2023-11-09 95 瀏覽
約朋友尖沙咀打邊爐,要揀間位置非常方便,呢間餐廳喺金馬倫道地鐵站出口附近 容易揀到架😉😉入邊光鮮企理 ,坐得舒服 😁😁鴛鴦鍋🍲🍲 鴛鴦鍋就最好啦,大家各揀鍾意嘅湯底 🫶🏻🫶🏻一邊係清湯簡簡單單 食到嘢食嘅原汁原味!!另外一邊係招牌沙嗲鍋 ,沙嗲味勁香濃 😆餐廳特登介紹牛肩胛肉我哋就要呢個啦 😝😝 呢個部位真係好嫩滑、入口即溶,配個沙嗲湯底非常香 ,真係變咗高級沙嗲牛 👍🏻👍🏻 冰火魷魚🦑超正、又香、又辣 辣到非常過癮 🥳🥳而且魷魚 🦑旦牙爽口,我食到停唔到口 !!餐廳都好多自家製嘅產品首先呢個自家製蟹黃包 ☺️☺️ 放落清湯鍋,能夠食到濃郁蟹香同蟹黃味,吾錯 添加更溫馨提示 🔔 ,煮5分鐘就食得啦 😌😌墨魚韭菜餃 + 墨魚腐墨魚腐都幾特別好香,口感軟滑 魚味濃郁 😋😋韭菜餃 皮薄餡靚 食到啖啖韭菜 😚😚花樣油條油條打邊爐都幾特別,釀左啲墨魚滑喺條油條上面 即食外脆內軟 口感豐富左 😜😜打邊爐 就梗係非常之吸湯汁啦 😃😃

入邊光鮮企理 ,坐得舒服 😁😁

鴛鴦鍋🍲🍲
鴛鴦鍋就最好啦,大家各揀鍾意嘅湯底 🫶🏻🫶🏻
一邊係清湯簡簡單單 食到嘢食嘅原汁原味!!
另外一邊係招牌沙嗲鍋 ,沙嗲味勁香濃 😆

餐廳特登介紹牛肩胛肉
我哋就要呢個啦 😝😝

冰火魷魚🦑
超正、又香、又辣 辣到非常過癮 🥳🥳
而且魷魚 🦑旦牙爽口,我食到停唔到口 !!

餐廳都好多自家製嘅產品
首先呢個自家製蟹黃包 ☺️☺️
放落清湯鍋,能夠食到濃郁蟹香同蟹黃味,吾錯
添加更溫馨提示 🔔 ,煮5分鐘就食得啦 😌😌

墨魚韭菜餃 + 墨魚腐
墨魚腐都幾特別好香,口感軟滑 魚味濃郁 😋😋
韭菜餃 皮薄餡靚 食到啖啖韭菜 😚😚

花樣油條
油條打邊爐都幾特別,釀左啲墨魚滑喺條油條上面
即食外脆內軟 口感豐富左 😜😜
打邊爐 就梗係非常之吸湯汁啦 😃😃
2023-11-05 857 瀏覽
火鍋店各款海鮮非常生猛新鮮,店內設有大海鮮魚缸,即叫即劏,更供應令刺身,種類繁多。椰子花蛤蟹鍋霸氣湯底,原隻海蟹,肉質紮實鮮甜,蟹糕甘香,湯料相當豐富,有花蛤、海底椰、粟米、紅蘿蔔,秀珍菇,奶白色湯底,椰子味香濃清甜,推介!冰火魷魚店內招牌菜式之一,以秘製自家製辣醬調味,辣度適中不過辣,魷魚質地爽脆,整體非常惹味花樣油條墨魚滑釀入油條中,外層香脆香口,墨魚滑彈牙鮮味,口感十足自家制墨魚韮菜餃將韮菜混入墨魚,感覺新鮮,有助提升口感層次,味道不油不膩,口感爽滑,與別不同本地澳沙黑豚肉肉質肥瘦適中,碟內並無血水,絕無羶味,沾上椰子湯底後,香濃肉味再提升!蟹皇湯包蟹迷必食!湯包內滿滿蟹膏+蟹肉,混入菇粒,非常特別,帶岀蟹味之鮮金桔百香果四季春推介!少甜配方,金桔百香果,果味香濃伴隨着淡淡清香四季春,感覺清新,毫不苦澀,有助解油膩煲底海鮮火鍋料理📍尖沙咀金馬倫道38-40號金龍中心3樓

