2024-04-14 35 瀏覽
前裝修真係好好食,裝修後差左好多,食物選擇少左好多,連最愛蝦多士都冇埋,店員服務態度整差,每次問野都好無禮貌,唔怪得比裝修前少左咁多客,本來想多啲幫襯小店,真心冇下次
2022-06-29 1025 瀏覽
去大尾篤龍尾灘之前必食茶餐廳!😋就算啱啱錯過咗早餐時段,都可以食到早餐全日供應常餐,同早餐價錢差唔多中午到嗰陣,都唔需要排隊。今次兩個人嗌咗兩個常餐,叉燒通粉 火腿奄列 凍檸茶好大嚿叉燒🔥湯底都好食😋沙嗲牛肉麵 火腿奄列 凍檸茶平時嗌開爽面,今次唔記得嗌,但係都好爽!牛肉唔會太鹹👍🏿飲品好大杯,上菜速度亦都好快!其他人有嗌午餐,都好大碟,價錢亦都唔貴見到其他推介食評介紹一口多士,好似好好食,好期待下次再嚟食!😋
去大尾篤龍尾灘之前必食茶餐廳!😋

就算啱啱錯過咗早餐時段,都可以食到早餐
全日供應常餐,同早餐價錢差唔多

中午到嗰陣,都唔需要排隊。
今次兩個人嗌咗兩個常餐,

叉燒通粉 火腿奄列 凍檸茶
好大嚿叉燒🔥
湯底都好食😋

沙嗲牛肉麵 火腿奄列 凍檸茶
平時嗌開爽面,今次唔記得嗌,但係都好爽!
牛肉唔會太鹹👍🏿

飲品好大杯,上菜速度亦都好快!
其他人有嗌午餐,都好大碟,價錢亦都唔貴

2022-06-26
2022-04-10 608 瀏覽
好耐都未去呢個隱世茶記啦 有時都要入去街市撞下運氣睇佢有冇開 次次去襯都會困擾除咗正餐以外 究竟食佢招牌pizza、一口多士 定係叫個menu以外嘅「焗火焰雪山」個個都好有特色 係街坊嘅都好識叫 食慣食熟🤭。。。🦔👉珞桐pizza咁嘅價錢有嚿咁厚咁多料嘅pizza真係性價比幾高🤩咬落不單止脆口 重點係啲餡多到滿瀉 面頭大量cheese以外 仲有吞拿魚、火腿、菠蘿 餡料雖然普通 但新鮮整好嘅自家pizza有時就係簡單得黎又好味🤤咬到底仲食到麵包嘅soft🍞啱哂我呢啲麵包控kekee。。。🦔👉厚切西冷牛扒食lunch總唔能夠得小食無正餐吧 望望menu諗呢諗路 伙記走過黎問試唔試當日精選嘅西冷🤪咁就殺啦!小店經營係要比啲時間嗰火喉🤭望落雖然係普通碟頭飯 但50蚊左近食到塊咁大嘅西冷連餐飲實屬不俗 肉質都幾易入口👍

。。。🦔

👉珞桐pizza

。。。🦔

👉厚切西冷牛扒
2022-01-09 579 瀏覽
在不同朋友圈子中,聽聞大埔寶湖道街市內有一間冰室,供應西式食物,其中以多士最為人熟悉,吸引很多食客慕名前來光顧。一件多士有甚麼特別之處,廚師將多士的四邊與多士分離,再切成三角形做底層。多士分割成一粒粒。有些食店會加上不同口味的雪糕,但甜味會增加很多,而且雪糕會因多士的熱力而加速溶化,逼使客人必須盡快吃完。珞桐冰室的多士沒有伴以雪糕,反而令多士時刻保持香脆,熱的朱古力、蜜糖和花生醬沒有影響多士口感。當然多士加熱飲只售$28也是賣點之一。

一口杏仁朱古力多士
一口杏仁朱古力多士
2021-05-12 801 瀏覽
從來唔寫食評,今次真係忍唔住,落單亞姐態度奇差😠好似得罪咗佢咁。早餐呢樣無,嗰樣又無,話個廚師剛返到,未整到,要等起碼半個鐘,只可以食粉麵,如果食粉麵,周圍大把選擇,就係諗住呢度有多啲其他選擇先嚟啫🙄7:30開舖,8:30都未整到西餐,唔係咁難整呀嘛🙄睇多陣餐牌好似好唔耐煩咁😒一早比佢整到心情差晒😒就算啲嘢好食,都唔會再嚟😡況且並非傳聞中咁好食,尤其嗰個芝士撈丁,我覺得難食添😌從此列入黑名單👿

