獅叔

Shiok Restaurant by ATUM
其實早在剛開業沒多久我就已經忍不住一個人去吃了檳城蝦湯泡脆米飯🥰蝦湯 超 濃!!!本來以為只有一隻蝦但沒想到其他配菜也蠻多的😆一個人吃完的話也蠻飽的😆後來終於有人陪我去吃 終於可以讓我吃到我最想試的炸雞配貓山榴槤醬🤤好香的榴槤味啊🥰還意外發現鹹蛋黃肉鬆炸薯條🍟超級 無 敵 邪 惡 !超 級 無 敵 好 吃!而且份量超多的!我們三個人也吃不完😆檳城大蝦炒粿條跟馬來甘香炒啦啦也很好吃😋味道很濃很適合我😆
檳城大蝦炒粿條跟馬來甘香炒啦啦也很好吃😋味道很濃很適合我😆

• 鹹蛋黃肉鬆薯條
  • 檳城大蝦炒粿條
放假去咗The Forest 探下聖誕LuLu🐷,行完就順道搵間餐廳食個lunch,找到這間同屬ATUM group 的新加坡及馬來西亞菜餐廳-獅叔Shiok,裝潢走年輕、摩登時尚風格,餐廳掛上會是可愛的獅子海報,原來獅子代表獅城新加坡,Shiok是星馬人的俚語,代表爽、好味、很棒的意思,這裏食物選擇都幾多,由星加坡廚師正宗烹調,味道亦不錯,環境簡約舒適,是聚餐好選擇!😉1. 🍞三色咖央醬烤吐司 ($58)烤吐司鬆脆可口,有3款咖央醬俾大家點嚟食,分別是咖啡、香蕉和斑蘭咖央醬,個人最喜歡綠色的斑蘭味道,椰子的清香,配搭出幼滑而不膩的口感!☺️👍🏻2. 🥘檳城大蝦炒粿條 ($118)一上枱香噴噴十分驚喜,選用了幼身粿條,口感Q彈,散發叄巴辣醬的香氣,加入了大大隻虎蝦、豆皮、蛋絲、芽菜、洋蔥、辣椒和香蔥等等一齊炒,炒得很有鑊氣,食落好惹味,好想一啖接一啖咁食!😙3. 🐣馬來奶油咖哩雞 ($118)用上已去骨的雞肉,啖啖肉,但肉質未夠嫩滑,馬來奶油咖哩汁微辣中帶點奶香,但又唔會好似咖喱咁辣,食呢個一定要配埋薄餅/白飯一齊食,醬汁是精粹!😎4. 🐷 馬來肉骨茶 ($118)湯底幾香藥材味,又無落

1. 🍞三色咖央醬烤吐司 ($58)

2. 🥘檳城大蝦炒粿條 ($118)

3. 🐣馬來奶油咖哩雞 ($118)

4. 🐷 馬來肉骨茶 ($118)

湯底幾香藥材味,又無落味精,冬天飲非常滋補養生,餐廳用上豬骨,肉質軟淋,啖啖肉,好入味!另外,還有豆卜和香脆的油炸鬼,很不錯!☺️👍🏻

5. ☕️貓山王榴槤白咖啡 (熱) ($36)

白咖啡加入榴槤肉,回甘濃香,比例和甜度調得剛剛好,喜歡榴槤的朋友一定不要錯過!😋👍🏻

2023-12-17
2024-01-07 27 瀏覽
最近見好多Foodie都食呢一間馬拉餐廳,我都比大家嘅相吸引咗。Atum 旗下嘅餐廳我都覺得幾唔錯。今次呢間餐廳嘅裝修實在太吸睛啦,啱晒鍾意色彩斑斕嘅我。去到間餐廳都覺得自己個人有活力咗。😆🥕黑醬江魚仔蘿蔔糕 $58 🈵呢碟蘿蔔糕有驚喜,冇諗過會係咁大粒。外皮炸得好脆,裏面熱辣辣。上面嘅黑醬江魚仔非常惹味,黑醬甜甜地。完全冇諗過咁大碟,好抵食。🐔馬來沙嗲雞串燒 $68燒得唔錯,香口得黎唔會乾。沙嗲醬都唔錯。🦐檳城蝦湯泡脆米飯 $118呢個湯泡脆米飯幾有特色。蝦湯非常濃郁。大大碗,有蝦,豆卜,魚蛋,芽菜等。鍾意食佢香口嘅菜米,啲湯我都飲晒。🦐檳城大蝦炒粿條 $118一樣係大大碟,配菜份量十足。味道亦好有馬拉風味。🥤虎咬獅 $46美祿恐龍啲frd,不過配左咖啡。好重嘅美祿味,配搭幾新鮮。😋😋色彩繽紛嘅環境,令到個人都好開心。餸菜嘅份量都幾大份,我哋都唔覺意叫多咗,最後要打包。所以大家都記得唔好眼闊肚窄。🤭

