2024-05-24 0 瀏覽
最喜歡去呢度飲茶🥰望住個海景食乜嘢都開心D胃口都好D今日中午難得一家人飲茶梗係食好野蝦餃燒賣大大粒甘筍奶黃球卜卜脆好正咸水角蘿蔔絲酥餅一樣咁好味加多碟海蜇燻蹄 超惹味
最喜歡去呢度飲茶🥰

咸水角蘿蔔絲酥餅一樣咁好味

加多碟海蜇燻蹄
超惹味

2024-01-26 675 瀏覽
經平台預訂座位同家人(12人)食生日飯,都收到cfm email,第二日仲專登去睇菜單,表明邊日訂左位想睇定有咩套餐。但係食飯既前日朝早7點30先經Email通知我預訂”被”取消,原因係餐廳滿座,之後主動打去問反咩事,職員先話因為有婚宴??咁既安排令我同家人都失左預算,安排上真係有待改善,第一感覺吾好之後都吾會再考慮幫襯
2023-11-21 1216 瀏覽
婆婆生日🎂壽宴,生日快樂🎁。喺青衣城東海薈包咗一圍二千幾蚊,靠台所以冇乜其他人。有親戚遲到⏰,等齊人先上菜好肚餓🤤。一開波上乳豬全體,好脆好肥,可惜冇糖。之後上燒味拼盤、蘆筍炒蚌,但薑太多,再上燒汁大蝦🍤,轉眼得返兩隻,仲有咕嚕肉拼炸奶,好有亮點,炸奶好食😋,但我唔食酸嘢。再上白切雞,都滑。然後上鮑魚,冧,正。仲有蟹肉燕窩,正😄,我食咗兩碗。蒸魚夠大條。炒飯我都飽到食唔落。陳皮紅豆🫘沙個人不好陳皮。壽包好大,蓮蓉原隻蛋黃正。最後上埋生日🎂蛋糕🍰,侍應幫手點蠟燭🕯️,自己切。好滿足😌。(備註:沒有收取餐廳任何額外款待或優惠,食物🥘明碼實假,照價付款)
壽包
燒汁炒大蝦
咕嚕肉拼炸奶
  • 炸奶
2023-11-05 964 瀏覽
是給爸爸慶祝生日基本上每一個月都會利息,由八月開始冷氣嚴重不足每次食完都汗流浹背在這環境差推台之間係非常之貼近。最後到今日連食物都差到一個點個湯根冇味,其餘食物都是「暖的」記住係亂喺中菜裏邊係完全唔可以接受每一樣食物令你覺得滿意人均300港元嚟計真係差到一個點這餐飯一點也不值如果餐廳見到以上評語首先請好好改善餐廳環境冷氣其次請保持食物質素其實我有查詢店員佢哋話廚師剛剛換了麻煩俾心機做好啲菜色。另外,服務好客戶有時會付小費可以接受。如果當沒有服務過我們依張枱,看到我媽媽想給紅封包然後又主動過嚟取,真係好討厭成餐飯六個大人成為$1800。。。
是給爸爸慶祝生日
2023-11-05
生日
2023-10-20 867 瀏覽
10月係蟹季,蟹痴嘅我又去食蟹喇!知道東海有個「秋分細味‧黃金盛蟹」,一於同老公去青衣東海薈食大閘蟹宴先! 東海「秋分細味‧黃金盛蟹」套餐設一位、四位及六位大閘蟹主題套餐,可以食兩皇一后(公蟹約 5 両,母蟹約 3 両),另可加配越洲花雕 (十年)添架!而套餐仲有餐前小食、小菜、時蔬、薑茶湯圓等,好豐富嘅套餐啊! 🦀時令大閘蟹東海薈特別採用由香港食環署檢驗合格之進口大閘蟹🦀。大閘蟹蟹膏好爆,仲好黃好濃郁!啖啖都好有濃厚細膩,配上傳統清蒸法,最能保持色、香、味!而肉質鮮嫩,帶有濃郁的甜味,讓人愛不釋口。而我就最鍾意公蟹,膏身軟滑入口味濃! 🥒蜜糖叉燒拼青瓜叉燒表面滿佈蜜糖,閃閃發光富有光澤,蜜汁多味道香甜,叉燒肥而不膩、口感豐富。青瓜鮮甜爽脆,作前菜一流。 🥟鮮拆蟹粉小籠包蟹粉小籠包是蟹宴中的亮點,皆因每隻大閘蟹 的蟹粉及蟹肉最多只可製作 3 - 4 隻蟹粉小籠 包,每一隻都甚為矜貴。蟹粉小籠包中包裹著 味道濃郁的蟹粉及蟹肉,每一口都有啖啖蟹油 香。品嚐小籠包時,要先輕咬一口,待鮮濃蟹 汁漸漸溢出,然後吸盡汁液,第二口則大口咬 下飽滿的餡料,就能嚐到豐富蟹香味、油份足 的蟹粉小籠包。 🦐
10月係蟹季,蟹痴嘅我又去食蟹喇!