椰子花蛤蟹鍋

冰火魷魚

花樣油條
墨魚滑釀入油條中,外層香脆香口,墨魚滑彈牙鮮味,口感十足

自家制墨魚韮菜餃

• 自家製蟹皇包
  • 冰火魷魚
  • 本地澳洲黑豚肉
2023-11-05 87 瀏覽
天氣涼涼地就好想打邊爐🍲見到呢間「煲底」好似好高質就去試試🤤-竹笙花膠冬瓜盅鍋呢個湯底真係好滿足😍冬瓜盅上面有半隻滑雞🍗湯底由花膠,竹笙,姬松茸,紅棗,素翅淆製而成,等湯滾起後店員會幫手將滑雞,冬瓜剪開,然後一定要飲一碗湯先😋超級鮮甜-潮牛牛肉方面有好多選擇😍我地揀左牛爪邊,因為未見過所以想試下🐮爪邊係牛既肋骨位附近,有d咬口,而且食落去好有牛味😋-酒心雞肉丸呢個好有驚喜!一咬落去爆汁架🤤入面滲出酒味🍷-花樣油條油條入面係滿滿既蝦滑🦐 油條炸到超級香脆,蝦滑又好彈牙😍呢個一定要趁熱食!-冰搖蜜糖檸檬茶用波波樽裝住既檸檬茶🍋 好岩用黎打卡---

酒心雞肉丸

呢個好有驚喜!一咬落去爆汁架🤤入面滲出酒味🍷

冰搖蜜糖檸檬茶

用波波樽裝住既檸檬茶🍋 好岩用黎打卡

2023-11-01 70 瀏覽
鬧市中樓上高質火鍋🍲煲底海鮮火鍋料理地址:尖沙咀金馬倫道38-40號金龍中心3樓▫冰火魷魚  $109個自家製辣醬真係好正,辣得黎惹, 𠝹咗花更加有口感🤗▫花樣油條 $79油炸鬼釀墨魚滑,炸到脆卜卜,亦可以落湯滾滾佢😂 吸收湯汁之後又另一番風味😌▫椰子花甲蟹鍋$229一上枱就聞到超級香嘅椰香味,湯底有椰子的天然甜味和奶香感,入口溫和沒有假甜鮮味,湯料有很多花甲和一隻蟹🦀加上雜菌和粟米蘿蔔,非常足料㗎!▫自家制蟹黃包併黑松帶子湯包 $129食果陣要小心因為會爆汁,外層嘅皮好薄身,成粒都係蟹粉蟹肉,好癲😂 黑松露餃未食聞已經好香,兩樣都必點🫡▫安格斯手切肥牛$329🐮牛肉色澤鮮紅肥瘦均勻,入口肉香油脂兼備,肉質爽口,有油脂甘香,非常滋味。▫爆汁四寶丸$1294款創意自製丸子各有2顆共8顆,個人覺得最好吃的是芝士蝦丸,每種丸都有獨特嘅餡料,同丸本身非常之夾😙而且咬落去都會爆汁,食嘅時候要小心。🫣• 整體•食物: 𝟺.𝟻/𝟻環境: 𝟺/𝟻
鬧市中樓上高質火鍋🍲

