2024-05-07 64 瀏覽
同太太利銅鑼灣,有時可以說是行到天昏地暗架。我不得不大叫,可不可以放飯。辛苦地,終於在兩點鐘爭取到,而且是一個一人時間。身在渣甸街的我,就決定試一試《棋哥燒鵝》。來時,是下午茶時段,理所當然,會叫一個下午茶份量的餐。而我點既下午茶餐,就是燒腩飯一碗。第一次食這《棋哥燒鵝》,理應叫一個燒鵝餐,但奈何下午茶的飯餐就是沒有鵝,所以只叫燒肉。然而,這燒肉係令我感滿意的。因為皮夠晒脆,肉又夠香,不加芥辣醬也十分之好食,我非常開心。跟餐我要了一杯奶茶,這奶茶也可以說是有水準之作。夠香又夠滑的奶茶,沒有說不好的空間。第一次來,牛刀小試已經令我覺得好滿意,即係話,這一間《棋哥燒鵝》,有料到。

下午茶
2024-03-27 248 瀏覽
lunch 快快食個飯,見好耐無食過燒味就是旦揀左間附近既燒味餐廳。依間四四正正,環境裝修都比較新式,所以就行左入去😂叫左個燒鵝叉燒飯,識食一定食肥叉👍😉味道黎講肥叉油脂豐富,但味道唔夠,只有淡淡既鹹味,最後都要叫多個叉燒汁先夠。燒鵝不過不失,皮唔夠脆但好在肉質夠淋,味都一樣唔係好夠,可能整體係想清淡dd,但本人吃燒味真係預左重口味😂😂趣事,我同事叫雙拼變單拼😂凍飲變熱飲,被逼健康,笑到我😂😂

趣事,我同事叫雙拼變單拼😂凍飲變熱飲,被逼健康,笑到我😂😂

2024-03-26
2024-03-17 314 瀏覽
好似好受遊客歡迎嘅{棋哥燒鵝},一直都無咩興趣😗不過今日趕時間,唔可以再左揀右揀,就決定食棋哥啦!💡✴️叉燒雞飯✴️叉燒太甜了,好似食緊糖咁🤔叉燒肉質好腍,一啲咬口都無,睇嚟鬆肉粉落得好重手~雞肉無雞味都預咗,勝在都叫嫩滑,不過肉少皮厚,太肥了🫣✴️燒腩仔燒鵝飯✴️呢度最出名就係食燒鵝,可惜佢嘅燒鵝只得塊皮,可能係部位問題啦🙃僅餘食到嘅少少燒鵝肉五香粉味濃,肉較韌,屋企附近嘅燒味店做得比佢好好多呢~燒腩仔係最好食,皮夠脆,腩肉層次分明👍🏻

叉燒雞飯

✴️叉燒雞飯✴️

燒腩仔燒鵝飯

✴️燒腩仔燒鵝飯✴️

菜心
2023-11-20 907 瀏覽
唔好誤會 呢個係Lunch😨 大家樂個$35 下午茶都大份過呢份。 $75? 仲要系盧旺達燒鵝 無肉 雞已經少仲要系雞胸 唔唔係減肥 但點解收咁貴先? 個未又窄到坐左出唔島 香港就係因為呢啲餐廳 搞到大家出街食飯都驚中伏

2023-11-17 528 瀏覽
今晚同由新加坡黎香港既朋友食飯,成間舖頭真係好齊心架,個個態度都十分惡劣,請佢落單十分晦氣,又掉碗又飛餐牌,其實唔想返工唔好返囉。 佢一視同仁架,枱枱落單都呼呼喝喝,晦氣到不得了😡 希望貴公司加人工俾你啲同事,等佢哋開開心心返工,唔係你啲燒鵝幾好食都無用,銅鑼灣啲租都好貴吓架! 本來開開心心介紹黎香港玩既朋友,到頭來勁尷尬一肚氣既一餐飯。 但公平啲講燒鵝味道可以既,皮仲脆既,但另外再叫碟燒味飯就只係暖。

