2021-10-10 292 瀏覽
很久未食過大排檔,今日來到土瓜灣,見到這間新開張的楚撚記,於是今晚的晚餐就決定了食大排檔小菜式。餐廳裝修企理,牆上掛滿了鑊氣小炒的菜式,因為喜愛食中菜,所以很快就揀到了三個小菜式。醬爆豆豉雞煲$92 整個雞煲都充滿了豆豉的香味,配料還有洋蔥及香芹菜,令雞肉更加惹味,整個雞煲爆得入味又香口!!涼瓜炒牛肉$78這裏的鑊氣小炒真是值得一讚,牛肉嫩滑又入味,涼瓜腍中帶點爽,整個菜夠鑊氣,夠入味。波羅拔絲咕嚕肉 梅頭$99咕嚕肉切成長條形,咕嚕肉比起平時食的少了肥膩感,因為餐廳選用了梅頭肉,咕嚕肉食落外脆內軟腍,酸甜味道及醬汁調得剛剛好,特別惹味!食完後餐廳還送上個蕃薯糖水,認真夠窩心!!

醬爆豆豉雞煲$92

涼瓜炒牛肉$78

波羅拔絲咕嚕肉 梅頭$99

食完後餐廳還送上個蕃薯糖水,認真夠窩心!!
2021-10-09 210 瀏覽
位於土瓜灣馬頭角道楚撚記大排檔 成日都見排長龍要預約先有得食 今次終於book到位。呢個地方都幾骨子 入到去就叫店員推介幾味撚手小菜第一味就係馬蹄肉餅 肉餅總共有八塊。肉餅雲日馬蹄 咬落爽口清脆 肉質味濃郁 整得唔太熱氣。之後就叫成日食的咕嚕肉 咕嚕肉配上菠蘿 最正就係配上如隔蜂巢。 蜂巢的蜜糖混入咕嚕肉當中 非常清甜好味。之後就我多一個腐乳通菜 一鍋相通菜好香口 新鮮貨色的通菜炒得味道恰當好處。叫多兩個白飯 臨走前原來仲有蕃薯糖水送 絕對超值。

呢個地方都幾骨子 入到去就叫店員推介幾味撚手小菜

第一味就係馬蹄肉餅 肉餅總共有八塊。
肉餅雲日馬蹄 咬落爽口清脆 肉質味濃郁 整得唔太熱氣。

叫多兩個白飯 臨走前原來仲有蕃薯糖水送 絕對超值。

2021-10-07 127 瀏覽
今日約一班屋企人食飯 啱啱好朋友介紹我哋去試吓呢間黃店😍😍👍🏻👍🏻間野喺土瓜灣地鐵站隔離好近菠蘿咕嚕肉炒得很好吃 酸酸甜甜配有蜜桃 不是常見的菠蘿 幾有特色 但拔絲略嫌太甜菜乾豬肺湯用幾個鐘煲出黎 啖湯有甘香 依家好難喺出面搵豬肺湯🥲🥲同埋佢有好多湯渣鍾意食豬肺嘅唔好錯過🤣🤣金沙白飯魚係邪惡之選 魚有鹹蛋黃既香味 炸豬手普普通通沒有驚喜脆皮炸大腸很香 小tips上枱後要等一等才吃 等佢散熱後就會好脆🥳🥳最後食完 店員話驚喜送上清補涼或番薯糖水 好抵食🙊🙊

