天后地鐵站行出嚟五分鐘就會見到位置唔算係旺區而且餐廳入面位置唔多去到門口已經好多細節同特色有個侍應哥哥嘅態度好好👍🏻建議訂枱嘅時候要求坐房嘅榻榻米坐出面近爐會嘈同埋好大油煙坐房除咗打卡靚啲之外又鬆動啲六至八位可以自己一間房呢間依然係好多清酒嘅選擇鍾意串燒加清酒嘅話一定要去試吓銀杏同三文魚腩串係我嘅必食燒牛舌同豚肉紫蘇串都係我鍾意嘅前菜有得揀牛蒡漬都唔錯刺身方面不過不失唔算特別出色嘢食選擇唔多但應該有嘅都齊嘅份量唔多二至四個人可以share串燒最好就兩個人一串唔好期望會好快食得飽因為居酒屋係食個氣氛飲杯酒傾吓偈食吓串燒同小食整體嚟講係值得一試嘅🤎
天后地鐵站行出嚟五分鐘就會見到

因為居酒屋係食個氣氛
飲杯酒傾吓偈食吓串燒同小食
整體嚟講係值得一試嘅🤎
2024-02-16 281 瀏覽
隱身天后的玩具屋居酒屋,一般人路過很容易會被其名字,以及琳瑯滿目的懷舊玩具誤導,走進店內才發現別有洞天。店內擺滿了日本玩具和海報,爐端燒吧檯前放滿新鮮食材,讓客人即點即燒,彷彿置身於日本。特別推薦店內的燒牛舌,嫩滑彈牙,切成一口大小的牛舌裏面還透著粉紅色,足見燒烤功夫了得。Hidden in Tin Hau, Ganguya is a gem that you could fully immerse yourself into the Japanese vibe with toys, posters and the robatayaki grill setting. A must-try dish is their grilled beef tongue, cut into bite-sized pieces with a tender pink inner.

2023-12-16 634 瀏覽
呢間餐廳要經過樓梯落去,先到達餐廳入口架,成個裝修布置玩味性十足!食物質素都正正常常常,擺盤乾淨企理,價錢係偏貴嘅!但間唔中一次去打卡餐廳,都算為生活增添樂趣呀!個人認為燒魷魚鬚必叫啊!
呢間餐廳要經過樓梯落去,先到達餐廳入口架,
成個裝修布置玩味性十足!

個人認為燒魷魚鬚必叫啊!

2023-07-07 1546 瀏覽
以懷舊風加玩具主題裝飾既爐端燒店,睇得出店主係超有心思去佈置間舖頭。嚟親呢度都勁有去咗日本既感覺!當晚帶左宅宅朋友仔去,佢見到咁多唔同款既模型直頭係開心兼興奮到一個點,極度懷疑佢 high 到飲左食左乜都唔記得 😂厚燒牛舌、雞泡魚乾、燒免治鷄肉棒同埋燒芝士年糕都係每次嚟到必點項目~今次試咗新既菜式燒支豆同埋燒明太子微焦香口鹹鮮,送酒一流!同埋,竟然有蜜瓜!好清甜好驚喜~氣氛勁好,依家每逢星期三仲有 extra sake 折扣, double happiness~((溫馨提示,記得訂位~))

今次試咗新既菜式燒支豆
同埋燒明太子微焦香口鹹鮮,送酒一流!
同埋,竟然有蜜瓜!好清甜好驚喜~

((溫馨提示,記得訂位~))
2023-07-05
  • 芝士年糕
  • 燒明太子
  • 月見蟹味噌甲羅燒
  • 牛舌
  • 燒飯團
2023-06-27 996 瀏覽
相信香港不少日本迷,我同細佬仔都唔例外,疫情之前我哋成日都係去日本,但係這兩三年都冇去過,非常懷念。估唔到香港有一間超級有日本特色嘅居酒屋,就係位於天后嘅玩具屋。無論店外嘅日本懷舊擺設,定係店內嘅所有佈置,都同日本嘅無咩分別,連留名的牌都係用日文寫。店內以爐端燒形式,非常有氣氛和特色。我們點了芝士流心菇、燒芝士年糕、燒羊架、燒雞翼、燒雞肉棒、燒飯團🍙(明太子、三文魚)、三色刺身、鹽燒腩肉和湯烏冬。全部都好好食,我自己最鐘意燒雞雞肉棒,好有口感又香口。湯烏冬係正宗幼身的稻庭烏冬,細細碗,又滑又好味。用餐時間以90分鐘為限。由於好多食客的關係,當晚無預約者都無緣進食。