🥕黑醬江魚仔蘿蔔糕 $58 🈵

🐔馬來沙嗲雞串燒 $68
燒得唔錯,香口得黎唔會乾。沙嗲醬都唔錯。

🦐檳城蝦湯泡脆米飯 $118

🦐檳城大蝦炒粿條 $118
一樣係大大碟,配菜份量十足。味道亦好有馬拉風味。

🥤虎咬獅 $46

2023-11-20
  • 黑醬江魚仔蘿蔔糕
Atum集團新店「獅叔 Shiok restaurant」,混合新加坡和馬來西亞菜式。「Shiok」是新加坡的俚語,意思係「好爽」。不得不題係裝修好有心思,以橙色白色為主調,帶點復古氣息的時尚感,非常適合打卡。檳城大蝦炒粿條味道有啲似Pad Thai ,配料有大蝦、雞蛋、芽菜、洋蔥、豆乾,粿條較厚實煙韌,炒得幾乾身惹味。最深刻係咖央烤吐司 ,夾咗一層厚厚的牛油,搽滿濃郁嘅咖央醬,入口有好香嘅椰香味,值得encore😋馬來沙爹雞串燒,一客四串,豬肉外面烤得焦香,沾上粒粒花生碎+香濃馬來沙爹醬,入口嫰滑多汁!✦ 檳城大蝦炒粿條 $118✦ 咖央雪油烤吐司 $58 🆙✦ 馬來沙爹雞串燒 $68 🆙✦ 馬來風光 $78✦ 椰皇 $42✦ 桔仔酸梅水 $36