2021-05-12
$30 (早餐)
2021-04-24 579 瀏覽
一口粒粒花生🥜奶醬🥛多士 🍞$28花生味好重🤩 鍾意花生醬嘅人要去試下😋份量都幾多 🤪都抵食💵每一舊都好脆 🥠同埋 唔會攤到凍咗 🌬仲係熱嘅🔥價錢方面佢真係平 👍🏼👍🏼當然 唔好話有咩特別期待🤣因為 呢個價錢黎講 質素算唔錯 🙈🙈好抵食 👍🏼👍🏼🤪回頭度:🌟🌟🌟🌟好味程度:🌟🌟🌟
一口粒粒花生🥜奶醬🥛多士 🍞$28
好抵食 👍🏼👍🏼🤪
回頭度:🌟🌟🌟🌟
好味程度:🌟🌟🌟
2021-03-18 423 瀏覽
唔經朋友帶過都唔知原來寶湖街市入面係有間地道既冰室,而且食物質素都唔錯家.今日自己一個去到都要排一小陣隊先至有得坐低.一坐低就叫左個芝士雞中翼撈公仔麵(本人係好中意食芝士撈公仔麵,但係而家好多地方就算有得食都已經冇左芝士汁呢個選擇) 麵方面起碼有一個半絕對夠食,唔會煮到好淋身.正常係一定夠飽.芝士汁好多 滑身之餘重好香濃加上最重要既係唔稀.撈埋落D麵到真係條條都有芝士汁,而雞中翼就正正常常,炸粉唔多唔會炸到好燶 雞肉嫩滑
2021-03-13
2021-01-30 613 瀏覽
話說大家住大埔嘅人都知道寶湖街市入面。永遠都有驚喜係入面,二手書店,到多間嘅改衣舖,一大班高手在民間。而且街市入面非常乾淨。你唔會因為污糟而唔想入去。好喇,講返正題。我之所以認識呢間食店係我家母介紹比我,真係估唔到佢,趁平日放假。當然要試下佢啦,係隔離改完啲衫,就坐低喇,佢分開咗幾個area,我地就求其坐低。因為啱啱食飽正餐,所以就叫個甜品啦,名我就唔記得喇,但佢好cream,而且唔算甜,所以我會再回頭幫襯,下次試下食其他嘢先
2020-11-08 726 瀏覽
上月第一次嚟食午飯,覺得唔錯,今日再嚟幫襯外賣,試吓其他食物,係咪一樣都咁掂。今次試咗兩款,都係粉麵類:撈得起雞扒撈公仔麵(黑椒汁 )$35打開盒蓋,見到嚇一跳,黑椒汁勁多。公仔麵黐埋一舊,只能挑鬆上層,下層好難完全同黑椒汁撈匀,最終要加熱水,變咗黑椒湯雞扒公仔麵。覺得黑椒汁太鹹同公仔麵唔夾😟常餐$32~沙嗲牛肉米線,配火腿絲奄列牛油方包呢個味道正常,沙嗲味唔覺好出,而牛肉食唔到有鬆肉粉味。絕對價錢取勝

今次試咗兩款,都係粉麵類:

撈得起雞扒撈公仔麵(黑椒汁 )$35

打開盒蓋,見到嚇一跳,黑椒汁勁多。

覺得黑椒汁太鹹同公仔麵唔夾😟

常餐$32~沙嗲牛肉米線,配火腿絲奄列牛油方包

呢個味道正常,沙嗲味唔覺好出,而牛肉食唔到有鬆肉粉味。

絕對價錢取勝
外賣自取
2020-09-14 558 瀏覽
今日終於可以試到,呢間位於街市入面舖位的隱世茶餐廳,附近環境衛生都過得去。是日精選午餐:厚切西冷牛扒$52(跟意粉)意粉送到時嚇一跳🤣,超大碟,有圖有真相😃塊西冷牛扒佔據隻碟嘅3分2面積,仲有意粉和配菜鋪滿碟,份量足夠到連食量大嘅男仕都滿意💯。黑椒汁好香,好有黑椒辣味,並唔係一pat漿糊狀嘅獻汁👍,意粉熟度剛好,牛扒有質素。奶茶唔澀順喉,唔錯。今次覺得食物質素唔錯,而且價錢相宜,可以回頭再幫襯。

