2022-12-15 298 瀏覽
今日收早咗又唔想返去煮餐死😵‍💫,就去接老公收工食埋飯先返去😙。佢介紹咗呢間平時有食開lunch覺得幾好食嘅餐廳🍴呢間係中西餐廳,老公話平時成日食佢嘅西式所以今次我地試下佢嘅中式菜,我地本身都好鍾意食大排檔,估唔到呢到都有大檔排嘅菜式🤩因為老公係食肉獸所以我地叫咗兩個肉🥩 椒鹽豬扒同避風塘雞翼,炸完嘅豬扒都仲係好軟滑唔會好乾爭爭,夠哂濃味炸蒜又好香送飯一流,避風塘雞翼好惹味好有鑊氣,真係好似去咗大排檔咁👍🏻👍🏻👍🏻一個小菜🧆包咗一個白飯🍚,飲品🥤同埋例湯🫕份量都好足夠😌天氣凍咗下次會試下佢嘅羊腩煲😋😋😋
2022-12-15
2022-12-14 240 瀏覽
今日lunch time 放飯同同事唔知食乜好,見到有間茶餐廳望落去好似幾正就入左去試吓。入面環境都企理乾淨,坐位都闊落唔會坐到好迫。 職員即使喺lunch time 咁忙都唔會催你落單,同埋都好有禮貌,上菜速度又快,好適合啲想食個快飯嘅打工仔。蔥油豬扒蛋飯豬扒煎得好好同醃得好入味, 豬扒好淋無筋, 豬扒食落去都冇雪藏味, 配埋煎蛋嘅蛋黃汁同好香嘅蔥油非常送飯。滑蛋蝦仁飯滑蛋蝦仁飯嘅滑蛋份量好多,隻蛋煮得唔會太熟,食落去好嫩滑,食到中段都唔會變到好鞋口,蝦仁份量都好多,唔會得幾隻,配合埋豉油送飯真係好鬼正。熱奶茶,熱檸水熱奶茶夠香夠滑係水準以上!熱檸水佢哋用靚檸檬,浸耐咗都唔會有澀味,雖然係好基本嘅嘢飲,但係都唔係好多茶餐廳做到呢個水準。

蔥油豬扒蛋飯

滑蛋蝦仁飯

熱奶茶,熱檸水

2022-12-13
  • 蔥油厚切豬扒煎蛋飯
2022-12-05 214 瀏覽
概覽:唔係最低價位餐廳,但味道、服務令人滿意。用心製作食物。午餐食評:黑椒蘑茹汁肉眼扒配飯:肉眼扒質感、味道好,有肉汁,全塊扒生熟度均勻,讚!沙律菜有醋調味。中湯:夠熱,料足,好!凍朱:味濃,嗌少甜少冰好飲。飲管是環保貨(見圖),有心!收據:晚餐食評:西湯:味道一般,打茨質感。泰式肉碎生菜包:生菜份量算多,不要期望肉碎有泰式香料風味,肉碎有脂肪香。凍好立克:好立克粉不吝嗇,serve 時粉未完全溶解。嗌少甜少冰好飲。收據:

午餐食評:

黑椒蘑茹汁肉眼扒配飯

肉眼扒

中湯:夠熱,料足,好!
中湯
凍朱:味濃,嗌少甜少冰好飲。飲管是環保貨(見圖),有心!
凍朱
凍朱(環保飲管)
收據:

晚餐食評:
西湯:味道一般,打茨質感。
西湯
泰式肉碎生菜包

凍好立克
收據:
題外話/補充資料: 侍應細心、服務態度好:見到我拎起收據,以為我等餐太耐不耐煩,主動道歉話因外賣太多而出餐拖慢。
2022-12-04
黑椒蘑茹汁肉眼扒配飯
中湯
凍朱
凍朱(環保飲管)
凍好立克
  • 黑椒蘑茹汁肉眼扒
2022-12-04 146 瀏覽
行行吓街,覺得有少少肚餓,又會攰地,想搵個地方坐低食少少嘢,於是黎呢間餐廳食吓😋😋😋😋😋薯條好大條,脆卜卜,最鍾意食波浪紋嘅薯條,加埋茄汁絕對係最佳拍檔😋😋😋😋