🦀時令大閘蟹
東海薈特別採用由香港食環署檢驗合格之進口大閘蟹🦀。

🥒蜜糖叉燒拼青瓜

🥟鮮拆蟹粉小籠包

🦐豉油皇煎虎蝦
好大隻虎蝦,肉質鮮嫰啖啖肉,連蝦殼都好入味!

🍲金瑤雞絲羹
好足料好滋補啊!啊!湯汁晶瑩剔透,味道鮮美濃郁,配以雞絲、金針菇,真係好香甜!

🍍鮮鳳梨黑豚肉
黑豚肉炸得好香脆,配上酸酸甜甜嘅新鮮鳳梨,越食越開胃!

🥦菌皇浸時蔬
好大碟好翠綠,食落口好清新!

☕️暖心薑茶湯丸
好軟糯Q彈嘅湯丸,配以暖笠笠嘅薑湯,啱晒食完大閘蟹驅寒!

2023-10-18 647 瀏覽
過左中秋 又係時候食大閘蟹喇以往同屋企人都會買返屋企食又要訂又要洗又要蒸今年就一於試下出去食😌.東海會喺9月30日推出咗大閘蟹宴「兩皇一后 黃金盛蟹」分別有1位、4位、6位餐公蟹每隻約五兩 母蟹每隻約三兩.我同朋友叫咗兩個1位餐套餐包括:👅蜜糖叉燒拼青瓜叉燒大大件 肥瘦均勻 青瓜新鮮爽口👅鮮拆蟹粉小籠包皮薄又多湯汁 蟹粉混合在鮮肉裏 好香蟹膏味👅豉油王煎虎蝦👅金瑤雞絲羹👅清蒸大閘蟹望落幾足秤 多膏肉清甜每人食到三隻真係好滿足👅鮮鳳梨黑豚肉肉質嫩滑 酸酸甜甜好開胃👅菌皇浸時蔬👅暖心薑茶湯圓食完偏寒涼嘅蟹 再飲一碗薑茶糖水成身暖笠笠.套餐好多嘢食 價錢又抵好適合一家大細 或者同朋友邊拆蟹邊傾偈
過左中秋 又係時候食大閘蟹喇
以往同屋企人都會買返屋企食
又要訂又要洗又要蒸
今年就一於試下出去食😌
東海會喺9月30日推出咗大閘蟹宴
「兩皇一后 黃金盛蟹」
分別有1位、4位、6位餐
套餐好多嘢食 價錢又抵
好適合一家大細 或者同朋友邊拆蟹邊傾偈
2023-10-16
2023-09-17 617 瀏覽
好耐冇幫襯,轉左廚師咩?以前啲點心都好好味㗎!下午茶時間點咗幾款基本嘅點心,特別蝦餃、乾炒牛河好鹹,依家唔係主張餸菜清淡對身體健康D,點解仲要咁重口味呢?好難食。
2023-09-15
2023-08-08 766 瀏覽
早排就同屋企人去咗青衣城度食晚飯我係第一次嚟呢間酒樓嘅 之前都有去過其他分店度食點心今次就試下呢度嘅晚飯小菜啦我哋嗌咗 六個餸有片皮鴨 美極煎大蝦脆皮燒雞 炸魷魚鬚 通菜同埋一個士多啤梨骨片皮鴨啲肉就唔係好多 例牌嘅話呢就有12片左右啦 味道不過不失 脆皮燒大蝦而家就做緊優惠 比較偏鹹啲 個皮亦都唔係十分之脆 普通啦炸魷魚鬚 炸粉偏厚美極燒大蝦盛惠168蚊4隻雖然啲蝦都唔算細隻 但係份量我覺得就有啲少喇通菜都係正正常常啦總括嚟講今餐飯埋單唔算平架 而且仲要加一茶芥呢個水準嚟講我覺得大排檔應該更加好食不過呢度坐嘅位都算舒服嘅
早排就同屋企人去咗青衣城度食晚飯

