2018-02-12 957 瀏覽
新開時一直有幫襯,最愛佢地既咖啡又香又滑,同埋八瓜魚意粉,蒜香味濃意粉又彈牙,可惜今次實在令人太失望,咖啡換了,味道不再,淡而無味,意粉軟林林,八瓜魚意粉只有兩條八瓜魚,好言詢問得出惡經理話係咁㗎喎⋯⋯真係令人無言。順帶一提,入座時被安排坐2人枱,但明明有卡座可供選擇,乖乖坐下後,眼見後來的國內同胞2人同座卡座,我倆轉移卡座,店員即過來問‘你地2個吓嘛’,態度不好,我明白餐廳充分利用座位空間,但當時並非繁忙時段,亦無人等位,亦有數個卡座,最重要是店員的態度令人失望,我想這次是最後幫襯了

2018-01-13 680 瀏覽
每次行經屯市都會留意到呢間門面似日式既食店,男友都有講過佢既甜品好食,但因為屯門實在太多美食一直都無試過,今次見無咩人終於下定決心試一試。入到去睇到餐牌先知原來係食意粉既,除左意粉仲有鐵板同小食,意粉餐包左清湯同餐茶。 我地點左一個明太子蝦肉意大利麵同牛油果蝦肉紫蘇醬意大利麵,另外+$30點左個櫻花綠茶芭菲,餐飲要左熱烏龍茶,去油解膩。日式清湯唔記得影相,飲落應該係味噌同昆布煮成,飲落清清地幾舒服,但飲多幾啖會覺得有啲啲鹹。牛油果蝦肉紫蘇醬意大利粉,睇名以為係比較健康既一款,但實情係意粉係用炒既,成個碟底都係油 意粉炒得剛好,唔會太韌或太淋,以為有牛油果食落係creamy既,但其實好乾身牛油果只有幾粒,無咩味,食落似普通炒意粉,幸好鮮蝦夠大隻,肉質實淨有咬口。明太子蝦肉意大利麵,聽男朋友講唔差,食落係creamy既,意粉汁加左明太子有濃濃既海鮮味,意粉一樣煮得恰到好處,同樣都有鮮蝦三隻,比起我果個好好多。最後係今日既主角──櫻花綠茶芭菲唔係因為佢都應該唔會入黎食。兩球大大既抹茶雪糕,加上兩匙紅豆蓉同cream,雪糕抹茶味足,食落幾滑,紅豆蓉雖未至於好甜,但應該溝左糖,唔係天然甜味,Cr
每次行經屯市都會留意到呢間門面似日式既食店,
男友都有講過佢既甜品好食,
但因為屯門實在太多美食一直都無試過,
今次見無咩人終於下定決心試一試。

入到去睇到餐牌先知原來係食意粉既,
除左意粉仲有鐵板同小食,意粉餐包左清湯同餐茶。
我地點左一個明太子蝦肉意大利麵同牛油果蝦肉紫蘇醬意大利麵,
另外+$30點左個櫻花綠茶芭菲,
餐飲要左熱烏龍茶,去油解膩。

日式清湯唔記得影相,
飲落應該係味噌同昆布煮成,飲落清清地幾舒服,
但飲多幾啖會覺得有啲啲鹹。
牛油果蝦肉紫蘇醬意大利麵
牛油果蝦肉紫蘇醬意大利粉,睇名以為係比較健康既一款,
但實情係意粉係用炒既,成個碟底都係油
意粉炒得剛好,唔會太韌或太淋,
以為有牛油果食落係creamy既,但其實好乾身

牛油果只有幾粒,無咩味,食落似普通炒意粉,
幸好鮮蝦夠大隻,肉質實淨有咬口。
明太子蝦肉意大利麵
明太子蝦肉意大利麵,聽男朋友講唔差,
食落係creamy既,意粉汁加左明太子有濃濃既海鮮味,
意粉一樣煮得恰到好處,
同樣都有鮮蝦三隻,比起我果個好好多。
抹茶櫻花芭菲
最後係今日既主角──櫻花綠茶芭菲

唔係因為佢都應該唔會入黎食。

兩球大大既抹茶雪糕,加上兩匙紅豆蓉同cream,
雪糕抹茶味足,食落幾滑,
紅豆蓉雖未至於好甜,但應該溝左糖,唔係天然甜味,
Cream值得讚許
係日式果種比較輕盈唔係齋甜果種,