芝士年糕
鹽燒腩肉
三色刺身
芝士雞肉棒
熱稻庭烏冬
Transported instantly to an authentic Japanese yaki-house down some narrow stone steps was a place brought with lots of childhood memories of magna characters: new and old. Ultraman, Gandum, ...placed all over counters and spaces you least expected. More impressive were bottles of sake stacked on their shelves. Who needed Bourgogne when you have sake! I and my friend had an excellent time, A4 beef was delicious, torched at the table; steamed sake oysters sweet, silky and fresh. Beef tongue yaki

I and my friend had an excellent time, A4 beef was delicious, torched at the table; steamed sake oysters sweet, silky and fresh. Beef tongue yaki was tender with a bite. We ordered the 3 Star cold sake, wash well with anything that came
. The noris completed the meal.

Quietly, I'd say it's better than Birdie in Central. Just saying...

2023-05-24 611 瀏覽
特別日子又不想吃太多,所以兩公婆加兩個小朋友👨‍👩‍👦‍👦去食日本野,每樣份量不多,食幾多叫幾多。我們點了螢光魷魚併海膽魷魚🦑、明太子沙甸魚、A4鹿兒島和牛、燒雞腎、紫蘇葉豚肉卷、燒雞軟骨、冷烏冬、三文魚飯團、明太子飯團及甜品併盤,我們還點了一份3杯100ml清酒試飲。和上次坐房不同,坐房有很多公仔陪着你,這次坐吧枱,燒物是用好像船掌的木板奉上,各有特色。清酒左邊兩款都較水果味及清爽明太子沙甸魚的魚肚塞滿明太子,偏辣,但適合送酒。A4鹿兒島和牛在我們面即燒,入口即溶。凍烏冬較外面一般買到的較偏及幼身三款串燒都不俗,特别是紫蘇葉配豚肉甜品併盤的雪糕有飯粒,頗有趣,蜜瓜🍈很甜又多汁

清酒左邊兩款都較水果味及清爽

明太子沙甸魚的魚肚塞滿明太子,偏辣,但適合送酒。

A4鹿兒島和牛在我們面即燒,入口即溶。

凍烏冬較外面一般買到的較偏及幼身

三款串燒都不俗,特别是紫蘇葉配豚肉

甜品併盤的雪糕有飯粒,頗有趣,蜜瓜🍈很甜又多汁

2023-05-21
  • 豚肉紫蘇卷
  • 燒飯團
2023-04-20 553 瀏覽
朋友推介的玩具屋~本身我地book左19:00嘅,但係驚太肚餓就改左18:30 當日18點就餓啦⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄ 行到去問店員有無得早d食~答案係有架(*¯︶¯*)入到去店員安排左我地坐樓梯口 真係一落樓梯個個位 本身想問有無得調位 發覺張檯坐滿左就廢事問 位與位係親密接觸 介意嘅朋友 佢地好似有房book(不過唔知有無最低消費啦~)形容下張檯係好似sushi bar/爐端燒咁 圍住個d師傅做嘢檯咁 佢哋出野食都會有個鏟遞俾你~仲有個味噌茄子🍆但係openrice最多12張相upload唔到🥹
朋友推介的玩具屋~

