2020-05-05 3895 瀏覽
為咗慶祝呢2位港女嘅生日🎂我哋去咗👉🏻瑞士餐廳👈🏻 食返餐久違嘅瑞士菜🇨🇭..🚪餐廳嘅裝修真係好瑞士風格,再加上播住瑞士電台📻 仲要同返呢班瑞士友食飯,成個感覺就好似返咗瑞士咁🙈 ..🍾點左枝”Rivella rot” (HK$158) 介紹返Rivella可以講係瑞士版嘅可樂,但係由牛奶所提煉嘅奶清製成嘅碳酸軟性飲品,個個瑞士啲人都好鍾意飲㗎👅 再叫左杯”Apfelschorle” (HK$44) 係有氣蘋果汁🍎亦係我最鍾意飲嘅➰..食瑞士餐又點少得”芝士火鍋”呢‼️ 叫左個1人位嘅”混合芝士火鍋” (HK$285) 其實一份都夠4個人食😆 芝士味濃郁帶有少少酒香 ,配上煙韌嘅麵包🥯每一啖都好滿足,連我咁怕肥嘅人都忍唔到口 ,真係正👍🏻 ..再叫左個”烤芝士”做前盤(HK$120) 熱辣辣烤到拉絲嘅芝士🧀 配酸瓜同酸洋蔥,無得輸呀💯 “ 瑞士炒牛仔肉配瑞士薯餅”(HK$250) 牛仔肉嫩滑, 薯餅金黃香脆,有濃濃嘅薯仔香味。 ..“Cordon Bleu” (HK$210) 炸豬排個size 仲大過我隻手🤚🏻 香脆麵粉皮下,包住著夾火腿同芝士嘅豬肉片,每次食都覺得好好食呀🤤.

2020-02-17 2437 瀏覽
地點比較難找,兜了一大個圈才去到餐廳門口,餐廳環境優雅,枱與枱之間相距比較遠,方便談話,餐廳主要做瑞士美食,叫了芝士火鍋、瑞士炒牛仔肉配蘑菇忌廉汁薯餅、忌廉青口,請職員推薦了無酒精飲品,好欣賞餐廳裏男職員很有心,仔細解釋了飲品是如何製作的,感覺到職員非常喜歡這間餐廳,亦在用心服務客人。上前菜前先上麵包,有三款可以選擇,麵包很新鮮,但芝士火鍋跟以往在瑞士吃到的不一樣,瑞士的芝士火鍋酒味非常濃烈,很苦,相對於這裏的芝士火鍋無論酒味及芝士味道都很淡,可能因應香港人的口感而作出調節。另外兩款食物好吃,但偏鹹了一點。看到其他食評說甜品很好吃,可惜冇機會試。另外可能做瑞士餐的餐廳在香港比較冷門,價錢偏貴了。

2020-01-08 2009 瀏覽
鍾情於芝士火鍋,卻一直未有機會前來。藉著假日,終於約了朋友一同試試傳統的瑞士芝士火鍋。我們二人選了一客「牛仔肉芝士火煱配香草、蕃茄跟新薯及法包」。我平日不太喝酒,不過吃起來覺得酒味不重,芝士香味非常濃郁,用新薯及法包沾著吃一流。牛仔肉肉質彈牙、蕃茄解膩,非常美味。我們另外選了一道三文魚飯。三文魚煎得恰到好處,不會過乾。飯的質感類似泰國芒果糯米飯,粘粘的而且帶有椰香,味道非常有趣。

2019-12-25 2103 瀏覽
Christmas Dinner on Dec 25. A chalet for unhappy customers.I will keep this precise and to the point.- restaurant is understaff, customer service is inattentive and slow response rate. - Bad value for money - traditional fondue, all u get is cheese fondue and just bread. Can’t really taste the wine in the fondue. You get much better value and authenticity and satisfaction from something doing this at home. Get creative and DIY at cafe de coral.- it’s unfair to customers who pay this money for s

- it’s unfair to customers who pay this money for such service and sub-par food quality.

Be competitive, do it properly, or close it down.