兩粒團子伴有黑糖蜜可自由添加,煙煙韌韌增加左口感

底下仲有抹茶涼粉,爽口彈牙。
抹茶櫻花芭菲
旁邊伴有一杯綠茶同鹹既菓子可以清膩,幾貼心。

總結,價錢偏貴,食物質素一般,

感覺食午市或下午茶會比較抵食,晚餐既話唔會再考慮啦。
2018-01-13
2018-01-02 449 瀏覽
因為Tomica主題,元旦日同嗜車仔嘅男朋友嚟到屯門。下午茶時間,餐廳只有幾枱客,唔駛等即時被安排入座。下午茶餐有驚喜,最愛嘅牛油果,同紫蘇醬同蒜蓉好夾,互相帶出香味,$48有意粉有湯有橙汁,仲唔多人,坐得舒服,都算幾抵下午茶份量唔多,仲可以食埋個芭菲,材料豐富,雪糕+忌廉+朱古力餅乾+脆米+棉花糖將甜,脆,香,軟拼湊一齊,失色嘅係放底嘅粟米片被大大舊棉花糖檔住,同其他材料無法融合,所以都只可以話係整體OK。食物可以,環境地方舒服乾淨,服務生態度良好,係上菜速度較慢,不過假日唔趕時間,所以整體感覺良好
因為Tomica主題,元旦日同嗜車仔嘅男朋友嚟到屯門。
下午茶時間,餐廳只有幾枱客,唔駛等即時被安排入座。

牛油果小蝦紫蘇醬意大利麵

馬卡龍芭菲

2018-01-01
牛油果小蝦紫蘇醬意大利麵
2017-12-29 374 瀏覽
被遺忘的屯門日式意粉呢間好幾年前食過 主打西日fusion菜 要用筷子食意粉 同埋裝潢都好特別呀😆推介:牛油果蝦肉紫蘇醬意大利麵紫蘇醬好似青醬 但再濃郁啲fresh啲 配合埋牛油果 成個意粉好creamy!!😋推介:卡邦尼溫泉蛋意大利麵都係好creamy 但食落又唔會好膩 加埋溫泉蛋嘅蛋汁 更加滑~ 💫明太子意粉就差左啲 因為佢冇落汁。。成個意粉都無味咁 意粉都係有汁好食啲既😛每個意粉,加$20 ,仲有甜品添啊!都幾好食,甜度適中!
被遺忘的屯門日式意粉
推介:牛油果蝦肉紫蘇醬意大利麵

推介:卡邦尼溫泉蛋意大利麵

每個意粉,加$20 ,仲有甜品添啊!都幾好食,甜度適中!

2017-12-25
聖誕節
2017-12-25 318 瀏覽
之前已經知道佢有tomica套餐,聖誕節就帶個仔去食野,套餐都佈置得好精美,令到阿仔都幾難決定服務都算係咁啦~套餐嚟到,食物水準都比預期好味,已佢地有聖誕裝飾玩,令大家都好有聖誕氣氛,1家4口玩得好開心
2017-12-21 131 瀏覽
晚上點了二人套餐,不是什麼特別食物,餐廳人數亦不多,點菜後等了50分鐘才上菜,期間催促遇著全程黑面女經理,食物味道還算可以,只要你等得及不介意服務態度差的不防一試。
👫食厭左附近嘅嘢食,想試下新嘢,見到呢間餐廳個名睇落好似日本餐廳咁,入到去先知係食西餐😂#香辣八爪魚意大利麵 <$48>▫️日式清湯▫️抹茶鮮奶落完單好快就上左檯,份量適中,八爪魚食落幾稔,唔會韌🧐 雖然個名係香辣,但食落只係小小辣,蒜味比較偏重,所以都幾香~ 但下午茶嘅份量嚟講,男仔可能會唔夠食😂 抹茶鮮奶一飲落去有抹茶粉,可能因為唔夠熱所以未溶,奶味比較偏重,飲落偏甜🤔 清湯其實一啲都唔清,飲落係味噌湯嘅味😂🗣:下午茶時間係星期一至日15:00-17:30⭐️*10% Service Charge*
👫
#香辣八爪魚意大利麵 <$48>
▫️日式清湯
▫️抹茶鮮奶
🗣:下午茶時間係星期一至日15:00-17:30⭐️
*10% Service Charge*
2017-10-30 425 瀏覽
話說五右衛門推出咗主題兒童餐,次次行過都好多人,終於今次行過無人等位,就帶阿女入去潮聖個個兒童餐都要百幾蚊,本人覺得好唔抵😒芝麻雞翼,$40夠脆香酥炸雞松露汁飯$148松露汁好勁奶味,所以阿女好like 個汁撈飯,但個兩件雞,死得😱乾到完住咬唔到,仲要用超厚粉炸,又無飲品又無前菜,咁就$148冰果茶,$48最特別就係兩粒冰,整成架車仔咁,但飯品分量就真係嚇親,得一個奶瓶咁少,佩服小朋友黎到食就緊係開心啦,但大人就........