金沙白飯魚係邪惡之選 魚有鹹蛋黃既香味
炸豬手普普通通沒有驚喜
最後食完 店員話驚喜送上清補涼或番薯糖水 好抵食🙊🙊
2021-10-05
  • 菠蘿拔絲咕嚕肉
  • 蕃薯糖水
  • 楚撚原隻脆皮炸豬手
好難book位啊!八月底book九月位,全部都係得翻5:30-7:00pm嘅位,全部7:00同8:30時段爆晒,可想而知幾多人食。果然!真係冇令人失望,價錢抵食,野食份量合理,基本上每一樣野都好食。環境乾淨企理,侍應有講有笑,用香港嘅標準,態度可以算得上非常好,絕對會返兜!*西檸煎軟雞 $88雞肉外皮炸到脆卜卜,入面嘅雞腿肉嫩滑,皮下脂肪唔多,唔會過分油膩。檸檬汁酸酸甜甜,炸衣因為檸檬汁半脆半腍,薄薄一層汁包住炸雞肉,西檸雞作為第一道菜非常開胃。香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 $96墨魚餅有七塊,厚肉彈牙,仲有啲爽脆嘅蓮藕粒,黑松露香味唔算濃烈。外表煎到金黃,香口但唔係脆卜卜嘅質感。老干媽青椒炒牛肉 $80辣!老干媽就係辣,辣得嚟又唔會成碟辣油。牛肉塊少少韌有咬口,唔係醃到腍啤啤嘅肉,成塊肉都帶老干媽辣味。成碟最辣係青椒紅椒,由舌頭辣到喉嚨。豆腐杞子鮮腐竹浸時蔬 $78腐竹唔係行滑嫩路線,反而好香黃豆味,娃娃菜煮到軟腍,而且菜本身已經清甜,又吸晒豆乳湯味,碟湯直情可以就咁飲。飛天通菜煲 $78出晒煙嘅通菜煲,有少少辣椒粒,蒜香味非常重,完全冇通菜菜腥味,通菜亦唔會太韌,非常惹味又有鑊氣。麻辣
西檸煎軟雞 $88

豆腐杞子鮮腐竹浸時蔬 $78
豆腐杞子鮮腐竹浸時蔬

飛天通菜煲 $78

麻辣韭菜鴨血煲 $86
上枱個煲仲係咕嚕咕嚕滾緊,鴨血係薄片帶厚度,一啖食落去係麻,咬耐左慢慢辣上嚟,重口味嘅香料完全蓋過腥味。韭菜索晒麻辣汁,但實在太韌。
麻辣韭菜鴨血煲

鑊氣豉椒炒蜆 $92
炒蜆份量完全對得住價錢,新鮮飽滿又大粒,基本上冇乜蜆係冇開,用豉椒炒一定惹味,唔會太辣,洋蔥紅椒青椒除咗有豉椒味,仲帶啲蜆嘅鮮甜味。
鑊氣豉椒炒蜆

菠蘿拔絲咕嚕肉 (梅頭) $99
用梅頭嘅咕嚕肉冇可能唔好食,外面炸到脆,入面嘅梅頭軟腍又不失咬口,醬汁薄薄地包住每一塊肉,酸甜帶啲果香,青椒菠蘿蜜桃嘅份量都唔會孤寒。
菠蘿拔絲咕嚕肉

避風塘鮮魷 $95
成碟都係避風塘炸蒜同埋鮮魷,非常惹味,有細粒辣椒但唔會過辣,撈飯一流。魷魚熟度啱啱好,可惜切到唔夠厚,差咗咬啖啖厚肉嘅快感。
避風塘鮮魷

附送蕃薯糖水
糖水係蕃薯糖水,凍糖水係清保涼。
蕃薯糖水有三至四塊蕃薯,入面煮到軟腍,但外層有少少硬纖維,削得唔夠深,糖水偏甜,薑味亦唔重,似小朋友口味。
蕃薯糖水

菠蘿拔絲咕嚕肉
避風塘鮮魷
蕃薯糖水
2021-09-27 198 瀏覽
與友人第一次去食楚撚記,分別點左秘製鳳爪、原隻脆皮炸豬手、避風塘水魷、飛天通菜煲、涼瓜牛肉!全部都好味,水準都高過一般大排檔,絕對值得去光顧…最令我難忘同回味係通菜、水魷同豬手,通菜真係好香鹹香味,水魷真係口感好好,食落去味道岩岩好,而炸豬手層皮真係好脆,而又吾會話鹹,好味好多德國餐廳整果d!本人有點到啤酒飲,鳳爪好鬼惹味,好岩黎餸酒食!忍唔住寫番食評,希望間店能夠繼續保持水準….

