龍蝦頭煮湯,好鮮甜。跟著龍蝦肉啖啖肉(可惜忘記影相)。後面銀鱈西京燒,我只可以話同出面差好遠,食過番唔到轉頭。知道我鍾意食豬肉,今次大廚特登Order 橡果豬黎兩食俾我,第一個就咁加Sauce食,正!第二個就加埋蛋一齊炒飯,可能有人話我黎呢度食呢D好浪費,其實咁先見到大廚功夫!成晚好飽好滿足!

首先田舍家位於ICC 101樓,環境同景觀一定無得再好。

食品方面看圖就知道😋😋😋

成晚好飽好滿足!
龍蝦頭湯
銀鱈西京燒
橡果豬
鐵板燒帶子
橡果豬蛋炒飯
臨近中秋節 同屋企人食好啲 又唔想食西餐最後就揀咗田舍家 係 101/F 望落去 再食埋日本嘢真係覺得幾 CHILL , 我哋食咗 LUNCH SET 星期六日嘅 LUNCH SET 比平日嘅會貴少少但我依然覺得性價比都幾高 食咗個鮨御膳 SUSHI COURSE HKD 600 🤘🏽(加一服務費)前菜有呢三樣嘢 蒸蛋 沙律 相對上青椒沙律上面有個酸酸地嘅汁都幾開胃然後主菜當然係呢個12件嘅壽司全部都好好食 魚生都幾新鮮其實都幾似廚師發辨只不過係一次過擺喺碟上面 😂其實食完壽司已經飽飽地最後仲有個少少哋嘅天婦羅同埋細烏冬簡直飽到上心口 慢慢食下食下都食咗兩個鐘總括嚟講覺得呢個餐係性價比超高🧡
真係覺得幾 CHILL , 我哋食咗 LUNCH SET
星期六日嘅 LUNCH SET 比平日嘅會貴少少
HKD 600 🤘🏽(加一服務費)

然後主菜當然係呢個12件嘅壽司

簡直飽到上心口 慢慢食下食下都食咗兩個鐘
總括嚟講覺得呢個餐係性價比超高🧡
2021-09-19
2021-09-14 6240 瀏覽
🌹閨蜜週年選在101樓《田舍家》慶祝,這間餐廳一年前已經想到訪,因為疫情關係,預約的日子被取消,因為餐廳要關門,趁今次可以再度再去探店。🌹由於錯在柯士甸站落車,前往的時候遇上有少少阻滯,原來九龍站是比較近,下次再到101樓用餐真係要醒少少。訂位時要求有窗邊位置才預訂,但到達時,發覺位置不太好,要求餐廳為我們轉轉位置,經半分鐘後,服務員為我們安排稱心滿意的用餐位置。🌹《田舍家》賣點就是窗外景色,但擺設亦不馬虎,餐具、檯椅、牆壁裝飾帶點復古風,顯出高雅感。當天我們遇上好天氣,一路食飯一路欣賞美景,心情極好,在此刻慶祝週年紀念真是一個美麗的回憶。午餐我們點了懷石料理套餐,每位$680,慶祝🪅還可以吧!🥢前菜⭐️⭐️⭐️⭐️開胃清新組,擺盆美麗🥢刺身⭐️⭐️⭐️尚算新鮮🥢魚⭐️⭐️⭐️⭐️外層香口,肉質嫩滑🥢天婦羅⭐️⭐️⭐️⭐️不油膩,脆口🥢湯⭐️⭐️⭐️⭐️湯清溫熱,入口舒服🥢主食炒菜⭐️⭐️味道不足牛肉卷⭐️⭐️⭐️筋位較難咬麵鼓湯⭐️⭐️⭐️炒飯⭐️⭐️⭐️⭐️粒粒米飯分明,料足個人評分食物味道⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️衛生⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️抵食⭐️⭐️⭐️回頭率⭐️⭐️⭐️

午餐我們點了懷石料理套餐,每位$680,慶祝🪅還可以吧!

