2019-06-05 3428 瀏覽
老公生日唔知點樣同佢慶祝好,近排都好沉迷食omakase, 一嚟唔使自己諗食乜嘢,二黎廚師幫你安排嘅嘢通常都係最新鮮嘅食材,所以老公生日都諗住帶佢去食omakase ,係好好嘅環境之下好好慶祝一番。見到OpenRice呢間瀧有唔少好嘅評語,雖然價錢唔係特別平,不過呢啲重要嘅日子梗係要豪少少,最主要嘅係我見到餐廳嘅環境非常之好同埋食材都比較特別精緻,下定決心帶老公俾老公開心下。總共有三個套餐,分別係$880 $1280同埋$1480。 我哋就揀咗$1280同埋$1480嚟食。呢兩個套餐最大嘅分別就係$1480多咗個日本牛肉,不過呢個日本牛肉真係超級超級好食俾我揀多次應該兩個都會叫1480一嚟到好好彩安排坐喺師傅嘅前面,除咗嘢食之外都係一種藝術嘅享受,可以睇到佢點樣一樣一樣整啲嘢食出嚟,成個過程都係一種體驗嚟嘅。一嚟到有一個好特別嘅類似水晶球嘅小食,係透明嘅波波,入面有啲雲朵嘅。口感咬落去有啲似食啫喱,老公都讚話好靚。另外嘅前菜,有個魷魚非常之特別,好似叫做子持魷魚,入邊有啲魷魚嘅蛋,好似仲要係一年剩係得四至六月可以食咋,咁啱我呢個時候可以食到,幸運刺身方便有三款,其中吞拿魚拖羅超正,油脂

刺身方便有三款,其中吞拿魚拖羅超正,油脂分布好好,一咬落去全部都係油。非常之滿足。

另外佢哋嘅天婦羅我都好推介,炸蝦天婦羅,隻蝦好新鮮。最重要嘅係佢哋嘅炸粉,好驚出邊嘅天婦羅炸粉好厚,呢個炸粉唔厚之餘,仲要係即叫即炸所以好脆。

另外到佢哋嘅重頭戲,日本和牛我都好推介,質素可以講話比出邊好好多,和牛煎得啱啱好,大概三成熟,係由內到外嘅,越食越嫩,另外呢塊牛排,唔好見佢細細塊,但係真係好重牛味,仲要一啲肉渣都冇。

主食方面我就好推介佢地既蕎麥面,呢隻蕎麥面同我哋平時食嘅唔同,係粉紅色嘅,平時食啲蕎麥面會有少少粗粗鞋鞋嘅感覺,但係呢個粉紅色嘅蕎麥面食落好爽口, 一chu上黎就停唔到口。

最咪仲有個甜品,係日本番薯嚟嘅,日本番薯超級甜,仲要唔係死甜嗰隻有番薯嘅香味。

總括嚟講呢一間非常之滿意,係一個好好嘅回憶同老公慶祝結婚周年。

2019-05-30 417 瀏覽
慶祝BB生日,特登揀左間中環嘅高級日本餐廳食Omakase。入到店面好快就被安排左係omakase檯前坐。食Omakase其中一樣食嘅,係食服務。服務都幾周到,一開頭比齊menu同濕毛巾。揀完食咩餐,一場長達三小時嘅食飯體驗就開始啦~前菜係松葉蟹蟹膏配昆布暏哩。一坐低就有蟹蓋食,超開心!!蟹膏加埋啫哩,口感好得意~第二道都係前菜:有柚子豆腐、甜薯、芥末魷魚同海膽鵪鶉蛋。當中最欣賞係個豆腐,真係好香柚子味,一擺落口有好fresh感覺。之後有湯濕濕個口:蜆肉清湯。其他餐廳或者只會有一隻蜆,但呢道比夠3隻!清有好清甜,好味!之後就到我最鍾意食嘅刺身啦!有平政魚、池魚同拖羅。當中大拖羅真係正到震!層油好肥好香,完全做到大拖羅應有口感!平政魚同池魚都非常新鮮。掂啊!下一道係子持魷魚。入面係滑珊珊嘅..老實講唔係好慣,當自己食緊秋葵咁,不過個汁好好食,好濃好似燒汁咁。經理話呢個係季節限定,當係試吓新嘢~已經數唔清係第幾道菜:慢煮豬肩。望落已經知道好淋好食,食落有炭燒味,而且煮到好軟,真係名符其實慢煮嘅料理! 都幾有驚喜!望住師傅點蛋漿,就知道食天婦羅時間到啦!調味料有普通鹽、芥末鹽、檸檬同蘿蔔蓉。

松葉蟹蟹膏配昆布暏哩

柚子豆腐、甜薯、芥末魷魚、海膽鵪鶉蛋

蜆肉清湯

平政魚、池魚、拖羅刺身

子持魷魚

慢煮豬肩

望住師傅點蛋漿,就知道食天婦羅時間到啦!
調味料有普通鹽、芥末鹽、檸檬同蘿蔔蓉。蘿蔔蓉好好食,未開始食天婦羅,已經食咗半碟 哈哈
蝦天婦羅

天婦羅有蝦、目光魚同蜆釀菇。 菇索囇蜆嘅鮮味,無誇張食落都唔知食緊蜆定菇,因為真係好鮮好有蜆味!
蜆釀菇天婦羅

仲有個不得不提嘅,係金鯛魚蝦湯。淨食金鯛魚已經覺得好脆,蝦湯好濃蝦膏味!!有人怕淨食天婦羅會好乾,呢個湯簡直解決咗呢個疑慮。
金鯛魚蝦湯

食完炸嘢,即刻整返個蕎麥麵降降火~
凍冰冰好易入口,個汁少少酸令到成件事食落更爽!
蕎麥麵

無論有幾飽,都一定要食埋呢個甜品:炸甜薯!!
望落都怕再食多個薯會唔會太多,答案係唔會,因為真係好正。有拔蘭地同白糖點,兩個點囇先有糖嘅甜,再有拔蘭地嘅甘。到依家都好掛住個甜薯..
炸甜薯