《荔枝角新派潮裝茶記cafe》黎到荔枝角睇完早場 幾肚餓見附近有間裝修賣相都幾潮幾特別嘅茶餐廳 於是就試下😎點知連食物質素都比一般茶記高質,性價比極高 充滿驚喜‼️_________________________🐥潮食地 Chill Cafe 🐥《蔥油厚切豬扒煎蛋飯🐷🍳🍚》同餐牌既相一模一樣‼️豬扒勁大塊!大過手掌✋😱厚得黎唔鞋唔韌!keep到一定既肉汁煎得唔錯蔥油都勁多!但唔會過咸勁香又好食💰$62《板燒極上西冷牛扒配黑椒汁及意粉🥩🍝》個餐黎到嚇親 午餐牛扒都咁大塊‼️又係大過手掌✋🏻仲要好粉嫩 keep到肉汁!意粉都唔會煮到淋晒 啱啱好👍🏻(對其他茶記果啲意粉有陰影🫣)$68真係好勁扺食!性價比完勝花園xx💰$68《雪糕紅豆冰🍨🫘》雪糕就普通雀巢雲呢拿味紅豆份量勝在夠多 啖淡都飲到👍🏻不過偏甜 如果可以嘅話建議少甜💰$12 (跟餐)《白雪公主👸》睇圖都唔知係咩😂飲落先知係好立克勁濃味!啲粉好似唔使錢咁落😂但同樣偏甜 建議少甜again💰$12 (跟餐)_________________________總結:真心又平又高質 性價比勁高 真係上班翻學既飯堂回頭率 :🐥🐥🐥🐥🐣/5
《荔枝角新派潮裝茶記cafe》

黎到荔枝角睇完早場 幾肚餓
見附近有間裝修賣相都幾潮幾特別嘅茶餐廳 於是就試下😎
點知連食物質素都比一般茶記高質,性價比極高 充滿驚喜‼️
_________________________

💰$62

《板燒極上西冷牛扒配黑椒汁及意粉🥩🍝》
個餐黎到嚇親 午餐牛扒都咁大塊‼️
又係大過手掌✋🏻
仲要好粉嫩 keep到肉汁!
意粉都唔會煮到淋晒 啱啱好👍🏻
(對其他茶記果啲意粉有陰影🫣)
$68真係好勁扺食!性價比完勝花園xx
💰$68

《雪糕紅豆冰🍨🫘》
雪糕就普通雀巢雲呢拿味
紅豆份量勝在夠多 啖淡都飲到👍🏻
不過偏甜 如果可以嘅話建議少甜
💰$12 (跟餐)

《白雪公主👸》
睇圖都唔知係咩😂飲落先知係好立克
勁濃味!啲粉好似唔使錢咁落😂
但同樣偏甜 建議少甜again
💰$12 (跟餐)

_________________________

總結:
真心又平又高質 性價比勁高
真係上班翻學既飯堂

回頭率 :🐥🐥🐥🐥🐣/5
  • 蔥油厚切豬扒煎蛋飯
2022-11-30 116 瀏覽
放左工過黎,係荔枝角等緊上堂,有時間慢慢食埋飯先,經過見到呢間潮食地,裡面好似坐得幾舒服。好,坐低睇下有咩好食先。忌廉湯,叫小菜晚飯,會送湯,白飯和熱飲,都幾抵食。雖然係例湯,個忌廉湯都唔錯,夠稠。沙拉豬扒,叫個香口啲嘅餸,食落都開胃啲,豬扒炸得好香脆,掛上沙律醬,夠juicy,仲要有好多件豬扒,啱晒大食嘅朋友。雪糕紅豆冰,好耐有飲過啦,超大杯,仲有海量紅豆,個雲呢拿雪糕好creamy好好味添呀!