吞拿魚醬油漬納豆他他
烤飯糰 (三文魚味)
鬼爪螺
燒日本長白蔥
免治雞肉串
2023-04-15
吞拿魚醬油漬納豆他他
烤飯糰 (三文魚味)
鬼爪螺
免治雞肉串
  • 燒牛舌
  • 月見蟹味噌甲羅燒
2023-04-19 162 瀏覽
一直想試呢間居酒屋好耐 終於有機會嚟試一試鋪頭外觀一望就見到好易搵😂環境方面 麻雀雖小 五臟俱全有小小迫不過氣氛唔錯講下食物方面藍魚刺身非常新鮮而且切得大小均勻口感好爽好好味,但會帶少少腥炸沙甸魚好脆口,炸得一片片好似薯片咁,魚味超濃,配酒極佳免治雞肉串燒口感非常好,而且好新鮮,配上生蛋黃醬汁味道昇華左,醬汁調配得好好,亦都燒得啱啱好,一定要點燒羊架燒得好好味,肉完全唔騷仲有完全唔靭燒蘆筍普普通通不過不失,量都有啲少燒茄子係比較小型既茄子,味道好鮮甜,燒得熟度啱啱好,係必點!辣味墨魚嘴超級好味,熟度剛剛好,好有嚼勁但完全唔會靭,有小小辣好惹味好開胃,又係另一款必點。豚肉紫蘇卷入口有陣陣紫蘇味,啲肉超多汁,燒得好入味,好好味!芝士流心大啡菇一切開就看到啲蛋黃流晒出黎好正,燒得熟度啱啱好,芝士唔會太燶太重味,食落口仲有菇既鮮味揮發出黎燒鰻魚燒得外脆內軟,一咬一口就係脆脆響起既聲音跟住就係軟淑既鰻魚肉,肉質鮮甜好新鮮,同燒得好入味。人均大概1000Staff服務都算好可惜嘅係呢度主食類選擇小咗啲同埋呢度既啤酒好細杯,唔夠盡興🤣其他都ok🤣🤣
一直想試呢間居酒屋好耐 終於有機會嚟試一試
鋪頭外觀一望就見到好易搵😂
環境方面 麻雀雖小 五臟俱全
有小小迫不過氣氛唔錯
講下食物方面

藍魚刺身
非常新鮮而且切得大小均勻口感好爽好好味,但會帶少少腥

炸沙甸魚
好脆口,炸得一片片好似薯片咁,魚味超濃,配酒極佳

免治雞肉串燒

燒羊架
燒得好好味,肉完全唔騷仲有完全唔靭

燒蘆筍
普普通通不過不失,量都有啲少

燒茄子
係比較小型既茄子,味道好鮮甜,燒得熟度啱啱好,係必點!

辣味墨魚嘴

豚肉紫蘇卷
入口有陣陣紫蘇味,啲肉超多汁,燒得好入味,好好味!

燒鰻魚

人均大概1000
Staff服務都算好
可惜嘅係呢度主食類選擇小咗啲
同埋呢度既啤酒好細杯,唔夠盡興🤣
其他都ok🤣🤣

2023-03-27 169 瀏覽
位於天后地鐵站隔離,天后站 A 出口步行幾分鐘就見到,門口有一個差唔多成米高的咸旦超人,推門有條樓梯向下落就會好似到另一個世界一樣,以日本兒時玩具及卡通人物為主題,播住日文歌,很有懷舊味道,店舖入面氣氛環境幾好,在吧枱前平排坐下,面對一列動漫公仔,唔係男仔或動漫迷都覺得特別,望左個餐牌其實d野食有d貴,抵唔抵就見人見智,如果動漫迷可能覺得物超所值,不過每樣食物都比我預期好味,特別推薦牛舌和雞泡魚乾,餐廳比較細建議先打電話訂位
  • 雞泡魚乾
放工想同朋友去chill 下,就揀咗間好有氣氛,帶少少復古的居酒屋。由門口到店舖裏面,擺放了好多日本海報同figures,bar枱上亦放滿不同時令海鮮,燈光偏昏暗,成個佈置非常有心思,大家一齊圍住坐,好有氣氛!送餐方面,廚師會利用支長棍將餐直接送比客人,好特別!食物方面,串燒燒得香脆,略嫌調味唔夠,可以鹹多少少。 鐘意呢到有好多平時少食到的菜式,而且價錢合理。推介燒羊架,辣味墨魚咀,牛腸,月見棒,海膽魷魚,龍蝦沙律。月見棒記住配燒汁先會有生雞蛋架,佢個燒汁都做得好出色!前菜任選2款 ($58) 👅: 90.47 分 龍蝦沙律 海膽魷魚羊架($58) 👅: 89.33 分 牛舌 ($88) 👅: 80.61 分 辣味墨魚咀($42) 👅: 91.34 分 雞軟骨($32) 👅: 82.31 分雞腎( $36) 👅:82.31燒牛腸($ 48) 👅: 94.69 分燒汁月見棒 ($45) 👅: 95.14 分 豚肉紫蘇葉($52) 👅:67.34 分芋頭味燒酎($78)Whiskey Highball($78)