✦ 檳城大蝦炒粿條 $118
✦ 咖央雪油烤吐司 $58 🆙
✦ 馬來沙爹雞串燒 $68 🆙
✦ 馬來風光 $78
✦ 椰皇 $42
✦ 桔仔酸梅水 $36
上次行經旺角The FOREST已經有留意到呢間星馬餐廳店面色彩鮮豔奪目,好自然就會吸引眼球👀睇埋價錢又唔貴,我同條佬就決定下次嚟旺角就食!終於趕到年尾前食到喇🤭餐廳裝潢用色大膽,走懷舊復古風,好igable📸從店內裝飾到餐牌都會見到卡通獅子「吉祥物」🦁營造到歡樂嘅氣氛🤹🏻✦ 辣死你媽 $72熱辣辣香濃濕潤椰漿飯配上炸魚仔、花生同雞蛋等仲有大大隻金黃酥脆嘅炸雞髀,雞髀外酥內軟比起炸雞髀,我覺得辣死你媽個靈魂係個參巴醬因爲每間餐廳嘅參巴醬都有差別,呢間嘅參巴醬辣度十足將食物蘸上辣醬香辣開胃,辣得過癮!✦ 馬來風光 +$20馬來風光即係炒通菜~ 加$20就可以加碟炒通菜,抵食呀❣️通菜炒得有鑊氣,加咗洋蔥去炒,依然爽脆蒜香鹹鮮兼備,辣度較溫和,好送飯🍚✦ 馬來沙爹雞串燒 $68條佬食親馬來西亞餐廳都係會叫沙爹雞串燒😂雞肉口感唔乾柴,配醬食令味道更有層次淡淡辛香與濃郁花生味道,唔會太鹹✦ 咖央蘋果脆金寶配雪糕 $78新鮮焗起,店員都提醒小心容器辣手呢款Apple Crumble係鹹鹹甜甜,好新穎💁🏻‍♀️個雪糕有粒粒雲呢拿籽㗎😉分量幾多,好夠食💕 滿足✦ 美祿咖央烤吐司 $78經典嘅咖央吐司已經
上次行經旺角The FOREST已經有留意到呢間星馬餐廳
店面色彩鮮豔奪目,好自然就會吸引眼球👀
睇埋價錢又唔貴,我同條佬就決定下次嚟旺角就食!
終於趕到年尾前食到喇🤭
餐廳裝潢用色大膽,走懷舊復古風,好igable📸
從店內裝飾到餐牌都會見到卡通獅子「吉祥物」🦁
營造到歡樂嘅氣氛🤹🏻
✦ 辣死你媽 $72
熱辣辣香濃濕潤椰漿飯配上炸魚仔、花生同雞蛋等
仲有大大隻金黃酥脆嘅炸雞髀,雞髀外酥內軟
比起炸雞髀,我覺得辣死你媽個靈魂係個參巴醬
因爲每間餐廳嘅參巴醬都有差別,呢間嘅參巴醬辣度十足
將食物蘸上辣醬香辣開胃,辣得過癮!
✦ 馬來風光 +$20
馬來風光即係炒通菜~
加$20就可以加碟炒通菜,抵食呀❣️
通菜炒得有鑊氣,加咗洋蔥去炒,依然爽脆
蒜香鹹鮮兼備,辣度較溫和,好送飯🍚
✦ 馬來沙爹雞串燒 $68
條佬食親馬來西亞餐廳都係會叫沙爹雞串燒😂
雞肉口感唔乾柴,配醬食令味道更有層次
淡淡辛香與濃郁花生味道,唔會太鹹
✦ 咖央蘋果脆金寶配雪糕 $78
新鮮焗起,店員都提醒小心容器辣手
呢款Apple Crumble係鹹鹹甜甜,好新穎💁🏻‍♀️
個雪糕有粒粒雲呢拿籽㗎😉
分量幾多,好夠食💕 滿足
✦ 美祿咖央烤吐司 $78
經典嘅咖央吐司已經滿足唔到我呢個嗜甜嘅人
吐司夾著厚牛油同咖央醬,面頭係佈滿朱古力醬同美祿粉
食落係偏甜,非常之咁邪惡😈
個吐司影完相放一陣都仲keep到係脆👍🏻
✦ 珍多尖蕊龍鬚冰 $46
珍多冰上面有三色龍鬚糖,造型突出,好啱打卡✨
甜蜜嘅珍多冰椰香好濃,裏面有滑溜嘅Cendol
邊食「辣死你媽」邊飲珍多冰,好解辣🙊

✦ 香茅檸檬冰 $36
呢款檸檬冰係有氣,清爽解膩🍋
香氣宜人清新,充滿風味嘅消暑飲品

💬 總結
呢度用餐環境舒適,幾啱聚餐👌🏻
下次喺旺角想食星馬菜都會再嚟
擇日再食埋佢其他嘢食😎
2023-12-22 24 瀏覽
最近身邊朋友都話旺角The Forest有間星馬餐廳唔錯,所以今日約朋友專程來試吓有幾好味🤭餐廳裝潢好色彩濱紛,另一邊吧檯位置係落地玻璃好開揚☀️睇吓我地點咗乜?✴️加多加多沙律加多加多常被稱為【印尼沙拉】估唔到哩度都可以食到,裡面有蛋,豆角,蝦片,青瓜,番石柳,面上很多花生,個汁似沙嗲醬,但又有少少酸汁味✴️星加坡辣椒炒蟹肉配饅頭饅頭炸到外脆,再淋上辣椒蟹肉,簡直好味到停唔到口😂哩個極力推薦👍👍✴️奶油麥皮大蝦送上枱已經聞到勁香🦐超級大隻蝦外層香脆麥皮,蝦肉好彈口,吃落非常惹味😋✴️飲品桔仔酸梅水味道唔會太甜🍋清新又解渴總括食物高質素,今次點哩幾道菜都很美味,店員又親切友善🤗下次會再來光顧

餐廳裝潢好色彩濱紛,另一邊吧檯位置係落地玻璃好開揚☀️

睇吓我地點咗乜?

