2024-01-09 53 瀏覽
平日夜晚同屋企人食飯,屋企人話好耐無食乳鴿,所以就去新強記,平日夜晚唔洗等位直接入得,待應姐姐全部都好友善同好傾得😂叫左個超值乳鴿餐,有兩隻乳鴿,金銀蛋時蔬,雞粥(例)-$350乳鴿平時叫一隻唔夠喉,今次叫夠兩隻😂燒得好香,size算中等,都食到啖啖肉,正。雞粥相信大家都唔陌生,新強記名物,食完都唔口渴!又多雞,成煲粥都好夠味得黎唔味精。金銀蛋時蔬,今日係白菜仔,份量都唔小,好夠味。蒜蓉粉絲蒸元貝-$48/1。都幾大隻下,炸蒜同粉絲都正!好夠味。椒鹽九肚魚(例)-$128。勁香口,果然姨啲要係酒樓叫係唔同啲,一上菜熱辣辣,即叫即炸。總結:屋企好滿意今餐,特別係雞粥同乳鴿,出面搵唔到。同場見到好多人係到慶生。下次再帶屋企人黎。

金銀蛋時蔬,今日係白菜仔,份量都唔小,好夠味。

.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍚 𝚃𝚒𝚖𝚎𝚕𝚎𝚜𝚜 𝙲𝚑𝚒𝚗𝚎𝚜𝚎 𝙲𝚞𝚒𝚜𝚒𝚗𝚎 @ 🌟 沙田新強記燒鵝海鮮酒家《👽食神大媽食中菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:火腩豆腐煲 HKD 98燒鵝雙拼飯 HKD 68西檸脆雞球 HKD 98下午茶孖寶 HKD 38.8- 山竹牛肉- 豬腩卷- 鹹水角- 奶皇包.😛 細細個嘅時候去踩單車一定會嚟呢度食晚飯,好幾年冇嚟過,今次剛好有機會經過,點可以唔嚟飲餐靚茶。.🥘 一向最鍾意食呢個「火腩豆腐煲」,好足料,火腩炆得好軟好入味,肥瘦相間。豆腐卜吸曬湯汁,配埋碗白飯超滿足。.🔥 仲有呢度最出名係食燒味,呢個「燒鵝雙拼飯」一定必食。燒鵝皮脆,燒肉肥瘦均勻,爽皮。.🍋 好耐冇食過「西檸脆雞球」,好開胃。好大碟,雞球炸得香脆,比檸檬汁包裹住。.😆 仲要剛好冇預謀嘅情況底下撞啱下午茶時段有優惠,即刻叫兩份「下午茶孖寶」食下。揀咗「山竹牛肉」、「豬腩卷」、「鹹水角」同「奶皇包」。好經典又好味,同埋每一件嘅SIZE都幾大下。.😎 好耐冇嚟呢度食嘢啦,同埋之前都比較少食佢嘅下午茶。空間好大坐得好舒服,嘢食份量好足但大件,同埋上菜仍然會起點心卡
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

山竹牛肉
豬腩卷
鹹水角
奶黃包

😎 好耐冇嚟呢度食嘢啦,同埋之前都比較少食佢嘅下午茶。空間好大坐得好舒服,嘢食份量好足但大件,同埋上菜仍然會起點心卡上面吸印仔,好懷舊,有機會記得嚟試吓。

📍 大圍積運街2-8號海福花園商場地下47-50號舖
鹹水角
奶黃包
  • 下午茶孖寶
2024-01-03 74 瀏覽
天氣凍冰冰☃️突然好想食熱辣辣嘅雞粥🤤同朋友一齊去一間好傳統上歷史嘅酒樓飲茶🍵裝茶杯嘅碟都好精緻,去到就一定要試呢間酒店嘅三寶😋🍲 沙田新強記雞粥:🌟🌟🌟🌟🌟我哋兩個人叫咗個例牌雞粥,一上檯估唔到咁大鍋,真係四個人係食唔晒😂而淺嚐左第一啖粥,覺得超綿超入味~我哋都食得好開心,都有好多雞件在粥入面,啲雞味入晒煲粥度,仲食到薑絲同蔥,而啲雞仲好「淋」好好味😋果然係呢間酒家嘅三寶之一,我自己會俾佢5粒星!🐥 原隻金牌燒乳鴿:🌟🌟🌟🌟另外三寶之一係呢個燒乳鴿,可能太耐無食乳鴿,上碟時仲熱辣辣,雖然影完相個燒乳鴿已凍咗,但都外脆內軟,燒到剛剛好😋一隻兩個人速清咗佢。🥩 蜜汁叉燒王:🌟🌟🌟🌟呢間店舖嘅燒味係好正,所以朋友想試佢嘅叉燒,唔記得叫半肥瘦,太多肉有少少硬😂但都keep到外脆內熱,值得試吓😝好懷念以前好多人一齊飲茶嘅日子,我覺得呢間酒家歷史猶久,值得一試嘅,下次飲茶想試吓佢哋啲點心🫖正啊!