前菜任選2款 ($58) 👅: 90.47 分
雞腎( $36) 👅:82.31
燒牛腸($ 48) 👅: 94.69 分
燒汁月見棒 ($45) 👅: 95.14 分
豚肉紫蘇葉($52) 👅:67.34 分

芋頭味燒酎($78)
Whiskey Highball($78)
辣味墨魚咀
燒汁月見棒
燒牛腸
龍蝦沙律  海膽魷魚
2023-03-10 145 瀏覽
尋日Food Sec喺自己Account嘅story post 左(甚至封佢為自己食過最好食嘅居酒屋沒有之一) 之後詢問度100 有frd子仲即刻book位今日去食🤣🤣🤣先唔好講佢哋嘅食物質素,環境已經贏咗。如果鍾意日本玩具/模型/文化/傳統居酒屋既你真係唔可以錯過。尋日有朋友問起間餐廳喺邊先發覺原來間舖一路都喺佢屋企附近,但佢一直以來都以為呢間係一間玩具模型舖😂😂😂😂好啦之後就講返Food Sec最着緊嘅食物先:1. 燒牛舌 $88話說本身Food Sec之所以會留意到呢一間餐廳係因為喺牛舌關注組見到佢哋啲牛舌超級正,所以今次就去朝聖睇吓佢嘅牛舌係唔係真係咁好食。結果完全冇令我失望,牛舌夠嫩、夠彈、夠滑,真係燒得非常之好。👩🏻‍💻8.5/102. 究極TKG 雞蛋拌飯 $48呢個飯睇樣就知道好震撼😂飯上面嗰隻蛋係雲朵蛋嗰隻蛋!如果你就咁食食落會有啲似棉花糖~佢會俾埋其他配料同埋醬油你撈埋一齊食,本身行緊keto嘅food sec都忍唔住食多兩啖!👩🏻‍💻8/103. 免冶雞肉棒(配海膽)$554. 免治雞肉棒(配明太子)$50Food Sec 本身食免治雞肉棒係會配蛋嘅,但今次佢有

好啦之後就講返Food Sec最着緊嘅食物先:

1. 燒牛舌 $88

👩🏻‍💻8.5/10

2. 究極TKG 雞蛋拌飯 $48

👩🏻‍💻8/10

3. 免冶雞肉棒(配海膽)$55
4. 免治雞肉棒(配明太子)$50

Food Sec 本身食免治雞肉棒係會配蛋嘅,但今次佢有得俾我揀海膽仲要只係加多$5咁梗係揀啦。😆但如果你問我,我會覺得明太子同免治雞肉棒個配搭係夾啲😅呢個價錢免治雞肉棒嚟講係有少少貴,但居酒屋係咁㗎啦🤣都算唔錯嘅~

👩🏻‍💻7/10

5. 手羽先 $38/1

雞翼$38 一隻,睇落係咪有少少過分😂(可以叫成碟土匪)但係佢隻雞翼係真係幾大隻嘅驟眼睇有少少似火雞翼嗰種size😂同埋佢真係燒得幾出色,雞翼個皮薄又脆同埋真係做到串燒雞翼嘅精髓,所以我都會比呢一個幾高分。