最後嘅飯後果甜柑。個人不太好柑,但呢個唔酸好食,為呢餐飯畫個完美句號。
甜柑

食足三個鐘,坐到有少少patpat痛。不過望到師傅比畀心機為我哋煮嘢食。抵囇!
2019-04-11
炸甜薯
甜柑
  • 拖羅刺身
2019-05-28 186 瀏覽
話說,上星期和朋友走來這邊豪吃一頓晚飯,慶祝一下,期待了這一餐很久了。我們book了平日晚上7:30pm吃Omakase,被安排到bar枱的位置,邊吃邊看著師傅為我們準備菜式。晚市Omakase有三款,我們要了「瀧」和「極」各一份。這裡裝修優雅,高檔有格調的感覺。店員服務態度非常好,好詳盡介紹各款菜式,其食材及食法,又經常幫我們整理碟子及添茶。首先,先付starter送上的是蒸蛋,它不是普通的茶碗蒸,裡面其暗藏大量松葉蟹及竹葉蟹蟹肉,好鮮味好好吃!之後就是前菜,platter擺盤美美的,包括蟹膏豆腐配高湯啫喱、山藥、螢光魷魚及甜薯🍠。我才第一次吃螢光魷魚,好吃味道豐富;豆腐的蟹膏味夠濃;山藥爽口;最後以一口甜薯總結前菜部份。接著送上的是清湯,裡面有三顆小貝柱,湯鮮甜,清一清味蕾準備嚐刺身。來到刺身的環節,師傅為我們準備了三款 - 包括石雕、深海池魚和拖羅,全部都新鮮,份量足,最喜歡魚脂味的我當然最喜歡拖羅,肥美無根,啖啖魚味。然後就是師傳拿手的天婦羅。這環節店員立即遞上白鹽、咖喱鹽及檸檬汁,還有相對大碗的蘿蔔蓉。覺得蘿蔔蓉好好吃,吃完第一道已經清掉了一大半,蘿蔔味重又開胃。第一道的是天

然後就是師傳拿手的天婦羅。這環節店員立即遞上白鹽、咖喱鹽及檸檬汁,還有相對大碗的蘿蔔蓉。覺得蘿蔔蓉好好吃,吃完第一道已經清掉了一大半,蘿蔔味重又開胃。第一道的是天婦羅蝦,炸皮屬薄身,蝦肉彈牙鮮甜。

之後的目光魚,是當晚最喜歡的!有點吃椒鹽九肚魚的感覺,不過目光魚肉質更佳,夠滑身。

接著的是立魚白子加葱花,白子即魚類的精巢,含豐富蛋白質,滋陰養顏。我是第一次吃白子的,感覺挺特別,接近入口即溶,像在吃蟹膏/鵝肝,比較rich/heavy。

最後的是日本大蜆,大大隻,肉質夠爽口。

整體來說,天婦羅吃完不會覺得很油膩,不錯。

合肴,送上竹筍及昆布,這碟較清淡。

燒物來說,「瀧」的是炭燒法國血鴨胸,鴨味突出,配菜有誠意。

「極」則是慢煮牛肩及炭燒和牛西冷,慢煮牛肩不錯吃,肉質鮮嫩,和牛西冷則很重牛脂味~

食事是非常重梅味的凍蕎麥麵,上面有塊炸紫蘇葉,麵粉紅色的賣相美,麵質彈牙。

最後最後,來到甜品,想說甜品很有驚喜,生炸甜薯真的超好吃😍,配上砂糖及日本威士忌,店員指沾過威士忌後再沾砂糖,可保留酒香同時除去酒味。蕃薯皮被炸過非常香脆,蕃薯好夠甜。

然後還有好吸睛的水玄信餅,配上黃豆粉和黑糖,好喜歡!
2019-05-28 131 瀏覽
係我好鍾意既Omakase呀!早有聽聞呢間日本餐廳既Omakase質素好高,今日終於有機會可以試到,記得要預先訂位呀!餐廳門口嘅招牌好有氣勢,裝潢用好多大理石元素,大氣而有格調。因為bar台已經坐滿人,所以我哋被安排到入面嘅一般座位,其實各有各好,吧枱可以欣賞到師傅製作食材嘅過程,而後面嘅座位就坐得舒服啲。menu一共有3 set選擇:天、瀧、極,我同朋友揀左最高等級既「極」~每個set都包含先付、前菜、湯、刺身、天婦羅、合肴、食事同甜品。先付🔸九州竹葉蟹肉+松葉蟹肉制成蒸蛋,口感清爽得黎但係啖啖蟹肉好豐富,配埋上面既薑汁mouse,適當地中和個味道,層次更豐富。前菜🔸山芋紫菜、螢光魷魚、蟹膏豆腐、甜薯。賣相好精緻,本身山芋無咩味道只有黏黏口感,但係配上調製煮過的紫菜頓時好加分!螢光魷魚,爽口彈牙好似食緊魷魚bb咁嫩。蟹膏豆腐,上面係木魚湯加昆布啫喱,豆腐軟滑加上濃濃的蟹膏香味,味道好夾。甜番薯,軟綿綿口感好香好好味。湯🔸小貝柱湯,成碗湯非常鮮甜,一小碗湯就有3隻蜆好足料!刺身🔸3款精選刺身:池魚、鯛魚、拖羅,食得出每款刺身都非常新鮮,味道各有唔同。我最鍾意池魚覺得鮮甜得黎好清新,朋友
係我好鍾意既Omakase呀!

湯🔸小貝柱湯,成碗湯非常鮮甜,一小碗湯就有3隻蜆好足料!

刺身🔸3款精選刺身:池魚、鯛魚、拖羅,食得出每款刺身都非常新鮮,味道各有唔同。我最鍾意池魚覺得鮮甜得黎好清新,朋友就最like拖羅鍾意入口即溶。

天婦羅🔸天婦羅炸物,全部都係即做即上菜,務求客人品嚐到天婦羅既最佳狀態。平時食天婦羅都係沾天婦羅醬汁,但係呢度非常講究,有3種調味:白鹽、芥末鹽、檸檬汁 ,而且每種調味分別搭配唔同既天婦羅。天婦羅分別有蝦、山嘴魚、菇釀大蜆。白鹽點蝦身,芥末鹽同檸檬汁可以點蝦頭,山嘴魚就用白鹽。選擇合適既調味,完全將每種食材既美味發揮出黎!金鯛魚就配蝦湯,個湯極度濃郁,鮮甜程度彷彿好似用左成噸蝦去熬制而成。

合肴🔸竹筍煮物,採用來自京都既竹筍,味道好清新爽口。

🔸熊本和牛,每一口都係滿滿既幸福感!薄切係slow cook牛肩,肉質好嫩滑,薄薄一片但係牛味濃郁。厚身既係用備長炭烤既西冷,真係無得彈!

食事🔸梅味素麵配紫蘇葉天婦羅,本來已經食到飽飽地,口腔味蕾已經好豐富既時候,一碗梅味既湯底配上素麵,清新醒胃。

甜品🔸生炸原條鹿兒島安立芋,真係好香好甜,配搭日本Brandy同白糖一齊食,又係完全唔同既味道,好有驚喜!

