獅叔

Shiok Restaurant by ATUM
2024-02-07 53 瀏覽
餐廳設有一排落地玻璃窗,光線充足,配合餐廳橙黃鮮艷色調,令整體感覺頗輕鬆愉快。食物方面主打馬來西亞菜。辣死你媽 ($118)雞脾炸得金黃香脆,內𥚃肉質保留嫩滑口感。辣味來源主要來自那辣醬,而辣度亦算容易入口。配上周邊的江魚仔和花生,吃起來口感相當豐富。海鮮豬肉老鼠粉 ($118)除了豬肉還有芽菜、韭菜九層塔等配料,只是海鮮的份量偏少。老鼠粉炒得煙韌有咬口,味道略為單調了一點。黑醬江魚仔蘿蔔糕 ($58)切成立方形態,使每一面都得到均勻的煎香口感。內𥚃蘿蔔肉的處理比起一般更加香糯細滑。配上帶有咸香的江魚仔,令味道和口感更為豐富一點。三色咖吔醬烤吐司 ($58)吐司烤得鬆脆香口,外層香酥、內𥚃仍然保留吐司綿密口感。咖吔醬分別是咖啡、香蕉和斑蘭,三款同樣滋味。斑蘭椰子冰 ($36)斑蘭味道突出,跟椰子那股獨有的清新香味匹配,甜度略為高了點。虎咬獅 ($46)馬來西亞一款特色的飲料,將美祿和咖啡完美地混合,入口順滑,美祿和咖啡的味道比較是5:5。
餐廳設有一排落地玻璃窗,光線充足,
配合餐廳橙黃鮮艷色調,
令整體感覺頗輕鬆愉快。
食物方面主打馬來西亞菜。

辣死你媽

辣死你媽 ($118)
雞脾炸得金黃香脆,
內𥚃肉質保留嫩滑口感。
辣味來源主要來自那辣醬,
而辣度亦算容易入口。
配上周邊的江魚仔和花生,
吃起來口感相當豐富。

海鮮豬肉老鼠粉
海鮮豬肉老鼠粉

海鮮豬肉老鼠粉 ($118)
除了豬肉還有芽菜、韭菜九層塔等配料,
只是海鮮的份量偏少。
老鼠粉炒得煙韌有咬口,
味道略為單調了一點。

黑醬江魚仔蘿蔔糕
黑醬江魚仔蘿蔔糕

黑醬江魚仔蘿蔔糕 ($58)
切成立方形態,
使每一面都得到均勻的煎香口感。
內𥚃蘿蔔肉的處理比起一般更加香糯細滑。
配上帶有咸香的江魚仔,
令味道和口感更為豐富一點。

三色咖吔醬烤吐司

三色咖吔醬烤吐司 ($58)
吐司烤得鬆脆香口,外層香酥、
內𥚃仍然保留吐司綿密口感。
咖吔醬分別是咖啡、香蕉和斑蘭,
三款同樣滋味。

斑蘭椰子冰

斑蘭椰子冰 ($36)
斑蘭味道突出,跟椰子那股獨有的清新香味匹配,
甜度略為高了點。

虎咬獅

虎咬獅 ($46)
馬來西亞一款特色的飲料,
將美祿和咖啡完美地混合,
入口順滑,美祿和咖啡的味道比較是5:5。
三色咖吔醬烤吐司
虎咬獅
2024-02-05 27 瀏覽
係旺角行街行到攰,就去左The Forest 食下野😙見到呢間幾適合打卡嘅星馬餐廳,就去試吓馬來沙爹雞串燒:燒香咗嘅雞肉,配上帶有花生碎嘅沙嗲醬,仲可以根據自己嘅口味,加上只洋蔥或青瓜星加坡叻沙蝦麵:入面有雞蛋、蝦、魚蛋、豆卜配料,湯底比較似蝦頭嘅味道,麵條偏硬馬來甘香炒啦啦:其實即係炒蜆🤣呢款嘅醬汁好惹味,主要係有香葉嘅味道,蜆肥大冇沙馬來風光:廚師將通菜炒得幾香,葉嘅部份會索晒啲汁斑蘭椰子冰:好打卡既飲品,斑蘭同椰子嘅味道都幾夾,營造出清新嘅感覺

