2020-11-17 859 瀏覽
漁小館位於大角咀車房附近,地理位置唔近主要幹道,但午餐都坐無虛席,主打中式酒樓款式,午餐都係炒粉麵飯為主我見好多人叫乾炒牛河,但我鐘情於蒸飯,點左個花膠蒸雞飯,餐牌寫明要等20分鐘當食物到時,我影相才發現雞係未熟😱😱我研究左一陣,才通知店員店員都好有禮貌幫我換😅😅好彩我唔趕時間,又要等20分鐘........終於有得食喇~花膠軟硬適中,雞肉係滑滑地,醃料入味雞係連碟早早放入雪櫃,再拎出黎叮,所以雞肉「痴」住隻碟,而且斬件不均,所以肉比較少,白飯都偏硬,可能番叮等了太耐🙈◭ 花膠蒸雞飯 $48

當食物到時,我影相才發現雞係未熟😱😱

我研究左一陣,才通知店員

終於有得食喇~花膠軟硬適中,雞肉係滑滑地,醃料入味

◭ 花膠蒸雞飯 $48
2020-05-31 780 瀏覽
中伏🤬完全失水準!服務又差之前農曆新年一家人食團年飯,還不錯。今日來補回媽媽節飯😬誰不知安排很差,我們一同五人。竟然安排一張小枱給我們。我們到達時間還早,還沒有其他顧客到。我們要求一張大一點的枱😐侍應不情也不願地換了給我們我點回我們之前叫的招牌菜!還點了老青島,很可惜啤酒一點都不冰啤酒不冰怎樣喝🥵杏汁豬肺湯今次淡而冇味😑上次濃很多拔絲咕嚕肉也是招牌菜之一。。。可惜失水準之餘,還比普通大排檔質素差其他菜式也不想再說了沒有一個菜式好味。一個太咸,一個太淡服務態度亦很一般以後也不會再來!價錢亦不便宜專程來大角咀想吃點好的話,還有很多選擇!
中伏🤬完全失水準!服務又差

之前農曆新年一家人食團年飯,還不錯。
今日來補回媽媽節飯😬
誰不知安排很差,我們一同五人。竟然安排一張小枱給我們。
我們到達時間還早,還沒有其他顧客到。
我們要求一張大一點的枱😐
侍應不情也不願地換了給我們

我點回我們之前叫的招牌菜!
還點了老青島,很可惜啤酒一點都不冰[咒骂]
啤酒不冰怎樣喝🥵
杏汁豬肺湯[抠鼻]今次淡而冇味😑上次濃很多
拔絲咕嚕肉也是招牌菜之一。。。

可惜失水準之餘,還比普通大排檔質素差

其他菜式也不想再說了

沒有一個菜式好味。一個太咸,一個太淡
服務態度亦很一般

以後也不會再來!
價錢亦不便宜

專程來大角咀想吃點好的話,
還有很多選擇!
2020-05-22 577 瀏覽
大角咀出名多好野食,但都有中伏的可能😅原諒我食到一半先開始影相...因為真係忍唔住要....彈🙄充滿期待的飽魚雞煲...勁咸😑D雞好似包住層粉....我估係半製成品,炸定有ORDER再拎去加配料炒,雞肉好難食,因為層粉林左..肉質唔結實..雞煲都唔夠熱上檯,非常失望腐乳炒通菜一樣太咸咸咸啦😣忍唔住用茶沖左兩次都放唔倒落口蒸蟹飯是唯一值得一贊的,亦係唯一清盤的炒飯底唔會太林,落左大量蒜蓉好好味,蟹肉好結實蟹糕正