🍲 沙田新強記雞粥:🌟🌟🌟🌟🌟

🐥 原隻金牌燒乳鴿:🌟🌟🌟🌟

🥩 蜜汁叉燒王:🌟🌟🌟🌟

2023-12-30 86 瀏覽
今年冬天❄️比較凍,聖誕節又要搵節目,想過一個暖笠笠既聖誕同冬季,食好西當然好重要。今次推介大圍大型酒家——新強記燒鵝海鮮酒家,帶有傳統中式風格的酒家,已經好少係市區見到,呢間酒家真係令我夠曬驚喜。首先環境真係夠大又夠有年代感,細個同屋企人酒家食飯既回憶返曬來,而且有好多圓台夠大,岩曬一家大細一起來食飯,又岩曬家族聚餐。講完環境,就要講下食物質素,一個字,讚👍🏻我們點左呢度出名的美食:1. 古法羊腩煲 $388 呢個🐑羊腩煲不得了,夠曬正宗入味,份量足夠3-4人,送飯一流,另外仲有送時菜🥬有肉又有菜😋2. 金牌燒乳鴿 $78 呢度既燒乳鴿係招牌菜式,又香又夠肉地,一定要食啊。3. 沙田新強記雞粥 $138 呢度既雞粥超級出名,熱辣辣送上,大大煲味道👅夠鮮雞肉也夠嫩,又係必食之選。呢度既服務也十分好,服務員也會定時加水加茶,呢度既茶介人頭$12, 茶水也夠香飲得出係靚茶,真係食得開心飲得解膩,食飽飽亦暖笠笠,可以過一個暖笠笠的晚上啦。🥰
講完環境,就要講下食物質素,一個字,讚👍🏻
我們點左呢度出名的美食:
2023-12-14
2023-12-29 108 瀏覽
🪿大圍呢間老字號酒家係沙田區嚟講絕對係馳名,佢既燒鵝、乳鴿、雞粥都係招牌菜式,好出色。✨沙田新強記雞粥($138,例)雞粥味道好鮮,雞肉嫩滑,米同水既份量剛剛好,不會太稀,粥會食到雞既香味。✨金牌燒乳鴿($78)乳鴿燒到外皮好香脆,調味好香不是死鹹,食完會覺得叫一隻乳鴿實在太少了。✨古法羊腩煲($388,一煲)附送時蔬一碟,生菜份量都多,而且好新鮮。羊腩切既大小剛剛好,不會太大舊,羊腩處理得很好,沒有腥味,去毛去得很乾淨。可以粘上附送的腐乳醬,超級美味!

✨沙田新強記雞粥($138,例)

✨金牌燒乳鴿($78)

✨古法羊腩煲($388,一煲)
古法羊腩煲
金牌燒乳鴿
沙田新強記雞粥
2023-12-14
古法羊腩煲
金牌燒乳鴿
沙田新強記雞粥
2023-12-27 75 瀏覽
新強記有好多美食,這些美食都是人們喜愛的選擇,是家庭聚會、朋友聚會的受歡迎的酒樓之一。我們吃了蜜汁叉燒包和鹹水角,這是兩道受歡迎的中式點心。蜜汁叉燒包的外皮蓬鬆柔軟,有著微微的彈性。咬下去時,能感受到包子外皮的軟滑和內餡的鮮嫩多汁,並帶有甜蜜的味道。這種甜蜜的蜜汁與叉燒肉的香濃相結合,有一種令人愉悅的口感和風味。鹹水角是一種脆皮炸點心,它的外皮金黃酥脆,一口咬下去會發出脆脆的聲音。內餡有豬肉,這種鹹香的內餡與外皮的酥脆形成了完美的對比,為整個點心帶來了美味的享受。蜜汁叉燒包和鹹水角都是新強記中式點心中的經典之作。無論是作為早茶的一部分還是作為下午茶的小食,它們都能夠帶來一種滿足感和口感上的享受。
我們吃了蜜汁叉燒包和鹹水角,這是兩道受歡迎的中式點心。