甜品🔸水玄餅,櫻花jelly pattern,外面係沖繩黑糖同黃豆粉,好清新,為豐富既晚餐有個完美ending。

2019-05-26 120 瀏覽
返工咁辛苦,放工梗係要對自己好啲於是係朋友介紹之下,來了中環一間主打天婦羅Omakase嘅餐廳<瀧>餐廳裝修好有格調,我地被安排坐係bar枱,開放式嘅廚房可以近距離欣賞師傅嘅刀工,仲可以更加了解食材嘅產地同配搭Menu只有三款選擇,分別為 “天 ,瀧 ,極”,價錢由$880至$1480不等,我地就揀左中價嘅“瀧”同最貴嘅“極”,兩個set同樣有先付,前菜,湯,刺身,天婦羅,合肴,食事同甜品,分別在於主菜,一款係燒物,另一款係日本牛肉先付: “蟹肉蒸蛋”,用左松葉蟹同竹葉蟹兩款蟹肉製作而成,蟹肉份量十足,食落真係啖啖蟹肉,口感好豐富,加上面頭好香薑汁味嘅薑汁泡沫,帶出蟹肉嘅鮮味,令味道更有層次😊前菜: “山芋紫菜,螢光魷魚,蟹膏豆腐,蕃薯”,賣相非常精緻,最喜歡蟹膏豆腐,蟹膏味香濃,配上面頭嘅高湯啫喱,味道好夾😊湯: “小貝柱清湯”,個湯清甜得黎帶點鮮味,裡面還有三粒小貝柱刺身: “石鯛,深海池魚,拖羅”,每款都好新鮮,由其喜歡油脂分佈最高嘅拖羅,有入口即溶嘅感覺😊天婦羅: “蝦,目光魚,立魚白子,日本大蜆”,炸漿很薄唔油,天婦羅蝦肉質彈牙,配上咖哩鹽同吃,味道非常夾,而
返工咁辛苦,放工梗係要對自己好啲
天婦羅: “蝦,目光魚,立魚白子,日本大蜆”,炸漿很薄唔油,天婦羅蝦肉質彈牙,配上咖哩鹽同吃,味道非常夾,而蝦頭就脆卜卜,配上檸檬汁,非當清新😊目光魚好嫩滑,點少少鹽就已經很鮮味😊第一次食立魚白子,覺得很有驚喜,感覺有點像吃蠔仔,淋淋地得黎又有鮮味😊日本大蜆竟然連殼連肉一齊炸,真的非常特別
合肴: “竹筍昆布”,來自日本京都嘅竹筍,味道好清新,而且好爽口
日本牛肉: “慢煮牛肩,炭燒西冷”兩款同樣來自日本嘅熊本牛,薄身嘅係牛肩,用慢煮嘅方式烹調,肉質軟腍。厚燒嘅係炭燒西冷,油脂比較重,帶點咬口,配上少許海鹽,令牛味更為突出😊
食事: “梅味素麵配紫蘇葉天婦羅”,紫蘇葉天婦羅又薄又脆,配上酸酸的梅冰同吃,味道非常清新。梅味嘅湯底配上素麵,既健康又醒胃
甜品: “鹿兒島安納芋”一小時前師傅已把甜薯原條連皮拎去炸,然後再切件,外面層皮好香脆,裡面嘅甜薯好香甜,配上日本白蘭地,然後再點上砂糖,味道更有層次,帶少少酒香,非常好吃😋
而另一款甜品 “水玄餅”賣相很美,內裡有美美的櫻花,配上黃豆粉和冲繩嘅黑糖醬,甜而不膩
整體來說,這餐omakase頗有驚喜,看得出餐廳嘅用心,每道菜都各有特式
2019-05-17 198 瀏覽
自從食過一次omakase之後,就已經深深地愛上了。耐不耐都會搵下一d高質數既餐廳去食。今次,朋友介紹我地食呢間瀧,食完之後,真係覺得無推介錯,絕對值得再回頭。先講下地點,地點位於中環,雖然平時好少黎中環食野,但呢間餐廳既位置都好方便,地鐵站行5分鐘左右就到,非常易搵。Omakase有3款選擇,包括天、瀧、極,價錢由$880至$1480。諗左一陣,最後決定食食最貴果個餐——極。等左一陣,食物終於都黎到了。先付:係蟹肉蒸蛋,用左2款蟹肉,松葉蟹同竹蟹,蟹肉味香,而且蒸蛋食落啖啖蟹肉,口感十分豐富。而面頭係薑汁mouse,mouse 清甜,但又帶有薑汁味,同蒸蛋出奇地夾。跟住到前菜,單單睇伴碟都覺得花了不少心機。順時針方向,最上既係山芋紫菜,細細粒,又滑又爽口,夠哂清甜。之後係鵪鶉蛋,但唔係普通鵪鶉蛋咁簡單,佢張原先既蛋拎起,變左海膽,好有驚喜。跟住係瑩光魷魚配酸梅醬,魷魚夠爽口,而酸梅醬酸酸甜甜,非常開胃。最後係蟹膏豆腐,豆腐帶有蟹膏既鮮味,咸咸地,配面頭上既啫喱,味道崎岩岩好。食完前菜之後到飲湯了,湯係北海道小貝柱清湯,入面有海帶同3粒蜆肉。湯十分清甜,而當中又有有一點鮮味。刺身方面有

等左一陣,食物終於都黎到了。

刺身方面有3款,包括拖羅、平直魚,同石立魚。三款刺身魚之中,我最中意既係石立魚。石立夠清甜,而且十分爽口。而拖羅油脂分泌平均,食落口有入口即溶既感覺。

跟住到天婦羅,先講下三款調味:分別係白鹽、wasabi鹽、檸檬汁,仲有蘿蔔蓉,佢地既蘿蔔蓉係師傅已經調左味,清清甜甜,食完又會再同你加。

而每一款天婦羅師傅都會教你點咩調味,天婦羅分別有蝦、目乾魚,立魚白子日本大蜆。

先黎蝦天婦羅,蝦天婦羅係有埋蝦頭,新鮮炸上黎脆卜卜,十分新香口。而立魚白子好有驚喜,面頭灑滿左香蔥,而醬汁都係用香蔥製成,但一d草青味都無,而立魚香子炸到外脆內嫰。仲有日本大蜆,佢底層係冬菇粒,食落十分香口。

合肴係竹筍昆布,師傅話佢既竹筍係黎自日本京都,味道清淡,但帶有昆布味,口感夠爽。

到日本牛肉,佢既牛肉係熊本牛肉。上面係牛西冷,而下面係牛肩肉。牛肩肉係經過慢煮烹調烹,肉質鮮嫩。而牛西冷非常口切。牛肉味香濃,肉質腍嫰,十分juicy,食完真係好想再encore。

食完和牛後,到梅味素麵配天婦羅紫蘇葉。紫蘇葉又熱又脆,葉下有一層梅冰,2者一齊食,十分夾,味道很清新。連湯底同麵質都係梅味,酸酸甜甜,十分開胃,岩哂夏天熱辣辣的天氣食。

