2024-03-20 85 瀏覽
🇭🇰松記糖水(元朗)食完正餐又到糖水嘅時間😋勁耐冇食過嘅松記糖水,味道唔係話驚為天人,但每次食都會勾起陣陣嘅中學回憶:😍必食推介:1️⃣ 楊枝甘露勁甜既芒果配搭西米露同椰汁。每一啖啖都濃濃嘅芒果香味,芒果控必選。😋😋😋😋😋2️⃣ 芒果芋丸仙草凍又係勁甜既芒果。加埋芋丸同仙草凍,口感勁豐富。每一啖都勁有口感。😋😋😋😋😋3️⃣ Summer大家可以自選兩隻味嘅雪糕,再加生果。夏天解暑或者啱啱食完辣嘢必選。😋😋😋4️⃣ 芒果西米露加涼粉芒果again and again 。芒果同涼粉呢個配搭絕對唔需要解釋。最抵讚嘅係佢啲芒果舊舊都好甜,啱晒芒果控。😋😋😋
🇭🇰松記糖水(元朗)

😍必食推介:

3️⃣ Summer
😋😋😋

4️⃣ 芒果西米露加涼粉
😋😋😋
入嚟嚟到呢間小店,第一印象就係溫馨得嚟又唔太正經,簡直就係會令人放鬆嘅好地方!我點咗一碟炸雞翼,一盤辣度啱哂嘅泰式炒河㗎喎!啲雞翼炸到外脆內嫩,一啖咬落去啲皮甘香,肉汁豐富得滯,我直頭就覺得自己打咗進食物嘅仙境!呢個辣度真係得,唔會遮住河嘅彈牙口感,同埋都係好正!跟住,我仲試咗碗煲仔飯,飯粒又香又糯,鍋巴刮起嚟咔嘰脆,真係夠晒本色!幾個小食夾埋食,我覺得世界都靚啲😋🍗。餐廳嘅環境仲可以,唔會太嘈雜,食完餐真正感受到啲食物帶嚟嘅餘韻。嚟到呢度,我感覺得到老闆對味道嘅堅持,對細節嘅講究,下次肯定會再嚟,應該會推介俾我啲鐵口無遮嘅朋友嚟試下!👌🎉

2023-06-12 311 瀏覽
松記糖水@元朗試食指數⭐⭐⭐店舖衛生⭐⭐⭐侍應態度⭐⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·外賣都算企理不過雜果就冇堂食咁多·無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
松記糖水@元朗
試食指數⭐⭐⭐
店舖衛生⭐⭐⭐
侍應態度⭐⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
外賣都算企理
不過雜果就冇堂食咁多
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
2023-05-06 216 瀏覽
今天點了松記的檸檬馬蹄爽加上水晶涼粉,還有榴槤雪糕配榴槤班戟。檸檬馬蹄爽內含有數片馬蹄和三片新鮮檸檬,馬蹄爽脆口可口,糖水清淡不過甜或過酸,是一道消暑的好選擇。至於水晶涼粉,沒有味道也沒有口感,可以不用加。但是相比片狀的馬蹄爽,我更喜歡那些粒狀的馬蹄爽。榴槤雪糕班戟以椰子味忌廉作為陪襯,使榴槤的味道變得更加濃郁和滑順。再加上榴槤雪糕,每一口都充滿了榴槤肉,散發出濃郁的榴槤香氣。如果你喜歡吃榴槤,那麼你一定會喜歡這個班戟。