• 飛天通菜煲
  • 楚撚原隻脆皮炸豬手
  • 激椒避風塘水魷
2021-09-27 228 瀏覽
土瓜灣的人氣大排檔,但因為交通不便一直未能成行,而家屯馬線開通左土瓜灣站,那正好可以約朋友放工來試一試🤣楚撚記的食物鑊氣十足,果然好棒,但店面不太,不建議大家Walk in黎食,一定熱死又被蚊咬死,大家要記得預早訂位比較好!食物資料:脆皮炸豬手($135),豉椒炒蜆($92),豆漿紀子鮮腐竹浸時蔬($72),豉汁排骨蒸陳村粉($91)

2021-09-25 118 瀏覽
話說早排食過一次感覺良好,返公司同同事開心 share,跟住就約咗揾晚一齊去食返餐。放工去到 5:30左右竟然話無位 😱😱😱 得返 2 張 2 人檯話我哋 3 個唔介意可以分開坐 😒😒😒我哋望到有一張 4 人檯話訂位,原來無網上訂座仲可以打電話訂位 🙄🙄 跟住望吓隔離鋪,有一張 4 人檯坐 2 個人,我哋問侍應可唔可以問吓佢哋調一調比我哋,侍應話佢哋唔會咁做。侍應話下一輪要等到 6:30 🤔🤔 唔係嘛,企一粒鐘?跟住見到訂檯嗰檯到,原來係 2 人,咁點解唔比我哋坐嗰張檯再安排佢哋坐 2 人檯呢?結果我哋梗係轉場啦… 掃慶!

侍應話下一輪要等到 6:30 🤔🤔 唔係嘛,企一粒鐘?

結果我哋梗係轉場啦… 掃慶!
2021-09-24 118 瀏覽
新派大排檔 以新潮食材加入傳統大排檔小炒舒適嘅室內用餐環境,去保留住依一份香港情懷蜜椒薯仔牛柳粒 薯仔粒走油脆身沾滿蜜糖同黑椒汁又甜又辣好滋味 牛肉粒有驚喜食落唔會太軟身,反而肉味好濃酥炸黑松露牛丸  一碟有八粒牛丸係好彈牙 牛肉味濃  黑松露味更加係勁濃重上湯浸時菜 雞湯娃娃菜 鮮甜新鮮酥炸蠔仔餅 鮮蠔上粉漿炸脆 粉唔多,似炸蠔仔多D但粒粒蠔仔都好大粒又鮮味,脆口惹味! 加埋辣鹽食更加正!蛋白炒飯 炒飯店家推薦呢款 簡單唔花巧,就係蝦仁帶子粒炒蛋白飯炒得好乾身無油,好夠獲氣又好多配料,口感好豐富麥皮蝦球 炸脆大蝦球灑上一堆甜麥皮,蝦身本身帶點咸蛋醬,咸咸香香好滋味土瓜灣馬頭圍道187號地下2及4號舖消費$500
新派大排檔 以新潮食材加入傳統大排檔小炒
舒適嘅室內用餐環境,去保留住依一份香港情懷

蜜椒薯仔牛柳粒 薯仔粒走油脆身沾滿蜜糖同黑椒汁
又甜又辣好滋味 牛肉粒有驚喜食落唔會太軟身,反而肉味好濃
酥炸黑松露牛丸  一碟有八粒
牛丸係好彈牙 牛肉味濃  黑松露味更加係勁濃重
上湯浸時菜 雞湯娃娃菜 鮮甜新鮮
酥炸蠔仔餅 鮮蠔上粉漿炸脆 粉唔多,似炸蠔仔多D
但粒粒蠔仔都好大粒又鮮味,脆口惹味! 加埋辣鹽食更加正!
炒得好乾身無油,好夠獲氣又好多配料,口感好豐富

土瓜灣馬頭圍道187號地下2及4號舖
消費$500
2021-09-23 125 瀏覽
來到土瓜灣「楚撚記大排檔」食晚飯,好彩有訂位,去到人山人海!餐牌都好多選擇心大心細。「拔絲菠蘿咕嚕肉」熱辣辣,咕嚕肉去用上梅頭肉 沒有骨,很貼心,咬下去啖啖肉。拔絲是金光閃閃,拔少少當糖果食,另有一番風味!「椒鹽九肚魚」炸得香口,皮十分簿,一口一啖,加上醬汁好下飯。要是加啤酒 更是加分!香脆可口是高質之選,好想多叫一碟!「金銀蛋配上時蔬」用上菜心,份量好多,是貨真價實之選。上湯好濃味,用上不少豬肉碎,菜心爽口入味!原來餐廳沒有加一服務費,也沒有菜芥等額外收費,好抵食!店員服務好好,很有禮貌!最後仲有蕃薯糖水熱辣辣的,或是涷的清補涼,2款各一!都是好好,不會太甜,仲有滿滿的材料!
餐牌都好多選擇心大心細。

