餐廳: 活一鮮
資訊:

餐廳: 活一鮮
資訊:

2024-05-01 155 瀏覽
我唔明點解唔可以整得好食啲….點解香港啲日本野硬係要求求其其啲壽司又係新鮮過人,又貴過xx郎一倍有多(人地$12佢$29)咁我洗咩食你姐。。。The Sukiyaki beef udon 壽喜燒牛肉鍋also nothing special but it costs $14x, it’s not bad but just something i can made by myself at home or more yummy than it. As the Sukiyaki soap is not rich enough, beef also nothing special, no “wow” feel and just “oh! I ate sth to make me full” and that’s all.
我唔明點解唔可以整得好食啲….
點解香港啲日本野硬係要求求其其
2024-04-05 311 瀏覽
真係唔係好想介紹,現在中午、晚餐時間都要排隊,餐廳有兩層,不過面積唔係好大,但質素實在不俗,區內數一數二,連鎖店也會比下去。✨🥢麵豉湯+沙律:一坐下來未點菜靚女就上麵豉湯&沙律🥗,話慢慢睇,飲住湯先,親切👍🏻✨🥢帶子魚生飯:帶子鮮甜,三文魚肥美,其他刺身種類唔少又新鮮✨🥢海膽魚生飯:海膽份量唔少,入口即溶,慢慢滑入喉嚨真係好正👍🏻✨🥢特上活一鮮井:重頭戲,真係一分錢一分貨,刺身有海膽、牡丹蝦、蟹鉗、三文魚、吞拿魚腩、鮑魚….,樣樣都肥美鮮甜,一碗滿足哂個胃,呢個價位其他區唔使諗,正正正👍🏻👍🏻👍🏻

特上活一鮮井

特上活一鮮井
喺西環有間叫活一鮮嘅餐廳,專門提供新鮮海鮮料理,我最近一個人去嗰度試咗佢哋嘅午市套餐,真係一次令人滿足嘅體驗。佢嘅午市套餐有大概30種唔同嘅選擇,我就揀咗蔥吞拿魚腩刺身飯,午市套餐會包埋沙律同埋味噌湯。首先,蔥吞拿魚腩刺身飯真係好正。吞拿魚腩鮮美無比,肉質嫩滑,同新鮮嘅蔥花搭配得天衣無縫,每一啖都充滿咗海洋嘅清甜同蔥嘅清香。飯粒本身亦煮得剛好,配合刺身,咬落去既有嚼勁又唔會太硬,完美地凸顯咗吞拿魚腩嘅美味。喺活一鮮嘅用餐環境舒適,服務人員態度友好,令人覺得好放鬆。無論係忙碌中抽空嘅午餐,定係想慢慢享受一個人嘅靜靜時光,呢度都好適合。總結嚟講,西環活一鮮嘅午市套餐真係物超所值,蔥吞拿魚腩刺身飯既美味又滿足,加上清新嘅沙律同暖胃嘅味噌湯,絕對係午餐嘅好選擇。下次想獨自享受一頓精緻嘅日式午餐,記得去活一鮮試吓佢哋嘅午市套餐,保證你唔會失望!記住平日要早少少去,如果唔係就可能好多學生會落嚟食,咁就要等位。

蔥吞拿魚腩刺身飯

2024-01-23
蔥吞拿魚腩刺身飯
2023-11-24 897 瀏覽
喺附近游完水,近近地想食個定食,見到佢有牛舌所以特登入去試吓~我嗌嘅係午餐嘅七味炒牛舌;前菜同湯都算正常,但冇諗過個牛舌會令我食到咁難過😭首先佢嘅牛舌係切到洋蔥絲咁上,部分幼過洋蔥絲嚟炒,所以食落唔會彈牙,然後我諗佢調味太重手同炒得太耐,結果全部都乾爭爭、鞋十十,唔會係鐘意牛舌嘅人想食嘅牛舌😭辣度以我唔太食辣嚟講係少少辛苦嘅,不過有名你叫當然係辣㗎啦,好合理的,所以預咗問題係佢真係有啲鹹過頭💥,食完等車再搭咗15分鐘車,個喉嚨仲係好「拿」好鹹好「確」,真係搞唔掂🥲另外嗌咗個火灸左口魚邊壽司,口感偏彈牙加少少煙韌(食完唔記得影相sor)條魚應該好肥所以油分好高,不過可能因為比想像中燒灸得短時間,所以魚肉表面油分出咗嚟、閃令令白雪雪,只有兩小點嘅燒灸痕跡,食落好有油分但覺得冇燒過果種香,兩件要$40,有少少失望,不過都有諗過可能係驚燒太耐會影響口感、或者係自己唔熟火灸系搞笑嘅係,我忍唔住埋單果陣同侍應反映返碟牛舌嘅食後感;我話覺得好乾好鞋唔好食,點知佢覆我「冇可能㗎喎!好多人嗌㗎喎~」我真係笑咗出嚟😂