總括嚟講今餐飯埋單唔算平架 而且仲要加一茶芥

呢個水準嚟講我覺得大排檔應該更加好食
不過呢度坐嘅位都算舒服嘅
2023-07-10 791 瀏覽
同屋企人係青衣城行街,行到肚餓想搵野食,禁岩行到東海薈門口,職員話14:00就有下午茶,見時間差唔多就入去試吓😜酒樓門口好靚,應該係比人擺婚宴影相,入面有落地大玻璃,景觀好開揚,就算坐唔到窗口位都可以望到藍田白雲,唔會覺得好焗促👍🏻檯與檯之間雖然擺得有d密,但未至於會人擁人,始終酒樓想做多d生意都係可以理解ge 食物方面,我地試左幾款,味道唔錯👍🏻燒賣同蝦餃賣相唔錯,皮唔會太厚,味道正常👍🏻鵪鶉蛋燒賣係其他茶樓都比較少見,所以見到有就叫來試下,隻蛋好好食,下面d豬肉唔係太大舊,所以唔會好漏👍🏻另外果幾款食物味道正常無咩特別⭐️⭐️⭐️最後一定要讚下碗紅豆沙,因為有加陳皮,而且食ge 時候會食到有少少陳皮碎同好濃陳皮味,紅豆亦煮到好淋,依家好多酒樓都做唔到呢個效果,推介大家一定要試吓👍🏻雖然我地係食下午茶,但價錢都唔算特別平,4個人都要差唔多$500,但呢到勝在坐得舒服又唔洗排隊,所以都值得ge 👍🏻

食物方面,我地試左幾款,味道唔錯👍🏻
燒賣同蝦餃賣相唔錯,皮唔會太厚,味道正常👍🏻

另外果幾款食物味道正常無咩特別

2023-07-08
  • 紅豆沙
2023-07-06 706 瀏覽
東海薈青衣青衣城1樓117號好耐無一家人出街食飯,呀妹提出去青衣城東海薈正呀,太掛住蛋黃壽桃包😍😍😍拍蒜青瓜-青瓜爽脆,冷盤之選百味豆腐-炸得外脆,豆腐入面好滑,入口仲有蒜香,點喼汁一流👍🏻炸子雞-醃製後風乾,所以皮脆肉嫩,再加入秘製醬汁,超好味🤤清蒸海青班-媽味讚到不得了,夠滑唔腥,火喉剛剛好,魚肉肥散,連頭帶屈食清,讚👍🏻虎乳菌翡翠炒帶子,帶子大大粒又厚身,帶子一梳梳,高湯精華炒蜜糖豆,每條都好翠綠👍🏻上湯龍蝦-每人半隻,又大又多肉,肉質好彈,好鮮唔太濃上湯,令到完全食到蝦龍味道,仲有小小膏蛋黃壽桃包-必定東海皇牌,由細食到大🫶🏻超大,原隻蛋黃不太甜蓮蓉,不是生日都必點最後送上紅豆沙-諗住普通貨,點知驚喜,沒有渣紅豆沙,陳皮同紅豆融為一體,我感很綿很細滑,咬到陳皮香,不能錯過甜品🫶🏻整體好好,媽咪表示今晚晚飯好滿足,下次再食
東海薈
青衣青衣城1樓117號
好耐無一家人出街食飯,呀妹提出去青衣城東海薈
正呀,太掛住蛋黃壽桃包😍😍😍
拍蒜青瓜-青瓜爽脆,冷盤之選
炸子雞-醃製後風乾,所以皮脆肉嫩,再加入秘製醬汁,超好味🤤
整體好好,媽咪表示今晚晚飯好滿足,下次再食
本人在openrice訂了1點並在12點45分到達,攞位時門口接待員核對了我的電話號碼以及指示我到69號枱。但69號枱已有一女人及兩小孩剛剛坐下,我再問接待員,我告訴她我不認識她們,為什麼有人會霸佔了我的訂位。但接待員說那女人講得出我的電話號碼,我非常驚訝,叫接待員再次向那女人核對電話號碼 或 直接打訂位用的電話號碼核對。但全被接待員拒絕,她只叫我再等枱。但當時全場爆滿,門口亦有非常多人在等位。我當然非常不滿,我沒有遲到而且是早到攞枱。可能是有人故意欺騙接待員(大家知用以記錄訂枱的薄只放在門口櫃台,其他客人一眼便睇到其他人的電話號碼),但酒樓職員居然沒有去處理呃枱的人士,反而讓無辜的我要繼續等位。那枱客人和酒樓職員是不是同流合污?我知酒樓會留枱俾熟客,但如果不是那女人呃枱,但用別人的訂位來俾枱熟客,是否太過份呢?最後要本人非常勞氣地不停追問接待員才得到再次分配枱。點解要迫到客人這樣勞力呢!?