是日精選午餐:
厚切西冷牛扒$52(跟意粉)

奶茶唔澀順喉,唔錯。

今次覺得食物質素唔錯,而且價錢相宜,可以回頭再幫襯。

2020-07-31 497 瀏覽
我諗大埔友好多都認識哩間餐廳,因為佢係唯二之一屹立係舊式街市既餐廳。主打街坊生意,比起舖位餐廳價錢合宜💯。有時買餸行開都會去食個tea輕鬆下,特別夏天就想飲返杯凍檸茶🥤。今次就叫左份蝦多士拼薯條($28+凍飲$3)同心心念念既凍檸茶。上台時熱辣辣,薯條🍟係直身唔算粗個隻,雖然夠哂熱但就唔係好脆。除左茄汁,仲附上隻芥末醬,酸酸甜甜咁。主角蝦多士🦐就有啲失望,蝦肉部分無咩蝦味但唔算粉,麵包部分偏甜🍞,整體就唔係好食得出自己食緊咩咁。唯一抵讚就係炸得好香脆,滿足到食炸物既口感。至於凍檸茶就不過不失,🍵茶底唔算香濃,但檸檬超足料🍋。

2020-02-29 1092 瀏覽
《珞桐冰室》,可以說是一間匿埋一二角做生意的食店。但在大埔人的眼中,這亦算是一個家傳戶曉的一間食店。這一家有少少名氣的茶餐廳,也可以說是街市茶檔,開在人流甚少,但因為N年前一單香港奇案而出名過的寶湖街市。看來很傳奇的餐廳,聽起來亦有少少人氣的餐廳,在這兩次發現自己有一人在大埔的時間,就決定來,食個早餐及食個午餐。行入到街市的深處,有一個小區是專屬熟食小店的,而小小的《珞桐冰室》就隱藏在這一個角落來。位置不顯著,但招牌就好顯眼。而入到餐室內,又是一個簡陋的小小小世界。說真已經是去年年頭的事了,我來了一試他們的早餐。當日,我來了一個五香肉丁麵。如果我單評論早餐,其實沒有什麼特色可言。不過,時間控制得好的2/3熟麵條,再用上了肉感不錯的五香肉丁,算做不錯。近日再來了,是於午飯時間來的。看了一遍 menu,我決定來一個很邪惡的肉醬雞扒飯。肉醬微微地辣,是焗肉醬意粉的那一種肉醬,入口綿綿的,香香的,微微辣的肉醬混合了米飯,令面層的雞扒立即成為了配角。我不是說雞扒不好吃,而是肉醬的味道太好。在茶餐廳/茶檔飲食,奶茶可以說是一個必叫品。茶不算太濃,入口感覺很香也很滑。奶味不錯,不會搶過茶的味道。又滑
在茶餐廳/茶檔飲食,奶茶可以說是一個必叫品。茶不算太濃,入口感覺很香也很滑。奶味不錯,不會搶過茶的味道。又滑又香的奶味,是佳品。
其實,此店的下午茶,西多之類的東西可以說是更出色。也可以說是招牌。下次有機會來下午茶的話,再評。
2019-12-10 633 瀏覽
珞桐肉醬飯$34好食😋 肉醬好多汁,鋪滿晒喺個飯上面♥️♥️♥️同埋仲有少少焗到燶左既芝士係上面食到有脆脆地既效果 啲飯一粒粒唔會一pat pat咁。雖然有三色豆,我討厭既青豆。但呢個飯整體都唔令我討厭