2019-12-25
2019-12-19 2029 瀏覽
幾年前我都食過一次架🧀🧀🧀🧀🧀自從搬左鋪位之後都係第一次黎咋黎得當然要食最signature 既芝士火鍋啦!!!🧀🧀🧀🧀(心心眼)基本上一個芝士火鍋細細地兩個人都夠曬食既由於個沙律入面都有新薯於是就唔揀有新薯既cheese hot pot啦先講講個salad有兩個size揀一個頭盤一個主菜對於我呢啲大食港女梗係要個大啲啦其實大size都唔係好夠食啲香腸好有肉味🥩芝士片香濃唔膩🧀個pickle 都唔會太酸🥒幾fresh,但係佢唔切開好難分享如果俾多舊會好啲啲新薯我就夾起曬🥔留黎芝士火鍋果陣食每人都分到3粒仔戲肉黎啦!!!!原來啲番茄🍅係喺曬個鍋度既就咁食相當清甜但今次食個酒味比以前濃好多好多🍾基本上係蓋過曬其他食材既味道甚至比芝士味更重啲法包中間幾moist🥖不話3食到剩返1/5果陣就開始杰身要快啲食完佢啦最好笑係打黎book位果陣轉左3個人聽,又中文又英文🤦‍♂️不過好在最後成功book到姐!
幾年前我都食過一次架

其實大size都唔係好夠食

啲香腸好有肉味🥩
芝士片香濃唔膩🧀
個pickle 都唔會太酸🥒
幾fresh,但係佢唔切開好難分享
如果俾多舊會好啲

啲新薯我就夾起曬🥔
留黎芝士火鍋果陣食
每人都分到3粒仔

戲肉黎啦!!!!

原來啲番茄🍅係喺曬個鍋度既

就咁食相當清甜

但今次食個酒味比以前濃好多好多🍾
基本上係蓋過曬其他食材既味道

甚至比芝士味更重

啲法包中間幾moist🥖
不話3食到剩返1/5果陣就開始杰身要快啲食完佢啦

不過好在最後成功book到姐!

2019-12-02 2218 瀏覽
今日想食芝士火鍋便來了瑞士餐廳,環境十分好,不是太多人。點了傳統芝士火鍋,烤芝士作前菜,還有豬肉腸配薯餅。3道菜都十分美味,有一種令我覺得係外國旅行既味道。烤芝士十分特別,當我們看到前菜都十分驚訝?因為不知道樣子是怎樣
2019-11-30
2019-10-29 2102 瀏覽
今日同個朋友慶祝生日book左間瑞士餐廳食正宗瑞士野第一次食都幾驚喜一入去環境已經好好佢就拎住個麵包籃黎比我地自選麵包仲有一塊熱溶左既牛油包都有好多唔同種類,我求其選左兩件好鬆軟,仲有d果仁,脆脆地有口感叫左杯Mojito送蠔呢杯Mojito同平時飲個d又好唔同有一種好特別既香味,唔知系咪d葉唔同d但系好好飲蠔叫左2隻生,2隻焗既生既蠔味唔會好濃,大大隻,海水味重,唔會好creamy焗蠔就加左芝士煙肉焗,下面仲有菠菜個汁勁香,菠菜吸曬d味,勁好食可惜曬左只蠔,比個汁蓋過左但系都好食既之後就到風乾火腿拼盤有齊唔同年份唔同部份所以深淺都紋都唔同勁香勁好正,都叫左杯酒黎送呢個火腿到主菜啦~食瑞士野緊系要食瑞士芝士火鍋呢個系有酒精版,真系第一次食點麵包吸曬d汁,一入口覺得苦苦地但系食落又有d回甘,食完一舊會停唔到系可以拉芝不斷卷落舊麵包到,正呀之後呢個瑞士薯餅炒牛仔肉無得頂個薯餅薄薄地但系好足料個面煎到好香,入面就系滿滿既薯仔加埋佢個特別既醬汁真系冇得頂最出色都系個牛仔肉個質地真系好特別,唔識形容好少食到咁樣既肉,但系真系好好食好林好入味,如果唔話我知系牛真系食唔出最後仲叫左份甜品share因
今日同個朋友慶祝生日
book左間瑞士餐廳食正宗瑞士野
第一次食都幾驚喜
一入去環境已經好好