個個兒童餐都要百幾蚊,本人覺得好唔抵😒

芝麻雞翼,$40
夠脆

香酥炸雞松露汁飯$148

冰果茶,$48

小朋友黎到食就緊係開心啦,但大人就........
話說小小豬係一名車控(最迷戀就係火車),唔覺意口多多話俾佢知有一間新嘅主題餐廳,入面有好多TOMICA食物,就係咁......我地就嚟朝聖啦! 我地三口子又點可以食得晒咁多美食,但睇網上介紹每一款都係好吸引,所以我地就約埋SY哥哥齊齊嚟,人多啲可以食多啲唔同款嘛~其實「洋麵屋 五右衞門」都開左有好一段日子,不過大鄉里的我今次都係第一次嚟(咁...其實...我又真係好少入屯門)。今次仲係全港首個以TOMICA為主題嘅餐廳,所以為左依個車控豬,就專登渣車入嚟食啦~ 由於餐廳變身成為TOMICA主題餐廳,所以四圍都以車仔元素重新佈置,車迷控就當然係最開心啦~ 樣樣食物都好吸引,小小豬揀得好苦惱添。依個時候就發揮人多嘅好處,每樣都叫一份,之後齊齊SHARE嚟食,咁就大完滿啦~ 餐廳會為小朋友提供塗顏色用品,咁就可以一邊塗顏色,一邊等食物嚟啦~ 小小豬叫左依個意式肉丸意大利麵,仲有靚靚車仔飯盒送上,真係好可愛呀(不過...個盒仔係唔可以拎走嘅),佢話個意大利麵係最好食~ 我點嘅珍珠帶子蝦肉意大利麵,整體上都唔錯,尤其個蝦肉都幾彈牙,如果可以多返少少汁,咁就VERY GOOD啦~ 仁叔叔嘅日式照燒

仁叔叔嘅日式照燒雞扒蛋漢堡薯格,個雞扒炸得唔太乾,所以都唔錯~

SY哥哥點嘅鐵板香草吉列牛扒伴日式咖哩飯,豬扒皮好脆而且個飯係可以連埋個糖紙一齊食,所以食落甜甜地,啱晒各位大小朋友~

最後就係老公嘅鐵板香酥炸雞飯配黑松露芝士汁,個汁真係要推介一下,估唔到黑松露同芝士個味又幾夾哦~

冰果茶係我地一致推介嘅飲品~

除左佢係幾好飲之外,個冰仲係TOMICA車仔嚟,真係誠意十足呀~

主題飲品仲有另一款牛奶咖啡~

有咁多TOMICA好嘢食,又有好朋友相陪,小小豬就緊係食得非常開心啦~

主餐雖然好好,不過我嘅亮點始終落係兩款靚靚甜品,哈哈哈...女仕們總係有第二個胃食甜品嘛!

