2024-04-10 128 瀏覽
今日又嚟到太子搵食,潮州人都多次翻焯,主因係出街食嚟相對營養均衡之餘,仲要好好味🫶🏻🫶🏻今日想特別提一個少人食啲嘅餸,哈哈:想要補充多啲蛋白質,直接叫咗個雞肉麵。值得一讚嘅係,雞肉煮得入味得嚟仲保持得超嫩滑😍湯底係雞湯,配搭嘅米粉都係另一重點💯💯💯既爽且滑!特別係其他餐廳食唔到嘅質感醉貓系列都係呢度好多人食嘅🍻🍻🍻酒味一如既往咁濃,香噴噴,但唔鍾意酒味嘅朋友就要留意喇🫢🫢

今日想特別提一個少人食啲嘅餸,哈哈:
湯底係雞湯,配搭嘅米粉都係另一重點💯💯💯
既爽且滑!特別係其他餐廳食唔到嘅質感

醉貓系列都係呢度好多人食嘅🍻🍻🍻
酒味一如既往咁濃,香噴噴,但唔鍾意酒味嘅朋友就要留意喇🫢🫢
2024-03-10 258 瀏覽
自從佢搬左鋪係第一次黎食。星期日嘅lunch都冇咩人我一個人包場。點左碗醉雞翼米粉(細)$46 +花旗參蜜$12,雖然佢話係細碗,不過對我黎講已經好足夠成個碗都係新竹米粉,再加少少高湯浸住,米粉好爽口,熱辣辣食落去夠暖胃。雞翼浸係湯度,所以變左暖暖地,但我個人比較鍾意食凍嘅醉雞翼多d,下次要記得叫佢分開上酒味夠重手,好食(細份對我黎講都多,食唔哂🤣🤣🤣)
自從佢搬左鋪係第一次黎食。星期日嘅lunch都冇咩人
我一個人包場。

點左碗醉雞翼米粉(細)$46 +花旗參蜜$12,
雖然佢話係細碗,不過對我黎講已經好足夠

酒味夠重手,好食

(細份對我黎講都多,食唔哂🤣🤣🤣)
  • 醉雞翼
2024-02-14 235 瀏覽
作為一個中女,養顔對🦖簡直係一個難以抗拒嘅賣點😂😂😂 自己又懶得發懶得煮,去潮州人食就夠晒方便’’潮州人’’賣嘅唔係潮州菜,店家取名來自老闆嘅爸爸期望佢可以秉承潮州人刻苦耐勞嘅精神。而潮州人呢間舖頭其實係主打住家老火湯同埋花膠扒湯米粉用上雞同鯊魚骨熬煮超過三小時嘅無味精湯底配埋勁厚身又大塊嘅彈滑花膠扒,炆得夠入味而且入口即化。滿滿嘅骨膠原養顏又養生。麵底嘅米粉細滑爽口,貪心得濟要咗大碗,有啲太飽 lol 下次應該要細就夠曬配埋自家製龍眼花旗蔘蜜,香甜得嚟蔘味濃,回甘強勁。食完感覺無負擔,健康又滋補下次嚟要試埋佢哋嘅清酒大蜆同埋醉雞翼米粉

花膠扒湯米粉
下次嚟要試埋佢哋嘅清酒大蜆同埋醉雞翼米粉
2024-02-05
花膠扒湯米粉
Book mark 咗好耐 終於俾我食到啦😍😍真係 #良心小店 舖面大約得🔟個堂食位不過份量品質 絕無欺場 #認真做事用心熬湯 嚟到當然諗都唔駛諗 要食 #招牌推介 #金牌花膠撈米粉 $79 (大)採用 #新竹米粉 口感煙靭又爽口加上佢哋嘅 #秘製鮑汁 夠哂入味 又夠濃郁亦因為係新竹米粉 唔夠嗦哂啲汁夠到腍哂花膠方面🤭🤭真係 #花膠扒同個湯碗咁大 成隻🖐🏼而且炆到又腍又入味 入口充滿 #骨膠原 😍會另上碗 #雞湯 等食撈米時 冇咁dry 同冇咁膩而且🤔🤔最後成碗飲哂 之後都冇口渴嘅感覺👍🏻又於今餐係是日第一餐 叫咗「大」點知 食都一半已開始感到飽😅所以 ladies們 「小」已經夠哂我地食啦🤣🤣=====================#良心小店 #懲罰 #yellow太子 #hker #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #nofilter