差唔多黎尾聲,亦都係我最期待既一道菜,就係生炸甜薯,師傅話係由鹿兒島直送,烹調時間要九個字至一個鐘,外層脆卜卜,食落真係好香甜,好嫰滑。再配埋白蘭地同白糖一齊食,又係另一個驚喜。

到最後甜品係水信玄餅,啫喱晶凝通透,配上黃豆粉及沖繩黑糖,順滑可口。啫喱入既櫻花清晰可見,又一視覺享受。
2019-05-17 115 瀏覽
最近返工太忙冇咩返屋企食,為左安撫媽媽就帶左佢黎食omakase 😎松葉蟹·昆布啫喱 前菜已經有媽媽最鐘意食嘅蟹,滿滿嘅蟹肉同膏,佢大讚好鮮甜柚子豆腐·蕃薯·銀杏·螢光魷魚 特別鐘意螢光魷魚,好嫩,蘸埋芥末醬食落特別甜大蜆清湯 呢個湯好難忘,一打開清酒嘅香氣湧上黎,蜆肉剪碎方便食,但依然鮮到不得了拖羅·池魚·石鯛 石鯛有獨得香氣,油脂半半 ,帶點好香有少少似鵝肝嘅味。天婦羅 天婦羅蝦 呢間餐廳嘅天婦羅非常出色,餐廳指引我地食,蝦頭蘸咖喱鹽、蝦身就蘸白鹽,直頭係新嘅體驗,特別香。沙追魚外脆內軟,魚肉非常棉滑帶子帶子係呈半熟,肉質細嫩,加上粒粒飽滿嘅魚子,視覺效果一流天婦羅金鯛魚配蝦湯 金鯛魚連魚鱗一齊炸,極度脆。自家製蝦湯非常清甜😛子持魷魚 岩咁係春天係子持魷魚嘅季節,好難得有得食,一入口我同媽媽都同時露出好感動嘅表情😂 未食過魷魚可以咁嫩滑慢煮豬肩肉 豬肩肉本身就屬於嫩嘅部分,油脂比剛好, 配蘋果蓉食又可減膩蕎麥麵 佢個湯本身就好甜,加上天婦羅碎,飽到癲我都清曬😂甜品鹿兒島安納芋 原來係生炸,功夫非常多。 蘸百蘭地再點糖,非常甜。本身以為佢炸完外皮唔食得,餐廳話原來係可以食😛脆到好似

松葉蟹·昆布啫喱
前菜已經有媽媽最鐘意食嘅蟹,滿滿嘅蟹肉同膏,佢大讚好鮮甜

柚子豆腐·蕃薯·銀杏·螢光魷魚
特別鐘意螢光魷魚,好嫩,蘸埋芥末醬食落特別甜

大蜆清湯

拖羅·池魚·石鯛
石鯛有獨得香氣,油脂半半 ,帶點好香有少少似鵝肝嘅味。

天婦羅
天婦羅蝦

沙追魚
外脆內軟,魚肉非常棉滑
帶子
帶子係呈半熟,肉質細嫩,加上粒粒飽滿嘅魚子,視覺效果一流

天婦羅金鯛魚配蝦湯
金鯛魚連魚鱗一齊炸,極度脆。自家製蝦湯非常清甜😛

子持魷魚

慢煮豬肩肉
豬肩肉本身就屬於嫩嘅部分,油脂比剛好, 配蘋果蓉食又可減膩

蕎麥麵
佢個湯本身就好甜,加上天婦羅碎,飽到癲我都清曬😂

甜品
鹿兒島安納芋
原來係生炸,功夫非常多。 蘸百蘭地再點糖,非常甜。本身以為佢炸完外皮唔食得,餐廳話原來係可以食😛脆到好似薯片咁

水信玄餅
😂淨係睇到個樣都心心眼,裡面係櫻花瓣😳加上沖繩黑糖、黃豆粉,質感好正,口味會甜左少少,不過自己舀少d黑糖都可以控制甜度

食完呢餐之後,媽媽表示好滿意,我都可以安心😙
2019-05-15 120 瀏覽
那天我正煩惱和男朋友食什麼,差點就在中環鬧交。為了安撫我的煩燥,他提議吃omakase😂😂😂位於中環威靈頓街的"瀧" ,在loop 上去,完全被環境吸引住。今晚揀左"極" 1480per head (另收加一)我們坐在長吧枱,可以近距離欣賞廚師靈巧的手工和刀法,視覺享受一流。松葉蟹的蟹肉肉味鮮甜,蟹膏與昆布啫喱配搭得好平時好少食柚子豆腐,這個是出乎意料地好。蕃薯又甜又帶點咸味,與別不同螢光魷魚鮮味一流大蜆清湯的味道鮮甜,大概是我飲過最好味的湯。店員建議把碗捧起嗅一下,香味撲鼻而來,然後再品嚐湯的鮮甜,碗來的蜆不但鮮甜,而且帶有陣陣清香。拖羅 池魚 石鯛 刺身方面有拖羅、池魚,石鯛今次係我第一次食,口感好得意,一試難忘,配上不同醬料就好好食了天婦羅蝦 炸得剛剛好,不油膩沙追魚 廚師為客人準備了幾款調味,白鹽、芥末鹽、檸檬汁是根據個人喜好,而蘿蔔蓉是跟天婦蘿一齊食帶子配三文魚子 冷魚子+熱帶子,口感豐富 夾埋一齊食份外鮮甜天婦羅金鯛魚配蝦湯濃味蝦湯浸住魚肉,保留爽脆口感。子持魷魚是季節限定的,嫩滑無比、入口即溶,魷魚汁非常甜,是全晚的亮點今次選擇的是日本和牛牛肩肉,吃下去有點似西冷,肉汁滲

今晚揀左"極" 1480per head (另收加一)