好,坐低睇下有咩好食先。

2022-11-24 122 瀏覽
荔枝角快餐林立,這間潮食地我幫襯幾次,茶餐不錯,今次和朋友吃小炒,有點意外驚喜小菜套餐形式,跟一碗白飯和可以免加錢熱飲,或加一點錢轉凍飲。 很久沒有吃話梅豬手,見菜牌有姑且試試。想不到分量大,而且豬手軟淋,甜甜酸酸的味道很不錯咕嚕肉一樣份量很足,就是酒樓食味,而且不會很細件,配一點菠蘿,傳統風味點了豆角茄子,原來是油爆的,落鹽比較重手些。套餐的白飯也很好吃,熱辣辣有米香。三個餐每人都只是八十元上下,很實惠

點了豆角茄子,原來是油爆的,落鹽比較重手些。

2022-11-17 146 瀏覽
-今日出外工作要係荔枝角附近食中午飯,見到有間café竟然有咁多人等,八卦睇完餐牌都唔錯,所以就揀左呢間試下。🍽️龍脷魚柳鮮蝦卷 配意式白酒忌廉汁意粉 ($62)魚柳相對實和鮮甜,原隻鮮蝦配上白酒忌廉汁 少量酒味帶上魚柳鮮蝦的海鮮味鐘意食海鮮可以點呢款🍽️法式寶雲酥焗雞扒黑椒汁配白飯 ($66)雞扒厚身,焗完仍然嫩滑,扒上的麵包糠炸完卜卜脆脆加埋惹味黑椒汁,好食到停唔到是日餐湯可選中式例湯或西式餐湯「南瓜忌廉湯」🥣南瓜忌廉湯,味道濃郁,口感滑溜,完全沒有一絲絲起渣的感覺🥣中式老火湯,真材實料,無落味精,口感清甜🍹凍朱古力 (+$3) 🍹凍奶茶 (+$3)今餐埋單只需$134蚊,認真抵食,而且成間餐廳環境都幾舒服好坐,又唔似普通茶記咁擠壓,值得介紹來食。

🍽️龍脷魚柳鮮蝦卷 配意式白酒忌廉汁意粉 ($62)
魚柳相對實和鮮甜,原隻鮮蝦配上
白酒忌廉汁 少量酒味帶上魚柳鮮蝦的海鮮味
鐘意食海鮮可以點呢款

🍽️法式寶雲酥焗雞扒黑椒汁配白飯 ($66)
雞扒厚身,焗完仍然嫩滑,扒上的麵包糠炸完卜卜脆脆
加埋惹味黑椒汁,好食到停唔到

是日餐湯可選中式例湯或西式餐湯「南瓜忌廉湯」
🥣南瓜忌廉湯,味道濃郁,口感滑溜,完全沒有一絲絲起渣的感覺

🥣中式老火湯,真材實料,無落味精,口感清甜

🍹凍朱古力 (+$3)
🍹凍奶茶 (+$3)

2022-11-17
2022-11-09 136 瀏覽
餐廳非常闊落, 餐廳名改得勁貼切真係潮食地, 野食種類非常之多, 你諗到想食嘅應該都會有,🤤 中西美食仲留意到有私房菜添!🤩蒜蓉炒時蔬(白菜仔)🥬感覺好似平平無奇咁, 但越單獨嘅餸菜越難整, 白菜仔新鮮條條都綠油油冇一條爛菜, 蒜蓉係新鮮切嘅唔係啲現成蒜蓉, 菜同蒜蓉份量都多每食一條菜啖啖都有蒜蓉香!👍🏻乾炒牛河🐮: 電影對白當中: 廚房入面有兩大黑星, 第一就係乾炒牛河, 唔可以炒得太乾又唔係可太油, 牛肉又唔可以太熟或者太生! 份量都好多一大碟, 唔會太油勁有鑊氣, 牛肉啱啱好唔會靭!👍🏻
2022-11-06 155 瀏覽
朋友介紹左間餐廳話好有鑊氣比得上大排檔😆經過附近又來幫襯😏一出地鐵站行幾步就到。餐廳裝修好特別,有好多卡位同梳化位,而且每個位置都有間住岩晒中意私隱度極高既朋友。叫左兩個小菜,個餐包白飯,例湯同飲品都有,好抵呀🤩黑椒蜜汁薯仔牛柳粒 $88賣相十分好吸引🤩而且好有鑊氣!牛柳最驚好韌咬唔開,呢味炒到好淋,又冇筋❤️微辣黑椒同甜甜蜜汁溶入左牛柳入面,相當惹味👍🏻薯仔🥔亦炒到好林好入味,食完仲想來多碟🤣芥末沙拉骨 $88豬排基本上都冇乜骨,每一小件都好大塊,炒到好林又夠厚身🐷份量仲好足夠添。除左甜酸沙拉汁仲加左芥末,味道非常夾,好特別😙好開胃😎