✴️加多加多沙律

2023-12-20
  • 奶油麥皮大蝦
  • 加多加多沙律
  • 星加坡辣椒炒蟹肉配饅頭
ʟᴜɴᴄʜ ᴍᴇɴᴜ 主食+指定飲品 $𝟽𝟸可+$𝟸𝟶追加小食❥ 蒜蓉蝦飯粒 $𝟽𝟸蒜蓉蝦調味剛好 夠惹味可口♥︎蝦肉爽口彈牙配上四小個已調味的可愛飯波˙·.° 。˚❥ 馬來奶油咖喱雞飯 $𝟽𝟸這個咖喱十分香啊❣︎咖喱味道濃郁豐富 帶很輕微的辣送飯一流~~~~雞肉無骨啖啖肉 很正呢 ⁽(◍˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑)❥ 咖央雪油烤吐司 $𝟻𝟾吐司不負所望 有夠脆身的👏🏻即使放了一段時間才吃 仍保持一定的脆度夾著厚厚的牛油和滿滿的咖央醬絕對是極邪惡之選 .ᐟ.ᐟ.ᐟ❥ 娘惹蒜米酥脆魷魚 $𝟽𝟾份量不少的一碟啊酥脆程度恰到好處❤︎︎外層粉漿不會很厚 魷魚亦算彈牙略嫌調味比較淡 可以更惹味一點 *͈ᴗ͈ˬᴗ͈ෆ❥ 馬來沙嗲雞串燒 $𝟼𝟾雞肉嫩滑 沙嗲醬濃稠香口❥ 炸雞皮卷 +$𝟸𝟶雞皮炸得香脆 雞肉很ᴊᴜɪᴄʏ 有油脂感 但又不會十分油膩(ᵒ̴̷͈ᗨᵒ̴̶̷͈ )✧配搭叄巴醬 滋味十足♡︎♡︎♡︎❥ 馬來風光 +$𝟸𝟶很惹味的炒通菜 微辣 ᐝ ꕀ ❥ 斑蘭椰子冰 $𝟹𝟼味道香甜突出 不錯✧❥ 馬來白咖啡 +$𝟷𝟶口感很順滑舒服 感覺沒負擔的一杯꡴
ʟᴜɴᴄʜ ᴍᴇɴᴜ 主食+指定飲品 $𝟽𝟸
可+$𝟸𝟶追加小食

❥ 蒜蓉蝦飯粒 $𝟽𝟸
蒜蓉蝦調味剛好 夠惹味可口♥︎
蝦肉爽口彈牙
配上四小個已調味的可愛飯波˙·.° 。˚
蒜蓉蝦飯粒

❥ 馬來奶油咖喱雞飯 $𝟽𝟸
這個咖喱十分香啊❣︎
咖喱味道濃郁豐富 帶很輕微的辣
送飯一流~~~~
雞肉無骨啖啖肉 很正呢 ⁽(◍˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑)
馬來奶油咖喱雞飯

娘惹蒜米酥脆魷魚
馬來沙嗲雞串燒
炸雞皮卷
2023-12-20 23 瀏覽
昨日落旺角買完近期流行既地鐵車票鎖匙扣後,對面有間個名幾得意既🦁獅叔🦁,都估到食新加坡菜,就即管試試😆一開始點了🌟黑醬江魚蘿蔔糕🌟,醬係甜的來配蘿蔔糕都幾特別,蘿蔔糕一件好大塊,魚仔配蘿蔔糕又幾夾🤎再來碟菜叫🌟四大天王🌟,當中有四角豆,四季豆,蒜芯,臭豆。臭豆味道幾得意但唔臭,醬汁幾香濃💚🌟檳城蝦麵摻摻🌟的蝦都算大隻🦐,仲有油條同雞蛋🥚,湯底味道好香濃,另人回味🧡🌟鹹蛋黃肉鬆薯條🌟很有創意🍟,蛋黃醬配薯條感覺有驚喜,而那些鹹蛋黄碎是一粒粒的好得意,唔係平常的鹹蛋蓉,所以同薯條分開食亦得,至於肉鬆就多到蓋過整份薯條,份量多到上桌時都不禁嘩了一聲💛還有🌟三色咖央醬烤吐司🌟算是幾有特式新穎既甜品,好過其他餐廳只得蛋糕當甜品💚最後兩杯🌟蝶豆花荔枝冰及斑蘭椰子冰🌟,既然係特色飲品,當然值得一試啦,味道相當清新,充滿驚喜💜