松葉蟹的蟹肉肉味鮮甜,蟹膏與昆布啫喱配搭得好

平時好少食柚子豆腐,這個是出乎意料地好。
蕃薯又甜又帶點咸味,與別不同
螢光魷魚鮮味一流

拖羅 池魚 石鯛

天婦羅蝦 炸得剛剛好,不油膩

天婦羅金鯛魚配蝦湯
濃味蝦湯浸住魚肉,保留爽脆口感。

今次選擇的是日本和牛牛肩肉,吃下去有點似西冷,肉汁滲透

蕎麥麵有天婦羅碎,麵湯一流

甜品
鹿兒島 安納芋
番薯連皮炸一個小時,皮極脆,好似食緊薯片,先蘸白蘭地再點糖,口感豐富,將蕃薯的甜味再昇華

水信玄餅晶瑩剔透, 像透明的水滴裡面有櫻花花瓣,忍不住馬上打卡,配上黃豆粉同沖繩黑糖糖漿,甜卻不膩,為今晚畫上完美句號
2019-05-11 829 瀏覽
餐廳設計是型格東洋風,光線比較暗,近門口是一行10個座位的吧檯(記謹預約時一定要指定坐在吧檯),還有一些距離師傅煮食較遠的座位4-6張枱左右。在吧檯會看到一個金色的大鍋,天婦羅就是由那裡來的。那天晚上8點半左右入座,菜單分別有3個套餐天Tempura omakase $800、瀧Taki omakase $1180、極Kiwami omakase $1480)。我們點了“瀧Taki omakase”,比起“天Tempura omakase”多了刺身sashimi和合肴hot dish,但比起“極Kiwami omakase”少了日本牛wagyu beef,這些只是在菜單上看到的分別,我相信分別一定不止於此!還有,餐具餐碟很有風格,食物的擺盤也十分精美,視覺上的享受都得到了滿足!首先來個先付starter(新鮮的無花果肉配搭香脆鬆化的腐皮)前菜appetizer(第一時間搶了目光的鵪鶉蛋白釀海膽,燒菱角肉串,鮮味彈牙的螺肉和creamy軟滑的豆腐)湯soup(清甜的日本白粟米湯,再加上兩小串天婦羅銀杏,味道非常配合)刺身sashimi(有大拖、中拖等等)天婦羅tempura(蝦、沙錐魚、

那天晚上8點半左右入座,菜單分別有3個套餐

先付starter

前菜appetizer

湯soup

刺身sashimi(有大拖、中拖等等)
刺身sashimi

天婦羅tempura(蝦、沙錐魚、紫菜紫蘇葉吞拿魚卷和蜆貝肉切粒連殼炸*他們不提供天婦羅汁,因為不想影響到食材的新鮮味,有提供2種鹽、檸檬汁和蘿蔔泥)
天婦羅tempura蝦
天婦羅tempura沙錐魚
天婦羅tempura紫菜紫蘇葉吞拿魚卷
天婦羅tempura蜆貝肉

合肴hot dish(很出色的鴨胸,漂亮的粉紅色,熟成度剛剛好,嫩且肉味濃郁)
合肴hot dish

食事rice dish(梅子凍湯上有燒飯團墊在小小的沙冰上,酸酸的凍凍的,這個菜式對我來說就不太喜歡了)⋯
食事rice dish

重頭戲來了!甜品dessert!這個厲害了,令人印象深刻而且師傅也告訴我們一件事,
就是他們也是因爲這個而開餐廳!
甜品dessert蕃薯天婦羅
蕃薯天婦羅!用一個小時慢慢炸,外皮鬆化,最特別之處是沾上砂糖和白蘭地後,新的味道刺激到了味蕾,原來可以這樣配搭而且非常匹配!味道難以言喻,要再說多次真的很令人印象深刻而且想一再品嚐!

然後還有日本蜜瓜作結尾,非常香甜,入口即溶!
日本蜜瓜

這一餐性價比頗高,已經多次介紹給朋友,而我自己經常找機會來再好好享受!
題外話/補充資料: 瀧的洗手間很乾淨又有放很多裝飾品,而且最值得欣賞的是貼心的他們有放各種整理儀容的用品!
先付starter
合肴hot dish
甜品dessert蕃薯天婦羅
日本蜜瓜
2019-05-06 2927 瀏覽
今日同朋友Encore黎呢間日本餐廳食Omakase ,因為廚房每日要預新鮮既食材,所以要預先訂位。黎到門口見到招牌既「瀧」字已經覺得好有氣勢,入到餐廳既裝修多用大理石tone,bar枱後另有一面油畫風既牆,整體感覺好有格調。我地被安排到bar枱坐,看過餐牌,一共有三款set選擇:天 、瀧 、極,我就揀左最高等級既「極」~係等緊食物既時候,就可以睇下廚師係你面前準備食材同擺碟,睇得出廚師們都好有耐性小心地做每一個步驟,令我地更期待上菜。上菜了!頭盤係松葉蟹蟹膏配昆布啫哩,呢個組合比較新鮮但出奇地夾,蟹膏夠新鮮。繼續係前菜~圓形既石盤上順時針起分別係柚子凍豆腐 芥末尤魚 海膽鵪鶉蛋 同甜薯,每款都有刺激到唔同既味蕾,令人開胃。之後係湯品 - 小貝柱清湯,碗湯除有鮮味仲好足料,一碗就有三隻蜆,食完兩道前菜後飲熱湯非常適合。飲緊湯時師博已經係我地前面切緊剌身,而且都係好用心咁擺碟。三款刺身分別係平政魚、池魚同拖羅,三款刺身都完全無筋,而且油脂分佈唔同,拖羅油脂分佈最高,入口即融,個人就鍾意食池魚,油脂分岩岩好。下道菜叫子持魷魚,醬汁不錯,但唔係好食得慣滑滑既涵料,但係機會難得都可一試。主主菜

主主菜當然係炭烤日本和牛!呢個真係值得一讚,無論係烹調方式、熟度同調味料都互相配合得好好,而且份量都不小。

又係食緊刺身嘅時候,師傅已經整緊天婦羅,由上粉到炸都係即做即上菜,值得一提嘅係三款調味:白鹽、wasabi鹽、檸檬汁,仲有不可缺少嘅蘿蔔蓉,每一款天婦羅師傅都會教你點食,天婦羅分別有蝦、目光魚、菇釀大蜆同 金鯛魚配蝦湯,全部都係海鮮,岩哂我地既口味。

食完炸野就上凍蕎麥麵,中和一下都幾舒服,不知不覺食左成碗。

差唔多黎到尾聲,亦都係我最期待既一道菜,就係生炸甜薯,師傅話呢款係鹿兒島直送,食落真係好香甜,再有白蘭地同白糖可配搭一齊食,係另一種食法有驚喜,不過我覺得就咁食甜薯已經好好了。