2023-12-22 69 瀏覽
新強記係沙田嘅一間傳統老酒家,煙火氣十足!佢哋嘅菜色豐富,每一樣都令人食指大動!特別要推介嘅係佢哋嘅雞粥,份量大又好味🔥🍗嚟到呢度,一定要試下佢哋嘅鳳爪!入口即化,肉質鮮嫩多汁,夠彈牙!蒸粉果同薑汁糕都係必食之選,口感滑順,味道香濃!鮮蝦腸更係鮮甜可口,一咬就噴汁!唔好忘記試下佢哋嘅棉花雞,外脆內嫩,香氣撲鼻,一口咬落去,真係令人陶醉!😍🥢不過,最出色嘅菜式一定係佢哋嘅雞粥!份量十足,入口滑嫩,每一口都散發出濃郁嘅雞肉香味!湯頭醇厚,米粒煮得剛好,令你嘅胃口一直上升!唔論係單食定加配其他菜式,都絕對係你嘅最佳選擇!一碗雞粥,足以令你迷戀於這裡!🍲🌟

嚟到呢度,一定要試下佢哋嘅鳳爪!
鮮蝦腸更係鮮甜可口,一咬就噴汁!

不過,最出色嘅菜式一定係佢哋嘅雞粥!
2023-12-12
2023-12-21 66 瀏覽
好多人都知大圍嘅新強記出名食三寶:雞粥,乳鴿同燒鵝,原來新強記早茶點心同樣做得出色, 鮮有人提及,係街坊先知道嘅早茶選擇😗😗😗😃😚😃新強記蝦餃皇 $41🦐蝦餃皇大大隻,蝦肉份量滿滿填充整隻蝦餃,爽彈有咬口, 飲茶必點之選😍😍😚😚😚 百花魚肚 $47🐟比較少見嘅點心, 表面係蝦膠,有少量蟹籽作點綴,令整體口感有層次,底層係好厚肉嘅魚肚, 好大舊,每一啖都好滿足😊😊😊😜😜😍蘿蔔絲酥 $33🥕蘿蔔絲幼嫩,而酥皮做得香酥鬆軟,唔錯呢😄😄😊😁😁菜苗鮮蝦餃+白灼生菜🦐🥬 (醒晨孖寶 $38.8) 菜苗同蝦肉比例恰當, 唔會搶到對方嘅特色,餃皮亦做得剔透😍😍😍😛😛😛鯪魚肉煎尖椒+羅漢齋鴨掌🐟🦆(醒晨孖寶 $38.8)鯪魚肉嫩滑且葱香撲鼻, 要小心尖椒可能會係幾辣嘅。 鴨掌入味而且軟冧,同調咗味嘅羅漢齋好夾😚😚😗😛😛薑汁燉奶 🍼$28燉奶香濃幼滑,絲滑嘅燉奶瞬間吞入口腔,完全唔需要咬,薑味再重啲就完美啦😚😚😚🥰🥰🥳🥳廚部及招牌三寶會喺1100 後供應, 咁就可以同時食到三寶同點心啦😗😗😗😀😛😛😛

新強記蝦餃皇 $41🦐

百花魚肚 $47🐟

蘿蔔絲酥 $33🥕
蘿蔔絲幼嫩,而酥皮做得香酥鬆軟,唔錯呢😄😄😊😁😁

菜苗鮮蝦餃+白灼生菜🦐🥬 (醒晨孖寶 $38.8)

鯪魚肉煎尖椒+羅漢齋鴨掌🐟🦆(醒晨孖寶 $38.8)

