这家餐厅我经常去还带不同的朋友去,每次我带的朋友去了他们也很喜欢因为地理位置方便,而且性价比很高这样的店在中环快绝迹了上菜也快,他们家的菜也可以选择咸淡和油量口味清淡的也有的选择服务也很不错,店家都很客气推荐
这家餐厅我经常去
还带不同的朋友去,每次我带的朋友去了他们也很喜欢
因为地理位置方便,而且性价比很高
这样的店在中环快绝迹了
上菜也快,他们家的菜也可以选择咸淡和油量
口味清淡的也有的选择
服务也很不错,店家都很客气
推荐
2024-04-05
2024-03-15 335 瀏覽
全店唯一樓面阿姐分配坐位無準則「齊人入坐」並非套用所有客人今日眼見全男班 - 豁免普通話人 - 豁免兩姐皆不是 - 等齊人為止招牌金沙骨湯麵普通湯麵一碗重味精招牌菜都感受唔到任何特色應該唔會再去有緣再見
全店唯一樓面阿姐

應該唔會再去
有緣再見
金沙骨招牌辣妹麵
2023-08-28 1561 瀏覽
這間陝西菜餐廳坐落文苑街附近,距離尖沙咀和佐敦都有一段距離,因此即使是星期六,都不算太多人🫨因此星期六晚上,即使你一個人入內想吃麵條和其他小食,都不算特別乞人憎,店方都不會覺得你阻住佢做其他大茶飯。那麼我就點了一碗biang biang麵,是羊肉餃配料,可以見到碗子裏邊有三大隻羊肉餃,第一下咬落去,餃子立即流出肉汁。外皮不算太過厚,內裏肉汁夠多,而且山返出陣陣羊肉香氣。另外那邊的麵條,雖然份量不多,可能只有三兩條,不過全部都分量十足,屬於非常粗的麵條,上邊的調味料有蒜蓉粒、辣椒、青蔥等等,因此又闊又大的麵條配合這些調味料,當然好吃,底下的辣油亦都香得來不算太過肥膩,麻辣香而不嗆。不過肉夾膜就反而比較失色🫤因為好像之前吃過一次其他店舖的肉夾膜,汁液比較多,沒有那麼乾,這兒這個肉夾饃,就只像將醃過的豬肉切成一絲絲,然後夾在兩層包子中間,雖然都尚算帶點甜甜肉汁,不過始終由於瘦肉比較乾,上下的烤餅雖然外皮香脆,不過還是有點乾,因此味道只能說是普普通通。不過以星期六晚上來說,它還容納你一個人入去食碗麵及小食,做你$80生意,而且笑容可掬,態度親切,都算是非常體面。另外店內曾經有某個食客在大播音樂
這間
那麼我就點了一碗
羊肉餃,第一下咬落去,
餃子立即流出肉汁。
雖然份量不多,可能只有三兩條,不過全部都分量十足,
屬於非常粗的麵條,上邊的調味料有蒜蓉粒、辣椒、青蔥
不過
因此味道只能說是普普通通。
都算是非常體面。
另外店內曾經有某個食客在大播音樂或是短片,嘈吵着其他食客,男店員亦都不怕,前去叫他將音量收細,值得一讚,遏止在食店內大聲播放影片這個歪風👍😆
2023-06-03 1608 瀏覽
份麻辣大盤鷄落料幾足,加面落去飯都唔使嗌,兩個人食加埋碟青椒炒旦都食到好飽,最後埋單兩嚿幾左右,大份抵食個雞叫小辣唔係幾夠辣,下次叫中辣試下,可能係麻辣始終要夠辣先至過癮。
🍽🍴🍽🍴🍽🥠🥠🥠🥠🥠🍴🍽🍴🍽🍴🍽-一入去已經轉身想走😫環境勁污糟,啲檯櫈同Menu黐𥹉𥹉幾個內地口音嘅呀姐西口西面唔係好想招呼客咁🤷🏻‍♀️🥢金沙骨Biángbiáng麵 $42🆖金沙骨表現正常但個麵完全唔彈牙,食落無乜口感😓調味好咸同油,食完勁口渴🥢韭菜餃Biángbiáng麵 $42🆗個麵一樣都係又油又咸又唔彈牙😤反而餃子意外地好食餃子皮比較厚,肉餡好飽滿,調味偏甜🥢腊汁肉夾膜 $24 🆖白吉餅個質地好粉,食落又鞋又乾硬到成嚿石咁😖中間嘅臘汁肉無乜油脂,同埋份量好少食咗一啖就放棄咗🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 3/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 2/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 2/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 4/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 2.75/10📌 聽講佐敦總店好食啲,開咗去中環先失準不過無咩事都唔會再食呢間伏嘢🙂-🍽🍴🍽🍴🍽🥠🥠🥠🥠🥠🍴🍽🍴🍽🍴🍽-
🍽🍴🍽🍴🍽🥠🥠🥠🥠🥠🍴🍽🍴🍽🍴🍽
一入去已經轉身想走😫
環境勁污糟,啲檯櫈同Menu黐𥹉𥹉
幾個內地口音嘅呀姐西口西面唔係好想招呼客咁🤷🏻‍♀️

