2021-10-06 1843 瀏覽
這間餐廳我應該有幫襯了十年,食物水準穩定,服務好一般這間餐廳前菜多,味道也好,最喜歡這裡的泡菜是爽脆的我唔知點解常常都會遇到這款today special,我好喜歡,有3件牛肋骨,還有4-5片牛肉,兩款肉都好滑,有些芽菜在鍋內入晒湯味而不會太spicy,唯一缺點是對我來說太多油了另一款today special是蚊牛尾,牛尾比較小肉,但味道唔錯午市韓食來說真的相當多選擇
這間餐廳我應該有幫襯了十年,食物水準穩定,服務好一般

這間餐廳前菜多,味道也好,最喜歡這裡的泡菜是爽脆的
辣牛肋骨湯

炆牛尾

午市韓食來說真的相當多選擇
2021-10-05
辣牛肋骨湯
2021-07-20 1994 瀏覽
未叫主菜前已經黎左一大堆配菜,有泡菜,拌芽菜,玉子燒,涼拌青瓜,仲有幾碟我叫唔出名嘅配菜。 我地兩個人就叫左個牛肋骨同燒牛肉拌飯。牛肋骨就比較肥,個醬好濃味,我覺得幾好食。特別係骨附近嘅肉非常入味同埋淋,不過有啲位真係有啲肥,咬到咬唔爛。燒牛肉拌飯就好普通,牛肉唔算多,醬都比較少,所以食落去有啲乾。食物味道其實好一般,同其他韓國餐廳比較其實唔係甘突出,不過好貴, 兩個人好似食左3至4百幾~😥

2021-06-25
2021-06-04 1872 瀏覽
2021年6月4日 雨今日原本諗住同朋友食壽司郎, 點知等左好耐都未有位... 唯有去附近一間都幾中意食ge 韓國餐廳食lunch。間餐廳一向冷氣好大, 怕凍ge 記得著褸。 坐底左會上六碟小菜, 每次都會有少少唔同, 不過基本ge 都會有, 今次黎ge 係泡菜, 菠菜, 薯仔, 芽菜, 魚糕, 海帶。薯仔同菠菜個人一向幾中意食, 泡菜佢係生泡菜, 但今次略嫌唔夠味。今次我叫左辣炒8爪魚+辣豆腐湯set $128, 人十豆腐湯有蛋魷魚蜆, 正常。 不過個辣炒8爪魚今次就有d 奇怪, 佢一黎到唔熱ge, 唔算凍, 但一d 微溫都冇, 室溫咁。 食落口, 佢又未算生, 但一定唔係平時熟曬個d... 因為韓國菜有時都生醃ge, 我冇理佢就照食左... 但諗諗下都唔係幾對路...希望冇事la。朋友就叫左個生滾鮮蠔豆腐湯$100, 飲湯d 蠔味唔太出, 反而調味料個味就偏重...石頭鰻魚飯係星期五special $128, 正常鰻魚飯, 不過不失, 但我覺得個鰻魚可以再大d。食完之後仲會每人有一粒維記糯米糍食。總括黎講我覺得比以前差左, 但個味都係好食ge
2021年6月4日 雨

2021-06-04
2021-03-28 2085 瀏覽
喺中環返工有個好大問題就係太多野食, 都唔知食邊樣好. 今日就試下韓風. 餐廳位於上環文咸東街, 人流不算太多, 好快就入座了. 前菜有6小碟, 味道不錯. 餐前醒胃菜式, 可以先開下個胃. 今次點左個人蔘雞湯麵. 呢款麵第一次食, 唔知有無伏味. 人蔘雞湯就試得多, 加個麵唔知係咩感覺呢.好快個麵就黎到. 賣相唔錯. D雞肉放喺中間, 上面再放左幾塊翠玉瓜?  唔食得都睇得, 加左少少分數. 小編食麵一定會先試頭啖湯. 一飲落口, 人蔘味好濃. 果種回甘真係好到不得了.  之後再慢慢細味雞肉同細麵, 雞肉望落去好似好硬好實, 但實情又係另一回事. 雞肉吸哂人蔘湯味. 細麵好似D中華麵咁, 細細長長. 又唔係好林. 都係爽的. 今日轉打韓風, 性價比都唔錯. 可以下次再黎食過.
2021-03-28 297 瀏覽

2021-03-08 1729 瀏覽
上環有2間韓國菜館,2間店名發音都頗近似,都是樓上2樓: 梨花園 vs 梨花苑。今次第一次來文咸東街的梨花圓。 店子裝潢簡潔,較另一間新淨。訂平日130pm,沒有中午飯時段擠擁,衹得2-3枱客,員工服務也算不錯。 餐牌食物種類繁多, 通常人參雞會跟飯,這裏牌寫人蔘雞🐔跟烏冬 $88, 於是叫一個客。。。 點知服務員話冇烏冬🙄, 麵🍜,可以嗎?😪okay. 另外,叫了一客午餐 一 牛肉🐮石頭鍋什錦飯🍚$95。 2人有6小碟前菜,單看買相👌,份量也合適,味道適合香港人,因為🥴連泡菜都唔辣🌶,心不禁打了一個折! 人蔘雞麵先上,🤪不是石頭鍋?! 擺盤外表好西式,幾靚。麵似是上海幼白麵,份量夠。再喝一口湯。。。😨中伏。原全冇人蔘和雞味,好像白開水。雞🐔,一絲絲,又係冇味! 幸好,牛肉🐮石頭鍋什錦飯🍚,正常。因為set, 跟個湯,清清淡淡。 到此一遊,罷了。