Book mark 咗好耐 終於俾我食到啦😍😍
真係 #良心小店 舖面大約得🔟個堂食位
不過份量品質 絕無欺場 #認真做事用心熬湯
嚟到當然諗都唔駛諗 要食 #招牌推介

#金牌花膠撈米粉 $79 (大)

採用 #新竹米粉 口感煙靭又爽口
加上佢哋嘅 #秘製鮑汁 夠哂入味 又夠濃郁
亦因為係新竹米粉 唔夠嗦哂啲汁夠到腍哂

花膠方面🤭🤭真係 #花膠扒

同個湯碗咁大 成隻🖐🏼
而且炆到又腍又入味 入口充滿 #骨膠原 😍

會另上碗 #雞湯 等食撈米時 冇咁dry 同冇咁膩
而且🤔🤔最後成碗飲哂 之後都冇口渴嘅感覺👍🏻

又於今餐係是日第一餐 叫咗「大」
點知 食都一半已開始感到飽😅
所以 ladies們 「小」已經夠哂我地食啦🤣🤣

=====================

2023-11-05
  • 金牌花膠撈米粉
今次要介紹一間唔係賣潮州野食 不過舖名叫潮州人嘅小店 雖然舖頭細細但係蘊藏住寶藏般嘅美食!😆米粉食得多 但係花膠/廣島蠔/大蜆/醉雞翼/醉蝦米粉你又食過未?好似好奢侈咁 但係間唔時試下都係一個幾好嘅享受😛養顏花膠米粉(大)$66花膠都幾大塊下而且好入味 睇得出係用左長時間燜 好用心!米粉方面就係新竹米粉 好爽口唔會話會變淋💯清酒大蜆湯米粉(大)$60大蜆除左大隻之外 仲好鮮甜無沙👍🏼清酒湯底亦都好特別 有酒味但又唔會話太濃濃到變苦 亦都同啲大蜆好夾😆媽咪龍眼蔘蜜 +$12聽個名都覺得好養生 而且飲落除左甜甜地仲有淡淡嘅蔘味 好潤喉嘅感覺!!

養顏花膠米粉(大)$66

清酒大蜆湯米粉(大)$60

媽咪龍眼蔘蜜 +$12
2023-07-08
2023-08-02 658 瀏覽
雖然店名係潮州人,但唔係食潮州菜。取名原因係老闆父親希望老闆學習潮州人刻苦耐勞嘅精神,意義深長🤔呢間都算係🐷嘅飯堂之一,推介菜式包括酒味濃郁嘅醉雞翼同醉雞腎、口感嫩滑又入味嘅花膠米粉。不過🐷當日就剩係食左最鍾意嘅菜式,必食!🦪清酒大蜆拼廣島蠔湯米粉 $74湯底鮮香味濃,由於加左清酒大蜆,湯底仲散發住清甜嘅清酒味🍶飲完仲唔會口渴😋蠔同蜆份量唔算太多,蠔🦪都算大隻亦新鮮,好鮮甜。大蜆唔算太大隻,勝在無沙新鮮,清酒味岩岩好,唔會苦,更突出蜆嘅鮮味。米粉混雜少量芽菜,新竹米粉口感爽口彈牙,加上蔥花點綴,係完美嘅配搭😍!🍯媽咪龍眼蔘蜜 $16龍眼、花旗參蜜味道清甜香濃,飲完喉嚨都感覺到滋潤舒服,健康之選😋🍦美中不足就係當晚6點幾,D24榴槤雪糕已經賣哂🥲⚠️溫馨提示:米粉雖然好好食但份量唔多,🐷每次食都一定要大碗先夠,胃口大嘅朋友要留意囉~

🦪清酒大蜆拼廣島蠔湯米粉 $74

🍯媽咪龍眼蔘蜜 $16

🍦美中不足就係當晚6點幾,D24榴槤雪糕已經賣哂🥲

2023-06-27 505 瀏覽
買咗外賣花膠米粉第三次第一次花膠份量正常第二次已經係得一啖第三次即今次又係得一啖少得可憐如果係堂食我相信佢唔會咁做即場投訴佢決定咗唔會再食呢間五十幾蚊食齋米粉完全搵笨
買咗外賣花膠米粉第三次
五十幾蚊食齋米粉
完全搵笨