七味炒牛舌定食

搞笑嘅係,我忍唔住埋單果陣同侍應反映返碟牛舌嘅食後感;
2023-11-23
2023-10-06 1056 瀏覽
終於食到一餐made in Japan嘅壽司雖然店家門口寫到明使用嘅係日本食材但係喺大環境嘅衝擊下真真正正嘅日本食材其實都越來越少 鲜寿司set 180/set🌟🌟🌟🌟🌟🌟一set12件 三文魚油脂勁豐富海膽鮮味十足 玉子燒都唔會太過甜 三文魚拼油甘魚刺身 🌟🌟🌟🌟🌟油甘魚比較少食 較難做對比而三文魚真係食得過 鰻魚手卷 🌟🌟🌟🌟🌟鰻魚手卷比較高質而價錢都較為適中如果想飽肚可以嗌手卷服務方面就差左好多唔知會否係太忙嘅緣故喺中秋節前後較為人手不足叫執碟 隔咗一排都冇人睬我
終於食到一餐made in Japan嘅壽司

唔知會否係太忙嘅緣故
喺中秋節前後較為人手不足
叫執碟 隔咗一排都冇人睬我
2023-09-12 890 瀏覽
朋友喺香港大學站返工,今日出港島搵朋友食Lunch ,朋友推介呢間日本野,一於試下佢,朋友一早電話訂座,一入去就有得食🤩呢間裝修典型日本壽司店格局,啲魚生真係好食,定價又唔會太貴,我同朋友都嗌左海膽魚生飯,連沙律、麵豉湯都只係$82,真心抵😍海膽魚生飯$82沙律、麵豉湯魚生飯到之前先食沙律同麵豉湯,魚生飯好快就到,海膽真係好鮮甜,入口即溶,其他魚生都好新鮮,一啲腥味都無,吞拿魚蓉送醋飯食一流😋😋😋📍活一鮮西環石塘咀皇后大道西503號地舖

海膽魚生飯$82
沙律、麵豉湯

📍活一鮮
西環石塘咀皇后大道西503號地舖
2023-06-15
2023-08-20 718 瀏覽
自問都食唔少好嘅日本嘢呢間真係極力推薦門口同入面裝修好平實 典型日本壽司店格局平時會揀啲裝修靚靚嘅但竟然呢間望落平平無奇會係我覺得最好食嘅一間之一Menu價錢反映完全唔到食材質素啊懷舊點心紙落單好方便佢哋刺生食材真係好靚好靚🥹記憶中食咗 海膽三文魚吞拿魚帆立貝赤海蝦左口魚幾種講唔出名嘅魚 好食好食日本生蠔大隻得嚟creamy 調味清爽唔搶focus點解會樣樣都咁食!!咩嘢特別要叫?鍾意食咩就叫咩!覺得佢哋吞拿魚特別出色 必食必食今次眼闊肚窄 下次再試埋佢哋熟嘢鋪頭細細但係好多店員 服務都好細心不停幫我哋斟酒地點係西環其實中環直路過去只係幾分鐘車啖啖新鮮食到好飽 開埋枝清酒 埋單抵到唔信
自問都食唔少好嘅日本嘢