2023-12-20 683 瀏覽
天氣涼涼地,Vienn就帶大家食下家鄉菜,順便暖暖身!今日就嚟到旺角the forest 1/F 一間新店以星馬為主題的餐廳,隔近旺角地鐵站,步行2-3分鐘! Shopping 到攰去CHILL 下又真可以再作戰!!🦁餐廳英文店名 Shiok 是當地常用的俚語,翻譯成廣東話可以理解為「好爽!」「好正!」原完感受到~ 🦁中文名叫「獅叔」自 Shiok 的讀音,星加坡有獅城之城暱稱,所以餐廳裡都有許多獅子圖案老是常出現,叔字是擬人化,讓人感到親切感。一上電梯已被餐廳大玩retro color 吸引過去,走玩味復古風,以黃﹑橙﹑綠﹑白等色繽紛鮮明,配合店員熱情細心有禮的招呼,令到進餐氣氛非常愉快~—🧡鹹蛋黃肉鬆薯條 $68媽媽非常中意,自己一個人食晒3/2 ! 分量多到2-3人分享絕對冇問題~薯條脆而不油,內層有香濃芝士配上美乃滋,外層灑滿肉鬆 + 鹹蛋黃醬,又甜又鹹的配搭,簡直是絕絕子~ 眼見每檯都必點小吃之一💛咖央雪油烤吐司 $58非常邪惡又令人食指大動!吐司一共有三層,表皮鬆脆可口的吐司,再塗上咖央醬,既有椰香也夾有斑蘭香,再加上一塊冰凍牛油,冰火交融,令人回味無窮!超爆汁~ 注意一定
天氣涼涼地,Vienn就帶大家食下家鄉菜,順便暖暖身!

鹹蛋黃肉鬆薯條
🧡鹹蛋黃肉鬆薯條 $68
又甜又鹹的配搭,簡直是絕絕子~ 眼見每檯都必點小吃之一

💛咖央雪油烤吐司 $58
非常邪惡又令人食指大動!
再加上一塊冰凍牛油,冰火交融,令人回味無窮!超爆汁~ 注意一定要趁熱

咖央雪油烤吐司 /馬來白咖啡(熱
🧡馬來白咖啡(熱) $36
食吐司再配上一熱白咖啡,消消膩~ 絕對是perfect match!
白咖啡加入淡奶+煉奶,配以高空拉沖方式,入口非常順滑又香~
——
💛馬來湯肉骨茶 $118
食星馬菜,必點肉骨茶是常識吧~
今次點的是大馬加入了黑醬油的黑湯底——「黑派」。
馬來湯肉骨茶
配料有肉骨、豆卜、金菇,配上油條或白飯來吃。媽媽就中意配上雞油飯食加埋肉骨茶一齊食。今次嘅肉骨茶中藥味不是太濃,苦中帶甘、甘中有鹹,溫潤而有餘韻,頭甘甜清香,爽口不油不膩,好啱依家香港氣溫驟降來暖暖身補一補,特別適合不太好蛇羹、體質虛弱、脾胃差人士。

馬來奶油咖哩雞
🧡馬來奶油咖哩雞 $118
非常細心把雞肉去骨,份量都多。馬來咖喱口感溫和濃郁香甜,怕辣的人也能輕鬆享用。
咖喱加上花奶及奶油,口感更香滑。我地就愛配上雞油飯來食,驅寒袪濕氣又曖胃。