地址:尖沙咀金馬倫道38-40號金龍中心3樓

▫冰火魷魚  $109
個自家製辣醬真係好正,辣得黎惹, 𠝹咗花更加有口感🤗

▫花樣油條 $79

• 整體•
食物: 𝟺.𝟻/𝟻
環境: 𝟺/𝟻
2023-10-30 79 瀏覽
見尖沙咀好似有間火鍋唔錯,依家晚市仲有9折添~*椰子花甲蟹鍋 $229湯底冇落味精,好鮮甜🤤有淡淡嘅椰子味同海鮮嘅鮮甜🥥打邊爐前一定要飲翻碗先~入面都好足料,有蟹🦀️*潮牛 $319今日嘅精選部位係爪邊🐮牛肉味好香濃~而且肉質都算軟嫩😝*自家製蟹皇包 $69皮薄餡大!入面有滿滿嘅蟹皇,蟹味超濃郁🤤而且仲有啲菇可以增加口感🫶🏻不過煮嘅時候要小心啲~如果唔係好易穿🤫*流沙墨魚丸 $64食嘅時候睇熱🔥一咬開彈牙嘅墨魚滑之後,入面嘅鹹蛋黃流心就會湧出黎🥚*冰火魷魚 $109魷魚冰爽Q彈🦑食落會有少少辣,都幾惹味😋*煲底賓治 $55入面有蜜糖、青檸、檸檬同紅茶~比較fresh😽*桂花玉露 $55由桂花、雪梨、青檸同椰果組成😼椰果QQ有咬口👍🏻
見尖沙咀好似有間火鍋唔錯,依家晚市仲有9折添~

*椰子花甲蟹鍋 $229

湯底冇落味精,好鮮甜🤤
有淡淡嘅椰子味同海鮮嘅鮮甜🥥
打邊爐前一定要飲翻碗先~
入面都好足料,有蟹🦀️

*潮牛 $319

今日嘅精選部位係爪邊🐮
牛肉味好香濃~
而且肉質都算軟嫩😝

*自家製蟹皇包 $69

皮薄餡大!
入面有滿滿嘅蟹皇,蟹味超濃郁🤤
而且仲有啲菇可以增加口感🫶🏻
不過煮嘅時候要小心啲~
如果唔係好易穿🤫

*流沙墨魚丸 $64

食嘅時候睇熱🔥
一咬開彈牙嘅墨魚滑之後,
入面嘅鹹蛋黃流心就會湧出黎🥚

*冰火魷魚 $109

魷魚冰爽Q彈🦑
食落會有少少辣,都幾惹味😋

*煲底賓治 $55

入面有蜜糖、青檸、檸檬同紅茶~
比較fresh😽

*桂花玉露 $55

由桂花、雪梨、青檸同椰果組成😼
椰果QQ有咬口👍🏻
2023-10-28 70 瀏覽
菜品新鮮打滿分💯一到餐點人就滿了,提早訂位喔鍋底沙爹味很濃郁,吃到最後有點膩,麻辣味倒也不😘不辣象拔蚌刺身超級新鮮手工丸子也不錯脆碗魚超好吃總之就是不錯的一家店啦
菜品新鮮打滿分💯一到餐點人就滿了,提早訂位喔
鍋底沙爹味很濃郁,吃到最後有點膩,麻辣味倒也不😘不辣
象拔蚌刺身超級新鮮
手工丸子也不錯
脆碗魚超好吃
總之就是不錯的一家店啦
尖沙咀· 人氣精緻高質火鍋.煲底海鮮火鍋料理📍尖沙咀金馬倫道38-40號金龍中心3樓.➰轉眼間已經嚟到10月,秋高氣爽天氣轉涼,係迎接秋去冬來嘅時節,正適合約朋友出嚟打下邊爐聚下舊,今次飯聚朋友好踴躍提議餐廳,正好唔洗我諗。.餐廳位於尖沙咀站約5分鐘路程,地點方便,一到埗餐廳就知朋友揀依間餐廳嘅原因,原來餐廳有住大量人氣男團嘅應援打卡,仲有大量照片掛牆可以慢慢打卡。餐廳環境燈光明亮,枱與枱之間亦闊落,唔會太逼。➰湯底❀竹笙花膠冬瓜盅鍋 💲299 ⭐️4.2/5⭐️湯底上枱非常搶眼,原隻冬瓜盅之上仲有半隻雞件,湯料除左大量竹笙之外仲有好多花膠,非常足料,店員仲會幫手將雞件切件,再叮囑我地煮滾後先飲上兩碗濃湯再打邊爐,湯頭濃而不膩,非常順喉,推薦一試。➰火鍋配料❀潮牛(小) 💲319 ⭐️4.2/5⭐️餐廳每日限量精選新鮮本地唔同嘅靚牛部位,今日限定係吊龍伴,牛肉色澤鮮紅肥瘦均勻,肉紋條理分明,稍微灼十數秒即可,肉質爽口,有油脂甘香,非常滋味。.❀自家製蟹皇包 💲69⭐️4.1/5⭐️ 時值10月,亦係食蟹嘅季節,見到餐牌有自家製蟹皇包就即刻一點,上枱呈小籠包狀,煮滾後入口咬開一啖,即時感受到蟹粉甘