2023-04-18 149 瀏覽
😒於4月17日晚上大概22點左右,在元朗松記,一名最偏矮及最年青的男職員嘅服務態度超差,就算戴住口罩都望到佢眼神目露兇光,如果咁辛苦就吾好做……😒我們只是剛剛座下來想抖順條氣才落單叫食物,他就過來催促我們,而我朋友面帶笑容跟他落單,他已黑口黑面,我地真係無言,簡直不知所謂⋯⋯😒然後隔離有一行新客6-8 個左右,條友去開張枱比佢地都Bom Bom 聲,左踢櫈右踢櫈,心諗咩料呀⋯⋯仲要糖水都是一般般……😒講真,你以為全元朗得你一間糖水舖咩😒我都吾想多講,祝你們好運😏😏😏
仲要糖水都是一般般……
😒講真,你以為全元朗得你一間糖水舖咩
😒我都吾想多講,祝你們好運😏😏😏
2023-03-24 149 瀏覽
今個月係荃灣食完紫米豆腐花,冇味唔甜,以為係紫米俾太少關係。而家元朗再食叫以前好鍾意既芒果明珠加椰奶,一樣係一啲甜味都冇,明珠用水浸完全冇味,芒果唔新鮮又唔甜。
2023-03-18 98 瀏覽
食完個打冷之後打冷之後意猶未盡,咁成班friend就去食糖水啦,咁呢一間松記都喺元朗好多年㗎啦,今次都試吓佢有冇變到啦,咁今次咁啱去到又唔使等位。咁啲嘢食呢同以前呢個餐牌都差唔多一模一樣,好有親切感,每次嚟食都會叫Summer,咁今次呢幾個人就叫咗五個甜品啦就share一齊食。咁其實呢嗰啲甜品呢同以前啲口味基本上都係一模一樣都冇變化咁唯獨是一樣嘢就係價錢多依舊咁平呀平均一個糖水呀可能20零$30出到去出面食一個甜品我諗五$60都要點係平呀,另外就係佢會買一啲懷舊啲呀例如一啲中式的甜品,大腿嘅位置有比較窄啲嘅我都真係唔夠舒服啊,咁整體而言,性價比高嘅
2023-03-17
$30 (宵夜)
  • Summer
2022-12-31 155 瀏覽
我同朋友都不約而同點咗同一款糖水,賣相唔錯而且係肉眼見到嘅真材實料,一黎就熱騰騰天氣咁凍一流💯💯💯慢慢食到尾聲都仍然係暖嘅,非常好✔️✔️✔️味道真心一般,因為明明係咁多料但唔知點解糖水同料嘅味道可以完全分開,感覺好似生滾粥嘅原理咁整出黎...即係糖水一煲,料另外一煲到有人叫先幫佢地合體😆😆😆開頭我以為係太熱所以有錯覺,食完嗰陣朋友無啦啦話:「個糖水真係得糖水味,好在夠熱同唔太甜...」

2022-08-22 243 瀏覽
店舖唔大 感覺殘舊 坐牆邊感覺有昆蟲 食物種類可以 食左個窩夫 唔係平時見 有硬度果d 窩夫,佢望落去好似雞蛋仔咁既質地的,心諗慘喇,應該好難食!點知食落口 係有脆既感覺既 還可以啦😊 不過醬汁就超少 基本上窩夫、雪糕和水果完全分開 不是一整體的。芒果班戟比較細件芒果水晶 圖文不符😂朋友第一時間見到就講左句:「嘩 同個圖爭咁遠既」坐左九個字 員工同我地講:「出面好多人排隊」what? 入座時冇講過係限時 就算係限時 都唔會唔夠一個中叫人走掛😨應該冇下次🤣
芒果班戟比較細件
應該冇下次🤣
2022-05-13 275 瀏覽
夜晚想食宵夜 冇咩選擇於是買咗松記糖水非常失望-😿😿😿黑芝麻糊加湯圓 $28芝麻糊唔甜同埋好淡湯圓食落ok 但淨係得兩粒😓😓😓好味指數:🌕🌕-😿😿😿芒果pancakePancake簿過張紙 芒果夠甜 食落都OK😗😗😗好味指數:🌕🌕🌕-😿😿😿😿紫薯芋圓仙草凍芋圓硬到石頭咁樣🗿🪨紫薯唔甜都唔緊要😓仲要係苦嘅 好難食🤯🤯成疊嘢得仙草凍擺得入口🥵🥵好味指數:🌕
夜晚想食宵夜 冇咩選擇

紫薯唔甜都唔緊要😓仲要係苦嘅 好難食🤯🤯
成疊嘢得仙草凍擺得入口🥵🥵

好味指數:🌕

2022-05-13
$35 (宵夜)
2022-04-05 203 瀏覽
朋友深夜忽然話想食糖水..就出左去買..咁岩睇到松記有開..就試食一下..☺️叫左4樣野..椰汁西米露..杏仁露..芒果雪糕楊枝甘露..榴槤班戟..估唔到佢個椰汁西米露..同平時食開既有D唔同..有好香椰汁味..而且唔算太甜..鍾意食椰汁西米露既我表示會再返👍🏻朋友大讚個杏仁露..佢買既時候不停詢問店員..杏仁露會唔會太甜..不過甜既定義好個人..店員都支吾以對..後來佢見到有其他客人買..所以佢都試一下..結果佢一路食..一路話好食…唔係死甜👍🏻第一次食..芒果雪糕楊枝甘露..有好多柚子肉..加埋雪糕食都好夾..榴槤班戟..一打開個袋..就已經湧D 榴槤味出尼..個皮做得夠薄..如果係附近想食下糖水..會推薦👍🏻
朋友深夜忽然話想食糖水..
就出左去買..咁岩睇到松記有開..
就試食一下..☺️

叫左4樣野..
椰汁西米露..杏仁露..芒果雪糕楊枝甘露..榴槤班戟..