馬來風光:廚師將通菜炒得幾香,葉嘅部份會索晒啲汁

2024-02-03 30 瀏覽
星期六的旺角街頭太多人,入商場見到呢間馬拉餐廳,坐低食左些小食及飲品旺中帶靜,食物及飲品不錯👍🏻職員有禮貌好service, 值得一讚👍🏻餐廳裝修型格,打卡不錯食物食了雞沙嗲、榴連波波味道👅不錯👍🏻,好有榴連味飲品貓山王咖啡好濃、蝶豆花荔枝冰good👍🏻下次可以再試
旺中帶靜,食物及飲品不錯👍🏻
職員有禮貌好service, 值得一讚👍🏻
餐廳裝修型格,打卡不錯
食物食了雞沙嗲、榴連波波
味道👅不錯👍🏻,好有榴連味
飲品貓山王咖啡好濃、蝶豆花荔枝冰good👍🏻

下次可以再試
2024-02-03
经常来旺角THE FOREST ,才发现这里开了一家星马菜,装修风格都很有特色,色彩缤纷还有复古的霓虹灯,整个餐厅就让人觉得很有活力,很舒适😌🥢烧牛油大头虾真的没想到158能吃到这么大一只虾,虾很新鲜,肉质紧实Q弹,而且还有虾膏🥰🥰🥢新加坡辣椒蟹肉配四件馒头满满一大碗蟹肉,微辣,下饭一绝!我们没有搭配馒头一起吃,我和朋友更喜欢用馒头蘸炼乳,炸馒头外酥里软奶香四溢,超级好吃😋🥢蒜虎虾球饭粒虽然名称是叫饭粒,但这饭的份量一点也不少🤣应该是糯米饭球比较粘,刚好我搭配上面的辣椒蟹肉一起吃,特别的香!虎虾也很鲜嫩🥢美禄咖央烤吐司喜欢吃甜食的朋友,一定不要错过!🤤吐司夹着牛油🧈和咖央酱,外面在岭上朱古力酱和美禄粉,真的好邪恶,但是太好吃了吐司还微微轰过烤过,外层很酥脆饮品是猫山王榴莲白咖啡,里面真的有榴莲果肉,喝起来超香的!
🥢烧牛油大头虾

🥢新加坡辣椒蟹肉配四件馒头

满满一大碗蟹肉,微辣,下饭一绝!我们没有搭配馒头一起吃,

🥢蒜虎虾球饭粒

🥢美禄咖央烤吐司

喜欢吃甜食的朋友,一定不要错过!🤤吐司夹着牛油🧈和咖央酱,外面在岭上朱古力酱和美禄粉,真的好邪恶,但是太好吃了[大哭]吐司还微微轰过烤过,外层很酥脆
饮品是猫山王榴莲白咖啡,里面真的有榴莲果肉,喝起来超香的!
2024-02-01 22 瀏覽
旺角鬧市中有一間充滿玩味的星馬菜,餐廳裝修摩登時尚、色彩鮮明,給人一種開心愉快的感覺😊👉🏻 鹹蛋黃肉鬆薯條($68)第一次食肉鬆配薯條🍟仲要夾住鹹蛋黃醬,咬落去自以為無咁多罪惡感😅中和了薯條的熱氣,會不停食食食,值得一提的是份量極多,物超所值👍👉🏻 檳城蝦麵摻摻($118)湯底濃郁鮮味,配以大蝦、雞蛋、油炸鬼等,而摻摻是指米粉和油麵的兩溝,口感豐富😋👉🏻 馬來湯肉骨茶($118)豬骨啖啖肉,幾入味😉最重要的是湯底,好香的藥材味,好適合冬天飲。另外,仲配埋我最愛的油炸鬼,好正🤣👉🏻 三色咖吔醬烤吐司($58)三色是指咖啡、香蕉和斑蘭咖吔醬,一個吐司可以試齊3種口味, 好特別🥰吐司非常香脆😋😋😋👉🏻 珍多尖蕊龍鬚冰($46)好適合打卡的飲品 色彩鮮艷,除左吸睛的三色的龍鬚絲外,飲品的味道是以椰汁為主調👉🏻 虎咬獅($46)呢個名好特別,其實是咖啡mix美綠,味道不會太甜。