2021-09-20 98 瀏覽
📍楚撚記大排檔 (土瓜灣)土瓜灣馬頭圍道187號地下2及4號舖.今日👦🏻自己同屋企人去食楚撚記,平時呢度要排成個月,唔知點解今日冇人排隊,奇蹟呀😂👦🏻媽叫左幾樣餸1.芝士乒乓球牛丸 $952.黑松露蓮藕墨魚餅 $963.香炸豬手 $1384.黑椒薯仔牛粒 $985.招牌干鍋 $78.👉🏻芝士乒乓球牛丸當我一咬既時候d芝士bit左去我家姐個身上面,都幾重牛味,幾好味!👉🏻黑松露蓮藕墨魚餅墨魚粒同蓮藕粒mix埋一齊好夾好彈牙,黑松露可以重手多小小咁就完美啦🤪👉🏻香炸豬手呢個就表現得弱d啦,皮唔係好脆,麻麻地👉🏻黑椒薯仔牛粒鐘意食遍甜既朋友可以試下呢個,因為加咗蜜糖去炒,d牛粒都唔錯,薯仔係爽口嗰種,好食!👉🏻招牌干鍋食得辣既人先好叫,因為都算幾辣,👦🏻媽同👦🏻家姐食左一口之後巳經食唔到,得我一個食曬😛我覺得好惹味,送飯一流👍🏻.整體而言都幾好,服務都好好,上菜時間正常,值得一試😎推薦程度:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️
📍楚撚記大排檔 (土瓜灣)
土瓜灣馬頭圍道187號地下2及4號舖
5.招牌干鍋 $78
👉🏻芝士乒乓球牛丸
👉🏻黑松露蓮藕墨魚餅
👉🏻香炸豬手
呢個就表現得弱d啦,皮唔係好脆,麻麻地
👉🏻黑椒薯仔牛粒
👉🏻招牌干鍋
整體而言都幾好,服務都好好,上菜時間正常,值得一試😎
推薦程度:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
  • 香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅
  • 酥炸黑松露菌醬芝心乒乓波牛丸
2021-09-13 105 瀏覽
楚撚記大排檔之前都去吃過幾次都是值得再次encore 的小店,平時晚上都需要輪待坐位,所以今晚和朋友早點5點半吃晚飯去到小店便有枱了。楚撚記室內用餐環境保留住了一份香港情懷,帶來香港人最愛的撚手小菜同鑊氣小炒!菠蘿拔絲咕嚕肉(梅頭) 咕嚕肉炸至外脆內嫩,梅頭咬落每一口都是啖啖肉;菠蘿味道夠鮮甜而且醬汁酸酸甜甜令人好開胃呀,外觀伴襯的拔絲效果擺碟放上麥芽糖圈相當奪目。香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 蓮藕墨魚餅煎至兩邊金黃色,黑松露味道香氣十足,咬一口墨魚餅入面是一粒粒的墨魚粒,有層次口感吃得出手打的彈牙質感,中間加入蓮藕粒增加了不少爽口感覺。飛天通菜煲原煲上枱熱辣辣好有火喉,通菜爽脆入味,還有加了蝦干、蒜粒、紅椒等配料口感更加惹味咸香,這味小菜真的鑊氣勁十足。最後贈送了兩碗甜品蕃薯糖水!總結來說,價錢經濟實惠,味道很有大排檔風味!

菠蘿拔絲咕嚕肉(梅頭)

最後贈送了兩碗甜品蕃薯糖水

總結來說,價錢經濟實惠,味道很有大排檔風味!
2021-09-13 141 瀏覽
楚撚記長期都好多人,禮拜日既夜晚7點倒去到,侍應話要等張台,諗住都唔會等好耐,就響出便等。點知等等下,等左成個鐘多少少先入得座,響等既途中發覺佢真係好好生意,超多外賣!出便成張台都係放外賣,未停過手。8點10分倒入座,兩個人比左張四人台,所以坐得都好舒適,兩個人叫左黃金九肚魚,五柳炸蛋,排骨陳村粉。本身都完全唔知咩叫五柳炸蛋,上網做左少少research,先知「五柳」指的是五柳菜:酸蕎頭,酸薑,酸木瓜,酸黃瓜,酸蘿蔔。食落酸酸甜甜咁,D蛋又炸得香,如果鍾意食煎炸野應該會好岩食。黃金九肚魚都係依舊好味,炸得脆口又乾身,黃金又唔會過咸,yummy。不過食呢兩味餸都好有罪惡感,唔健康既野永遠都係最好食。