👩🏻‍💻8/10

6. 雞皮 $36
7. 雞腎$36

雞皮脆嘅,但係就冇我想像中咁入味,雞腎都係正常發揮~

👩🏻‍💻6.5/10

8. 芝士流心菇 $88
9. 清酒煮蜆 $88

兩樣都好好食嘅,但係如果同樣價錢我會覺得清酒煮蜆抵食啲🤣因為菇剩係得一隻,同埋冇嗰種好澎湃嘅流心效果😂😂😂

👩🏻‍💻6.5/10

10. 炸甜蝦 $68
11. 醬燒魷魚鬚 $68

好啦之後就要到全晚最高分嘅兩個item啦😆本身都諗住食到差唔多,但係見到佢Menu上面有個炸甜蝦都幾特別,所以就想叫黎試吓,再加多一個平時居酒屋都打穩陣牌嘅醬燒魷魚鬚,都係抱住一個實冇死嘅心態去試試,點知一試真係超級大驚喜!個炸甜蝦保留到平時食刺身蝦個種鮮甜得黎,又有酥炸酥脆嘅口感。而個魷魚鬚同平時食開尾段會乾嘅狀態完全唔同,係又多汁又鮮嫩嘅魷魚鬚(真係好神奇🤣🤣🤣

👩🏻‍💻9/10

最後講一講佢個setting先,因為都幾特別~佢係完全模仿日本傳統居酒屋個種全部人圍住個廚師坐嘅格局,所以如果你問我其實最適合就係兩個人去食(或者一大班人去食,因為佢有廂房可以book~如果三個人或以上去食就有啲尷尬,因為都幾難傾偈😂😂😂😂
  • 燒牛舌
  • 芝士流心蛋大啡菇
2023-02-21 219 瀏覽
如果你⋯⋯嫌銅鑼灣已經太多人?覺得銅鑼灣大坑都食勻晒?不妨行多兩步去天后走走啦~ 路過見到呢間"玩具屋" 會以為佢係賣玩具🤭 佢個display櫃其實同我行旺角無異☝🏻 Search完先知係居酒屋😂果晚同店員傾開,佢地話都有好多人以為係玩具店嚟~ 一落到去餐廳已經好有feel!勁多動漫post同擺設🤤播住日文歌,我仲以為真係去咗日本!都係講返食先☝🏻一開始就叫咗前菜同刺身前菜係六款可揀兩款,揀咗牛蒡漬同啖啖肉嘅龍蝦沙律  再黎就刺身拼盤,人仔得兩個只係叫咗三款有大大隻鮮甜又彈牙嘅牡丹蝦,肥美嘅劍魚腩同埋仲有赤身醒完胃就到燒物喇,佢地喺bar檯前燒,燒好用一枝長棒遞過來!首先是蠔!佢地用嘅係北九州蠔肥美又鮮甜, 燒到岩岩好熟!仲叫咗燒白鰻魚,燒得香口又厚身。佢地仲有甲羅燒同帆立貝,不過有人話食咗刺身就唔再叫其他海鮮喎🥲下次再試牛肉類就叫牛腹身,肉質軟腍燒汁惹味。仲有爽口又滿油香嘅牛舌 !燒鳥方面叫咗大大隻嘅手羽先, 爽口嘅雞軟骨同雞腎, 當然唔少得脆卜卜又邪惡嘅雞皮羊架香口惹味, 來自宮崎嘅正花腩用少少鹽已經帶出到肉味, 又夠爽口燒粟米是最愛之一, 燒過微微焦香又爽甜~ 炸過嘅豆腐再燒,
如果你⋯⋯

路過見到呢間"玩具屋" 會以為佢係賣玩具🤭
佢個display櫃其實同我行旺角無異☝🏻
Search完先知係居酒屋😂
果晚同店員傾開,佢地話都有好多人以為係玩具店嚟~

都係講返食先☝🏻
一開始就叫咗前菜同刺身
前菜係六款可揀兩款,揀咗牛蒡漬同啖啖肉嘅龍蝦沙律

再黎就刺身拼盤,人仔得兩個只係叫咗三款
有大大隻鮮甜又彈牙嘅牡丹蝦,肥美嘅劍魚腩同埋仲有赤身
燒粟米是最愛之一, 燒過微微焦香又爽甜~ 炸過嘅豆腐再燒, 外脆內軟