外賣自取
2023-06-26 415 瀏覽
潮州人 太子今日去太子食晚飯,見到呢間食潮州米粉嘅舖頭,兩個人叫左個二人套餐,包2碗米粉加1個,同埋兩樽嘢飲 我哋米粉叫咗一個花膠米粉,一個廣島蠔米粉。味道幾好,米粉係台灣製造嘅新竹米粉,好香口,但係份量唔多,花膠米粉都係第一塊花膠,女仔啱啱好,男仔嘅話應該唔夠食。小食係三隻醉雞翼,味道都好。飲品就叫咗個龍眼花旗參,唔錯,但係就細細枝。呢間嘢食嘅味道係唔錯,可惜份量都比較少,大食少少都唔夠食🤣🤣🤣
潮州人 太子

飲品就叫咗個龍眼花旗參,唔錯,但係就細細枝。

2023-05-06 528 瀏覽
以前幫襯開太子,拍車起出面好方便。依家搬左,米粉難食,唔准再加八蚊雙拼撈,湯底冇花膠味,可能開分店就唔理食品質素。唔緊要啦,以後都唔會去。個米粉真係唔掂☹️好難食

唔緊要啦,以後都唔會去。

個米粉真係唔掂☹️

好難食
2023-05-05
太子_潮洲人雙拼,峴並不是我心目中的大峴,清甜無沙,但份量較少。雙拼,醉雞翼味道不錯。花膠份量不少,花膠扒的醬汁很濃,但不是我喜歡的味道。女士來說整體份量適中,男士就應該相對較細碗,午餐都需再配搭小食。
清酒煮大峴拼醉雞翼米粉
2023-03-19 676 瀏覽
潮州人食物選擇唔算多,但款式幾有特色,係出面唔太會見到咁嘅配搭。主菜係湯米/湯飯/撈米,餸有花膠、醉蝦、手切靚牛肉同大蜆等等花膠係用蠔油炆過嘅,夠入味但單吃會咸左少少,本身個汁好濃郁,最好撈落碗湯米到,比個米粉吸收左汁之後,整體味道會平衡番。其餘幾款味道就會比較清新,尤其係清湯蜆。牛肉湯米嘅湯頭特別甜,值得推薦👍🏻👍🏻醉蝦同醉雞翼有好濃烈嘅酒味,酒以外調味就輕手啲,香味重但食落清新,唔錯食物簡單但幾特別,份量可以揀大/細,係太子想簡單食一餐都係唔錯嘅選擇
😉 依晚放工要出太子處理一啲事務,臨近夜晚,去咗搬咗新舖嘅潮州人食晚餐。[ 亂闖試食 ]🍽 養顏花膠湯飯 (細) 😋😋😋😋之前喺舊舖食過廣東蠔米粉,被鮮味震驚咗!😲 今次想試下佢哋嘅花膠,見到可以免費改湯飯,就叫湯飯試下!湯同飯🍚係分開上,飯上面舖咗花膠,淋上咗佢哋調配嘅醬汁同蔥花,食落係甜甜地,花膠好滑好有膠質,而湯頭上放咗唔少蔥花,加埋飯食有種鹹鮮味。😚🍽 師父醉雞翼 (3隻) 😋😋😋😋本身上食雞腎,但店員話冇貨,所以揀咗雞翼!雞翼有大有細,肉質鮮嫩,有淡淡酒香味!☺️晚餐 💵💵 約港幣$90/人💁🏻‍♀️ 小店大約有十二個座位。大家去開附近搵食而又諗唔起食咩,都可以考慮下依間!記得佢哋唔係食潮州茶㗎!😆🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試食 ]
🍽 養顏花膠湯飯 (細) 😋😋😋😋