尖沙咀· 人氣精緻高質火鍋
📍尖沙咀金馬倫道38-40號金龍中心3樓

➰湯底
❀竹笙花膠冬瓜盅鍋 💲299 ⭐️4.2/5⭐️

火鍋配料
❀潮牛(小) 💲319 ⭐️4.2/5⭐️

❀自家製蟹皇包 💲69⭐️4.1/5⭐️
時值10月,亦係食蟹嘅季節,見到餐牌有自家製蟹皇包就即刻一點,上枱呈小籠包狀,煮滾後入口咬開一啖,即時感受到蟹粉甘香,之後再飲盡蟹粉湯汁,十分滿足。

𖥕椒鹽栗米 💲59 ⭐️4/5⭐️
𖥕鮮打墨魚丸 💲59 ⭐️4.1/5⭐️
𖥕百花芝士釀冬菇 💲89 ⭐️4.1/5⭐️
另外仲叫左碟餐前小食,椒鹽栗米好香口,墨魚丸亦都好彈牙。另外百花芝士釀冬菇好有層次,上層係蝦滑,中間係流心芝士,底層係冬菇,咬開中間嘅芝士即時流心,好滋味。
椒鹽栗米

➰飲品
✥桂花玉露 💲55 ⭐️4.1/5⭐️
✥柑枯話梅冰 💲55 ⭐️4.1/5⭐️
兩杯特飲冰涼解喝,啱哂舒緩打邊爐嘅燥熱。
➰總結
餐廳主打精緻火鍋,多款真料實料火鍋湯底外,亦加有特別火鍋配料,性價比亦好高,加上裝潢佈置亦特別落足心思,充滿打卡元素,相信一定唔會令大家失望。

➿➿➿
#煲底海鮮火鍋料理
#尖沙咀美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#竹笙花膠冬瓜盅鍋
#自家製蟹皇包 #潮牛