🥢金沙骨Biángbiáng麵 $42🆖

金沙骨表現正常
但個麵完全唔彈牙,食落無乜口感😓
調味好咸同油,食完勁口渴

🥢韭菜餃Biángbiáng麵 $42🆗

個麵一樣都係又油又咸又唔彈牙😤
反而餃子意外地好食
餃子皮比較厚,肉餡好飽滿,調味偏甜

🥢腊汁肉夾膜 $24 🆖

白吉餅個質地好粉,食落又鞋又乾
硬到成嚿石咁😖
中間嘅臘汁肉無乜油脂,同埋份量好少
食咗一啖就放棄咗

🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 3/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 2/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 2/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 4/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 2.75/10

📌 聽講佐敦總店好食啲,開咗去中環先失準
不過無咩事都唔會再食呢間伏嘢🙂
🍽🍴🍽🍴🍽🥠🥠🥠🥠🥠🍴🍽🍴🍽🍴🍽
今天為了吃麵,專門去了小敘,點了biangbiang麵和肉夾饃,還有蓮藕炒肉。之前曾經來過印象還不錯,這次感覺簡直大失所望。進門就遇到障礙,大門都很難打開,還在門口放一個推車,這明顯是不想做生意的節奏。點好菜倒是上的很快,麵條還是不錯,油潑辣子也很香,但是肉夾饃的肉太淡沒有味道,勉強入口,蓮菜炒肉發苦難以下嚥。太失望,凡事來吃的,都是慕名而來,請你們不要讓大家失望哦。現在香港僅有的幾家西北菜正在一個個的隕落了。我們又少了一個選擇了。
  • BiangBiang麵
2022-10-10 2199 瀏覽
我們三個人叫了一隻大盤雞,一個涼皮,三個肉加膜,大盤雞非常夠味,叫了中辣,還不錯,涼皮非常非常正宗,不過份量偏少,非常不錯,肉加膜真的是YYDS,太好吃了,後來又打包帶走了兩個,真的油香油香的,同行的朋友都說非常好吃的,
好吃的,
2022-08-31 1495 瀏覽
不論是肉夾饃還是孜然羊肉等,味道都不錯,但是有個阿姨的服務態度真的是太差了中午我到的時候,朋友還沒到,阿姨說要等人都到了才可以進店裡(結果後來進店後發現好幾桌也都沒有人到齊才入座)當天下著雨,我就站在外面等朋友來。好險有個友善的男店員讓我進去先點餐躲雨因為是用QRCode點餐,單沒完整送出去,又被阿姨罵說兩個人只吃一碗麵嗎(沒送到單確實是我的問題)但店裡也沒有低消啊只能說再好吃的店,這樣的服務態度都不會給第二次機會了

只能說再好吃的店,這樣的服務態度都不會給第二次機會了
2022-07-18 1656 瀏覽
我是西安人。09年开始在中环置地广场工作。。这家刚开门的时候来吃过一次,感觉很一般。。今晚又吃了一次,本来也没啥期望。以后肯定不会再来了。。一个人叫了臊子面,凉皮,凉拌面筋,没一个菜品像陕西味道。很想吃肉夹馍,不过没敢叫。。中环不会有白吉馍的。我叫了中辣,不是半瓶辣椒油和辣子面。如果老板能看见,希望能把菜做的再像一点,价格可以提高。。臊子面其实是河南和陕西最简单的家常菜。。希望你们能看看百度臊子面的基本配方。。
臊子面
位于香港中环兰桂坊附近居然有这么一家藏在巷子里超正宗的陕西小店‼️真的是找到宝了😍😍-📌凉拌面筋💰37好吃!味正!面上有清爽的黄瓜丝点缀,不过底下稍微有点油📌麻辣大盘鸡1只💰202半只💰132我们三个人点一份➕biangbiang面(💰22/条)大盘鸡就是土豆炖鸡,份量很大!配菜有一种不知名菇😍跟我在内地吃的味道一摸一样,必点‼️下饭下面味道一绝📌孜然羊肉💰84羊肉比较碎,也是一个下饭菜,稍微有点辣哦😜湖南胃太满足了📌肉夹馍💰忘了比较小一个!会帮忙切成4块方便入口。但是!没有内味,🥲很干巴不够香,如果是现烤的肉烤出油脂会香很多,他们估计是提前做好需要再夹的🤔不过试一试也不吃亏👌的!-是我少有会回顾的好店🥰🥰真的很喜欢了,biangbiang 面饺子都点过外卖很好吃😋晚上空位比较多,但是旁边有酒吧,略吵~
📌凉拌面筋💰37
好吃!味正!面上有清爽的黄瓜丝点缀,不过底下稍微有点油