2023-11-16
  • 燒鵝
2023-08-30 846 瀏覽
叫個外賣套餐,D阿姐態度十分差,俾嘅料係平時吃碟頭飯嘅位到羅,我係買半隻雞同一斤叉燒,唔係完整嘅,問下點解又俾人串,答到係甘嘅,問下要多個姜蓉就要加錢又話只有一個,俾你已經好好,消費又要受氣,真心多謝曬
2023-08-30
5 分鐘 (外賣自取)
2023-06-20 1260 瀏覽
棋哥燒鵝餐室是一家提供港式燒味的餐廳,其中以燒鵝為招牌菜式,質量不錯,口感鮮美,值得一試。除此之外,餐廳還提供其他港式美食,例如叉燒、燒肉、油雞等等,不過份量相對比較少,口感也沒有燒鵝出色。不過,棋哥燒鵝餐室的用餐環境相對於其他燒臘店來說比較乾淨整齊,營造出一個舒適的用餐氛圍,這是吸引不少遊客的原因之一。總的來說,如果你想要嚐試港式燒味,棋哥燒鵝餐室是一個不錯的選擇。餐廳的燒鵝質量不錯,而其他港式美食也能夠滿足不同口味的需求。儘管份量有些少,但整體來說味道還是不錯的。用餐環境整潔舒適,能夠提供一個愉悅的用餐體驗。

雖然話銅鑼灣,貴可以接受,但甘既質數,58文碟油雞飯上枱樣衰好似下欄野甘,78文碟鵝拼义燒,d鵝一d都5好食又無鵝味义燒好一般,杯凍檸檬茶差到,以家好多燒味店打住咩哥咩哥燒味門口做到好鬼靚,真係佢會比佢吸引左入去幫襯,真係去過一次5會再去,
2023-06-02
2023-04-01 1003 瀏覽
諗住落街出嚟食個飯,入到去成班人喺度阻住個門口,但係都店員唔會疏導開,仲要係沒有招呼沒有成。我入咗嚟之後差唔多都係要乜冇乜。人哋好似好勉強好唔情願勉為其難咁樣幫我落單。有個差唔多四個人嘅客唔帶佢去四人枱不特止,仲要叫我走去轉走出大枱。既然咁唔想招呼人,不如索性閂埋間舖接埋佢啦笨。
2023-04-01
2023-03-27 706 瀏覽
今晚喺度買外賣,買咗3個飯,豉油雞、燒鴨和叉燒單拼。行返去屋企10分鐘路程,今日18.2度,但惟獨個豉油雞飯啲雞臭咗。肉眼睇,睇唔出有咩分別,但一打開就聞到臭味,應該係放耐咗。好大陣味,師傅切嘅時候實知臭咗,咁都照賣💩💩💩黑心商店,唔會再幫襯
今晚喺度買外賣,買咗3個飯,豉油雞、燒鴨和叉燒單拼。

2023-03-27
5 分鐘 (外賣自取)
2023-03-23 502 瀏覽
呢間嘢嘅燒鵝好唔好味就唔想講啦,反而我就去食咗個蛋治配熱奶茶,奶茶就一定係襟機出,因為人手唔夠佢哋要做標準化,又唔會突出又唔會難飲,不過想講吓個蛋治呢個蛋治真係唔差有蛋香,起碼用咗兩隻雞蛋去做,如果計$30唔使嘅下午菜來說,都算好有誠意,我我見佢哋都換咗餐牌多咗啲嘢食,另外叫咗個滷水豆腐,呢一個滷水豆腐就真係差好多, 佢切得好薄加上師傅刀工又痴刀,有冇滷水味,所以食起嚟都有啲困難,可以不用叫,反而今次去真係有驚喜有一件咁有誠意嘅蛋治出現咗喺佢舖頭
  • 蛋治下午茶
2023-03-17 442 瀏覽
行過叫左個下莊外賣返家食午餐,145元,仲特登叫菲姐唔洗煮其他餸,點知d肥膏多到嚇親. 有幾嚿甚至只有肥膏無肉。附圖證明。我唔係要瘦鵝,但肥膏實在多過肉好多,太過分了吧。諗住無肉食,皮仲可以呱,點知皮好鬼韌,一點也不脆,小朋友完全咬不開。個又老又肥嘅鵝最後唯有我同菲姐清左佢...大家樂燒鵝絕對好食抵食過棋哥。點解咁垃圾嘅鵝都可以開幾間分店??? 價錢又唔算好平。真係無言。燒鵝來說暫時我都係覺得一樂最好。
燒鵝來說暫時我都係覺得一樂最好。
外賣自取
铜锣湾还算平价的烧腊店。中午时间人比较多,大概排了七八分钟才入座。虽然是小店但店里环境还算明亮整洁。我点了 「桂香切鸡饭 」午餐58块鸡肉给的分量很多,肉挺嫩的,还搭配了菜心好评!据说他家烧鹅比较出名,下次来试试!
铜锣湾还算平价的烧腊店。