SY點嘅馬卡龍芭菲,除左有馬卡龍同雪糕之外,入面仲有棉花糖同粟米片,真係一次過可以滿足晒~

我同小小豬嘅朱古力香蕉酥批伴雪糕,個酥皮係即叫即焗,所以食落仲脆脆地又暖暖地,配埋雪糕一齊食,口感都唔錯呀~

各位車迷控有機會入屯門,記得嚟食盡玩盡TOMICA啦!
  • 朱古力香蕉酥批伴雪糕
2017-10-18 305 瀏覽
第一次食 因佢近排係tomica餐廳 所以帶左仔仔試 唔洗排隊 可能閒日 主餐牌都好少野食 份量又細份 當然食物質素都好普通啦 唔值甘既價 好彩唔係星期六日去 要排好耐先食 會更失望
2017-09-08 951 瀏覽
見到佢個鋪名有D特別,再加上見到佢lunch有poster寫住「叫滿三客飯,第三客飯會半價」所以就叫埋朋友一齊去試下。前菜:餐湯+和風沙律。個餐湯就稀左D,而個和風沙律個名就好好聽既,但其實就係紅蘿蔔絲。炸鯖魚柳拼茄子日式咖喱飯:見到魚柳本身好期待的,因為佢好有心思,炸到有「粒粒」花紋,但一食落口呢,就腥到爆,完全無僻味,相信係「生勾勾」掟落去炸之後撈返上黎就算個款,而個茄子就好重手,鹹到死,完全係無樣得,敗筆。香草燒雞胸日式奄列意大利麵:哩個👍🏻,蛋重重包住意大利麵,D蛋槳流晒去意粉里面,每食一啖都感受到滑滑的。而個雞胸肉就「鞋」左D。鐵板紐西蘭肉扒配燒汁(意粉),可能係日式關係吧,又或者係價錢問題,幾多成佢地話事,因為order個陣佢地完全無問到,之後食落口,feel到(well done),但肉既質感都唔錯既,係有少少根位就難咬D,而個意粉係用左芝士黎撈,口感唔錯,但罪惡感十足。搽茶熱牛奶:對於搽茶控既我黎講,二話不說一定係揀佢啦,飲左一啖濃厚度十分係好既,可惜嫌佢太甜,飲多幾啖就勁要飲水來緩衝下。
2017-08-09 770 瀏覽
食物:1. 牛油果蝦肉紫蘇醬意大利麵紫蘇味唔係好濃,對紫蘇唔係太大興趣或者怕紫蘇味都可以一試。因為味道有種好青新ge感覺(好似好誇張haha)成個配搭聽落好奇怪,但係食落口又出奇好味2. 日式炸雞肉醬意大利麵炸雞好大舊,少炸粉包住,非常好。肉醬好好味!好濃蕃茄味飲品1. 凍咖啡 & 凍檸茶奶同糖都係自己落,可以自己落番鍾意ge甜度其他1. 呢間餐廳d碟真係好靚唔知大家去食ge時候有冇留意到呢?好似每隻碟都唔一樣(?)
食物:
1. 牛油果蝦肉紫蘇醬意大利麵
紫蘇味唔係好濃,
對紫蘇唔係太大興趣或者怕紫蘇味都可以一試。
因為味道有種好青新ge感覺(好似好誇張haha)
成個配搭聽落好奇怪,
但係食落口又出奇好味

2. 日式炸雞肉醬意大利麵
炸雞好大舊,
少炸粉包住,非常好。
肉醬好好味!
好濃蕃茄味

飲品
1. 凍咖啡 & 凍檸茶
奶同糖都係自己落,
可以自己落番鍾意ge甜度

其他
1. 呢間餐廳d碟真係好靚
唔知大家去食ge時候有冇留意到呢?
好似每隻碟都唔一樣(?)
日式炸雞肉醬意大利麵
凍咖啡
2017-07-20
日式炸雞肉醬意大利麵
2017-06-18 777 瀏覽
十點到處找餐廳,找到這間收十一點就照入。初時以為日本野,點知係西洋野,但介紹說到用日式煮法,點點點特別,咪有小小期待。點知食物比較咸,價錢貴及份量小。叫左蜆肉意粉,比較感,清湯重味精。另外叫肉眼鐵板,叫了五成點知來了八成。成為$248......
2017-06-18
2017-05-30 735 瀏覽
端午節公眾假期,屯門市廣場人山人海,今天本來是打算和家人去商場地下的<靠得住>吃雲吞麵的,不巧遇上裝修,沒有營業,而這家位於同一商場三樓的<洋麺屋 五右衛門>不用等位,翻了翻餐牌後覺得食物賣相還不錯,價錢也便宜,便進去一試這日式風味的pasta店。服務員帶我們入去坐靠邊的二人卡位,座位不算太寬,不過邊上擺滿調味料,當上了二人份量的午餐和餐飲後就顯得很狹窄–––不過這是香港食肆普遍遇到的問題,空間太少,又要供應日韓款式的形形色色的前菜、沙律、餐湯、主菜、餐茶和餐具,怎麼辦呢?唯一折衷的辦法就是善用空間,比如在餐桌底下設置餐具抽屜,另外可以把lunch set設計成便當模樣,上菜的時候一個plate就搞掂,方便上菜,也方便食客進食。因為我後來吃飯時真的連周旋的位置都沒有,叫人如何切牛排呢?這家店假日也有午市套餐,逢星期六、日、公眾假期11-3供應,是很不錯的選擇。我們點了C餐和D餐,很快服務員便遞上忌廉餐湯和沙律,餐湯還算濃郁,有蘑菇粒和玉米粒等配料,至於沙律就比較失色,只有蘿蔔絲、洋蔥絲和蔥粒,連一片生菜或青瓜都嚐不到,不合格。再來是主菜:香草燒雞胸日式俺