👉🏻 鹹蛋黃肉鬆薯條($68)

👉🏻 檳城蝦麵摻摻($118)

👉🏻 馬來湯肉骨茶($118)

👉🏻 三色咖吔醬烤吐司($58)

👉🏻 珍多尖蕊龍鬚冰($46)

👉🏻 虎咬獅($46)
呢個名好特別,其實是咖啡mix美綠,味道不會太甜。
原來旺角The Forest呢間獅叔係由ATUM開既,今次唔係西餐Cafe,而係主打食星馬菜式,款式獨特,配搭新穎。餐廳裝修、用色都好用心,有自家設計獅子公仔🦁餐廳增添一啲玩味嘅感覺!小食叫咗黑醬江魚仔蘿蔔糕,上枱時都覺得嘩,咁大件嘅🤣蘿蔔糕表面好似炸過咁脆脆地,咬開係好軟嫩,食到有絲絲蘿蔔,再加上有啲魚仔乾好香口,點埋個黑醬油,甜甜鹹鹹咁樣好好食‼️主食揀咗個海鮮豬肉老鼠粉,老鼠粉煮得好入味,夾雜着豬肉碎、魷魚粒,令人食到停唔到口😛馬來奶油咖哩雞配個飯或者酥餅食就一流啦。甜品都幾得意,咖央蘋果脆金寶配雪糕🍦焗得好香,除咗有脆脆蘋果金寶之外,仲有炸過嘅椰絲🥥增加一份屬於星馬嘅風味。🔸黑醬江魚仔蘿蔔糕🔸海鮮豬肉老鼠粉🔸馬來奶油咖哩雞🔸 咖央蘋果脆金寶配雪糕🔸蝶豆花荔枝冰🔸馬來白咖啡📍#獅叔 (#旺角美食)旺角奶路臣街17號THE FOREST 1樓110及111號舖

小食叫咗黑醬江魚仔蘿蔔糕,上枱時都覺得嘩,咁大件嘅🤣
馬來奶油咖哩雞配個飯或者酥餅食就一流啦。

🔸黑醬江魚仔蘿蔔糕
🔸海鮮豬肉老鼠粉
🔸馬來奶油咖哩雞
🔸 咖央蘋果脆金寶配雪糕
🔸蝶豆花荔枝冰
🔸馬來白咖啡

📍#獅叔 (#旺角美食)
2024-01-30 17 瀏覽
ATUM嘅西餐一直好出色,今次一於試下馬來西亞菜!檳城大蝦炒粿條 $118 炒粿條其實即係炒河粉!呢份炒粿條嘅配料豐富,有豆乾、芽菜、蛋等,仲有大大隻蝦超彈牙,風味十足!辣死你媽 $118辣死你媽係燒雞椰漿飯。燒雞脾大大隻,外脆內軟勁juicy,一切就爆汁!椰漿飯甜甜咸咸,非常特別。側邊仲有辣醬,無論係沾雞脾定係撈飯都好正好惹味。鹹蛋黃肉鬆薯條 $68呢個薯條嘅份量多到嚇親我地!薯條有滿滿嘅沙律醬,面頭仲有好多甜肉鬆、鹹蛋黃碎,令人食唔停口。三色咖吔醬烤吐司 $58平時最鍾意食嘅馬拉小食就係咖吔多士,今次見佢有個三色咖吔醬,決定試試佢。三色原來係咖吔、咖啡同香蕉,三種口味一齊食都幾夾幾好食!珍多尖蕊龍鬚冰 $46呢杯飲品造型特別!面頭有一球龍鬚糖,下底係珍多冰,好好飲!紅毛丹椰子冰 $36椰子冰係用椰青水做底,飲落清新解膩。
ATUM嘅西餐一直好出色,今次一於試下馬來西亞菜!

檳城大蝦炒粿條 $118

辣死你媽 $118

鹹蛋黃肉鬆薯條 $68

三色咖吔醬烤吐司 $58

珍多尖蕊龍鬚冰 $46
呢杯飲品造型特別!面頭有一球龍鬚糖,下底係珍多冰,好好飲!