到此一遊,罷了。

2021-02-22
2020-12-12 1801 瀏覽
天氣冷了,想起了人蔘雞湯,去了這一家,地方算蠻大,也有卡位,亦可做韓燒,本想連醬油蟹及蝦也吃,但疫情下,生的東西還是少吃点吧!点了半份人蔘雞湯及燉牛肋骨。湯份量足夠,雞有半隻,放了大量蔥,熱度亦很夠,湯色黃白亦 ok,湯味普通,有雞湯味,蔘味很微薄,不認真亦品出蔘味,亦只見到一條如2支牙籤的蔘,哈哈。燉牛肋骨很好味,肉汁好,調味亦好,可惜只有三件,份量太少了,扣分。总體算普普通通,沒有再要來的感覺。
從前在河內道吃過一間同叫做梨花園的,非常之精彩,甚為懷念,不知是否同一間?從前我很欣賞那裡的韓式生牛肉tartar,跟法式的做法很不一樣,加入醋,生蒜頭及蘋果粒。
2020-03-16 2192 瀏覽
野食的水準一般,泡菜無泡菜的味道,甘都唔緊要。重點係去洗手間經過廚房眼見都有三個人無戴口罩,兩個係度處理食物中,問水bar的員工,竟然話:佢地係廚房帶口罩唔舒服!!!宜家甘樣的環境,竟然有甘嘅餐廳!!!最後多次詢問后,終於羅出口罩做個勢將口罩比廚房,都唔知系唔系真系帶。never ever again!!! 其實餐飲業已經好困難,本來以為d餐廳宜家會好緊張,衛生方面做得好d,結果見道甘樣的衛生情況,真系好失望。
野食的水準一般,泡菜無泡菜的味道,甘都唔緊要。

2020-03-16
2019-09-22 2983 瀏覽
行過見到有韓國菜,上去試下!叫左個2人C餐,食完覺得唔似傳統韓國餐廳,似普通茶餐廳~食過一次唔會再食果D~送既前菜青瓜有少少辣味,很爽,無咩特別!翠玉瓜魚片,真係未試過在韓國菜食到嘅前菜,有D似茶餐廳炒翠玉瓜魚片,只係無炒味,都幾好食!泡菜韓國菜必食之一,但呢到嘅泡菜完全唔掂泡菜唔入味,雖然有唒九菜辣粉等配粉,但完全好像末發究酵咁,無酸味,在超巿買D平價泡菜都好食過佢芽菜同波菜,無咩特別選左LA牛仔骨,切得很薄既牛仔骨,有肉味,但骨連肉很少,如果兩位男仕食,未必夠飽!配上生菜自己包,剩得2款生菜,唔同某D韓國餐廳有多款菜,生菜有少少黃同爛,也無蒜頭給予!韓國拌飯,好像用飯㷛煮完放上去,完全無飯焦失望!個飯係配海鮮酱,因為之前食大部分配辣醬,所以覺得怪怪的~配菜可能無肉無泡菜,所以飯真係比較清淡口味!蛋包蝦真係幾好食,蝦有D膏,蛋也煎得香!帶子好大隻,所以、要多D時間燒!想食半刺身質地係無咩可能,因為帶子中間好涷,要燒好耐,已經變全熟!可惜了甜品係維記雪米糍服務方面,都有侍應生主動添水,不過埋單時,竟然侍應生口講價錢,唔拎單俾客睇先真係完全接受唔到先俾$後俾單
行過見到有韓國菜,上去試下!
叫左個2人C餐,食完覺得唔似傳統韓國餐廳,似普通茶餐廳~
食過一次唔會再食果D~

送既前菜
青瓜有少少辣味,很爽,無咩特別!
泡菜韓國菜必食之一,但呢到嘅泡菜完全唔掂

芽菜同波菜,無咩特別

韓國拌飯,好像用飯㷛煮完放上去,完全無飯焦
失望!
個飯係配海鮮酱,因為之前食大部分配辣醬,所以覺得怪怪的~
配菜可能無肉無泡菜,所以飯真係比較清淡口味!

蛋包蝦
真係幾好食,蝦有D膏,蛋也煎得香!