🥢前菜⭐️⭐️⭐️⭐️
開胃清新組,擺盆美麗

🥢刺身⭐️⭐️⭐️

紀念日
前菜
餐廳安排將甜品變做慶祝字
2021-08-03 2971 瀏覽
大佬之前同我都想試吓田舍家,不過上次心血來潮就咁Walk-in冇位,今次大佬訂咗位,星期六食個Lunch。12:00準時喺預約時間到達,目測當時入席率唔夠一半。接待員問我哋想坐房定大龐,都係窗口位置。見到房內只有兩張檯,而且空間感十足,所以我哋揀咗房內位置。不到一會,另一檯客人都安排坐喺房內另一張檯,仲不時大聲高談闊論,聲線困喺房內,好嘈吵。當日選擇咗以下兩款午市套餐:-1. 鵝肝、活鮑魚及美國牛肉套餐ž  沙律– 食材普普通通,配上日式酸醋同橄欖油,面有啲疑似綠色蝦籽,卜卜脆嘅口感,都未嘗唔係一款開胃前菜。ž  刺身– 有一隻蝦、赤身吞拿魚同油甘魚各兩片。刺身品種唔太特別,不過都尚算新鮮,蝦有應有嘅海鮮甜味,赤身肉是呈紅色,肉質實而冇渣,魚肉濃味適中。油甘魚食落淡淡甘甜,鮮爽清新。ž煎鵝肝 - 鵝肝面香脆,內裡係少少生,呢個程度係最好食,口感入即溶,鵝油帶有濃郁香氣恆久不散,配上既係伴碟又係醬汁嘅黑醋,完全唔會有油腻嘅感覺。ž汁煮活鮑 – 鮑魚切片跟殼上,上面鋪咗啲三文魚籽,魚籽粒粒飽滿,”卜”一聲魚油滿溢口腔,鮑魚片厚薄恰到好處,醬油味算重,但係都不失鮑魚鮮甜,不過略嫌有啲過熟,食

當日選擇咗以下兩款午市套餐:-

1. 鵝肝、活鮑魚及美國牛肉套餐
沙律

煎鵝肝

ž
汁煮活鮑 – 鮑魚切片跟殼上,上面鋪咗啲三文魚籽,魚籽粒粒飽滿,”卜”一聲魚油滿溢口腔,鮑魚片厚薄恰到好處,醬油味算重,但係都不失鮑魚鮮甜,不過略嫌有啲過熟,食落雖然算脆夾煙煙韌不過都有啲硬同有啲咬唔爛嘅感覺。
汁煮鮑魚

煎牛肉粒 –用鐵板燒方法烹調,粒粒大細平均,嫌面煎得唔夠香脆,不過一咬就肉汁四濺,牛味唔算突出,肉質軟淋如綿花糖,配埋少少醬汁同啲冇香味嘅蔥花,可互補不足。
鐵板牛肉粒
ž
炒菜 – 一貫鐵板燒嘅炒芽菜、椰菜同紅蘿蔔絲,勝在芽菜乾身冇出水。
ž
炒飯 - 鐵板燒式炒飯,不得不讚,色香十足,粒粒飯都呈金黃色,代表粒粒飯都有蛋漿包裹,食落有微微焦香,滿滿一碗飯裡面夾雜住三文魚同帶子粒,口感豐富,不過味道偏淡。
ž
麵豉湯及漬物 – 麵豉湯咸淡適中,上檯到進食嘅時間都相隔5-10分鐘,不過入口時油豆腐同海帶都未軟透。醃牛蒡同黃蘿蔔都好入味出色,反而醃昆布我就覺得有啲腥,但係大佬意見就OK。
炒飯、漬物、麵豉湯

甜品 – 牛奶布甸中規中矩,奶味唔夠香濃,質地都軟滑得嚟實淨,口感好飄逸,甜度屬中等,夾埋啲酸酸哋啫喱同迷你生果達到平衡。
牛奶布甸

2. 特選懷石料理
ž
前菜 – (冇介紹嘅情況下估計) 爽脆香甜多汁嘅生粟米一嚿仔夾雜啲豆、一嚿仔蕃薯、一粒紅桑子、一件有肉嘅卷物同埋有一嚿疑似魚肉嘅物體,呢個前菜令我覺得自己唔知食咗啲咩。
懷石前菜
ž
刺身 - 兩款魚類都疑似係鯛魚,其中一款有燒過,食落有焦香,唔太肥,魚味濃。另一款白色魚肉似真鯛刺身,喺口中慢慢咀嚼時,清甜味在唇齒中流連忘返,鮮味突出。普普通通厚帶子半件,反而似烤過嘅熟螺肉兩小件有啲驚喜,螺味重而突出,口感鮮美軟糯。
懷石刺身
ž
京燒銀鱈魚 - 醃味非常之平均,魚肉雖然唔係魚油滿溢,不過尚屬肥美,香滑魚肉充斥甘甜嘅味噌焦香,中和了銀鱈魚的油膩感。
京燒銀鱈魚