估唔到佢個椰汁西米露..
同平時食開既有D唔同..
有好香椰汁味..而且唔算太甜..
鍾意食椰汁西米露既我表示會再返👍🏻

朋友大讚個杏仁露..
佢買既時候不停詢問店員..
杏仁露會唔會太甜..
不過甜既定義好個人..
店員都支吾以對..後來佢見到有其他客人買..
所以佢都試一下..
結果佢一路食..一路話好食…唔係死甜👍🏻

第一次食..芒果雪糕楊枝甘露..
有好多柚子肉..加埋雪糕食都好夾..

榴槤班戟..
一打開個袋..就已經湧D 榴槤味出尼..
個皮做得夠薄..

如果係附近想食下糖水..
會推薦👍🏻
2022-02-22 173 瀏覽
今日約左朋友,趁唔係好多人就入咗黎松記糖水店食下野,吹下水。好在黎嘅時間真係唔多人,如果唔係都幾迫,而家仲可以慢慢簡食咩。我自己就要咗個三重心太軟,一埋到黎已經聞到好濃烈既朱古力香味,入面既流心朱古力好熱,要睇住唔好辣親條脷,配埋凍冰冰既雪糕,一啖熱一啖凍咁食好正。仲有2粒士多啤梨,我自己習慣唔cut開個心太軟黎食,而係喺頂頭開窿食,一方面可以避免流心朱古力漏到四圍都係,二來就係可以浸d生果點朱古力食。而擺盤都有花心機,整得幾靚。
而擺盤都有花心機,整得幾靚。
2022-02-14
2022-02-09 138 瀏覽
次次去親松記都會買湯圓😍有好多唔同嘅創新湯圓,必叫係紫米奶黃湯圓!外層嘅湯圓皮係加入左紫米,令到外皮更加有口感。內層就係流心奶黃!奶黃味香濃。糖水底係薑汁,薑汁同糖嘅比例恰恰好,飲落唔會太辣之餘仲唔會太甜。
次次去親松記都會買湯圓😍
有好多唔同嘅創新湯圓,
必叫係紫米奶黃湯圓!

外層嘅湯圓皮係加入左紫米,
令到外皮更加有口感。
內層就係流心奶黃!
奶黃味香濃。

糖水底係薑汁,
薑汁同糖嘅比例恰恰好,
飲落唔會太辣之餘仲唔會太甜。
2021-11-09 193 瀏覽
突然,好想食甜品。其實耐唔耐,我夜晚就會想食吓甜品增肥🙄|( ̄3 ̄)| 結果,我順利點咗我屋企人出去買。去到佢話間嘢人手嚴重不足喎,得一個收銀同一個水吧。個收銀要落單收錢,仲要送餐,加上入面full house,等得耐無可避免。╮( ̄▽ ̄"")╭ 佢等咗大約半個鐘,加上來來回回,結果我成四十五分鐘後先有得食😂。冇辦法,鬼叫我想食舊式糖水,嗰吓又諗唔起附近有咩第二啲選擇。 我自己就叫咗熱嘅椰汁西米露,屋企人食熱紅綠。屋企人話碗紅綠好鬼甜,食咗三份一就放棄咗。而我碗西米露就太多西米,完全似食飯咁,嚇死人(有密集恐懼症嘅人,唔該唔好睇張相😂)!結果我都係食咗三分一都放棄埋。 我諗,冇下次。
突然,好想食甜品。其實耐唔耐,我夜晚就會想食吓甜品增肥🙄
|( ̄3 ̄)|

╮( ̄▽ ̄"")╭

我自己就叫咗熱嘅椰汁西米露,屋企人食熱紅綠。

我諗,冇下次。
2021-06-06 348 瀏覽
真係好鍾意呢間甜品店本身搬咗都好少再幫襯呢一日返去探屋企人突然想叫啲甜品外賣食喺外賣見到呢間店仲要好多選擇添呀😸😺🤩叫咗3樣野都好好食!芒果班戟好好味😋呀 入面真係有好多芒果 好好味😋好fresh好好味😋同啲cream、同層皮係勁夾鍾意食芒果嘅話一定要試超正 又唔貴合桃杏仁糊都唔錯椰皇飄香(凍)入面有啲粉圓 湯圓 芋圓好正仲有兩粒芝麻湯圓好好食😋仲可以食埋啲椰子🥥肉全家人都食得好開心🥳
真係好鍾意呢間甜品

本身搬咗都好少再幫襯

呢一日返去探屋企人
突然想叫啲甜品外賣食
喺外賣見到呢間店
仲要好多選擇添呀😸😺🤩
叫咗3樣野都好好食!

芒果班戟

好好味😋呀 入面真係有好多芒果 好好味😋
好fresh好好味😋同啲cream、同層皮係勁夾
鍾意食芒果嘅話一定要試
超正 又唔貴