📌麻辣大盘鸡1只💰202半只💰132
麻辣大盘鸡

📌孜然羊肉💰84
羊肉比较碎,也是一个下饭菜,稍微有点辣哦😜湖南胃太满足了

📌肉夹馍💰忘了
肉夹馍

晚上空位比较多,但是旁边有酒吧,略吵~

麻辣大盘鸡
肉夹馍
  • 孜然羊肉
2022-04-25 1266 瀏覽
第一次去呢間,諗住試下d 風味野。biang biang 麵幾特別,食得多米線河粉食下呢類都唔錯。撈類似紅油咁既汁食。另外試左個腊肉包,同想像中有分別,28蚊個,我覺得不值一試。金沙骨又係麻麻地,好乾硬。
2022-02-15 1064 瀏覽
之前已經喺OpenRice bookmark左想試,今日行過就即管入去試吓。叫左個韮菜餃酸辣湯底,湯底顏色好深色,望落係幾吸引但都知道味道濃。 真正食落真係好有啲咸。食完後,返到office, 超口乾。飲左3杯茶都解唔到口裡的味精。。。對味精敏感既人,要自己小心。
2022-02-15
2022-02-08 837 瀏覽
係中環做完嘢就睇吓附近有啲乜嘢嘅小店。行行吓去到蘭桂坊附近,就見到一間比較有特色嘅陝西菜。見到而家做緊下午茶七八折優惠,見到餐牌價錢相宜就入咗去試吓啦入邊座位唔多,但係就冇乜香港人。入邊嘅食客大部份都係外國人居多。聽講biang Biang麵係陝西特色傳統美食,咁就梗係要試吓啦另外仲叫咗佢個麻辣大盤雞半分。只要加$22就有一份biang biang 面,滿足晒我想食晒兩樣嘢嘅慾望。上到嚟個面完全冇令我失望。味道比較似㗎呢,而且有立美,濃度適中,非常嘢未。雞肉亦都唔會話好鞋。食呢個真係忍唔住會食多啲澱粉質,因為真係好好送汁。而個biang biang 面係粗條,好煙韌。有d 似厚版刀削麵。另外仲叫咗個餅,佢封我切左3份,方便我share, 好食最後order 炸餃子,因為皮較厚,炸後會容易啲食好食~

另外仲叫咗個餅,佢封我切左3份,方便我share, 好食

最後order 炸餃子,因為皮較厚,炸後會容易啲食
好食~
2021-11-13 953 瀏覽
中環蘭桂坊的隱世小店!陜西風味菜,鍾意食辣野嘅,真係唔可以錯過!難得地食到正宗嘅大盤雞😍而且性價比極高!每一道菜都有一浸大陸嘅調味風味😙😙可能因為係佢用嘅醬料夠正宗!特別係大盤雞,麻辣香口,醬汁獨特!入邊加咗一條biang biang面,條麵同雞肉都吸晒醬汁,勁好食!🥰biang biang好有咬口,仲有麵粉香,必食!一條都已經好大份!最正係佢啲孜然羊肉,真係勁好食☺️羊肉係好有羊羶味,細細薄片再加埋京蔥,而且佢好有孜然香,撈飯一流!涼拌豬耳都非常唔錯,夠辣而且好多蔥花,重口味人士必食!

涼拌豬耳都非常唔錯,夠辣而且好多蔥花,重口味人士必食!
2021-10-31
2021-10-30 745 瀏覽
麻辣大盤雞幾唔錯,辣味足,適合搭配米飯🍚一起食。雞肉大塊,內含菇類、biang biang麵(寬粉)、薯仔,火候掌握岩岩好。酸辣土豆絲偏酸,能食辣嘅人感受唔到辣味。都係比較適合配合白米飯一起食。豆角燒茄子🍆也唔錯,價錢合理:54蚊。豆角偏乾、茄子燒得味夠足。Lunch time時段過去做好提前預約。因為排隊人唔少。

Lunch time時段過去做好提前預約。因為排隊人唔少。

麻辣大盤雞半隻
酸辣土豆絲