大角咀出名多好野食,但都有中伏的可能😅
原諒我食到一半先開始影相...因為真係忍唔住要....彈🙄

充滿期待的飽魚雞煲...勁咸😑

腐乳炒通菜一樣太咸咸咸啦😣忍唔住用茶沖左兩次都放唔倒落口

蒸蟹飯是唯一值得一贊的,亦係唯一清盤的
炒飯底唔會太林,落左大量蒜蓉好好味,蟹肉好結實蟹糕正

2020-05-22
2019-12-06 1039 瀏覽
非常滿意的晚餐!揀咗個套餐,食物味道好,大大碟。第二碟上菜時間就住第一碟,好細心!套餐好正又抵食,服務員態度又好,有耐心有笑容,問多幾次都冇黑面。個個都食得好開心
2019-11-11 747 瀏覽
漁小館成日都一位難求,今次人少少walk in 好彩都唔洗等太耐。之前食得多佢個牛腩,今次就無叫到,亦都主要嗌一啲之前未試過嘅野。首先試下佢個炸豬手。豬手皮炸得過火咗少少,但豬手肉就夠入味同易咬。上面個個就係金銀蛋白菜仔,佢用個個湯頭都好好飲。我地仲嗌咗海參雞煲同海鮮蒸飯海鮮蒸飯真係好好食,海鮮鋪滿哂成個蒸籠,啲海鮮味入哂啲炒飯到,仲要好大份!個雞煲就出奇地多海參,仲要好厚身,絕對俾到驚喜!下次嚟又試下啲新野先!

首先試下佢個炸豬手。

豬手皮炸得過火咗少少,但豬手肉就夠入味同易咬。

上面個個就係金銀蛋白菜仔,佢用個個湯頭都好好飲。

我地仲嗌咗海參雞煲同海鮮蒸飯

雞煲就出奇地多海參,仲要好厚身,絕對俾到驚喜!

下次嚟又試下啲新野先!
2019-09-27 682 瀏覽
夜晚特登黎到大角咀食漁小館 其實之前已經黎過幾次 食物質素都好高 好鐘意飲佢地既杏汁豬肺湯 好香濃好好飲 有住家味道 但今次只係同男朋友2個人黎 4至6人份既住家湯就飲唔曬所以冇叫到。今次叫左脆皮豬手 佢個皮好脆好鬆化 豬手都好嫩唔會話炸到太乾。另外仲有芥末沙汁蝦球 蝦球好爽脆 味道同口感都好特別。最後叫左 蜑家籠仔蒸飯 呢個係每次黎都必叫之作,蒸飯吸曬海鮮既鮮味好香甜,海鮮亦算新鮮 龍躉好滑 蝦亦都好爽口 算係性價比高既選擇。
另外仲有芥末沙汁蝦球 蝦球好爽脆 味道同口感都好特別

龍躉好滑 蝦亦都好爽口 算係性價比高既選擇
2019-09-26
  • 蜑家籠仔蒸飯
2019-09-20 462 瀏覽
今日同朋友做完嘢見咗一間叫漁小館嘅餐廳裏邊嘅小菜,價錢唔算好貴,而且圖片都唔錯,所以我哋就入咗去食晚餐。我哋兩個人都食咗四樣餸,再加一個白飯,整體來講味道都唔錯,第一道來的餸係雞,雞肉都算幾嫩滑而且份量十分之多,啖啖肉,唔算十分之肥。另一款係蒜蓉蒸魚,入面因為有粉絲嘅原因,所以好入味蒜味好出,而且魚味道都唔錯。見到隔離枱有椒鹽豆腐,當然就想買一個來試一試啦,豆腐幾脆皮又幾薄,而且豆腐幾滑身,份量可以。當然仲有豉椒炒蜆,炒蜆有少少鹹,但都可以接受,而且都幾新鮮,冇乜沙,不錯。整體來講四樣餸兩個人都十分之夠,而且價錢同質素都唔錯應該會再嚟食其他唔同嘅嘢食。