Overall來講人均$200左右,價錢相宜。淨係店員親切笑容,加上主動熱情細心服務,絕對是勝價比高!光是大玩retro color 都值得來試~

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~
🦁獅叔 (旺角)
🧡旺角奶路臣街17號THE FOREST 1樓110及111號舖
2023-12-18
鹹蛋黃肉鬆薯條
咖央雪油烤吐司 /馬來白咖啡(熱
馬來奶油咖哩雞
  • 馬來白咖啡(熱)
2023-12-20 22 瀏覽
新開一家非常適合「打卡」的玩味星馬菜餐廳色彩繽紛的復古裝修,搶眼而不落俗套。菜式亦有特色,包括香港較為少見的咖啡骨、炒啦啦、海南茶……團隊曾到馬來西亞實地考察,亦曾於新加坡任職的廚師,希望還原當地風味,同時加入創新元素。炒粿條即類似香港的炒貴刁,吃起來口感有點像河粉,而且炒得有鑊氣,再沾上辣醬油醬汁,非常惹味。大頭蝦好大隻😍蝦肉肥大鮮嫩,頭大多膏,味道甘香濃郁,有近似於蟹黃的鮮味😋甜品摩摩渣渣是來自馬來西亞及新加坡的甜湯,在綿綿的冰沙中,加上芋頭塊、地瓜丁、西米、菠蘿蜜及紅毛丹,最後再淋上椰奶,口感豐富,有濃濃的椰奶香。
新開一家非常適合「打卡」的玩味星馬菜餐廳
色彩繽紛的復古裝修,搶眼而不落俗套。

菜式亦有特色,
包括香港較為少見的咖啡骨、炒啦啦、海南茶……
團隊曾到馬來西亞實地考察,
亦曾於新加坡任職的廚師
希望還原當地風味,同時加入創新元素。

炒粿條即類似香港的炒貴刁,
吃起來口感有點像河粉,
而且炒得有鑊氣,
再沾上辣醬油醬汁,非常惹味。

大頭蝦好大隻😍
蝦肉肥大鮮嫩,頭大多膏,
味道甘香濃郁,有近似於蟹黃的鮮味😋

甜品摩摩渣渣是來自馬來西亞及新加坡的甜湯,
在綿綿的冰沙中,
加上芋頭塊、地瓜丁、西米、菠蘿蜜及紅毛丹,
最後再淋上椰奶,口感豐富,有濃濃的椰奶香。
  • 檳城大蝦炒粿條
  • 檳城蝦麵摻摻
  • 星加坡咖啡骨
  • 燒牛油大頭蝦
  • 摩摩渣渣
2023-12-19 23 瀏覽
餐廳裝潢用色幾colorful,感覺好有活力,另外餐廳有一排窗邊座位,整體感覺開揚,坐得幾舒服。馬來沙嗲豬串燒 $62一份有4串,沙嗲醬汁質地幾濃厚,味道帶點香辣,食完可以食旁邊嘅紫洋蔥及青瓜粒可以清新下,另外仲有雞肉串燒可以揀。炸雞皮卷配叁巴醬 $82一份有6件,外層雞皮好薄身,炸得幾香脆,包住嘅雞脾肉好嫩滑,亦幾juicy,配搭醬料辣辣地幾惹味,唔錯!馬來湯肉骨茶 $118肉骨茶有一字骨、豆卜及金菇,一字骨份量都唔少,肉骨茶味道唔錯,帶絲絲藥膳香氣,而且感覺唔會好油膩,飲完暖哂。蒜虎蝦球飯粒 $118虎蝦好彈牙,蒜茸味道好濃郁,另外將調味好嘅飯整成波波,賣相好可愛,菜式仲配搭咗酸辣汁,令味道多個層次。珍多尖蕊龍鬚冰 $46珍多冰上面放上龍鬚糖,賣相好igable,而珍多冰椰奶味道幾濃郁,幾解渴喎。整體餐廳環境及食物質感唔錯,個人幾喜歡炸雞皮卷,另外亦有特色甜品,有機會想再去食下。😉

馬來沙嗲豬串燒 $62

炸雞皮卷配叁巴醬 $82

馬來湯肉骨茶 $118

蒜虎蝦球飯粒 $118

珍多尖蕊龍鬚冰 $46

2023-12-16
  • 炸雞皮卷配叁巴醬
2023-12-06 50 瀏覽
Forest 入面又多左間星馬菜 裝修好colourful 望住個店面 餐具 同啲dish 都覺得好靚而且啲燈光 係一定會輕易影到靚相!〝檳城蝦湯泡脆米飯 $118 蝦湯好濃郁!脆米浸到一半淋一半脆 吸收哂啲蝦湯 好好食!〝蒜虎蝦球飯粒 $118虎蝦夠大隻!肉質有咬口 飯粒都有調味唔怕單調〝馬來沙嗲雞串 $68〝摩摩喳咋 $58好多料 口感好豐富 〝珍多尖蕊龍鬚冰 $46超鐘意呢杯飲品 螞蟻人必備😆 面頭啲龍鬚糖又靚又好食 打卡一流〝紅毛丹椰子冰 $36
Forest 入面又多左間星馬菜 裝修好colourful

望住個店面 餐具 同啲dish 都覺得好靚
而且啲燈光 係一定會輕易影到靚相!

