2022-10-22 849 瀏覽
那天,冒著大雨為自己的新目標而努力,早上收電話,下午立即過海。到埗後就立即找一個地方,可以快快趣醫肚,令自己準備充足。一出地鐵站,再過對面馬路,就在著名的湯丸名旁讓我發現《權記雲吞麵》這一個耳熟能詳的名字。當日既目標是嗱嗱臨吃好就走,快快趣𡁻碗雲吞麵就啱晒我心意啦。當日叫了一碗雲吞牛丸粗麵。可以說,這是一碗很傳統的廣東湯麵,湯底帶點梘水香,麵條入口又夠爽。單是以麵來到,是不錯的。雲吞,是他們的招牌,可以說是沒花假的好味道。夠香,有蝦粒,也有味道濃濃的大地魚香味。牛肉丸味道是濃郁,但我覺得太硬,黑椒味也太強。好不容易,我成功了。炮台山一帶開始成為我經常出沒的地方。為了慶祝,同因為這天要搞銀行野搞到冇時間,我又來《權記雲吞麵》了。這次點的是魚餃貢丸粗麵。魚皮餃,皮夠煙韌香口,連帶到整個餃子由內到外都十分之香口,貢丸就可以用爽脆來形容。這一次,整碗麵令人滿足。應該是前年吧,玻璃樽可樂說要暫時停產,令到全香港市民都大叫懷念。也不知是去年或是剛剛好今年年頭,玻璃樽可樂又再出現在大家眼前了。我立即要了一支,因為,我覺得,麵同可樂係一個絕配。可樂的味道就不必再用文字去影容了,而且可能是心理問題,總是
應該是前年吧,玻璃樽可樂說要暫時停產,令到全香港市民都大叫懷念。也不知是去年或是剛剛好今年年頭,玻璃樽可樂又再出現在大家眼前了。我立即要了一支,因為,我覺得,麵同可樂係一個絕配。可樂的味道就不必再用文字去影容了,而且可能是心理問題,總是覺得玻璃樽可樂好飲一點。
簡單快趣,比起快餐店茶餐廳更加之快趣。嗱嗱臨𡁻碗麵,可以說,係香港人既生活寫照。因為身在香港地,好多野都要快,而麵店,就正正做到了快靚正三個字。多年來,都是老少咸宜的飲食地。
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ 今次食咗權記雲吞麵喺港島區竟然有$20嘅雲吞麵,真係好抵🥳其實佢大部份單拼都係$20,質素正常,仲可以揀麵底😋魚蛋一共有5粒,都叫做幾彈牙🤩我就叫咗河粉,但係唔知點解食食吓超大碗😂可能吸左啲湯食極都仲有咁🤣仲叫咗個油菜, 都係$10就有一大碗!
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ
今次食咗權記雲吞麵

2021-05-20
2020-08-11 875 瀏覽
【抵食雲吞麵 】係北角炮台山附近做完野,又到LUNCH TIME,就係附近搵餐廳食飯。經過權記雲吞麵,望到個餐牌,真係好耐無見過咁平的粉麵,只需要$20,就有一碗雲吞麵,好正!雲吞麵的份量適中,唔會話好小,對女仔來講啱啱好,麵入面有4粒大大粒雲吞,真係有大蝦係入面,亦都幾好味!見到油菜一碟和一碗淨麵都只係$9,好抵食。臨走前我仲買左包炸魚皮FOR今晚打邊爐用,都幾香脆,家人都覺得幾好味!餐廳環境一般,唔算太乾淨,而且服務真係有待改善,樓面姐姐個個都好似好唔耐煩咁,一坐低就要我即刻叫餐,我都未睇得切。
【抵食雲吞麵 】

見到油菜一碟和一碗淨麵都只係$9,好抵食。

2020-06-29
2020-07-10 637 瀏覽
二十元能吃得飽嗎? 答案是權記的招牌雲吞麵。一碗麵內有4大粒外皮薄但充滿著蝦肉的雲吞,加些紅醋、辣油一起吃,滿足非常!麵條以高湯泡著,加幾滴魚露,令整碗湯的咸鮮味提升不了,香味隨著熱氣漂進我的鼻子,麵條也頗彈牙,這餐真是划算。
二十元能吃得飽嗎? 答案是權記的招牌雲吞麵。

2019-09-03 650 瀏覽
其實我久唔久就會嚟呢度食一次雲吞或者係牛丸麵,不過最近呢間嘅加價幅度好似頻密左,面嘅份量係冇變到,但係配料嘅質素就好似有啲唔同咗!咁我今次就講下佢嘅牛丸啦,佢嘅質感同以前係相差好大好大,以前嘅牛丸係硬啲嘅,同埋彈牙,而且會食到肉既口感,但係今次去食佢嘅牛丸就係偏軟,而且密度好似冇以前高,比較淋身,我個人就有啲失望,佢嘅口感就好似普通嘅魚蛋,偏軟,略欠彈牙感覺,希望可以改善一下,不過依度嘅服務態度都算唔差嘅!
2017-05-31 1298 瀏覽
由中學時期的10蚊加到而家17蚊,但相比出面的粉麵仍然係相當吸引。17蚊的雲吞米有4粒雲吞,雙併都係一樣價錢,枱面有魚露,辣油。雲吞大大粒,真係有大約1隻半蝦係入面。但服務唔好,d 呀嬸 or 婆,一坐低叫左野唔多轉位,快快食完走。