最後水果部分係甜柑,此部分正常合格,為今餐畫上完滿句號~

總結今餐Omakase驚喜滿滿,睇同食得出廚師設計菜式好有心思,餐廳環境亦十分舒適,下次要帶家人黎食了~
2019-04-11
  • 鹿兒島甜薯
這天朋友的生日到了!我一早在OpenRice 預訂好位置,還有asia miles送贈呢。這日我拍的照片太多了,沒法再上傳晚飯套餐餐牌上來,我們點了一份豚肉餐「瀧」、一份是牛肉餐「極」.頭盤是一份先付,蟹膏配蒟蒻,蟹膏的鮮味濃味襯托蒟蒻的冰涷滋味,很特別接著前菜是三味菜,每樣都是精緻小小份的麵鼓湯夠熱,很清淡刺身很不錯,難得嘗到清新鮮生的拖羅聽聞此店最盛名的就是天婦羅,不得不提,他們店連醬料也十分講究的,不同的天婦羅配不同的鹽,而且一次只會有一件天婦羅,食完再煮另一件再奉上由於我們食的時間剛好是魷魚的產卵繁殖時期,所以你會在相片裡見到我們的魷魚裡面都有滿滿的春子,配襯醬汁,簡直一絕「極」的牛肉是慢煮的,口感嫩而不生,還有啖啖的牛香和烤肉味,令人好想再encore由於這裡只能上載12張相片的關係,所以我沒有把「瀧」豚肉上載到這裡。而另一道「瀧」豚肉也是慢煮,不過相對口感有點軔,太多肥膏(純粹是因為我本身不愛好肥肉).接下來的是冰鎮冷麵,上面好似飯團的 其實是蘿蔔絲跟weishabi,很難想像幾種食材配合而成的一味菜式😅最後一定要食甜品!因為甜品就是一味烤了45分鐘的燴!蕃!薯!沒錯!烤了

接著前菜是三味菜,每樣都是精緻小小份的

麵鼓湯夠熱,很清淡

刺身很不錯,難得嘗到清新鮮生的拖羅

最後一定要食甜品!因為甜品就是一味烤了45分鐘的
燴!
蕃!
薯!
沒錯!烤了45分鐘的蕃薯,造成外皮脆裡面軟的效果,添些白糖,一咬下去🍠🍠
真的不得了,好好味呀!

店員的服務態度也很好,令客人有賓至如歸的感覺,每一道菜在食之前也會先介紹食材,味道,食法,務求使你覺得滿足☺️☺️食完覺得自己味蕾的觸覺又更上一層樓了!
2019-04-05
外賣自取
2019-04-28 371 瀏覽
約了識飲識食的好友一起去吃Omakase ,我們到了中環威靈頓街的"瀧" 。完成了第一季繁忙的工作,想鼓勵一下自己,還有甚麼比超級美食更好?Omakase 廚師發辦,是日本料理的最高境界。日文有 "拜託" 的意思,反映對廚師百分百信任,準備品嚐優質的時令食材,獨特嶄新的煮意,精湛的廚藝,隨時發現驚喜!  我們選了坐在長吧枱,方便近距離欣賞廚師靈巧的手藝和刀法,並可隨時請教,增長飲食通識。Omakase -  餐單有三款,分别是"天" $880 , "瀧"  $ 1,289 , 和"極 " $ 1,480 。我們都點了 "極"。極 Kiwami  - 先付、前菜、湯、剌身、天婦羅、合肴、日本牛肉、食事、甜品(Starter, Appetitizer, Soup, Sashimi, Tempura, Hot Dish , Wagyu Beef, Rice Dish , Dessert ) $ 1,480  (另收加一服務費)先付 - 松葉蟹配昆布啫喱 松葉蟹拆肉,連同蟹膏再釀回蟹蓋中,伴昆布啫喱,外觀精緻!   以冰鎮處理,蟹肉提鮮了,蟹膏甘香,啫喱清新,令食慾大增!前菜 - 日本長芋配紫

先付 - 松葉蟹配昆布啫喱

前菜 - 日本長芋配紫菜、瑩光魷魚、日本金時蕃薯、西京芝士
日本長芋以杯仔盛載著,切粒再加入紫菜。柔韌鮮味的紫菜與清淡的長芋很配合!
時令的瑩光魷魚鮮甜而滑不溜口!
日本金時蕃薯清甜粉嫩,灑上黑芝麻,可愛又添了麻香!
西京芝士以醋麵鼓醃過,帶點醋酸更滋味!

以青翠枝葉襯托,將日式花藝融入料理之中,加添大自然氣息!

湯 - 小貝柱清湯
服務員建議把碗捧起先嗅一下,享受湯的香味,再品嚐湯的鮮甜。
果然是好貼士! 湯的香氣徐徐上升好像通了竅,將舌尖嚐到的美味推至最高,再繞著齒頰迴盪!湯底十分鮮甜,喝了一半,忍不住再近距離欣賞小貝柱的美貌!
刺身  -   石鯛、 池魚、拖羅
石鯛
時令的石鯛魚,肉質特别細緻鮮甜,顏色粉嫩透紅,感覺清新!
池魚
池魚一向是我至愛之一,厚切質感爽嫩綿密,魚油甘香,十分鮮甜! 泛著珍珠銀光的魚皮,份外潤滑,超滿足!
拖羅
沒有經過急凍或冷藏,口感和味道特别新鮮,油香豐富濃郁,入口漸漸化開!
石鯛及拖羅蘸 Wasabi 醬油,味道很配合。而池魚配薑蔥醬油,更能引出鮮味!
天婦羅    -  目光魚、蝦、魚白子、甘鯛立鱗燒配花竹蝦湯
天婦羅是"瀧" 的Signature, 十分期待!
首先端上的是調味料:白鹽、Wasabi 鹽、檸檬汁、蘿白蓉(左至右)。

目光魚
魚味濃郁,外皮輕盈酥脆,肉質嫩滑,整條魚連魚尾也可以吃,配白鹽,鮮味更明顯!
蝦
鬆脆而不膩,內裡鮮味可口,蝦頭更滋味! 頭與身分開上。蝦身配白鹽,帶出鮮甜,蝦頭濃郁多膏適合配Wasabi 鹽。

鱲魚白子
白子是鱲魚的精子,比較矜貴。白子外脆内腍,柔滑而滋補。以葱汁襯托,再灑上葱花、芝蔴,葱香和蔴香四溢!

甘鯛立鱗燒 配 花竹蝦湯
湯底以新鮮花竹蝦的頭和殼熬成,蝦味濃郁鮮甜! 甘鯛魚連鳞一起炸至金黄色,魚鱗䇄立不倒,造型獨特! 魚肉底部較腍身,渗滿甜美的蝦湯,中層外脆內嫩,頂層的魚鱗卜卜脆,"索索"有聲 ! 三種口感層次,盡顯廚師功架 !