我点了 「桂香切鸡饭 」午餐58块
鸡肉给的分量很多,肉挺嫩的,还搭配了菜心好评!

据说他家烧鹅比较出名,下次来试试!
桂香切雞飯
桂香切雞飯
2023-02-03 366 瀏覽
很久沒吃過有木香的燒鵝,居然在茶餐廳再吃到,一定至少要試一次棋哥的燒鵝。香滑炒蛋火腿(常餐)- 炒蛋好食,濃味又非常滑。牛油厚多士(常餐)- 夠脆夠味,只是唔係好夠熱。燒鵝米粉(常餐)- 燒鵝係棋哥主角,擔當得起,有木香、皮脆、夠味又唔鹹、份量足,好味。其實唔加錢平$10食燒肉都好食。熱奶茶(常餐)- 香濃的餐廳奶茶。這個常餐絕對物有所值,另外食野又可長知識,好多人都怕燒鵝唔健康,其實鵝油屬好膽固醇,對心血管有益有借口食多些啦....雖然依然會令人肥。
很久沒吃過有木香的燒鵝,居然在茶餐廳再吃到
,一定至少要試一次棋哥的燒鵝。
香滑炒蛋火腿(常餐)- 炒蛋好食,濃味又非常滑

牛油厚多士(常餐)- 夠脆夠味,只是唔係好夠熱。
燒鵝米粉(常餐)

其實唔加錢平$10食燒肉都好食。
燒鵝米粉

熱奶茶(常餐)- 香濃的餐廳奶茶。
有借口食多些啦
....雖然依然會令人肥

燒鵝米粉
我同朋友2人叫左一個2人餐,包括一份燒鵝細例、一份叉燒、一碟油菜、兩碗例湯連飯和瀨粉。燒鵝味道ok, 叉燒叫左半肥瘦,但偏瘦,味道偏咸。 例湯難飲,味精滾水咁。 我叫左瀨粉,上菜時我見到有隻死左既蟲在湯度浮。於是我叫阿姐換。 我有點唔放心,就走出去偷望,見到阿姐用匙羹將蟲整走, 似係想再俾番呢碗我。見我發現,馬上拎去餐廳另一邊倒左佢, 話唔會俾番呢碗我,叫我放心。我覺得奇怪,咁點解唔係一開始就拎去倒。而要用匙羹將蟲整出來呢?仲要心虛樣出晒黎。等左好耐都唔見佢整番一碗瀨粉俾我,我又再行出去問,今次我問另一個阿姐, 結果個位阿姐俾番碗瀨粉我時講左一句: 「我唔肯定呢碗有無蟲架!」😨😨😨😨咁都得? 作為餐廳,確保食飯既質素同衛生係你地既職責,竟然大大聲「大條道理」咁同客人講,唔肯定下一碗有無蟲? ????搞到好似一開始我話要換左有蟲既瀨粉係我既錯咁。仲要發番客人脾氣!咩道理?😤😤😤呢種服務態度真係可怕,令人好擔心佢既衛生!!我以後都唔會再幫襯!大家都小心! 😡😡😡

2023-01-24