椒鹽栗米
2023-10-18 71 瀏覽
💛煲底海鮮火鍋料理 (尖沙咀)🫶🏻鮮茄濃蝦鍋 $229大推💓超級足料呀🤤勁多蝦”爽甜”,蕃茄,菇淨係睇顏色都知,湯底鮮味十足係未淥野之前已經每人飲左3碗湯😆.🫶🏻潮牛 牛頸脊 $289脂肪平均,有肉味又有咬口.🫶🏻自家製蟹皇包(半份) $69大推💓皮薄餡靚,淡淡蟹肉🦀.👍🏻流沙墨魚丸(半份) $64比一般既墨丸更彈牙🤩爆汁流沙加分,不過食既時候睇熱呀😋.👍🏻自家製墨魚韭菜餃(半份) $45用墨魚包既韭菜餃第一次食😋比普通既韭菜餃更有口感.👍🏻油麥菜 $39食左甘多肉肉肉,點都要食返啲菜既🤣.🫶🏻薄荷青檸梳打 $98必叫!💓大量薄荷好清新微酸唔甜,消膩一流🌱.🫶🏻豉油費(每位) $18抵比啦,有成9款配料甘多最欣賞既係自家製XO醬好道到連平時唔鍾意點醬既男朋友都大讚(同埋清哂🤣)📸13.09.2023.💁🏻‍♀️職員友善,有講解菜式建議我地點樣食先係最正🫶🏻.湯底足料又足鮮味🥘必試丸餃類,隻隻都好飽滿出邊食唔到,有誠意,有驚喜😋心思思佢個湯同埋其他丸餃類🥹下次試埋其他款先🤤.而家啤酒仲做緊買2送1🍻午市前離座仲有75折🤩不過我地中午食就冇飲酒😆👍鐘意既請Follow/Share/Like🙏
💛煲底海鮮火鍋料理 (尖沙咀)
🫶🏻鮮茄濃蝦鍋 $229
大推💓超級足料呀🤤
勁多蝦”爽甜”,蕃茄,菇
淨係睇顏色都知,湯底鮮味十足
係未淥野之前已經每人飲左3碗湯😆
🫶🏻潮牛 牛頸脊 $289
脂肪平均,有肉味又有咬口
🫶🏻自家製蟹皇包(半份) $69
大推💓皮薄餡靚,淡淡蟹肉🦀
👍🏻流沙墨魚丸(半份) $64
比一般既墨丸更彈牙🤩
爆汁流沙加分,不過食既時候睇熱呀😋
👍🏻自家製墨魚韭菜餃(半份) $45
用墨魚包既韭菜餃第一次食😋
比普通既韭菜餃更有口感
👍🏻油麥菜 $39
食左甘多肉肉肉,點都要食返啲菜既🤣
🫶🏻薄荷青檸梳打 $98
必叫!💓大量薄荷好清新
微酸唔甜,消膩一流🌱
🫶🏻豉油費(每位) $18
抵比啦,有成9款配料甘多
最欣賞既係自家製XO醬
好道到連平時唔鍾意點醬既男朋友
都大讚(同埋清哂🤣)
📸13.09.2023
💁🏻‍♀️職員友善,有講解菜式
建議我地點樣食先係最正🫶🏻
湯底足料又足鮮味🥘
必試丸餃類,隻隻都好飽滿
出邊食唔到,有誠意,有驚喜😋
心思思佢個湯同埋其他丸餃類🥹

🤞🏻#no852推介
🤞🏻#no852火鍋
🤞🏻#no852黃店
🤞🏻#no852x2023

琴日👦🏻👧🏻去咗尖沙咀打邊爐🍲,火鍋點解特別之處係可以嗌Mocktails架🍹!真係未試過一邊打邊爐一邊飲mocktails🤭~ 環境舒適,食物質素不錯,仲有VIP房,啱哂一大班人嚟食。一坐低會送上一碟花生魚仔,鹹香脆口。然後會有自助醬料架,👦🏻👧🏻最鐘意自家製XO醬,香口惹味,唔辣啱哂我地🥰!醬料費每人$18椰子花甲蟹鍋 $229超鍾意呢個椰子湯底!椰子味香甜濃郁🥥,👦🏻👧🏻未開始打邊爐,已經每人飲咗3碗🤣。花甲份量好足料,花甲同蟹🦀為湯底增添幾分鮮甜。配料仲有雜菌同粟米,材料豐富,粟米爽脆香甜🌽!潮牛 小 $319牛頸脊切得唔係薄片🐮,係有適當嘅厚度😍!肉質軟腍,脂肪比例較多,口感肥嫩有彈性✨!爆汁四寶丸 $129分別有酒心雞肉丸、梅菜豬肉丸、芝士鮮蝦丸同流沙墨魚丸。👧🏻最鍾意芝士鮮蝦丸🦐,蝦肉足料爽口彈牙,入面有流心芝士醬🧀,配搭好夾。👦🏻鍾意流沙墨魚丸,流沙鹹蛋黃味道濃郁,夠哂咸香💛。自家製蟹黃包、黑松露鮮帶子湯包 $69外皮好似小籠包個皮咁,好薄身,包住滿滿鮮甜嘅蟹黃🦀,真係超足料🤩!黑松露鮮帶子湯包個皮都係一樣,入面嘅黑松露味超級濃郁😋,帶子鮮甜,有好多湯汁阿💦!椒鹽粟米