2023-07-01
2023-06-25 403 瀏覽
星期日當然要陪媽咪飲茶,,很喜歡這間酒樓,對住海及海濱長廊和青衣橋的襯托下嘅靚景,絕對是一種享受🏝️為食物做了佈景板,添加美味晚分數🤗🤏紅燒乳鴿我至愛之一,雖然炸得有一點過火,肉汁仍然有同夠味,如果火候控制得更好會更好吃,,外皮稍嫌不夠香脆🤤🥢蠔皇鮮竹卷腐皮厚身唔會靭,肉餡飽滿一碟有三件。🥢蘿蔔糕煎得不夠香口,但唔會太乾,口感柔軟。🥢家鄉炒鴛鴦粉絲米粉一啖入口味夠,蝦彈牙,韮王,唐芹配菜炒得好香,米粉同粉絲好夾,有咬口😋古法馬拉糕馬拉糕香甜鬆軟,好輕盈,好似棉花咁。整體都可以!食物質素控制得好啲就會更正。今次坐位位置開揚舒適,又望海,環境彌補返不足之處😅😅
🤏紅燒乳鴿
🥢蠔皇鮮竹卷
腐皮厚身唔會靭,肉餡飽滿一碟有三件。
🥢蘿蔔糕
煎得不夠香口,但唔會太乾,口感柔軟。
🥢家鄉炒鴛鴦粉絲米粉
古法馬拉糕
馬拉糕香甜鬆軟,好輕盈,好似棉花咁。

整體都可以!食物質素控制得好啲
就會更正。今次坐位位置開揚舒適,
又望海,環境彌補返不足之處😅😅
2023-06-25
青衣城呢間「東海薈•拉斐特」有別傳統中菜廳,由於係婚宴場地設計,所以裝潢比普通酒樓靚得多,地方夠大,樓底夠高,枱與枱之間距離合適,感覺非常寬敞,係吋金呎土嘅香港底下,唔洗逼住坐都真係唔易。價錢合理,另外晚市仲有超過一半菜式有八八折優惠,認真係幾抵嘅,呢個價錢屋邨酒樓都差唔多。百味豆腐: 脆炸口腐加上七味粉,外脆內滑,幾香口惹味。海蛯汁波士頓龍蝦: 所謂海蛯汁類似稠密少少嘅上湯汁,鮮甜但又唔會太濃烈而蓋過龍蝦嘅鮮味。龍蝦新鮮,肉質爽實,滑嫩多汁。清蒸游水海星斑: 星斑非常新鮮,重約1斤,肥美厚肉,少骨,其肉質十分細嫩,但夾起唔會散開,加蒸魚豉油原汁原味,味道鮮甜。脆皮炸子雞 (半隻): 雞皮香脆,雞肉亦非常嫩滑,肉汁豐富,雞件本身有調過味,唔太需要蘸醬食。虎乳菌翡翠炒帶子: 虎乳菌質感較結實,聽講藥用價值蠻高,係養生之選。帶子肉質非常細嫩,味道鮮甜。羊肚菌杞子浸菜苗: 羊肚菌算係比較貴嘅菌類,味道清香甜美,質感爽嫩有咬勁。另外,魚上湯夠清甜,浸過嘅小白菜都夠味。原個蛋黃壽桃包: 見有唔少人點呢個壽桃包,內含原隻蛋黃及蓮蓉餡,食落唔會太甜太膩,但都幾飽肚,二人分享一個就差唔多。