ž
茶壺湯 – 清澈嘅昆布湯汁,加上青橘汁享用十分清新,湯內海鮮食材有帶子同蝦,仲有啲吸飽高湯嘅菇菌,咀嚼時都感受到高湯嘅味道。
茶壺湯

ž
天婦羅 – 食材分別係蝦,蝦頭同蝦身分開炸、蓮藕片、茄子同粟米芯。 食感完全敗筆,天婦羅粉漿炸出嚟又厚又硬,冇嚟味道。一啲應有嘅輕、脆、酥完全冇,件蓮藕仲要濕淋淋黐住張紙,食到滿嘴油膩,不論食材如何新鮮,都只可用難食嚟形容。而且天婦羅沾醬上檯時已經落好蘿蔔蓉,唔係分開上,感覺好似唔太專業。
天婦羅

鐵板燒牛肉卷 – 牛肉片卷上啲蔬菜碎,醬汁味過濃,食唔到牛肉原身味道。
鐵板牛肉卷

ž
炒飯、麵豉湯及漬物 & 甜品 – 同上面個餐質素一樣。

總括食物質素有參差,平均值都係一般,更稱唔上物有所值,如果計埋個VIEW、餐廳環境同服務,個CP值都係低。每位服務員都有一股高高在上嘅態度。明白可能佢哋需要留意我哋食嘢進度去安排下一道菜上檯,但係碟上面嘅食物都未食完 (非擺盆裝飾),就嚟要求收拾,而且有一種好似被監視同被催促感,但係到最後都係一堆頭送上檯,好似有一種叫你食快啲離開嘅感覺。
2021-07-31
懷石刺身
京燒銀鱈魚
茶壺湯
2021-08-02 1897 瀏覽
101樓高嘅風景當然非常好,一入餐廳景色咁靚,食咩都加分啦~~~日同夜各有風味個人覺得食lunch比較抵食,佢lunch set 最貴就9百幾,我比較食得多,加啲嘢同飲埋啤酒,二千有找,但夜晚要四千到啦!佢嘅魚生好新鮮,壽司都好好食海鮮熟食嘅鐵板燒或者爐端燒更加唔使講啦~~~魚、鮑魚、蝦。。。任何野都煮得好好食,連伴碟菜都好好味有一點美中不足嘅就係我唔吃牛,所以主廚就轉左豬俾我,個豬就有點鞋最後,我要求一個荷包蛋炒飯,好正總括而言,所有都ichiban
日同夜各有風味

佢嘅魚生好新鮮,壽司都好好食

最後,我要求一個荷包蛋炒飯,好正

總括而言,所有都ichiban
$2000 (午餐)
從來未試過食咁差嘅高級日本料理比高級日本料理價錢 街邊大牌檔服務 無論待應、經理 都急住收工 唔想做嘅態度hea 做食物質素低 壽司魚生腥 食元氣都好過你依間所謂出名餐廳唯一比分係比個景2個人食左$3xxx 完全感受到貼錢買難受感覺我和男朋友由頭嬲到落尾最離譜係上菜係我耳邊後方送餐 完全無知會情況下係我耳邊後方上菜 嚇到我心離一離所有熱食食物都係凍如果老闆見到可以管理一下員工同食物質素如果唔改善相信捱唔到幾耐 浪費哂個景和鋪 不如轉手比一間食物和服務態度好嘅餐廳頂手仲好啦
從來未試過食咁差嘅高級日本料理
比高級日本料理價錢
街邊大牌檔服務