佢哋刺生食材真係好靚好靚🥹

記憶中食咗 海膽三文魚吞拿魚帆立貝赤海蝦左口魚
幾種講唔出名嘅魚 好食好食
日本生蠔大隻得嚟creamy 調味清爽唔搶focus

點解會樣樣都咁食!!
咩嘢特別要叫?鍾意食咩就叫咩!
覺得佢哋吞拿魚特別出色 必食必食

啖啖新鮮食到好飽 開埋枝清酒 埋單抵到唔信
2023-05-20
生日
  • 刺身定食
《活一鮮 (西環)》活一鮮係其中一間覺得質素同性價比好高嘅日本菜,平時都係weekend或者夜晚食,weekday lunch食唔洗加一咁仲有咩理由唔食先!😋🍣海膽魚生飯打開本好熟悉嘅menu毫不猶豫咁揭去魚生飯果板,喂海膽魚生飯唔洗加一82蚊落樓😂唔諗直接舉手叫!午餐先上一個前菜沙律同麵豉湯短暫緩解左餓意先!食完前菜就啱啱好上魚生飯🤤海膽一啲腥味都無,亦都係我鐘意食果種入口即化嘅口感,另外仲有吞拿魚蓉,呢兩樣送醋飯食都係一流!其他嘅海鮮都夠冰涼同埋食得出似質厚實夠新鮮,魚生、醋飯、配菜醃蘿蔔、酸薑都好好食👍🏻午市都算多人,要一至兩張枱排隊,不過餐廳見等候人唔多同埋出面真係好熱,就比我入鋪頭等🫶🏻食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5用餐體驗 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5真心值全5星👍🏻如果你都想試下出色嘅日式刺身丼飯,記得bookmark定呢間餐廳,約埋三五知己一齊嚟試下👨‍👨‍👧‍👦 地址: 西環石塘咀皇后大道西503號地下#Katsuisen #japanesefood #sashimi #sashimidon #asianfood #hkfoodie #hkfoodblogger #
《活一鮮 (西環)》

🍣海膽魚生飯

食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
用餐體驗 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

真心值全5星👍🏻

地址: 西環石塘咀皇后大道西503號地下

#Katsuisen #japanesefood #sashimi #sashimidon #asianfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #foodblogger #hk #hkig #hkigers #hkfoodblog #hkfoodstagram
前菜麵豉湯沙律
2023-07-04
前菜麵豉湯沙律
2023-05-30 895 瀏覽
我經朋友介紹去依間舖頭試下 結果令我不停推介比其他朋友嘅舖頭👍🏻👍🏻果然名不虛傳🤤🤤🤤我叫咗自選丼飯 包括有海膽 帶子同吞拿魚蓉 帶子都幾鮮甜 海膽亦都唔苦 大大碗真係好抵食!唔怪之得一到夜晚門口已經要排隊
2023-04-21 1088 瀏覽
香港大學站呢邊都好多好野食,6點半黎個 early dinner 唔洗排隊。三色丼 $102(帆立貝、海膽、蔥吞拿魚腩)有5粒帆立貝又大又甜, 大量吞拿魚蓉又甜又無筋, 海膽都新鮮無臭味, 大大碗飯, 2個人share食都夠飽芝士年糕 $45熱辣辣切半上碟, 啖啖都食到芝士海膽魷魚 $25 魷魚爽口, 海膽味唔係好出火炙左口魚邊 $38左口魚唔係間間有得食, 火灸左口魚入口即溶, 必點🤤軟殼蟹卷(6件)$68配左個明太子芝士醬, 辣辣地幾好食, 軟殼蟹都炸得唔錯, 一頭一尾都好脆

三色丼 $102
(帆立貝、海膽、蔥吞拿魚腩)