佢就拎住個麵包籃黎比我地自選麵包
仲有一塊熱溶左既牛油
包都有好多唔同種類,我求其選左兩件
好鬆軟,仲有d果仁,脆脆地有口感

叫左杯Mojito送蠔
呢杯Mojito同平時飲個d又好唔同
有一種好特別既香味,唔知系咪d葉唔同d
但系好好飲
蠔叫左2隻生,2隻焗既

生既蠔味唔會好濃,大大隻,海水味重,唔會好creamy

焗蠔就加左芝士煙肉焗,下面仲有菠菜
個汁勁香,菠菜吸曬d味,勁好食
可惜曬左只蠔,比個汁蓋過左
但系都好食既

之後就到風乾火腿拼盤
有齊唔同年份唔同部份
所以深淺都紋都唔同
勁香勁好正,都叫左杯酒黎送呢個火腿

到主菜啦~食瑞士野緊系要食瑞士芝士火鍋
呢個系有酒精版,真系第一次食
點麵包吸曬d汁,一入口覺得苦苦地
但系食落又有d回甘,食完一舊會停唔到
系可以拉芝不斷卷落舊麵包到,正呀

之後呢個瑞士薯餅炒牛仔肉無得頂
個薯餅薄薄地但系好足料
個面煎到好香,入面就系滿滿既薯仔
加埋佢個特別既醬汁真系冇得頂
最出色都系個牛仔肉
個質地真系好特別,唔識形容
好少食到咁樣既肉,但系真系好好食
好林好入味,如果唔話我知系牛真系食唔出
最後仲叫左份甜品share
因為已經好飽啦

朱古力心太軟加雪糕
心太軟系流心既,朱古力漿超級濃勁好食
配埋個雪糕真系一流!!!
本身已經好飽都食曬XD

侍應服務好好,亦都唔會催您
等你食完一道再上下一道菜
真系呢餐系一種享受
個環境都好好,仲見到有d外國人入黎飲野
2019-10-27 1593 瀏覽
一見到呢幅畫,就即諗起飄零燕~ 小海迪~侍應會捧住一盤麵包,俾我哋揀想要嘅口味,我哋就揀咗三款唔同種類試吓傳統瑞士芝士火鍋配櫻桃酒跟法包,原來係冇乜芝士味,反而好重酒味,雖然唔係太啱我口味,不過都係值得試嘅Raclette 烘瑞士(辣力芝士) 配新薯.酸洋蔥及酸青瓜仔,瑞士傳統頭盤之一,朋友話係必食的,口感略脆,獨特鹹味與微酸臭奇味,幾得意。瑞士炒牛仔肉配磨菇忌廉汁跟瑞士薯餅,味道似港式住家餸,好親切甜品係我最鍾意嘅蘋果批,即場要求寫字,餐廳都可以安排到,讚!另一個就係侍應哥哥介紹嘅焗大黃 (係瑞士特有的蔬果),向香港比較少食得到,食前會加少量酒精,配雲呢拿雪糕,酸酸甜甜幾得意,不妨一試
一見到呢幅畫,就即諗起飄零燕~ 小海迪~
FRYBURGER CHAAS FOUNDUU
FRYBURGER CHAAS FOUNDUU
WALLISER RACLETTE MIT HAPPERA
ZUURI GSHNATZLETS MIT ROOSCHTI

BLETTERTAIG OPFLESCHINDLE MIT VANILLE GLASSE

生日
  • 焗大黃
2019-09-18 1554 瀏覽
今日公司lunch 去左呢間瑞士餐廳食飯,一入到去環境都唔錯,人流都唔算多,因為一早已經訂左位。麵包揸呢個香草牛油都唔錯,如果鐘意呢個牛油仲可以比20蚊要一舊外賣。我以為前菜都係小食之類,點之係帶子天使麵,味道都好好味。主菜叫了一個炆牛展的,牛展夠冧配埋個汁食落都唔錯。另外再叫了一個芝士火鍋點麵包食,呢個原味芝士火鍋的芝士味食落都係一般般,但都要260蚊。另外叫左一杯餐酒飲甜品叫了一碟芝士,圖片的芝士片是一人份量,多到好似叫了頭盤一樣,最後都係食唔哂。整體都唔錯,下次可以再食。