無論待應、經理 都急住收工
唔想做嘅態度hea 做

如果老闆見到可以管理一下員工同食物質素
如果唔改善
相信捱唔到幾耐 浪費哂個景和鋪
不如轉手比一間食物和服務態度好嘅餐廳頂手仲好啦

我從來不會寫食評,這次是第一次,不寫不能排洩心頭之憤怒及不滿!去ICC101樓吃日本料理,我是預計了要貴的了。每一位$2000-$3000, 我是不會抱怨的。那麼,為什麼還抱怨呢?4位埋單$15000左右(冇飲酒),冇問題,問題是性價比奇低!以及不專業。不是歧視,waiter不知道是否鄰國的同胞,廣東話我聽的不太清楚,可能老闆也是同胞吧。 算了,問他一些問題,不懂回答及介紹,至於那兩位日本師傅,應該是裝飾品吧,我點了一盤刺身,連加一$1650, 見圖,一件都未食過,你覺得值幾多?!! 他們日本師傅整的,你感覺如何?好單薄是吧。另外,蟹肉梅的,不新鮮彈牙,還有很多很多差的地方,我沒有時間寫太多不滿,如果係板長價錢,我覺得ok, 但這間鋪連板長的level也沒有,只憑101樓的景觀來收每一位$3000-4000, 以前上一手的天空龍吟我2010年去, 當時$2500一位, 4位$10000, 都有酒飲, 有好精緻既日本菜食(見圖唔精緻囉!), 你會覺得係值既, 依家呢間, 食完好鬼谷氣! 如果繼續寫,寫多一萬字都寫唔完負面comment. 冇時間了,bye bye , 希望盡快有另外一
, 見圖,一件都未食過,你覺得值幾多?!! 他們日本師傅整的,你感覺如何?好單薄是吧。另外,蟹肉梅的,不新鮮彈牙,還有很多很多差的地方,我沒有時間寫太多不滿,如果係板長價錢,我覺得ok, 但這間鋪連板長的level也沒有,只憑101樓的景觀來收每一位$3000-4000, 以前上一手的天空龍吟我2010年去, 當時$2500一位, 4位$10000, 都有酒飲, 有好精緻既日本菜食(見圖唔精緻囉!), 你會覺得係值既, 依家呢間, 食完好鬼谷氣! 如果繼續寫,寫多一萬字都寫唔完負面comment. 冇時間了,bye bye , 希望盡快有另外一間頂上!
2021-07-10
生日
唔肯比Menu,冇Menu之下唔知道食物價錢,問佢有咩推介佢就話「雞囉魚囉牛囉⋯⋯」再問佢啲食材邊度嚟,「佢就話日本囉」,因為冇Menu冇價錢之下俾佢屈收啲海鮮接近$2000一款,永不錄用!

好少寫食評,但係呢間餐廳值得一篇超級劣評!服務質素茶餐廳不如!嘢食未食完就被收走,上食物時亂咁放,完全唔會介紹食物內容。唔會問食客有啲咩唔食。有個阿姐,問佢問題10 問9唔知,態度超級惡劣。如果呢間係一間茶餐廳,我可以接受。但係話自己又米芝蓮又剩,簡直連麥當勞都不如😡😡😡一定唔會再食,超級伏!The worst dining experience I ever had. Try it yourself if you dare to !!
好少寫食評,但係呢間餐廳值得一篇超級劣評!
有個阿姐,問佢問題10 問9唔知,態度超級惡劣。
一定唔會再食,超級伏!
2021-06-20
2021-06-15 1678 瀏覽
🌟綜合評分:9/10🌟食物口味:9/10🌟環境:9/10🤩亮點:無敵海景米芝蓮二星餐廳好味!覬覦呢間嘢好耐la,米芝蓮二星+無敵海景日料,平時好難book,疫情期間終於book到位la!起初喺窗邊seaview位同吧台位糾結左一陣,最後都係揀左bar seat,畢竟食omakase都係坐bar有feel d😄✨sushi omakase set$2280+10%價錢喺omakase中算係貴少少,但食完覺得非常抵!首先餐飯食到最後超飽(我大胃王黎嘅,食omakase好難覺得特別飽),份量充足且菜式比普通omakase多,甜品都有兩種,d魚有真係好新鮮!其中有幾款特別impressive嘅係赤貝、左口魚、大拖羅同海膽,質素絕對係top,且師傅好專業好好服務,超considerate,同我講話女仔通常好鍾意食海膽所以俾大舊我,最後又見到我食唔落所以手卷整少左d飯,好細心超感動!呢間係一定會再黎嘅,下次可能會試下懷石料理,大家喺特別嘅日子都真係可以黎一試wo!
🌟綜合評分:9/10
🌟食物口味:9/10
🌟環境:9/10
🤩亮點:無敵海景
米芝蓮二星餐廳
好味!

✨sushi omakase set$2280+10%

2021-05-15 2376 瀏覽
因為6日限聚令,我地今日要坐房,最底消費要$20000,但食物質素高,而且經理都好貼心服務,而且環境既開揚,間直真係物超所值我地係房內有師傅鐵板燒,經理大部份時間都係房內照顧我們需要;一開始未揀餐,有個朋友話好肚餓,經理即時攞左一些小食比我們真係好貼心呢。

真係好貼心呢。