合肴 - 子持魷魚
時令的北海道涵館魷魚肥美而不膩,脂肪甘香軟嫩,滑不溜口 ! 鮮甜的醬汁原來是在煮的過程中,魷魚自家釋出的汁液,以此精華炆燴,魷魚味道更濃郁!
和牛 -
熊本牛 去年獲獎!
可配 wasabi、蒜片、芥茉子醬、煙薰過的鹽。 和牛與wasabi 很配合,但個人更喜歡伴芥茉子醬!
牛肩(左) , 炭燒西冷(右)
牛肩十分嫩滑,以慢煮方式處理 ,保存了豐富的肉汁。
炭燒西冷豐厚油脂,燒出酥香!
食事 - 新鮮蕎麥冷麵
麵質爽滑! 配 soba 汁,再綴以天婦羅的脆脆,蘿白蓉及wasabi ,混合吃味道很好!
甜品 -鹿兒島安納芋、水信玄餅
鹿兒島安納芋連皮生炸,是講求手工的甜品! 建議連皮吃,先蘸拔蘭地,再蘸糖。糖將酒味掩蓋,卻令酒香揮之不去!
水信玄餅
水信玄餅廚師自家製的甜品,昆布啫喱順滑可口,伴沖繩黑糖及黃豆粉,清甜帶豆香! 晶瑩剔透的啫喱,內藏櫻花花瓣,正值盛放季節,以櫻花入饌,當時得令! 可以品嚐花香又賞心悅目!
力臻完美的精神,成就了一餐令人回味無窮的 Omakase !
主廚經常到日本不同的地方搜羅最優質的時令食材,悉心設計餐單,烹調令人耳目一新的菜式。造型像藝術品,具有觀賞價值! 服務員細心的說明,在食物的組合、次序、以至調味料的配搭,都非常講究! 貼心又受用!

Omakase , 個人認為是日式料理的極品,美饌中之瑰寶!

地址: 中環威靈頓街33號The Loop 8樓
電話: 28810033
2019-04-28 367 瀏覽
今日中午在中環吃午餐,中午期間中環人山人海,到處都是外出用膳的白領。來到這家日本餐廳,等了一會才入座。餐廳裝潢走深沉的格調,設有吧台和雙人座位。黑色雲石桌面更顯出餐廳的風格。餐廳午市有各款定食,有午市特選二重奏,選擇兩款主食。也有刺身、天婦羅定食等,價錢由$200多起,包括前菜、味噌湯、甜品等。⭐️商務午餐$488🔸前菜分別是日本魚蛋、核桃小魚子和豆腐漬物。日本魚蛋和豆腐口感軟腍。核桃芝麻小魚子,芝麻配魚漬物入口惹味,芝麻香氣令魚子更有口感。🔸刺身分別是甜蝦、吞拿魚赤身和油甘魚刺身。甜蝦入口爽脆,油甘魚刺身爽口,魚肉柔嫩,魚味較淡。吞拿魚赤身口感爽脆,口感較結實。🔸天婦羅蝦蝦頭蘸鹽吃,更顯出蝦頭的滋味。蝦身小小一隻,表面裹滿了炸衣,咬下去肉質彈牙清甜。🔸瀨尿蝦瀨尿蝦雖然不大,但肉質紮實飽滿,炸過後口感嫩嫩的,還保留了瀨尿蝦的鮮味,更香甜呢!🔸鮑魚 鮑魚是最出色的,炸得香脆,表面是香氣迷人的麵衣,一咬下去,肉質紮實富有口感,愈嚼愈香,有意外驚喜喔!🔸海鰻 海鰻上面撒了些蔥和芝麻,增加海鰻的鮮味,魚肉細緻。🔸玉米筍bb粟米小小一條,聞起來有陣奶油的香氣,咬下去,穿過酥脆的炸衣,然後是爽脆的口

來到這家日本餐廳,等了一會才入座。

⭐️商務午餐$488

鮑魚

🔸鮑魚

海鰻

🔸海鰻
海鰻上面撒了些蔥和芝麻,增加海鰻的鮮味,魚肉細緻。

🔸玉米筍

bb粟米小小一條,聞起來有陣奶油的香氣,咬下去,穿過酥脆的炸衣,然後是爽脆的口感,又香又脆又鮮。

🔸南瓜
薄薄一片炸南瓜吃起來保存了南瓜的脆口又不失南瓜的香甜。
汁煮魚餃

🔸汁煮魚餃
汁液甜甜的醬油,魚肉沾滿了醬油,入口味道很足,滿滿是醬油的香味,為魚肉加了不少味道,魚肉也頗嫩。

主食可以吃白飯,或加錢轉蕎麥麵或稻庭烏冬+$30,抑或+50轉蝦餅飯。

天婦羅雜菜蝦餅飯

🔸天婦羅雜菜蝦餅飯
我蝦餅飯真的沒有選擇錯!蝦餅炸得香噴噴,蝦餅表面除了蝦肉,還有蕃薯粒、南瓜粒、洋蔥粒等。蝦肉入口又香又爽,配上蔬菜粒,既增加了蔬菜的鮮甜,也多了一份口感,十分有驚喜呢!

稻庭烏冬

🔸稻庭烏冬
湯頭清甜,烏冬扁扁的很滑溜,暖暖的,吃起來令人很滿足!
黑糖蕨餅

🔸黑糖蕨餅
甜品是黑糖蕨餅,入口煙韌,軟軟的QQ的,甜度適中。

▫️餐廳的炸天婦羅很出色,以往吃海鮮只停留在燒、煮上,原來炸海鮮的味道更豐富獨特,口感的變化也很大,令我很回味。
天婦羅雜菜蝦餅飯
今夜男友想食Omakase, 我知道佢又係揀"瀧", 唔知今晚有乜時令好嘢食呢?好期待今晚又係揀左"極Kiwami"$1480per head(另收加一)包先付,前菜,湯,刺身,天婦羅,合肴,日本牛肉,食事和甜品先付~松葉蟹肉昆布啫喱把松葉蟹拆肉,連同蟹膏再釀回在蟹蓋中,上面再鋪上昆布啫喱,蟹肉的鮮,加上蟹膏的甜和微酸的昆布啫喱,非常完美的組合前菜四款~淨看擺設已夠賞心悦目中上: 日本長芋配紫菜~以杯仔盛載着切成粒狀的山芋,清新爽甜,非常有益健康右:西京芝士~以西京麵鼓醃過的芝士咸中帶甜味,亦有濃濃芝士的香味,味道十分獨特,慢慢含在嘴中待它融化,相當滋味中下 : 日本金時蕃薯~ 蕃薯上綴以黑芝麻,金時蕃薯甜中帶蜜味,又腍又軟,入口即溶左: 螢光鱿魚~季節性的螢光魷魚上面鋪上帶點酸味的醋麵豉醬,更能帶出螢光魷魚的咸鮮味道湯~小柱貝清湯未飲之前先把碗捧起嗅一下,享受一下湯的香味湯底很鮮甜,再食小柱貝,好正呀刺身~右: 石鯛中: 池魚左: 拖羅池魚因為魚味比較清淡,最適宜用加左薑葱的醬油提鮮,石鯛肉質爽脆,非常新鮮,Nama Toro 没有經過急凍或冷藏,口感和味道特別鮮甜,魚味濃,入口即