🍽 師父醉雞翼 (3隻) 😋😋😋😋

晚餐 💵💵 約港幣$90/人

2023-02-17
2023-01-07 678 瀏覽
冬天最鍾意食潮州人嘅湯米/飯都外賣encore咗好多次餐牌上嘅食物應該差唔多試過晒最愛都係手切肥牛湯飯今日有機會入去坐低慢慢食都係照舊啦不過唔知點解個肥牛唔係之前食開嗰隻之後先見到牆上面原來分左另一種應該嗰隻先係食開嘅唔緊要啦 我都唔想浪費食物所以照食 下次叫返原本嗰隻👌食完真係好滿足 兩個人都飲晒啲湯我地離開餐廳後先收到訊息要幫朋友買個外賣於是折返餐廳侍應哥哥仔見到我入店 即刻望向我地頭先坐嘅位相信係幫我睇清楚係咪漏左嘢頭先食嘢都有見到其他客人漏左嘢哥哥仔都即刻叫住客人見到佢嘅細心同好記性值得一讚
冬天最鍾意食潮州人嘅湯米/飯

頭先食嘢都有見到其他客人漏左嘢
哥哥仔都即刻叫住客人

見到佢嘅細心同好記性值得一讚

2022-12-13 668 瀏覽
潮州人的本店從太子的邊陲地帶, 搬到彌敦道也就是大街大道兩旁, 餐廳面積和之前差不多, 但更就腳. 在這初冬溫度急降的時候, 吃一碗暖笠笠的米粉, 就是簡單但滿足的一餐. 新舊店提供的菜式基本上沒有分別, 最出名的當然是其花膠撈米粉, 大塊而經過長時間炆煮的花膠, 其醬汁撈在米粉上, 花膠炆得極之入味而軟糯, 爽彈的米粉和其形成口感上的對比, 再加上鹹香的醬汁混合了花膠的精華, 能平均黏在米粉上, 簡單的美味, 但花的心思和時間卻不少.湯米粉的湯汁鮮甜沒有味精, 暖笠笠的感覺更適合冬天, 米粉沒有因為浸湯而糊化, 口感依然保持爽彈. 廣島蠔夠大隻而圓潤, 鮮味澎湃, 一咬起來汁液飛射. 手切牛肉紋理分明, 肉香和肉汁都夠, 如果煮得生一點, 口感就更完美. 醉雞翼醉香十足, 皮彈肉爽, 簡單美食, 吃得舒服, 除了用心烹調, 同聲同氣當然也重要.Ciuzauese is a rice noodles stall focused on the soup and stirred rice noodles. The fish maw with stirred rice noodles is

Ciuzauese is a rice noodles stall focused on the soup and stirred rice noodles. The fish maw with stirred rice noodles is the famous dishes with the extremely tasteful and soft fish mew that need to be cooked for more than 10 hours. The soy sauce with the fish mew juice is fresh and sweet. Stirred with the nice rice noodles is a simple but wonderful lunch. The oyster and beef soup rice noodles is also a must try item as the oyster from Hiroshima is definitely nasty.
二人餐-廣島蠔湯米粉(細)-清酒大蜆湯米粉(細)-酒糟醉雞腎-雞油燙菜-媽咪龍眼蔘蜜 x 2好味指數:9/10$183 今日另一半👨🏻病病地,所以揀一間清啲嘅小店幫襯,佢要咗一個廣島蠔🦪湯米粉,廣島蠔非常鮮甜😍,咬落好creamy,個湯底有廣島蠔嘅鮮味,仲有少少芽菜絲同蔥花,成件事好match🫱🏾‍🫲🏼。米粉口感彈牙,唔會煮到過淋。我就叫咗個清酒🍶大蜆湯米粉,好鍾意佢湯底,食到清酒味而唔會over 左變苦味,我呢個湯底比佢嗰個較濃,好清甜,大蜆🐚總共有五隻,而且大大粒,一啲都冇沙,非常喜歡。醉雞腎好有🤩驚喜,真正做到咬落去煙韌彈牙,而唔會過硬,花雕酒嘅味道,平衡得🤙🏽好好,唔會喧賓奪主。最後仲有一個極品🐔雞油娃娃菜,娃娃菜用咗雞油淋咗上面,特別香口,直程食到停唔到口。飲埋小店自家泡製嘅龍眼花旗參蜜🍯,好潤喉,飲落去好清甜好有家嘅味道,今餐非常滿足。
二人餐
-廣島蠔湯米粉(細)
-清酒大蜆湯米粉(細)
-酒糟醉雞腎
-雞油燙菜