珞桐肉醬飯$34

好食😋 肉醬好多汁,鋪滿晒喺個飯上面♥️♥️♥️
同埋仲有少少焗到燶左既芝士係上面食到有脆脆地既效果
珞桐係大埔都少有名氣,前排要排隊食今日時間仲早,唔算多人,即刻坐低食番個撈公先其實選擇都唔少,不過我目標明確,叫左芝士豬軟骨撈公仔麵港式茶餐廳一貫既速度,快好快就上齊野芝士豬軟骨撈公仔麵麵底有兩個,一般都夠食,豬軟骨份量唔算多,不過$40唔洗有埋野飲,都算係咁芝士醬幾香濃,但唔會好結好易食到漏底有啲麻油醬汁,令個麵微微濕潤撈埋一齊食又有芝士既咸香,又有麻油既香非常好食😋豬軟骨炆到入味,最最最重要係骨位炆到淋晒雖然唔係入口即化,但都已經淋晒出面成日食到仲硬 咬落係爽既軟骨凍檸茶值得一讚茶味夠濃,有水準既檸檬🍋茶同行叫左芝士雞扒焗飯上面啲芝士焗到微脆好好食🤤🤤🤤芝士汁焗過比撈公再濃啲,焗飯係炒飯底,有微微調過味雞扒份量比豬軟骨多,都算滑嫩,最緊要係無騷味份量幾大,都係$40,唔錯!👍🏻
珞桐係大埔都少有名氣,前排要排隊食
今日時間仲早,唔算多人,即刻坐低食番個撈公先

其實選擇都唔少,不過我目標明確,叫左芝士豬軟骨撈公仔麵

港式茶餐廳一貫既速度,快
好快就上齊野

芝士豬軟骨撈公仔麵
芝士醬幾香濃,但唔會好結好易食到漏
底有啲麻油醬汁,令個麵微微濕潤
撈埋一齊食又有芝士既咸香,又有麻油既香
非常好食😋
豬軟骨炆到入味,最最最重要係骨位炆到淋晒
雖然唔係入口即化,但都已經淋晒
出面成日食到仲硬 咬落係爽既軟骨
凍檸茶值得一讚茶味夠濃,有水準既檸檬🍋茶

同行叫左芝士雞扒焗飯

上面啲芝士焗到微脆好好食🤤🤤🤤
芝士汁焗過比撈公再濃啲,焗飯係炒飯底,有微微調過味
雞扒份量比豬軟骨多,都算滑嫩,最緊要係無騷味
份量幾大,都係$40,唔錯!👍🏻
2019-06-30 849 瀏覽
星期日總係會瞓得晏D😜一起身梗係食個好味嘅早午餐啦!今日我哋就去咗食珞桐冰室!都好耐冇去啦!而家原來已經唔使排隊!唔通係食物嘅質素唔同左唔理咁多啦!一坐低,睇一睇個餐牌,叫咗雞扒芝士撈烏冬,朋友揀咗蘑菇火腿奄列配焗豆,多士再加杯凍奶茶😍芝士撈烏冬要加$10店員解釋因為會用1.5至2個面底,所以要加多少少錢!一上枱,嘩!真係好大個面!啲雞扒煎香左再加啲炸蒜好香口!食落脆脆地好正!芝士汁唔會太過漏,仲好香芝士味!平日食量唔太大嘅我都爭啲食晒成個面友人叫嗰個奄列就等咗大概5分鐘先有,即叫即做,一切開入邊有啲番茄醬,磨菇同埋火腿,配搭都幾特別!食落去有好濃厚嘅番茄醬,朋友就話好好味,因為佢好鍾意食蕃茄!我就唔慣食有番茄醬嘅所以覺得一般~題外話,見到滷水雞脾好大隻,仲大隻過一個男仔嘅手板,下次一於要試吓先!
星期日總係會瞓得晏D😜
一起身梗係食個好味嘅早午餐啦!

今日我哋就去咗食珞桐冰室!
都好耐冇去啦!而家原來已經唔使排隊!
唔通係食物嘅質素唔同左

唔理咁多啦!一坐低,睇一睇個餐牌,

芝士撈烏冬要加$10店員解釋因為會用1.5至2個面底,
所以要加多少少錢!
一上枱,嘩!真係好大個面!
啲雞扒煎香左再加啲炸蒜好香口!食落脆脆地好正!
芝士汁唔會太過漏,仲好香芝士味!
平日食量唔太大嘅我都爭啲食晒成個面

友人叫嗰個奄列就等咗大概5分鐘先有,
即叫即做,一切開入邊有啲番茄醬,
磨菇同埋火腿,配搭都幾特別!
食落去有好濃厚嘅番茄醬,
朋友就話好好味,因為佢好鍾意食蕃茄!
我就唔慣食有番茄醬嘅所以覺得一般~