甜品係維記雪米糍
真係完全接受唔到先俾$後俾單
2019-09-20 1667 瀏覽
20/9/2019 1. Book 左位等於冇Book 位, 我地11:00左右已Book 左1:00lunch ~ 上到去都係要同walkin 一齊排, 佢地都冇mark 低有冇人Book 位, 那不如直接講冇位Book 2. 1:20 有位坐後就立即order 食物, 但1:47 都仲未來食物, 我地就同店員講Cancel, 但我地返被店員手指指大聲呼喝話"而家來 " 當時即刻冇mood 食平均一個餐都up to $100 仲要來受氣, 絕對建議人們 " 不要去這間餐廳"   附近都仲有其他韓國菜, 唔食佢都仲有其他選擇.
20/9/2019

附近都仲有其他韓國菜, 唔食佢都仲有其他選擇.
2019-09-20
2019-06-24 2390 瀏覽
平日食茶記食得多 經過樓下同事就話不如試下食韓國餐一黎就上左堆韓式小菜(都有5,6碟)份量唔太多 做前菜剛剛好我叫左個辣牛肋骨湯唔算太辣 d牛肉都ok幾嫩口我朋友就叫左個醬油蝦飯d蝦都入味 同新鮮如果鐘意食辣可以再伴住少少辣椒粒同蒜片食 不過估唔到既係最後賣單有2粒雪米糍做小甜品
平日食茶記食得多
經過樓下同事就話不如試下食韓國餐
一黎就上左堆韓式小菜(都有5,6碟)
份量唔太多 做前菜剛剛好

不過估唔到既係
最後賣單有2粒雪米糍做小甜品
2019-06-11
  • 醬油蝦飯
i made a booking for lunch. But they do not have a proper reception desk once you get out of the lift, they dont even bother if you have a booking or not (it was 12:25pm and they still have tables for those who were in the same lift as myself).we were seated in a huge room next to other parties and the party sitting next to us got served side dishes probably half an hour after they got seated (the time they were already having their lunch). They spoke to different staff to chase for the side dis

we were seated in a huge room next to other parties and the party sitting next to us got served side dishes probably half an hour after they got seated (the time they were already having their lunch). They spoke to different staff to chase for the side dishes but none came back with any.

For myself, i ordered a spicy tofu soup, and when it arrived, the soup was room temperature even though it was in the stone bowl which meant to be hot. The egg white in the soup is not cooked, the octopus is raw. I didnt bother asking them to get me a new bowl as everything took them so long.

they are definitely short of staff.

an extremely poor lunch experience with appalling food and service .
2019-05-23
2019-05-16 1617 瀏覽
中午時間好多人排隊食lunch 好彩我朋友12點lunch都尚算早,所以去到呢就唔使排隊,但係就要同人地搭枱!同其他韓國餐廳一樣都會有前菜前菜就冇乜特別,不過我都全部食晒你朋友就叫咗呢一份八爪魚加豆腐湯飯,八爪魚超彈牙又入味,個豆腐湯都好容易入口,超清甜!我就叫咗一份辣炒茄子豬肉飯,呢一個餐會送一個湯,但係個湯就冇乜特別啦!個豬肉同茄子我超級入味,分量剛剛好!不過就一定要撈飯食,如果唔係都幾重口味!最後佢會送糯米糍俾我哋,都幾好可以解到豬肉茄子嘅濃味!這間不錯食中午飯嘅餐廳

前菜就冇乜特別,不過我都全部食晒

2019-04-14 1459 瀏覽
唔知點解同事好鐘意嚟依間食lunch又貴又唔好食但唔知點解每次嚟都好多人前菜催左好多次先肯比我地隔離枱遲嚟都早過我地有佢地4個人既份量係咁多,我地7個人又係咁多,公平咩不過其實味道都唔特別好,所以少少地都係好事嚟,唔使咁浪費炆牛肋骨 $110落左單等左成20分鐘先有成$110但得3-4舊牛肋骨飯又係得細細碗,食完之後一啲都唔飽味道鹹左少少,而牛肋骨都偏硬食埋依次真係以後都唔會再嚟貴得嚟服務差又唔好食食唔飽之餘仲食到成肚氣完全唔明白點解仲會有咁多人嚟📍超主觀+有偏見評分 (5為最多)📝📃hunger(食物🤤/🤮): 🤮🤮🤮📃anger(感覺🥰/🤨): 🤨🤨🤨🤨🤨📋hangry(整體🤬/😟/😛/🥳/😍): 反效果🤬
唔知點解同事好鐘意嚟依間食lunch
又貴又唔好食
但唔知點解每次嚟都好多人

前菜催左好多次先肯比我地
隔離枱遲嚟都早過我地有
佢地4個人既份量係咁多,我地7個人又係咁多,公平咩
不過其實味道都唔特別好,所以少少地都係好事嚟,唔使咁浪費

炆牛肋骨 $110

落左單等左成20分鐘先有

成$110但得3-4舊牛肋骨
飯又係得細細碗,食完之後一啲都唔飽
味道鹹左少少,而牛肋骨都偏硬

食埋依次真係以後都唔會再嚟
貴得嚟服務差又唔好食