薑汁燉奶 🍼$28

位於沙田的一家傳統老酒家,今天我們來到這裡吃他們的招牌菜和茶點點心,真是美味無窮!這裡的牛肉腸、豉椒排骨炒河、小籠包、牛肉球和乳鴿都是他們的特色菜品!但最出名的當然是炸乳鴿,一試難忘!而茶點點心更是令人驚艷,每一口都充滿了獨特的風味!🍴👌來到新強記燒鵝海鮮酒家,我們第一個點的當然是他們的炸乳鴿!這道菜色是他們的招牌,也是最受歡迎的菜品之一。外皮酥脆,內裡嫩滑多汁,每一口都帶著濃郁的香氣和獨特的口感,絕對是一道令人難以忘懷的美食體驗!不論你是不是乳鴿的愛好者,這道菜絕對會讓你愛上它!🔥🍗茶點點心也是新強記燒鵝海鮮酒家的一大亮點!他們的小籠包皮薄餡多,每一口都充滿了鮮美的湯汁和嫩滑的肉餡,讓人欲罷不能!牛肉腸和豉椒排骨炒河更是令人驚艷,豐富的口感和獨特的調味,讓人回味無窮!而牛肉球則是一道經典的點心,肉質鮮嫩,口感彈牙,絕對能滿足你的味蕾!每一道茶點點心都展現了新強記燒鵝海鮮酒家的獨特魅力和對食材的用心經營!😍🥢

來到新強記燒鵝海鮮酒家,我們第一個點的當然是他們的炸乳鴿!

茶點點心也是新強記燒鵝海鮮酒家的一大亮點!
2023-12-07
2023-12-09 133 瀏覽
由細到大,我都好鍾意同嫲嫲去酒樓度食嘢㗎,而家大個咗呢就少咗好多時間喺酒樓食飯喇。今日突然間心血來潮,想食下炸乳鴿,所以就嚟咗呢一間酒樓,炸乳鴿上到嚟嘅時候,熱辣辣、脆卜卜㗎,如果識食乳鴿嘅朋友仔第一時間一定係咬咗佢個嘴先,然之後食咗佢個頸嗰層皮。鍾意食腦袋嘅朋友就可以享乳鴿嘅腦袋嘅滋味。然之後梗係嗌返個雞粥去配襯我嘅乳鴿啦❤️初頭呢會估雞粥入面嘅雞肉係用黎令到成個粥都有雞嘅香味,而啲肉就會唔好味。但估唔到呢間嘅雞粥入面嘅雞肉係滑㗎喎!個咬口都幾好,同埋成個粥入面唔會太多油㗎

然之後梗係嗌返個雞粥去配襯我嘅乳鴿啦❤️
同朋友踩單車日,踩完一日,黎到沙田,無理由唔食乳鴿,所以過嚟食晚餐。金牌燒乳鴿,肉質鮮嫩多汁,烤制得恰到好處,外層金黃酥脆,香氣四溢,獨特的技巧保留了乳鴿肉質的原始風味,唔愧是招牌燒臘之一;朋友想食龍蝦,所以豪d,叫咗個上湯焗龍蝦伊麵,金黃色的湯汁覆蓋在新鮮的龍蝦和伊麵上,散發出濃郁的海鮮香氣,雖然價格較高,但是絕對物超所值;因為踩完單車太肚餓關係,再叫多個沙嗲金菇肥牛煲,配白飯;肥牛同金菇連沙嗲汁,好惹味,令人開胃好多幾啖飯。職員服務好,臨尾仲送上糖水,有紫米露同芝蔴糊可供選擇。

職員服務好,臨尾仲送上糖水,有紫米露同芝蔴糊可供選擇。
  • 金牌燒乳鴿
  • 乳鴿
  • 燒乳鴿
沙田新強記燒鵝海鮮酒家位於大圍積運街,是一家老字號酒家,以廣東菜、點心和海鮮料理而聞名。店內裝修和環境一點都懷舊風格。1、上湯焗龍蝦(伊麵底)$360新鮮的龍蝦搭配精心烹製的伊麵底,呈現出濃郁的海鮮香氣和柔滑的口感。上湯的獨特調味使得整道菜式更加美味;2、金牌燒乳鴿 $78金牌燒乳鴿是他們家的招牌燒味之一。乳鴿肉質鮮嫩,外皮烤得酥脆,散發著誘人的香氣。獨特的燒烤煮法保留了肉質的原汁原味,讓人回味無窮;3、沙嗲金菇肥牛煲 $128肥牛的鮮嫩與金菇的鮮香在沙嗲調味的煲中相互融合,呈現出豐富的層次感。這道菜烹飪得恰到好處,湯汁濃郁而唔油膩,讓人感受到了大廚的獨特手藝。