紅毛丹椰子冰 $36
椰子冰係用椰青水做底,飲落清新解膩。
2024-01-28 17 瀏覽
農曆新年前去旺角買對靚仔新鞋🌟 ,順便係附近食個晚飯😋 ,見到The Forest 1/F 有間名字好特別嘅餐廳❣️我地叫咗個馬來湯肉骨茶😋 ,藥膳味濃,肉多而甘香,好地道正宗,一級正👍👍👍 之後㨂左個咸蛋黃肉鬆薯條做小食,份量勁多😚👍,薯條炸得外脆內軟,點上滿滿既沙律醬,再配合肉鬆和咸蛋黃粒一齊食,味道超級夾🤤🤤 ,食到我地停唔到口😚😚😚 。特別㨂左個珍多尖芯龍鬚冰,賣相好靚❤️ ,彩色的龍鬚下面係椰奶珍多,裝飾得好有心思👍👍 。飯後甜品梗係㨂最經典嘅咖央雷油烤吐司😋😋😋 ,甜度剛好吾油膩,又脆又薄嘅多士好香口🤤🫶 ,咖央清新香滑,真係無得嘆❣️❣️❣️ 食完呢餐,再一次確認星馬菜真係好多美味食物😋 下次一定會再黎🤩🌟
農曆新年前去旺角買對靚仔新鞋🌟 ,順便係附近食個晚飯😋 ,見到The Forest 1/F 有間名字好特別嘅餐廳❣️[獅叔],見佢menu 主要食星馬菜🤩🌟 ,環境乾淨舒服,裝橫搶眼又吸引,一於決定入去試吓😋❤️ 。

玩味甚濃嘅星馬菜 @atumshiok整間店舖由裝修到碗碗碟碟都行復古風主色調係淘小姐最愛嘅橙橙黃黃色一入嚟就覺得好開心同感覺充滿活力令淘小姐對星馬菜嘅印象加左唔少分⭐️娘惹蒜米酥脆魷魚即叫即炸嘅魷魚十分新鮮炸粉薄而炸得香口面頭嘅金蒜可謂功不可沒⭐️加多加多沙律加多加多沙律係一款印尼爪哇菜色印尼語加多加多(Gado-gado)意思係「混合」有多款材料包括番石榴、青瓜、豆角、豆腐乾、雞蛋等等再以濃郁嘅沙爹同花生醬撈拌而成好惹味之餘都好開胃第一次食加多加多沙律嘅淘小姐一試愛上估唔到喺香港會食到呢款印尼小食⭐️炸雞皮卷配叁巴醬雞卷口感超級彈牙後來先醒起原來佢係用雞皮包住嚟炸🤯滿滿邪惡感😋但好食到食完一舊又想再食⭐️星加坡辣椒蟹肉配饅頭淘小姐最鍾意食蟹尤其是拆晒肉嘅蟹🤪呢碟蟹肉嘅份量都好多辣度唔係算好勁加埋饅頭一齊食都幾好味如果有蝦片嘅話應該仲正⭐️虎咬獅虎咬獅係一款馬來西亞相當受歡迎嘅飲品佢同時擁有美祿濃郁嘅麥芽香氣以及咖啡醇厚嘅感覺味道唔太甜都幾好飲⭐️蝶豆花荔枝冰顏色豔麗味道清甜飲一啖消除悶氣🍽️ 獅叔 📍 旺角奶路臣街17號THE FOREST 1樓110及111號舖
玩味甚濃嘅星馬菜 @atumshiok

炸粉薄而炸得香口
面頭嘅金蒜可謂功不可沒

⭐️加多加多沙律

加多加多沙律係一款印尼爪哇菜色
印尼語加多加多(Gado-gado)意思係「混合」
有多款材料包括番石榴、青瓜、豆角、豆腐乾、雞蛋等等
再以濃郁嘅沙爹同花生醬撈拌而成