醬料費每人$18

椰子花甲蟹鍋 $229

潮牛 小 $319

爆汁四寶丸 $129

自家製蟹黃包、黑松露鮮帶子湯包 $69

椒鹽粟米 $59
炸粉漿薄身脆口,粟米粒粒香甜🌽,加上椒鹽嘅香辣味🌶️,令粟米變得幾惹味。

炸午餐肉 $69
外皮香脆唔油膩,外脆內軟🐖。

油麥菜 $39
色澤新鮮翠綠🥬,口感爽脆。

煲底賓治 $55
用白桃、巨峰、橙汁、檸檬汁同梳打調製而成,一邊打邊爐一邊飲fruit punch,呢個做法幾有創意🤣 酸酸甜甜幾開胃,真係會增加食慾🤭。

柑橘話梅冰 $55
用馬來柑橘蜜🍊同話梅調製而成,味道甜甜酸酸,消暑解渴。

📍 煲底海鮮火鍋料理 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道38-40號金龍中心3樓
2023-10-16
2023-10-16 36 瀏覽
打邊爐港人最愛🤣今次食呢間都幾高質!湯底 #竹笙花膠雞冬瓜盅湯呢個湯底好正,超濃郁,好足料完全無揸流攤!淨係個湯底已經好夠食😂值回票價~啲雞好滑,仲有素翅同竹笙,兩樣都好有咬口,個湯好香又鮮,好飲!配菜嗌左 #牛肉,色水賣相好靚仔,睇落幾新鮮,食落都好嫩口,唔錯👍🏻 #爆汁四寶丸 小心睇熱🤣中間既餡料係會爆汁,都ok啦!#花樣油條打邊爐食油條係另一個境界,中間仲釀左墨魚滑,好爽口,唔好烚太耐,留翻脆脆地既口感更正✨#冰火魷魚開頭以為係烚熟黎食,原來係涼拌菜黎,就咁食的🤣見個賣相黑炆炆咁,都唔知係乜,食落又ok,魷魚好爽🦑飲品🍹#冰搖蜜糖檸檬茶#煲底賓治不過不失啦,係甜左啲🥲
打邊爐港人最愛🤣今次食呢間都幾高質!