我以為前菜都係小食之類,點之係帶子天使麵,味道都好好味。

主菜叫了一個炆牛展的,牛展夠冧配埋個汁食落都唔錯。

整體都唔錯,下次可以再食。

2019-09-17
  • 帶子天使麵
  • 牛油
2019-09-08 1394 瀏覽
The challenge of eating a cuisine so foreign to us requires trusting the restaurant to make good recommendations. And The Swiss Chalet did just that! Every single item recommended by their waiting staff was absolutely delicious.The homemade bread and butter kicked start a series of wonderful dishes, one after another. Nobody could pick their savory favorite, because each was good. The dessert clearly stood out after a rounds of cheese. The baked rhubarb was smooth and warm. Though we shared 1 de

The dessert clearly stood out after a rounds of cheese. The baked rhubarb was smooth and warm. Though we shared 1 dessert between 4 adults, I think could have easily eaten it all by myself.

• 瑞士風乾雜肉拼盤
  • 牛油
2019-08-24 1266 瀏覽
今次泥到呢間正宗瑞士餐廳,一嚐他們招牌的芝士火鍋。頭盤我們叫了一份白酒忌廉煮青口,圖中可見青口比較細隻,不過配上既白酒忌廉,口感還是不錯。我們叫了兩個芝士火鍋,一個是瑞士傳統的芝士火鍋,另一個我們叫了有酒味的芝士火鍋。我個人比較喜歡傳統芝士火鍋,非常creamy,配上麵包真係好好味。而有酒味的芝士火鍋酒味很濃,搶了芝士的味道,我個人不是太喜歡。兩個芝士火鍋配上2份麵包,想嘗試一下蔬菜點知是需要另外叫。因此我們點了一份蔬菜,西蘭花和薯仔同芝士好夾,好味。另外,我哋做一份蘑菇豬肉配薯餅同埋銀雪魚。除了薯餅外,其他食物質素都很普通。銀雪魚略嫌有點兒腥,不是太新鮮。薯餅外脆內軟,推薦。甜品我哋叫了一個signature 的,但不知道是什麼。上面黃色那些是吉士,下面是一些很酸很酸的醬。紅色的醬實在太酸了,除了酸味,完全不知道吃了什麼。
今次泥到呢間正宗瑞士餐廳,一嚐他們招牌的芝士火鍋

薯餅外脆內軟,推薦。

2019-08-23
2019-05-21 1928 瀏覽
話說上星期一放工約左honey晚飯,佢突然想話食瑞士野. 我心諗,我平日都好少食呢個國家既野食,一時三刻都唔知食邊間好. 以我所知,係香港比較出名既swiss餐廳除左尖沙咀某酒店果間,另外一間就係呢間. 所以我二話不說就book左枱喇!約左夜晚七點半,我地好準時到亦好快入左去,可能因為時間尚早,入面只有一兩枱客我地當然就係叫左個招牌芝士火鍋啦. 我地叫左Lozarner Chruutli Fonduu($536), 即係牛仔肉丸芝士火鍋配香草,配番茄跟新薯同法包. 我地仲叫多左碟瑞士炒牛仔肉配磨菇忌廉汁跟瑞士薯餅($245)! 由於其他枱都未有野食黎,我地唔知份量係點好彩,兩道菜份量都唔算太多,我地兩口子食就剛剛好個芝士火鍋好creamy,真係有衝動想成碗飲哂佢碟炒牛仔肉個忌廉汁都好正,同個薯餅好match不過食完要跑番五十個圈先得,因為呢餐真係幾heavy !

好彩,兩道菜份量都唔算太多,我地兩口子食就剛剛好

個芝士火鍋好creamy,真係有衝動想成碗飲哂佢
碟炒牛仔肉個忌廉汁都好正,同個薯餅好match
不過食完要跑番五十個圈先得,因為呢餐真係幾heavy !

2019-05-14
2019-05-02 1747 瀏覽
講起芝士火鍋其中一間大家會想起一定係瑞士餐廳想試這間好耐 終於找些志同道合者一起去落完單後侍應就會拎些麵包比你選擇麵包又熱又軟 🍞🥖🥐🥨🥗凱撒沙律沙律比想象中份量少 普通醬汁唔太足夠 🍄什菌芝士火鍋配法包陣陣酒味 配埋法包一起食 每一口都係芝士蘑菇 超濃郁🥔瑞士炒牛肉配磨菇忌廉汁薯餅牛肉好嫩 濃濃忌廉汁薯餅係一條條薯絲煎成 好香脆👭👬雖然有人話服務唔算好感覺還算可以 好有禮貌介紹菜式只是人手不太足夠 可能要等一陣
講起芝士火鍋