2019-06-10 910 瀏覽
之前行過,見到派宣傳紙,個晚周三,隔離食開間鋪沒開,見呢間人多,人氣几旺,心想唔會差吧就行左入去,點知一睇菜牌,一個青菜都過百元,那就試試看啦。炖湯加三個菜,講真出品就對唔住個價格啦,個雞肉类似手撕雞味道,還可以;豬油渣炒菜心亦唔錯,另一個粉絲海蝦煲,近200元,睇落還好,但系滴蝦好多只唔夠新鮮,費事叫服務生講啦,屋企人挑選出來唔食就系啦,最貴呢個食粉絲為主啦,貴到來到來唔值啊。一人一盅雪梨川貝湯,亦唔夠清甜。
2019-06-05
2019-05-06 957 瀏覽
今次嚟到「漁小館」。野山椒泡鳳爪($48)原本以為好辣,但食落唔辣,而且仲有小小甜味。鳳爪好厚肉下,不過份量比較小,性價比唔高,唔太推介俾大家。芥末脆皮豬手($118)呢個非常好食👍👍。唔會好油膩,又夠香口。個芥末醬點綴不小,大大啖醬都唔會好嗆鼻,仲令到豬手更加香。個豬皮真係好脆好好食。值得一試。翡翠生炒龍躉球($168)呢道菜真心覺得貴,龍躉球得幾舊,4人食都唔知每人有冇2舊。雖然有鑊氣味,龍躉球都好滑,但就無咩特別,我寧願叫碟小炒食下仲好。美國珍寶桶蠔,薑蔥焗($168)上枱時用沙煲上,所以非常香同埋好夠熱力。每隻蠔都大大粒,好飽滿同肥美,食落有小小甜味。講起都想再食多次🤤🤤。其實仲有其他煮法,下次可以試下其他煮法。蒜茸炒通菜($70)呢碟菜不過不失,但係絕對夠鑊氣。但係份量唔多。唔建議大家食。大家食完飯可以用70蚊去前面街口買生果補充纖維😂😂😂。
今次嚟到「漁小館」。

野山椒泡鳳爪($48)

芥末脆皮豬手($118)

翡翠生炒龍躉球($168)

美國珍寶桶蠔,薑蔥焗($168)

蒜茸炒通菜($70)
2019-04-05
2019-03-04 1184 瀏覽
因為大大籠蒸飯,所以到了大角咀中滙街的漁小館。一坐下來,已看到對面枱來了一疊熱騰騰冒著微煙的大籠。於是點了這個小館招牌貨 ... 原籠荷香蒸鮮蝦龍躉飯。果然即叫即蒸,等了十五分鐘有多終於出籠了。香噴噴的微煙,帶著少許荷葉及蒸魚香味,令人很想開懷大吃飯蒸得不錯,滲着鮮甜的龍躉香味,也很彈牙。龍躉的肉也蒸得剛剛好,但份量少。唯一失色的是蝦,不夠鮮而且有點乏味,在味覺上扣了分。整體來說,中規中矩,$68一份算可接受,可惜是當中的蝦出現了大蝦碌。By CalvinCanEat

原籠荷香蒸鮮蝦龍躉飯

香噴噴的微煙,帶著少許荷葉及蒸魚香味,令人很想開懷大吃

原籠荷香蒸鮮蝦龍躉飯

By CalvinCanEat
  • 原籠荷香蒸鮮蝦龍躉飯
2019-01-28 1043 瀏覽
漁小館從前是性價比極高的菜館,時致今日,呢個印象為我加添一重意義!她教曉我們學懂感恩,原來有野食唔係必然的。我地一行五人來到漁小館,很快已諗好吃什麼,落單時間只是12:26。我們懷著輕鬆愉快的心情等待美食來臨。先黎的係兩個龍躉荷葉飯,心想:「蒸飯都來臨了,炒粉麵飯還會遠嗎?」可是我們叫的食物依然遲遲未到。食客們陸續被迫著發出最後的吼聲,么喝要取消食物之聲此起彼落。結果碟鴛鴦米响13:05出現,足足39分鐘,通菜牛肉响13:14上枱,距離落單時間足足等了48分鐘(有圖為証)。而福建炒飯最後選擇放棄,埋單止蝕離場。黑松露海皇鴛鴦米($48)鴛鴦米者,米粉加粉絲也!三催四請,千呼萬喚始出來的鴛鴦米,未吃已經一肚氣。海皇有蝦肉及帆立貝粒,勉強叫做合格。黑松露沒有太大香味,叫做整色整水攪攪Gimmick,不落也罷!