包先付,前菜,湯,刺身,天婦羅,合肴,日本牛肉,食事和甜品

先付~松葉蟹肉昆布啫喱

前菜四款~淨看擺設已夠賞心悦目

湯~小柱貝清湯
未飲之前先把碗捧起嗅一下,享受一下湯的香味

湯底很鮮甜,再食小柱貝,好正呀

刺身~
右: 石鯛
中: 池魚
左: 拖羅

池魚因為魚味比較清淡,最適宜用加左薑葱的醬油提鮮,石鯛肉質爽脆,非常新鮮,Nama Toro 没有經過急凍或冷藏,口感和味道特別鮮甜,魚味濃,入口即溶,好好味呀

又到左"瀧"最出色的天婦羅時段la, 師傅預備左海藻鹽
wasabi鹽和檸檬汁,還有蘿白蓉
天婦羅(1) 天婦羅蝦~蝦肉爽口彈牙,天婦羅炸漿好薄,蝦肉可點海藻盬,蝦頭點wasabi鹽

天婦羅(2) 目光魚~魚味比較濃和滑,魚尾脆到可以食埋,非常香口,一點也不油膩,可以貼海藻鹽提鮮

天婦羅(3) 魚白子~即是魚的精子,比較矜貴!下面配了蒽汁,上面鋪上葱花芝麻,白子的口感有些像豬腦,又滑又嫩,好特別

天婦羅(4) 花竹蝦湯配甘鯛魚~湯底以新鮮花竹蝦的頭和殼淆成,非常濃郁鮮甜
師傅先把甘鯛魚的魚鱗炸至金黃色,但魚肉卻保持嫩滑,好考功夫,魚鱗亦不可被湯頭浸過面以保持魚鱗的香脆,確實就像食緊薯片的口感般,蝦湯與魚肉兩者配合得天衣無縫

合肴~子持魷魚
時令北海道涵館魷魚裹面全部都係膏,肉質非常肥美
彈牙,汁醬是以魷魚本身不停炆煮以淆出醬汁,所以非常香濃鮮甜,正呀

Main dish~牛本牛肉
經過多年不停改良品種,熊本牛在去年奪得冠軍

厚切的西冷以炭燒的方式烹調,有微微的炭燒香味,油脂豐脥,牛味濃亦比較香

薄切的牛肩位置以慢煮烹調,肉質嫩滑鬆軟,入口即溶,美味

食事~凍 Soba
用日本新鮮蕎麥麵,以葱花,蘿白蓉,wasabi mixed埋Soba汁,還有炸天婦羅的脆脆伴碟,清新可口

甜品~鹿兒島安絅芋
連皮炸一個小時,皮極脆,好似食緊薯片,先蘸白蘭地再點糖,口感豐富,將蕃薯的甜味提昇到一個極致的層吹

水信玄餅~是廚師自家製的水造甜品,以昆布粉做凝固劑製成水狀啫喱,口感有少許像大菜糕,內有新鮮的櫻花花瓣,好美啊
伴沖繩黑糖和黃豆粉一起吃,真是非常心滿意足

2019-04-18
舊年生日, 男朋友話帶我食日本嘢.點知原來係食吉野家... 今年生日佢帶我黎瀧食omakase ya!呢度環境舒適又有格調,佢朋友果然冇介紹錯,有三個set揀,因為我鍾意食牛就揀咗極,我男朋友就揀咗瀧,食串燒嘅頭盤係松葉蟹膏加昆布啫喱,涼浸浸得嚟又爽口,有種好獨特嘅口感前菜係松露紫菜蘿白同乾魷魚最令我印象深刻嘅係嗰種酸尾尾~嘅感覺,令到我頓時開胃,食指大動小貝柱清湯 幾清新 跟住就係我最期待嘅刺身 分別係茨魚,平政與同埋新鮮拖羅 店員亦都好細心咁講解食材嘅產地, 仲教我哋又淡味到濃咁樣食😆😆 三種刺身都冇腥味,超新鮮你睇下夠拖羅幾肥美? 仲要入口即溶, 勁正!!!之後就到呢度最出名嘅天婦羅la分別有天婦羅蝦,目光魚,秋刀魚,同埋炸大蜆天婦羅蝦層麵衣一啲都唔油膩 又薄又脆 連頭都可以食目光魚味道唔太突出不過勝在夠嫩滑炸蜆同冬姑粒粒粒分明調味料有海藻鹽,檸檬汁同蘿蔔蓉海藻鹽真係全部都通殺 配咩都咁好味雖然只係調味料不過不得不提,個蘿蔔蓉真係好好食食完最出名嘅天婦羅諗住應該食得七七八八, 但係美食陸續有嚟侍應同我哋講話子持魷魚 咁啱當造 我哋好好彩 食嗰陣撞正産卵期口感非常特別 有少少稠 但

呢度環境舒適又有格調,佢朋友果然冇介紹錯,

前菜係松露紫菜蘿白同乾魷魚

小貝柱清湯 幾清新

你睇下夠拖羅幾肥美? 仲要入口即溶, 勁正!!!

之後就到呢度最出名嘅天婦羅la

分別有天婦羅蝦,目光魚,秋刀魚,同埋炸大蜆

天婦羅蝦層麵衣一啲都唔油膩 又薄又脆 連頭都可以食

目光魚味道唔太突出不過勝在夠嫩滑

炸蜆同冬姑粒粒粒分明

調味料有海藻鹽,檸檬汁同蘿蔔蓉

海藻鹽真係全部都通殺 配咩都咁好味

雖然只係調味料不過不得不提,個蘿蔔蓉真係好好食

食完最出名嘅天婦羅諗住應該食得七七八八, 但係美食陸續有嚟

口感非常特別 有少少稠 但又唔會黏牙

配埋個醬汁簡直一流

熊本和牛配smoked salt超好味

呢個九州石斑拉麵亦都好好味, 雞湯味道濃沃鮮甜,睇得出畀咗好多心機淆製

我男朋友話哩隻面有少少硬唔係好好食 不過我個人就鍾意硬身嘅麵 呢款偏硬嘅拉麵啱曬我

去到食甜品嗰陣我男朋友都忍唔住話我有兩個胃

呢款番薯生炸足足一個鐘, 外皮極脆,但係又同時甘甜可口

配白蘭地同埋白糖食仲正

水信玄餅晶瑩剔透, 好似透明嘅水滴一樣,入面嘅櫻花花瓣,為佢增添咗夢幻同浪漫嘅感覺,滿足曬我呢啲又要視覺又要味覺嘅打卡港女, 配上黃豆粉同黑糖糖漿,甜得嚟又有清涼嘅感覺,食落仲有櫻花嘅花香,為呢場視覺同味覺嘅盛宴晝上完美句號

食omakase有趣嘅地方係每次嘅食物都會變, 每一次都會帶住一個期待嘅心 食嘢食到好似冒險咁樣,食完又會再期待下一次,呢種感覺好得意, 而瀧嘅okamase令我地好滿足! 下次同男朋友慶祝一定會再嚟食
2019-03-24