芝士年糕 $45
熱辣辣切半上碟, 啖啖都食到芝士

海膽魷魚 $25
魷魚爽口, 海膽味唔係好出

火炙左口魚邊 $38
左口魚唔係間間有得食, 火灸左口魚入口即溶, 必點🤤

軟殼蟹卷(6件)$68
2023-04-21
2023-04-04 910 瀏覽
之前喺西營盤返工差唔多每日都聽到同事話想食活一鮮😂😂😂😂因為本身唔係特別鍾意魚生,就一直都冇食過🫡最近同朋友約食飯,openrice見到活一鮮價錢相宜,聽聞質素都唔錯就打算一試!我哋嗌咗個活一鮮卷,芒果三文魚天婦羅卷,虎蝦手卷同埋牛肉烏冬🫶🏻😋果然只要食物名有餐廳名就係質素保證!活一鮮卷真係好抵食!每件卷上面都有一款刺身,都有一定厚度!食落唔會腥同埋幾鮮甜,絕對對得住價錢。天婦羅卷都好好食,值得留意嘅係原來係熟嘅三文魚🤣🤣另外兩款比較普通,但牛肉烏冬嘅牛肉多到食唔晒!如果喺附近嘅話不妨試吓!

2023-03-18 870 瀏覽
🍱🍱🍱地區既良心小店,距離第一次光顧都已經數到十年前,雖然返工同住既地方都唔近,一直間唔中去開香港島,都會好想食餐廳唔算大,入到去有一邊bar 枱,其餘都係細枱,所以比較逼硤,有樓上閣樓,但每次中午時段去都會見到有人等位三色丼($102)👍🏻👍🏻👍🏻可選三款:挪威三文魚腩、帆立貝、海膽、蔥吞拿魚腩、挪威三文魚子,今次簡左挪威三文魚腩、海膽同蔥吞拿魚腩,三款都好新鮮,海膽好creamy 好有味,三文魚厚切好肥美但唔會好油,蔥吞拿魚腩好夠蓉夠凍銀鱈西京燒定食($128)👍🏻👍🏻👍🏻銀鱈魚有兩大件,燒得好香,見到沾係魚皮上既油都仲滾緊,魚皮好香脆可口,點埋蛋黃醬真係無可挑剔,魚肉超滑,夾都夾唔住,全碟魚油份岩岩好,配有沙律及白飯
🍱🍱🍱