通菜炒牛肉

黑松露海皇鴛鴦米($48)

2019-01-28
2018-11-16 1483 瀏覽
因為有朋友喺外國番黎,所以就揀左一間中式菜館。等佢回味下香港既味道一行六人一早就訂左位,入座時都仲見倒有好多檯,點知轉眼間就坐滿哂,所以一定要訂位啊!杏汁豬肺湯,一上檯已經聞倒好香既杏汁味,飲落都好濃味,不過就飲倒有啲粉粒,如果杏仁粉可以再磨得幼細啲就好喇!湯渣都有好大碟,絕對係真材實料霸王雞,雞件食落好嫩滑,面頭仲放左好多薑蔥絲,非常惹味!小炒王,呢碟菜送啤酒一流!炒得好乾身同好有鑊氣,但就略嫌鹹左小小,配飯食就岩喇蝦子蒸柚皮,本人係唔中意食柚皮所以我係覺得唔好食既😂不過屋企人話煮得好好,柚皮非常腍亦完全無苦味,我諗中意柚皮既朋友可以一試。蒜蓉蒸扇貝,呢碟菜係全晚最失望既,扇貝老左小小,而且粉絲未完全浸軟,食落仲有啲硬,豉油都唔夠,唯一值得讚係扇貝好新鮮海蝦籠仔蒸飯,估唔倒係炒飯底,而且飯粒索哂海蝦既精華,好正!不過海蝦就無咩味,肉質有小小梅。總括黎講都好滿意,仲有好多推介菜式好想試不過份量頗大,一大班朋友黎食先可以試多啲野!

湯渣都有好大碟,絕對係真材實料

霸王雞,雞件食落好嫩滑,面頭仲放左好多薑蔥絲,非常惹味!

總括黎講都好滿意,仲有好多推介菜式好想試
不過份量頗大,一大班朋友黎食先可以試多啲野!
2018-10-31 1042 瀏覽
老友住大角咀附近,呢D係舊區,好多鋪頭仔做死嘅,有日想聚下,咪嚟呢度食下囉。叫咗D香口野,因我地好小食,咸蛋脆米金沙骨和XO醬花枝炒黑豚肉,不過當晚多人,D餸等得好耐左少少,無計。論食物份量,細碟D,唔似大排檔咁大碟,但係碟咸蛋脆米金沙骨好正,外面咸蛋黃有咸香,個粉漿唔厚但係好爽脆,有蒜粒粒香,D肉醃得好入味,一字骨有咬口,好juicy! 另外碟XO醬花枝黑豚,我覺得花枝太韌,XO醬味道太搶,黑豚肉OK,肉味可以,西芹也爽口,但味精重手,普通啦,價錢?唔算抵。

2018-10-18 901 瀏覽
一行人七個朋友去左漁小館食小菜 之前都聽朋友講話d海鮮豬手都好食 無影哂相淨係影左幾張就掛著食 因為真係好好味 海鮮都唔算太貴 豬手同雞都好特別 有叫到椒鹽鮮魷 好味道呀簡直!
2018-10-09 802 瀏覽
這間餐廳之前聽人講有個牛坑腩幾特別,今日約左朋友過來試一試,來到這裡裝潢都不錯,而餐牌選擇都不少,最後當然叫這個脆皮酥炸牛坑腩 和 齋煲配上二個白飯,牛坑腩來到見到真的幾特別,夾上來看到酥皮入要有片厚厚的牛坑腩,酥皮的口感還可以不錯,牛坑腩都夠厚但口感沒有很硬而且夠入味,整體有驚喜。齋煲材料不少而且可能煲比較耐,所以都入味,但豆腐有點硬,整味道普通不太咸但又未至於好特出,送白飯都不錯。待應服務都不錯,執野同倒水都幾快手,下次會再來吃其他小菜。