湯底 #竹笙花膠雞冬瓜盅湯

#花樣油條

#冰火魷魚

飲品🍹
#冰搖蜜糖檸檬茶
#煲底賓治
不過不失啦,係甜左啲🥲

2023-10-16 79 瀏覽
天氣漸涼,又是時候跟久違了的鏡仔們及同舟人圍爐餐廳以黑黃色為主調,環境闊落舒適,有卡座及圓枱牆上貼有各MIRROR成員的海報及手幅,鏡粉朝聖地湯底椰子花甲蟹鍋白雪雪,加上粟米及紅蘿蔔既香且甜細份的潮牛爪邊位於肋骨位附近,重肉味、有咬口甘香牛胸爽帶有豐富的牛香及爽脆的口感,香而不膩爆汁四寶丸有芝士海蝦丸、流沙墨魚丸、爆汁梅菜豬肉丸及酒心雞肉丸乾杯!蠔以酒杯盛載著生蠔,配上三文魚籽及柚子醋,味道鮮甜,一啖一杯花樣油條乃油炸鬼釀墨魚滑,外脆內彈牙,即食味道更佳餃類自家製蟹皇包半份有四隻,皮薄多餡,濃味足料自家製墨魚韮菜餃半份以墨魚取代新鮮豬肉,口感爽滑小食椒鹽粟米甜甜的粟米配上惹味的椒鹽,吃不停口
天氣漸涼,又是時候跟久違了的鏡仔們及同舟人圍爐
餐廳以黑黃色為主調,環境闊落舒適,有卡座及圓枱
牆上貼有各MIRROR成員的海報及手幅,鏡粉朝聖地
湯底椰子花甲蟹鍋白雪雪,加上粟米及紅蘿蔔既香且甜
椰子花甲蟹鍋
細份的潮牛爪邊位於肋骨位附近,重肉味、有咬口
牛爪邊
甘香牛胸爽帶有豐富的牛香及爽脆的口感,香而不膩
甘香牛胸爽
乾杯!蠔
花樣油條乃油炸鬼釀墨魚滑,外脆內彈牙,即食味道更佳
花樣油條
餃類自家製蟹皇包半份有四隻,皮薄多餡,濃味足料
自家製蟹皇包
自家製墨魚韮菜餃半份以墨魚取代新鮮豬肉,口感爽滑
自家製墨魚韮菜餃
小食椒鹽粟米甜甜的粟米配上惹味的椒鹽,吃不停口
椒鹽粟米
乾杯!蠔
自家製墨魚韮菜餃
椒鹽粟米
2023-10-15 45 瀏覽
今晚約朋友去尖沙咀嘅鍋底海鮮火鍋料理打邊爐,餐廳充滿Mirror 應援物,因為朋友鐘意Mirror,而且餐廳而家緊九折,於是便去試吓。我哋叫左竹笙花膠冬瓜盅鍋、潮牛(小)、爆汁四寶丸、花樣油條、自家製黑松露帶子湯包(半份)及墨魚韭菜餃(半份),仲有叫左紫貝天癸來飲。竹笙花膠冬瓜盅鍋這個鍋都係不得了,非常足料,有竹笙、花膠、半隻雞、素翅、冬瓜、姬松茸及杞子等,湯非常濃郁,濃濃雞湯,鮮甜好飲,我哋都忍唔到飲左兩碗。花樣油條油條釀着蝦膠,炸到脆卜卜,就甘食已經好好食,擺落湯到涮一涮,又有另一番風味。潮牛(小)潮牛脂肪分布均勻,牛肉味濃,非常之好食!自家製黑松露帶子湯包(半份)皮薄餡靚,湯包充滿黑松露味,配上帶子非常之夾,好食!墨魚韭菜餃(半份)餃子内有滿滿的韭菜新鮮爽脆,配上墨魚,不錯。爆汁四寶丸每種丸都有獨特嘅餡料,同丸本身非常之夾,而且咬落去都會爆汁,食嘅時候要小心。紫貝天癸打邊爐嘅最佳拍檔,酸酸甜甜,又可以清熱,又可以幫助消化。P.S. 佢哋醬料都很特別,如XO醬、麻辣醬等,用來點打邊爐嘅食材,有畫龍點睛之效。

潮牛(小)
潮牛脂肪分布均勻,牛肉味濃,非常之好食!

自家製黑松露帶子湯包(半份)
皮薄餡靚,湯包充滿黑松露味,配上帶子非常之夾,好食!

墨魚韭菜餃(半份)
餃子内有滿滿的韭菜新鮮爽脆,配上墨魚,不錯。

紫貝天癸
打邊爐嘅最佳拍檔,酸酸甜甜,又可以清熱,又可以幫助消化。

• 竹笙花膠冬瓜盅鍋
  • 潮牛
2023-10-06 87 瀏覽
煲底海鮮火鍋料理💛椰子花甲蟹鍋 🦀$229超級推介呢個湯底,覺得佢價錢簡直係超值!一上枱就聞到超級香嘅椰香味,呢個湯底嘅湯,我足足飲咗四碗🙈🙈湯底仲有大大隻肉蟹、超多花甲、好多菇同埋粟米餚出嚟,非常足料㗎!🈵🈵潮牛🐮 $319牛肉份量兩三個人食都非常足夠,牛味偏濃,三百零蚊價錢合理!👍🏻👍🏻另外我哋仲帶咗幾個餃子/丸類,包括自家製三寶餃 🥟$109、墨魚釀豆卜🥠$79、自家製黑松露帶子湯包🥟(半份)$69,當中最推介嘅就係黑松露帶子湯包,真係有超香濃嘅黑松露味,真材實料架!🥰🥰飲品方面,我哋就嗌咗冰搖蜜糖檸檬茶🍹 $55同埋煲底賓治 🍇 $55,兩杯都幾好飲,不過味道偏甜,蜜糖檸檬茶有啲似雀巢檸檬茶加真正嘅檸檬汁咁!雖然味道比較甜,但係打邊爐飲佢都幾夾,好飲既!💛💛
煲底海鮮火鍋料理💛