芝士年糕煙煙韌韌~ 最緊要係真係燒, 而唔係炸!咁先係最好食呀
埋尾再叫咗靜岡蜜瓜, 甜到不得了, 順手解一解膩
店員仲話原來佢哋而家包房嘅話都唔算好貴
有間房仲可以坐到十幾人😎大家可以打電話去問吓,我就準備好約一班朋友再嚟過

是日Jac 選:
前菜 : 牛蒡漬、龍蝦沙律

刺身拼盤 - 三點
炸豆腐/ 日本長白蔥/ 甜粟米/ 燒枝豆
芝士年糕/ 蜜瓜
Suntory
2023-02-17 171 瀏覽
天后地鐵站附近好方便 一去到門口就見到放左好多玩具滿滿日式懷舊風格❤️ 行條小樓梯落去真係置身日本一樣🏮🇯🇵 之前已經訂左枱 枱面仲有張卡仔寫左訂枱人既名 有小心思 同埋店員既服務好好👍🏻👍🏻食物既質素好高同埋好抵食 係呢區性價比高廚師整好左既野食會用長棒送到你面前 真係好有日本feel🇯🇵燒豆腐好出色 必食串燒🍶清酒煮蜆好夠酒味 係略嫌蜆有小小唔新鮮有d黑黑地🦐炸甜蝦好好味忍唔住一條接一條咁咬免治雞肉棒唔係我杯茶 但朋友覺得好好食🦪北九州蠔好新鮮燒得好好🍙燒飯糰燒得夠焦脆可惜冇乜味 唔知係咪因為叫既係醬油味
食物既質素好高同埋好抵食 係呢區性價比高
炸甜蝦
免治雞肉棒
北九州蠔
2023-02-15 189 瀏覽
<玩具屋> 一如其名 成間居酒屋都係玩具 初初喺門外已經見到一大個玻璃櫃擺滿玩具經過一條樓梯向下行入到餐廳內 poster 小figure 乜都有居酒屋以預約形式為主 預約左嘅位置會放一個牌有預約人嘅名同用日文大概寫住 感謝你嘅預約 請愉快用餐(google出黎^o^)我同男朋友叫左兩杯酒 差不多叫晒佢地所有嘅肉類 🍂雞軟骨🍂雞腎🍂免治雞肉棒(燒汁配生雞蛋) -呢個一定要叫 勝在個燒汁 調味滿分🍂羊架-十分juicy 好香口🍂宮崎黑豚腩肉串-略乾🍂牛舌-真係好高汁 厚切 熟度啱啱好燒野菜如下: 🍂燒炸豆腐- 大推!佢嘅口感好似臭豆腐 外脆內軟 配上照燒汁同葱真係好好食🍂蘆筍🍂銀杏-好特別 咬口有少少煙靭 冇我想像中嘅苦味🍂小青椒-略為細份咗啲🍂清酒煮蜆-湯好清甜 大份多蜆🍂月見蟹味噌甲羅焼き-蟹肉同蟹味噌喺蟹蓋上連埋蛋一齊燒-配上香脆多士 -打卡好睇得黎又得意好食🍂燒明太子🍂芝士年糕-見到每枱都有點 又的確軟糯好食🍂究極TKG雞蛋拌飯🍂 燒味醂魚乾-送啤酒/high ball 一流🍂自家製白桃糯米糍配芝士蛋糕-唔特別而且白桃唔香 可以唔叫💡大部分食物都好值得試 亦都好推
經過一條樓梯向下行
入到餐廳內 poster 小figure 乜都有

我同男朋友叫左兩杯酒 差不多叫晒佢地所有嘅肉類
🍂雞軟骨
🍂雞腎
🍂免治雞肉棒(燒汁配生雞蛋)
-呢個一定要叫 勝在個燒汁 調味滿分

-送啤酒/high ball 一流
🍂自家製白桃糯米糍配芝士蛋糕
-唔特別而且白桃唔香 可以唔叫
燒明太子
免治雞肉棒(燒汁)
月見蟹味噌甲羅燒
自家製白桃糯米糍配芝士蛋糕