感覺還算可以 好有禮貌介紹菜式
只是人手不太足夠 可能要等一陣

什菌芝士火鍋配法包
2019-04-21 2131 瀏覽
一間位於尖沙咀,歷史悠久嘅瑞士🇨🇭餐廳,除咗同客人對答係用英文之外,職員之間都係用當地語言溝通。早排嚟慶祝朋友生日🎂,同佢嚟試下呢度出名嘅芝士火鍋🧀🍴!·因為餐廳⚠️規定每位客人要order最少一樣野食,所以我哋叫咗幾款頭盤同主菜,加埋芝士火鍋,湊夠數。.坐低冇耐,職員會捧住一大盤各式各樣嘅餐包🍞行過嚟俾我哋選擇,我哋每人揀咗大概2款麵包,又熱又香軟嘅麵包配埋半溶嘅牛油,好正!👍🏻·【頭盤】🔸 煎鵝肝配砵酒汁跟黑米($162)鵝肝入口即溶,味道中規中矩,屬於偏貴嘅菜式。.🔸 牛仔肉、磨菇、白酒忌廉汁釀酥皮盒($105)味道普通,唔特別推薦。.🔸 烘瑞士 (辣力芝士) 配新薯,酸洋蔥仔及酸青瓜仔(Taster portion $72)好開胃嘅前菜,芝士🧀好味呀,添食咗一次!😂.【主菜】🔸 豬肉腸配洋蔥汁跟瑞士薯餅($115)豬肉腸好入味,皮脆肉嫩,肉汁豐富,而薯餅就煎得好香脆,唔會好乾,推薦!🤤.🔸 瑞士炒牛仔肉配磨菇忌廉汁跟幼麵條($115)牛仔肉味道唔錯,但略嫌幼麵條太乾.......【特色芝士火鍋】🔸 農夫芝之火鍋配雞粒跟法包($278)芝士味非常香濃,比較”杰”身,好足料,好正!可

【頭盤】
🔸 煎鵝肝配砵酒汁跟黑米($162)
鵝肝入口即溶,味道中規中矩,屬於偏貴嘅菜式。

🔸 牛仔肉、磨菇、白酒忌廉汁釀酥皮盒($105)
味道普通,唔特別推薦。

好開胃嘅前菜,芝士🧀好味呀,添食咗一次!😂

【主菜】
🔸 豬肉腸配洋蔥汁跟瑞士薯餅($115)

🔸 瑞士炒牛仔肉配磨菇忌廉汁跟幼麵條($115)
牛仔肉味道唔錯,但略嫌幼麵條太乾......

【特色芝士火鍋
🔸 農夫芝之火鍋配雞粒跟法包($278)
芝士味非常香濃,比較”杰”身,好足料,好正!可惜份量太少,好快就清晒,連原有嘅法包、雞粒、蔬菜粒都唔夠點...... 😰

【飲品】
🔸 Apple Juice and Soda Drink($44/杯)

🔸 雲尼拿雪糕

💡 如果唔order飲品,餐廳會收凍水$10/人
💡 另收10%服務費
整體嚟講,個人覺得一般,芝士火鍋一試無妨,不過未至於會令我想再嚟幫襯...... 😐
生日
2019-03-24 1204 瀏覽
我從來冇食過芝士火鍋,因為我覺得要食,就一定要食正宗的芝士火鍋。偶然的機會下,聽聞瑞士餐廳可以試到正宗的瑞士菜,所以滿心期待的去試。去到原來要先book 位,好彩果個時段仲有一個位,所以等左一陣就有得入。我叫左無酒精系列,波菜芝士火鍋配雞肉法包。個火鍋係用細火微微溫住芝士,一上菜已經聞到濃烈的芝士味,除左雞肉同法包,佢仲配上左一碟蔬菜同黎點芝士的。有濃濃的芝士味,但味道偏咸,不過配上淡味的蔬菜味道不錯,唯獨芝士冇滑溜的口感。加上芝士易滯,食左一半就唔想再食。如果人多可以一試。
加上芝士易滯,食左一半就唔想再食。如果人多可以一試。
2019-02-01