椰子花甲蟹鍋 🦀$229

潮牛🐮 $319

2023-10-05 80 瀏覽
呢間火鍋店係近期食過最高質嘅火鍋店!呢間餐廳鍋料選擇多,而且樣樣都超新鮮,真係要介紹比大家去試下啊~~鍋底椰子花甲蟹鍋 $229上鍋底之後,老闆娘建議我地唔好即刻放鍋料落去煮,可以試下就咁飲下湯先。呢個鍋底真係真材實料,飲落去超香椰子以及豬骨味,海鮮嘅鮮甜亦都煮到出嚟,十分出色!小食冰火魷魚 $109冰火魷魚係呢間火鍋店其中一款好受歡迎嘅小食,於是我地叫嚟試試。魷魚質感十分爽脆,大大塊。醬汁係餐廳自己整嘅辣椒油,好香好好味!乾杯!蠔 $128我地叫咗份蠔,一共有六隻。生蠔肥美鮮甜,配上醬汁更顯鮮味,連平時唔太食蠔嘅我都食咗3隻!花樣油條 $79打邊爐配油炸鬼其實好正,自從之前試過一次,之後每次打邊爐都要叫份嚟食。今次餐廳嘅油炸鬼可以即食或者放落湯煮,兩種煮法都好好味!鍋料 潮牛 $319我地叫咗一份細份嘅牛肉,但其實佢份量都唔細!牛肉來自係本地牛,我地食嘅係牛爪邊,即係肋骨附近嘅位置。牛爪邊重牛肉味,而且有咬口,色澤鮮紅漂亮。百花釀魚肚 $139平時打邊爐比較少見呢道菜,今次第一次試估唔到幾好食!整體食落爽脆juicy!爽滑海蝦滑 $99呢到嘅蝦滑超新鮮,食落就知同平時嘅平價貨唔一樣。

鍋底

鍋料
潮牛 $319

百花釀魚肚 $139

爽滑海蝦滑 $99
呢到嘅蝦滑超新鮮,食落就知同平時嘅平價貨唔一樣。落鍋煮到佢變色後就可以撈起。佢食落極爽口彈牙,蝦味重!

自家製三寶餃 $109
三寶餃包括水餃、雲吞以及韭菜餃。每隻都漲卜卜,餡料豐富。

2023-10-04 43 瀏覽
第一次來到這間放滿鏡仔應援的火鍋店店員好熱情會介紹一些推介菜式連醬料都有幾款是店家自製 好用心我們點了花膠竹笙冬瓜盅鍋底 好足料好豐富冬瓜 半隻雞再加上竹笙姬松茸素翅等令雞湯好鮮甜 雞肉亦好嫩滑火鍋必備的牛肉店內亦有多個部位供應我們點了爪邊 脂肪肥美 肉味頗濃自家制餃子和丸類都好有特式每一顆手工丸都包了不同內餡好有驚喜當中酒心雞肉丸和梅菜豬肉丸是必食推介水餃和雲吞都有好多蝦肉 鮮甜爽口熟食我會推薦椒鹽粟米夠惹味花樣油條即食外脆又彈牙 放涼了浸一下雞湯也好好味預先上openrice訂位還有折扣 人均3百幾食物高質素價錢又不貴 會再光顧
第一次來到這間放滿鏡仔應援的火鍋
店員好熱情會介紹一些推介菜式