1、上湯焗龍蝦(伊麵底)$360

2、金牌燒乳鴿 $78

3、沙嗲金菇肥牛煲 $128

2023-12-07
  • 金牌燒乳鴿
  • 乳鴿
  • 燒乳鴿
呢度係一個非常正宗嘅港式茶樓,唔止有傳統嘅港式點心,仲有好多款特色菜,一定令你食到舌頭打樽翻! 首先,係佢哋嘅蝦腸,一咬落去,蝦肉爆汁,齒頰留香!😋🍤 仲有佢哋嘅糯米包,真係好好食!點解?因為佢哋用糯米包住啲鮮美嘅餡料,一口咬落去,糯米香甜,餡料鮮嫩多汁!真係令人回味無窮!🥟🤤話時話,佢哋嘅芋絲餅真係好出色!外皮酥脆,入面有芋頭絲,一咬落去,又香又脆,好多層次感!🔥🍠 鳳爪都係一定要試下啦!佢哋嘅鳳爪入味,醬汁浸透到雞爪嘅每一個角落,彈牙又滑嫩,食落真係舒服到爆!😍🐔最後,最正既菜式非雞粥莫屬!佢哋嘅雞粥真係一絕!滑滑嫩嫩嘅米粒同入口即化嘅雞肉,仲有香氣撲鼻嘅湯汁,一碗食落真係令人感動到喊!呢度嘅雞粥真係冇得輸啊!🍲😋

首先,係佢哋嘅蝦腸,一咬落去,蝦肉爆汁,齒頰留香!
話時話,佢哋嘅芋絲餅真係好出色!
外皮酥脆,入面有芋頭絲,一咬落去,又香又脆,好多層次感!

2023-12-01
5/12 一家4人第一次黎呢間,門面都好架勢環境好闊落,坐住傾計都好舒服重點呢度既服務係超級好!如果同屋企人或幾個朋友黎食都唔錯食物黎得好快!溫度夠熱加新鮮。雞粥都好出色必叫,D雞係滑九肚魚都係我最愛😍仲有糖水送! 糖水一D唔馬虎好好食係紅豆沙同南瓜西米!另外讚揚呢度員工上上下下都好親切同埋特別想讚Peter好熱心上菜排位都好細心Feel 到Peter 熱誠好熱衷工作公司要好好珍惜咁好既我下次都會再黎同埋會介紹埋比其他朋友
5/12 一家4人第一次黎呢間,門面都好架勢
環境好闊落,坐住傾計都好舒服
重點呢度既服務係超級好!
如果同屋企人或幾個朋友黎食都唔錯
食物黎得好快!溫度夠熱加新鮮。
雞粥都好出色必叫,D雞係滑
九肚魚都係我最愛😍
仲有糖水送! 糖水一D唔馬虎好好食
係紅豆沙同南瓜西米!

另外讚揚呢度員工上上下下都好親切
同埋特別想讚Peter好熱心
上菜排位都好細心
Feel 到Peter 熱誠好熱衷工作
公司要好好珍惜咁好既

我下次都會再黎同埋會介紹埋比其他朋友
2023-12-05
2023-12-05 63 瀏覽
之前同屋企人嚟食過晚餐今次同同事嚟飲茶撞正下午茶時間可以叫孖寶嚟到新強記當然要叫例牌雞粥$1383個人最少每人兩碗,其中一個食3碗超多雞肉質嫰滑唔柴下午茶孖寶x3 $116.4煎釀茄子椰香黃金糕~好煙un懷舊臘腸卷~臘腸正虎皮煎尖椒x2~夠辣所以叫多碟菜苗鮮蝦餃~蝦爽口大粒,豆苗新鮮新強記蝦餃皇$44陳村粉蒸排骨$34懷舊糯米包$34~好似迷你糯米飯四寶滑雞札$50~好大件有冬菇x2、雞、魚肚(棉花)、芋頭&腐皮脆脆紅米腸$34~粉紅色好靚~有咬口好似有脆米好豐富好飽~再打包左d比同事食
之前同屋企人嚟食過晚餐

煎釀茄子
椰香黃金糕~好煙un
懷舊臘腸卷~臘腸正
虎皮煎尖椒x2~夠辣所以叫多碟
菜苗鮮蝦餃~蝦爽口大粒,豆苗新鮮
新強記蝦餃皇$44

陳村粉蒸排骨$34
懷舊糯米包$34~好似迷你糯米飯

脆脆紅米腸$34~
粉紅色好靚~有咬口好似有脆米

好豐富好飽~再打包左d比同事食