假日午餐附送的餐湯和餐茶

我們點了C餐和D餐,很快服務員便遞上忌廉餐湯和沙律,餐湯還算濃郁,有蘑菇粒和玉米粒等配料,至於沙律就比較失色,只有蘿蔔絲、洋蔥絲和蔥粒,連一片生菜或青瓜都嚐不到,不合格。再來是主菜:香草燒雞胸日式俺列意大利麵(C餐)和鐵板紐西蘭肉眼扒配燒汁意粉(D餐)。燒雞肉很亁,雖然能看到淡綠色,不過基本上嚐不到香草的味道,附送的汁淡而無味,蛋包飯的煎蛋很老,一點都不可口,整個菜的質量很差,老實說麥當勞的雞肉漢堡要比這道菜可口不知多少倍。

香草燒雞胸日式俺列意大利麵(C餐)

另一個主菜是鐵板牛扒,附上黑椒汁讓客人自行淋上,發出輕微的吱吱聲響,可見鐵板是溫熱的,但不是滾燙的。牛排烤得剛剛好,7成熟左右,裡面的肉有一點紅,但不是流血水那種raw,配上黑椒汁,吃上去的口感不錯,比那幾香草燒雞好味好多。至於意粉就有點失望,就像自己在家煲水煮出來的意粉一樣,吃下去就是純粹的碳水化合物,完全沒有al dente那種彈牙的滋味,更沒有麵粉的香味。也許其他人會覺得可以收貨,但在下認為這既然是一間打著Japanese spaghetti(英文店名)招牌的店,就應該把最重要的意粉做好。今天我嚐到的這個意粉,和茶餐廳的貨色沒兩樣,可能還更差呢,倒是牛扒還不錯吃。
鐵板紐西蘭肉眼扒配燒汁意粉(D餐)

總括而言,這家洋麵屋在假日也提供午餐款式,$80(加一服務費)包含餐湯、沙律、鐵板主菜和餐飲,性價比高,份量也很足(最後我們都吃不完,實在太飽了),服務態度良好,也不用等位。只不過最重要的食物質素也是隨著價錢而降低,特別是C餐的香草燒雞,真是難吃。以後如果再來這間店絕對不會點雞肉。

2017-05-30
  • 鐵板紐西蘭肉眼扒配燒汁意粉
2017-05-01 617 瀏覽
山長水遠入左黎屯門,順便食個lunch。十二點幾黎到,人唔係好多,環境都幾開揚舒適。午餐幾抵,八十零蚊有湯,沙律,飯 同甜品。湯細細杯,味道幾清,似係魚湯味。個沙律賣相好dry,得d 蘿白絲, 但估唔到味道唔錯,個汁酸酸地加埋啲紅色脆卜卜既咸牛肉粒,加埋出奇地好食煙肉雞肉牛肝菌醬日式燴飯, 呢個賣相麻麻地,但個味幾好。飯索滿晒汁,有菇菌香味。香煎什菇豚肉扒配燒汁,呢個扒真係一般,硬同乾,其實唔多食得出係豬扒。個汁偏甜,但夾埋意粉都ok加十蚊仲有多個甜品, 好抵。雪糕好好味仲有雲利嗱籽。紅豆綠茶凍都唔錯,不過紅豆太少,之後就咁食個丸子同綠茶凍就有d dry 同苦。 上面仲有粒乾蜜柑,呢個我就唔多like.