〝檳城蝦湯泡脆米飯 $118
蝦湯好濃郁!脆米浸到一半淋一半脆 吸收哂啲蝦湯 好好食!

〝蒜虎蝦球飯粒 $118
虎蝦夠大隻!肉質有咬口 飯粒都有調味唔怕單調

〝馬來沙嗲雞串 $68

〝摩摩喳咋 $58
好多料 口感好豐富

〝珍多尖蕊龍鬚冰 $46
〝紅毛丹椰子冰 $36

2023-11-28 55 瀏覽
ATUM 旗下既玩味新餐廳💛💛今次係價錢親民既星馬菜餐廳係MK The Forest 裝修色彩繽紛菜式選擇多元化 仲幾特別同創新😆😆🥘星加坡叨沙蝦麵(💰$118)湯底係唔太辣既Laksa 椰子奶感覺低點既一款湯底相對易入口 辣度只係BB 辣 唔會太重口味配料有蝦🦐 豆卜 雞蛋🥚魚蛋 芽菜 油麵都幾掛湯 🧆海鮮豬肉老鼠粉(💰$118)老鼠粉幾有獲氣🤣豉油色上得幾好 炒得都幾香老鼠粉食落乾身而且彈牙海鮮豬肉配料既份量好多🫢兩款主食味道唔同 share 食就岩岩好🍟鹹蛋黃肉鬆薯條(💰$68)鹹蛋黃肉鬆聽個名就吸引🫣🫣鹹蛋黃醬 蛋黃碎 肉鬆 美乃滋甜甜鹹鹹 勁邪惡🤤🤤薯條份量仲要超多 兩個人都絕對食唔哂建議多幾個朋友仔share🤣🧈咖央雪油烤吐司(💰$58)👍🏻推薦另一款邪惡甜品之選星馬菜必食既咖央吐司🍞🙈邪惡version 仲係中間夾住冰凍牛油吐司外層脆脆地 鹹鹹甜甜的 咖央味名香濃 唔錯👍🏻👍🏻🧉班蘭椰子冰(💰$36)🪻蝶豆花荔枝冰(💰$36)特別係星馬菜偏重味道🤏🏻兩款飲品叫左少甜少冰岩岩好 解膩唔錯

ATUM 旗下既玩味新餐廳💛💛
今次係價錢親民既星馬菜
餐廳係MK The Forest 裝修色彩繽紛
菜式選擇多元化 仲幾特別同創新😆😆

🥘星加坡叨沙蝦麵(💰$118)
湯底係唔太辣既Laksa 椰子奶感覺低點既一款
湯底相對易入口 辣度只係BB 辣 唔會太重口味
配料有蝦🦐 豆卜 雞蛋🥚魚蛋 芽菜 油麵都幾掛湯

🧆海鮮豬肉老鼠粉(💰$118)
老鼠粉幾有獲氣🤣
豉油色上得幾好 炒得都幾香
老鼠粉食落乾身而且彈牙
海鮮豬肉配料既份量好多🫢
兩款主食味道唔同 share 食就岩岩好

🍟鹹蛋黃肉鬆薯條(💰$68)
鹹蛋黃肉鬆聽個名就吸引🫣🫣

星馬菜必食既咖央吐司🍞🙈
邪惡version 仲係中間夾住冰凍牛油
吐司外層脆脆地 鹹鹹甜甜的
咖央味名香濃 唔錯👍🏻👍🏻

🧉班蘭椰子冰(💰$36)