三色丼($102)👍🏻👍🏻👍🏻

銀鱈西京燒定食($128)👍🏻👍🏻👍🏻
  • 三色丼
《 🍣 活一鮮📍》——————————————✨日式居酒屋推薦 ✨👉🏻 環境都幾有日系風格 👈🏻——————————————🫶🏻帶子魚生飯 ($78)---魚生好足料,份量好足🤩都算厚切又多種類👍🏻味道都幾鮮甜唔會腥😋配埋蘿蔔薑片食更加fresh💦———————————————🇯🇵整體黎講,餐廳選擇好多,無論熟食定生食,甚至甜品、小食、飲品都係超多款俾你揀🙌🏻最驚你選擇困難症啫🤫——————————————♐️ 餐廳地點:———————#活一鮮 #西環 #西環美食 ~~~
《 🍣 活一鮮📍》
✨日式居酒屋推薦 ✨
👉🏻 環境都幾有日系風格 👈🏻
——————————————
🫶🏻帶子魚生飯 ($78)
---
魚生好足料,份量好足🤩
都算厚切又多種類👍🏻
味道都幾鮮甜唔會腥😋
配埋蘿蔔薑片食更加fresh💦
———————————————
🇯🇵整體黎講,餐廳選擇好多,
無論熟食定生食,
甚至甜品、小食、飲品
都係超多款俾你揀🙌🏻
#西環 #西環美食
~~~
2023-02-21
帶子魚生飯
活一鮮係良心餐廳好多人都知食物ok 價錢ok 所以都幫襯左n 咁多次但今次真心頂唔住要出聲Booked枱入去好快安排好位置樓上 bar 枱兩個兩個咁坐但個寫紙仔兜得一枝筆仲要好似斷左芯咁好聲好氣問個短髮帶眼鏡既女員工「唔該! 請問可以俾多枝筆嘛? 斷左」佢拎起望一望 發現係「掘」到平左問「斷左? 冇呀」 擺低枝筆就走開左係係冇尾音咁 就走左🫡隔離對情侶都思考緊 點解兩枱人會得一枝筆 問佢拎多枝 都咁難😮‍💨好啦 親愛的幫手係另一枱冇人坐既拎住用先咁大家都有筆可以寫單然後 腦霧既我係擺返枝筆個陣On xx咁整跌左另一枝筆落人地隻杯度🥲🥲Super sorry 道完歉喇喇聲搵人俾返杯新既佢啦(好彩對方冇嬲冇盛🙈)呀短髮眼鏡女員工岩岩擺低食物係後面個枱完美咁演繹咩叫扮睇唔到我要大大聲咁嗌「唔該」仲要3聲全場人望住先識黎睇下咩事拎到杯水黎仲要黑口黑面🙄🙄🙄擺低杯水 又走左去好快佢拎左碟吞拿魚剌身去隔離枱不過係送錯🙄🙄🥲到我地既野食海膽魚生丼淨擺低唔講野冇匙羹㗎🤣好彩我個滑蛋豬扒飯有 咁囉仲有講 「豬扒飯」先擺低㗎因為係個長頭髮女員工擺㗎囉❤️👍🏻喇! 呀短髮眼鏡女員工仲有正野到咁上下見佢拎住個茶
活一鮮係良心餐廳好多人都知

樓上 bar 枱兩個兩個咁坐
但個寫紙仔兜得一枝筆
仲要好似斷左芯咁
好聲好氣問個短髮帶眼鏡既女員工
「唔該! 請問可以俾多枝筆嘛? 斷左」
佢拎起望一望 發現係「掘」到平左

腦霧既我係擺返枝筆個陣
On xx咁整跌左另一枝筆落人地隻杯度🥲🥲
Super sorry
道完歉喇喇聲搵人俾返杯新既佢啦
(好彩對方冇嬲冇盛🙈)
呀短髮眼鏡女員工岩岩擺低食物係後面個枱
完美咁演繹咩叫扮睇唔到
我要大大聲咁嗌「唔該」
仲要3聲

到咁上下
見佢拎住個茶壺周圍加茶
點知淨係冇理到我地成張bar 枱
我地主動問
「唔該可唔可以加加茶」
佢行埋黎話
「要加茶擺個杯係枱邊吖!」
嘩! 乜張枱有牛角個貼紙咩?
(牛角啲枱有個貼紙 係寫明俾您擺個杯係度 俾員工主的幫您加茶)
而我食咁多次都見唔到任何一張枱有喎😱
一定係我地兩個都眼花! 一定係!

西口西面咁加完茶
咦? 隔離個兩位冇擺個杯係枱邊
佢又主動加茶㗎喎
乜呀短髮眼鏡女員工咁似某地方正苦人員既?

呀切魚生師傅仔好細心

做咩要搞到咁😮‍💨🥲

希望活一鮮快啲提提個位
短髮帶眼鏡既女員工
(我都想睇名 但佢冇名牌
所以只可以咁形容)
謝謝!
2022-11-05
紀念日
2022-10-22 1485 瀏覽
今日係西環附近行街,咁啱經過呢間餐廳,就同老公一齊去食吓活一鮮呢間日本菜,嚟到舖頭門外等左大約5分鐘就可以入座,舖頭分別有兩層,而職員帶左我地上二樓,安排我地坐2人位,但坐嘅位置之間有啲迫,而自己嘅個人物品無地方放,只好掛係張櫈到。叫左壽司拼盤有12件壽司🍣,可以試晒12樣款式都幾吸引,魚生一啲都唔腥都幾新鮮,壽司質素唔算太驚艷,但$168食到咁多款性價比好高。日本空運生蠔,4隻蠔全部都鮮甜好有蠔味,粒粒都好肥美,食落帶有海水味好正。黃金蟹羔,蟹膏壽司好濃郁,食落好creamy。珍寶赤海蝦刺身,蝦夠鮮甜彈牙。燒茄子連埋個麻醬同木魚一齊食好夠味好濃郁。明太子雞翼,雞翼好香,辣辣地好惹味。

黃金蟹羔,蟹膏壽司好濃郁,食落好creamy。

珍寶赤海蝦刺身,蝦夠鮮甜彈牙。

燒茄子連埋個麻醬同木魚一齊食好夠味好濃郁。

明太子雞翼,雞翼好香,辣辣地好惹味。