百味豆腐: 脆炸口腐加上七味粉,外脆內滑,幾香口惹味。

2023-06-01
2023-06-01 363 瀏覽
自從屯馬綫開通之後,香港交通非常方便,因為很多年沒有來過青衣,印象之中還是比較落後,因此便專程來到這裏看看這個新發展。自從青衣城開了之後,很多食肆進駐,便挑選了這間裝修得非常舒服的酒樓。百味豆腐,豆腐外脆內軟,作為餐前小食非常適合。拍蒜青瓜,有陳醋調味之下,是炎炎夏日的最佳開胃前菜。海蛯汁龍蝦,龍蝦採用了波士頓龍蝦,龍蝦肉味道鮮甜可口,加上海蛯的汁醬配合,味道更佳。👍👍👍👍👍虎乳菌翡翠炒帶子,帶子烹煮生熟程度剛好,沒有過硬,口感軟腍可口。清蒸游水海星斑,這條海星版非常新鮮,烹煮時間拿捏得很正確,魚肉鮮甜美味,廚師非常有大師級風範。脆皮炸子雞-半隻,炸子雞配上揸過的蒜頭,帶點蒜香味道,雞皮香脆可口,肉質鮮嫩。羊肚菌杞子浸菜苗,羊肚菌俱化痰理氣、補腦提神、補腎及增強免疫力等功效,配合𣏌子和白菜苗,健康又好味。原個蛋黃壽桃包,這個壽包尺寸頗大,內裏的蓮蓉甜度適中,最重要鹹蛋黃是非常優質,有鹹蛋黃油流出。是日甜品是紅豆沙,紅豆已經煲煮,完全溶化在水中,甜度適中,非常配合紅豆沙這個名稱。

百味豆腐,豆腐外脆內軟,作為餐前小食非常適合。

拍蒜青瓜,有陳醋調味之下,是炎炎夏日的最佳開胃前菜。

午餐同屋企人去咗青衣行街食飯,就揀咗呢間東海薈食咗個午市套餐☺午市套餐有齊點心、小菜等,夠曬豐富!先嚟紅棗糕、蟹皇燒賣、香煎蘿蔔糕,紅棗糕層層分明,口感煙煙靭靭,味道唔會太甜,蟹皇燒賣絕對足料,口感彈牙鮮美蘿蔔糕煎得香口,但唔會太乾,口感柔軟~套餐仲有2款海鮮:茄汁大虎蝦夠大隻肉厚,味道鮮甜而肉質爽嫩,真係好正!清蒸海星斑 夠大條,而且肉嫩有彈性,味道鮮甜~上湯蒜子浸菜苗湯底夠清爽可口,口感豐富~燉湯夠足料,火喉夠~唔會味精味皇!絕對推薦食埋個蛋黃壽桃包~真係好滿足☺最值得讚嘅係呢到嘅楊枝甘露,係用西柚同芒果整,份量足,奶香味濃!整體: 成個午市都好滿足~上菜好快, 而且份量都好夠!

午市套餐有齊點心、小菜等,夠曬豐富!

蘿蔔糕煎得香口,但唔會太乾,口感柔軟~

燉湯夠足料,火喉夠~唔會味精味皇!

絕對推薦食埋個蛋黃壽桃包~真係好滿足☺

整體: 成個午市都好滿足~上菜好快, 而且份量都好夠!