🪻蝶豆花荔枝冰(💰$36)
特別係星馬菜偏重味道🤏🏻
兩款飲品叫左少甜少冰岩岩好 解膩唔錯
2023-11-27 937 瀏覽
獅叔 ( Shiok ) 在旺角The Forest 店舖, 佈置用上七彩繽紛鮮明顏色,十分搶眼 ,帶給客人活力的感覺, 原來 餐廳聘用星加坡廚師,客人可以吃到正宗地道星馬風味, 令人食指大動。星加坡叻沙蝦麵 $118星加坡經典麵食喇沙, 上枱時 , 陣陣香氣撲鼻而來, 湯底氾著一片金黃色,香稠濃郁, 充滿誘人椰香及奶香, 十分惹味,彈性的麵條, 吸收湯汁精華, 香而不辣, 特別滋味,還有爽彈的大蝦,魚蛋和豆腐卜,充滿星馬地道風味。馬來沙爹豬肉串燒 $68豬肉肉串燒,表面微微焦香,沾上濃郁沙嗲醬,突顯豬肉肉香,豬肉肉質 好嫰滑, 滿滿馬來風味。馬來風光 $78翠綠的通菜,充滿鑊氣,爽脆帶微辣, 越吃越想吃。娘惹蒜米酥脆魷魚 $78新鮮炸起魷魚, 熱燙香脆, 表面灑滿蒜米及誘人的蒜香,香而不膩, 不消一會, 通通給我吃光了。咖央雪油烤吐司 $58香脆可口烤吐司 , 中間塗上厚厚的牛油及濃稠咖央醬, 蜜甜順滑, 每口 是誘人椰香, 我的至愛。炸饅頭 $20新鮮炸起的饅頭, 金黃香脆, 沾上黑糖煉奶, 滋味更上一層樓 ,完美搭配。班蘭椰子沙冰 $36粉綠色的班蘭椰子沙冰, 漂亮吸引,

星加坡叻沙蝦麵 $118

馬來沙爹豬肉串燒 $68

馬來風光 $78
翠綠的通菜,充滿鑊氣,爽脆帶微辣, 越吃越想吃。

娘惹蒜米酥脆魷魚 $78

咖央雪油烤吐司 $58

炸饅頭 $20

班蘭椰子沙冰 $36
粉綠色的班蘭椰子沙冰, 漂亮吸引, 吸啜一口, 淡淡斑蘭的甜香 , 冰涼透心。
次次出街拍拖都係我搵餐廳搵食咩,前幾日決定由我男朋友揸主意,睇佢搵到啲咩食!結果佢搵到呢間近排新開幾hit嘅星馬餐廳,主打新加坡菜同馬來西亞菜。我本身麻麻呢類菜式,因為之前食過一啲味道奇怪嘅菜餚,有少少陰影,但由於foodie緣故,秉持住勇於嘗試嘅精神,亦唔好浪費男朋友一番心意,最後都試咗!結果味道出乎我意料地好食!˵¯̴͒ꇴ¯̴͒˵ 希望佢之後一直都保持到個水準啦!✎ 馬來甘香炒啦啦味道偏小辣,有啲蜆好煙韌,有啲就幾嫩,質素有啲參差,整體香料味濃。✎ 印尼巴東牛肉牛肉肉質柔嫩,明顯嘅牛肉香氣,味道鮮美唔鹹,冇咩肥膏~✎ 咖央雪油烤吐司吐司有三層,表皮香酥脆口,咖央味濃郁,二層夾滿咖央同埋順滑質感嘅牛油,仲爆哂出黎˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑✎ 炸饅頭一咬落去幾脆,好香饅頭味,入面超鬆軟˶‾᷄ꈊ‾᷅˵好食!✎ 凍桔仔酸梅水桔味濃,酸酸地,幾好飲!

✎ 馬來甘香炒啦啦

✎ 印尼巴東牛肉
牛肉肉質柔嫩,明顯嘅牛肉香氣,味道鮮美唔鹹,冇咩肥膏~

✎ 咖央雪油烤吐司

✎ 炸饅頭
一咬落去幾脆,好香饅頭味,入面超鬆軟˶‾᷄ꈊ‾᷅˵好食!

✎ 凍桔仔酸梅水
桔味濃,酸酸地,幾好飲!

馬來甘香炒啦啦
印尼巴東牛肉
炸饅頭
凍桔仔酸梅水
2023-10-16
$203.5 (晚餐)
印尼巴東牛肉
炸饅頭