黑椒蜜汁薯仔牛柳粒 $88

芥末沙拉骨 $88

2022-11-06
2022-11-01 165 瀏覽
返教會之前食個靚早餐~😆歐陸早餐-香煎雞扒個早餐超大份!雞扒大大塊😍,肉質嫩滑Juicy~個滑蛋超好食,滑嘟嘟,配埋牛油多士就更加正😆個早餐有粟米同沙律菜,感覺比較健康😆全日早餐呢個不得了!🤣塊魚柳好似中咗輻射咁大塊,厚肉,炸起熱辣辣,好食!另外仲有黑松露炒蛋、香腸、火腿同吐司,非常豐富喔!個黑松露炒蛋裡面仲有蘑菇㗎~用料十足喔!同埋餐廳個環境都幾舒服,設計好modern,唔似一般茶記咁逼,感覺比較衛生!😆
返教會之前食個靚早餐~😆

歐陸早餐-香煎雞扒

全日早餐

2022-10-30
$50 (早餐)
記得食呢間嘅當日朝早掛緊八號,結果轉咗去三號⋯⋯最後食咗呢餐飯之後去返工特選常餐R2 香煎豬柳麻辣撈公仔麵 配 火腿炒蛋及牛油吐司 ($54) + 熱咖啡 ●●●●○超豐富嘅brunch💃🏻牛油吐司個邊烘到少少脆 但係入面仲幾軟熟 我鍾意🤤蛋我改咗做煎蛋 就係正常火腿同蛋嘅味冇特別🤳🏻一定要讚埋個大大塊嘅豬柳 冇骨冇肥膏 係腌尖懶人嘅恩物 肉質比較實淨同時唔會好乾 豬肉味夠香 煎到脆脆地 撈麵超級麻辣(我覺得自己食辣程度可能係中下)因為我自己唔係太好「麻」,最後食得好辛苦😂(係我overestimate自己)咖啡苦澀味偏重☕️整體係令人幾滿意嘅一餐!佢嘅裝修風格同埋餐牌選項適合各個年齡層~食物質素唔會因為「潮」而整得差

超豐富嘅brunch💃🏻
咖啡苦澀味偏重☕️
2022-10-27 575 瀏覽
潮食地Chill cafe😋😋😋超低食靚靚潮茶室茘枝角工廠、工商業臨立、上班族勁多人、早餐午餐都難搵食😃來Chill cafe最咁我、裝修新頴、以湖水深綠加鮮艶橙色裝潢、好耀眼、好舒服、店內霓虹🌈燈光的招牌、完全吸引我的眼睛👀、最緊要抵食平民價錢💰小食:T33泰式燒牛肉沙律$48🔥🐂肉、濃香牛味、肉質嫩滑、配埋泰式醬汁加沙律菜、開胃醒晨👏🏻👏🏻下午茶精選:T3菠蘿油配瑞士汁雞髀🍗$38香港人嘅至愛、菠蘿油、除咗早餐可以食、下午茶都係最佳選擇、菠蘿包中間夾着厚厚嘅香濃牛油片、味蕾超享受、yummy yummy 😋 瑞士汁雞髀🍗、雞髀有手掌咁大、加上雞髀完全吸收晒瑞士汁甜香味、連顏色吸引眼球、正👍🏻再來一客T11脆炸吉列魚柳🐟配炸薯條🍟$38魚柳有成尺長、魚柳外層以吉列炸脆卜卜、香口不油膩、沾上沙律醬、口感豐富、配埋薯條、一流享受、價錢超抵!以上套餐、奉上熱飲、凍欴+$3、汽水、熱特飲+$6、凍特飮+$12#茘枝角#抵食#CP值質素好#潮食地Chill Cafe荔枝角長沙灣道788號羅氏商業廣場地下B號舖港鐵荔枝角站B1出口、步行約2分鐘
潮食地
Chill cafe