雲吞米
要講平民街坊價, 即浮起這間雲吞麵小店。 17蚊仲可雙拼, 真正街坊貼地價, 唔多肚餓都太抵忍唔住入去食番碗過口癮。地點: 在炮台山地鐵站過行人天橋橋底便是。 在福元湯丸旁。環境:普通小店膠椅, 吃完便走的格局。 枱上調味也整全, 少有魚露也放在枱上, 配辣油,鼓油,醋等這裹最多人叫雲吞或鯪魚球, 我今次專心的叫一碗雲吞河多青。性價比的雲吞河, 雲吞4大粒, 雖不是啖啖什麼原隻大蝦, 但絕不欺場, 爽口彈牙雲吞依然吃很滿足, 貨源運轉,用料能保持新鮮。 沾著辣油與細滑河粉同吃, 湯底用上傳統大地魚湯, 兒時常吃到的味道。 絕對值得每個社區也有些為及基層學生小店。

地點: 在炮台山地鐵站過行人天橋橋底便是。 在福元湯丸旁。

環境:普通小店膠椅, 吃完便走的格局。
枱上調味也整全, 少有魚露也放在枱上, 配辣油,鼓油,醋等

這裹最多人叫雲吞或鯪魚球, 我今次專心的叫一碗雲吞河多青。

雲吞河
雲吞河
2017-05-22 562 瀏覽
雖然一碗份量未必夠男士飽,但單/雙拼粉麵都係$17,抵食,儲錢之選雲吞同潮洲魚旦係本人最愛,反而牛肉會貴D,但份量唔多,試過一次就算了另外$8油菜係必加之選,一大碗,仲有腐乳醬,其他地方價錢貴一倍份量少一半,所以一個lunch 粉+菜岩岩好!
2016-09-07 915 瀏覽
三點幾經過炮台山,有少少肚餓諗起權記,平平地又地道,知道又唔錯👍雲呑牛丸河。去權記必點雙拼,因為同單拼同價$16。每粒雲呑都包左粒大蝦真係無得輸。牛丸加左原粒黑椒,且有咬口。湯底不評論,因為你會加大量魚露,辣椒油,蓋過原有湯味。紫菜湯。$7。唔想飲汽水但又怕口渴而且又想食菜,不二之選。可惜味道不及當年,紫菜可能煮太耐,無哂咬感。
三點幾經過炮台山,有少少肚餓
諗起權記,平平地又地道,知道又唔錯👍
雲呑牛丸河。
去權記必點雙拼,因為同單拼同價$16。
每粒雲呑都包左粒大蝦真係無得輸。
牛丸加左原粒黑椒,且有咬口。
湯底不評論,因為你會加大量魚露,辣椒油,蓋過原有湯味。
紫菜湯。$7。
唔想飲汽水但又怕口渴而且又想食菜,不二之選。
可惜味道不及當年,紫菜可能煮太耐,無哂咬感。
2016-09-06
2015-11-07 1137 瀏覽
一支公搵食,見$15碗面,門口又聞到幾香,驟眼望入店內尚算明亮整潔,就入去lu叫咗兩碗麵,一碗雲吞麵,一碗魚皮餃麵。辣椒油,普通香,頗辣,不建議多落湯頭,行貨味精湯,顏色混濁,嚴格來說只有鹹味麵,粗身,尚算爽口,但不煙韌不彈牙,鹼水味頗重雲吞,蝦和肥豬肉,蝦算是量多爽口但不鮮甜,整隻雲吞有鹼水味魚皮餃,非常失望,外皮散而粉,餡料只算是一個名為「肉」的充滿豬油味的物體,感覺很油膩整間店舖,最大特色就是便宜,也只是便宜,勉強可作頂癮之用

叫咗兩碗麵,一碗雲吞麵,一碗魚皮餃麵。

辣椒油,普通香,頗辣,不建議多落
湯頭,行貨味精湯,顏色混濁,嚴格來說只有鹹味
麵,粗身,尚算爽口,但不煙韌不彈牙,鹼水味頗重
雲吞,蝦和肥豬肉,蝦算是量多爽口但不鮮甜,整隻雲吞有鹼水味