不過食呢兩味餸都好有罪惡感,唔健康既野永遠都係最好食。

2021-09-12
2021-09-11 193 瀏覽
呢個咁特別嘅名留意咗好耐,雖然喺公司附近,但一路都未有機會試到,朋友約咗噚日嚟食飯,電話訂檯話滿咗,咁就早啲 walk in la。未夠 6 點去到,已經有食客食緊飯,原來我哋都唔算早 😅😅入座已經同我哋講用餐時間個半鐘,咁座底就即刻叫個小炒王同豬手先,然後就叫冰凍嘅啤酒,送嚟時連雪凍嘅碗,簡直透心涼 👍👍食物都算上得快,小炒王真係好味,腰果同魚乾仔都好脆口,我哋再加梅菜蒸菜心,芝士琵琶豆腐同手打墨魚餅,墨魚餅好有咬口,有淡淡嘅黑松露味,上檯即食仲辣口,放涼咗食一樣咁好味 😋梅菜蒸菜心好大碟,平衡返今晚邪惡嘅食物 🤣🤣🤣 芝士琵琶豆腐一啲都唔漏,仲連幾粒西蘭花可以點埋個芝士醬 😃😃最後上個豬手就有小小失望,豬皮唔係 lock lock 脆,但味道唔太差,其實 3 個人係叫得太多食物嘅,所以最後豬手都要打包走。臨尾仲有糖水送,我哋揀蕃薯糖水,夠薑味,攬住個肚肚結束完味嘅晚餐 😍😍

未夠 6 點去到,已經有食客食緊飯,原來我哋都唔算早 😅😅

手打黑松露墨魚餅
  • 香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅
  • 蕃薯糖水
2021-09-10 110 瀏覽
土瓜灣大排檔 每次經過都見到很多人排隊,看起來很好吃,這次早一點來吃晚餐。我們點了燕麥金沙蝦球:整顆蝦球肉加上黃金鹹蛋醬,炸熟,上面灑上已熟的燕麥。蝦肉新鮮彈牙,鹹蛋黃醬的鹹酥味非常惹味。燕麥食感香脆,這個配搭很特別。啫啫滑雞煲:雞肉嫩滑,不會煮得過久變硬,調味適中,很有鑊氣。金銀蛋浸時蔬:選擇了通菜。通菜新鮮,煮得剛剛好。鹹蛋和皮蛋份量很多,菜都均勻入味。還加入了少少肉碎。這裏的食物有大排檔的風味和鑊氣,但是不會像大排檔一樣太油膩和加入味精;staff 很有禮貌,推薦。
土瓜灣大排檔

我們點了

2021-09-09 74 瀏覽
之前見到呢間餐廳冠名贊助一個演唱會,所以就心思思去試吓佢個大排檔餐廳,舖頭喺土瓜灣馬頭圍道,都幾方便搵嘅,估唔到佢貌似大排檔,其實都係一間乾淨企理嘅餐廳。我哋嗌左個招牌菜黑松露蓮藕墨魚餅,墨魚餅煎得非常香脆但唔油膩,墨魚肉爽口彈牙,配埋滿滿嘅黑松露,真係一個好好嘅小食。另外就嗌咗兩個小菜,小炒王方面,鑊氣十分足,材料非常之多,叉燒蝦乾魷魚腰果,一啖食落去有唔同嘅口感同層次。另外薯仔牛柳粒亦都係我大排檔必點嘅菜,薯仔粒恰到好處,切得細細粒一啖一口,而且外皮香脆,沾滿左滿滿嘅蜜糖,而牛柳粒更加係淡淡牛香,配埋白飯真係送飯一流。最後仲有糖水送埋,今日係有得揀番薯糖水或者係清補涼,食完飲番碗清補涼清清喉嚨,真係一個好貼心嘅服務。