😋😋😋
超低食靚靚潮茶室

茘枝角工廠、工商業臨立、上班族勁多人、早餐午餐都難搵食😃

小食:
港鐵荔枝角站B1出口、步行約2分鐘

泰式燒牛肉沙律
瑞士汁雞髀
2022-10-27
8 分鐘 (外賣自取)
泰式燒牛肉沙律
瑞士汁雞髀
  • 菠蘿油配瑞士雞髀
  • 脆炸吉列魚柳配薯條
2022-10-26 78 瀏覽
係附近上堂之前食個early dinner,呢度環境乾淨闊落,座位設計好似cafe咁潮。見到下午茶好抵食,不過我想食正餐,所以就叫咗個飯同特飲。🍳Chill正滑蛋蝦仁飯 $64好大份🙌🏻 滑蛋夠嫩滑,加埋蝦米、蔥花同豉油好香口;有6隻大蝦,咬落彈牙爽口👍🏻 飯都有咬口,食完好飽肚。🥤荔枝梳打 +$12自己加玉泉梳打水溝落荔枝糖漿,本身梳打水係無糖無卡路里,所以飲落唔會太甜,口感清爽🧊食飽飽有精力去上堂💪🏻

🍳Chill正滑蛋蝦仁飯 $64

🥤荔枝梳打 +$12

食飽飽有精力去上堂💪🏻
2022-10-23 2505 瀏覽
舊年來過一次吃午餐,覺得店家的出品可以說比得上不少西餐廳,環境亦很舒適,所以,今日就帶朋友來此,再吃一頓性價比高的午餐,確實,再次到訪,食物的水準保持高質。內裡的環境非常新潮摩登,顏色配搭鮮明,看上來份外醒神,予人很有活力,防疫關係,亦加了很多間隔,予人吃得安心多一點。「超值午餐」是我們的目標之選,每一周會轉款一次,有十多款,定價為$56-$76,配上是日餐湯及熱飲,餐飲方面,轉凍飲+$3,轉熱特飲+$6,轉凍特飲+$12。餐具、基本調味料就放在餐枱一旁,自由取用。是日餐湯可選中式例湯或西式餐湯,可迎合不同人的喜好,我們同是選了西式餐湯「南瓜忌廉湯」,南瓜味十分濃郁,口感滑溜,一點也不失禮。主菜方面,友人選了「法式寶雲酥焗雞扒洋蔥汁配白飯」($66),雞扒十分大件,加了大量麵包糠跟雞扒一同烤焗,份外誘人,他說多了一層麵包糠,口感特別,酥酥脆脆,又有點焦香,肉質又夠嫩滑多汁,襯上惹味的洋蔥汁,十分好吃。我就試了「板燒極上西冷牛扒燒汁配薯菜」($68),西冷扒大塊得很驚喜,燒得外層焦香,入口真是很滿足,不單肉質軟腍,而且,很富肉香,襯以燒汁是最好不過,而薯菜亦看得出其心思,有烤南瓜、紫薯、
,確實,再次到訪,食物的水準保持高質。
餐具、基本調味料就放在餐枱一旁,自由取用
,一點也不失禮。
南瓜忌廉湯
,襯上惹味的洋蔥汁,十分好吃。
法式寶雲酥焗雞扒洋蔥汁配白飯
,而薯菜亦看得出其心思,有烤南瓜、紫薯、薯仔及沙律菜,烤得香口好吃,誠意十足。
板燒極上西冷牛扒燒汁配薯菜
餐飲友人就揀了個人最心水的「熱奶茶」,茶底芳香,奶茶本身口感亦十分香滑,甚具水準的茶記出品
熱奶茶
我的「紅豆冰」(+$12)也不失禮喔,一看就知內裡加了很多紅豆,那些紅豆煮得又粉又綿,而且,吃來十分清甜
紅豆冰
就算是茶餐廳,都要自力更新,除食物做得有誠意,環境舒服,招呼也不錯。
法式寶雲酥焗雞扒洋蔥汁配白飯
板燒極上西冷牛扒燒汁配薯菜