顏色豔麗味道清甜
飲一啖消除悶氣

🍽️ 獅叔
2024-01-23 16 瀏覽
經過見到呢間裝修幾搶眼嘅星馬菜餐廳鮮明嘅橙黃色logo 同開揚嘅半戶外座位ღ 馬來沙爹雞串燒肉質嫩滑多汁唔柴唔硬,點上一層厚厚嘅沙爹醬,入口味道濃郁惹味ღ 馬來風光食落鹹香微辣,又夠鑊氣,相當惹味ღ 檳城蝦麵摻摻摻摻意思係有油麵同米粉,食落更有層次,配料有4隻爽彈大蝦 、油條同雞蛋🥚,口感豐富ღ 咖央雪油烤吐司吐司夾住雙重咖央醬同牛油🧈吐司香脆,味道鹹鹹甜甜,邪惡又美味——ღ 珍多尖蕊龍鬚冰面頭放上色彩繽紛嘅龍鬚糖,賣相吸睛好搶眼🔥打卡一流,入口香甜ღ貓山王榴槤白咖啡陣陣榴槤香,每啖都充滿榴槤味,仲飲到有榴槤肉添☺️ღ蝶豆花茘枝冰有原粒爽滑荔枝,味道清新ღ(♫ ♪ ♫ ¢яєαмfυи ♫ ♪ ♫ (¯`◕‿◕´¯)ღ
經過見到呢間裝修幾搶眼嘅星馬菜餐廳
鮮明嘅橙黃色logo 同開揚嘅半戶外座位

ღ 馬來沙爹雞串燒

ღ 馬來風光
食落鹹香微辣,又夠鑊氣,相當惹味

ღ 檳城蝦麵摻摻

ღ 咖央雪油烤吐司
吐司夾住雙重咖央醬同牛油🧈
吐司香脆,味道鹹鹹甜甜,邪惡又美味

——
ღ 珍多尖蕊龍鬚冰

ღ貓山王榴槤白咖啡
陣陣榴槤香,每啖都充滿榴槤味,仲飲到有榴槤肉添☺️

ღ蝶豆花茘枝冰
有原粒爽滑荔枝,味道清新

2024-01-21 31 瀏覽
獅叔THE FOREST 1樓位置開咗間好搶眼嘅星馬菜完全比佢design吸引 玩味又colourful嘅獅叔本身都鍾意食星馬菜 就同朋友試一試呢間啦辣死你媽(馬來燒雞椰醬飯) $118星馬菜經典菜式 大大隻燒雞髀!燒雞超香配上椰醬飯 好惹味🤤最正係要點點個辣醬 更加好食!檳城大蝦炒粿條 $118表面已經見到幾隻大大隻大蝦仁爽口彈牙 炒粿條炒得好香好獲氣微微嘅辣香 但唔算好辣 好香口!娘惹蒜米酥脆魷魚 $78私心推介呢個脆魷魚!超級香脆炸皮漿好薄 外脆內軟 魷魚彈口咖央雪油烤吐司 $58中間係咖央加牛油 必食馬來小食吐司烘面好香 見到舊牛油覺肥仔 但越肥仔先係最好食 襯熱食最好珍多尖蕊龍鬚冰 $46有龍鬚糖係表面 好靚好鮮艷影相必點嘅飲品 係椰汁冰底香茅檸檬冰 $36清爽嘅飲品 香茅幾香食飽飲冇咁膩 唔錯嘅
獅叔

THE FOREST 1樓位置開咗間好搶眼嘅星馬菜
完全比佢design吸引 玩味又colourful嘅獅叔
本身都鍾意食星馬菜 就同朋友試一試呢間啦

辣死你媽(馬來燒雞椰醬飯) $118
星馬菜經典菜式 大大隻燒雞髀!
燒雞超香配上椰醬飯 好惹味🤤
最正係要點點個辣醬 更加好食!

檳城大蝦炒粿條 $118
表面已經見到幾隻大大隻大蝦仁
爽口彈牙 炒粿條炒得好香好獲氣
微微嘅辣香 但唔算好辣 好香口!

娘惹蒜米酥脆魷魚 $78

清爽嘅飲品 香茅幾香
食飽飲冇咁膩 唔錯嘅
  • 娘惹蒜米酥脆魷魚
2024-01-20 28 瀏覽
以為吃到星馬食物,最基本叻沙湯冇椰香味,芽菜又少. 羅惹沙律冇青瓜,沙葛,油炸鬼,大樹菠蘿等熱帶生果,只有罐頭荔枝,菠蘿及番石榴,真係未吃過咁差嘅羅惹沙律,廚應該去廚尊學下嘢,而炒粿條,粿條又硬,辣椒蟹肉比較咸,配炸饅頭超油。令人失望的一餐,所以一定冇回頭。