整間店舖,最大特色就是便宜,也只是便宜,勉強可作頂癮之用
只有豬油味、口感很粉的魚皮餃
雲吞,尚算多蝦大隻
雲吞麵$15
魚皮餃麵$15
菜單
小小香多多辣的辣椒油
2014-05-01 925 瀏覽
嘩!係炮台山近地鐵站呢啲地方仲有14蚊就食飽的餐廳真係唔多,今日就俾我搵到一家喇!這裡的雙拼同單拼的價錢更是一樣,真係難得地抵食,水準還不錯呢!雖然我通常也不喝湯的,但我看到湯很清,最重要是它沒有放味精。即使我吃完整碗,也沒有感到口渴,因為這裡是不給水,要加錢才有飲料。這裡的招牌菜是雲呑!我甚少在外吃雲呑,因為媽媽在家裡會包,外面吃的一般不夠足料,也不好吃。而同事說來這裡一定要吃雲呑,我就儘管一試。雲呑真的有如乒乓球般大,而且皮薄餡多,有一隻半蝦,還有少量豬肉!最開心是蝦肉很爽口,夠彈牙,口感十分棒!牛丸就沒什麼大驚喜,不過比平時自己在凍肉舖買的好味,因為滑一點,而且沒那麼硬。14元吃一頓飽肚的,很滿足呀!吃完後,我才發現,去年我在灣仔時好像吃過這家店 ^^"
2014-03-11
2013-08-24 416 瀏覽
呢間係炮台山最抵食既餐廳抗通脹既標籤 一碗雲吞麵13蚊大大粒 絕對足料 起碼有5隻蝦係入面雖然個湯底有d淡淡地 但總算不過不失啦服務態度都吾錯 上野速度快 衛生環境良好絕對係明智直選 雲吞入口 口感十足 鮮蝦彈牙好好好食
呢間係炮台山最抵食既餐廳

絕對係明智直選 雲吞入口 口感十足 鮮蝦彈牙
好好好食
  • 雲吞
2012-09-13 162 瀏覽
返左份新工~~~無得bring飯~~~就睇下附近有d咩正野食啦~~~0係門口,已被價錢吸引住了~~~$12一碗麵~!!!勁抵~~~個湯底又唔差~~記住叫佢加汁~!就算唔加汁個湯底一d都唔淡~雖然有d飲味精湯的感覺~~而且雲吞大大隻唔少野~~~丸0個d又夠入味~~正~!!!加$6又有野飲~~$20有找~!咁的地方,搵倒一間咁平的野食~!仲唔成為我lunch的飯堂咩~!
返左份新工~~~
無得bring飯~~~
就睇下附近有d咩正野食啦~~~
0係門口,已被價錢吸引住了~~~
$12一碗麵~!!!
勁抵~~~
個湯底又唔差~~
記住叫佢加汁~!
就算唔加汁個湯底一d都唔淡~
雖然有d飲味精湯的感覺~~
而且雲吞大大隻唔少野~~~
丸0個d又夠入味~~
正~!!!
加$6又有野飲~~
$20有找~!
咁的地方,
搵倒一間咁平的野食~!
仲唔成為我lunch的飯堂咩~!
題外話/補充資料: lunch hour去的時候幾逼, 出出入入都要就住就住~~ 不過咁平~~ 逼d都無所謂啦~!
2011-11-23 152 瀏覽
8月11日, 喺屋企附近搵野食, 想食下粉麵, 行過呢度, 見到有平粉麵食喎, 又平又夠飽, 就食啦~::: 墨魚丸河 ::: $11墨丸真係好大粒, 好似乒乓波咁大! 顯然係雪藏貨, 味道只有好少好少味… 河粉ok, 唔會太淋又唔會一patpat黐埋一舊~ 湯底最冇味, 好彩佢有齊晒各調味, 酷呀魚露豉油辣椒油有齊, 自己可以調味~::: 油菜 ::: $6通菜摘得唔係咁乾淨, 但都算翠綠~ 加埋腐乳醬, ok啦!一個平粉真係冇乜要求, 環境衛生都似係坐喺街邊食, 當銀包冇晒錢就可以嚟呢度開餐~

::: 墨魚丸河 ::: $11

::: 油菜 ::: $6
通菜摘得唔係咁乾淨, 但都算翠綠~ 加埋腐乳醬, ok啦!

墨魚丸河
通菜
忌廉
2011-08-11
2010-10-29 99 瀏覽
返工四圍走 1日食幾餐 為左慳一餐,終於去左食貢丸面.成日都行過.見呢間野無乜裝修又唔算多人食.以大件夾抵食吸引人. 應該一試無妨點知又唔係差以呢個價錢黎講 算係幾好食D貢丸夠香同彈 算係有意外驚喜O既平價貢丸面
返工四圍走 1日食幾餐 為左慳一餐,終於去左食貢丸面.
成日都行過.見呢間野無乜裝修又唔算多人食.
以大件夾抵食吸引人. 應該一試無妨
點知又唔係差