令人失望的一餐,所以一定冇回頭。
2024-01-17
生日
之前路過見到佢個名幾盞鬼就比佢吸引咗埋去望吓😳整體風格簡潔 環境開揚幾refreshing主打星馬菜 中意東南亞風味嘅就啱哂啦🤓.🍴鹹蛋黃肉鬆薯條 $68肉鬆配搭薯條又真係冇試過中間仲夾住咗鹹蛋黃碎同蛋黃醬又甜又鹹 又鬆又脆 估唔到又幾夾🤣.🍴馬來沙嗲雞串燒 $68沙嗲串燒有得揀雞或者豬肉質唔柴大大舊 醬汁花生味道香濃 成串掛滿醬汁食勁邪惡🤤.🍴叄巴燒鱈魚 $148鱈魚肉質超軟嫩又少骨以叄巴醬鋪面燒香 係辛香惹味嘅娘惹風味🥰.🍴星加坡叻沙蝦麵 $118意料之外冇想像中咁重口味 反而係偏著重於湯頭嘅鮮甜味配上淡淡椰香 食完都唔會話好口渴個種😌.🍴班蘭椰子冰 $36🍴珍多尖蕊龍鬚冰 $46呢個飲品真係要重點推介 好有驚喜珍多冰上面居然有而家好少見嘅龍鬚糖啱哂打卡 食到回憶嘅味道貴啲都抵啦🫶🏻
之前路過見到佢個名幾盞鬼
星加坡叻沙蝦麵
鹹蛋黃肉鬆薯條
珍多尖蕊龍鬚冰
2024-01-15 35 瀏覽
平時唔多食新加坡野,見出開旺角不如試下新野。餐廳環境乾淨而且d 位都好寬闊,坐得都舒服!Menu d 名好搞笑,有d 完全估唔到係咩野黎,店員都勁nice 咁解釋比我地聽。 仲認真推薦唔同野飲比我地。巴東牛肉好濃味,牛肉都夠淋,用黎配飯或者酥餅真係勁夾。斑蘭椰子冰 雖然有個冰字但唔係沙冰黎,有好重班蘭味,又唔會太甜,值得一試。炸榴槤波波 好好味,脆皮面一咬開d 榴槤香味係湧出黎ga, ,雖然係炸但又唔會好油膩,鐘意食榴槤既一定要order.
平時唔多食新加坡野,見出開旺角不如試下新野。
餐廳環境乾淨而且d 位都好寬闊,坐得都舒服!

巴東牛肉
炸榴槤波
巴東牛肉
2024-01-14 57 瀏覽
發現最近好耐冇食星馬菜啦,所以上星期約咗朋友嚟位於旺角嘅獅叔食飯。店Shiok 可以解為「好正!」既意思!呢度裝修顏色鮮明,而且座位幾寬闊,坐得舒服今次呢就同朋友試咗兩個主食。「檳城蝦麵摻摻」湯底唔係用叻沙,無咁濃,但都有蝦既鮮味。麵線係用左油麵同米粉,份量都唔少。幾隻大蝦真係好大隻,咬落爽口彈牙添。仲有幾片油炸鬼,浸湯後半淋半脆,口感變得豐富。辣死你媽係炸雞脾飯,雞脾都幾大隻、多肉。配埋下面嘅魚乾同埋辣醬,食落都惹味!我地幾鐘意「馬來沙爹串燒」,佢哋嘅沙嗲醬花生味道突出。今次呢就揀咗豬肉串燒,食落都豬肉唔鞋,而且都多汁。難得嚟食星馬菜,一定試咖央多士。佢地既「咖央雪油烤吐司」非常邪惡😍。烘過既多士中間塗上咖央,再放入一塊牛油🧈,味度甜甜地,烘熱麵包慢慢將牛油溶化,食落更香口!我哋仲試埋另外一款甜品「咖央蘋果脆金寶配雪糕」,味道都唔錯👍🏻。食落有點甜,咬落有粒粒嘅蘋果肉,口感都唔錯,配埋一球雪糕就唔怕Dry。整體來講呢,呢度星馬菜嘅食物都唔錯,而且因應香港人嘅口味有作出調整。大家經過旺角,不妨嚟試一試啦~

馬來沙爹豬串燒
咖央蘋果脆金寶配雪糕